老闆樣子似電視劇中白手興家努力整餅的人, 好像笑起也苦口苦面, 老老實實似的!見朋友說這間很好吃, 於是問他們有冇有試食, 有暖暖的炭燒粒粒杏仁餅試吃 ($41/20大個)一吃很快樂! 因為餅很香, 很鬆, 加上新鮮制作, 仍然是暖的。質素比起X記的所謂手造杏仁餅還好吃!! 小店沒有變得商業化, 堅持人手制作!! 眼見員工努力整餅再去炭燒, 聞落香噴噴! 真材實料!另外我亦買了檸檬薑, 好吃得很!!! 我終於可以吃到小時候的味道了 而且只是$5 一包, 超平!此外, 我也買了肉鬆蛋卷, 可是這是失望之作, 吃上來好硬, 而且味有點怪, 肉鬆只得上半部份有, 有點欺騙人XD ($22)最後問問路, 老闆很友善指路!!回到家, 媽媽都大讚好好吃, 還問我為什麼不不買多一盒可想而知它的炭燒杏仁餅是多麼有質素!

質素比起X記的所謂手造杏仁餅還好吃!!

而且只是$5 一包, 超平!

最後問問路, 老闆很友善指路!!

回到家, 媽媽都大讚好好吃, 還問我為什麼不不買多一盒

可想而知它的炭燒杏仁餅是多麼有質素!
炭燒杏仁餅
不好吃的蛋卷
2012-08-07
炭燒杏仁餅
2012-03-03 227 瀏覽
真係好難搵的一家餅家, 行左好多路, 問左好多人, 從遠處見到路口及對面馬路都企左廿人以上(不包括舖頭入面的人客), 心諗終於搵到了…第一時間迫入去睇下有無得試食杏仁餅, 真係有呀. 一食就決定要買喇 !! 好食之處係有一種炭燒的味道, 而且鬆化得黎唔會散晒, 真係有別於其它的杏仁餅家, 唔怪得食過最香餅家的杏仁餅, 唔會幫襯其它的餅家啦, 確實係真有其事. 當我帶返公司請印度的同事食, 佢地原本唔想食, 佢地話曾經食過類此的餅係非常難食, 我就將我枱頭迷你小樽裝比佢地試食, 點知佢地食完即刻話 this is very good. 隨即開左盒regular size 一路食一路讚. 真係行咁遠去搵好野食都抵呀 !!

食晒先記得影相
題外話/補充資料: 我見意買迷李樽裝, 一粒一啖, 唔駛一咬D碎跌到成枱都係, 不過一開左就忍唔到口架喇, 因為太方便, 一路做野一路食. 一個下午就可以清左一樽架喇. 我只買左粒粒杏仁餅, 分四種. 20件盒裝 - $41- 10件盒裝 - $21- 10件膠袋裝 - $20- 迷你裝 - $18-
2012-02-26
10 分鐘 (外賣自取)
食晒先記得影相
2012-02-05 217 瀏覽
朋友仔話想要杏仁餅做手信,唔想買香港都買到ge 品牌,所以出發尋找呢間"最香餅家"雖然已經睇完其他人ge 食評,但仍然覺得有de 難搵......幾經辛苦終於搵到,買左兩粒粒柆杏仁餅,一盒肉心杏仁餅,入口好鬆化,好香,有好多杏仁,會有食上癮感覺~~

先經過福隆新街,向左走一段小路然後向右轉
簡單又環保的包裝
2012-01-31
先經過福隆新街,向左走一段小路然後向右轉
簡單又環保的包裝
2011-09-07 303 瀏覽
sep 03, 11.............食完lunch..........又喺入貨嘅時候啦 : 1) 葡國蟲仔餅 x 2 (@mop28)-以前嚟買過,覺得好好食,所以今次encore-仍是鬆,但今次喺似無咁有果仁香,而且食完有點想飲水 (上次食完無呢種感覺)2) 腰果合桃酥 (mop28)-第1次見,所以要買嚟試吓-我諗住會似西式嘅酥餅,原來做法比較中式,酥嘅質地同味道有點類近+蛋餅,之後再喺個頂+番1/2粒腰果-非我所好

