2013-08-28 2421 views
1年前吃過一次生記後一直念念不忘, 最近想去回味一下, 可能由於我6時多已到達, 做了第一檯客, 廚師未warm up, 導致大失所望失望的蟹粥, 上檯時才將煲蓋打開, 撲鼻而來的不是回憶中的鮮味, 而是燶味, 嚴重蓋過了鮮味, 浪費了新鮮的蟹和蜆 炒麵炒得乾身名不虛傅的名物 炸得恰到好處 蠔仔飽滿又juicy 最後食過番尋味 再encore了一碟
炒麵乾身
炒麵炒得乾身
2013-06-20
$120 (Dinner)
蠔仔春卷
生記茶餐廳的蟹粥在紅磡區聞名己久。百聞不如一試,果然名不虛傳。點了兩味菜。生滾蟹粥 ( $118 ) & 泰式炒蜆($68)生滾蟹粥上菜時仍是滾的,感到十分興奮,急不及待拍了一小段短片。先嚐了一口粥,粥底黏性不強,但入口軟綿。然後拆了一隻蟹腳,味道鮮甜,沒有腥味。再嚐蟹膏,沒有苦味,有小許鮮甜的味道。再把蟹膏和粥伴起食又別有一番風味。原來蟹膏和粥是頗配合的!泰式炒蜆十分惹味! 味道酸酸辣辣,不會太辣,很開胃。蜆肉亦十分新鮮,入口鮮甜。美中不足是偶然會有丁點沙和比較細隻。服務正常。上菜速度適中。是一頓美滿的晚餐。

泰式炒蜆

服務正常。上菜速度適中。是一頓美滿的晚餐。
2013-08-23
$93 (Dinner)
2013-08-15 1669 views
又是經朋友介紹之下,我們到了紅磡生記茶餐廳品嚐鮮蟹粥。雖然我是住在紅磡的,但是很少會來到曲街近大酒店那兒,更遑論約朋友開餐。這間食店雖名叫茶餐廳,但是所提供的絕非一般茶餐廳貨色。食店面積細小,只有大約六張大枱,人多的話要搭枱,店內沒有裝修,維持著80年代feel,衞生情況像大排檔似的,看著看著是有點難為情的。但是,看到牆上的美食專訪及讚譽,我想這兒的食物質素必定有水準,否則,食客怎麼會願意在沒得訂枱的情況下,在店外等候約30分鐘去享用大排檔晚餐呢!朋友極力推介生滾膏蟹粥,我們一行五人就叫了一窩大蟹粥。大砂煲一共有新鮮奄仔蟹兩隻,很新鮮的蟹肉,非常清甜而又充滿蟹膏香味,另外粥底綿滑,很少機會吃得如此佳品。其中,我肯定蟹粥絕對不是用死蟹肉來煲的,因為本人最喜歡食蟹,有時如果家裡只得我一人用餐,我就會買兩隻花蟹來個清蒸,所以本人對蟹肉質地要求非常高,而生記的質素是絕對乎合我的要求。另一款必吃推介是蠔仔春卷。本人是第一次吃,在香脆的春卷包裹著肥啫啫的蠔仔,口感十足,蠔仔夠新鮮肉嫩,這個配搭確是出奇的妙絕!蠔仔配搭的菜式還有蠔仔腸粉,腸粉皮薄薄一層,配上鮮嫩蠔仔,不過我本人還是比較喜歡蠔仔春卷的
蠔仔配搭的菜式還有蠔仔腸粉,腸粉皮薄薄一層,配上鮮嫩蠔仔,不過我本人還是比較喜歡蠔仔春卷的酥與脆。
另外,我們還試了生記八爪魚丸及蒸蜆,酥炸外皮與八爪魚丸對比起來很有質感,在八爪魚丸內更有八爪魚粒,非常可口有趙頭,令為食的我想起了日本大板的八爪魚丸。
至於蒸蜆,可能是時節問題,砂硯實在是太細小及不夠肥美,吃起來雖有鮮味,但略嫌麻煩。
如果略嫌豉油皇炒麵比較齋的話,可以選擇蠔仔豉油皇炒麵。
2013-08-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2013-07-23 1550 views
好久沒來紅磡區, 是日即興到黃埔看電影, 晚餐也沒有預定到那吃. 想了一下, 記起一家已列到Wish list 上一年多的食店" 生記", 其蟹粥最為人稱讚, 於是決定去試.地方不太好找, 周末附近竟然人不多, 最後又是以GPS找到正確位置. 其門面也果真是舊式茶餐廳般, 又沒有燈牌/海報等. 店內地方只有約6張枱左右, 我們幸而找到近門口的一張, 還好吧!相對店內格局, 這裡的餐牌做得很精緻, 圖片又大又清淅. 先來主打的生滾蟹粥 ($118 /二人份/含一隻蟹). 全場幾乎無人不點~ 雖說"即煲", 但不消10分鐘就送來了. 賣相沒有如我想的金黃色, 心裡最初有點點失望. 先呷口粥, 很綿滑又有黏口, 很不錯呢!! 再試蟹腳, 一絲絲蟹肉緊連著蟹殼, 一吃已知是新鮮貨色! 蟹肉非常鮮甜, 唯一是烹調時間可以再長一點, 讓鮮味多滲入粥內會更好. 又跟老闆交流過, 可能是每隻蟹的"膏量"有分別, 所以成品效果也有影影響.椒盬白飯魚 : 沒有預期中大碟, 只有小食碗小小. 但也堆得滿滿的. 驚喜是每條魚仔都差不多有我尾指般粗, 炸得極香口鬆化, 卻沒有膩感.蠔仔春卷: 也是必點之招牌菜,

