2017-08-11 2428 瀏覽
聽姨媽講8餐廳嘅點心好出色,好特別。今次嚟到澳門就梗係試吓啦!我一個月前已經上網訂定位,因為walk in 好多時都冇位㗎。一入到去已經覺得餐廳嘅設計好靚,枱與枱之間都有足夠嘅空間,既舒適,又增加私人度。每張枱上都有唔同嘅擺設,同周圍環境好match開餐前侍應會攞呢個嚟,一加水就會變成濕紙巾俾你抹手,好細心呢個餐前小食係送嘅,竟然有鮑魚,我同老公都好surprised 鮑魚下面係雪硬咗嘅柚子汁,食落口好清新。另外,D牛肉粒味道都好好。小籠包D汁好香陳皮味,而且肉同汁既比例亦好好,皮薄得嚟又唔易穿𥚃面有海蔘同魚翅,名符其名*海中寶*手功很精緻,外層唔係炸皮咁簡單,應該溝埋薯仔一齊炸。其他酒樓都有類似點心,不過味道同口感都差很遠。限定星期一至五供應,估唔到日本青瓜酸酸嘅味道同叉燒咁夾一見到幅相我就話要試,因為實在太可愛喇!貌相真係好似人蔘,食落亦好鬆化,仲有條人蔘鬚添,點心師傅真係好有心思,值得一讚餐後仲有甜品送,每人一杯奶茶同一個葡撻,我覺得佢地真係好有誠意令每一位客人都有賓至如歸嘅感覺有機會我一定會再嚟!最後提提大家,如果你有賭場咭係有九五折㗎!

每張枱上都有唔同嘅擺設,同周圍環境好match

開餐前侍應會攞呢個嚟,一加水就會變成濕紙巾俾你抹手,好細心

老陳皮雞汁小籠包

翡翠海中寶扎

𥚃面有海蔘同魚翅,名符其名*海中寶*
鮑粒火鴨天鵝酥

日本青瓜漬叉燒腸粉

限定星期一至五供應,估唔到日本青瓜酸酸嘅味道同叉燒咁夾

奶黃人蔘酥

有機會我一定會再嚟!
最後提提大家,如果你有賭場咭係有九五折㗎!
2017-07-27
老陳皮雞汁小籠包
翡翠海中寶扎
鮑粒火鴨天鵝酥
日本青瓜漬叉燒腸粉
奶黃人蔘酥
2017-05-15 2934 瀏覽
貴為全澳門唯一一間3星米芝蓮中菜,來時真的充滿期待。論裝修,真的冇得輸。尤其是開門行進去那條投影走廊。讓你就進踩在湖水上一樣。講返食物,外形也是冇得輸,美輪美奐,睇見都令人垂涎欲滴。但粵菜講既係真材實料,好睇唔好食就冇咩用。講完食物,最後想講講埋單。我5大2小,張單打到明5位茶錢各$20兩位白開水各$20。飲白開水要俾錢好正常,但我個小朋友自己帶水樽,還只得兩歲都照收就好唔公道。講真,$20我俾tips都俾左啦。咁大間酒店咁都要收,令我覺得俾人當係水魚囉。
貴為全澳門唯一一間3星米芝蓮中菜,來時真的充滿期待。

叉燒酥

叉燒酥
蘿蔔糕
雪人包
2017-01-22 4510 瀏覽
每次到澳門,必須到此午餐,若是一早預知,必盡早訂位,否則,必向隅!米芝蓮3🌟食府,名不虛傳的,裝潢豪華瑰麗,水晶燈燦爛,招呼週到,所有員工都彬彬有禮,各人可各自揀自己心水的茶,茶靚水滾,有侍應專人招呼倒茶,前菜先奉上一囗小鮑魚,很小巧精致,夠淋又入味!點心花樣多: 箭豬叉燒包,外型可愛,外脆內軟,叉燒可口!天鵝咖哩酥,外型唯肖唯炒,玩弄一番,都捨不得吃下肚,味道很好!🐰素餃,素菜清脆,金魚蝦餃,蝦鮮味!炒飯粒粒乾爽,清脆,味道上乘!燒味:燒腩仔,三層肉,又脆又肉嫩,停不了口!甜品奉上雪白晶瑩的椰汁糕,椰子味濃,再送上有一小杯熱葡式奶茶,令整餐都很有滿足感!必到之選!
2017-01-16 9883 瀏覽
澳門ㄧ向是我心目中的美食天堂, 無論傳統口味的葡國菜, 澳葡菜, 地道風味, 海鮮, 以至星級食肆, 也能在澳門活色生香, 發放異彩! 「8」連續多年獲得米芝蓮星級食府美譽, 更是澳門唯一兩家獲三星至高級別餐廳之一。記得去年七月首次到訪, 就是基於好奇心的驅使, 心裡在想好歹也得可識「8」的真功夫! 光是由接待處走進餐廳的通道,設計已令人驚喜!自動門一開,在漆黑的通道上乍現游來游去的金魚,栩栩如生!大廳閃麗的水晶燈和水晶球,帶出華麗的一面! 牆壁滿是可愛的金魚,令我十分雀躍! 藍天使蝦金魚餃 「8」主打精緻點心和新派廣東菜,從藍天使蝦金魚餃的選材及手功,精緻和新派兩方面也可見一斑! 實在太可愛了,不忍把金魚鮫吞掉! 米皇腿片浸芥菜膽 米漿質感稠密、滑溜順暢,帶有不俗的米香,用浸煮方法炮製芥菜膽,使菜香更加突出、芥菜膽更形細滑多汁,在柔和調子中突顯清純之美,十分喜歡這道蔬菜! 原隻乳豬焗飯 (半隻) 雖然只得兩人,但老公和我又怎會錯過聞名以久的原隻乳豬焗飯,還特別預訂了乳豬上體,可見色澤均稱、油潤的紅皮,一證烤功了得! 半雙乳豬可分出四份,我們每人先品嚐一份,皮脆細薄、脂香而不膩,不過一

大廳閃麗的水晶燈和水晶球,帶出華麗的一面!

牆壁滿是可愛的金魚,令我十分雀躍!

藍天使蝦金魚餃

實在太可愛了,不忍把金魚鮫吞掉!

米皇腿片浸芥菜膽

原隻乳豬焗飯 (半隻)

半雙乳豬可分出四份,我們每人先品嚐一份,皮脆細薄、脂香而不膩,不過一試米飯,情況更不得了。米飯吸收了乳豬的精華和油份,入口豐腴軟糯,惹味非凡,而且米飯做到粒粒分明,口感細緻,這道原隻乳豬焗飯真的名不虛傳!

我們之前還品嚐了另一款點心,不過除了乳豬頭外,乳豬飯和乳豬腳均一概掃清,非常滿足!

據七月份的體驗後, 十月尾食友們趁到澳門之遊, 提議順便ㄧ嚐「8」的滋味, 基於第一次的好感,我當然舉腳贊成!

一行九人,下船即到「8」醫肚。

循例先品嚐「8」為客人準備的前菜。左手邊是三色椒炒豬爽肉,而右手邊是柚子鮑魚凍,似乎大家都對柚子鮑魚凍充滿好感,柚子氣味清新開胃,加上鮑魚的彈牙,確實難以令人抗拒!

