2016-12-23 2810 views
我必須勇於承認,當我第一次在女友口中聽見這間餐廳的名字時,我想起的是某種女性獨有的「來潮」...到了這間潮州菜館後,自然知道不是這麼回事。當天晚上大約7時左右,向店員示意兩位後便在門外稍等,不消一會便馬上堆滿了慕名而來的食客,可見這裡有一定的知名度。還好我排隊的時候人不算多,很快便順利入座。店內採取中國風裝修,磚牆設計甚有古典的味道,不知道是否潮州的傳統建築?除了店面外,餐牌也充滿了中國風味,而且看得出是經過精心挑選,從包裝上也經過用心製作,抵讚。每頁更有精彩圖片介紹(圖文是否只供參考就有待考證了)。搶閘出場的是香辣魚仔炒花蛤王。把潮州小吃香辣魚仔與花蛤一起炒熟,吃起來鑊氣十足,十分惹味可口。花蛤的面積比平常來得大件,配上洋蔥及燈籠椒,整道菜充滿了家鄉的味道。緊隨其後的有豆角炒小鮮肉。所謂小鮮肉,根據「潮語字典」(潮流用語,不是潮州語),是指年輕、俊俏的男性—換言之就是「嫩」。這道菜的牛肉絕對配得上「小鮮肉」這個名銜有餘,爽口軟腍,吃起來實在是欲罷不能。豆角是我難得喜歡的蔬菜之一,這裡煮起來也爽脆好吃。最後當然還有今晚的主角:潮汕砂鍋粥了。這道一看而知經過耐心熬製而成的蟹粥,隨便用勺一
每頁更有精彩圖片介紹(圖文是否只供參考就有待考證了)。
潮汕砂鍋粥
最後當然還有今晚的主角:潮汕砂鍋粥了。這道一看而知經過耐心熬製而成的蟹粥,隨便用勺一撈便撈到滿滿的蟹膏。粥品煮得又滑又粘稠,不用任何配料已經能夠蟹香四溢。蟹蓋沉於粥底,每一口都充滿了甘香的新鮮蟹膚甜味,實在是值得十粒星的潮州美食!
2016-12-23
2016-12-20 238 views
星期六同朋友荃灣買聖誕禮物 竟然俾我見到有心夜來潮分店日🙀🙀🙀吾洗諗當然入左去食喇朋友岩先病好 所以今次無試新冷野 我地點小菜為主我忍吾住吾食蠔餅 次次黎食次次都要點👍🏻每次都係大大碟 超多蠔仔肉侍應推介海鮮日日鮮番貨 限量供應就聽佢意見點左個香辣魚仔炒花甲王由於我吾算食得好辣 叫左少辣食落鍋氣十足 特別個花甲SIZE比一般大仲要好鮮甜 肉質質地好 無"梅"既感覺每食個時完全無沙好抵讚另一個驚喜之作 勝瓜鮮甜白蜆湯完全無改錯名 堅鮮甜白蜆勝瓜配合白蜆既湯底 清清地好滋潤調味吾多完全吾咸 岩晒怕重口味既朋友湯料十份足 每一個蜆縠都有肉食配合白飯湯飯 冬天食好暖胃
吾洗諗當然入左去食喇