招牌生滾蟹粥
手指粗之椒鹽白飯魚
蠔仔春卷: 也是必點之招牌菜, 難得蠔仔又大粒又鮮味, 炸後也不過熟,蘸少許喼汁已很滋味了.
蠔仔春卷
最後當然不少得蔬菜, 既然普通炒生菜也要四五十元, 那就點個平日少吃的蒜蓉蒸茄子. 淋上大量蒜蓉及豉油, 為淡口的茄子增添鮮味. 個人意見可加入炸過的熟蒜同蒸, 食味應更香口!
蒜蓉蒸茄子
如不愛吃粥, 也可改成烏冬. 另有老闆推介極邪惡的黃油蟹膏飯, 有沒有興趣一試呢???

Other Info. : 此店午市時段為茶餐廳, 以上餐牌只限晚上供應~~
2013-07-13
招牌生滾蟹粥
手指粗之椒鹽白飯魚
2013-06-26 775 views
經常爆滿的蟹粥店, 真係太好味, 間中就要來食一次.今次食左蜆蟹粥, 炒麵(必食), 炸八爪魚丸(必食), 蒸象拔蚌, 蠔仔春卷, 冬蔭功煮蜆.提提大家, 炒麵不設加單, 即是要第一次落單就要叫炒麵 (可能平日少人可以, 最好問問伙記)
經常爆滿的蟹粥店, 真係太好味, 間中就要來食一次.

