2022-09-14 184 views
排個半鐘,食十五分鐘。舖頭 安排 唔滿意排隊無飛派,係條街熱到爆兼吸廢氣。到入座 雙腳已經好攰,食嘢嘅心情 所剩無幾。 食物選擇唔夠多,小食 小,真係好小。食物上得快,味道叫ok,但食物唔算好熱。 女友又攰 又無心情咁填飽肚,最後食咗15分鐘 快快走。 無下次

排個半鐘,食十五分鐘。舖頭 安排 唔滿意

排隊無飛派,係條街熱到爆兼吸廢氣。
到入座 雙腳已經好攰,食嘢嘅心情 所剩無幾。
食物選擇唔夠多,小食 小,真係好小。
食物上得快,味道叫ok,但食物唔算好熱。

女友又攰 又無心情咁填飽肚,最後食咗15分鐘 快快走。

無下次

小編今次嚟到路德圍嘅一間台灣菜位置係以前beans 附近 ~之前喺MM睇到港台夫婦喺香港開餐廳嘅影片🎥所以今次係慕名而來㊙️ 台灣人主理好期待夜晚五點幾都等咗一個鐘先入到去 (超長人龍)雖然舖頭唔算大 但係環境、裝修唔錯都好有台灣特色🇹🇼📍玉米起司蛋餅($36)小編覺得呢個蛋餅好抵食👍🏻因為份量比想像中大又多又足料👅夾起就知道蛋餅有幾厚 入面有滿滿粟米🌽芝士唔算多冇乜拉絲效果 但有芝士味🧀外皮都煎得好脆又燶邊 香油味葱味都勁🥰而且個醬汁真心好食 推😋📍爆葱滷肉飯 ($58)鍾意食蔥嘅朋友一定要叫呢個滷肉飯🤣因為真係海量多葱‼️ 葱味好濃個飯呢仲可以選擇要流心蛋定係糖心蛋🍳小編就揀咗流心蛋因為蛋漿可以撈飯😆滷肉都真係幾正 半肥瘦😍不過個汁就略嫌唔夠味 如果濃郁啲更加好份量正常 但如果兩個人建議share可以食多啲嘢🤘🏻📍九層塔鹽酥雞 ($38)呢個鹽酥雞真係即叫即炸 熱辣辣🔥好耐都冇食過咁辣嘴嘅鹽酥雞🐓咬落去已經爆Juicy 炸粉唔厚基本上啖啖肉 炸到乾身唔係成口油係必叫小食之一✨📍白桃烏龍茶 ($15)見到Menu有比👍🏻手勢喺呢杯飲品到所以就叫咗非奶茶類飲品係可以免費加珍珠/仙草/寒天我
小編今次嚟到路德圍嘅一間台灣菜
位置係以前beans 附近 ~
之前喺MM睇到港台夫婦喺香港開餐廳嘅影片🎥
所以今次係慕名而來㊙️ 台灣人主理好期待
夜晚五點幾都等咗一個鐘先入到去 (超長人龍)
雖然舖頭唔算大 但係環境、裝修唔錯
都好有台灣特色🇹🇼

📍玉米起司蛋餅($36)
小編覺得呢個蛋餅好抵食👍🏻
因為份量比想像中大又多又足料👅
夾起就知道蛋餅有幾厚 入面有滿滿粟米🌽
芝士唔算多冇乜拉絲效果 但有芝士味🧀
外皮都煎得好脆又燶邊 香油味葱味都勁🥰
而且個醬汁真心好食 推😋

📍爆葱滷肉飯 ($58)
鍾意食蔥嘅朋友一定要叫呢個滷肉飯🤣
因為真係海量多葱‼️ 葱味好濃
個飯呢仲可以選擇要流心蛋定係糖心蛋🍳
小編就揀咗流心蛋因為蛋漿可以撈飯😆
滷肉都真係幾正 半肥瘦😍
不過個汁就略嫌唔夠味 如果濃郁啲更加好
份量正常 但如果兩個人建議share可以食多啲嘢🤘🏻

📍九層塔鹽酥雞 ($38)
呢個鹽酥雞真係即叫即炸 熱辣辣🔥
好耐都冇食過咁辣嘴嘅鹽酥雞🐓
咬落去已經爆Juicy 炸粉唔厚
基本上啖啖肉 炸到乾身唔係成口油
係必叫小食之一✨