1) 葡國蟲仔餅 x 2 (@mop28)
-以前嚟買過,覺得好好食,所以今次encore
2) 腰果合桃酥 (mop28)
-第1次見,所以要買嚟試吓
-非我所好
2011-09-03
外賣自取
$42 (其他)
2011-07-16 222 瀏覽
六月上旬‧有雨最好吃的杏仁餅,一定是在這裡。行進這條小巷已可聞到非常香的杏仁味,走近會看到在工作的店員。好吃,是因為夠新鮮。一定要試的是肉心杏仁餅,真的用上肥膘肉,香到不得了,比什麼豬油撈麵的香味堅很多。個人覺得加入蛋黃反而沒有那麼香,但更罪惡!
六月上旬‧有雨

最好吃的杏仁餅,一定是在這裡。

好吃,是因為夠新鮮。

個人覺得加入蛋黃反而沒有那麼香,但更罪惡!
即製,就是好
下午茶
即製,就是好
  • 肉心杏仁餅
2011-06-30 168 瀏覽
出發前, 係openrice做定功課, 先去買金錢餅, 再去最香餅家, 好快揾到, 冇咩人, 即時買了粒粒杏仁餅及肉心杏仁餅各一盒,每盒23元, (由於剛重手咁買完金錢餅,但唔係心水, 故都係先買一盒試試才決定是否多買數盒, 因為唔見有試食) 即場開了肉心杏仁餅那盒試試, 覺得一般, 決定唔加碼, 返到香港才食粒粒杏仁餅那盒,嘩! 完全唔同感覺, 真的很鬆化, 加埋杏仁粒, 超好味, 好後侮只係買一盒, 因為1盒得十個, 好快就食晒. 粒粒杏仁餅真係好值得推介, 見店內寫1點出爐, 相信剛整好的更好味.
2011-06-27
2 分鐘 (外賣自取)
2011-06-25 175 瀏覽
穿過橫街窄巷, 尋找隱世美食, 遠處傳來炭燒香味, 隨味而來, 用木炭烘培, 火力均勻, 鬆化的粒粒杏仁餅, 果真是碩大無比的原粒的杏仁粒藏於香口脆身濃濃的炭燒香味的餅內, 真是一試難忘!
2011-06-11
外賣自取
$20 (其他)
2011-06-14 173 瀏覽
離開澳門之前點都要買一些手信,但很多年已經沒有去兩間最出名的手信店買,一來香港已經有了分店,兩來他們的手信變得十分之公式化,買回來給人家的印象也是誠意度不足,變成只為了買手信而買,而不是買一些特別有風味的東西回來,所以近年多了去一些不是太公式化,一些橫街窄巷的食物店,今次介紹的是最香餅家。最香餅家是在夜呣街,我每天都是在福隆新街頭近天通街這一邊行過去,行去時附近都是一些的舊樓,有時如果近天夜時去到附近都幾陰森恐怖,所以近幾次都是日光日白時就去了,店舖和以前一樣的殘舊,古式古香的味道很重,在門口已經見到有一竹簍的杏仁餅放在店內吹凍,陣陣的炭燒香味很遠都聞到,店內的店員也在努力地壓製杏仁餅,今次去到就只是買了粒粒杏仁餅。粒粒杏仁餅($20)真是一試難忘的感覺,食落有原粒的杏仁粒在內,而且粒粒大大粒加上乾身,非常脆身和香口,餅身不會粘口的,一咬就散開,入面散出濃濃的炭燒香味,水準比其他的店高出不知幾多倍,令我這個以前唔喜歡食杏仁餅的人變成非常喜歡了,不過只恨自己只能留一盒給自己而要將其他送晒比人,又要等一次再去澳門時再買過。這店已經變成了每次去澳門必去的地方,而收到手信的也都覺得比去這些什麼
門口十分古舊的:最香餅家
店內還有一些的顧客
門口放了一盤的杏仁餅待冷
一個店員正在製造杏仁餅
盒裝的粒粒杏仁餅
入面一盒有十個
餅內充滿了杏仁粒
粒粒杏仁餅($20)

