2018-04-01 306 views
之先講緊深水埗黃金對面越開越多食肆,轉眼又多左間不過呢間幾好食,又幾抵下去個陣做緊一個人268(但兩個人起)人頭菜,位位大概有九道菜,計埋前菜、甜品同個湯感覺都以野食水準黎都幾抵食前菜首先係涼拌青瓜同有機藜麥煙三文魚沙律涼拌青瓜入口幾清爽唔算辣,有麻油香另外,沙律除左沙律醬仲用左少少黑酣調味成套菜單中式得黎又有少少西式菜既滲入之後到蜜餞一口牛柳粒所謂密餞其實係薯仔加埋蜜糖一切煎煎香左既著仔入口有煎香左既味再加埋少少蜜糖甜味仲好食過本身主體既牛柳粒 XD跟住同平時中菜餐差唔多上左個湯羹:金湯太子蔘羹個湯真係好夠足料每啖都有餸入口(老細真係唔驚蝕咩?)飲完湯就到紅酒燴牛肋條呢個菜真係要配個飯先有意思個汁淆都好濃味,仲有牛肋條都開始散開汁入面仲有濃濃既蕃茄味,再加埋煮淋晒既甘筍其實淨係呢個都送好多碗飯,跟手收工 =P另外,個卡邦尼龍蝦伴薯蓉都算幾特別但好在芝士同奶味唔係好重因為食到尾少少已經開始見飽稍為輕手返少少既菜會岩D所以跟手人個菜可以幫手消化返 XD最後個珍菌麥皇單腳炒飯雖然飯真係炒得好靚,但食到一、兩啖only再食真係食唔到甜品 =P甜品怪萬歲甜品係有機白藜麥鮮南瓜露(其實藜麥真係好
之先講緊深水埗黃金對面
越開越多食肆,轉眼又多左間

不過呢間幾好食,又幾抵下
去個陣做緊一個人268(但兩個人起)
人頭菜,位位大概有九道菜,計埋前菜、甜品同個湯
感覺都以野食水準黎都幾抵食

前菜首先係涼拌青瓜同有機藜麥煙三文魚沙律
涼拌青瓜入口幾清爽
唔算辣,有麻油香
另外,沙律除左沙律醬
仲用左少少黑酣調味

仲好食過本身主體既牛柳粒 XD

跟住同平時中菜餐差唔多
上左個湯羹:金湯太子蔘羹
個湯真係好夠足料
每啖都有餸入口(老細真係唔驚蝕咩?)

飲完湯就到紅酒燴牛肋條
呢個菜真係要配個飯先有意思
個汁淆都好濃味,仲有牛肋條都開始散開
汁入面仲有濃濃既蕃茄味,再加埋煮淋晒既甘筍
其實淨係呢個都送好多碗飯,跟手收工 =P

另外,個卡邦尼龍蝦伴薯蓉
都算幾特別
但好在芝士同奶味唔係好重
因為食到尾少少已經開始見飽
稍為輕手返少少既菜會岩D
所以跟手人個菜可以幫手消化返 XD

最後個珍菌麥皇單腳炒飯
雖然飯真係炒得好靚,但食到一、兩啖only
再食真係食唔到甜品 =P
甜品怪萬歲

甜品係有機白藜麥鮮南瓜露
(其實藜麥真係好飽肚)
南瓜露淡淡、甜甜
入口唔算好厚,但暖暖咁入口
幾舒服
2018-02-28
$270 (Dinner)
  • 紅酒燴牛肋條
  • 蜜餞一口牛柳粒
2018-03-03 684 views
本身是深水埗街坊的我們, 平時都是食茶餐廳粥粉麵飯, 之前去匯發也是吃他的茶餐, 但同相熟的夥記傾開原來他們萬事也會做私房菜 !! (?) 那今次就趁同爸爸媽媽他們一起來吃~ 我們六個人就叫了他們的半席- 憑著愛·全包宴, 總共有十道菜式 , 先來匯發金牌乳豬 半席就有半隻乳豬, 他們是既有工場燒乳豬, 所以乳豬特別香脆美味, 新鮮熱辣 秘制豬花膠伴薯蓉, 即是雖然是豬肉, 但不似五花腩那麼肥, 有點像牛腩似的非常鬆化, 入味非常, 加上薯蓉非常特別的做法. 白汁忌廉法國龍蝦肉意粉, 食中式私房菜竟然加上西式的餐點! 不過這個白汁忌廉煮龍蝦肉非常鮮味, 味道適中, 食落口也不會太過膩, 不錯~ 紅燒海皇翅, 海皇翅非常足料, 唯一感到奇怪的是用茶餐廳塑膠碗載著紅燒海皇翅, 地茂得來又非常矜貴富足~ 有機藜麥金露, 就用有機藜麥嚟做這個南瓜露, 味道清甜之餘也大一點爽口調口的感覺. 還有其他 餸菜我就不能盡錄了, 不過在深水埗區茶餐廳竟然做出酒樓餐廳的私房菜, 這樣的配搭非常新鮮呢~