📍白桃烏龍茶 ($15)
見到Menu有比👍🏻手勢喺呢杯飲品到所以就叫咗
非奶茶類飲品係可以免費加珍珠/仙草/寒天
我覺得呢個rules好好😝
所以小編呢就加咗寒天~
佢呢個烏龍茶好Fresh可以解膩💕
又有淡淡的白桃香🍑 有寒天增加口感
大家可以試試呢款飲品🧋

—————————————————————
味道😋:9/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
$90 (Dinner)
  • 鹽酥雞
2022-09-08 430 views
荃灣多嘢食,每次去都花多眼亂~今日好想食台灣菜,就嚟咗呢間比較新嘅餐廳試下啦~呢度嘅店主係台灣人,所以滷肉飯好有台灣風味~不過我覺得咁多葱唔太夾滷肉飯,所以下次都係叫返正常滷肉飯就好了~藥膳排骨其實係我喺台灣夜市必吃嘅嘢!有時連台灣人都覺得我好怪,但我就係鍾意呢種藥材味!😋😋呢度嘅藥膳排骨都有好香嘅藥材味,而排骨嘅肉都係幾滑嘅~食台灣嘢點可以錯過鹽酥雞?!🐥雞肉嫩滑,食落去雞肉都係有醃過嘅,誠意十足~炸粉好味唔太厚,而炸九層塔係當中嘅精華呀!大紅袍珍珠奶茶一般般,茶味係好香~但可能奶比較多,感覺太重奶水味,而珍珠亦一般般...下次可能會試下其他飲品~
荃灣多嘢食,每次去都花多眼亂~
今日好想食台灣菜,就嚟咗呢間比較新嘅餐廳試下啦~

呢度嘅店主係台灣人,所以滷肉飯好有台灣風味~

藥膳排骨其實係我喺台灣夜市必吃嘅嘢!
有時連台灣人都覺得我好怪,但我就係鍾意呢種藥材味!😋😋
呢度嘅藥膳排骨都有好香嘅藥材味,而排骨嘅肉都係幾滑嘅~

食台灣嘢點可以錯過鹽酥雞?!🐥
雞肉嫩滑,食落去雞肉都係有醃過嘅,誠意十足~
炸粉好味唔太厚,而炸九層塔係當中嘅精華呀!

大紅袍珍珠奶茶一般般,茶味係好香~
但可能奶比較多,感覺太重奶水味,而珍珠亦一般般...
下次可能會試下其他飲品~
爆葱滷肉飯
九層塔鹽酥雞
藥膳排骨滷肉飯套餐
2022-08-27
$100 (Dinner)
九層塔鹽酥雞
藥膳排骨滷肉飯套餐
  • 九重塔鹽酥雞
2022-09-07 360 views
九月六日下午兩點去到,門口寫住該日唔開門。九月七日下午三點去到,門口寫住食材唔夠,該日唔再做生意。我兩日都係專登由九龍揸車入嚟想試呢間。既然係咁,我諗我都唔會再嚟。無下次!
2022-09-03 670 views
早排經過路德圍𝗯𝗲𝗮𝗻𝘀舊位發現開左間台灣野,果陣晚市都仲未洗排隊(呢排好似多左好多人食🤣)所以就試下🌟肉鬆滷肉飯(溫泉蛋/溏心蛋)($58)成碗飯鋪滿肉鬆,滷肉收埋喺肉鬆下面🤣揀咗溏心蛋,夠入味、半凝固同幾張口剛剛好🤣肉鬆夠晒鬆脆,但係滷肉就唔夠肥美😭比想像中普通🤭🌟 起司蛋餅($34)蛋餅上淋左d 甜品醬,手抓餅微脆得黎有少少厚度,又唔會太厚,個口感好正😍芝士0技巧都拉到絲🤣手殘如我都做到(只係影出嚟冇乜美感)🤭加埋少少甜味醬同極多蔥花,整體味道幾好🌟 台灣蒜片香腸($35)本身鍾意台灣香腸,有一次試過加埋蒜片一齊食就發現返唔到轉頭😂成個味道提升好多。一見到蒜片香腸毫無懸念即刻嗌咗🤣味道同想像一樣咁好食,不過$35 好似貴左少少🤏🌟 大紅袍珍珠奶茶(跟餐+$15)大紅袍奶茶味都唔會過濃,但又有珍珠果種口感,唔錯🤣重點係隻杯真係好靚呢間小店幾有特色,嘢食質素同價錢都OK,經過唔使排隊我會再食,但而家米紙介紹完多人左,應該短期都唔會再食住🫣📍台蔡滷肉飯 (荃灣)荃灣海壩街99號地舖

