同老best 食飯次次都hotpot ,基本上,都唔會睇價錢就去食,因為價錢貴唔係問題,只要有質素。我地亦一直致力於搵間好,唔洗次次再搵,奈何原來今時今日呢個想法也很難😆😅🥹我就唔北上嘅,又不是什麼支持本土經濟。但本土的hotpot 唔係任食果啲都愈來愈不對辦。好似呢間咁呀,直接說5人行,每人$428。叫左花膠雞,水平正常,飲了幾碗,當然有調味料的「鮮味」其他所有食材也一般,碟牛望就靚食就靭。鱔片亦不爽,得蝦滑同墨魚滑好食整體價格不平,還要額外收「調味料」$15 叫沒有收茶$,當然亦沒有茶提供啦地方非常細,坐得不舒服架!我不斷被侍應往來踢椅腳!不過侍應服務良好的整體不會再去,好多時啲人都會話4百幾蚊會有更好選擇,我都好想知會有什麼更好呢?我冇同大陸比,但自疫情完後,香港食肆真是愈做愈差!另外,本身間野係限2小時,但2小時後也冇full ,亦冇叫我地走,但坐得不舒服,都自動起身轉場了
我就唔北上嘅,又不是什麼支持本土經濟。
但本土的hotpot 唔係任食果啲都愈來愈不對辦。

好似呢間咁呀,直接說5人行,每人$428。
叫左花膠雞,水平正常,飲了幾碗,當然有調味料的「鮮味」
其他所有食材也一般,
碟牛望就靚食就靭。
鱔片亦不爽,
得蝦滑同墨魚滑好食

整體價格不平,還要額外收「調味料」$15
叫沒有收茶$,當然亦沒有茶提供啦

我冇同大陸比,但自疫情完後,香港食肆真是愈做愈差!

花膠雞湯底
調味
2024-10-19
$428 (Dinner)
  • 蝦滑
  • 墨魚滑
2024-10-26 221 views
尖沙咀厚福街H8有很多美食,我好鍾意去嗰度搵食,今日就同朋友去火鍋。去了8樓的「鮮入圍煮」,環境整齊清潔,員工服務態度好有禮貌。半只花膠雞湯(小) $308濃郁的花膠雞湯,花膠多,雞嫩滑,當然咁正的雞湯不要立即用來火煱,首先先飲雞湯,補補先,暖暖胃。手切頂級安格斯牛内 $298牛肉新鮮,雪花分布平均,有牛味,口感順滑,而且都很大碟,性價比超高。牛骨髓 $65骨髓質地軟淋淋,滑嘟嘟。胡椒豬肚貢丸 $55貢丸非常彈牙有咬口,一口咬落去,勁多肉汁流出來,很好吃。鮮嫩荀尖片 $43荀片真心幼嫩,沒有渣,有荀味爽口。鮮味炸魚皮 $45脆脆,沒有油膱味。唐生菜 $43顏色青綠,新鮮。罐裝飲品$18膠瓶裝飲品 $20除了火鍋料之外,小食也有很多選擇。

半只花膠雞湯(小) $308

手切頂級安格斯牛内 $298

牛骨髓 $65
骨髓質地軟淋淋,滑嘟嘟。

胡椒豬肚貢丸 $55
貢丸非常彈牙有咬口,一口咬落去,勁多肉汁流出來,很好吃。

鮮嫩荀尖片 $43
荀片真心幼嫩,沒有渣,有荀味爽口。

鮮味炸魚皮 $45
脆脆,沒有油膱味。

唐生菜 $43
顏色青綠,新鮮。

罐裝飲品$18
膠瓶裝飲品 $20

除了火鍋料之外,小食也有很多選擇。
2024-10-22 191 views
整體都幾唔好食,地方又污糟,碟菜仲要發現有曱甴,冇下次,以為係以前旺角嗰間先入為主,點知完全唔係嗰回事,地房有污糟,啲人態度亦唔係好好,座位亦好逼夾,嘢又唔好食,就算最出名過花膠雞煲,都好一般,最離譜係碟菜,食到最尾竟然發覺有隻曱甴以為係以前旺角嗰間先入為主,點知完全唔係嗰回事,地房有污糟,啲人態度亦唔係好好,座位亦好逼夾,嘢又唔好食,就算最出名過花膠雞煲,都好一般,最離譜係碟菜,食到最尾竟然發覺有隻曱甴,一句講晒,以後唔會再去