2018-02-05
$300 (Dinner)
  • 匯發金牌乳豬
  • 紅燒海皇翅
2018-02-25 407 views
說起私房菜, 大家可能都會以為在大廈樓上的, 隱蔽的, 不過, 這晚我所品嚐的私房菜, 卻是在深水埗福華街的茶餐廳旁邊. 私房菜的異國三式頭盤包括涼拌青瓜, 有機藜麥煙三文魚沙律和蜜餞一口牛柳粒. 雖然說這頓是西式私房菜, 但竟然有涼拌青瓜作前菜. 厚切的涼拌青瓜清爽而帶微辣, 超醒胃的. 原以為有機藜麥煙三文魚沙律會是一大碗菜, 怎料是一大塊煙三文魚蓋著沙律菜和藜麥. 藜麥營養豐富, 三文魚也包含大量營養, 兩者加起來, 的確合襯.蜜餞一口牛柳粒的份量頗大, 絕不似是前菜. 牛柳粒軟嫩而多肉汁, 以黑椒來炒更為惹味. 薯仔粒已沾上蜜糖, 很是香甜.只聽金湯太子蔘羹的名字, 以為是甘苦的人蔘湯, 真相卻是爽口的海蔘加上蝦仁和菇絲的湯羹, 微甜又不死鹹, 十分討好. 紅酒燴牛肋條並不是放在什麼砂鍋煲內, 但熱度也出奇地足夠. 牛肋條炆得入味又軟腍, 浸著牛肋條的湯汁亦充滿蕃茄和紅蘿蔔的味道. 若果能配上白飯來吃, 豈不是更好嗎?卡邦尼龍蝦伴薯蓉散發著濃郁的芝士香氣, 令人未吃已十分期待. 想不到用龍蝦肉混合如此滑溜的芝士薯蓉來吃, 是這麼的滋味, 大家也對它讚不絕口.生炒鴛鴦菜包括了菜心

生炒鴛鴦菜包括了菜心和芥蘭. 菜很新鮮爽脆, 沒炒得過老, 真想多吃一碟.
珍菌麥皇單腳炒飯的材料簡單, 由各種菇粒, 蛋絲和蔥花與飯一併而成. 老實說, 這炒飯只有菇粒作主角, 談不上豐富, 然而, 飯粒與配料炒得均勻, 油亦不多, 蠻健康吧.
最後, 甜品有機白藜麥鮮南瓜露. 南瓜露的質感不大濃稠, 卻十分香甜. 我很喜歡.

吃了九款東西, 其實只是$268一位(兩位起). 大家吃得滿意地捧著肚子離開, 是抵吃哩.
深水埗除了是電子產品及潮流玩意的集中地之外更是平民美食的集中地包括Dayz 喜歡的羊肉水餃、上海生煎包、小炒、豬油渣麵、港式糖水...等等想不到現在連私房菜也有呢!從住在這區的同事口中得知福華街有一間開業沒多久的茶餐廳,晚上亦提供私房菜很難想像茶餐廳跟私房菜能夠 Associate 在一起兩者感覺上是大相逕庭的東西呢~Dayz 的第一個反應就是:吓~咁得意~!?出於好奇之下,我們就約幾個 Teammates 隔天放工後去試試看匯發中西美食坊的私房菜有半席選擇只需提早一天預訂及挑選菜式即可經理私心推介的菜式都很 Fusion 呢(笑)匯發金牌乳豬 (半隻)經理說他們自設燒味廠房,每日都不停出爐品質絕對有保證光是看賣相已經知道金牌乳豬皮脆肉厚了豬皮脆卜卜的,入口香脆鬆化肥瘦適中,肉汁豐盈而且不太油膩實在不錯~經理果然沒有賣花讚花香呀~秘制豬花膠伴薯蓉Dayz 第一次吃到豬花膠呢!這個部位由於有大量的骨膠原~所以命名豬花膠口感有點像牛筋,軟軟稔稔的香濃惹味的秘制醬汁被幼滑軟綿的薯蓉充份吸收超好味!白汁忌廉法國龍蝦肉意粉牛奶味濃郁的忌廉汁配合 Al Dente 口感的意粉很對 Dayz 的胃口
深水埗除了是電子產品及潮流玩意的集中地之外
更是平民美食的集中地
想不到現在連私房菜也有呢!

從住在這區的同事口中得知
福華街有一間開業沒多久的茶餐廳,晚上亦提供私房菜

很難想像茶餐廳跟私房菜能夠 Associate 在一起
兩者感覺上是大相逕庭的東西呢~
Dayz 的第一個反應就是:吓~咁得意~!?

匯發中西美食坊的私房菜有半席選擇
只需提早一天預訂及挑選菜式即可

經理私心推介的菜式都很 Fusion 呢(笑)

匯發金牌乳豬 (半隻)

經理說他們自設燒味廠房,每日都不停出爐
品質絕對有保證

光是看賣相
已經知道金牌乳豬皮脆肉厚了

豬皮脆卜卜的,入口香脆鬆化
肥瘦適中,肉汁豐盈
而且不太油膩
實在不錯~
經理果然沒有賣花讚花香呀~

秘制豬花膠伴薯蓉

Dayz 第一次吃到豬花膠呢!
這個部位由於有大量的骨膠原~所以命名豬花膠
口感有點像牛筋,軟軟稔稔的

香濃惹味的秘制醬汁被幼滑軟綿的薯蓉充份吸收
超好味!