調味吾多完全吾咸 岩晒怕重口味既朋友
湯料十份足 每一個蜆縠都有肉食
配合白飯湯飯 冬天食好暖胃
2016-12-20 259 views
約咗個朋友拎手信,但最近成日食西餐食到飽飽滯滯,所以就提議不如食潮州菜上次旺角食完覺得幾好味今次嚟到荃灣再去食多次方魚炒芥蘭 $62方魚味道有少少似鹹魚鹹鹹地伴埋菜一齊炒都係一個錯嘅調味菜都唔算好硬,幾脆口醬滷拼盤$128都幾多野食有紅腸、大腸、豬耳、豆腐、五花腩其實本身我唔係好食豬大腸一直都覺得好肥好韌,會咬唔開但呢度竟然醃得好入味之餘,仲好稔而且入邊係一啲肥膏都冇完全令我對大腸既印象改觀晒另外都特別欣賞嗰啲紅腸每片切得好薄,好入味下次帶埋屋企人黎食先
約咗個朋友拎手信,但最近成日食西餐
食到飽飽滯滯,所以就提議不如食潮州菜
上次旺角食完覺得幾好味
今次嚟到荃灣再去食多次
方魚炒芥蘭 $62
方魚味道有少少似鹹魚
鹹鹹地伴埋菜一齊炒
都係一個錯嘅調味
菜都唔算好硬,幾脆口
醬滷拼盤$128
都幾多野食
有紅腸、大腸、豬耳、豆腐、五花腩
其實本身我唔係好食豬大腸
一直都覺得好肥好韌,會咬唔開
但呢度竟然醃得好入味之餘,仲好稔
而且入邊係一啲肥膏都冇
完全令我對大腸既印象改觀晒
另外都特別欣賞嗰啲紅腸
每片切得好薄,好入味
下次帶埋屋企人黎食先
2016-12-16
2016-12-19 1940 views
小弟家鄉汕尾, 早前經親戚介紹一家菜色充滿家鄉味的餐廳, 今天來嘗試尋找兒時家鄉味一早已得知這餐廳經常座無虛席, 所以最好先訂座會有較好預算餐廳掛著古代中國特色吊燈, 增添一點中國風餐牌很特別, 看似一本武林秘笈碗匙都印有餐廳名, 枱, 椅全用木製, 加上中國式吊燈, 武林秘笈餐牌, 份外有置身古時客棧用膳之感醬醃海膽, 很重的醬油咸味, 這咸味令海膽更能帶出鮮味, 只吃海膽會過咸, 所以有跟來一碗白粥, 一口白粥, 一口海膽, 剛好中和又開胃螄蚶, 非常濃烈的鮮味, 也帶腥味, 肉質爽口, 每隻螄蚶都充滿血, 聽說螄蚶血能有補血功效, 血才是精華所在, 但也是偏咸的, 所以也跟來一碗白粥中和餐廳有提供用具開螄蚶, 一按即開, 非常方便醬鹵鵝, 脂肪不多, 而已均衡, 肉質鬆軟多汁, 充滿醬油鹵水, 吃多數塊也會有偏咸味, 建議加配白粥或椰子汁中和小米餃, 味道跟兒時家鄉味一模一樣, 非常驚喜, 外皮晶瑩又帶QQ感, 肉不會很juicy, 但配秘製醬汁, 非常好味, 也十分懷念到了主角砂鍋粥, 餐廳堅持用砂鍋煲煮粥, 使粥受熱更平均, 粥更香更綿, 配料選了海蝦, 雞件, 豬潤, 象拔
一早已得知這餐廳經常座無虛席, 所以最好先訂座會有較好預算
餐廳掛著古代中國特色吊燈, 增添一點中國風
餐牌很特別, 看似一本武林秘笈
醬醃海膽
螄蚶
餐廳有提供用具開螄蚶, 一按即開, 非常方便
醬鹵鵝
椰子汁
小米餃
砂鍋粥 (海蝦, 鮮雞件, 豬潤, 象拔蚌仔)
砂鍋粥
到了主角砂鍋粥, 餐廳堅持用砂鍋煲煮粥, 使粥受熱更平均, 粥更香更綿, 配料選了海蝦, 雞件, 豬潤, 象拔蚌,
粥, 充滿蝦與象拔蚌帶來的海鮮味, 又有雞件的雞汁味, 十分好味, 粥很綿, 而且足料, 不會很希少, 海蝦新鮮爽口而且彈牙, 象拔蚌則一樣爽口, 再來一口吸收日月精華的豬潤, 口感有嫩滑也帶有海鮮與雞汁味, 是特別的豬潤
最後埋單連+1每人約250蚊
親戚冇介紹錯, 真能重捨汕尾口味, 而且更有其他美味潮州特色菜, 是其中一間很值得再試的潮汕餐廳
2016-12-09
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
醬醃海膽
螄蚶
醬鹵鵝
小米餃
砂鍋粥 (海蝦, 鮮雞件, 豬潤, 象拔蚌仔)
砂鍋粥
  • 砂鍋粥 (海蝦
  • 鮮雞件
  • 豬潤
  • 象拔蚌仔)
2016-12-19 1087 views
旺角間心夜來潮我已經去過兩次,今次就黎試下荃灣分店! 踏正6點鐘,店內只得一兩檯客人,好彩我來得早,因為這裡是越夜越多人的。驟眼看荃灣店的面積比旺角店較為細一點,不過兩者都用上相同風格的裝潢。 豆角炒小鮮肉 $88 男朋友說肉片肉質很腍很入味,所以他以光速將所有肉片掃光,而我只可以嚐到一兩片…至於豆角則乾炒到外脆內軟,大碟一點會更好吧~ 香辣魚仔炒花蛤王 $98鮮甜花蛤加入香辣魚仔一起炒,惹味之餘仲一點沙都沒有,我跟男朋友三爬兩撥已經全數吃光。配菜的洋蔥及燈籠椒新鮮爽口,完全沒有出水的情況。 潮汕砂鍋粥 $220這個砂鍋粥當然最必須點的就是蟹,這次我們依然是要中膏蟹,蟹即使已斬件及浸在粥底中烹調但都不會流失了原有的甘香蟹膏味,而且蟹肉都依然能保持肉質鮮嫩。 另外一樣是必點的就是鮮蜆,我嚐過後甚至覺得比蠔仔更加鮮甜。整個砂鍋粥頓時變成甘香與鮮甜並重的成品。 兩個人叫一個砂鍋粥加兩道小菜已經十分飽,離開時見到門口已人山人海,真慶幸我早在6點鐘便入座,不然真的有排等。
旺角間心夜來潮我已經去過兩次,今次就黎試下荃灣分店!