冬蔭功煮蜆
蒸象拔蚌
炸八爪魚丸
炒麵
2013-06-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
冬蔭功煮蜆
蒸象拔蚌
炸八爪魚丸
炒麵
2013-04-13 497 views
看見openrice有訂坐電話,可是打去店員稱老闆已取消訂坐服務。沒所謂,二人六時到達,不用等位但要搭枱。點了出名的蟹粥和炸八爪魚丸,另外點了蒜蓉蒸大蟶子($35隻),炸白飯魚和蜆肉春卷。先上的是炸八爪魚丸,外表ok, 吃下會覺得平平無奇,而且太多胡椒粉。再來是蟹粥,上枱時仍滾著,我吃蟹蓋,糕是有的,但不多,可能不是合時,我覺得蟹糕有點生,可能怕煮得太久蟹肉不夠滑吧...吃第一碗,我把蟹蓋的蟹糕全部混進去,很好吃,但之後的粥充斥著味精和胡椒粉味,蟹應該是新鮮的,加了這麼多調味實在是浪費了!說說其他,蒸蟶子,好吃但有些許沙,不貴也不算便宜,男友說名苑也是$35隻,只是這裡沒茶芥加一。炸白飯魚,香口,不過只有少許($29),可能白飯魚是貴的食物。除了蟶子,我覺得蜆肉春卷不錯,外面未吃過,香脆又多蜆肉。吃完之後舌頭都被味精弄到痺痺的!可能店子白天是做茶檔,習慣了多味精,其實海鮮本身新鮮的話,不放也很好吃!全晚都有個疑問,為何蟹上的糕仍是完整地"依附"著蟹蓋蟹肉,整煲粥會金黃色,好像很多蟹糕混和一起煮,男友說可能粥底用"上湯"煲。
沒所謂,二人六時到達,不用等位但要搭枱。

除了蟶子,我覺得蜆肉春卷不錯,外面未吃過,香脆又多蜆肉。

2013-04-12
$140 (Dinner)
2013-03-20 336 views
膏蟹粥二人份量砂鍋黎到時仲係bulubulu...滾熱辣,正呀!!!!!!足晒料,隻蟹唔細同埋好多肉呀,肉質鮮甜蟹肉多之餘膏仲勁,我翻轉個蟹蓋嘩左一聲,真係好多膏,好滿足呀******************************另外叫了炸八爪魚丸
膏蟹粥二人份量
砂鍋黎到時仲係bulubulu...滾熱辣,
正呀!!!!!!足晒料,隻蟹唔細同埋好多肉呀,
肉質鮮甜蟹肉多之餘膏仲勁,我翻轉個蟹蓋嘩左一聲,
真係好多膏,好滿足呀

