2022-08-18 1112 views
荃灣Beans執咗。開咗間食台灣野。豬仔🐽超鍾意食台灣嘢。我哋當然要試試😎。紅燒牛肉麵🥣先喝一下湯頭。牛味濃郁。牛肉晶瑩剔透。份量都幾多👍🏻。藥燉排骨套餐黑炆炆藥膳湯底。飲落似肉骨茶嘅朋友😂。排骨軟腍易入口。豆卜金菇索滿湯汁好鬼正❣️。滷肉飯用上半肥瘦滷肉。食落滷肉唔會鞋烚烚🤪。鹽酥雞椒鹽甜不辣呢兩款小食次次食台灣嘢必點❣️。鹽酥雞炸粉薄薄。雞肉嫩滑得黎帶點肉汁👍🏻。平時食甜不辣通常蘸上甜酸醬。椒鹽真係第一次食😯。白桃烏龍茶🍹百香果茉莉綠茶🍹兩杯飲品加咗寒天。口感似蒟蒻。非常有咬口😮‍💨。
紅燒牛肉麵🥣
先喝一下湯頭。牛味濃郁。牛肉晶瑩剔透。份量都幾多👍🏻。
鹽酥雞
椒鹽甜不辣
呢兩款小食次次食台灣嘢必點❣️。
白桃烏龍茶🍹
百香果茉莉綠茶🍹
兩杯飲品加咗寒天。口感似蒟蒻。非常有咬口😮‍💨。
2022-08-18 4128 views
荃灣最近開左一間由台灣廚師主理既台灣料理,裝潢簡單舒適❤️充滿住台灣感。店家主打滷肉飯、麻油雞湯、手工蔥蛋餅同鹽酥雞等等。。。藥膳排骨滷肉飯套餐$82超足料既藥膳味道,五大件排骨而且又炆到好淋,又吸哂湯底既味道,如果喜歡類似肉骨茶既朋友,我絕對推薦這個❤️滷肉飯既白飯係採用左台灣特級既蓬萊米,好有飯香,滷肉肥瘦均等配埋少少辣既酸菜顯得份外惹味😌秘製花雕麻油雞湯$52花雕醉雞控請來這邊!濃濃雞湯加上花雕同麻油,好補身呀⋯⋯杞子金菇加豆卜,完全吸湯🥹我係成碗飲哂,雞件份量都有6、7件,好滿足!九層塔鹽酥雞$38嚐一口就知道點解係招牌菜,香酥夠脆、一口咬下肉嫩多汁,鹹度剛好必點之選!起司肉鬆酥脆手工蔥抓餅$38我無法自拔呀!外層超酥脆卜卜聲,起司肉鬆不吝嗇,大啖大啖咬感覺好豐富,佢已經成為我最愛既蛋餅(戴頭盔先:我個人口味黎架!),之後為蛋餅而黎既次數必定增加😂百香果鳳梨烏龍茶$15(跟餐)少甜後剛剛好,香而帶微酸好開胃,同鹽酥雞最夾。百香果芒果冰茶$15(跟餐)其實都係選擇開胃系列,太好配搭了*CP值高,座位有限早點去會比較好

