2017-03-16
食車仔麵食到用龍蝦配搭你又試過未?小弟起初都以為會好貴,但今次就到一間車仔麵店,100元有找就可以潮食龍蝦車仔麵😝😝88元的殿車仔麵餐,有波士頓龍蝦半隻、自選三款配料、時菜一碟,仲有龍蝦湯麵!小弟覺得價錢比普通車仔麵略高,但其實都算很抵食呢!先到門口選擇配料麵底,之後再入內等候進食!稍等一會,店員就將車仔麵奉上!龍蝦湯麵!龍蝦真係好大隻!好吸引!😍😍麵底選了油麵,湯底入口,好濃香的龍蝦味,湯底濃郁,油麵吸收了湯底精華,毫無腥味而且鮮甜!湯底除了龍蝦,還用了豬骨、雞腳熬製而成!龍蝦選用了波士頓龍蝦,拆開食落啖啖肉,肉質彈牙鮮甜,認真靚貨!👍🏻👍🏻麵店除了龍蝦毫不欺場外,連其他餸菜都不會吝嗇!牛肋條、豬大腸、魚片頭都係主打配料呢!平日食到車仔麵都是牛腩,村爺爺就用了牛肋條,牛肋條入口比牛腩味道更濃郁煙韌,肉質也很嫩滑呢!豬大腸看似平平無奇,但就特別在醬汁,滷水出位,麵店先用M9和牛炸出油,再加入滷水,令到滷水更香更滑,然後沾麵或點菜吃,也覺得特別好味😆😆魚片頭麵店選用矜貴的食材,利用門鱔手打而成的魚片頭,入口比一般的魚片頭彈牙,令魚香可以更出位!的確,食材選得好,味道也不平凡,看似普通的車
龍蝦真係好大隻!好吸引!😍😍 麵底選了油麵,湯底入口,好濃香的龍蝦味,湯底濃郁,油麵吸收了湯底精華,毫無腥味而且鮮甜!
湯底除了龍蝦,還用了豬骨、雞腳熬製而成!龍蝦選用了波士頓龍蝦,拆開食落啖啖肉,肉質彈牙鮮甜,認真靚貨!👍🏻👍🏻 麵店除了龍蝦毫不欺場外,連其他餸菜都不會吝嗇!
牛肋條、豬大腸、魚片頭都係主打配料呢!
的確,食材選得好,味道也不平凡,看似普通的車仔麵都可以食出質素來呢😃😃😃