另外叫了炸八爪魚丸

2013-02-28
2013-01-24 320 views
現時天氣時凍時唔凍,其實我是怕熱一族,所以會喜歡凍一點。在寒風刺骨的日子裡,有什麼比吃到一碗熱辣辣的煲仔粥更好呢?就在這段時期,位於紅磡的生記就是我會慕名而去的地方,他們的生滾蟹粥會以砂煲送上,吃後一股暖氣湧上心頭,登時十分暖洋洋。太約七時左右到達,等了半個鐘左右才有位。這兒的環境比較地踎,枱與枱之間亦十分擠迫,但大家也不會介意,只求快些可以吃到那煲美味的蟹粥。我亦不例外,點了一煲「鴛鴦蟹粥」,什麼是鴛鴦蟹,其實是膏蟹及蜆。蟹粥上枱時,粥面不斷有泡泡爆出,是何等的滾燙。粥底呈淡黃色,尚算軟綿,充滿膏蟹鮮甜的味道,還夾雜著蜆的鮮味,相當不錯,而蟹蓋上裹黏著不少蟹膏,實是好蟹人士之福呢。我等為食人士又怎會安於只有一煲粥,還點了炒麵、籠仔蒸飯及不少小食。先是很快便售罄的「蠔仔水晶粉卷」,這碟是已是最後一碟。一咬開粉皮,便有為數不少鮮甜的蠔仔在內,味道不錯,而粉皮亦算滑溜,只是覺得可以薄一點更佳。當晚的焦點除蟹粥外,另一卻落在「自家製蜆肉春卷」身上,香脆可口的春卷皮包著極多的蜆肉,差點兒爆出來般,咸鮮味十足,蘸上少許喼汁,實在是推介之選。本來想試「肉燥蒸茄子」,可是沒有肉燥,只有另選「蒜蓉蒸茄
本來想試「肉燥蒸茄子」,可是沒有肉燥,只有另選「蒜蓉蒸茄子」代替,神奇的事情又再出現,蒜味不重,但茄子卻十分好味,原因在於豉油的調味很好,一點也不咸,令沒有味道的茄子變得鮮味起來。
吃粥配炒麵是早餐的組合,我也不放過這兒的「豉油皇炒麵」,事情卻很奇怪,有炒麵的香氣,但卻一點也不乾身,還很濕潤且油膩,對於這個有點失望。
接著便是「籠仔象拔蚌仔蒸飯」,這個也是較為普通,雖然少少一籠已有四隻象拔蚌仔,但飯粒的情況有點不濟,炒飯底的軟硬度近乎泡飯,表面有點濕潤,但內裡卻有回硬,亦有點像生米般,很奇怪的感覺,幸好象拔蚌仔夠鮮甜,拌上的粉絲吸入蒜味後,亦不錯。
最後的反而是「油鹽水浸蜆」,與平常加入了大頭菜等等配料煮成的湯有很大分別,它彷彿真的只用油、鹽及水煮出清湯來浸蜆,味道淡淡的,幸好蜆肉夠鮮,否則真的不想吃了。
吃完所有野之後,還有點意猶未盡,但奈何實在不能再吃了,所以便將那些小食留待下次再來吧!價錢方面亦算經濟,只是五百多元,已經非常飽。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 蜆肉春卷
2013-01-15 237 views
電視節目介紹,便來試試,幸好份量偏少,可試多點不同食物。先上椒鹽白飯魚,即叫即炸,新鮮熱辣,外脆肉軟,好好味呀!煲仔蟹粥,必叫之選,蟹味香濃又多膏,可是煲底燒焦了,可惜!蠔仔春卷,很驚喜,皮脆,餡料多汁,讚!串燒雞皮是我的最愛,這裡都不錯,愛雞皮的可以一試。冬蔭公浸蜆,酸辣的湯底引出蜆肉鮮味,不嚐辣的我都忍不住吃,友人更喝掉整鍋湯呢!整體食物不錯,但必需有耐性,各種小食都令人驚喜,反而馳名蟹粥只是一般。
電視節目介紹,便來試試,幸好份量偏少,可試多點不同食物。
先上椒鹽白飯魚,即叫即炸,新鮮熱辣,外脆肉軟,好好味呀!
煲仔蟹粥,必叫之選,蟹味香濃又多膏,可是煲底燒焦了,可惜!
蠔仔春卷,很驚喜,皮脆,餡料多汁,讚!
串燒雞皮是我的最愛,這裡都不錯,愛雞皮的可以一試。

$130 (Dinner)
2012-12-18 164 views
因為比小宜佢地賣一賣廣告... 等位人數多...因為人多,廚房做唔來... 上菜好慢... 所以第二轉等位會仲慢好彩我同朋友仔2個早去...7點到... 都叫第一轉但都要等45分鐘先有位後面來的仲慘... 一等再等...叫左蟹粥~~ 110蚊 !又真係幾好味... 好鮮甜... 新鮮係真的~``蟹鮮味滲入粥到!必食 另外叫自家制蜆肉春卷、炸八爪魚丸、蠔仔春卷不過蜆肉春卷、蠔仔春卷就鹹在dd,可能真係人多... 炸八爪魚丸都係普遍,唔算太特別但算抵食會再來
因為比小宜佢地賣一賣廣告... 等位人數多...
好彩我同朋友仔2個早去...7點到... 都叫第一轉
但都要等45分鐘先有位
後面來的仲慘... 一等再等...