🌟肉鬆滷肉飯(溫泉蛋/溏心蛋)($58)

🌟 起司蛋餅($34)

🌟 台灣蒜片香腸($35)

🌟 大紅袍珍珠奶茶(跟餐+$15)

📍台蔡滷肉飯 (荃灣)
荃灣海壩街99號地舖

起司蛋餅
台灣蒜片香腸
起司蛋餅
台灣蒜片香腸
2022-09-03 396 views
0700到,排到9點,終於入到去食!其實,仲有好多人想試,不過,7點已經截龍,唔係男友一早排隊,都食唔到呀!店子不大,坐位適合纖瘦女生,否則,熊人如我俩,則略嫌侷促。是日晚餐叫咗:藥膳排骨湯花雕麻油雞湯鹽酥雞鹽水雞滷肉飯套餐台畜香腸兼生蒜片總評:鹽酥雞,香腸最好味。鹽酥雞咸香,雖然唔係即炸,但味道好好👍!香腸更加唔使講,一定要食😋!花雕麻油雞湯,係濃雞湯版,唔錯,不過無老闆娘噤好食。其他,普普通通。合共$270。可接受。

店子不大,坐位適合纖瘦女生,否則,熊人如我俩,則略嫌侷促。

是日晚餐叫咗:
藥膳排骨湯
花雕麻油雞湯
鹽水雞滷肉飯套餐
台畜香腸兼生蒜片
藥膳排骨湯 花雕雞湯 鹽酥雞 鹽水雞滷肉飯套餐 台畜香腸兼生蒜片

總評:
鹽酥雞

花雕麻油雞湯,係濃雞湯版,唔錯,不過無老闆娘噤好食。
花雕麻油雞

其他,普普通通。合共$270。可接受。

2022-09-02
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$270 (Dinner)
花雕麻油雞
  • 台灣香腸
  • 花雕麻油雞湯
  • 鹽酥雞滷肉飯套餐
上星期看了MM的訪問港台夫妻在港開台灣餐廳的影片📹 感受到他們的真誠和溫暖 而且食物質素也感覺很不錯 裡面很多台灣人都說是超正宗家鄉的味道 令我都決定在上周末去潮聖一下🥹~-由於很多朋友都因為看完影片到場支持 在周六中午不但超長人龍 而中午外賣也需要暫時暫停呢~ 老闆娘超友善地解釋因為人手關係 未能好好招待突然過多的人流~ 我和媽媽都理解 也辛苦他們的招待了(溫馨提示大家 建議留意他們的IG動向 有每天的堂食和外賣安排✨)-店舖座位不算多 大約容納20多位客人 店內設計簡約 一邊牆身放了他們主打的「滷肉飯」字牌 而另一邊就掛了台灣夜市的壁畫 簡單卻很有台灣特色~🔻🔻🔻🔻🔻✨ 爆蔥滷肉飯 ($58)🌟推介!! 醬汁非常香濃 得知餐廳老闆堅持原材料都是由台灣直送的~ (看MM影片就知道了🥹) 燜煮過的半肥瘦豬肉超入味 不會過鹹 肉質仍然香嫩可口 拌隨大量的蔥花、酸菜、糖心蛋和白飯 實在停不了口~♪(´ε` )-✨ 鹽水雞滷肉飯套餐 ($74)在香港不太多機會吃到鹽水雞~ 裡面加了很多蔬菜:青瓜、雞脾菇、蘿蔔絲 口感清新涼快! 而雞肉口感比較有嚼勁 很有麻油香 推薦必定要蘸上麻辣醬🥰 香麻辛

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 爆蔥滷肉飯 ($58)

✨ 鹽水雞滷肉飯套餐 ($74)
在香港不太多機會吃到鹽水雞~ 裡面加了很多蔬菜:青瓜、雞脾菇、蘿蔔絲 口感清新涼快! 而雞肉口感比較有嚼勁 很有麻油香 推薦必定要蘸上麻辣醬🥰 香麻辛辣味令鹽水雞更好吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 套餐包括了滷肉飯和是日精選小菜~ 份量超慷慨