鮮蟹粉龍蝦石榴菓

又再與可愛的藍天使蝦金魚餃相遇了,這回樣子變得卡通了,不及上回的細緻,可是味道來得更鮮和汁液豐美,今回味道略勝上回一籌!

鮮蟹粉龍蝦石榴菓

鮮蟹粉龍蝦石榴菓以閃亮的金箔作裝飾,帶出蟹粉龍蝦餡的矜貴。入口爽滑的龍蝦肉與鮮甜濃香的蟹粉合二為一,汁甜味佳,最後更由菓皮的一線香芹吊出清香,配搭何其美妙!

原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥

黑松露鮮蝦脆春卷

原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥是香濃的代表作,面層鮑魚的爽彈,以至羊肚菌、雞粒及酥皮,帶出多樣化的層次感,味道又鹹中帶甜,不難令人留下深刻的印象!

黑松露鮮蝦脆春卷以別出心裁的盛放之花造型展現,入口脆香而不油,鮮蝦添上幽幽黑松露的香氣,怎麼會不愛它!

留意到小金魚嗎?原來它只是由薯蓉製成的小薯魚伴碟,將大廚的精功與細心發揮出來!

脆香叉燒包

小朋友肯定會愛上箭豬造型的脆香叉燒包,而女士們一看精緻的包包 —河蝦肉鬆手袋酥便兩眼發光。脆香叉燒包包皮柔軟中帶點煙韌、底部脆香,而叉燒餡鹹甜適中,不過若然叉燒餡再豐厚一點便更好。而河蝦肉鬆手袋酥,外皮鬆化,餡料的河蝦、肉鬆口感香滑,再配上滋味的醬汁,真的內外美兼備。

脆皮柚子手撕雞

友人要來了脆皮柚子手撕難,還是第一次嘗試,充滿期盼!這回以小金魚不見了,由車厘茄的紅兔取代,兩者也十分可愛!

脆皮柚子手撕雞

表層是炸得紅噹噹兼香脆的雞皮,雞肉撕成雞絲與柚子拌勻,可體驗一雞二吃的特別做法!

脆皮柚子手撕雞

雞皮皮下脂肪給清掉,入口只剩香脆的口感。而柚子多汁無澀味,伴著嫩滑的雞絲,感覺著雞肉發放出鮮有的清新氣息!

原隻乳豬焗飯

這回人多好辦事,原雙乳豬焗飯來得更有氣勢!

原隻乳豬焗飯

乳豬依然烤得色澤油潤、均勻亮麗,一點瑕疪也不著跡,再擺出小豬活潑的姿勢,真要命!

原隻乳豬焗飯

由專人負責切開,香氣洋溢!

原隻乳豬焗飯

這回每人一份,大家即時專注及細意品嚐,飯桌上從未有過如斯的安靜。大家紛紛對乳豬焗飯讚好,公認是「8」必定一試的名物,再證明水準不變!

杏汁豆腐

杏汁豆腐

大家吃得飽飽,以杏汁豆腐作甜品,雖然份量可不少,但清爽怡人的口味,再配上雜果,倒令脹滿的肚子也容易接受,最後當然也吃得光光!

奶茶、紅豆千層糕

差點忘記,「8」會為每位客人送上甜香濃郁的奶茶,還有迷你的紅豆千層糕作伴,這次真的滋味到投降了!

「8」無論在環境、服務及食物也是值得再三回味的餐廳,到訪澳門,不妨來品味這顆米芝蓮三星,真的令人8得喜!

• 米皇腿片浸芥菜膽
  • 原隻乳豬焗飯
  • 鮮蟹粉龍蝦石榴菓
  • 河蝦肉鬆手袋酥
同步刊載
2016-12-15 3711 瀏覽
今次澳門假期第二日中午選了這間星級食府作午餐,早於一個多星期前便要訂座,此處即使是午餐時段亦常滿的。場內大至『8』字水晶裝飾,小至桌上擺設同樣高雅,而侍應的體貼服務亦很週到。由於早上起床已在酒店吃了早餐,故中午點選點心合適不過,一共點了五款點心加上一味柚子手撕雞作小吃。先送來餐前小食分別是鮑魚柚子果凍及甜椒肉粒,鮑魚入口爽甜配上果凍頗清新,另一款甜椒肉粒味道亦不俗,底部脆殼是脆口的。隨後點心陸續送上:金魚餃外表非常吸引,修飾成金魚狀的蝦餃,蝦肉爽身餃皮夠薄,份量剛剛好可一口過吃掉。 葡汁蟹肉酥酥皮身連蟹腳部分亦做得細緻,餡料葡汁加上一絲絲幼絲蟹肉,味道濃郁鹹度適中,剛好中和了酥皮,整口吃上不會太乾身。 咖啡栗蓉企鵝包外貌是站立的企鵝相信會吸引到小孩,作為咖啡迷當見到餐牌有這一款點心馬上看上,包內的餡類近蓮蓉包質感,包餡咖啡味不重,不會偏甜,嘗到的大半是栗子味,作為甜點水準以上。脆香(箭豬)叉燒包此款點心為熱門之選皆因外型吸引,包身上有箭豬身上箭狀花式,下單是可選擇蒸的(一般叉燒包做法)或脆香的,我們點選了脆香做法包的底部會煎香,入口有點像生煎包底脆外軟,叉燒餡味道恰到好處,十分美味。肉
今次澳門假期第二日中午選了這間星級食府作午餐,

早於一個多星期前便要訂座,

此處即使是午餐時段亦常滿的。
場內大至『8』字水晶裝飾,

小至桌上擺設同樣高雅,

而侍應的體貼服務亦很週到。

由於早上起床已在酒店吃了早餐,
故中午點選點心合適不過,
一共點了五款點心加上一味柚子手撕雞作小吃。
先送來餐前小食分別是鮑魚柚子果凍及甜椒肉粒,
鮑魚入口爽甜配上果凍頗清新,
另一款甜椒肉粒味道亦不俗,
底部脆殼是脆口的。
隨後點心陸續送上:
外表非常吸引,
修飾成金魚狀的蝦餃,
蝦肉爽身餃皮夠薄,
份量剛剛好可一口過吃掉。
葡汁蟹肉酥

酥皮身連蟹腳部分亦做得細緻,
餡料葡汁加上一絲絲幼絲蟹肉,
味道濃郁鹹度適中,
剛好中和了酥皮,
整口吃上不會太乾身。
咖啡栗蓉企鵝包
咖啡栗蓉企鵝包
外貌是站立的企鵝相信會吸引到小孩,
作為咖啡迷當見到餐牌有這一款點心馬上看上,
包內的餡類近蓮蓉包質感,
包餡咖啡味不重,不會偏甜,
嘗到的大半是栗子味,
作為甜點水準以上。
脆香(箭豬)叉燒包
此款點心為熱門之選皆因外型吸引,
包身上有箭豬身上箭狀花式,
下單是可選擇蒸的(一般叉燒包做法)或脆香的,
我們點選了脆香做法包的底部會煎香,
入口有點像生煎包底脆外軟,
叉燒餡味道恰到好處,十分美味。
肉鬆手袋酥
肉鬆手袋酥