叫左蟹粥~~ 110蚊 !又真係幾好味... 好鮮甜...
新鮮係真的~``蟹鮮味滲入粥到!必食

另外叫自家制蜆肉春卷、炸八爪魚丸、蠔仔春卷
不過蜆肉春卷、蠔仔春卷就鹹在dd,可能真係人多...
炸八爪魚丸都係普遍,唔算太特別
但算抵食
會再來
2012-12-14
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • 蟹粥
紅磡的曲街及老龍坑街一帶,以往只會令我想起殯儀服務。 的而且確,我上次去這附近,就是為了這些事而來,沒想過,一年後,再來這裡是吃晚飯。生記原本是一間街坊知名的普通港式大排檔茶餐廳,近兩年因一連串的雜誌及電視節目的報導,令這街坊食店成為名店,今晚幫襯時,要等差不多半小時才能入座。生記的鎮店之寶是膏蟹粥,我亦不能不試這蟹粥以大瓦煲上枱,足夠我們五個人吃。 這煲果然落足料,有齊蟹蓋及蟹鉗,足有一隻完整的蟹,又落了頗多的薑蔥。 粥很鮮味,又有很濃的清甜蟹膏味,像吃蛋黃粥似的。我吃時在想怎樣煲這蟹粥才有如此膏味呢,我估蟹膏跟蟹可能是分開地放的,蟹膏跟米飯一起煮,融和後才能令粥充滿蟹膏味。今晚另一焦點是這籠象拔蚌蒸飯用蒸籠煮飯,真的能令飯保持原味。 這籠飯有濃厚鮮味,也有點鹹,柔軟度適中,但可惜象拔蚌就略微太硬,可能蒸得稍為過龍了點。另一味是蒜萁蒸聖子,很鮮甜美味。炸八爪魚丸,頗香脆,內有粒粒八爪魚,小朋友最喜歡。這味蠔仔春卷,每件春卷都有足料蠔仔,份量十足。吃了那麼多海鮮及煎炸食物,要吃點油菜清一清腸胃。今晚五個人吃了六道菜,如此豐富海鮮餐,居然只是六百多元,很抵吃。但環境方面,並非人人可以接

生記的鎮店之寶是膏蟹粥,我亦不能不試

今晚另一焦點是這籠象拔蚌蒸飯

另一味是蒜萁蒸聖子,很鮮甜美味。
炸八爪魚丸,頗香脆,內有粒粒八爪魚,小朋友最喜歡。
這味蠔仔春卷,每件春卷都有足料蠔仔,份量十足。
吃了那麼多海鮮及煎炸食物,要吃點油菜清一清腸胃。

但環境方面,並非人人可以接受,來這裡吃飯,就要市井一點,切忌穿名牌華衣手袋,如濺污了你就不要怪責人呀。
2012-12-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 炸八爪魚丸
  • 膏蟹粥
2012-11-18 104 views
成日見雜誌介紹生記老坑, 秋風起之際我地兩口子決定到此一試事先好彩有訂位, 去到個陣已經有人等位, 之後仲要勁多人, 如果無訂位就大檸樂啦入到去非常擠迫, 事先聲明如果對食物環境有要求就一定唔可以o黎, 因為佢係比大排檔更Dirty我地好快點左4樣野:奄仔蟹粥奄仔蟹粥即係用未受精的蟹整o既粥, 蟹羔顏色呈鮮黃色, 味道鮮甜羔質感又滑, 食落非常咁鮮味, 但係就唔多羔! 雖然粥底本身未夠滑, 但蟹鮮味滲入粥到, 正 蠔仔春卷 除了美味, 還是美味, 味道就唔多講, 只係可以話去食唔點呢個就一定後悔! 反而提提大家下次去食記係用生菜包住食, 口感一流 冬蔭功浸蜆冬蔭功湯略淡, 蜆肉亦較細粒, 可以放棄 豉油王炒麵起初諗住太多唔叫, 但食落麵身軟, 炒得有火喉, 用粥送o黎食一絕, 推秋風起, 除左去一眾酒家歎大閘蟹之餘都可以到生記食下奄仔蟹
成日見雜誌介紹生記老坑, 秋風起之際我地兩口子決定到此一試

我地好快點左4樣野:

美食集合!