豆角炒小鮮肉 $88

香辣魚仔炒花蛤王 $98

潮汕砂鍋粥 $220

潮汕砂鍋粥

$220 (Dinner)
2016-12-16 208 views
是夜到荃灣覓食,經過食肆聚集的三陂坊,看到一間裝修頗具特色的餐廳,主打潮州菜,最近推出農莊特色風味的“砂鍋黑草羊腩煲”,踏入冬天,天氣轉冷,最適合就是吃能暖身的羊腩煲!店舖座位寬敞,侍應笑容滿面,友善的推介羊腩煲和其他特色潮州菜。先點“砂鍋黑草羊腩煲”(小),加HK$38可配蔬菜拼盤。羊腩煲附上枝竹、筍、馬蹄、生薑等,炆入味又足料。新鮮羊腩肉肉質腍滑,沒有羊膻味,連皮帶肉沾上特製腐乳醬,香濃又惹味!蔬菜拼盤新鮮又翠綠,有蘿蔔、生菜及大白菜,非常豐富!侍應不時到來查看要否加水,非常細心呢~吃潮州菜又少得滷水鵝件!鵝件嫩滑軟腍,口感細緻,滷得入味,而且滷水汁味道恰到好處,正!
是夜到荃灣覓食,經過食肆聚集的三陂坊,

看到一間裝修頗具特色的餐廳,主打潮州菜,

最近推出農莊特色風味的“砂鍋黑草羊腩煲”,

踏入冬天,天氣轉冷,最適合就是吃能暖身的羊腩煲!
店舖座位寬敞,侍應笑容滿面,

友善的推介羊腩煲和其他特色潮州菜。
先點“砂鍋黑草羊腩煲”(小),加HK$38可配蔬菜拼盤。

羊腩煲附上枝竹、筍、馬蹄、生薑等,炆入味又足料。
蔬菜拼盤
新鮮羊腩肉肉質腍滑,沒有羊膻味,

連皮帶肉沾上特製腐乳醬,香濃又惹味!

