2024-04-26 321 views
而家轉咗名水準依然不錯!琴晚主要嗌他們的招牌菜,包括鹵水鵝肉、墨魚、豬大腸、陳醋豬手、素鵝和南乳粗齋。鵝肉皮脆肉嫩,每一口都散發著卤水的香氣,鵝肉夠多,我和朋友都覺的抵吃。墨魚的口感爽口彈牙。而豬大腸則肥而不膩,質感適中另一道令人驚艷的菜品是陳醋豬手。這道菜酸甜适口,豬手的胶質十足,搭配著香脆的炸花生米味道層次豐富。素鵝和南乳粗齋是素食愛好者的福音,。素鵝以豆腐皮包裹著香菇、木耳等食材,口感細膩,味道鮮美。南乳粗齋則以萝卜干、腐竹等食材為主,經過南乳的浸泡,散發出獨特的咸香,我朋友都說好吃!值得一試!!!
而家轉咗名水準依然不錯!

值得一試!!!
2024-04-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 鹵水鵝肉,
  • 杏汁燉白肺,
  • 素鵝,
2024-04-26 307 views
觀塘最好食潮州菜,必點滷水鵝滷水鵝肝😚好耐之前已經食過 ,一直念念不忘 😍一上枱 大家即刻相機食先 擺盤好靚。今日大家仲大讚蒸魚 好鮮甜 底下擺咗啲瓜好入味👍🏻👍🏻👍🏻又係打卡必點,好少地方會咁有心機😍下次再試其他菜式觀塘最正潮州滷味
觀塘最好食潮州菜,
必點滷水鵝滷水鵝肝😚
好耐之前已經食過 ,
一直念念不忘 😍
一上枱 大家即刻相機食先 擺盤好靚。
今日大家仲大讚蒸魚 好鮮甜
底下擺咗啲瓜好入味👍🏻👍🏻👍🏻
又係打卡必點,
好少地方會咁有心機😍
下次再試其他菜式觀塘最正潮州滷味
嚟咗觀塘區返工之後,一直想周圍覓食,識下唔同餐廳。呢晚終於俾我搵到另外三位識食之人,同我一齊試下一間潮式打冷。佢哋嘅招牌菜有潮汕滷水、傳統潮州手工菜同各式各樣嘅特色湯羹、小菜。我哋會揀佢,因為佢完美將懷舊潮菜同新派元素結合,令無食開潮式料理嘅人,都可以更容易接受;好適合三五知己聚腳。餐牌內的滷水鵝肉感受拼盤是必吃的,眼見每枱都點最少一碟😋蒜香竹炭脆豆腐也不錯,下次再光顧都會再點👍 甜品:當然唔少得反沙芋同紅棗糕啦,芋頭有芋頭香,紅棗糕味道剛剛好,中間軟硬適中。
  • 反沙芋
  • 掛樹荔枝脆蝦丸
  • 滷水鵝肉感受拼盤
前幾日有朋友臨時係外國番黎想食道地潮州菜,見到OpenRice 呢個餐廳係觀塘好方便仲可以直接係OpenRice訂座,立即book 左。 我地一行四人唔係食咗好多嘢,總括嚟講環境舒適。鹵水鵝片, 一貫高水準之作!鹵水墨魚,厚薄剛剛好,很鮮甜。不會被滷水味道蓋過,煎蠔饼,啲炸漿很薄,很脆,一流!叫咗啲家常小菜,所以不貴。如果叫海鮮就不是這樣的價錢。另外,食店裝修新淨,衛生清潔,服務殷勤,實在值得再幫襯,極力推介!