2024-10-20 340 views
聽講依間花膠雞煲好出名,今日終於得閒黎試下。湯底當然要叫濃湯原隻雞煲花膠湯,兩個人所以叫咗小份,有半隻雞。頭啖湯非常鮮甜,雞肉又嫩又滑,煮得好腍,花膠足足有6-7片,非常痴口~配料叫咗澳洲和牛牛展肉,牛展肉絞路清新,肉味香濃。薑汁皮蛋貢丸,入面有爆汁薑汁同埋粒粒皮蛋,非常特別~好開心依度有蜂巢豆腐,soak哂湯底,而且一層層好有口感。仲叫咗唐生菜、鮮荀尖片、鮮腐竹、非常新鮮,連埋湯底煮更加突出鮮甜味, 腐竹好有咬口。最後仲點咗2杯特飲,有青檸梳打、蜜桃特飲,有粒粒蜜桃,爽口夠fresh!
聽講依間花膠雞煲好出名,今日終於得閒黎試下。

配料叫咗澳洲和牛牛展肉,牛展肉絞路清新,肉味香濃。
薑汁皮蛋貢丸,入面有爆汁薑汁同埋粒粒皮蛋,非常特別~
好開心依度有蜂巢豆腐,soak哂湯底,而且一層層好有口感。
2024-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
餐牌上大部分海鮮都冇,花甲冇,普通海蝦冇,係咁叫人嗌$148一隻嘅蝦,然後我地見象拔蚌都算大隻$688一隻,切完上台我地都O曬嘴,可以對比隔離罐汽水同豉油樽就知點解中伏⋯⋯以前都叫做網紅店宜家自己做臭自己個品牌,唔會再去!花膠雞湯以前都算係招牌,但宜家真係好似d即食湯包叮翻熱就拎上台朋友黎香港玩話想食港式海鮮火鍋,要飲湯,結果真係中伏,我朋友一開始都唔好意思講以為呢個就係香港水準以為我好鍾意先帶佢黎食。因為近年都少自己搵餐廳,對鮮入圍煮嘅印象仲停留係以前,今次真係可以講拜拜la
以前都叫做網紅店宜家自己做臭自己個品牌,唔會再去!
2024-10-13 326 views
半隻花膠雞湯好足料嘅湯底,成煲都係長時間熬製嘅金黃色鮮雞湯,好多大大塊嘅花膠!食落口好腍,而且一啲都唔腥!雞肉鮮嫩又入味,好濃郁嘅湯底手切頂級安格斯牛肉,油花脂肪分布好平均,入口肉質是細嫩多汁,打邊爐食真係一流胡椒豬肚貢丸平時好少食到,幾特別!一食落口有陣陣嘅胡椒香味,咬入口仲食到豬肚,好彈牙!爽脆牛黃喉口感爽脆帶有嚼勁,好新鮮鮮嫩荀尖片好新鮮,食落口好清爽可口鮮腐竹大大塊好新鮮唐生菜熱情果梳打蜜桃特飲餐廳舒適,餐廳裝修都好有特色,有80-90年代feel!餐廳店員服務態度好友善

爽脆牛黃喉口感爽脆帶有嚼勁,好新鮮

鮮嫩荀尖片好新鮮,食落口好清爽可口

鮮腐竹大大塊好新鮮

唐生菜

熱情果梳打

蜜桃特飲

2024-10-01 472 views
Market Hotpot, located in H8, is one of the pioneer restaurants in HK that specializes in fish maw chicken pot. Today we visited for the second time for their signature menu.◆Fish Maw Chicken PotThe two of us ordered half a chicken to share. The soup was rich and nourishing - one of the most intense we've had in HK. The chicken was pre-cooked to the right point with a fair amount of fat. Flavorful and tender meat. The fish maw became softened after boiling for while. Very satisfying pot. ◆Fish C

◆Fish Maw Chicken Pot

◆Fish Cake

◆Ginger Pork Ball w/ Century Egg

◆Pork Belly

◆Bamboo Shoot

◆Lettuce
The pork ball tasted extra ginger with melting filling. Fresh veggies. The crunchy texture and sweetness of bamboo shoot went really well with the chicken soup.

