周末去澳門睇演唱會🪩🎤🎶當然順道到澳門周圍觀光,舊城區官也街附近開左唔少有特式的餐廳,黎到澳門當然要試下葡國餐🇵🇹由氹仔碼頭坐輕軌到舊城區只需約20分鐘🚝,係輕軌站行過去舊城區只係5分鐘,相當方便🫶 今次午餐就選左位於舊城區的「葡景軒」食葡國菜,好彩12:00就入左餐廳,之後都好快full house❣️建議來食要book枱❗️餐廳環境舒適寧靜,裝潢充滿葡萄牙特色🥰店員好細心介紹餐牌,服務貼心到位👍🏻 餐包 餐包塗上店家自家製的牛油及自家醃製的橄欖,好香口。 炙燒葡式香腸 MOP$138店家席前火炙香腸,香氣撲鼻‼️餐廳採用正宗葡萄牙空運直送的豬肉腸❣️味道鹹香,外層焦脆香口。主廚特製蟹肉釀蟹蓋 MOP$188麵包蟹蓋內釀入蟹肉拌碎蛋沙律🥚,蟹肉份量十足🦀,拌勻後塗上香脆的多士一起吃,味道鮮甜美味❗️ 炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 MOP$238把豬肉用調味料醃過後,將豬肉煎至微金黃色後並放入蜆及倒入白酒烹煮,仲有配埋炸薯粒🥔一齊食,好惹味。 葡式芝士海鮮意大利扁麵 MOP$228葡汁混和芝士融合而成的濃郁醬汁味道香濃,扁意粉都掛滿Creamy的醬汁🍝,配搭埋蟹肉及蜆一齊食,味道豐富,整體唔會太膩❣️ 葡

餐包
餐包塗上店家自家製的牛油及自家醃製的橄欖,好香口。

炙燒葡式香腸 MOP$138

主廚特製蟹肉釀蟹蓋 MOP$188

炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 MOP$238
炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯

葡式芝士海鮮意大利扁麵 MOP$228

葡式脆皮焦糖雞蛋布甸 MOP$88
店家席前將焦糖炙燒成一層薄薄的脆皮🍮,再灑上玉桂粉‼️布甸的蛋味突出,入口細膩軟滑。
葡式脆皮焦糖雞蛋布甸

Lemonade MOP$65
鮮榨的檸檬汁🍋加入蜂蜜🍯,蜂蜜的份量可按個人喜好加入,整體帶有酸酸甜甜的口感。

鮮榨橙汁 MOP$58
新鮮榨的橙汁好多果肉🍊味道酸甜可口😍
鮮榨橙汁,Lemonade
2024-08-24
炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
葡式脆皮焦糖雞蛋布甸
鮮榨橙汁,Lemonade
午餐來到澳門氹仔舊城區覓食,在這個充滿葡國風情的街道上,總讓我想來一餐正宗美味的傳統葡萄牙料理😋找到一間登上數年必食榜的正宗葡萄牙餐廳《Alma》,環境優雅舒適,店名取自葡萄牙文中的靈魂,希望如名一樣,能夠演繹出葡國美食的靈魂。前菜先來個「主廚特製蟹肉釀蟹蓋」,麵包蟹蓋內釀入蟹肉拌碎蛋沙律,再夾上脆脆麵包一起吃,份外香脆美味😋「葡式炙燒香腸」由葡萄牙直送過來的香腸,店務員直接在桌邊火炙香腸,香氣樸鼻,外層非常焦脆香口,給豐富的一餐來點錦上添花🌸主菜「葡式芝士風味海鮮扁麵」滿滿的蜆肉,新鮮肥美,葡汁與芝士混合而成的醬汁,佈滿在每一條麵條上,味道格外香濃馥郁。另一道主菜是葡萄牙非常出名的家鄉菜式「炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯」,選用最矜貴的伊比利亞黑毛豬,肉味獨特芳香,再配上鮮甜肥美的蜆肉,簡直好味到爆!😉最後甜點選了每次來澳門都必食的「葡式木糠布丁」,香甜滑溜,餅碎做得不是太末,那就不怕黏喉了😌