蔬菜拼盤新鮮又翠綠,有蘿蔔、生菜及大白菜,非常豐富!

侍應不時到來查看要否加水,非常細心呢~
砂鍋黑草羊腩煲
吃潮州菜又少得滷水鵝件!

鵝件嫩滑軟腍,口感細緻,滷得入味,

而且滷水汁味道恰到好處,正!
滷水鵝件
蔬菜拼盤
滷水鵝件
2016-12-16 506 views
早排先同朋友去完依間分店食完覺得幾抵食,味道又唔錯,男朋友好愛吃潮州菜,剛好荃灣又有分店,所以放工後帶佢黎安哥一下店內裝修主要用石牆𥖁,時尚得黎帶少許復古味,好似置身係古舊大宅咁<<沙白蒸水蛋>>蒸蛋入口幾滑同重蛋味,沙白食落有鮮味,都有成十幾隻埋藏係蛋底,加左少少豉油一啖食味道唔太咸剛剛好<<醬滷拼盤>>拼盤既份量比想像中多,最驚喜既係每款都滷得好入味,滷水味濃郁。豬耳、牛舌: 食落煙韌同幾有咬口紅腸: 平時食既紅腸都比較咸,但依個係食落好香滷水既甜香味,唔會好咸,勁入味,好好食豬大腸: 豬大腸食落好軟又夠腍,清得好乾淨豆腐: 口感好軟滑同有豆腐香,以為滷左會咸,但依個食落唔咸仲要微微既滷水味,味道剛剛好<<饅頭都有得炒?>>食落個味有少少似豉椒炒蜆咁,但用左細粒炸饅頭做主角,炸饅頭係一口既size,食落外酥內軟,同青椒、洋蔥、豆豉一齊炒好惹味十足,估唔到依味餸味道幾夾又幾有創意最後點左個飯後果食<<潮汕甘草水果>>可任揀四款水果,再配兩種粉沾住食,我地揀左

<<沙白蒸水蛋>>
<<醬滷拼盤>>
豬耳、牛舌: 食落煙韌同幾有咬口
豬大腸: 豬大腸食落好軟又夠腍,清得好乾淨

<<饅頭都有得炒?>>
最後點左個飯後果食
<<潮汕甘草水果>>
可任揀四款水果,再配兩種粉沾住食,我地揀左甘梅粉同甘草鹽,番石榴、蘋果同火龍果切粒上,份量好多同食落新鮮,沾粉食幾開胃,咁樣食個味都幾夾
$160 (Dinner)
2016-12-16 497 views
每次聽到打冷都會想到舊式的打冷舖!但是最近來發現,原來有這麼一間裝潢新式的打冷店!不論是碗筷,還是餐牌,都很有中國風!醬滷拼盤打冷點會少得了滷水拼盤了!?大腸滷得真真真真的好夠味,又稔!紅腸是肥膏最喜歡的,個人覺得還不錯,但是他好愛吃!豬脷也滷得好入味!另外一提的必定是豆腐!再食、仍然好好吃!好滑好嫩的豆腐,而且還很夠味!香辣魚仔炒花甲王魚仔是香辣的,但是花甲並沒有佔到魚仔的香辣味,所以不用怕這道花甲會辣。個人覺得不是太夠味,純粹是花甲新鮮!炸魚蛋魚蛋是自己打的,所以肉好彈牙好富口感!而且真的有魚的香味,不是那種加了很多粉的魚蛋,用料十足。炸得外皮夠香脆,做到外脆肉嫩的效果,加上附在一起的泰式甜辣醬,味道更好,而且有點吃泰式炸蝦餅的感覺。 白果胡椒豬肚湯要煮得好喝,關鍵是豬肚洗得乾不乾淨。之前喝過一家米芝蓮推薦的打冷店的胡椒豬肚湯,夠胡椒味又有酸菜,但是就是沒有洗乾淨豬肚,而讓整鍋湯都變得有一股異味。不過這家的豬肚湯有下了功夫,豬肚洗得好乾淨!就算喝完了,口腔裡都不會有臭味!更何況他們家的湯加了白果!白果是我喜歡吃的,他們用了很多白果去煮這鍋湯!喝到最後剩了很多白果,因為太飽,只吃了幾