白汁忌廉法國龍蝦肉意粉

牛奶味濃郁的忌廉汁
配合 Al Dente 口感的意粉
很對 Dayz 的胃口呀!

除了爽口的龍蝦肉之外
亦加入了煙肉碎、蘑菇粒、洋蔥粒、沙律菜及香草等配料
味道豐富

Dayz 跟同事都很喜歡吃貝殼類的海鮮
以金銀蒜及粉絲蒸的珍珠貝非常惹味

略嫌珍珠貝太小隻,肉有點少...吃得不夠過癮呢~

蜜餞炒牛柳粒

有驚喜的一道菜!!

牛柳粒沾滿清新甘甜的蜜餞
煎至全熟的牛柳粒非常軟身,牛味十足
令人回味無窮

紅燒海皇翅

海皇翅入口稔滑,味道鮮香
還加入了不少蝦肉、竹笙及瑤柱絲
用料十足

有機藜麥炒五蔬

五蔬包括了西蘭花、白菜仔、菜心、芥蘭及金菇
都是當造的蔬菜,味道自然鮮甜
配上營養豐富的藜麥,非常健康

鮮露貴妃雞

貴妃雞以上湯泡浸過,肉質嫩滑
簡單地沾上豉油調味已經足夠

星廚單腳炒飯

炒飯以煙三文魚、蝦肉、雞蛋、蔥花去香炒
飯粒乾爽,粒粒分明

雖然 Dayz 當時已經很飽了~
還是忍不住吃了一大碗呢!

最後以 Dayz 喜愛的南瓜露作為結尾
鬆脆Q 彈的白藜麥跟清甜滑溜的南瓜露很搭喔!
滿足!!

總括來說,匯發中西美食坊的私房菜式頗具特色
以上乘的食材製作,水準甚高

買單每人才 HKD 330(開業推廣優惠),實在是太太太超值啦!!
2018-02-13
$330 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 蜜餞炒牛柳粒
  • 匯發金牌乳豬
  • 秘制豬花膠伴薯蓉
  • 有機藜麥金露
2018-02-25 296 views
臨近農曆新年,深水埗福榮街一帶的小攤檔都打扮得紅噹噹,舖頭放滿揮春、炮仗、醒獅、利是封等賀年物品,加上播著喜慶音樂,節日氣氛濃厚。陪伴好友辦過年貨後,便齊齊前往聚會地點,吃一頓意想不到的私房菜。走到餐廳門外,得知店子的食物中西合璧,沙律、焗飯、意粉、燒味、咖哩、小炒等,應有盡有、價錢經濟。推門而進,裝修屬茶記格局,怎樣也不似有私房菜供應。原來,用餐地方設在另一邊,坐得比較舒適。今日由朋友打點的「憑著愛·全包宴」,半席訂價$1,988,需早一天預訂。 就如飲宴一般,金牌乳豬率先出場打響頭炮,半隻份量也不少呢!乳豬色澤均勻,燒得外皮通透香脆,連著一層邪惡又誘人的肥膏,特別甘美。豬肉嫩滑,沒有羶味,蘸些醬汁更加可口。不經不覺,已經幹掉三件之多。蜜餞炒牛柳粒色彩繽紛,煥發食慾。肉質腍軟的牛柳粒,以適量黑椒調味,表面再包著蜜糖,入口甜辣兼備,帶點刺激但不過火,食味豐富。拌著的紅椒、黃椒和香蔥,除了令菜式更加美觀,亦可增添一點纖維,吃落不致於太膩。中場時段,店員送上湯羮,並主動為大家分開一碗碗。紅燒海皇翅名字聽落駕勢,用料亦是不賴,除了魚翅,還有蝦仁和瑤柱,啖啖都有咬口。此湯濃度適中,芡汁不會太杰
蜜餞炒牛柳粒色彩繽紛,煥發食慾。肉質腍軟的牛柳粒,以適量黑椒調味,表面再包著蜜糖,入口甜辣兼備,帶點刺激但不過火,食味豐富。拌著的紅椒黃椒香蔥,除了令菜式更加美觀,亦可增添一點纖維,吃落不致於太膩。
中場時段,店員送上湯羮,並主動為大家分開一碗碗。紅燒海皇翅名字聽落駕勢,用料亦是不賴,除了魚翅,還有蝦仁瑤柱,啖啖都有咬口。此湯濃度適中,芡汁不會太杰,但較為清淡,不妨添些浙醋吊味。
秘制豬花膠伴薯蓉結合中西元素,沒想到兩者能夠融和一起。豬手超級大件,稍嫌炆得未夠腍軟,連著的筋位很多,黏黏的又有少許彈牙,要花點時間咀嚼。此菜骨膠原含量豐富,美顏值很高呢!墊底的薯蓉滑溜,而且滿有薯香,明知飽肚也忍不住多吃。
今餐實在太過豐富了,總要些蔬菜平衡一下。有機藜麥炒五蔬採用雲耳番茄黃椒西芹洋蔥,再配上近年大熱的健康食物藜麥,健康有益。調味方面較為清淡,對我而言未算吸引。
$332 (Lunch)
2018-02-24 235 views
新年前同友人先來一次團年, 便去了位於深水埗的匯發中西美食坊食晚飯. 接近新年, 真要也要好意頭, 我地先點了匯發金牌乳豬. 乳豬外皮幾香脆, 肉質味道適中, 唔會太咸. 紅燒海皇翅. 這個是每位上枱. 不論湯或者羹, 對於我來講最基本要夠熱, 這是好重要. 羹的材料當然豐富, 口感十足. 秘制豬花膠伴薯蓉. 我自己無食過豬花膠, 感覺幾特別, 便決定點來試下. 豬花膠相當稔身, 並帶有膠質, 加上吸收晒醬汁, 所以特別好味. 能夠補膠原, 我相信女士一定好鍾意食. 薯蓉也不要錯過, 質感幾幼滑. 星廚單腳炒飯. 有小菜, 當然就要配飯一齊食, 今次我地點炒飯. 炒飯唔會太油膩, 而且炒得夠乾身. 這個配豬花膠真係一流. 最後點了甜品. 有機藜麥金露. 藜麥係超級食物, 有益又健康. 這個混合係南瓜裡, 非常夾, 入口帶有淡淡南瓜味道.

