Restaurant: 川粤時空時尚小廚
Info:

2023-08-08 64 views
好耐無食媽媽啲拿手好菜,好想食下啲辣小菜!見到Meau 嘅川香回鍋肉同湖南小炒肉都好吸引我!不過得一個人食唔到太多,最後就決定叫湖南小炒肉啦!呢個湖南小炒肉又幾多肉片,啲肉都炒得幾好,唔會炒到好老,肉質都係嫩嘅!仲要有好多紅椒🌶️青椒🫑,除咗顏色鮮艷唔少,紅椒🌶️青椒🫑吸收哂啲辣油都係好好食!仲要連埋一碗大大嘅白飯,呢一餐真係食到飽,平時都食唔到咁大碗飯,但係呢個餸真係好入味,食到我都忍唔住要食多幾啖!餐廳嘅環境都好舒適,店員嘅態度都非常之好,對呢間餐廳嘅質素都幾滿意。

2023-08-07 65 views
是日餐牌 & 點評:🍲乾鍋辣子肥腸🍲肥腸是一種高蛋白、低脂肪的食品,含有豐富的營養素,對身體非常有益。肥腸肉質鮮嫩,搭配特製的麻辣調料和豆瓣醬,味道非常濃郁。🥠麻辣口水雞🥠雞肉高蛋白、低脂肪的食品,含有豐富的營養素,雞肉口感鮮嫩,配上特製的麻辣調料和花椒粉,口感非常鮮辣、香麻。🦆青筍炒臘肉🦆臘肉切得夠薄,肉質好紮實,口感彈牙香口,配青筍最夾。沒得頂! 🍲重慶紙包魚🍲用竹葉或荷葉將魚肉和調料包裹起來,蒸制出來的魚肉入口鮮美、魚肉鮮嫩多汁,搭配特製的麻辣調料和蒜泥,味道令人一試難忘。好耐沒食辣,全家人都好中意呢間餐廳,😉店員彬彬有禮,決定日後有咩慶祝活動都可以再試。
是日餐牌 & 點評:
🍲乾鍋辣子肥腸🍲
🥠麻辣口水雞🥠
🦆青筍炒臘肉🦆
🍲重慶紙包魚🍲

2023-08-04 76 views
中午見到呢間「川粤時空時尚小廚」睇落幾吸引,就同朋友一行三人入去試下❤️環境舒適而且都好多款式可以選擇一場黎到,當然要試下重慶正宗毛血旺!有豬紅、豆卜、腩肉片、午餐肉、牛柏葉、木耳,豬紅切成粗條狀,不只食材豐富,連湯個味道都足夠香辣!肉質都幾嫩滑,食落好有層次。辣味亦會重一點、惹味一點,挑動味蕾激起食慾,香味撲鼻而來!金湯酸菜魚食材完美地相融結合,入口齒頰留香,回味無窮。酸菜野味開胃,魚肉夠肥所以近腩既位置魚油豐富,魚肉油脂甘香同鮮甜可口。魚湯夠熱,不算油膩, 慢慢飲也順喉。份量又夠晒多,抵食!👍🏻整體美食相得益彰,帶來回甘的餘韻。環境舒服又乾淨,值得推薦✔️