For the drinks, we had Tsingtao beer and
Snow Fungus & Goji Berry Tea which was actually perfect as a dessert.
和朋友吃完回來就肚瀉了⋯去了這裡午餐,朋友昨晚肚瀉,我今早肚瀉⋯不會再去了!我們點了招牌花膠雞湯和牛戰肉,那個和牛一價格也很貴但真對不起那個品質,餐廳整體價格偏貴,蔬菜和豆腐都貴關鍵是湯底真的很普通。花膠雞那個雞肉很軟⋯無法形容那個口感
和朋友吃完回來就肚瀉了⋯
去了這裡午餐,朋友昨晚肚瀉,我今早肚瀉⋯不會再去了!
2024-09-26
2024-09-26 645 views
打邊爐除左生猛新鮮之外,鍋底係重要一環🔥店內大廚推出十幾款招牌湯底,有濃郁雞煲花膠湯🍲鮮胡椒豬肚乾坤雞湯🐔🌶️今次我哋揀咗花膠雞💖鮮入為煮既花膠雞湯係非常受歡迎招牌菜,其主有花膠🐟同雞肉🍗湯底不單好味😋仲有好豐富營養,花膠口感滑嫩✨經過長時間炖煮後,釋放出濃郁鮮味🌊雞肉用左優質土雞🐔同走地雞🐓肉質鮮嫩,湯底味道更加濃郁🌟雞肉的香氣同花膠鮮味融合一齊,令湯底更加鮮味🍽️半隻花膠雞湯🍲 手切頂級安格斯牛肉🥩 胡椒豬肚貢丸🐖🔵 爽脆牛黃喉🐄🥢 牛骨髓🦴✨ 鮮嫩筍尖片🥬🌿鮮入圍煮花膠雞海鮮火鍋📍尖沙咀厚福街8號H8 8樓

半隻花膠雞湯🍲
鮮嫩筍尖片🥬🌿

鮮入圍煮花膠雞海鮮火鍋
📍尖沙咀厚福街8號H8 8樓
2024-09-20 700 views
為了這一口花膠雞湯,真的值得我再來!下次記得要早點預約 因為真的太受歡迎了這間餐廳已經開了很多年還是人氣高企但是自從搬了到尖沙咀之後我都沒有吃過但是還是一如以往的好吃特別喜歡這裏的雞肉 就算煮完一樣好吃好像韓國的火鍋料理一樣這裏的店員都會為我們剪開雞肉當然一開始可以自行調校喜歡的醬汁,蔥、蒜蓉、炸蒜 辣椒都齊備1.花膠味道很香濃 吃得出不是急凍花膠越煮越好吃😋2.安格斯牛肉都是每次來到必點的 肥瘦適中,有肉味 3.比較特別的是胡椒豬肚貢丸真的吃到一點的胡椒味食材選擇也很多元化飲品好像是桂圓玫瑰 🌹不會太甜 我喜歡的另外還點了娃娃菜 跟花膠湯很配搭4.最特別是這裏有很多活海鮮 真的好像去了魚市場海鮮最重要就是新鮮 龍蝦 龍躉 還可以提早預約喜歡的海鮮鮑魚價格也不貴