上星期去澳門氹仔,到官也街買手信,仲喺附近搵到間好有情調的葡國菜餐廳。一入到店內,我哋就被優雅舒適的葡國風情所吸引。葡式前菜~炙燒葡式香腸。店員席前火炙香腸,香氣撲鼻。葡萄牙直送的香腸,帶著鹹香,外層亦焦脆香口。接下來是手工乳豬鹹派,酥脆的外層包住滑嫩多汁的乳豬肉粒,油潤惹味。另外葡式章魚沙律以新鮮的八爪魚配搭蔬菜,酸酸甜甜的,開胃怡人。主菜*葡式烤沙丁魚,魚肉扎實,魚油味香,同馬鈴薯和燈籠椒好搭。另一道*葡國雞,肉質軟嫩多汁,咖喱醬汁濃郁香醇,配料還有葡式臘腸、水煮蛋和土豆,相當豐富甜點方面,*葡式木糠布丁層次分明,柔軟的鮮奶油和酥脆的餅乾碎交織;而*葡式蛋撻,酥皮外酥內濃,醇厚的蛋黃餡,讓人難忘!

2024-08-25 223 瀏覽
第一次食葡國菜體驗不錯喔😚 嚟咗澳門都幾次,但都係今次先第一次食葡國菜,真係有驚喜呀🤪餐廳環境都好高貴優雅,唔知係咪間間舖個菜都係咁㗎呢💓餐包仲有師傅特製嘅牛油添🤤1️⃣ 精選芝士及冷肉拼盤🧀先嚟就食咗佢哋各3款嘅芝士同埋火腿🐽 仲有細細件好鬆化嘅蒜蓉吐司同柑橘果ᴊᴀᴍ🍊 我就較鍾意將芝士放喺蒜蓉吐司上面一齊食,真係超正😋2️⃣ 酥皮蘑菇忌廉湯🍄好耐都冇飲過酥皮湯了🥹 蘑菇湯好濃郁,加埋千層酥皮,好邪惡呀😈3️⃣ 葡式牛肉串燒🐮好有特色嘅串燒🍢 平食食都係細細串係竹籤平放係碟上,呢度就係一大串掛係到🤣牛肉大大件好ᴊᴜɪᴄʏ,每件都配上咗紅色或綠色嘅燈籠椒,清脆爽甜,更加有甜甜嘅番薯條添🍠4️⃣ 炙燒馬介休🐟呢款地道嘅葡國菜一定要試下😎 馬介休即係鱈魚,呢度就用咗烤嘅方法嚟烹調✨~ 食落去充滿住滿滿橄欖油嘅蒜香味,魚肉好嫩,味道較濃 ,仲有西蘭花同大大粒綿綿嘅薯仔🥔5️⃣ 葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵🍝好多海鮮呀😍 入面有青口、魷魚、蜆、蝦🦐扁麵夠彈牙,又融合咗白酒嘅味道,食落微酸微辣,好入味😋6️⃣ 焦糖布丁🍮ᴏʀᴅᴇʀ呢個有桌邊服務嫁😍 職員會淋酒係面燒,所以會有啲著火🔥 面層嘅布丁食落酒味較濃,燉蛋食落好滑呢

餐廳環境都好高貴優雅,唔知係咪間間舖個菜都係咁㗎呢💓

餐包仲有師傅特製嘅牛油添🤤

4️⃣ 炙燒馬介休🐟
炙燒馬介休

5️⃣ 葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵🍝
葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵

好多海鮮呀😍 入面有青口、魷魚、蜆、蝦🦐
葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵

扁麵夠彈牙,又融合咗白酒嘅味道,食落微酸微辣,好入味😋

6️⃣ 焦糖布丁🍮
焦糖布丁

ᴏʀᴅᴇʀ呢個有桌邊服務嫁😍 職員會淋酒係面燒,所以會有啲著火🔥 面層嘅布丁食落酒味較濃,燉蛋食落好滑呢🥰

7️⃣ 飲品🍸

無酒精嘅飲品一定要試下佢哋嘅招牌特色飲品💓
精選芝士及冷肉拼盤
酥皮蘑菇忌廉湯
炙燒馬介休
焦糖布丁
難得過到澳門 梗係食返餐正宗葡國菜😗=====================Food list📌🇵🇹⭐️白酒蒜蓉炒蝦 呢道白酒蒜蓉炒蝦真係好香😍蝦肉鮮甜 蒜蓉嘅香味好濃 白酒嘅味道又提升咗整體嘅層次👏🏻食落去真係好開胃 配飯或者單食都好正😋🇵🇹⭐️葡式傳統薯蓉青菜湯 青菜湯好滑順 薯蓉嘅口感好幼滑🥰青菜嘅清新味道令整碗湯更加清爽 飲落去好舒服😊🇵🇹⭐️酥皮蘑菇忌廉湯 酥皮香脆 裡面嘅忌廉湯濃郁滑順😘蘑菇嘅香味好突出 食落去好有層次感 真係好享受😋🇵🇹⭐️炙烤馬介休配烤葡式鳕鱼 呢道炙烤馬介休配烤葡式鳕鱼真係好正😍馬介休嘅鹹香味同鳕魚嘅鮮嫩完美結合 烤得恰到好處 口感好豐富😋🇵🇹⭐️葡式焗鴨飯 呢個葡式焗鴨飯好味😎鴨肉焗得香脆 飯粒吸收咗鴨肉嘅精華 味道濃郁 食落去好有滿足感😍🇵🇹⭐️葡景軒焦糖布丁 布丁滑溜 焦糖醬香甜 口感好豐富 食完之後令人心情大滿足⭐️
難得過到澳門 梗係食返餐正宗葡國菜😗
=====================
Food list📌