接近新年, 真要也要好意頭, 我地先點了匯發金牌乳豬.

乳豬外皮幾香脆, 肉質味道適中, 唔會太咸.

紅燒海皇翅.

紅燒海皇翅

這個是每位上枱.

不論湯或者羹, 對於我來講最基本要夠熱, 這是好重要.

羹的材料當然豐富, 口感十足.

秘制豬花膠伴薯蓉.

秘制豬花膠伴薯蓉

我自己無食過豬花膠, 感覺幾特別, 便決定點來試下.

能夠補膠原, 我相信女士一定好鍾意食.

薯蓉也不要錯過, 質感幾幼滑.

星廚單腳炒飯.

星廚單腳炒飯

有小菜, 當然就要配飯一齊食, 今次我地點炒飯.

炒飯唔會太油膩, 而且炒得夠乾身.

這個配豬花膠真係一流.

最後點了甜品.

有機藜麥金露.

藜麥係超級食物, 有益又健康.

這個混合係南瓜裡, 非常夾, 入口帶有淡淡南瓜味道.
Type of Meal
Dinner
2018-02-24 139 views
我們一行6人,走到深水埗福華街新開大約一個月的新私房菜餐廳 <匯發中西美食坊> 食新年前聚餐!附近是中電,餐廳樓上是新樓海峯!容易找到!原來跟隔離舖位是同個老闆,所以坐哪一邊也無所謂,這邊以私房菜為主, 提早一兩天訂枱!「私房菜」憑著愛·全包宴 (需早一天預訂)原價:半席$2,688/ 一席$5,288推廣價:半席$1,988/ 一席$3,888包括:1. 匯發金牌乳豬2. 秘制豬花膠伴薯蓉3. 法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉4. 金銀蒜蒸珍珠貝5. 蜜餞炒牛柳粒6. 紅燒海皇翅7. 有機藜麥炒五蔬8. 鮮露貴妃雞9. 星廚單腳炒飯10. 有機藜麥金露 推廣價:半席$1,988匯發金牌乳豬乳豬皮幾香脆可口,肉質鮮嫩,略嫌放涼了,否則口感會更勝一籌!秘制豬花膠伴薯蓉這道菜雖然食起來比較論盡,但絕不能錯過!豬花膠入味之餘,膠質豐富,含骨膠原!十分滋補! 肉質亦鬆軟不韌,薯蓉吸收其醬汁精華,把軟滑的薯蓉變得惹味得多!法國龍蝦肉配龍蝦汁  賣相幾吸引!卻是整體口味入口比預期淡味! 龍蝦肉份量都不少,食起來啖啖肉!紅燒海皇翅質感濃稠,調味恰到好處!而且相當足料,真是不容錯過!星廚單腳炒飯
原來跟隔離舖位是同個老闆,所以坐哪一邊也無所謂,
這邊以私房菜為主,
 提早一兩天訂枱!
「私房菜」憑著愛·全包宴 (需早一天預訂)
原價:半席$2,688/ 一席$5,288
9. 星廚單腳炒飯
10. 有機藜麥金露