✨ 九層塔鹽酥雞 ($38)
🌟另一大熱招牌菜 未嚐前都會想會不會太誇張 被稱為最像台灣口味的鹽酥雞(?) 一咬下去果然很有驚喜! 鹽酥雞剛剛炸好 連九層塔也一同炸好上碟 外層炸粉薄 又不會皮肉分離 內裡的雞肉嫩滑多汁 越吃越上癮🤤

✨ 肉鬆起司蛋餅 ($38)
雖然不算是店鋪力推的招牌菜 但推介大家必定要試試🌟 蛋餅外皮弄得非常酥脆 感覺有點像牛角包的酥皮質感啊🥐♪(´ε` ) 裡面餡料擠的滿滿 不用刻意也有芝士拉絲效果 配上肉鬆和惹味的醬汁 可以說是我近期最愛的蛋餅呢🥰

✨ 大紅袍珍珠奶茶 & 白桃寒天烏龍茶 (跟餐+$15)
大紅袍茶味不算太濃 奶味偏重 就算沒有特意要求微糖 整杯甜度都不會過甜 珍珠煮得軟糯 沒想過餐廳也能做到手搖店的質素♪(´ε` ) 另外白桃烏龍茶味道清新 開心的是非奶茶類可以免費加配寒天/仙草/珍珠 讚!🫶

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 台蔡滷肉飯 (荃灣)
🗺 荃灣海壩街99號地舖
🥢荃灣 港台夫婦主理 還原台灣風味肉鬆起司蛋餅 鹽酥雞 花雕麻油雞湯套餐🥢近排經過荃灣發覺以前Beans 個位分拆咗兩間小店,右邊係飲咖啡,左邊係專門食台灣菜,出街前就過來試試呢間新開的台灣菜質素如何🥢今日Lunch time 12點左右到來,已經差唔多坐滿人,如果Lunch Time 前來可以早點,如果唔係好大機會要等位,樓面只有店主太太一個,因為lunch time都比較忙喺度團團轉,佢雖然咁忙但一直都非常好笑容,好和藹同埋親切嘅感覺,好似耐無見到香港有一間店的笑容係發自內心咁開心,女仔都表示覺得心都溶化了🥢嚟到呢度真係有一點選擇困難症,好似樣樣都想食,淨係諗食麻油雞定係藥膳排骨,鹽酥雞抑或牛肉麵定乾拌麵都非常頭痛,樣樣野都好想試,諗咗好耐都揀唔到(◍•ᴗ•◍)🥢花雕麻油雞湯套餐 $93麻油雞湯湯底味道超級香,花雕味來得剛剛好唔會太濃,飲落好香麻油清香帶藥膳味,而入面亦有好多杞子,金菇菜同埋豆卜吸收曬湯汁精華🥢值得一提嘅係佢哋個滷肉飯真係非常非常之正,同台灣食到嘅一模一樣,非常多汁的滷肉飯,肉汁及油脂感好高先係正宗,肉燥肥瘦分明,而且大細切到剛剛好,食落好有口感之餘仲要好軟滑,上面

🥢花雕麻油雞湯套餐 $93

🥢值得一提嘅係佢哋個滷肉飯真係非常非常之正,同台灣食到嘅一模一樣,非常多汁的滷肉飯,肉汁及油脂感好高先係正宗,肉燥肥瘦分明,而且大細切到剛剛好,食落好有口感之餘仲要好軟滑,上面仲加入了酸菜平衡返油膩感覺