青瓜底部配上薄脆及薄荷葉的堆砌,
就是這個肉鬆手袋酥的配襯,
餡料有鹹味肉鬆味道適中,
但配合較大範圍酥皮入口就有點乾身,
較易有膩口感。
脆香柚子手撕雞

擺設最底是柚子,隨之是手撕雞肉,頂層是薄薄脆香的雞皮,
薄身雞皮(單單是皮,去掉肥膏)吃進口『卜卜脆』,
輕味酸甜的柚肉減去油膩的感覺,雞肉夠嫰幼,
三者一起吃互相融合,值得推介一試。
最後以迷你葡撻加上奶荼作結尾,
葡撻微甜餅皮酥脆,
奶荼只嘗了一小口已被女友搶去,
而我本身不太好奶荼只好乘人之美,
她說皆因太香滑之故,
這甜點為完美的一餐劃上句號。
2016-12-09
2016-12-01 3234 瀏覽
是次澳門兩天遊的重頭戲,是今天下午到新葡京的8餐廳飲茶吃午飯。本來妹妹打算訂星期日,可以滿座了,於是訂了星期一的13:15時段~到達以後,等了一會就可以入座。先穿過一條暗黑的通道,左右有流水。地下有投射影像,還配合了動態技術,當你走過時會泛起連綺,加上有投射出來的小金魚游來游水。連進場的部份都非常用心,很特別。我們一行六人,獲分配坐一張12人檯,有點覺得太大,說話有些不方便,換作卡位的六人座就完美。這裡的服務非常好,店員會為每位人客加茶,另外亦會介紹不同的菜式及點心。我們點了八款招牌點心,脆皮柚子手撕雞,半隻乳豬焗飯及炒豆苗。點心都是以件數計算,所以我們都可以試齊所有款式。點菜後店員為我們準備酒精紙巾擦手,之後才送上餐前小食。鮑魚果凍很淋,味道非常好,還可以配特製XO醬,加添美味。點心逐樣的送上,每款都非常精美,造型很特別。我就推介幾款我最喜愛的。"原隻鮑魚燒賣皇",鮑魚非常彈牙,餡料多味道又好,我最喜愛這款!超正!"葡香焗蟹撻" 亦非常足料,蟹肉非常多而且很香濃,加上酥皮造型的小蟹,令口感更豐富。"藍天使鮮蝦金魚餃"除了造型可愛精緻,味道亦很好。皮非常非常的薄,一口咬下去全隻都是蝦,

到達以後,等了一會就可以入座。

先穿過一條暗黑的通道,左右有流水。

連進場的部份都非常用心,很特別。

點心都是以件數計算,所以我們都可以試齊所有款式。

點菜後店員為我們準備酒精紙巾擦手,之後才送上餐前小食。

鮑魚果凍很淋,味道非常好,還可以配特製XO醬,加添美味。
點心逐樣的送上,每款都非常精美,造型很特別。

我就推介幾款我最喜愛的。

"藍天使鮮蝦金魚餃"除了造型可愛精緻,味道亦很好。皮非常非常的薄,一口咬下去全隻都是蝦,非常好吃。

"脆香叉燒包" 的刺蝟造型獨特,而且底煎得非常香脆,餡料及醬汁份量及調味都很好,我最驚訝是刺的部份做得很挺身,還有點拮。

"河蝦肉鬆手袋酥"的賣相非常精美,酥皮做得非常鬆脆,一口咬一下去盡是醬汁及大蝦,連裝飾的薄荷業,脆條及青瓜片我也沒放過,一流!