2024-07-31 347 瀏覽
七月中去了澳門發現了這間餐廳。餐廳是位於氹仔官也街附近,這間餐廳有一種回了葡萄牙的感覺。 餐廳設計氛圍很有feel。啲服務員介紹咗我哋一個蒜蓉蝦, 啲蝦夠大隻同埋很彈口 不錯的個前菜介紹。 我哋都嗌咗個叫Pica Pau 的牛肉小菜,牛肉夠嫩配紅酒不錯的一個選擇。 主菜嗌咗個豬肋骨入味好食。 甜品嗌咗個朱古力蛋糕同埋朱古力mouse好濃朱古力味配一杯咖啡完美配搭。 順帶一提,我哋嗰日係坐天台,天台是能夠看正成個銀河酒店的夜景,景觀一流價錢適中。 會是回頭客。

價錢適中。
會是回頭客。
蒜蓉蝦
2024-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜蓉蝦
2024-07-22 449 瀏覽
喺官也街行咗半個鐘,實在太多人啦,去咗啲巷仔行吓搵到呢間餐廳出邊大大個獎牌寫住正宗葡國菜。 我同老婆入咗去食,真係有驚喜。 我哋前菜叫咗個白酒炒蜆啲蜆超鮮甜又大隻完全值得一試。 佢哋個餐前牛油自家製應該係加咗蒜香和檸檬汁好耐都未食過咁好食嘅牛油。 主菜嗌咗個牛扒同埋黑毛豬炒蜆個牛扒個餐牌寫住係葡國空運的, 牛肉味重同埋都幾彈口唔錯嘅選擇, 黑毛豬好正都值得一試。 最後個朱古力蛋糕真係一個字美味。 喺澳門都食咗幾間葡國菜呢間真的有驚喜,下次都會同老婆再嚟過食。
白酒炒蜆
朱古力蛋糕
2024-07-21
5 分鐘 (堂食)
  • 白酒炒蜆
  • 朱古力蛋糕
  • 牛扒
2024-07-16 384 瀏覽
我們從香港過嚟澳門的,去咗官也街行決定喺官也街附近食飯經過呢間餐廳覺得幾靚就入咗去啦。啱啱好天台有張枱。我哋張枱是可以望到成個銀河夜景的天台環境很好。餐廳嘅整體風格好有葡萄牙風格。我哋叫咗葡式小食拼盤,全部都係炸物好食嘅,擺盤又靚,又唔覺得油膩,值得一試。紅蘿蔔湯好飲,我老婆一個人飲晒。 葡式馬介休,事頭婆解釋俾我哋聽係葡國人嘅鹹鹹魚好食值得一試。 個葡式牛肉串燒成餐飯嘅精髓真係正到流口水😋。最後食咗個朱古力Mousse甜得來又唔怕漏加杯咖啡真係完美配搭。
  • 葡式牛肉串燒
2024-07-12 384 瀏覽
去咗澳門官也街玩見到呢間餐廳,幾靚就入去試一試服務好食品有水準值得一試。嗌咗個蒜蓉青菜湯好飲,乳豬個皮夠脆好食,必食推介!厚切乳豬真係正。嗰個焗鴨飯一絕。事頭婆係葡國人態度好好,不停同我哋解釋葡萄牙菜精髓但係我哋啲英文一般所以唔係好明🤣 🤣
嗰個焗鴨飯一絕。
  • 葡式乳豬  焗鴨飯
2024-07-09 690 瀏覽
記得第一次踏進葡景軒,是在一次無意的閒逛中被它迷人的外觀所吸引。心情馬上放鬆愉悅。服務員面帶微笑,態度親切,使我倍感歡迎。菜式:首先是烤乳豬,它可稱得上是葡景軒的招牌菜式。乳豬皮脆肉嫩,酥脆的皮與裡面多汁的肉質完美融合,油而不膩,唇齒留香。接著是炒蜆,有著別樣的風情。蜆肉鮮美肥厚,白酒能鎖住了海鮮的鮮味,炒蜆的味道既濃烈又不失細膩,嚼勁十足,彷彿能夠感受到海浪的氣息,讓人回味無窮。至於焗鴨飯,則是那種讓人吃了還想再吃的家常美味。鴨肉經過精心烹調,肉質細嫩入味,飯粒吸滿了鴨肉的精華,顆顆分明,香氣四溢。每一口都讓人彷彿回到了沒有煩惱的童年,感受著家的溫暖和滿足。葡景軒的每一道菜從視覺到味覺都給予了顧客極大的享受。在這裡,我不僅僅是在用餐,更像是在參與一場味覺與情感的盛宴,每一次品嘗都如同在和食材進行深切的對話。每當提起葡景軒,心中總是充滿了期待與渴望。在那裡,我不僅吃到了令人難忘的美食,更體驗到了那份由內而外的快樂與滿足。
心情馬上放鬆愉悅。服務員面帶微笑,態度親切,使我倍感歡迎。