🥢鹽酥雞套餐 $85
九層塔鹽酥雞每一粒都係用雞腿肉炸出嚟,口感啖啖肉炸得好乾身,食落脆卜卜咁非常惹味

🥢台灣香腸 $35
Menu上寫着使用「台畜香腸」台灣呢隻香腸的口感實在,好有咬口煙韌,配上蒜片一齊食更有風味

🥢滷肉燙青菜 $36
肉食系的我一般都唔會特登嗌一碟菜,但台灣嘅燙青菜特別例外,今日的青菜用上白菜仔,上層加了特製肉燥,多了滷水香氣及肉粒成碟菜都非常美味

🥢肉鬆起司蛋餅$38
講到台灣菜又點可以唔叫我至愛的蛋餅,蛋餅加入滿滿的肉鬆及芝士,雖然芝士份量不會太多,反而咁樣仲食到蛋及肉鬆原來的味道

🥢餐-凍大紅袍仙草奶茶 $15
🥢餐-百香果鳳梨烏龍茶+珍珠 @$15
牆上壁畫係用上台灣插畫師,展現了台灣夜市風景,而飲品上亦有相同畫作,非常得意又可愛

🥢好鐘意這裡牆上的台灣夜市的畫作,而食物質素真係幾正由其出色的係碗滷肉飯,滷肉飯對我來講要多油多汁先至夠正宗,呢個合曬我嘅要求,叫左咁多嘢食每人只係百幾蚊CP 值高,難怪新開無耐都已經口碑唔錯,位置唔多,午飯時間座無虛席
  • 鹽酥雞滷肉飯套餐
  • 台灣香腸
  • 花鵰麻油雞
吃好吃滿再繼續上路一起為生活奮鬥:)🇯🇵日本同🇹🇼台灣都係我想去瘋狂食野既地方睇怕台灣就暫時未去到架啦🥹去住荃灣新開既台式店止止癮先🤣對比平時食開既台菜無咁油無咁重口味食完又唔會口渴而且定價親民 食物亦相當有質素😂我地都食到捧住個肚走✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 爆蔥滷肉飯 ❙ $73有溫泉蛋及溏心蛋選擇,我地揀左後者,溏心出色,少少漲口很滿意🫶🏻另一重點爆蔥無誤💚多到幾乎睇唔到滷肉飯,以為飯量唔多?出奇地食極都有🤣滷肉唔肥好夠撈飯,唔似平時食開咁重口味,油膩感咁重,反而有大量青蔥既存在,顯得更清新😆⍥ 鹽水雞套餐 ❙ $89其實第一次食鹽水雞😂無骨雞件夠滑溜,散發陣陣麻油香,原來幾好味😌當然唔少得紅蘿蔔、雞髀菇、青瓜等配料,口感豐富又夠涼快。套餐配合埋小碗既台式滷肉飯,但其實一啲都唔小😳比起出邊既滷肉飯已經唔算多肥膏,肥既都比我夾走晒!仲有旁邊一小碟既荀及木耳,勁入味好好食,比多啲我就好啦😋⍥ 九層塔鹽酥雞 ❙ $38其實都係第一次食🥰見好多人叫我地又跟風,有成十舊雞😯好抵食!九層塔比較內斂味道唔突出,鹽酥雞有溫度自然keep到脆口,一啲都唔油,炸漿好夠薄非常juicy,不過比我

吃好吃滿再繼續上路
一起為生活奮鬥:)

🇯🇵日本同🇹🇼台灣都係我想去瘋狂食野既地方

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 爆蔥滷肉飯 ❙ $73

⍥ 鹽水雞套餐 ❙ $89

⍥ 九層塔鹽酥雞 ❙ $38
其實都係第一次食🥰見好多人叫我地又跟風,有成十舊雞😯好抵食!九層塔比較內斂味道唔突出,鹽酥雞有溫度自然keep到脆口,一啲都唔油,炸漿好夠薄非常juicy,不過比我食到少少肥膏🤪

⍥ 肉鬆起司蛋餅 ❙ $38
食台式野無可能唔食蛋餅🤭肉鬆芝士係不死組合,餡料毫不吝嗇,拉絲芝士冇難度,手抓餅微脆帶有少少厚度,但絕對唔會覺得太厚,反而加強左個口感,無論味道質地餡料都配合得天衣無縫,真係好好味😋大愛~

⍥ 珍珠烏龍奶茶 ❙ 跟餐+$15
久違了既珍奶🧋烏龍茶幾濃,珍珠煙煙韌韌幾滿足🫶🏻

⍥ 檸檬冬瓜茶 ❙ 跟餐+$15
感覺較健康🤣有淡淡清新既檸檬,揀左少甜係真係得少少甜味!!岩晒我😆

2022-08-25 727 views
在荃灣book了體育館做運動,簡簡單單吃個快飯,找到了一間算是新開業的台灣菜。當日有媒體在訪問店主呢~我們點了有鹽酥雞滷肉飯套餐~套餐是配小碗台味滷肉飯和是日精選小菜,鹽酥雞新鮮炸起脆卜卜,雞肉很嫩滑,雞皮炸得很脆,份量都很大方,這個味道在其他台灣菜館很少吃得到。滷肉飯正常發揮,挺好吃。另外叫了一份肉鬆滷肉飯,選了溫泉蛋,份量都很大,我們是share鹽酥雞一起吃的,份量都夠飽~如果不是待會做運動,一定會試吃芝士蛋餅!