"日本青瓜漬叉燒腸"皮亦非常薄,叉燒份量很多,切得很碎而且分佈非常平均,青瓜漬的酸味中和了叉燒的膩感,讓人感覺可以吃很多。
吃完點心,另外幾款主菜也依次序送上。

"脆皮柚子手撕雞"的皮的確非常脆,雞肉亦很嫩滑,柚子用上了泰國的金柚,肉爽味甜而一點苦澀感都沒有。

炒豆苗份量足,而且一打開蓋便聞到很香的蒜蓉味,加上有一些葡萄乾及乾果,吃下去時特別香甜。

乳豬焗飯賣相極好,店員幫我們分了四份,一圈圈的乳豬包著臘味飯,香氣四溢。

乳豬的皮薄薄的,燒得非常非常的脆。

脆皮以下便是一層薄薄的脂肪,比例適中,伴著足料的臘味飯真是一流。

極度滿足的一個午餐,以小葡撻及奶茶作為終結。

不過我認為奶茶太甜,這個應該是港式的 "茶走",可是奶味太濃太甜而且欠了茶香。

葡撻非常新鮮,皮脆蛋漿不太甜,不錯。

一家人初嚐米芝蓮三星食肆,對食物的品質,餐廳的服務都非常滿意。

價錢雖不便宜但物超所值,值得推介!
2016-11-28
5 分鐘 (堂食)
  • 乳豬焗飯
  • 原隻鮑魚燒賣皇
  • 葡香焗蟹撻
  • 脆香叉燒包
  • 藍天使鮮蝦金魚餃
  • 日本青瓜漬叉燒腸
  • 河蝦肉鬆手袋酥
2016-11-05 7320 瀏覽
早兩天的離家出走澳門篇,大家睇得開唔開心呢?今日仲有外傳呀!其實係講緊我哋除了皇冠假日酒店以外吃過的美食,第一日到埗便到米芝蓮三星的8享用我們的午餐。首次到訪餐8餐廳被它的華麗裝潢深深的攝住了,到達門前有點令人屏息靜氣的感覺!要經這個秘道才能通往餐廳,自動門一打開地下便投影出很多金魚來迎接我們。經過魚兒歡迎後正式進入餐廳內,可惜不能隨意影相,不過也偷偷影了掛滿8的堂煌吊燈。檯面上沒有多花巧的餐具,這樣更令我期待紮實的食物功夫。大鄉裡出城的車媽媽還是第一次見這樣壓縮的毛巾,添了水後便可用來抹手好可愛呢!率先上檯係精緻前菜三色椒炒豬爽肉,伴柚子鮑魚凍。這柚子隻鮑魚凍清香又鮮甜,作為開胃菜十分適合呀!期待的點心亦接著上場, 用上高貴嘅銀蒸籠奉客,超華麗耶!籠內藏著栩栩如生的藍天使蝦金魚餃,和鮮蟹粉龍蝦石榴果。這隻跳脫可愛的藍天使蝦金魚餃外皮爽滑,內裏的蝦肉鮮甜至極,而且爽口彈牙,出色得過份呢!但係一山還有一山高,這顆鮮蟹粉龍蝦石榴果絕對俘虜了車媽媽的心,透薄煙韌的外皮,包裹著充滿彈牙鮮甜的龍蝦肉,最妙一點係吃下石榴果後慢慢滲出那幽幽芹香,令人留下極度深刻印象。然後係原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥,和黑
檯面上沒有多花巧的餐具,這樣更令我期待紮實的食物功夫。
率先上檯係精緻前菜三色椒炒豬爽肉,伴柚子鮑魚凍。
這柚子隻鮑魚凍清香又鮮甜,作為開胃菜十分適合呀!
期待的點心亦接著上場, 用上高貴嘅銀蒸籠奉客,超華麗耶!
籠內藏著栩栩如生的藍天使蝦金魚餃,和鮮蟹粉龍蝦石榴果。
然後係原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥,和黑松露鮮蝦脆春捲來接力。
我也好奇試了伴碟的精緻金魚,其實係冇調味嘅薯蓉來的,精緻得如果有味道的話根本係一件小點心囉!
先品嚐黑松露鮮蝦脆春卷造型已經夠贏了,半邊春卷切成花型再攞去脆炸而成,入口香脆不油,內裏的蝦肉鮮味十足,加上幽香松露味道,那有不好吃的道理!
矜貴的原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥,鮑魚味道濃郁,比較重口味的我絕對不抗拒,但同行友人覺得可以輕味一點。
到最後兩款點心造型十分仔細的河蝦肉鬆手袋酥,和妹妹最喜愛的脆香叉燒包。
河蝦肉鬆手袋酥不只造型美侖美奐,吃下更酥香不油膩,內餡味道恰好,相當精彩呢,而那個脆香叉燒包亦十分出色,包底香脆玲瓏不過硬,十分好味道呀!
接著便是我們最期待的兩款肉肉,先米脆皮柚子手撕雞。
只能用精彩才能形容它,雞皮脆得像薯片般但吃下竟然係沒有油膩感覺。
而底下的雞肉柚子味道清香又富雞味,真的不能用筆墨形容那種美味, 吃得我十分愜意喔!
另一樣就係我最最期待的原隻乳豬焗飯,看那可愛的乳豬仔,雖然真的好得意,但係你實在太美味了,我無奈吣哋都要將你吞沒啊!!
大家看他的身段多麼圓潤,多麼誘惑,口腔內的唾液已經不受控制喇!
這隻來自越南的乳豬仔脂肪沒多,但經燒烤過後豬皮輕薄香脆,肉味香濃,釀在中間的飯完全吸盡乳豬豐腴的油香,吃下真的銷魂蝕骨,我認輸喇真心誠意的佩服大廚的驚人手藝。
乳豬仔可以分出8件乳豬飯,剩下的豬手,豬腳其實都一樣咁嫩滑脆口,我再飽都要吃多一件呀!
最後嘅甜品係香味杏汁豆腐,可惜車媽媽唔係幾喜歡杏汁的味道,所以我冇吃呀!!
不過我有這杯香甜奶茶,加上一件紅豆千層糕,甜胃蠻滿足哦!
2016-11-03 6509 瀏覽
澳門皇冠假日酒店的旅程結束了,不過整個澳門遊還未完成,因為 Day 1 中午,我們七大一小,特別搭早船去新葡京,於米芝蓮三星 8餐廳,享用一頓精緻點心及乳豬飯午宴,大家都吃到拍爛手掌!8餐廳可以帶2歲以上小朋友同行,不過帶著在碼頭又要另搭專車(因為正常穿巴在賭場下車)才能前往;房車比一般穿巴舒適多了,所以是好事呢。去了很多很多高級中菜,但最令我折服的,始終是 8 的不凡氣派及入口設計。第四次來了,也像是首訪般興奮拍個不停,因為實在太有藝術感了! 經過 Reception 前台,自動門打開,是大人小孩都超喜愛的投影金魚!金魚很妙,會避過人的腳步,因此對於妹妹來講更加好玩,簡直不想離開! 不過,前方的水晶燈也美到不行呢!說真的,水晶可不是多就是美,那垂廉而下的美態、設計微妙的雲台、背後刺繡金魚的襯托,都流露出不一樣的高端氣質。 餐廳訂位分為 11:30am - 1:00pm,以及 1:15 - 2:30pm 兩個時段,我們訂了前者,所以來時還不太餓;不過當吃了前菜的三色椒炒豬爽肉脆片拌柚子鮑魚凍,食慾就給前者的香口、及後者的清新鮮甜徹底喚醒了! 首先上場的點心是 藍天使蝦金魚餃 Stea

首先上場的點心是 藍天使蝦金魚餃 Steamed Crystal Blue Shrimp Dumplings in Goldfish Shape 及 鮮蟹粉龍蝦石榴菓 Steamed Lobster Dumplings with Hairy Crab Roes。

要做到這樣美的金魚餃不難,香港 大公館 的出品也很好看;但那飽滿度、彈性及鮮甜度可與這藍天使蝦金魚餃差遠了,始終,這裡用的是達刺生級數的藍天使蝦!

藍天使蝦金魚餃
鮮蟹粉龍蝦石榴菓 也非常出色,蟹粉丁點不腥,配搭皮薄軟滑的粉菓皮及鮮甜彈牙的龍蝦,鮮香無雙,加上面層芹菜的輕輕襯托,實在是太好吃了!

鮮蟹粉龍蝦石榴菓
然後是黑松露鮮蝦脆春卷 Black Truffle Flavoured Spring Rolls with Shrimps and Black Fungus 拌 原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥 Puff Pastry with Abalone, Morel Mushroom and Diced Chicken。

然後是黑松露鮮蝦脆春卷
樹形的黑松露鮮蝦脆春卷非常清脆、香口美味而完全不覺油膩,非常讚,連妹妹我也安心給她吃;原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥就是足料濃味之作,值得欣賞是撻身非常鬆化,酥香之極。

還有 脆香叉燒包 Crispy Barbecued Pork Buns with Preserved Vegetables 拌 河蝦肉鬆手袋酥 Puff Pastry with River Shrimp in Purse Shape,其中叉燒包一來就令妹妹愛極了!

其實這刺蝟形的脆香叉燒包,在大公館也有一模一樣的出品,但這邊的包底經過細心香煎,比香港那邊香脆有口感太多,其實有點似叉燒包與生煎包的結合體!

脆香叉燒包
至於河蝦肉鬆手袋酥,除了可滿足女人對「包包」的慾望,那酥餅真是輕身酥化如無物,筷子輕輕一挾已經斷開,入口即會即時化開,口感極妙!中間餡料既鮮又富甜蜜味,超棒的!

河蝦肉鬆手袋酥
之後是脆皮柚子手撕雞 Shredded Chicken with Crispy Skin and Pomelo in Honey flavoured with Lime Sauce,之前 皇冠假日酒店皇廚 的出品既是得獎菜,按道理這裡稱得上是金獎菜了,雞皮香脆無之尚上,底下雞肉混拌柚子,說不出鮮美又清新!

脆皮柚子手撕雞
雖然不久後又有 海景下午茶,但大家還是經不起乳豬飯的呼喚,加寫了這 原集乳豬焗飯 Suckling Pig Filled with Fried Rice and Preserved Meat!

原隻乳豬焗飯
由越南來貨,才滿月不久的乳豬皮薄肉嫩脂肪不多,經烤製後皮輕脆、肉更香,中間的釀飯既吸收了豬油豐盈,又滿有臘味香氣,好吃得太犯規,人來啊!可以再添一件嗎?

一隻豬只能分8片(人數少可點半隻豬),飯是沒有了,不過還有這豬頭、豬手,都是香脆肉嫩、不可多得的珍品來的,當天媽媽我就忍不住吃了兩大件!

最後甜品是香梨杏汁凍豆腐  Chilled Sweetened Bean Curd with Pear and Almond Juice,杏汁豆腐很香很滑,喜歡香點還可以添加額外杏汁;面層的梨子、芒果及藍莓均很清甜,是濃惹乳豬飯後的美好清新結尾!

最後是令我朝思暮想的甜奶茶,又香又滑好好喝!再拌上一小件千層糕,徹底滿足了~

扣除妹妹的消費,人均約MOP $450,得到的是頂級環境、食物及服務,大家都付得心悅誠服,好一間米芝蓮三星餐廳!下次再來不知又是幾時?