我地前菜點佐涼拌青瓜,絕對明智選擇,雖然都係辣辣地,但係都算唔太辣,幾清新幾開胃,青瓜又夠新鮮夠爽口,加埋啲香蔥,係好食既!😃主食其中一個點佐麻辣牛肉,牛肉每塊都有麻辣味,又唔會乾身到柴皮,仲幾有咬口,唔會好油膩,乾身啲反而口感仲好!😁主食另一個點佐老乾媽炒豬潤,豬潤唔會太熟,仲有少少粉嫩,豬潤好粉口感好好,成碟加埋辣油辣椒等等既配料,色澤紅亮,咸鮮微辣,真係色香味俱全!🤭主食最後點佐水煮花甲拼魚片,花甲份量都幾多,而且每隻都好大隻好爽甜,魚片亦都係好多塊,每塊啲魚肉都幾實,唔會好鬆散,食落都幾嫩滑,而且兩樣都係好辣,個水煮湯好香,啲辣椒有炒過先放落去煮湯,所以辣味更加突出,更加香辣,香濃嘅味道,再加埋啲雲耳絲,好惹味!🤩
2023-08-04 50 views
午餐唔想食得太頹,但系又驚太貴? 川粵時空時尚小廚系你既首選,系呢度食野真係食到好爽,越食越好食,而且質素好高所以大家都可以嚟試下。Lunch set @金湯酸菜魚~~~~ 😍古唔到午餐都可以做到甘高質,價錢非常親民非常大兜。首先系誠意之作,完全沒有因為系午餐而偷工減料,好足料。所以湯底充滿各種配料既香味,系可以接受的辣味,好開胃的選擇。魚肉非常鮮嫩!魚肉切成薄片,唔算辣,唔食辣嘅人都食得到,其他配料既份量都幾多,整得好香,有芽菜,豆干,酸菜,辣椒等等🌶。非常香口,配啤酒一流!間野都算交通方便,而且地方夠大夠闊落,下次可以同朋友仔再encore!
Lunch set @金湯酸菜魚~~~~ 😍

2023-08-03 68 views
今日同男朋友食飯,喺觀塘一間叫《川粤時空時尚小廚》,餐廳係食川菜和悅菜為主,選擇非常多,每款菜式都好靚,味道非常好。麻辣夫妻肺片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢份夫妻肺片,夠晒麻辣,啱晒我哋兩個鍾意食麻辣嘅人,最鍾意食牛肚,煙靱又彈牙,咬落去好有口感!麻辣牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢份麻辣牛肉仲正,牛肉用上大量亁辣椒🌶️一起乾炒,非常惹味,每片牛肉都被辣椒乾的香氣包圍着,一啖送一啖飯一陣間就食晒全部。涼拌皮蛋⭐️⭐️⭐️⭐️呢份皮蛋係用金黃色皮蛋製成嘅,顏色非常靚,蛋黃呈現橙黃色,令人食慾大增。乾鍋田雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️田雞唔係成日有機會食到,嚟到呢度當然是要食田雞啦!田雞肉柔嫩,肉質又夠滑,加上紅辣椒,青辣椒,香芹,香蔥,芫荽和黐埋一起爆炒,真係非常惹味。
麻辣夫妻肺片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
麻辣牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
涼拌皮蛋⭐️⭐️⭐️⭐️
乾鍋田雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-03 59 views
朋友約咗去呢一間觀塘川菜小店食嘢,第一次食呢啲工業大廈樓上鋪,估唔到上到去環境又幾闊落,整體感覺都幾唔錯。睇睇個餐牌都有好多選擇,見到非常多小菜都10分吸引,價錢方面都唔會太貴!🌟青筍炒臘肉:青筍炒臘肉簡單唔辣嘅小菜推介,青荀好爽甜,臘肉又夠香。🌟麻辣口水雞:麻辣口水雞啲雞肉一啲都唔會鞋,仲超級滑!加上麻辣油十足,食得好滿足,好正宗🌶️🌟乾鍋辣子肥腸:乾鍋辣子肥腸嘅辣味好香濃,肥腸好有油脂香!餐廳都將肥腸處理得好好,洗得好乾淨。🌟重慶紙包魚:大大條嘅紙包魚非常吸引,而且仲有好香濃嘅辣味撲鼻,食嘅時候辣到係咁流汗,不過好正嘅係啲魚唔算太多骨,仲要非常之入味,口感都好滑添!