推廣價:半席$1,988
匯發金牌乳豬
乳豬皮幾香脆可口,肉質鮮嫩,略嫌放涼了,
否則口感會更勝一籌!
秘制豬花膠伴薯蓉
這道菜雖然食起來比較論盡,但絕不能錯過!
豬花膠入味之餘,膠質豐富,含骨膠原!十分滋補!
法國龍蝦肉配龍蝦汁
賣相幾吸引!
卻是整體口味入口比預期淡味!
 龍蝦肉份量都不少,食起來啖啖肉!
法國龍蝦肉配龍蝦汁
紅燒海皇翅
質感濃稠,調味恰到好處!而且相當足料,真是不容錯過!
星廚單腳炒飯
包括:炒蛋、三文魚、蝦、蔥粒…,食材及口感豐富,香口而尚算乾身,調味亦好對胃口!
有機藜麥金露
南瓜打碎,加入椰沉底嘅子汁,香滑又散發誘人的椰香!
 還有沉底嘅藜麥可增添口感!
有機藜麥金露
私房菜整體比想像中好!
2018-01-27
$364.5 (Lunch)
星廚單腳炒飯
以為只是深水埗區的一家平平無奇的茶餐廳?事實上,特色宴席此中尋 中西合璧,十道菜中不乏乳豬及蒜香蒸貝等中菜,亦有西式風味,如小龍蝦意粉 現以優惠價$1988(半席) $3888(一席)就可嚐十道菜,不過需早一日預訂 每席餐單有別,一一細數也無謂,重點一提當中幾款菜餚,以作參考 督見其燒味海報後便有意一嚐,雖非我最愛的叉燒,但金牌乳豬(半隻)也好 店方自設燒味工場,方便品質控制,而乳豬確實又烤得紅通泛亮不怎燶黑 乳豬肉不乾韌,鹹度掌捏得宜,就是皮層開始轉韌,論脆度須改進了 秘制豬花膠所指的是煮得入味上色,有如花膠一樣膠質充沛,彈牙煙韌的軟筋 雖然因為黏連骨頭,吃起來比較難搞,但是香香辣辣,惹味得叫人不可輕易放棄 大件頭豬花膠之下更藏著細滑薯蓉,吸收醬汁後特別香口,自然成為搶手貨 蜜餞炒牛柳粒向來備受歡迎,每位一份分上,不必擔心要爭分奪秒 牛柳粒裏外熟透,肉質軟彈,不霉亦不韌,而味道不帶腥臊,略帶甜意 薯粒作為配角也不失色,裹上甜蜜外衣,炒得表層帶點焦感,增分咬口,更見滋味 有機藜麥炒五蔬一碟集齊西蘭花、白菜仔、菜心、芥蘭、金菇及藜麥,充分補足纖維 調味不算濃重,勾芡微稠無結塊,並

蜜餞炒牛柳粒向來備受歡迎,每位一份分上,不必擔心要爭分奪秒

調味不算濃重,勾芡微稠無結塊,並添有綿綿藜麥,甚有特色

即使星廚單腳炒飯在後段奉桌,但在頗飽足的情況下,還是禁不住盛了兩碗
拌入煙三文魚,略提鹹香,而我就特別喜歡菇粒,香口又煙煙韌韌
炒飯乾爽不油膩,粒粒分明,帶點咬口,未會鹹得過份,調味點到即止

未完正餐就已經期待著有機藜麥金露,果然正中我的喜好
甜度合宜,溫和帶奶潤感,不會過份稠杰漿口,留有點點南瓜本味
加入藜麥並不突兀,正好添上顆粒嚼感,不會單調易覺膩,若可多吃一碗也無任歡迎
$365 (Dinner)
2018-02-19 160 views
臨近年尾(農曆年)總會搞好多團年飯,家人、朋友、舊同學……等等,相熟嘅食友都唔例外,又喺一期一會嘅時間,是次由友人安排晒一切,自然感覺更輕鬆。意外嘅喺選址原來喺一家茶記,但就兼營私房菜。晌地鋪左邊喺茶記範圍,右邊其實喺廚房、水吧,但就對出鎅開一個區域可以擺上兩圍做私房菜,格局比較街坊,若然喺做私房菜,小弟覺得有需要執執個地方。既然自詡為「中西美食坊」,個套餐嘅菜式都有中有西,不拘一格。半席推廣價賣$1,988,全包就唔使煩茶芥、加一啲雜費。由於份量十足,7-8個人都夠食。匯發金牌乳豬依家平時晌燒臘店買隻乳豬都要五、六百起錶,個套餐頭陣喺乳豬全體,都算足本。隻豬算唔錯,皮脆肉厚,唔算好肥。秘制豬花膠伴薯蓉所謂豬花膠即喺豬啲軟筋,有啲牛孖根咁,炆得都頗腍,卻保持咬口感,墊底仲有大量薯蓉,打得幼滑。法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉睇落賣相有睇頭,因為眼見有唔少龍蝦肉,亦都幾爽口,不過,比預期失色,一來意大利粉有試微過腍,二來個龍蝦汁底非常淡。金銀蒜蒸珍珠貝金銀蒜蒸嘅惹味喺無庸置疑,但喺,以珍珠貝入饌,多少有將貨就價嘅感覺。貝肉很細粒,跟粉絲一同放入口 真喺唔覺食咗啲貝肉。蜜餞炒牛柳粒傳統中式菜餚,作為
,但就兼營私房菜。

法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉

法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉

蜜餞炒牛柳粒

傳統中式菜餚,作為私房菜菜式就顯得有啲「普通」,幸好牛柳粒沾滿蜜餞,既香且腍,伴有唔少燈籠椒,有份清爽感。
紅燒海皇翅
唔再食真翅,就等友人齊來試試如何?大家就覺得用料十足,夾雜唔少蝦肉、竹笙、瑤柱絲,整體感覺不俗。
有機藜麥炒五蔬