然後是黑松露鮮蝦脆春卷
同步刊載
2016-09-22 3226 瀏覽
I had a trip with my girlfriend in Macao. We were looking for a place to fill our belly so this is my first time to try this restaurant. Since then become my favourite one.Signature goldfish prawn dumplings.Cute as always and so delicately with their gaping fishy mouth. The skin is nicely chewy with a bouncy textured fresh prawn. Good good good good
2016-04-06 10009 瀏覽
8! 久仰大名,上年黎澳門前早一星期訂位但訂唔到。今次三星期前訂位,雖然訂唔到理想既時間,但終於都有得食喇!係接待處確定左訂位後,侍應姐姐帶住我地經過一條黑黑的長廊,兩旁有流水,前後各有自動門,終於入到中菜廳。坐底後就研究下叫咩食。侍應送上了濕紙巾,用水沖開會發大個隻 男友太興奮,叫左成九樣野!平時街坊茶樓好少有龍井,所以黎到呢度,緊係揀d平時冇得飲個d啦。坐左一陣,有野食啦!侍應送上了餐前小食,係每人一碟柚子啫喱鮑魚凍,和牛盞。嘩!送係送鮑魚,好豪呢!鮑魚入口彈牙,底下係薄薄一層的柚子啫喱凍,一齊食味道好夾,清新開胃。旁邊係和牛盞,和牛粒加色椒香濃惹味,雀巢仍是脆脆的,只係和鮑魚放在一起,感覺鮑魚搶了風頭。藍天使蝦金魚餃,係招牌菜之一。賣相精緻,皮薄夠彈牙,不油不乾剛剛好。藍天使蝦,鮮甜爽口又夠大隻,好耐冇食過咁好味既蝦餃喇!金絲脆網叉燒卷,係令我最驚喜既點心。金黃色既脆皮,一咬,係冇諗過脆成咁!香脆唔油膩,味道竟然仲係甜甜地的,一啖已經愛上了。內𥚃既叉燒餡料豐富,肉質滑,有香濃既蜜汁味,我一個應該可以食一碟!日本青瓜漬叉燒腸。係特別的,腸粉皮薄,青瓜漬有d似雪菜,不過食起黎略嫌

坐底後就研究下叫咩食。侍應送上了濕紙巾,用水沖開會發大個隻

男友太興奮,叫左成九樣野!

日本青瓜漬叉燒腸。係特別的,腸粉皮薄,青瓜漬有d似雪菜,不過食起黎略嫌太䶢。
老陳皮雞汁小籠包。如果你喜歡陳皮香,千其唔好錯過。小籠包皮夠薄,夾起唔穿。入口多汁,二十年老陳皮香味四溢,令肉餡更香,帶出鮮味。
竹苼海鮮卷。喜歡呢個,入面有冬菇,蝦,蟹柳,魚塊,用竹苼包住,露筍束起。小小點心,層次豐富,有齊魚蝦蟹,冬菇點綴帶出鮮味。
XO醬珍珠雞。相比之下呢個比較普通。聽侍應講佢地既XO醬出名的,係真的好香口。
男先生連甜品都甜左兩個,人參酥同荔芋包。人參酥係有微微人參香味,不會太濃烈,酥皮入口鬆脆,不油膩。
荔芋包,荔芋餡一流,外層包子香軟。不過我已經食到太飽。。。
好不容易食哂枱上所有食物,侍應竟再送上餐後甜點。
早之唔叫甜品啦,真係好飽呀!

迷你葡撻加奶茶,葡撻可加上肉桂,朱古力或雲呢拿粉。奶茶略嫌太甜了點,兩樣甜點不過不失,但飲個茶送兩個餐點確實令人興奮。

呢一餐十分滿意,叫了九樣,送了兩樣,共十一碟食物,二人食,埋單$600,服務亦稱心。幸福滿足地離去。
2016-03-28
2016-02-23 8928 瀏覽
8 位於新葡京酒店二樓, 是一家混合廣東菜和淮揚菜的新派中菜廳, 自 2009 年澳門區首個米芝蓮年度以來, 所有年度均上榜, 由 2009 年開始獲取一星級, 到 2012 年升為二星級, 到 2014 年更躍升為三星級, 與同屬葡京酒店旗下的 Robuchon a Galera 齊名, 是現時澳門區僅有的兩家米芝蓮三星級餐廳。很喜歡這裡的點心造型, 藍天使蝦金魚餃 就是其中一款, 「檸茶」雖然品嚐過好幾次, 原來這次是新的版本, 食材由河蝦變成藍天使蝦, 其實原本的河蝦已經非常好吃, 想不到來自紐西蘭的藍天使蝦, 竟然可以令這款點心踏上另一層次, 蝦肉鮮美得無話可說, 而且非常彈牙, 值得高度推介。
2015-09-25 12951 瀏覽
雖然不認但還是不得不相信自己也算是個"低頭族",加上工作多,往往跟朋友溝通都是What's, We Chat之類。這天剛好在Facebook看到朋友一家到澳門去,心想,總得跟他碰碰面。想帶朋友吃點好,而且有小朋友吃要坐得舒服,於是膽粗粗的邀約到米三星中菜8餐廳。幸運的是餐廳剛好有位置,定必是朋友的小孩給我們帶上了好運。12點到埗坐下,邊看餐牌邊等朋友到來。小孩扭擰,也得等了好一會,但是進餐廳卻如劉姥姥到大觀園,被那餐廳五光十色的佈置吸引。好讓我們能聚一聚,而且可專心吃吃。點菜後,餐廳送上餐前小食。一隻柚子啫喱凍,汁煮凍鮑魚也顯功架。鮑魚有汁煮香味,入口涼快而不搶味。下層柚子清爽,甚感開胃。另外是野菌、色椒切粒,汁茨略多,但下層雀巢依舊脆口。XO醬需另外加錢,但是十分足料,能調味但也可淨食。餐廳點心選擇不算太多,但是每款都是手功菜式。當中小籠包也有三款選擇,豐儉由人。但是另加這一個特別的龍蝦小籠包。餐廳內沒有註明,但是也可跟店員點的。小籠包湯汁也多,龍蝦味鮮但比豬肉淡,一口湯汁不膩。可是龍蝦肉質感卻比豬肉好,彈力足而嚼勁一流。來個金絲脆網叉燒卷,外層黃金皮脆,內裡叉燒蜜味濃。只嫌兩旁略厚

