Restaurant: 生記滷味
Info:

2015-09-24 1137 views
平時少吃滷味的我今天放工見到每天都經過的生記就入去試一試呢度係自己入去見位就坐之後一碗熱辣辣既紅蘿蔔湯送到面前好有火候 住家湯今日叫左個鵝片飯 佢地即叫即整 好快就送到黎鵝片真的很有鵝的鮮味 一d都唔騷重點係無骨 大大啖食都無問題飯好大碟 加埋碗湯真係要捧住個肚走值得再食!!
平時少吃滷味的我
鵝片真的很有鵝的鮮味 一d都唔騷
重點係無骨 大大啖食都無問題
飯好大碟 加埋碗湯真係要捧住個肚走
值得再食!!
$45 (Dinner)
  • 鵝片飯
2015-07-26 1001 views
上兩個星期本來諗住去附近嘅IM Chicken,點知摸門釘。 正當我唔知點算,突然見到對面馬路呢間生記幾光猛,望吓價錢,OK喎!我買咗半隻外賣同老公開餐。我習慣叫師傅免斬,因為畀黑店呃得太多。唔知係咪呢個原因,返到屋企食嗰陣仲好嫩滑多汁。師傅同太子嘅服務態度都好好,仲主動問我醬汁夠唔夠。I'll be back!
TakeAway
$60 (Dinner)
  • 鹵水鵝
2015-05-22 1077 views
路過紅磡, 見到這間店有條小人龍, 朋友介紹話這間店很有名, 經常有人龍排隊, 便買了鵝翼及大腸回家吃。鵝翼 $15/隻 的滷水味道不算濃, 不特別但也算好味;豬大腸 $20/條 夠哂冧, 清清的滷水味, 我覺得唔錯, 小朋友吃後覺得有燒酒味, 或許是豬腸的味道吧順帶一提, 買外賣時, 他們會倒少少滷水汁入盒內, 並附上一包滷水汁及酢。我個人較喜歡濃味或偏鹹的食物, 但也覺得他們的滷水汁超鹹, 浸在盒底的鵝翼要用清水沖一沖才可吃。

TakeAway
2015-03-21 1205 views
在農曆年期間的午間, 來到這間在蕪湖街似乎享負盛名的鹵水店, 經常在6/7 點就會見來外賣回家的人龍, 好歹自己也來試一次吧嘅心態, 店內的座位是長枱對座格局, 但這裡座位及狹窄的空位令人絕對不會感覺良好, 基本上叫哪一樣鹵水食物變成碟頭飯都是$45, 跟餐上的只有一碗清湯, 飯唔算多, 鵝件亦只是6件左右, 皮下脂肪是特厚那種, 對脂肪有偏見的話就不要叫鵝了, 鹵水汁只是一般,伴碟的有咸菜/ 豆腐等, 但以這價格及咁嘅門面自己真的不會回來囉, 因為錢只是付給了碟飯, 而又真係唔覺d鹵水食物咁出神入化喎!
2015-02-23
$45 (Lunch)
2014-12-04 1332 views
冬瓜鴨湯好淡口喎,而且有漂白水味,隻湯碗洗得唔乾淨呀,飲左兩啖放棄。切雞滷水鵝飯,鵝肉依舊嫩滑細緻,滷水味香濃!配上自家紅色蒜香甜醋,開胃醒神又好味!多謝師傅斬隻雞髀我啊,但質感大不如前,肉質結實,雞味稍遜偏淡,無左鮮嫩滑既雞肉喇,味道還可以啦!
冬瓜鴨湯
切雞滷水鵝飯
2014-07-21
$50 (Lunch)
切雞滷水鵝飯
2014-11-14 1346 views
黃豆苦瓜湯,無放咸酸菜喎 ﹗今日突然好想飲苦瓜湯,打算放工就買料返屋企煲,點知 lucky 地例湯就係苦瓜湯,有食神呀 ﹗一飲便知絕無味精,最緊要 ﹗味甘帶甜,好好飲呢 ﹗可否添飲啊?滷水鵝飯,事關最好食既滷水鵝係大埔,所以依家都非常少黎生記食 lunch 喇 ﹗師傅真體貼,斬隻髀過我,多謝。肉質嫩滑而滷水味濃,加上浙醋非常開胃呀,飯都食多兩啖。鵝不肥亦無多餘肥膏,有運動好 fit 喎,好滿意,都食得過,不過飯後真係有點口渴,可能味濃既關係。配菜豆腐卜真的太乾了,又鞋喎,唔通要浸湯食?仲有點油益味,咸酸菜碎還可以啦。

黃豆苦瓜湯
滷水鵝飯
2012-08-10
$50 (Lunch)
黃豆苦瓜湯
滷水鵝飯
2014-10-28 1118 views
第一次為佢寫食評.叫左:滷水鴨半隻,豬大腸一條滷水鴨:好重滷水味,鴨肉太瘦又乾,味道比較嚡冇咩鴨香味.豬大腸:又淋又夠味,可惜肥左D,食多兩件都好膩,但價錢都幾貴.整體:水準下跌左好多,價錢又貴.
第一次為佢寫食評.
叫左:滷水鴨半隻,豬大腸一條
滷水鴨:好重滷水味,鴨肉太瘦又乾,味道比較嚡冇咩鴨香味.