不論是碗筷,還是餐牌,都很有中國風!
醬滷拼盤
打冷點會少得了滷水拼盤了!?
大腸滷得真真真真的好夠味,又稔!
香辣魚仔炒花甲王
炸魚蛋
魚蛋是自己打的,所以肉好彈牙好富口感!
白果胡椒豬肚湯

不過這家的豬肚湯有下了功夫,豬肚洗得好乾淨!就算喝完了,口腔裡都不會有臭味!更何況他們家的湯加了白果!白果是我喜歡吃的,他們用了很多白果去煮這鍋湯!喝到最後剩了很多白果,因為太飽,只吃了幾粒而已。

雖然炒花甲有點令人失望,但是其他的菜都令人滿意!
2016-12-14 155 views
天氣凍左好多,夜晚臨瞓前特別肚餓好彩我屋企附近仲有間潮州食店仲未閂門所以拉咗男朋友同我過嚟食凍冰冰最好食粥「潮汕砂鍋粥」小$160 小妹果日叫左個小,都夠兩個人每人食兩碗多個粥可以自由配搭海鮮落去煮所以係好鮮甜既由於係即叫即整,製作需時所以等左20分鐘「小米餃」$22唔好睇錯,唔係「咪搞」哈哈哈,同普通的餃好唔同皮較普通的厚,有啲似魚皮餃咁不過無魚皮餃皮咁韌,入面係豬肉做餡料整體來講味道都唔錯,咁嘅天氣夜媽媽有啖粥食又有小米餃做小食,可以訓一個好覺
天氣凍左好多,夜晚臨瞓前特別肚餓
好彩我屋企附近仲有間潮州食店仲未閂門
所以拉咗男朋友同我過嚟食
凍冰冰最好食粥
「潮汕砂鍋粥」小$160
小妹果日叫左個小,都夠兩個人每人食兩碗多
個粥可以自由配搭海鮮落去煮
所以係好鮮甜既
由於係即叫即整,製作需時
所以等左20分鐘
「小米餃」$22
唔好睇錯,唔係「咪搞」
哈哈哈,同普通的餃好唔同
皮較普通的厚,有啲似魚皮餃咁
不過無魚皮餃皮咁韌,入面係豬肉做餡料
2016-12-08
Last Night Supper
2016-12-10 747 views
荃灣 又係一個自成一角既美食天堂咩款式既美食 基本上都有而今日 約同老死黎三陂坊食潮州砂鍋粥我地8點半黎到... 全場爆滿 都等左太約20分鐘先有位一入座, 因為粥要等20分鐘待應會叫我地先order 粥, 然後慢慢order其他食物我地就簡左雞件, 蝦, 豬潤, 象拔蚌由於砂鍋既傳熱令到粥底可以煮得特別綿, 同埋,, 之前都聽過.. 砂鍋用得愈耐, 煲出黎既野會會愈入味我相信都係因為咁樣呢個粥底唔洗加額外調味都好入味及鮮甜而象拔蚌及 蝦爽口彈牙!雞件及豬潤亦好新鮮滷水鵝 味道岩岩好亦非常入味鵝件既肉質亦好腍一流!小米餃呢個感覺似厚皮雲吞另外, 附上蠔油.. 沾埋黎食又有另一番風味海膽呢個一定要攪埋粥食..就咁食會覺得好咸但攪埋粥食就岩岩好雖然咸. 但仍keep得住海膽鮮味我個人好鍾意.. 讚呢到d野食..細細份... 而傾錢合理唔洗怕人小而叫得小 無得試其他野..而旺角都有一間分店... 下次可以近小小出返旺角食
荃灣 又係一個自成一角既美食天堂