XO醬需另外加錢,但是十分足料,能調味但也可淨食。
來個金絲脆網叉燒卷,外層黃金皮脆,內裡叉燒蜜味濃。只嫌兩旁略厚,但是整體都不錯。
春風得意腸,利用炸春卷作餡,外層包上腸粉。加上腸炒醬油,外層軟滑,內餡脆香。就算放涼了一陣,春卷也脆,隔風過風掌握得好,腸炒漿不厚而成形,見功架。
朋友酷愛球狀,高力黑豚肉正合他意。外層高力圓頂,良久而不會倒塌,但是咬下是空心的。
中間捻著一件黑豚肉,有點像健康球般。然而豚肉軟腍,高力也如泡芙軟滑。
喜歡吃點心,因為種類多,可滿呎多樣口感,特別是精美巧手的更加欣賞。煎炸的來了一點,還是要點蒸煮的。羊肚菌雞絲粉包,初時還真的以為是包子。上桌時原來是用上羊肚包裹雞絲。雖說比之前的點心,味道要清一點,但是感覺絕不落下風。就如一陣搖滾狂熱之後的一道清新小品民歌。爽口有嚼勁,清鮮可愛。
陳皮野菌牛肉球,香氣甚佳。牛肉入口雖不會有過份的期待,但是陳皮香中帶微清澀感覺,與菌類的爽口,只是一句"This is it!",不多不少。
薯蓉蟹餅琵琶蝦,賣相一貫精美。薯蓉比例較多,可惜珠玉在前,這個恐怕要被比一下去了!
餐廳每個菜式都講求色香味,賣相永遠是第一個取悅點。就連簡單一個叉燒包就要做到如刺猬一般,用麵包的皮一粿粿的挑出來,沒有後期加工。每一道都計算恰到好處。喜歡傳統的還是會說,都是喜愛那個皮開肉裂的叉燒包,但是這個新創意的,不能不欣賞一下。

整體來說,以食物賣相及心思,這些點心絕對是三星之選;而且朋友買單,他說亦不貴。草草看一下餐牌,一客點心還是$50-70左右,這個水平,實屬超值。

8餐廳

新葡京酒店2樓

2015-08-25
午餐
2015-09-21 9612 瀏覽
由2014年開始躍升成為澳門米芝蓮三星, 長期打入澳門開飯排行榜頭幾名位置, 8 嘅實力當然無可置疑. 喜歡去 8 係因為環境同食物質素都好高, 到現時為止, 8 係每次到澳門時必到嘅餐廳.以中菜廳嚟講, 8 嘅座位唔算多, 但就算座位唔多, 枱與枱都有適當嘅距離, 坐得舒適之餘, 亦沒有一般中式餐廳嘅喧鬧嘈吵. 這一點好奇怪, 唔知係咪好彩, 一般嚟講, 中式餐廳係會比較熱鬧同嘈吵, 但每次去 8 都唔會有咁嘅情況, 所以係其中一個鍾意去嘅原因. 服務當然唔駛講啦, 咁樣級數嘅餐廳係唔會有人對你視而不見, 避開為你服務的. 相反, 就算佢哋好忙, 都會 keep 住禮貌同笑容為你服務的. 雖然價格同之前比有所調整及提升, 但與香港同級數&同質素嘅相比, 依然覺得物有所值. 因為當日想食點心多啲, 所以冇叫小菜. 未上點心/菜前, 餐廳會送上餐前小食 : 前 - 黑豚肉粒盞, 後 - 柚子鮑魚 啲肉切到咁細粒, 係咪黑豚就食唔出啦, 不過連同個脆盞一齊啪, 脆脆嘅口感, 都幾好食. 至於柚子鮑魚, 細細隻, 但連同底下個層柚子啫喱一齊放入口咬, 陣柚子味好香, 又甜, 又好咬, 得一隻

因為當日想食點心多啲, 所以冇叫小菜.

啲肉切到咁細粒, 係咪黑豚就食唔出啦, 不過連同個脆盞一齊啪, 脆脆嘅口感, 都幾好食. 至於柚子鮑魚, 細細隻, 但連同底下個層柚子啫喱一齊放入口咬, 陣柚子味好香, 又甜, 又好咬, 得一隻真係唔夠.
餐廳送的餐前小食
藍天使蝦金魚餃 $72
金魚造型好得意, 藍天使蝦好爽甜, 成隻餃都係蝦, 啖啖蝦肉好滿足.
脆香叉燒包
強推 ! 真係好好食, 食咗N次都冇次失手. 脆香即係煎, 煎叉燒包. 第一次食時真係諗都冇諗過咩係煎叉燒包. 其實叉燒包係可愛小箭豬造型, 但因相片數量所限, 同應該其他食家可能都有箭豬叉燒包相, 所以決定剩係比個底大家睇. 叉燒包底煎得金黃香脆又唔油, 底脆之餘個面依然 keep 住軟墊, + 上熱熱哋嘅叉燒餡, 真係好味到試過一次自己'隊'哂一碟(3隻).
脆香叉燒包(底部)
日本青瓜漬叉燒腸 (星期一至五供應) $60
'漬' 即醃製嘅意思, 可用醋, 鹽或米糠等等. 青瓜漬即係醃青瓜, 配上叉燒做成叉燒腸, 少少鹹鹹的, 比平時嘅叉燒腸少咗啲啲肥膩感, 都幾有趣.
日本青瓜漬叉燒腸
薯蓉蟹餅琵琶蝦 $60
將薯蓉, 蟹肉同少少西芹撈埋, 再 + 成隻蝦一齊煎. 蝦味比其它2種材料重, 口感豐富, 又係啖啖肉之選.
薯蓉蟹餅琵琶蝦
瑤柱蒸魚形蘿蔔糕 $48
造型為主, 味道就係一般瑤臘味蘿蔔糕味, 不過不失, 但同其它點心比就普通咗.
瑤柱蒸魚形蘿蔔糕
龍蝦小龍包 $108
餐廳職員推介. 味道與想像不同, 龍蝦肉夠爽但唔夠鮮甜, 龍蝦肉味亦唔強, 只算 ok 好味, 及一試無妨.
龍蝦小龍包
原隻乳豬焗飯(半隻) $340 (需預訂)
相中嘅乳豬焗飯係切件後嘅樣. 乳豬燒得皮脆肉嫩, 配上醬油臘味飯同焗, 飯吸收咗豬嘅肉味, 豬又吸收返臘味嘅香味, 兩者同吃, 又香, 又脆, 又軟, 又惹味. 唯一美中不足嘅地方係啲飯唔夠熱, 如果啲飯可以再熱啲會更 + 好食.
原隻乳豬焗飯(已切件)
燕液蛋白杏仁茶 $60
就算食到幾飽都好, 點都一定會叫埋個杏仁茶食. 杏仁茶香滑得嚟唔太甜, 杏仁味濃, 燕液份量都唔算少.
燕液蛋白杏仁茶
黑白芝麻布甸配芝麻雪糕 $60
布甸又香又滑 : 白芝麻布甸比較滑, 但芝麻味冇咁重 ; 黑芝麻布甸芝麻味香, 但冇咁滑, 兩者擺埋一齊, 就又香又滑. 至於芝麻雪糕, 雪糕面上 + 咗好多黑芝麻粒, 連埋超脆餅底一齊食, 又凍, 又脆, 好有咬口.
黑白芝麻布甸配芝麻雪糕
就算唔叫甜品都唔緊要, 餐後, 餐廳會送上餐後甜品
奶茶及燕液椰果杏汁糕
奶茶超甜但茶味好濃, 感覺似係拉茶, 燕液椰果杏汁糕造型漂亮, 花朵上鋪上金箔同燕液, wow ! 好矜貴呀 ! 齋睇未食都覺得靚咗 ...
 (講笑) 杏汁糕杏汁味淡淡的, + 上煙煙靱靱嘅椰果同滑嘟嘟嘅燕液, 甜甜的, 為美味嘅一餐畫上完滿嘅句號.
餐廳送的餐後甜品
一邊打食評, 已經一邊諗緊下次食咩好 ...