• 滷水鵝片
  • 滷水墨魚片
  • 蠔餅
2024-04-25 223 views
同朋友聚會 去名人館 環境舒服 食物好食 可以傾得好開心😚黃鱔煲仔飯 上枱香噴噴 好惹味 食材好新鮮 超正👍🏻👍🏻海鮮全部都新鮮 食得好放心😊叫咗個炒米 大大份 連啲餸都好多 好有鑊氣 環境整潔 服務又好 係同朋友聚會飯堂😆✌🏻
同朋友聚會 去名人館 環境舒服
食物好食 可以傾得好開心😚

黃鱔煲仔飯 上枱香噴噴 好惹味 食材好新鮮 超正👍🏻👍🏻
海鮮全部都新鮮 食得好放心😊
叫咗個炒米 大大份 連啲餸都好多 好有鑊氣

環境整潔 服務又好 係同朋友聚會飯堂😆✌🏻
2024-04-25 158 views
🪧整體評分:8/10🪧❤️味道:8/10❤️📷環境:8/10📷👨🏻‍🍳服務:8/10👨🏻‍🍳👍性價比:8/10👍👧🏻小朋友喜愛度:8/10👧🏻呢閰餐廳位於觀塘工廠區,地理位置唔算非常就腳,但因為工廠區附近好多Office,人流都算多,入到去都坐滿很多台。雖然觀塘人多餐廳多,不過呢間作為米芝蓮餐廳推介,所以餐廳裏經常都坐滿人第一推介滷水鵝片!滷水鵝掌香濃入味,鵝肉完全唔韌,而且份量很足,價錢$288來說也十分值得!芝麻皮蛋也十分開胃對於喜歡吃皮蛋的我們來說,最爽的莫過於就是一大啖吃掉皮蛋了。皮蛋本來自帶的鹹香味,和濕潤黏稠的口感,根本就不需要太多調味和配菜,所以餐廳只加了一點芝麻,對我們來說就真的剛剛好了,不會畫蛇添足十分清香和開胃!
🪧整體評分:8/10🪧
❤️味道:8/10❤️
📷環境:8/10📷
👨🏻‍🍳服務:8/10👨🏻‍🍳
👍性價比:8/10👍
👧🏻小朋友喜愛度:8/10👧🏻

芝麻皮蛋也十分開胃
十分清香和開胃!
2024-04-25 122 views
早幾日幾個同事跟老細過嚟觀塘做野老細請我哋食飯同老細食飯都估到應該係食中菜😆我哋平日夜晚嚟食飯,唔使等位-本身以為都係平時啲老土嘢啦點知有幾碟菜 一上菜我一見到真係心裏面嘩咗幾聲😨😨心諗使唔使擺得咁靚?🤯就連普通滷水拼盤我都覺得好靚😂😂平時普通酒樓食呢啲滷水拼盤邊有可能會擺得咁靚我哋成班都好似第一次見咁每碟菜都要影幾張😍😍😍個個都相機食先😆不過又唔好以為得個樣除咗賣相好好睇講真,味道都真係好食叫過嘅滷水菜全部都好香生薑同五香八角味🌟特別推薦滷水鵝掌,同埋豉油王鵝腸真係好入味好香口🌟🌟
早幾日幾個同事跟老細過嚟觀塘做野
老細請我哋食飯
同老細食飯都估到應該係食中菜😆
我哋平日夜晚嚟食飯,唔使等位
本身以為都係平時啲老土嘢啦
個個都相機食先
😆
不過又唔好以為得個樣
除咗賣相好好睇
講真,味道都真係好食
叫過嘅滷水菜全部都好香生薑同五香八角味🌟
特別推薦滷水鵝掌,同埋豉油王鵝腸
真係好入味好香口🌟🌟
2024-04-25 134 views
第一次同屋企人嚟名人館食飯🍚我哋大人就梗係食大人嘢啦不過因為親戚帶埋小朋友嚟想搵少少淡口味啲嘅食物俾小朋友👶見到佢哋餐廳都有一般酒樓會有嘅瑤柱蛋白炒飯就特登嗌一個嚟俾小朋友食啦!本身都以為冇咩特別啦點知上菜就聞到幾香🤫炒飯真係米粒要分明,🔥要炒得乾身先好食呢個瑤柱蛋白炒飯又真係炒得好夠乾🥇飯粒軟綿又唔會太過黏稠而且平時我覺得冇乜味嘅蛋白同瑤柱炒埋一齊又好香喎成碟飯好夠鑊氣🔥本身嗌俾小朋友嘅炒飯都俾我哋大人食埋😅😂真係估唔到幾出色!🤤
第一次同屋企人嚟名人館食飯🍚
我哋大人就梗係食大人嘢啦
不過因為親戚帶埋小朋友嚟
想搵少少淡口味啲嘅食物俾小朋友👶
見到佢哋餐廳都有一般酒樓會有嘅瑤柱蛋白炒飯
就特登嗌一個嚟俾小朋友食啦!