藥膳排骨滷肉飯套餐$82

秘製花雕麻油雞湯$52

九層塔鹽酥雞$38

起司肉鬆酥脆手工蔥抓餅$38

百香果鳳梨烏龍茶$15(跟餐)
少甜後剛剛好,香而帶微酸好開胃,同鹽酥雞最夾。

百香果芒果冰茶$15(跟餐)
其實都係選擇開胃系列,太好配搭了

*CP值高,座位有限早點去會比較好
  • 手工蔥蛋餅
  • 麻油雞湯
  • 鹽酥雞
🥚大家講得啱蛋美對蛋餅係上曬癮😽🤍荃灣新式台灣大廚主理小店🇹🇼必點拉絲芝士肉鬆蔥油皮蛋餅正呀😻❣️.今次又係年輕台灣人老闆+香港老闆娘嘅組合🫶🏻鋪面空間闊落、簡約新穎嘅裝潢,配上充足採光度🤍好鐘意呢到悠閒舒適嘅感覺同平穩節奏🫶🏻雖然外表上同一般懷舊風台灣店好唔同~但依家感受到內裏嘅人情味同老闆們熱情好客😽呢種親切感+閒然自在cafe嘅感覺好特別🥰講翻野食先☺️今次嚟就試咗四款菜式同飲品🤍.1️⃣肉鬆起司蛋餅 (💰$38)❣️一上枱嘩🤩38蚊但超大份!最緊要蔥香同餅皮香油味真係撲鼻而來🫶🏻呢款蛋餅皮係用台灣比較厚身嘅蔥抓餅❣️食落去會比較厚實而且勁脆🤤餡料好滿意👍🏻芝士足料🥺我見佢除咗車打芝士之外仲有水牛芝士拉到絲㗎🥺不過肉鬆比例上再多啲會更好🥰蛋美好少食蛋餅會加醬不過今次覺得個醬好好食🥺🥰咁大份可以當主食/成班朋友share👍🏻🫶🏻2️⃣爆蔥滷肉飯+溏心蛋 (💰$58)蛋美其實都係愛蔥之人🤭呢個招牌菜真係爆蔥超多🤤仲有滷肉、酸菜、碎椒、同溏心蛋🫶🏻成個配搭係幾夾唔膩🥰滷肉份量其實都幾多啖啖都係😽不過略嫌滷肉味唔夠其他配菜味道突出😿3️⃣鹽水雞 (💰$48)除咗雞之外仲有蘿蔔絲、青瓜條、草菇、蔥蒜粒🤍呢個其
🥚大家講得啱蛋美對蛋餅係上曬癮😽🤍
荃灣新式台灣大廚主理小店🇹🇼
必點拉絲芝士肉鬆蔥油皮蛋餅正呀😻❣️
講翻野食先☺️今次嚟就試咗四款菜式同飲品🤍
1️⃣肉鬆起司蛋餅 (💰$38)❣️

2️⃣爆蔥滷肉飯+溏心蛋 (💰$58)

3️⃣鹽水雞 (💰$48)
除咗雞之外仲有蘿蔔絲、青瓜條、草菇、蔥蒜粒🤍呢個其實幾開胃🥳而且滿滿蛋白質食落超滿足🤩佢額外俾個蒜辣醬點雞🤍唔會太辣再配埋鹽水雞本身陣微鹹味好食❣️佢本身雞嫩滑多肉同幾有蒜味😽如果怕太重口味唔點醬又得~🥰

4️⃣椒鹽甜不辣 (💰$48)
呢款正常水準啦~本身上枱熱辣辣好脆🤤入面嘅年糕煙煙韌韌🥰配埋微微椒鹽香味一啖接一啖道食曬❣️😻

5️⃣大紅袍珍珠奶茶/珍珠烏龍奶茶(💰$15跟餐價/$25單點價)
呢款都正常偏好嘅水準~冇話好驚艷但會飲到茶底幾香🤍珍珠本身有啲黑糖咬落Q彈抵讚🥳因為飲過好多其他餐廳一咬就係成pat粉🥹🥹所以今次咁平價但其實質素偏好幾感動🫶🏻不過奶味如果濃啲會更鐘意🥰
呢間店地理位置嚟講其實算方便🫶🏻而且好欣賞佢地會別樹一格,混合新穎年輕嘅味道係傳統菜式嘅同時,又不失人情味同誠意度🤍最鐘意係呢到真係好舒服好開揚🥰周末過嚟好啱🫶🏻呢間一定會再翻嚟食‼️
📍台蔡滷肉飯 (荃灣)
荃灣海壩街99號地舖
🤍[8.5/10]
#蛋美在荃灣 #香港美食 #荃灣美食 #hkfoodie
#outdarkhk #台灣菜 #蛋餅 #香港蛋餅 #荃灣 #hongkongfood #美食地圖#黃店系列 #香港黃店 #元朗黃店 #852food #yellowfood #懲罰黃店 #hkfoodig #美食推介 #甜不辣 #台北 #蔥抓餅 #手抓餅 #鹽水雞 #肉鬆蛋餅 #起司蛋餅 #台南蛋餅 #珍珠奶茶 #滷肉飯 #溏心蛋
2022-08-14 758 views
平時真係好少有機會入嚟荃灣,難得今次有野做順便諗住喺附近食埋飯先,發覺到原來原先beans嗰個位置已經開左新餐廳,仲係食台灣野,當然要試下。店內位置唔算好多,但勝在樓底高,採光度亦唔錯,令人覺得環境都幾舒適。餐牌主要都係以飯類為主,見有唔同滷肉飯嘅配搭,不過想食麵嘅話就相對少選擇。今次試左個鹽酥雞滷肉飯套餐($70)。一嚟到見到依到個分量都有啲嚇親,估唔到會有咁多塊鹽酥雞。個set包左一碗滷肉飯同精選小菜,今次嘅小菜係豆干。小菜食落正常發揮,無咩太大記憶點,不過鹽酥雞就真係好好食,首先分量超多,起碼有10幾粒,炸粉同雞肉調味都唔錯,肉質嫩滑,唔會好乾身,加上九層塔味道頗突出。分量多到我一個人幾乎食唔哂,覺得完全係兩人分量。滷肉飯係用左半肥瘦豬肉,而且加入左酸菜,令人感覺上無咁油膩。飯嘅分量亦頗大碗,但自己略嫌味道唔太足夠,無咩嗰種鹹甜鹹甜嘅味,至少唔係我心目中嘅味道。所以個人覺得滷肉飯對我嚟講好麻麻,鹽酥雞反而就好出色。以依個價錢嚟講,因為分量頗多覺得都算係幾抵食。