整體:水準下跌左好多,價錢又貴.
滷水鴨,豬大腸
2014-09-20
5 Minutes (TakeAway)
$76 (Dinner)
2013-09-19 1568 views
吃過了後面巷差館里的乾蒸牛肉, 要回去做節與家人同吃, 於是轉到了前面大街拿個鹵水外賣吧!! 生記鹵味, 紅磡地區街知巷聞, 路過排賣, 排隊的人也不少。不過當我走到去的時候, 我發覺很多人一是站在路中心等, 一是就站著光看著不同的食物未拿家主意的樣子。結果, 檔口前面堆滿的都是人, 但事實切料的師傅卻在等而無事做。而我, 一向都目標清晰, 是要來買一副鵝頭頸。個人而言, 認為鵝頭頸才是一隻鹵水鵝的精髓, 皮香脂香, 再加鵝腦甘味, 是全鵝的重點。鵝肉鵝件?! 現在少吃了!! 之後想要買多一點其他的做做配襯, 這裡的選擇也不少, 豬頸肉, 豬大腸, 豬耳, 鵝掌, 鵝翼, 鹵蛋, 豆腐, 鴨腎等等。叫價都是十元八塊的, 相當公道。結果一副鵝頭頸, 一件豬頸肉, 一個腎, 一條豬大腸。淺嚼慢嚐的拿回家, 大腸軟稔而香, 豬頸肉爽口美味, 腎就感覺一般。頭頸當然可以啦, 不過口感有點韌, 質感未夠淋。不過實力是細水長流的, 好吃的鹵水不是只在即時發揮作用, 只要留到明天, 拿個飯跟鹵味作料同蒸, 鹵水香味就會來得更濃更油香, 到時才是最一級的享受。
2013-09-14
2013-02-14 1144 views
睇「大四」前夕,去左紅磡搵野食。爸爸話不如食滷味,當然無問題~ ^_^因為我地一行4人,一坐低老闆就介紹我地叫半隻滷水鵝,再叫其他外賣小食~ 結果就叫左半隻鵝、一隻豬手、一條豬腸,好好味!隻鵝唔肥又好淋又唔鞋,隻豬手好多肉又好大食,條豬腸都好好味!總括而言,如果唔係住得遠,我會係常客之一。除左叫「送」,仲有碟頭飯架,好抵食啊!
睇「大四」前夕,去左紅磡搵野食。
爸爸話不如食滷味,當然無問題~ ^_^
結果就叫左半隻鵝、一隻豬手、一條豬腸,好好味!
總括而言,如果唔係住得遠,我會係常客之一。
除左叫「送」,仲有碟頭飯架,好抵食啊!
2013-02-14
$50 (Dinner)
  • 滷水鵝,豬手
我都買左呢一間野幾耐下,今日我突然想食下滷味。以前幾好生記嘅態度同味道ok,所以一路都有去買飯食,但因為今日嘅事我相信我將來都唔會再去生記買任何野! 今日我照平時咁排隊等,排到我果時我話要雜錦飯,條斬料佬話:「買飯唔洗排隊呀!行前啦唔好阻住後面啲人!」我話:「唔係,我仲有其他滷味要買。」佢就話你鍾意排就排啦!我同佢講你駛唔駛咁惡呀!我黎買野姐!佢冇出聲,跟住老細就話要雜錦飯呀!個老細同收銀都ok,但味道質素就差啲啦!

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Dinner)
2012-12-31 853 views
到紅磡探朋友, 心想到附近買點好食的回家加餸. 此店的評語不差, 我也好滷水鵝那就好要錯過.一到店, 客人魚貫入場, 三名師父輪流招呼客人, 態度親切, 感覺真好. 不如一些老店對客人愛理不理的態度. 師父的刀法也很迅速, 不消5分鐘, 我已可以拿我的食物離開. 他們把用膠袋把醬汁分開, 十分細心. 料想應有不少別區客人, 慕名光顧. 回家後, 急不及待把食物拿出. 鵝肝- 真甘香. 雖不至於入口即化, 但鬆軟, 滷水鵝 - 不太咸, 帶甜, 非常入味, 鵝肉也不肥, 肉質嫩滑. 尋找美食的樂趣, 不單是進食那數分鐘, 而是遇到有心及有誠意的食店, 真是嘗心樂事!