咩款式既美食 基本上都有

而今日 約同老死黎三陂坊食潮州砂鍋粥
我地8點半黎到... 全場爆滿 都等左太約20分鐘先有位
一入座, 因為粥要等20分鐘

待應會叫我地先order 粥, 然後慢慢order其他食物

我地就簡左雞件, 蝦, 豬潤, 象拔蚌

由於砂鍋既傳熱令到粥底可以煮得特別綿,

我相信都係因為咁樣呢個粥底唔洗加額外調味都好入味及鮮甜

而象拔蚌及 蝦爽口彈牙!

雞件及豬潤亦好新鮮
滷水鵝 味道岩岩好亦非常入味

鵝件既肉質亦好腍

一流!

呢個感覺似厚皮雲吞

另外, 附上蠔油.. 沾埋黎食又有另一番風味
海膽呢個一定要攪埋粥食..

就咁食會覺得好咸

但攪埋粥食就岩岩好

雖然咸. 但仍keep得住海膽鮮味

我個人好鍾意.. 讚
呢到d野食..細細份... 而傾錢合理

唔洗怕人小而叫得小 無得試其他野..

而旺角都有一間分店... 下次可以近小小出返旺角食
2016-12-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2016-12-08 183 views
朋友移居香港多年,難得今年從外國回港過聖誕,他這個潮州人跟我說很懷念香港既打冷,但記憶中,香港既打冷店大多都係街邊檔,環境較嘈雜,很難吹水食飯!所以不得不上openrice睇下有咩好餐廳介紹!上網看見心夜來潮環境寬闊,而且食物吸引,就決定gogogo!打開menu先知,原來餐廳主打潮汕家鄉地道美食,朋友見到menu有醃鮮即時雙眼發光!Well~我宜個港女食日本刺身就食得多,生吃海鮮真係未試過!醬醃瀨尿蝦,一碟有八隻,隻隻都有成隻手掌咁長,夠哂份量!瀨尿蝦肉質鮮嫩,入口富有鹹鮮味,辣中帶蒜味,味道層次豐富!之後侍應遞上白粥...原來oder醃鮮係會奉上白粥,朋友說他們潮州人習慣以白粥拌醃鮮~(明明MENU大大隻字寫左,我都唔察覺...大鄉里出城唷!><)鹹鮮味既醬醃瀨尿蝦同清淡既白粥正好有個Balance~滷水鵝脂肪少,唔會好多油!入口鵝肉無"蘇"味,肉質嫩滑,啖啖肉我最愛!滷水汁味道鹹甜適中,唔會遮蓋咗鵝嘅肉味,係正既!