非常健康嘅菜式,既喺素菜,又添加了大量藜麥,不過,味道就肯定喺清淡一啲,感覺寡啲,嚐試晌醬汁上作出調整,感覺會對胃口啲。
鮮露貴妃雞

一圍圍嘅菜好難少咗雞嘅登場,貴妃雞以上湯熨熟,口感份外嫩滑,單單沾點豉油,着實吊起雞肉嘅鮮味。
星廚單腳炒飯

唔喺好理解「單腳」何意,炒飯以煙三文魚、蝦肉、雞蛋、蔥花嚟炒,雖然爽身,但個人稍嫌咁嘅組合較單調,有欠特色。
有機藜麥金露

金露即喺南瓜露,打得滑溜非常,南瓜味亦突出,兼且少甜,唔加藜麥都咁正。
有機藜麥金露
依家好多餐廳都加入私房菜菜單,不過,「私房茶」一詞小弟就認為用得比較濫,失去咗真正「私房」嘅意義。有時候,菜式可能喺用料奢華咗,但特色欠奉。當日用餐時間仲發生咗一段小插曲,可能樓面跟廚房晌溝通上出現啲問題,令茶餐廳嗰邊出菜產生啲混亂,正正就晌我哋身後傳嚟大大聲嘅對罵,讓人感覺唔喺幾好囉
$285 (Lunch)
Celebration
Chinese New Year
私房菜這回事,真的每一次都有驚喜。本來私房菜就是小本經營,本不會有任何宣傳,只靠口耳相傳;私房菜的食物餐單則會因應食客的喜好而貼心設計,也會因為食客的喜好而調整菜式的做法、份量。 早前就聽聞好友來到位於深水埗的「匯發中西美食坊」品嚐私房菜。沒聽錯啦,在這邊活躍的朋友都知道,這家匯發中西美食坊是一家茶餐廳,原來它也有私房菜提供的,而且現在是新的餐單,所以食物價錢也不會太貴,原價$468/位,現在$268/位(兩位起)就可以了,便宜多了。我跟他抱著甚麼都要一試的心態,來這邊訂訂位子,試試這邊的私房菜是甚麼來頭。一路的過程都很快,我們說出了不愛吃的食物就可以了,我們都相對隨便,只要好吃就好了。 先試一試「異國三式頭盤」,包括涼拌青瓜、有機藜麥煙三文魚沙律、蜜餞一口牛柳粒。這個頭盤的份量也蠻多的。其中沙律加入有機藜麥,令這道前菜的營養價值大大提高;蜜餞一口牛柳粒鑊氣十足,牛肉味也夠濃郁的,這個味道也蠻有驚喜的,不錯。 金湯太子蔘羹 甜甜的金瓜為湯品帶來令人回味的感覺。湯品之中更加入爽口鮮甜的蝦仁、還有爽爽的菇,叫人喜歡。 紅酒燴牛肋條 二人份的牛肋條,份量有夠多的說。一直認為紅酒燴牛肋條

紅酒燴牛肋條

二人份的牛肋條,份量有夠多的說。一直認為紅酒燴牛肋條這個配搭是最穩陣的,當然比也要看餐廳的食材來源跟廚師造法。這邊的紅酒燴牛肋條很夠味,肉味亦十分濃,我食到有兩塊牛相對韌一點,其他的都十分淋身。要是可以全部牛都淋身的話,我對這道菜的印象一定會更好。

卡邦尼龍蝦伴薯蓉

芝士味道相當香濃,薯蓉有夠滑的。加入芝士的薯蓉讓人愈食愈興奮,更加令人喜歡。至於龍蝦,味道鮮甜爽口,而且它們沾有芝士的醬汁,更為香。整體來說,我們倆都吃到受不釋口呢。

生炒鴛鴦菜

菜心加芥蘭,炒的時間跟火候剛剛好,入口鮮嫩。

最後還有珍菌麥皇單腳炒飯、有機白藜麥鮮南瓜露,但實在太飽也沒多吃,靠他嚕XD

個人認為這家私房菜的份量有夠多的,味道也足夠,要是能改善賣相及使用的餐具、盛載器皿的話,整頓晚飯一定會更為圓滿的。
$268 (Dinner)
2018-02-09 109 views
我孤陋寡聞,朋友帶我才知道在我深水埗舖附近有一間茶餐廳內有私房茶深之都走過去大概幾分鐘就到好像說這段時間有嚐味價$268一位(兩位起)朋友之前已經跟餐廳安排好菜式頭盤有3款:涼拌青瓜我平常不太愛吃青瓜但個汁醃得不錯,很配清新感不會太濃一下子就清了有機藜麥煙三文魚沙律藜麥現在好像開始普遍於很多食肆我自己未試過煮,但我由第一次試過後都很喜歡口感煙韌,有咬口有機藜麥做沙律真是極好的選擇配上香口煙三文魚蜜餞一口牛柳粒牛柳粒我就不夠好運朋友的粒粒都是嫩口肉汁多我有幾粒有筋位,就有點口軟了蜜餞的小薯粒,外小脆內軟綿綿的金湯太子蔘羹甘甜甜的羹,內有一點菇跟一些爽口的蝦肉紅酒燴牛肋條正所謂不好運的事不會時時有這次到我粒粒軟滑,朋友說有點點太瘦牛肋條又沒骨上枱,很方便切記要多叫一個白飯來配!下飯菜...卡邦尼龍蝦伴薯蓉鄧鄧鄧~當晚我最愛的一個菜來之後我不知道是薯蓉我以為是飯,卡邦尼汁濃濃又有我最愛的龍蝦肉極邪惡,薯蓉很滑很想帶我一個很愛薯蓉的朋友來嚐嚐生炒鴛鴦菜有2款菜:菜芯跟芥蘭綠綠的,爽甜珍菌麥皇單腳炒飯炒飯粒粒分明,不過如果可以更多配料就好了只有一些菇有點單調有機白藜麥鮮南瓜露原來南瓜露落白藜麥,
深之都走過去大概幾分鐘就到
好像說這段時間有嚐味價$268一位(兩位起)