這店已經變成了每次去澳門必去的地方,而收到手信的也都覺得比去這些什麼什麼集團式的手信店味道好好多,真希望這些老店能繼續經營。
水準極高的杏仁餅店
在澳門要買杏仁餅,一定要去最香餅家。
2011-05-27
外賣自取
$20 (其他)
門口十分古舊的:最香餅家
入面一盒有十個
餅內充滿了杏仁粒
水準極高的杏仁餅店
2011-06-05 111 瀏覽
舖面裝橫, 正選擇夠多...有MOP $1硬幣咁大有d成個迷你月餅咁大杏仁夠多....是鐵般事實唔痴牙, 唔會一夾即碎"x"記有這問題仲有其他食物eg. 花生糖唔甜, 食多d都OK
舖面裝橫, 正
選擇夠多...
有MOP $1硬幣咁大
有d成個迷你月餅咁大
杏仁夠多....是鐵般事實
唔痴牙, 唔會一夾即碎
"x"記有這問題
仲有其他食物eg. 花生糖
唔甜, 食多d都OK
2011-06-04
  • 杏仁餅
  • 花生糖
2010-12-20 62 瀏覽
在新馬路行完一輪, 還是吃吃手信吧.來到澳門, 大家的手信焦點都是那兩家大牌子, 其實轉過彎, 就能夠在這裡找到更加地道的食物. 店子在靜靜的夜呣街上, 其實從新馬路行來都是幾分鐘, 但就是有種柳暗花明又一村的感覺. 店子有一定歷史, 來看看一盤盤的杏仁餅的製作, 就好像看一個旅遊景點一般, 炭爐就在面前, 咦, 用的是木炭, 火勢一定均混一點.粒粒杏仁餅 $19: 9分, 要了最小包裝的杏仁餅, 一客十件, $19, 即是$1.9一件. 吃落口是相當鬆化, 是食到成地粉, 杏仁香非常濃烈, 加上有點點炭香味, 實是比其他店子高出一班.愛吃杏仁餅的, 不妨行遠小小, 來這裡一試.
在新馬路行完一輪, 還是吃吃手信吧.

愛吃杏仁餅的, 不妨行遠小小, 來這裡一試.
$6 (其他)
2010-12-19 156 瀏覽
三年前初遇最好餅家,無乜人,又唔易搵,所以唔駛排隊;好快就買到新鮮做起的杏仁餅。三年後,見鉅記開得越來越多,估計最好餅家依然無乜人識,點知一去就暈咁滯!多了人排隊,不見得舖裡面的人開心了,反而覺得加添老人家的壓力。龍頭的說排了一個鐘,依然無甚寸進,反正都是買來做手信,旨在心意的話就不一定要買現做的。買了五筒回家,一直沒有打開,因為以往經驗告知:一打開後往往一發不可收拾。結果係:開封後,一口氣吃了半筒...........可能是專心做一瓣杏仁餅,個人認為比鉅記和咀香園的更好吃。既然已經揚名了,其實真的不需要我再錦上添花,唯獨是眼見店內各位都年事已高,家庭式的經營不見得會像鉅記咀香園般又贊助節目又請明星拍廣告咁擴充生意。如果像香港的泰昌蛋撻咁,賣了盤變連鎖店,質素又是否能夠保持?在未變天之前還有得試就要試下啦。

結果係:開封後,一口氣吃了半筒...........
可能是專心做一瓣杏仁餅,個人認為比鉅記和咀香園的更好吃。
開封了後,停唔到口!

嚇人的長龍!