鹹鮮味既醬醃瀨尿蝦同清淡既白粥正好有個Balance~
滷水汁味道鹹甜適中,唔會遮蓋咗鵝嘅肉味,係正既!
2016-12-08 242 views
聽個餐廳名叫深夜來潮就知啱哂夜鬼😏睇番下面營業時間<砂鍋黑草羊腩煲> 🐑$228 <蔬菜拼盤> $3812月份雖然都未到堅凍,但羊腩煲已紛紛出龍,今個月都食咗2次了😅呢到嘅羊腩我Like佢表皮有燒過痕跡,因為可把細毛清掉,而炆得剛好肉嫩皮層爽口有膠原感😋羊味道不錯,唔會有羊羶味,只係初初湯底有一點過濃且鹹😜但加水後就回覆正正子<香辣魚仔炒蟶子王> 🐚$38/隻 蟶子新鮮無怪味,配料惹味😍最愛佢個辣魚仔<燒手打牛肉餅> 🐮$34其實似手打牛丸壓扁再煎香,食落都幾爽口🍺送啤酒一流<脆炸潮式獅子頭> 🔥$36呢個正啊📢炸到外皮香脆,入面鹹香較重😚仲有蝦米、魷魚等鮮味大青島啤酒 $28 (正常價錢)
聽個餐廳名叫深夜來潮就知啱哂夜鬼😏睇番下面營業時間
<砂鍋黑草羊腩煲> 🐑$228 <蔬菜拼盤> $38
<香辣魚仔炒蟶子王> 🐚$38/隻
蟶子新鮮無怪味,配料惹味😍最愛佢個辣魚仔
燒手打牛肉餅
<燒手打牛肉餅> 🐮$34
其實似手打牛丸壓扁再煎香,食落都幾爽口🍺送啤酒一流
<脆炸潮式獅子頭> 🔥$36
呢個正啊📢炸到外皮香脆,入面鹹香較重😚仲有蝦米、魷魚等鮮味
大青島啤酒 $28 (正常價錢)
2016-12-03
$250 (Dinner)
燒手打牛肉餅
2016-12-06 217 views
同專食Cheap野既人食飯!肥膏我當然開心啦!最重要係佢比我同化左,愈來愈鐘意打冷!今次揀了這間「心夜來潮」,個名夠晒吸引!先來個拼盆這個拼盆滷得很出色!樣樣都好入味!特別是大腸!真係好好味!入味得來又軟稔!不過如果有辣椒油配埋一齊食就更好!炒通菜這個通菜是一道值得推介的菜式!炒得好惹味!夠足料!很多的蒜及辣椒絲,絕對可以食多碗飯!胡椒豬肚湯呢個湯不得鳥!好好飲!好夠胡椒味!又清甜!沒有豬肚的那種怪味!肚肚洗得好乾淨!豬肚已煮得非常稔,很好咬!我一個人就飲了大半碗!這間心夜來潮真的很不錯!可以放入我的食店口袋名單!
同專食Cheap野既人食飯!
肥膏我當然開心啦!
最重要係佢比我同化左,愈來愈鐘意打冷!
今次揀了這間「心夜來潮」,個名夠晒吸引!
先來個拼盆
這個拼盆滷得很出色!樣樣都好入味!
炒通菜
胡椒豬肚湯
呢個湯不得鳥!

這間心夜來潮真的很不錯!可以放入我的食店口袋名單!
2016-12-05 985 views
平時晚餐都係食西式,今次決定搞搞新意思,想試下潮州菜...見到呢間舖的裝修也幾古色古香,決定試下食呢間。整間餐廳都是帶著古典的味道,而且也看得出匙和筷子也印上店名,幾細緻,而且也很乾淨。令我有一種走進古代的感覺...嘻嘻...其實入到去真係唔知食什麼好...不過我見好多食客都有叫粥,所以我都叫了一鍋砂鍋粥(細)內裡的配料可以自己搭配,很彈性,今次我就揀左聖子,蟹和瑤柱出來的海鮮砂鍋粥!雖然係細鍋,但其實都大大地!我和朋友二個人,都每人食了4碗仔左右!還附上大大葉的芫茜和蔥花,更能自由配搭,令粥的味道更豐富。看到粥底好綿,而且夠入味,那些蟹膏溶化了出來,令到整鍋粥都散發香味之餘,色澤也帶著淡黃色的!海鮮料十足,真的成隻蟹,而且還有那些又軟又滑的聖子,至於乾瑤柱就被熬成絲狀。在這個秋冬季節食,不但好食,仲熱辣辣,溫暖了我的胃,也滿足到我的海鮮癮!另外,也點了白果胡椒豬肚湯,都大大的份真的滿口胡椒香,帶著少少辣辣地的感覺,馬上令到整個身暖笠笠。很快被我們飲清光了,二個人的份量的話,太約每人3-4碗左右。再叫了小食的巨型脆香手打魚蛋外皮是炸的,而內裡的就會比較硬身,所以食下去的口感就是爽口,不
平時晚餐都係食西式,今次決定搞搞新意思,想試下潮州菜...