朋友之前已經跟餐廳安排好菜式

頭盤有3款:涼拌青瓜
我平常不太愛吃青瓜
但個汁醃得不錯,很配清新感不會太濃
一下子就清了

有機藜麥煙三文魚沙律
藜麥現在好像開始普遍於很多食肆
我自己未試過煮,但我由第一次試過後都很喜歡
口感煙韌,有咬口
有機藜麥做沙律真是極好的選擇
配上香口煙三文魚

蜜餞一口牛柳粒
牛柳粒我就不夠好運
朋友的粒粒都是嫩口肉汁多
我有幾粒有筋位,就有點口軟了
蜜餞的小薯粒,外小脆內軟綿綿的

金湯太子蔘羹
甘甜甜的羹,內有一點菇
跟一些爽口的蝦肉

正所謂不好運的事不會時時有
這次到我粒粒軟滑,朋友說有點點太瘦
牛肋條又沒骨上枱,很方便
切記要多叫一個白飯來配!下飯菜...

鄧鄧鄧~當晚我最愛的一個菜
來之後我不知道是薯蓉
我以為是飯,卡邦尼汁濃濃
又有我最愛的龍蝦肉

極邪惡,薯蓉很滑
很想帶我一個很愛薯蓉的朋友來嚐嚐

生炒鴛鴦菜
有2款菜:菜芯跟芥蘭
綠綠的,爽甜

珍菌麥皇單腳炒飯
炒飯粒粒分明,不過如果可以更多配料就好了
只有一些菇有點單調

有機白藜麥鮮南瓜露
原來南瓜露落白藜麥,比起放西米露更好!!!
 南瓜露很香,白藜麥又有口感!這個讚!
$268 (Dinner)
  • 卡邦尼龍蝦伴薯蓉
  • 有機白藜麥鮮南瓜露
2018-02-04 48 views
一家人食酒樓嘅為菜其實食到都有啲悶,如果可以有其他新嘅口味其實都唔錯。所以我哋揀咗私房菜嚟食就又可以符合返老人家嘅口味,食返中式嘅口味,又可以比啲後生仔有啲新嘅嘗試。異國三式頭盤陳醋貓耳朵,蜜餞一口牛柳粒同有機藜麥凱撒沙律。每碟分量都不小,而且口味特別,有新鮮的,有酸甜的,有香口的。卡邦尼龍蝦伴薯蓉呢一個食龍蝦嘅方法令到老一輩嘅人士都非常之鍾意,因為非常之特別,有別於拒地幾十年的食法,而且仲好好味。金湯太子蔘羹南瓜算係西式嘅定係中式嘅呢?如果對我來講我覺得就似西式啦,鮮甜南瓜蓉湯底配上我都未聽過嘅太子蔘,但係上一輩一食到嘅就話係好嘢。紅酒燴牛肋條雖然聽落去紅酒會牛肋條可能會酒味太重,但係食落去非常之濃香,比起柱候炆牛腩,大家更加愛不釋手。生炒鴛鴦菜(芥蘭、菜心),簡簡單單嘅菜式但係又不能沒有的青菜。珍菌麥皇單腳炒飯(蝦、三文魚、藜麥),比起常吃的瑤柱蛋白炒飯特別,而且呢個炒飯最特別嘅係要師傅單住腳嚟炒,哈哈。講笑。記得呢一度嘅私房菜係要早一日預約先至可以食架,如果係要食嘅,記住早啲打電話黎等師傅買定啲靚材料煮啦。

異國三式頭盤

2018-02-04 54 views
深水埗的物價在香港來說都是較低的一群,無論食嘅,買嘅又或是玩嘅都係勝價比高。這裡的裝潢不太特出,但說上了有私房菜吃,價格又不貴,很是不錯。一來便是異國三式頭盤,陳醋貓耳朵,蜜餞一口牛柳粒,有機藜麥凱撒沙律。集合了多個國家的食材,各有新意。特別喜歡係黑木耳,用上大片爽口的,跟小朵嘅軟滑不同。卡邦尼龍蝦伴薯蓉,很喜歡的一個菜式。龍蝦撇除了中式常用嘅蒜蓉,芝士又或者白烚的煮法。用上西式嘅卡邦尼,食上口有忌廉香,亦有龍蝦嘅鮮味再配埋薯蓉,十分正。金湯太子蔘羹,我初初以為係用一些比較珍貴嘅材料去燉出嘅湯,原來佢嘅金湯係指南瓜湯底,再配上爽口的太子蔘。紅酒燴牛肋條,好濃味的一個菜式,用上長時間炆煮,牛肋條又鬆又軟。生炒鴛鴦菜,用左芥蘭同埋菜心兩種菜。配上蒜蓉香炒。珍菌麥王單腳炒飯,平凡中的炒飯加上藜麥,令炒飯更加有嚼口。一位嚐鮮的價錢不過是268元,有滋味嘅私房食,真心勝價比好高。