2022-07-17
Type of Meal
Lunch
2022-08-10 411 views
台灣人主理的滷肉飯小店荃灣路德圍Beans結業後,鋪位由2間食店進駐。其中一間喺今日想講的台蔡滷肉飯。睇網上報道,店主是台灣人,所以我十分之期望食到台灣的味道!店舖門外鮮色的燈牌,顏色的配搭好有台灣風味。內部裝修簡約,以灰和木色為主。🐓花雕麻油雞湯滷肉飯套餐花雕麻油雞好香,未食已經聞到。飲落去好重藥材&雞味,好甘甜👍🏻。碗內除了藥材和雞,還有金菇和豆卜,它們都可以吸/掛到唔少湯,好味😋。唯一比較失望係雞肉,真係湯渣咁嚡熠熠😔。湯要趁熱飲,凍左感覺會油和苦。滷肉飯味道不錯,滷肉屬於半肥瘦。前菜是每日不同,我當日係海帶&荀,驚訝嘅係個荀無臭味,我全部食晒!隔離枱唔食荀的食客都話食落唔似荀😆大紅袍珍珠奶茶🧋奶和茶味都好淡,好失望🥲,以為大紅袍茶味會濃d!珍珠唔錯,幾煙韌。下次想試試鹽酥雞&蛋餅!!
台灣人主理的滷肉飯小店

花雕麻油雞滷肉飯套餐

🐓花雕麻油雞湯滷肉飯套餐
大紅袍珍珠奶茶

大紅袍珍珠奶茶🧋

下次想試試鹽酥雞&蛋餅!!
花雕麻油雞滷肉飯套餐
2022-08-09 399 views
荃灣元祖Beans結業,原來舖位已經係6月中開了由台灣人主理的「台蔡滷肉飯」進駐。由台灣大廚Sam及香港太太Wing經營!「台蔡」以台味滷肉飯、肉鬆滷肉飯、麻辣滷肉飯及爆蔥滷肉飯作主打,混入西菜的創意,用咗意大利飯的概念,以溫泉蛋做搭配,有別一般古早魯肉飯配溏心蛋,令整體口感更香滑。滷肉飯以外,「台蔡」供應花雕麻油雞湯、藥膳排骨湯、九層塔鹽酥雞、大腸包小腸、蛋餅⋯主食~~爆蔥滷肉飯配溫泉蛋 跟餐飲品大紅袍珍珠奶茶肉鬆滷肉飯配溏心蛋跟餐飲品寒天白桃烏龍茶台味滷肉飯配溏心蛋跟餐飲品 寒天白桃烏龍茶 花雕麻油雞湯套餐麻油雞湯1碗、小碗滷肉飯、1碗當日小菜跟餐飲品 寒天百香果鳳梨烏龍茶紅燒牛肉麵跟餐飲品大紅袍珍珠奶茶小食~~鹽酥雞香腸蛋餅