2015-09-07
餐廳送的餐前小食
藍天使蝦金魚餃
脆香叉燒包(底部)
薯蓉蟹餅琵琶蝦
原隻乳豬焗飯(已切件)
燕液蛋白杏仁茶
黑白芝麻布甸配芝麻雪糕
2015-09-12 8878 瀏覽
記得想當年來澳門時, 總是喜歡找些地道便宜小吃試, 不過近年隨著酒店越開越多, 也連帶有不少高質餐廳掘起, 好些甚至不是拿了米芝蓮一星, 就是拿了二或三星級數, 非常利害. 雖然宅女不是大富人家不能常常去這些高級餐廳, 但這次澳門之行也想一嘗這種星級滋味. 本來打算訂天巢法國餐廳, 可惜早兩星期前訂都居然滿座, 所以宅女便轉戰另一家同是米芝蓮三星, 但吃的是中菜的8餐廳.餐廳位於新葡京酒店的二樓. 說實在, 隨著那麼多新酒店的落成, 近年宅女巳很少踏足這家新葡京酒店了. 不過全澳門唯一兩間拿了米芝蓮三星的餐廳, 正正全都在新葡京酒店內. 宅女大約一星期前在官方網站內預訂, 之後馬上就收到確認的電郵, 過程都算幾方便亦夠效率. 我們大約周日中午時份來到, 一看到門面便覺得甚有氣勢, 門口就是一大個字, 而周圍亦用上大大小小的字併湊成一幅幅的掛簾, 簡約之中又流露出點點強勢的感覺.穿著旗袍的女侍應跟我們核對了姓名等資料後, 便帶著我們先通過一條長長的隧道, 漆黑的通道內兩旁透著微弱的燈光, 映照著緩緩落下的水簾, 走著走著感覺地面上好想有些東西在動, 看真一點, 原來整條通道的地上的投影著
餐廳位於新葡京酒店的二樓. 說實在, 隨著那麼多新酒店的落成, 近年宅女巳很少踏足這家新葡京酒店了. 不過全澳門唯一兩間拿了米芝蓮三星的餐廳, 正正全都在新葡京酒店內. 宅女大約一星期前在官方網站內預訂, 之後馬上就收到確認的電郵, 過程都算幾方便亦夠效率. 我們大約周日中午時份來到, 一看到門面便覺得甚有氣勢, 門口就是一大個[8]字, 而周圍亦用上大大小小的[8]字併湊成一幅幅的掛簾, 簡約之中又流露出點點強勢的感覺.
穿著旗袍的女侍應跟我們核對了姓名等資料後, 便帶著我們先通過一條長長的隧道, 漆黑的通道內兩旁透著微弱的燈光, 映照著緩緩落下的水簾, 走著走著感覺地面上好想有些東西在動, 看真一點, 原來整條通道的地上的投影著水池的影像, 內裡不時有幾尾鯉魚在優哉悠哉地舞動著, 看得宅女跟妹妹不自禁的居然像小朋友一樣避著鯉魚的跳來跳去....(幸好先行的女侍應沒有看到)
通過了那條鯉魚池隧道後, 一大個閃爍的水晶球隨即展現眼前, 背後則是一幅幅金魚屏風, 予人中國風得來又不失現代華麗的感覺, 餐廳地方十分大, 而且桌子擺放得甚有距離, 空間感十足. 而座位有別於一般中菜餐廳的格局, 這裡除了圓桌之外, 中央亦有幾張梳化卡座, 靠牆邊的更有幾張少見的二人枱, 打破一貫吃中菜就要人多的概念.

侍應把我們兩人帶到餐廳最盡頭的一張二人枱後, 馬上就問我們喝什麼. 宅女一向不是太貼喝茶, 所以反正都要收茶錢, 就轉為點了杯MOP$38的鮮榨蜜瓜汁. 不太甜但起碼沒有下糖水. 而妹妹則要了一壺白開水, 收費MOP$20, 是有點貴的了, 不過上來的茶壺都有用個小熱爐暖著, 還算體貼.

貴為米芝蓮三星的餐廳, 收費肯定不會便宜. 所以甫坐下, 馬上看看點什麼吃才好. 午市吃的大多是點心, 款式都有幾十種選擇, 當然用料都會比較高質也會做得較精緻, 例如燒賣就有加入鮑魚, 或是灌湯餃是真的有加入魚翅. 價錢都由數十元起跳到百多元一個的灌湯餃都有, 以點心來計價錢算是中位吧. 而除了點心之外, 亦有不少其他小炒或廚師推介菜色, 由百多元到千多元都有, 豐檢由人. 整體來說如果以三星米芝蓮餐廳來看, 這裡的收費又沒想像中貴.

點好菜後, 侍應先奉上兩款小吃
上來時奇怪我們都沒點這款小吃啊, 一問才知原來都是免費送給客人享用的, 就連送的都是原隻鮑魚, 果然三星餐廳就是有夠豪華!! 不過最好的留待一會才吃, 先吃旁邊的這個肉粒小盤吧. 用上薄薄的炸網盛著點豬肉粒, 還加入三色椒粒, 吃起來味道香濃惹味但不過咸, 椒粒爽口入味, 不過炸網略嫌有點淋了, 不過這個算是配角所以不太重要吧.

而另一個原隻鮑魚體型不算很大, 就是一隻湯匙的大小, 不過看來也夠肉厚, 咬下去肉質彈牙, 味道沒有想像中那麼濃郁, 反而更能吃到鮑魚鮮味, 作為開胃前菜, 巳經很奢侈了.

藍天使蝦金魚餃 (MOP$72)
以金魚造型的蝦餃其實近年在香港中菜巳開始漸漸普遍起來, 再也不算是新鮮事. 不過單是賣相漂亮當然不夠, 要做到內外同樣高質, 其實為數不算多. 這裡上來的金魚餃, 外型以肥嘟嘟的金魚示人, 身型夠大份, 尾部則做得較短小, 看起來更可愛. 咬下去, 餃皮十分薄, 而且帶點煙韌, 內裡全塞滿了厚厚的蝦肉, 用上藍天使蝦用來餡, 成本當然比用普通河蝦高得多, 但蝦味相對鮮甜得多, 而且肉質十分爽口, 整體來說無論是造型, 味道, 各樣都做得十分不錯. 一籠只有三隻, 真的不忍心一口吃掉這隻肥美蝦餃!
黑松露翡翠龍蝦餃 (MOP$90)
上來一籠也是三件, 沒有金魚的造型, 但價錢卻比金魚餃更貴, 皆因這個餃是用上龍蝦肉來做餡的! 翠綠的餃皮原來是加入了蘆筍來泡製, 出來的皮非常透薄甚至還可以看到內裡的餡料, 中間就是一整舊龍蝦肉餡, 頂端還放上了點蟹籽, 黑松露跟金箔, 聞起來帶著陣陣松露香氣, 更加吸引. 賣相非常豪華, 絕對不會比金魚餃遜色. 咬下去餃皮同樣薄得來夠煙韌, 龍蝦肉鮮味中帶點清爽, 可能加入了蘆筍的關係, 感覺整個味道更覺清新不膩, 比起剛才的金魚餃, 宅女個人覺得這個龍蝦餃有份量得來味道更有驚喜.