奄仔蟹粥

冬蔭功浸蜆

冬蔭功湯略淡, 蜆肉亦較細粒, 可以放棄

豉油王炒麵

秋風起, 除左去一眾酒家歎大閘蟹之餘都可以到生記食下奄仔蟹
2012-11-13
美食集合!
  • 豉油王炒麵
(Non-member)
2012-10-23 67 views
本身住紅磡,平時搵野食上OPEN RICE, 見咁多人讚,老婆又非常鍾意食蟹粥,今晚一於試下佢。6PM 去到,冇乜人,唔洗等位。鋪頭賣相認真唔掂,細間、殘舊又污糟。差過一般茶餐廳。叫左蟹粥,鼓油王炒麵,八爪魚丸三樣。 八爪魚丸先上,夠熱但冇味,差過預期。唔食冇捐失。跟住蟹粥,蟹算OK但唔係羔蟹黎既,冇乜羔。粥底非常普通,唔明點解咁多人讚! 一d都唔覺佢有乜好食。麵最後先黎,味OK 但幾油下。都係果句,唔食冇捐失! 埋單175蚊唔算貴,老板娘態度ok 但幫唔到暋加分。名過其實。唔會再幫襯了。

2012-10-21
Type of Meal
Dinner
2012-10-16 100 views
再黎食之前已經食過1次 真係好味 再黎8點多, 坐滿人 連門外都坐埋2個人叫左一個2人蟹粥,蠔仔豉油王炒麵,炸八爪魚so蟹粥 $110用瓦煲上 d粥仲係度滾緊足足1隻蟹d粥當然都夠綿 真係好好味係嫌多左d蔥蠔仔豉油王炒麵 $68好多蠔仔呀 ))))))))) 仲要大部分都係脹卜卜 好肥美唔會好咸唔會好油呢個價錢真係幾抵炸八爪魚so $29炸八爪魚so = 炸魷魚so????呢個雖然都好味,唔會好油炸得又唔會好粉不過就唔太抵得3條左右唔知係咪我記錯價錢呢?? 佢收左我$215既……老闆娘對客人既態度就100分就伙計就…. 差d喇成日聽到佢喝個伙計既
再黎食

足足1隻蟹
d粥當然都夠綿 真係好好味
係嫌多左d蔥

蠔仔豉油王炒麵 $68
好多蠔仔呀 )))))))))
仲要大部分都係脹卜卜 好肥美
唔會好咸唔會好油
呢個價錢真係幾抵

炸八爪魚so $29
炸八爪魚so = 炸魷魚so????
呢個雖然都好味,唔會好油
炸得又唔會好粉
不過就唔太抵
得3條左右

唔知係咪我記錯價錢呢?? 佢收左我$215既……

老闆娘對客人既態度就100分
就伙計就…. 差d喇

成日聽到佢喝個伙計既

2012-10-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2012-08-05 259 views
蟹王朋友之前來過這裡, 成日向我推介, 兼拿某報紙的訪問給我看, 看相片好似好好食咁, 7月底有時間, 約左3個朋友去試下, 看看味覺是否同視覺一樣 ichiban 住紅磡的朋友帶我地去, 由紅磡火車站天橋向 '大酒店' 方向行, 經過紅茶館, 行入必嘉街, 再轉曲街行, 就見到老龍坑街排食店, 唔駛問邊間, 我地見到一間茶餐廳格局的門出外有幾個人在等位, 就知道係呢間, 我地4個人等左10分鐘到, 就有位了. 因為我地超仲意食蜆, 所以食左雜鈉錦鮮蟹大碗麵, 泰式炒蜆, 同埋蜆肉春卷.估唔到 D 蜆勁鮮, 肉地厚, 又無沙, 超讚!!價錢係大排檔價, 質素超班, 我地 D 蜆王, 蟹王一定會再來~~P.S. 大排檔, 家庭式經營, 撲實, 低調 @ 紅磡舊區......久違了的舌尖上的香港味道
蜆肉春卷
雜鈉錦鮮蟹大碗麵

估唔到 D 蜆勁鮮, 肉地厚, 又無沙, 超讚!!

2012-07-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
雜鈉錦鮮蟹大碗麵
蜆肉春卷