🌟青筍炒臘肉:
青筍炒臘肉簡單唔辣嘅小菜推介,青荀好爽甜,臘肉又夠香。
🌟麻辣口水雞:
🌟乾鍋辣子肥腸:
🌟重慶紙包魚:
2023-08-03 30 views
🌝又到食飯時間,呢期係觀塘工作,咁啱公司呢期唔算太多Job😌所以同一位同事出街堂食,忽然間都想食下辣野,見有間川粵時空,不過呢間餐廳就係樓上舖😝見呢度既環境好新淨,雖然環境上睇落簡單,但見有些燈都比較特別😉而且牆上仲有相架,係一啲食物圖片,幾吸引,由於食飯時間都幾多人,等一陣就好快有位🥰我地每人叫一set lunch,都夠食了,我就叫了😋川香回鍋肉,仲有埋配菜添,味道好正好好食,回鍋肉成碟都係,可以話每一啖飯再加埋回鍋肉,好好食,至於辣度來講,少少辣但都好易入到口,就算唔太食得辣都無問題,我同事擇了😋川味紅燒肉飯,一樣都係有配菜,紅燒肉係整得好正,大家食完都好飽肚,今日既Lunch餐好豐富,食得開心😚
2023-07-31 44 views
今日咁啱同媽咪出去觀塘行下,醒起曾經有朋友同我推介過一間川菜嘅餐廳,就即刻問佢係咪呢間餐廳🤣呢間喺觀塘新開嘅樓上川菜餐廳,真正做到色香味俱全!乾鍋田雞用砂鍋盛載保持溫度,煲保溫一流!田雞完全衝擊味蕾及嗅覺,食材索晒啲汁好入味,刺激到一個點!這款川菜味道出色,非常正💯。涼拌魚皮獨特清新,感受到滿滿的骨膠原!兩個字形容,美味。涼拌皮蛋色澤橙黃,吃起來更有咬口。麻辣味道適中~驟眼睇,真係好似一片透明的楓葉,薄得透光是功力的表現,口感相當討好。梅菜扣肉配有多舊饅頭,可以吃到扣肉肉絲的質感,炆得入味肉質不韌不痴牙。大家咁啱經過又想試下川菜可以試下呢間餐廳實會有驚喜😆PS。一嚟到店長就非常熱情,其他服務員亦都非常殷勤有禮,介紹餐廳唔同嘅菜式,值得一讚!

2023-07-30 46 views
今天打完球想找地方吃飯,無意中看到之前收藏的一家餐廳就決定去吃了。味道還是不錯的,很新鮮,值得再來,價格也很公道,我們三個人一共吃了618塊,31號之前再訪還有9折。
花甲魚片
2023-07-29
$206 (Dinner)
花甲魚片
2023-07-28 34 views
下次再黎觀塘又想食辣野排下毒真係要再黎,可以食到出佐一身汗,夠晒刺激呀!涼拌皮蛋🤡呢好以為呢個會唔辣,其實都係辣架,只不過係小辣,皮蛋好軟糯好粘口,口感好好,好甘香,加上辣油青瓜絲蔥絲去涼拌,辣味突出,又甘甜又辣,幾有層次!麻辣夫妻肺片👻呢個其實係唔同牛既內臟加牛肉組成既,牛肚我最岩食,好爽嫩,好有咬口,牛舌都幾腍幾正,全部切到薄片咁就更加吸收到啲辣味,撈埋啲青瓜絲同芫茜一齊食就更加香,真係做到又麻又辣,非常之掂呀!乾鍋田雞👹用瓦煲去爆炒既田雞真係更加惹味架,田雞炒得好乾身,一啲都唔油膩,但又吸收再晒辣椒青椒爆炒出黎既辣,而且田雞肉比雞肉更加滑身,滑捋捋既田雞肉夠晒辣,口感味道都無得彈!麻辣牛肉👺牛肉真係好麻好辣,好香,味道好濃,雖然望落炒得好乾身,但食落一啲都唔會鞋口,仲係腍既牛肉片,又有啲芝麻就更加香口!
涼拌皮蛋🤡
麻辣夫妻肺片👻
乾鍋田雞👹
麻辣牛肉👺
2023-07-28 33 views
約朋友食飯揀左係觀塘呢間川粵菜食,第一次黎,菜式的賣相幾靚,味道都好好味。餐廳的設計又復古風,非常大張卡式沙發座位,坐得非常舒服。麻辣小雲耳,麻辣味又香又濃,配上清新的小雲耳味道非常夾。雲耳爽口的口感令整道菜更吸引。老乾媽炒豬潤 ,超惹味炒豬潤,豬潤本身已經好好味,味道又濃郁,所以加左好多其他不同配料一齊炒,青椒,洋蔥,辣椒🌶️和香芹等等,鐘意食豬潤的朋友一定要叫。梅菜扣肉竟然有炸饅頭,第一次見咁的配搭。炸饅頭點煉奶食就很多,點梅菜扣肉汁真係第一次,咸炸饅頭的味道幾特別。時尚小炒肉,呢度係餐廳嘅招牌小炒肉。豬腩肉片炒辣椒🌶️,非常惹味,夠晒鑊氣,送飯非常一流。
2023-07-27 35 views
同閨蜜系德福廣場附近行街,👩❤️👩之後搭地鐵去到觀塘食野,有少少攰,就想喺附近搵間好食抵食嘅餐廳醫肚。🍽點知比我發現咗呢間時尚小廚,見到餐牌入面有非常多好味嘅嘢食,就決定入去食啦!😊涼拌皮蛋皮蛋的口感細膩☺️,配上特製的醬汁和蔥薑蒜等調料,味道非常鮮美。清爽口感非常適合夏季食用。涼拌魚皮,魚皮的口感鮮嫩,😍🌶️🌶️搭配特製的醬汁和蔥薑蒜等調料,超級好味。梅菜扣肉豬肉鮮嫩入味,梅菜鹹鮮適口,相得益彰。幹鍋田雞,田雞肉質鮮嫩,加上特製的麻辣調料和豆瓣醬,味道非常濃郁。使用幹鍋烹製,🌶️讓田雞更加入味,口感更加鮮嫩。店內古色古香,充滿韻味,我哋都食得好飽,大家一致贊同要俾個like呢間餐廳! 😋