菜式:

首先是烤乳豬

接著是炒蜆

至於焗鴨飯

2024-07-09
10 分鐘 (堂食)
  • 焗鴨飯
  • 烤乳豬
  • 綜合沙律
  • 青菜湯
  • 黑毛豬炒蜆
  • 蕃茄湯
2024-07-09 260 瀏覽
澳門老友推介,開係氹仔舊城區嘅一間細舖仔!原本不抱太多期待,對葡國菜實在興趣不大,沒想到吃完呢間真係有驚喜!服務細緻入微,體貼親切,特別是他們相當專業,問了一些酒相關問題都幫我解惑,能感受到整個團隊氛圍很好,讓我地有賓至如歸嘅感受 菜品方面,烤乳豬做的相當有驚喜,皮脆肉嫩,沒有腥味,分量也很足夠!鴨飯很惹味,鴨肉絲入味,飯香夾帶著臘腸跟鴨肉的鮮,很驚艷!炒花蛤,不公不過,是一道夠新鮮都能算好吃的菜,他們的確實夠肥美新鮮,湯汁可以用他們的餐包沾著吃,超好吃!環境很好,有在葡萄牙小鄉村的感覺、裡面設計用心,那些油畫令我印象深刻!能感受到老細嘅用心!打破我對葡國菜不好吃的既定印象,有下次!
澳門老友推介,開係氹仔舊城區嘅一間細舖仔!

鴨飯很惹味,鴨肉絲入味,飯香夾帶著臘腸跟鴨肉的鮮,很驚艷!

打破我對葡國菜不好吃的既定印象,有下次!
2024-06-20
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 葡式烤乳豬
  • 焗鴨飯
2024-07-09 242 瀏覽
My partner and I had a lunch in Alma. Everything was good - from service to food. We enjoyed the overall atmosphere and attention to details too. The restaurant offers a great selection of Portuguese wine. We just had a house wine and it was not bad. We ordered 2 starters and 2 mains (chicken/octopus). The portion sizes were just right - not too big, not too small. Thanks to Yumi and Ivan for their hospitality.
2024-07-07
午餐
是次同太太到澳門慶生,店員服務細心,好有禮貌。我地book咗枱但早咗好多到,店員都幫我地安排入座,對小朋友亦很友善。食物質素高,有葡菜特式,環境有格調,非常舒適。- 叫咗杯白酒,性價比高,唔錯- 牛肉串,儀式感滿滿,牛肉質素亦高,配地瓜薯條好脆口- 乳豬,快乳豬皮好脆口,個肉質仲要好Juicy,配手工炸薯片亦不錯- 馬介休球,經典葡國菜式亦都唔錯Order 咗葡式布甸做甜品,有少少酒同焦糖喺面,店員會用火槍燒一燒個面,充滿儀式感!最後埋單,餐廳居然free 個甜品俾我地!十分驚喜!慶祝生日、有小朋友既都推薦!