2010-12-05
外賣自取
$40 (其他)
開封了後,停唔到口!
嚇人的長龍!
  • 蛋黃肉心杏仁餅
2010-12-14 87 瀏覽
第一次去澳門,已經周圍searching邊隻杏仁餅好味知道大家推薦食「最香」,決定去買一盒「蛋黃肉心杏仁餅」($45)估唔到都幾貴,一盒得10個咋,不過家庭式經營又唔喺好似大品牌通街通巷都有,buy 佢handmade兼懷舊感覺呢個價錢都值得。返到香港今日先至開啟慢慢品嘗。哇真係好味道唔出得聲呀,既鬆化又有肥肉蛋黃香,肥肉壓平鋪滿整個餅,食過番尋味。我諗其他杏仁餅應該都好好味,早知買多幾款。宜家要好好真惜手頭上的杏仁餅lu
第一次去澳門,已經周圍searching邊隻杏仁餅好味
buy 佢handmade兼懷舊感覺呢個價錢都值得。
返到香港今日先至開啟慢慢品嘗。
我諗其他杏仁餅應該都好好味,早知買多幾款。
宜家要好好真惜手頭上的杏仁餅lu

唔好意思食咗2件先影相
2010-12-14
外賣自取
$45 (其他)
唔好意思食咗2件先影相
  • 蛋黃肉心杏仁餅
2010-10-16 238 瀏覽
2010年9月30日 澳門 ( 最香餅家 - 1 )外甥女前往澳門遊覽,歸來時,攜回手信,就是最香粒粒杏仁餅,在此謝過。粒粒杏仁餅:杏仁多到露晒出來,杏仁餅又香又脆又鬆化,杏仁脆而有咬口,都幾好味道。最香餅家兒時曾經試過,味道記不起了,今天再試覺得也不錯。
2010年9月30日 澳門 ( 最香餅家 - 1 )

粒粒杏仁餅

最香餅家兒時曾經試過,味道記不起了,今天再試覺得也不錯。

2010-09-30
2010-10-11 62 瀏覽
每次去澳門,都一定會去"最香"買杏人餅,因為佢真係最香好食過好多賣哂廣告既杏仁餅店就算唔就腳,都會過去買一買,次次都買成幾百蚊,慢慢食其中我最中意係肉心杏仁餅,佢好香,好鬆,真係好正!!!另外會買d迷你既...一口一粒,好放便,唔怕整dirty,有時做緊野,睇緊tv,都可以拎住泥食d普通味都會買,因為屋企人都食,一樣咁鬆化,咁好食睇住佢係炭燒,係咪真係因為咁而好食d架呢@@?鳳凰卷都唔差架,但始終最愛杏仁餅,,!!!
每次去澳門,都一定會去"最香"買杏人餅,因為佢真係最香
好食過好多賣哂廣告既杏仁餅店
就算唔就腳,都會過去買一買,次次都買成幾百蚊,慢慢食

其中我最中意係肉心杏仁餅,佢好香,好鬆,真係好正!!!
d普通味都會買,因為屋企人都食,一樣咁鬆化,咁好食

睇住佢係炭燒,係咪真係因為咁而好食d架呢@@?

鳳凰卷都唔差架,但始終最愛杏仁餅,,!!!
2010-08-04 66 瀏覽
友人澳門歸來, 竟有手信送比我, 實在太客氣了.係最香既肉心杏仁餅. 聽聞最香o係澳門係較出名好食. 所以叫佢帶回一試.帶到返屋企立即幫杏仁餅卸裝拎塊出黎一咬, 嘩! 好鬆化但唔會跌到周圍都係, 拎上手都仲好實淨呢!真係第一次咁鬆化既杏仁餅. 整得真係唔錯.再咬入d 就到有點凍既"肉心". 白色一層係豬油吧...我自己就覺得哩層野冇乜特別. 亦都冇話份外香口既感覺.但係只係夠鬆化我已經加足分比佢了!
友人澳門歸來, 竟有手信送比我, 實在太客氣了.

帶到返屋企立即幫杏仁餅卸裝

真係第一次咁鬆化既杏仁餅. 整得真係唔錯.
再咬入d 就到有點凍既"肉心". 白色一層係豬油吧...
我自己就覺得哩層野冇乜特別. 亦都冇話份外香口既感覺.
但係只係夠鬆化我已經加足分比佢了!
2010-06-26
外賣送餐