2023-07-27 37 views
✨成日係屋企食都食到厭啦✨終於可以出街食,今次好特別,就係食四川菜啦,都係係屋企附近食⚡️食完就可以快快返屋企啦🌈呢度有好多各種菜式🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️💫青筍炒臘肉💫呢個四川菜真係好惹味,少得好有味道好香,特別係臘肉好惹味,佢既份量都適中,我同細佬食到津津有味✨✨✨✨💫麻辣口水雞💫話明食四川菜,又點可以無辣呢,不過呢個口水雞既辣度剛剛好,如果鍾意再辣點,可以同師父講聲,食到又香辣又有麻辣,兩種口味同時發擇,被麻辣浸過既口水雞好入味,雞肉仲好滑添✨✨✨💫乾鍋辣子肥腸💫用乾鍋做出來既辣子肥腸真係好食,好有辣味,辣得好過癮,仲好夠香又夠熱,肥腸係食極都唔會厭✨✨💫重慶紙包魚💫呢款既紙包魚真好有趣,下層真係有張紙,魚味好香濃,再有佢地四川既調味同配菜,又真係幾好食✨

呢度有好多各種菜式🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️
💫青筍炒臘肉💫
💫麻辣口水雞💫
💫乾鍋辣子肥腸💫
💫重慶紙包魚💫
今日放假就同媽咪一齊食個lunch,媽媽好鍾意食辣嘢,咁我就帶咗佢嚟呢一間之前都食過幾滿意嘅川菜餐廳,餐廳位於工業大廈樓上鋪,就算中午時段都唔會等太耐,等咗一陣就已經有位🥰💛💛川粵口水雞💛💛上一次食過麻辣口水雞實在太辣啦,但啲雞又幾滑,今次就叫左呢款川粵口水雞,相比之下呢款冇咁辣,但都係好香辣味,岩我呢啲平時食開小辣嘅人!💚💚金湯酸菜魚💚💚好耐冇食酸菜魚啦,見到呢間啲酸菜魚都幾多人食,難得媽咪喺到肯陪我食,就順便叫埋試下!入面啲魚肉超嫩滑又夠大塊,仲要佢本身個酸辣味湯底好出色,酸酸辣辣咁,令到人食到超開胃。呢一間餐廳嘅質素真係唔錯,連媽咪都大讚好味🤤
💛💛川粵口水雞💛💛
💚💚金湯酸菜魚💚💚

呢一間餐廳嘅質素真係唔錯,連媽咪都大讚好味🤤