本身都以為冇咩特別啦
點知上菜就聞到幾香🤫
炒飯真係米粒要分明,🔥
要炒得乾身先好食
成碟飯好夠鑊氣🔥
本身嗌俾小朋友嘅炒飯都俾我哋大人食埋😅😂
真係估唔到幾出色!🤤
2024-04-25 83 views
上個禮拜跟以前的中學朋友聚舊,大家都喜歡吃潮州菜,以前有朋友介紹來名人館吃,自此吃潮州野一定要來名人館。來到名人館,當然要吃鹵水鵝肉。鵝肉質嫩滑,鹵水的調味恰到好處,入口即化。墨魚和豬大腸也是絕對不容錯過。有朋友吃素,陳醋豬手和素鵝是名人館的招牌素食菜品,它們展現了潮州菜的多樣性和創意。豬手酥脆多汁,搭配著微酸的陳醋,口感讓人愛不釋手。素鵝則以其獨特的口感和鮮美的素食風味贏得了我的讚賞。名人館的例湯和杏汁燉白肺都非常精緻。例湯的湯底鮮甜,讓人一品難忘;杏汁燉白肺則是口感滑嫩,肺肉入口即化,絕對是湯中的瑰寶。炸子雞外酥內嫩,每一口都散發出濃郁的雞油香氣;花膠雞煲則是鮮嫩多汁,花膠的滋味與鮮鷄的鮮甜完美融合。最後,名人館的蟠龍老虎班是我在這裡的最愛。這道菜以其精緻的刀工和獨特的味道令人驚艷,每一口都是一種享受。每一道菜都展現了獨特的風味和精湛的烹飪工藝。如果您想搵潮州菜,名人館絕對是朋友聚舊的不二之選。

如果您想搵潮州菜,名人館絕對是朋友聚舊的不二之選。
2024-04-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 鹵水鵝肉,
  • 陳醋豬手,
  • 炸子雞,
  • 花膠雞煲,
2024-04-19 214 views
一班朋友約埋一齊食飯,今晚去咗觀塘食潮州菜,好好味,可以 encore 😊竹炭豆腐,法國鵝肝溏心蛋滷水鵝片大拼盤、踏雪尋龍、經典冰鎮咕嚕肉、盤龍清蒸海上鮮薑米海龍王炒飯
竹炭豆腐,法國鵝肝溏心蛋
滷水鵝片大拼盤、踏雪尋龍、
經典冰鎮咕嚕肉、盤龍清蒸海上鮮
薑米海龍王炒飯
  • 一班朋友約埋一齊食飯,今晚去咗觀塘食潮州菜,好好味,可以 encore 😊 竹炭豆腐,法國鵝肝溏心蛋 滷水鵝片大拼盤、踏雪尋龍、 經典冰鎮咕嚕肉、盤龍清蒸海上鮮 薑米海龍王炒飯
2024-04-18 288 views
生日宴包房!酒店級環境🏩貴賓式招待🥰菜式有驚喜!潮式菜屬價錢合理!色香味俱全!家人個個都大讃🥳「名人館」名副其實,真係值得試。必食菜式:掛樹荔枝脆蝦丸、蒜香竹炭脆豆腐、踏雪尋龍、滷水鵝肉感受拼盤!
生日宴包房!酒店級環境🏩貴賓式招待🥰
菜式有驚喜!潮式菜屬價錢合理!色香味俱全!
家人個個都大讃🥳
「名人館」名副其實,真係值得試。
2024-04-13
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 掛樹荔枝脆蝦丸、蒜香竹炭豆腐
2024-04-18 221 views
啱啱個weekend同屋企人喺呢度食生日飯,人均消費$500,最正係個荔枝蝦丸,打卡影相一流!另外再叫咗個滷水拼盤,都好入味,而且員工都好有禮貌,服務周到。雖然間餐廳改咗名,但食物水準依然保持到,冇令人失望😆個人推介荔枝蝦丸、滷水拼盤、金沙蝦球、仲有一個椒鹽黑豆腐星級推介就係滷水鵝掌,出到嚟真係嚇死人,成隻手掌咁大,香港基本上已經好少見到餐廳揀一啲咁靚嘅食材比客人,誠意之選!餐廳地址位於觀塘帝盛酒店,極度推介