回家後, 急不及待把食物拿出.
滷水鵝拼鵝肝
鵝肝- 真甘香. 雖不至於入口即化, 但鬆軟,

2012-12-30
5 Minutes (TakeAway)
$130 (Dinner)
滷水鵝拼鵝肝
  • 鵝肝
  • 滷水鵝
2012-12-05 605 views
好難怪呢度成日都咁多人排隊嫁因為呢度真係價廉物美~今日LUNCH老公買左個豆腐拼雞飯入面有D酸菜撈飯食既話酸未未..幾開胃豆腐好滑溜呀出面好香''老''水汁味都好實嫁D豆腐而D雞好滑好鮮嫩呀就咁食都覺得好夠味唔駛再加''老''水汁仲有呢個湯~無味精嫁~又冇溝水LIKE~
好難怪呢度成日都咁多人排隊嫁
因為呢度真係價廉物美~

今日LUNCH老公買左個豆腐拼雞飯

仲有呢個湯~
無味精嫁~
又冇溝水
LIKE~
Other Info. : 斬肉果個人好快手 基本上就算排到出出面 5MINS內都可以買完~
2012-11-06
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
2012-07-09 558 views
一直都很喜歡吃滷味,既好味,相比燒臘又較健康。是日在生記的簡易晚餐,好味又抵食,不需要貴价的食物或高雅的環境,普普通通的一餐都可以很滿足。只要是堂食,便有免費清湯一碗,雖然比較普通,但既是免費,也就不應該挑剔了。味道其實也不差,清清淡淡的。鵝飯($35),沒有指明要鵝片,給的鵝腿位。鵝肉滷得很入味,而且很鮮嫩,不老不塞牙,皮和脂肪不算多,所以不覺油膩。隨飯附送鹵水豆腐和酸菜。酸菜很是開胃。鴨飯($28),感覺味道和鵝飯很相似,差別不大,但稍微肥一點,脂肪比較多一點,鴨肉沒問題,有滷味香,但又算清淡,不會太咸。滷水豆腐($4):我的最愛,好味又健康,仲好平,所以專門點了2塊來吃,過癮!鵝翼($10/個):適合啃骨頭一族,幾大只,皮和一點肉也很入味。總的來說,就是既平又正!

鵝飯
鴨飯
又平又好味
這是差不多半只的分量
總的來說,就是既平又正!
2012-06-28
$35 (Dinner)
2012-05-13 346 views
每次經過也很想試試,可能每次也太晚,沒有鵝腸,今次下午...吾會賣哂掛?這是歺前小吃,所以只點了鵝腸和鴨腎鵝腸 - 脆口、鹵水非常入味,不太咸,但乾咗少少和完全沒肥膏,有點失望鴨腎 - 會過韌,同樣入味下次要試鹵蛋、鹵豆腐、鵝肝...全部30元

這是歺前小吃,所以只點了鵝腸和鴨腎

鵝腸 - 脆口、鹵水非常入味,不太咸
,但乾咗少少和完全沒肥膏,有點失望

鴨腎 - 會過韌,同樣入味

下次要試鹵蛋、鹵豆腐、鵝肝...

全部30元
2012-04-15
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$15 (Other)
2012-04-16 286 views
每次經過這間「生記滷味」都見到有長長的人龍在排隊斬料加餸,想必這裡的滷味在區內一定是很有名吧!今晚碰巧經過紅磡,那就順道到訪一下,嚐嚐這裡的滷味!! 雖然正值晚飯時間,但店內仍有很多吉位。可是,無論是店員或是斬料師傅,眼看到的都在手腳不停的在忙,原因是太多買外賣斬料的客人了。所以店員也無暇招呼我們,隨便的叫我們找個位坐下。快快的看過貼在牆上的餐牌,點了一碟滷水鵝飯($30) ,另外還點了紅腸($5),鵝腸($10)及鵝肝($15)各一份。食物還未到,先送來一碗例湯,印象好似是合掌瓜豬骨,喝得出沒味精,味道亦不錯!鵝肝: 個人從來也不好鵝肝,還未點之前已估計到中式製法的滷鵝肝跟西餐的那種是兩碼子的事。不過,同行的友人貪過癮之下便點了一份來試。果然,咬落的口感是粉粉的,雖然沒有油膩的感覺,但亦一點也不香口。簡單來說,就是不好吃...... 吃了一件後,我便停了手......這是是晚唯一吃不完的東西紅腸: 吃滷味總是少不了紅腸,估不到五元一份,份量也蠻多的!滷水味夠香,紅腸入晒味,很難會做得不好吃,good!!鵝腸: 十元一大堆的鵝腸,雖然每條均細細幼幼的,一點也不肥美,但勝在滷得很入味,又

鵝腸: 十元一大堆的鵝腸,雖然每條均細細幼幼的,一點也不肥美,但勝在滷得很入味,又爽又脆,平靚正!

滷水鵝飯: 鵝肉滷得夠入味,亦夠嫩,味帶濃郁的八角香,而且用滷水汁來撈飯吃亦十分開胃好味。不過,這碟始終不是鵝片飯,太多骨位而肉不多,有點可惜,吃得不夠喉......
下次有機會再來的時候,還是點鵝片吧!!!
2011-07-22
$38 (Dinner)
  • 鵝腸