食物質素高,有葡菜特式,環境有格調,非常舒適。

- 叫咗杯白酒,性價比高,唔錯
- 牛肉串,儀式感滿滿,牛肉質素亦高,配地瓜薯條好脆口
- 馬介休球,經典葡國菜式亦都唔錯

2024-06-26
慶祝紀念
生日
由細細個已經不斷比人洗腦話去澳門緊係要食葡國菜😂🇵🇹葡景軒Alma 有靈魂嘅意思,我覺得絕對配得上呢個詞語🥳整個用餐體驗完全感受到餐廳嘅熱情同細心🥹第一次會有人開埋濕紙巾比我抹手,呢一下細心度真係要比100分😆⭐餐包牛油係用咗蒜泥歐洲芹菜混合而成,同微溫脆口嘅餐包好匹配~而頭盤嘅馬介休球每粒都可以食到一絲絲嘅魚肉,非常鮮味,令人食唔停口🤤葡式燒香腸令成個用餐體驗提升😆侍應係我地面前將香腸徹底燒一遍,目的係希望將香腸嘅油分逼出,食落去嘅時候更有口感。然後侍應會將香腸切片再擺碟,每一片香腸都食得出好有油香,有勁豐富嘅口感。🤤⭐主菜⭐安格斯肉眼扒配炸番薯條好耐冇食過咁高質嘅牛扒喇😍上菜嘅時候已經好細心咁切好一件件俾我哋方便享用,而佢五成熟嘅熟度亦都拿捏得恰當好處,外層焦香,內裏鬆軟。⭐脆乳豬件拼炸薯條係我食過最好食嘅脆乳豬,皮脆肉嫩唔需要再加上額外嘅醬汁都已經好夠風味😆⭐甜品:脆皮焦糖布丁原來葡式整法係會有D似我地平時食嘅焦糖燉蛋~不過呢個布丁就比較厚實,而表面都散發好濃厚嘅酒香🤤最後,店員仲送左幾粒自家制葡國糖請我地食~
由細細個已經不斷比人洗腦話去澳門緊係要食葡國菜😂

⭐主菜
⭐安格斯肉眼扒配炸番薯條

⭐脆乳豬件拼炸薯條

⭐甜品:脆皮焦糖布丁

最後,店員仲送左幾粒自家制葡國糖請我地食~

2023-12-30 571 瀏覽
去到澳門🇲🇴一定要試下葡國菜🇵🇹。喺葡國菜餐廳林立😍嘅氹仔官也街附近,我哋搵到一間情調氣氛💯分嘅餐廳。呢度店員嘅服務好周到又nice🥰,舖頭嘅格局亦都好有情調🍷,嚟呢度慶祝特別日子🎊、享受氣氛啱晒😆。.🍞餐包一開頭嘅餐包已經有花心思💕。特製嘅牛油🧈加入咗葡式香料,歐芹調味🪴令到牛油香味更加豐富。仲可以配埋蒜泥橄欖🫒。橄欖油香味,同埋青橄欖新鮮嘅感覺平衡😋。.🐟馬介休球 講到葡國菜🇵🇹一定會諗到呢一道前菜,馬介休嘅魚香味🎏,配埋綿滑嘅薯蓉🥔,同埋外層酥脆嘅炸皮💥,好正。.🌊葡式白酒炒花蛤 白酒配花蛤🍾出嚟嘅味道真係超級鮮味😍!點埋碗底嘅湯汁♨️,濃郁嘅鮮香、奶油香真係好惹味🤤。花蛤肉質亦都好鮮嫩👅。.🔥葡式炙燒香腸 店員會喺枱邊即場燒香🧑🏻‍🍳,視覺享受好正🌟!食落口感受到葡式臘腸嘅鹹香😋,更加有現場火炙嘅煙燻香味🔥。.🥩頂級肉眼扒配香烤大蒜及手工脆皮地瓜條肉眼扒嘅肉質真係好正,好嫩💕,而且有滿滿嘅肉汁同埋香濃牛味🐮。用叉將焗蒜頭壓成蒜泥🧄,可以食到更多一重香味🤤。番薯條亦都炸得超級酥脆🍠,甜香又香口。.🐽葡式烤乳豬配薯條壓軸嘅一道菜係我哋好期待嘅葡國菜式🤩!葡式乳豬嘅外皮真係超級酥脆🫦,
🍞餐包
🐟馬介休球
🌊葡式白酒炒花蛤
🔥葡式炙燒香腸
🥩頂級肉眼扒配香烤大蒜及手工脆皮地瓜條
🐽葡式烤乳豬配薯條
壓軸嘅一道菜係我哋好期待嘅葡國菜式🤩!葡式乳豬嘅外皮真係超級酥脆🫦,而且一大片咁樣上😝,可以感受到脆皮喺口裏面裂開、脆卜卜嘅口感💥。而且乳豬嘅油脂感超級濃👅,好邪惡,仲可以點埋醬汁中和油脂感💦。
2023-12-27