主食

~~
鹽酥雞

香腸蛋餅
2022-08-06 392 views
下午茶一於喺位於荃灣近路德圍叫台蔡滷肉飯,呢間嘢專門食台灣嘢我一坐低環境幾好裝修唔錯,我老婆即刻就叫咗個芝麻雞湯配滷肉飯,我自己就叫左一個麻辣滷肉飯,小食就叫咗一個甜不辣,加一杯白桃茶,味道唔錯可以再試多次。
2022-08-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
路德圍又有新餐廳🎊🎊,就喺以前Beans嗰個位,聽聞係由台灣廚師主理架~🔘鹽酥雞滷肉飯套餐鹽酥雞係近來食過都幾有水準嘅,肉質嫰滑,炸得香脆而唔會𠝹口,份量仲好多,對面條友係咁偷食我啲炸雞!! 🤪🤪幾鍾意佢個滷肉飯有加到酸菜,令整體感覺冇咁油膩,滷肉大小肥瘦適中,足夠撈晒成個飯!! 🔘花雕麻油雞湯滷肉飯套餐個湯有藥膳味,見到唔少薑片同杞子,好滋補咁,雞肉幾滑入味,仲有豆腐卜吸咗啲湯幾好食,但好似啱冬天食多啲!! 🔘香腸蛋餅想食蛋餅同時又想食甜甜的台灣腸, order香腸蛋餅就啱晒,餅皮酥脆,唔使加好多醬汁都好夠味,手工餅皮嘅質感幾好!! 🔘大紅袍珍珠奶茶🔘百香果芒果冰茶(加寒天)加$15可以加點飲品,非奶類飲品仲可免費加寒天/珍珠/仙草,超好,兩杯都叫咗少甜但飲落係百香果比奶茶甜啲!! QR code落單,唔使加一,價錢好合理,老闆娘好親切對眼識笑㗎,身為街坊嘅我會再去幫襯!! 最最推介: 鹽酥雞>滷肉飯>香腸蛋餅臨走屋企人叫我喺路德圍買外賣俾佢,即刻推介佢食返呢間嘅滷肉飯😆😆,點左爆蔥滷肉飯,返到屋企叮翻熱食都好食!!

🔘鹽酥雞滷肉飯套餐

🔘花雕麻油雞湯滷肉飯套餐
個湯有藥膳味,見到唔少薑片同杞子,好滋補咁,

🔘香腸蛋餅

🔘大紅袍珍珠奶茶
🔘百香果芒果冰茶(加寒天)

最最推介: 鹽酥雞>滷肉飯>香腸蛋餅

2022-08-05 229 views
前陣子朋友推薦這間荃灣路德圍新開的台灣餐廳,今天特地留時間到荃灣,老闆是一位年輕人,在台灣餐飲從事十多年,酒店廚師出身,廚師底子開的餐廳菜式基本不會太差。餐廳裝潢很年輕化,不是那種古早懷舊風鹽酥雞吃的出來是有下過功夫的,其他餐廳大部分都是沒有醃過的雞肉下去炸,都是靠調味粉調味,這裡的顏色雞就不一樣,不只表皮的椒鹽的香味,裡面多汁又有味道。滷肉飯是用豬腩肉,不是免治那種爛肉,可以吃的出誠意,調味絕對是台灣味道,甜度. 香氣. 肥瘦比例真的是完全符合我的胃口,尤其是台灣重點元素的油蔥酥,味道剛剛好。到目前為止,這間應該是我心目中最道地,味道也是最符合我味道的台灣餐廳,希望能繼續保持
前陣子朋友推薦這間荃灣路德圍新開的台灣餐廳,

餐廳裝潢很年輕化,不是那種古早懷舊風

鹽酥雞吃的出來是有下過功夫的,
其他餐廳大部分都是沒有醃過的雞肉下去炸,
都是靠調味粉調味,這裡的顏色雞就不一樣,
不只表皮的椒鹽的香味,裡面多汁又有味道。

滷肉飯是用豬腩肉,不是免治那種爛肉,
可以吃的出誠意,調味絕對是台灣味道,
甜度. 香氣. 肥瘦比例真的是完全符合我的胃口,
尤其是台灣重點元素的油蔥酥,味道剛剛好。