生炒鴛鴦菜,用左芥蘭同埋菜心兩種菜。配上蒜蓉香炒。

珍菌麥王單腳炒飯,平凡中的炒飯加上藜麥,令炒飯更加有嚼口。

2018-01-31 51 views
這日,應友人號召,到深水埗聚餐,預早吃頓團年飯。開餐前,與C,到附近掃街。去「坤記糕點」吃件蝦米粉葛茶粿,去「公和荳品廠」吃碗豆腐花和炸三寶,再去福榮街感受濃濃的新年氣氛,可以說是小妹近年的指定動作了! 買了六個富創意的立體絨毛揮春,送給好兄弟姐妹們! 友人一早在餐廳訂了半席$1988全包宴(優惠價),連糖水,有十道菜。打頭陣,有金黃色且皮脆肉嫩的滙發金牌乳豬,寓意來年「發過豬頭」! 紅燒海皇翅,除了魚翅外,還有海蝦、竹笙和肉絲等,料多湯少,絕對是足料之作。 秘制豬花膠伴薯蓉,小妹見識淺薄,還是初次有幸一試的。連著豬骨的香軟細滑豬筋,煮得十分香腍且入味,入口骨膠原極為豐富,難怪有「豬花膠」之稱譽了!墊底的薯蓉和西蘭花,可起平衡之用。 蜜餞炒牛柳粒,據說,十分惹味且好吃。奈何,小妹只能以眼睛去享受。 金銀蒜蒸珍珠貝,稍嫌珍珠貝體積小,鮮味不太突出。相反,香蔥蒜蓉豉油蒸粉絲,好好吃。 鮮露貴妃雞,不太好吃雞的小妹,挾了一件雞翼位來吃,肉質香滑且入味。 星廚單腳炒飯,簡單地以煙三文魚、蝦粒、雞蛋和蔥花來炒飯,由於夠鑊氣,飯粒粒粒分明,鹹香且好吃4。 法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉,又一惹味之
這日,應友人號召,到深水埗聚餐,預早吃頓團年飯。

買了六個富創意的立體絨毛揮春,送給好兄弟姐妹們!

法國龍蝦肉配龍蝦汁意粉,又一惹味之選也!爽彈意粉沾滿了龍蝦汁,且以龍蝦肉和三色椒同煮,啖啖鮮味。不過,醬汁味道可以稍稍再加重少許,必然更為滋味也。

有機藜麥炒五蔬,清清淡淡,含豐富纖維素,夠晒輕盈健康。

壓軸甜品有機藜麥金露,南瓜露中,混入健營藜麥,更具吸引力。
2018-01-27
2018-01-29 164 views
雖然時不時就都出街開餐,但食開都係來來去去果D口味,有時都真係唔知食乜好,好似早排行開深水埗一帶睇吓路邊擺攤檔D古靈精怪物件,除咗睇呢D外,掃街又係另一個目的,係呢區真係到處都會食到不同特色地方小吃外,連餐廳都有私房菜食,不過都要早一日order 先至可以食到記得要2位以上,點解會知道就係食過呢度嘅下午茶超抵食,由其仲食到十蚊一件瑞士雞脾,係出面其他地方都未必食到啦,至於私房菜口味當然可以自由發板菜式,價格部分會有D上下視乎乜嘢菜式同身材,我比較喜歡由師傅話事,係食嘅時候品嚐一下味道呢D先至係重點,就係上星期晚同好友一起去品嚐一番因為已約好咗一入去就坐在係餐廳嘅另外一邊位置坐,再同店員講就可以起菜,先來有異國三式頭盤,分別有3款先來陳醋貓耳朵(黑木耳)係未食已聞到陳醋香味,當然先食黑木耳先入口滑嘟嘟,再加上陳醋香濃可以提升味道,睇落平平無奇又食到驚喜,到另一款係蜜餞一口牛柳粒,牛柳粒已吸收咗醬汁精華,肉質方面食到外面香脆內裏嫩滑香甜,輪到最後一款係有機藜麥凱撒沙律,平時食開沙律好少有藜麥呢種健康食材係度,今次就食吓味道又如何,雖然細細粒但食落甜甜地幾清新其後有卡邦尼龍蝦伴薯蓉,師傅將龍

其後有卡邦尼龍蝦伴薯蓉,師傅將龍蝦肉起咗出來,再加軟滑薯蓉配上卡邦尼,入口食到香滑嘅汁蝦肉爽口夠彈牙,口感十足
再來有金湯太子蔘羹,先飲一啖湯,味道香濃入口滑溜,又估唔到咁好飲
到紅酒燴牛肋條,就睇買相已知好味道,聽廚師講話用咗一枝紅酒煮先至可咁入味,真係要快D品嚐,用刀輕輕一切已見牛肋條肉質鬆軟,入口除咗食到牛肉嘅嫩滑肉質外,醬汁搭配得相當惹味,如果有個飯一起食就最完美

食咗一輪美味嘅食物,再來有生炒鴛鴦菜(芥蘭,菜心),最後食埋珍菌麥皇單腳炒飯(蝦,三文魚,藜麥),已經相當滿足,不知不覺又品嚐一餐私房菜

$300 (Dinner)
  • 蜜餞一口牛柳粒
  • 陳醋貓耳朵