我們點了有鹽酥雞滷肉飯套餐~
鹽酥雞滷肉飯套餐

肉鬆滷肉飯

如果不是待會做運動,一定會試吃芝士蛋餅!
2022-08-16
$65 (Dinner)
鹽酥雞滷肉飯套餐
2022-08-25 470 views
☺️ 小編依晚喺荃灣做完嘢,醒起附近有間cafe新開,但去到已經full晒,所以改為食隔離舖嘅台灣餐廳![ 亂闖試飲試食 ]🍽 鹽水雞滷肉飯套餐 (附是日精選小菜) 😋😋😋😋😋鹽水雞嘅鹽水味適中,蔥蒜味香濃,雞肉頗大舊,肉質嫩滑,亦有青瓜同蘿蔔條,食落清爽!😚 好有喺台灣夜市食嘅風味。滷肉飯嘅滷肉用咗肥瘦兩款肉,伴有酸菜,食完去唔會有好飽滯或肥膩嘅感覺。好正!😋🍹 檸檬冬瓜茶 😋😋😋😋叫咗少冰少甜嘅檸檬冬瓜茶,🥵 消暑解渴,夏日炎炎唔想飯奶類飲品,依款係品錯嘅選擇!👍🏻💁🏻‍♀️ 溫馨提示:最近越嚟越多有關餐廳嘅報導,所以想去食嘅朋友一定要有心理準備要排隊,內裡座位目測二十多個。晚餐 💵💵 約港幣$90/人

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 鹽水雞滷肉飯套餐 (附是日精選小菜) 😋😋😋😋😋

🍹 檸檬冬瓜茶 😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$90/人
2022-07-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
  • 鹽酥雞套餐
2022-08-25 333 views
相信大家都知道路德圍嗰間Beans執左🧐不過最近喺原址開左一間好高質既台灣野🤪真係由台灣人主理🥰真係1秒飛左去台灣夜市無難度😌:🍴藥膳排骨滷肉飯套餐🍛 $82推薦⭐️感覺就好似食緊肉骨茶咁😍用左十幾種中藥材煲成既湯🥘仲有吸晒精華嘅金菇同埋豆卜😋有五件一字骨都好淋同入味😙啖啖肉送飯一流🤪美中不足就係排骨既肉質可以嫩滑啲🤨而滷肉飯係用上台灣特級蓬萊米🍚每粒都好飽滿而且粒粒分明😝滷肉份量好多!足夠送哂成碗飯😛肥豬肉唔會好多整體唔膩👍🏻🍴九層塔鹽酥雞🐔 $38佢絕對係我最近食過最好食嘅鹽酥雞😋細細粒適合一口一啖🤤超級酥脆又唔膩🐔外面層脆漿好薄🫶🏼雞肉既肉質勁嫩滑😍真係食唔停口😝🍴玉米起司蛋餅🧀🥚 $36呢到既蛋餅係偏向酥脆而唔係軟糯嗰種🫶🏼同埋佢地係用蔥油餅皮🤤係要用慢火煎先會做到脆卜卜又唔燶既效果🤫可想而知係幾晒功夫😄非常足料配埋芝士同粟米呢一個黃金組合點會唔好食呀🤣大家睇下啲芝士真係拉絲架🧀自己一個K.O.一份都冇問題🥰🍴鹽水雞🐔 $48依家香港唔係好多地方有得食鹽水雞😌所以就叫左來試下😄佢既蒜味比較重🧄岩哂重口味人士!配料仲會有啲杏鮑菇、青瓜、蘿蔔絲😛雞肉口感爽彈🤓仲有個麻辣醬俾我一齊點來

🍴藥膳排骨滷肉飯套餐🍛 $82

🍴九層塔鹽酥雞🐔 $38

🍴玉米起司蛋餅🧀🥚 $36

🍴鹽水雞🐔 $48
依家香港唔係好多地方有得食鹽水雞😌所以就叫左來試下😄佢既蒜味比較重🧄岩哂重口味人士!配料仲會有啲杏鮑菇、青瓜、蘿蔔絲😛雞肉口感爽彈🤓仲有個麻辣醬俾我一齊點來食🌶夏天食呢個幾正幾開胃🤪