• 鹽酥雞套餐
滷肉飯迷必食!之前去完台灣旅行,就對台灣滷肉飯念念不忘,係香港都食過唔少主打台灣菜的舖頭,可惜沒有一間可以令人滿意。而呢間的滷肉飯實在是令人驚艷!滷肉油香味足,可以清晰見到肥肉與瘦肉分佈。食過其他滷肉飯都只是肉碎。其次,米飯選用珍珠米,烹煮的剛剛好,口感適中,粒粒分明,搭配滷肉汁,一口接一口,停不下來。因為是叫了套餐,除了滷肉飯,還有鹽酥雞和其他小菜,一樣令人覺得驚艷!首先,鹽酥雞外脆內嫩,咬下去可以吃到雞肉的肉汁,不會乾,火候控制的十分好份量也十分充足,吃完絕對滿足。炸衣不會比肉多之前吃過其他舖頭的鹽酥雞,外面和裏面一樣都是乾的!而且裡面的肉還很小塊,令人難以下咽。整體來說,環境很整潔,光線充足,上菜也快,飲品也很好喝!是一次不錯的用餐體驗,推介給大家
滷肉飯迷必食!

份量也十分充足,吃完絕對滿足。炸衣不會比肉多

2022-08-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
鋪面環境幾整齊乾淨✔️ 但因為係晚飯時間去食 同隔離位都坐得有啲近叫咗兩個餐同一個小食1️⃣藥燉排骨套餐+ 大紅袍仙草奶茶💰$82+152️⃣鹽酥雞套餐+百香果芒果冰茶 💰$70+153️⃣玉米起司蛋餅💰$36餐前小菜覺得幾好食😋味道偏甜滷肉飯好好食👍🏻9/10 有蒜頭乾蔥嘅香味 比平時嘅滷肉飯冇咁油膩 而且白飯都好好食 米揀得好靚🫶🏻鹽酥雞都幾Juicy 8/10 味道都唔錯 有蒜頭嘅味道藥膳排骨6.5/10 甘草唔夠多 冇平時咁甘甜 但都可以 唔難食😂而且排骨份量好多!玉米起司蛋餅7.5/10 唔係蛋餅fans 俾唔到啲咩評價🤣正常味道 餡料對得住價錢總括嚟講會再返嚟食😆

叫咗兩個餐同一個小食

百香果芒果冰茶  +大紅袍仙草奶茶
玉米起司蛋餅
2022-08-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
百香果芒果冰茶  +大紅袍仙草奶茶
玉米起司蛋餅
2022-07-31 218 views
同朋友難得見面,現在沒有機會去旅行,是不是都會想食台灣菜同日本嘢。今次見到以前變Beans舊鋪,其中一間已現成台灣菜,以前成日同朋友去台灣旅行。於是提議就試吓這間新菜館啦。去的時候剛過了午飯時間,與朋友兩個人不用等位,就安排到座位給我們,先生們都非常年輕,但態度都非常親切有禮貌。其實餐廳內嘅裝修同格局都同以前Beans有點相似。座位不算鬆動,我估肥少少的人會坐得有點困難。餐牌非常簡單,但可惜我想食的藥膳排骨湯套餐只有飯沒有麵供應。通常我午飯都喜歡吃麵多過飯,於是我決定單點湯加大紅袍珍珠奶茶,沒有套餐,這樣單點就有點貴。我朋友就要了滷肉飯,賣相都很吸引。大紅袍珍珠奶茶來了,但賣相同我朋友的抺香奶茶顏色簡直係一模一樣,如沒有貼紙簡直都分不清喎。奶茶的顏色好淺,一點茶色也沒有,飲起來都沒有茶,所以對大紅袍奶茶有點失望。湯方面味道不錯,夠濃夠味,但排骨好少肉及有點老。總結來說不過不失。