原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥 (每件MOP$68)
雖然剛才前菜有鮑魚, 但宅女跟妹妹都意猶未盡, 再點個原隻鮑魚羊肚菌雞粒酥來繼續享受奢華一刻. 上來的酥不算大件, 就是一個手心左右的大小, 而鮑魚體型其實也是跟剛才前菜那隻差不多, 但同樣厚肉, 而底下的撻皮層次分明, 而且也焗的帶金黃色澤. 鮑魚早巳切開兩半, 咬下去酥皮十分鬆化又香口, 不油不膩, 鮑魚亦是啖啖肉, 而中間更有不少羊肚菌跟雞粒, 甚有咬口. 味道因為醬汁的關係比較偏濃一點, 不過也不會太膩, 小小一口吃完剛剛好.

雖然這裡的點心水準不錯, 不過這天宅女只點了三款, 因為聽說這裡有個名物不可不吃, 而且份量之大, 必定要留肚吃. 說的就是這裡的原隻乳豬焗飯了! (一隻MOP$680 / 半隻MOP$340)
不過如果說原隻乳豬的話, 兩個人吃就當然有點太多了, 所以喜歡這裡亦有半隻供應 (當然....其實半隻對我們兩個人來說也太多) 不過半隻也有分前半, 即豬頭那部份, 或是後半, 即豬尾部份. 聽說只有提早預約才能有前半供應. 宅女沒有預約, 當天才點, 問了侍應, 就只有後半供應, 不過也沒所謂, 如果好吃的話, 其實豬尾部份也相當精彩的. 吃完點心等了一會, 女侍應便捧著一大碟乳豬上來, 說是給我們先看看. 只見整個豬身後半部份完完整整的展現在眼前, 中間則塞滿了臘味飯.
可能太多人都會趁機拍照, 所以女侍應亦很識趣的說待你們拍好照才幫我們切開吧. 不過宅女也知道剛燒出來的乳豬不能放太久, 快快拍了幾張便請侍應幫我們切了. 這時女侍應手起刀落的便將整個乳豬切出四大件, 當中不斷的聽到乳豬皮切開時清脆的響聲, 完全是視覺聽覺的享受. 半隻乳豬最後可以切出四件乳豬焗飯, 其實吃一件都有點飽, 不過我們只有兩人, 就可以分得每人兩件, 應該難不到我們吧~
看看外層的乳豬皮燒得紅彤彤的, 色澤亦非常均勻. 豬皮比平常的都要來得薄身, 但中間仍帶著一圈白雪雪的肥脂, 中間塞滿的全是臘味飯, 內裡的配料不多, 除了有些臘肉之外就是蔥粒, 不過這樣也正好, 不會搶去了乳豬的風頭. 入口豬皮真的非常香脆, 比薯片更薄更香口, 而內裡的飯粒炒得分明, 不會過濕, 甚有咬口, 伴著點肥脂吃味道豐香惹味, 雖然每人兩件看似很多, 不過想不到宅女跟妹妹不消一會便全部清光光了.
原本看到切好了那四件乳豬飯後, 剩餘的那個豬尾部份怎麼辦呢? 看起來還有很多肉啊, 就這樣拿走不會太浪費了嗎? 正當還想叫侍應替宅女留著那餘下的部份打包之際, 原來侍應把餘下的部份, 都拿去切成乳豬件再上桌, 看看一碟內都有7-8件左右, 這樣的份量, 再加個白飯就是一整份乳豬飯了!! 尤其乳豬尾部份, 肥脂比例更多一點, 的確是非常下飯的! 而乳豬皮亦同樣夠薄又香脆, 當中有3-4件是比較多肉, 其餘的就骨比較多. 不過肉質一點也不乾, 甘香豐腴. 說實在, 兩個人點這份其實份量真的有點太多, 幸好宅女妹妹食量比較大, 最後可以全部清光光.

不過如果自問食量不算大的話, 最好還是3-4人才點這個吧.
吃完乳豬飯其實巳經非常飽, 沒打算點甜品. 不過這時侍應就送上一個小小的甜點, 再加一小杯甜奶茶. 甜點是一小件的椰汁馬豆糕, 頂端還要加上點燕窩跟金箔, 身價即時提升好幾倍. 入口馬豆糕都幾清身, 椰汁份量得宜不會太甜, 不錯. 不過甜奶茶就真的幾甜, 甜得可以當做甜品來喝, 還好只有2-3口的份量, 不然就會有點太甜膩了. 但反正是送的, 能有一點點甜入口, 巳經非常圓滿了.
埋單不便宜, 加一後兩個人就要MOP$765.6, 幾乎就是在澳門四星期酒店的一晚房間價錢了...

不過以一間米芝蓮三星餐廳來說, 這樣的價錢巳經不算貴了.

但其實以宅女看來, 這裡的氣氛又不太似是一間米芝蓮三星餐廳, 感覺較親民. 而且可能當天是假日, 人比較多, 環境是比預期中有點嘈雜, 但仍是可以接受的.

食物方面水準不用懷疑, 當中那個乳豬做得的確十分不錯, 令人回味不巳.

如果來到澳門, 想找家有質素的餐廳慶祝特別日子的話, 不用下下吃西餐, 其實這家8也是個不錯的選擇.

• 原隻乳豬焗飯
2015-07-22 9003 瀏覽
記得上一次嚟到8,品嘗過佢嘅點心之後,已經決定要再嚟過。不過,其間試過多次嚟澳門都因為沒有訂位而緣慳一面。今次下定決心...一個月前買定船票...訂埋酒店...就Book定檯啦!由於暑假關係...我哋搭Lift時...全部有三批人都係一齊去8食晏的,真利害!由於人多,而門口姿客就得一個,所以要等佢遂批遂批人帶入去...幸好佢哋都算有效率...最終亦很快安排到坐位。一坐低...立即揀點心啦。落完order之後,待應好快就送上餐前小食。剛試過個餐前小食之後...點心就已經陸續登場...唔使多講,所有點心都很有水準。而我個人就最喜歡金網叉燒酥,外面酥皮香脆,裏面嘅叉燒餡料很好味!而手袋酥嘅外皮就鬆化...亦好好味!除了點心,亦叫了燒腩仔及西蘭花炒鴛鴦帶子小菜品嘗。兩樣都做得好好味...燒腩仔固然皮脆肉香;而鴛鴦帶子中,以沒有炸的比較食到鮮味!但仍然係煮得好好嘅菜式。食飽啦...但仲心思思想食啲嘢添...一於叫甜品啦。大熱天時...最好食凍嘢...就叫個"鴛鴦金魚凍"啦!(點解8咁多用金魚款式嘅食物嘅?)一條椰子味,一條芒果味...好啱凍食。估唔到仲加球椰子雪糕!好味到不得了。食到飽飽了...

餐前小食
剛試過個餐前小食之後...點心就已經陸續登場...
蟹肉小籠包
叉燒腸
手袋酥
金網叉燒酥
而手袋酥嘅外皮就鬆化...亦好好味!

燒腩仔
西蘭花炒鴛鴦帶子
鴛鴦金魚凍

食到飽飽了...忽然待應奉上奶茶及甜點...(係喎...上次食到最尾有奶茶跟葡撻,唔記得添!)雖然已經好飽,但印象上次啲奶茶好好飲...所以都要飲!味道跟上次一樣...好濃滑,只是略甜。至於個甜點都幾好,但我都係鍾意個凍金魚多啲!

總括嚟講,抵食好食!應該有機會會再嚟!
2015-07-13
3 分鐘 (堂食)
  • 金網叉燒酥
  • 手袋酥