🍴酥炸花枝丸🦑 $34
呢個就係正常發揮🤓炸到金黃色😗咬開食到粒粒墨魚🦑唔係好油膩🤩下次會想試埋佢個甜不辣同埋蒜片香腸😜

整體來講,食物質素好OK✌🏻性價比非常高!上菜速度快👍🏻店員又好親切🥰環境都坐得舒服😌每枱都有適當既距離唔會太逼☺️大家快啲bookmark定打完風就可以去食返啲好野啦😎
2022-08-20
$100 (Tea)
  • 鹽酥雞
  • 藥膳排骨湯
2022-08-23 428 views
估唔到之前路德圍BEANS退場後帶來兩間新黃店呢 由台灣大廚同香港太太主理既台蔡滷肉飯 鋪頭裝修得好靚之餘仲有好多充滿台灣風味既壁畫,連個凍飲杯都靚過人 🥹⁡𓂄藥膳排骨湯套餐 ($78)經典台灣風味!飲得出呢個湯係好足料潤而不燥,唯一係湯既份量真係少得可憐😂 真係飲到到喉唔到肺 😂套餐仲會配上小滷肉飯 滷肉入味又鬆軟 算係荃灣最好食既滷肉飯!⁡𓂄涼拌鹽水雞 ($48)夏天食一流既鹽水雞 相比坊間嘅 我覺得佢清淡啲食完唔會好口渴果隻 d 雞都好滑呢 ✨⁡
估唔到之前路德圍BEANS退場後帶來兩間新黃店呢
由台灣大廚同香港太太主理既台蔡滷肉飯

𓂄藥膳排骨湯套餐 ($78)

𓂄涼拌鹽水雞 ($48)
2022-08-23 4290 views
食一個地方嘅嘢,有咩好得過試返當地人手勢🇹🇼!?🥳 所以今次嚟到呢間喺荃灣新開既台式小店🤤,試過之後果然好呷😜藥膳排骨滷肉飯套餐 $82+仙草奶茶$15 🍖🥘都幾足料,排骨有6成件🍖,亦都有肉地,仲配左個辣醬用黎點肉食👍🏻仲有豆卜、金菇等配料,個湯好香,不知不覺飲左好多,藥膳味中帶甜味😋另外,精選小菜(海帶、荀)又係幾驚喜,味道濃郁,個味香港好少食到👍🏻滷肉飯大推❣️滷肉半肥瘦帶油脂香,滷肉夠大粒有口感,配埋酸菜真係好正😎加配果杯仙草奶茶都唔錯🧋 👍🏻秘製花雕麻油雞湯麵 $68🐔🍜有雞件、豆卜、杞子、金菇,麵係類似關廟麵,個湯好香麻油味,然後會有淡淡花雕味👍🏻雞件都幾大嚿亦唔會柴,整體幾好😬玉米起司蛋餅 $36餅皮係用蔥抓餅,咬落有厚度同餅面都幾脆,芝士同粟米都足料🌽🧀,有成6件,差啲食唔哂,係幾抵食💰九層塔鹽酥雞 $38🐥有炸九層塔,配埋雞肉一齊食唔錯🤘🏻味道無蛋餅咁驚喜,小鳥胃朋友食唔到咁多小食既話,建議叫蛋餅先😌Overall餐廳裝修落地大玻璃同木色,播住台灣歌🇹🇼,感覺舒服,店員亦好有禮貌,最緊要係由台灣人主理😎想食地道台灣味嘅朋友仔,經過荃灣真係可試試

藥膳排骨滷肉飯套餐 $82+仙草奶茶$15 🍖🥘

秘製花雕麻油雞湯麵 $68🐔🍜

玉米起司蛋餅 $36

九層塔鹽酥雞 $38🐥

Overall
2022-08-20
2022-08-21 1478 views
看到荃灣新開的一家台式餐廳,對於台食愛好者,立刻去試試四,於是週五晚上一路中環到荃灣。.我們選了滷肉飯鹽酥雞套餐 和藥膳排骨,滷肉飯ok,正常發揮,鹽酥雞也是,藥膳排骨之前看食評會幹柴,倒是沒有,但是口感偏淡,藥味兒足。.蕃薯條味道不錯,可是份量和賣相很差.飲料整體ok
蕃薯條味道不錯,可是份量和賣相很差
飲料整體ok