/台蔡滷肉飯 🇹🇼 創新料理😱唔係一般滷肉飯🍚🍚🍚.好耐無得去旅行啦😭相信大家都好努力係香港尋找去旅行嘅感覺✈️✈️食呢間餐廳激似去左台灣呀🥺🥺有好多夜市小食食 好懷念😍😍😍餐廳設計簡約 木質為主不足之處係座位好迫 好多人食 都要排一陣隊先食到呀🥺🥺.🌶 麻辣滷肉飯(溫泉蛋/溏心蛋) 💰HKD58好辣呀 原本一食以為佢係好無誠意淨係加啲辣粉落去滷肉到🥹點知食落係成個滷肉都係有麻辣嘅調味 好濃味 夠重口味😋😋😋不過成個飯都係一式一樣嘅麻辣滷肉 最多有粒蛋 可能會食食下覺得無聊🤣🤣我都會prefer有料送下🤣同埋佢有好多款 好難選擇😭😭 爆蔥滷肉飯 肉鬆滷肉飯都好似好正😭😭😭🍲 花雕麻油雞湯滷肉飯套餐 💰HKD78配有小碗台味滷肉飯🍚🍚雞嘅份量夠多 湯底係好重藥膳味👍🏻啲豆腐吸哂汁勁好食😍😍😍但個湯同時都比較油🥺因為唔會撈個滷肉飯落湯到 變相係要睇大家接唔接受到飲油湯了🥺🥺如果接受到係好好飲的我都成碗飲哂 好似好補haha🤣🤣🤣🌭大腸包小腸 💰HKD40呢個小食相信係唔少人嘅台灣回憶啦🇹🇼🇹🇼雖然比較起台灣夜市 佢係細份好多🥺但佢味道好似好食過台灣...😂😂😂入面條台灣腸烤得勁香 好有咬口 多
台蔡滷肉飯 🇹🇼

🧋白桃烏龍茶 +💰HKD15
跟餐加15蚊有台式飲品😋😋
仙草 珍珠 奶茶 水果茶🥤乜都有得簡😋😋
Location📍
1️⃣ 台蔡滷肉飯 (荃灣)
荃灣海壩街99號地舖
2022-07-26 251 views
閒日晚市walk in唔使等位,好彩呀~台灣朋友推薦我來這家,據說老闆是台灣人耶~一進門一個廣東話不麻利的小哥熱情招呼,我想就是他吧~這是beans原址,呀,好有感覺!看了一下菜單,簡單利索,來了鹽酥雞套餐,雞湯套餐,再加兩杯台式珍珠飲料,total178,沒有加一的。鹽酥雞是我這兩三年沒去台灣,在香港吃過最好吃的,建議堂吃必點,外賣可能酥脆效果會沒那麼好吧;雞湯很適合女生,酒味濃,雞不“鞋”,有杞子,感覺好補哦!還有買個奶綠珍珠,雖然沒有天仁好喝,不過也有7/8成像樣,跟餐點,覺得很搭。下次再來,試試其他,相信也會不錯!推薦這家,支持台灣人
奶綠珍珠奶茶
2022-07-25
Type of Meal
Dinner
奶綠珍珠奶茶
路德圍經過疫情既洗禮之後換左好多餐廳,今日就試下呢間新開既台式餐廳💁🏻‍♀️先講餐廳環境, 餐廳唔係好大, 但樓底好高下, 加上簡潔既裝修,用餐環境係舒適既👌🏻今日叫左兩個餐💁🏻‍♀️加個小食🍽鹹酥雞滷肉飯$70小菜有筍,木耳等, 味道偏甜, 唔係太啱食鹹酥雞炸得好脆, 味道不錯👍🏻🍽滷肉乾拌麵滷肉幾好, 淋得黎唔爛, 又入味個麵就普通, 唔係太有韌度既白麵🍽 椒鹽甜不辣本身好鐘意食甜不辣, 炸既就第一次食佢炸得好脆, 好似薯條甘,幾得意,唔錯逼爸爸既餐飲叫左少甜, 呢度既少甜可以話係等於無甜, 令嗜甜既爸爸皺眉頭😆💁🏻‍♀️Overall 飯食係性價比ok既台式餐廳, 係附近唔知食咩好,可以試下

今日叫左兩個餐💁🏻‍♀️加個小食

🍽鹹酥雞滷肉飯$70

小菜有筍,木耳等, 味道偏甜, 唔係太啱食
鹹酥雞炸得好脆, 味道不錯👍🏻

🍽滷肉乾拌麵

滷肉幾好, 淋得黎唔爛, 又入味
個麵就普通, 唔係太有韌度既白麵

🍽 椒鹽甜不辣

本身好鐘意食甜不辣, 炸既就第一次食
佢炸得好脆, 好似薯條甘,幾得意,唔錯