見到呢間舖的裝修也幾古色古香,決定試下食呢間。

令我有一種走進古代的感覺...嘻嘻...

雖然係細鍋,但其實都大大地!

我和朋友二個人,都每人食了4碗仔左右!
還附上大大葉的芫茜和蔥花,更能自由配搭,令粥的味道更豐富。

另外,也點了白果胡椒豬肚湯,都大大的份

再叫了小食的巨型脆香手打魚蛋
外皮是炸的,而內裡的就會比較硬身,所以食下去的口感就是爽口,不同出面的魚蛋口感!

而且也看得到每塊也比較大型,較有口感。

我自己就喜歡點那些酸辣醬,因為不沾醬的話,味道就比較淡。

叫另外也叫了一道菜,爆炒醬啫秋葵
嘻嘻...我話要食秋葵時,我朋友還十萬個不願意,因為怕秋葵那種滑潺潺的口感。

可是一來到之後,反而是她很快食光,因為這道菜比較惹味,而且沒有秋葵那種滑潺潺的黏液,口感爽身,略帶微辣,作為小食或配菜也是不錯的選擇!
$200 (Dinner)
2016-12-05 593 views
去開荃灣探朋友, 當然要食埋晚飯先打道回府啦, 問主人家呢區有咩好食, 佢話不如試下呢間新式潮州菜, 我話打冷都有新式? 都想見識下喎打開餐牌, 食物款式都唔算少, 見到有D菜式都幾過癮, 例如炒饅頭, 家常牙求籤鷄, 見到醬醃海鮮類, 呢D真係比較係傳統潮菜館見唔到, 但友人唔"好"生食, 咁就叫返D熟食類先叫左呢款香辣魚仔炒蟶子王, 2隻起, 呢碟份量係4隻, 惹味豉汁配以大量洋䓤, 青紅椒, 加埋香辣魚仔, 令爽口彈牙既蟶子肉更好味, 廚師已預先起好肉再放返上個殼上, 方便易食, 正呀!見到餐牌上有呢款椒鹽剝皮魚, 又係香口食物, LIKE呀, 一碟份量唔少, 甜味既剝皮魚干, 細條但幾鮮味, 連骨都可以食埋, 咪睇佢面頭咁多紅辣椒絲, 但食落一D都唔辣喎, 用黎送酒真係一流呀!點都估唔到打冷居然可以有牛雜食, 呢個十七香牛雜鍋(細), 用火爐熱住食, 滾起就可以食得, 材料包括牛腩, 牛肚, 牛柏葉, 牛腸及蘿蔔, 炆得幾入味, 每件切得細細件方便進食, 呢鍋牛雜用黎送飯都好岩數, 遇著天氣凍D既日子食就就仲滋味!友人提議呢款家鄉粉絲線兜亂, 炒粉絲食落感覺有D似韓國粉絲般有
香辣魚仔炒蟶子王
椒鹽剝皮魚
十七香牛雜鍋
十七香牛雜鍋
友人提議呢款家鄉粉絲線兜亂, 炒粉絲食落感覺有D似韓國粉絲般有咬口, 配料有豬肉粒, 蝦干, 芽菜及蛋皮, 炒得幾香口及唔油身, 友人表示滿意!
家鄉粉絲線兜亂
食打冷炒粉麵, 點少得潮式辣椒油, 咪講笑, 加左當堂再好味D, 辣辣地更加香口惹味, 千祈咪錯過!
友人介紹呢間新式潮菜店果然唔錯呀, 以後係呢度食打冷可以唔駛例叫鵝片呢D傳統菜式, 仲有好多新花款, 下次又再試下先!
香辣魚仔炒蟶子王
椒鹽剝皮魚