個人推介荔枝蝦丸、滷水拼盤、金沙蝦球、仲有一個椒鹽黑豆腐

餐廳地址位於觀塘帝盛酒店,極度推介

2024-04-01
Celebration
Birthday
2024-04-17 149 views
掛樹荔枝脆蝦丸,“賣相超讚 :大廚把蝦丸弄得像荔枝,啖啖蝦肉內藏荔枝粒,再掛上樹上 像個藝術品唔捨得食吖!不過唔係得個樣,味道都令人難忘。阿鴻小館又一佳作😋😋之前已經聽過阿鴻小館,但無機會嘗試、今日食完新開嘅名人館。果然名不虛傅!本人覺得打工仔可以用平民價食到米芝蓮美食真係好難得。大家約埋幾個同事係lunch時間嚟試食!!
掛樹荔枝脆蝦丸,“賣相超讚 :大廚把蝦丸弄得像
阿鴻小館又一佳作😋😋
2024-03-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2024-04-17 194 views
《阿鴻小館》真的出品有保證,多年以前试过一次念念不忘这一次住在这附近没有理由不来吃吃看~虽然店址改了但问题不大而旦店变得更大了挺好样样都想吃 可惜肚子就那么大~滷水系列味道濃,鵝掌鵝翼有半隻手咁大😍卤水鹅头颈:全场最佳!卤水味很香 鹅头肥美甘香鹅颈肉质紧实 皮又嫩又滑 真的停不下来~~卤水鹅肾:卤水好真的可以为所欲为 口感也不错杏汁炖白肺:现在做这个的店真的不多啦而且还那么好喝…下次还点!海皇小炒皇:检验师傅功底的不二之选~炒的很香
旦店变得更大了挺好
样样都想吃 可惜肚子就那么大~滷水系列味道
濃,鵝掌鵝翼有半隻手咁大😍

卤水鹅头颈:全场最佳!卤水味很香 鹅头肥美
甘香鹅颈肉质紧实 皮又嫩又滑 真的停不下来~~
卤水鹅肾:卤水好真的可以为所欲为 口感也不错
海皇小炒皇:检验师傅功底的不二之选~炒的
很香
2024-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
以前成日嚟阿鴻小館食嘢而家轉咗名 梗係要嚟會一會佢結果水準依然👍🏻✨琴晚主要嗌咗瀨尿蝦、元貝同花蟹食瀨尿蝦勁好食!!新鮮、肉又彈牙,仲有少少鮮甜味😍😍😍蒸元貝都好新鮮,質地細嫩🙈我最怕啲元貝好韌,屋企老人家好難咬🥺名人館啲師傅好勁,做到有口感之餘仲要好易咬!!元貝size夠晒大,我同媽媽都覺得好抵食👍🏻✨花蟹隻隻都好肥美,仲食到蟹黃!!!😋🤩開頭有啲擔心轉咗名之後咩都唔同曬🤣唔止保留到一貫水準菜式、味道更加昇華咗!抵你哋咁多人支持💪🏻💪🏻💪🏻😚
以前成日嚟阿鴻小館食嘢
而家轉咗名 梗係要嚟會一會佢
結果水準依然👍🏻✨
琴晚主要嗌咗瀨尿蝦、元貝同花蟹食

瀨尿蝦勁好食!!新鮮、肉又彈牙,仲有少少鮮甜味😍😍😍

蒸元貝都好新鮮,質地細嫩🙈
我最怕啲元貝好韌,屋企老人家好難咬🥺
名人館啲師傅好勁,做到有口感之餘仲要好易咬!!
元貝size夠晒大,我同媽媽都覺得好抵食👍🏻✨

花蟹隻隻都好肥美,仲食到蟹黃!!!😋🤩

開頭有啲擔心轉咗名之後咩都唔同曬🤣
唔止保留到一貫水準
菜式、味道更加昇華咗!
抵你哋咁多人支持💪🏻💪🏻💪🏻😚