這間餐廳已經開了很多年還是人氣高企

還可以提早預約喜歡的海鮮
鮑魚價格也不貴
  • 娃娃菜
  • 安格斯牛肉
今天我同朋友去咗一間超正嘅火鍋店,試咗佢哋嘅招牌雞煲花膠湯,真係一個無得頂嘅美食體驗!工作日午市時段客人都有9成,確實不錯,大家都對佢哋嘅食材同服務讚不絕口。首先,我哋點咗美國手切頂級安格斯牛肉,肉質鮮嫩到爆,入口即化,配埋火鍋湯底,真係無得輸!仲有嗰碗濃厚嘅原只雞煲花膠湯,香氣四溢,雞肉鮮美,花膠滑嫩,一啖入口就立即愛上!根本停唔到下來🥴中山脆肉鯇魚片都令我驚艷,魚片厚實又新鮮,食落去真係好滿足。牛丸就更唔使講,一份有六粒,超級Q彈,煮完之後肉汁流出,真係好味到爆!仲有鮮嫩嘅竹筍片,帶嚟一絲清新嘅口感。最後,原條贵州野生竹笙王,每條都粗壯又肉厚,久煮都唔會爛,口感爽口得嚟又有嚼勁。人均消費得$550,能夠享受到咁新鮮又美味嘅食材,真係超值!唔止食物,店員服務態度亦都非常好,真係唔好錯過呢間火鍋店,回頭率肯定係100%!超值價錢就可以盡情享受花膠雞火鍋,真係好正!

2024-09-17
$550 (Lunch)
  • 原條野生竹笙王
  • 中山脆肉鯇魚片
平日夜晚黎到尖沙咀,決定食火鍋,上網搵到呢間花膠雞湯底專門店好出名,即刻黎食😋我地9點先去到,竟然超級爆場,再一次證明呢間野有幾好食🤩 大家想食記住book定位先👍🏻揀左要花膠雞湯,店員就會即刻送上一大兜湯底,滾熟左就通知佢地,會幫手剪雞件👍🏻🥰個湯晶瑩剔透,真係好足料!花膠又有幾舊,每舊都超長超大舊😍 我地飲湯差唔多都飲左一大半。。。🤣 實在好鮮甜,一d味精都冇,真係太原汁原味太吸引🥹 平時真係好難飲到,所以飲湯都飲到飽左!🙈我地叫左6款食材,終於開始淥野食啦🤣1️⃣手切頂級安格斯牛肉🐮 $2982️⃣牛骨髓🐮 $653️⃣胡椒豬肚貢丸(六粒)🐷 $554️⃣唐生菜🥬 $435️⃣爽脆牛黃喉 $656️⃣鮮嫰荀尖片 $43呢度嘅牛肉好靚,色水、油脂分佈都arm arm好,真係好食,有少少咬口,食左幾片都已經好滿足😍其他食材都好食,但最令我地驚喜嘅竟然係生菜😎,真係特別有菜味🤣,我好少會係咁食菜🥹,成兜菜我地係清晒😳😋呢度嘅丸都好正,超彈牙多汁,好真材實料👍🏻叫左杯百香果梳打 ,都幾好飲👍🏻 真係有果肉喺入面!呢度嘅醬料選擇都好多😋我地食到11點都仲有其他食客,仲要喺一幢每層都係食肆嘅大廈競爭,證明呢間餐廳真

個湯晶瑩剔透,真係好足料!花膠又有幾舊,每舊都超長超大舊😍

我地叫左6款食材,終於開始淥野食啦🤣

1️⃣手切頂級安格斯牛肉🐮 $298

2️⃣牛骨髓🐮 $65

3️⃣胡椒豬肚貢丸(六粒)🐷 $55

4️⃣唐生菜🥬 $43

5️⃣爽脆牛黃喉 $65

6️⃣鮮嫰荀尖片 $43

呢度嘅丸都好正,超彈牙多汁,好真材實料👍🏻

叫左杯百香果梳打 ,都幾好飲👍🏻 真係有果肉喺入面!
百香果梳打

呢度嘅醬料選擇都好多😋
醬料費

我地食到11點都仲有其他食客,仲要喺一幢每層都係食肆嘅大廈競爭,證明呢間餐廳真係好唔錯👍🏻😋
百香果梳打
醬料費
  • 花膠雞湯
💖 鮮入圍煮花膠雞海鮮火鍋 (尖沙咀)✨尖沙咀厚福街8號H8 8樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️鮮入圍煮呢間舖頭我諗大家都唔陌生,原來佢拎左好多奬,好多會黎香港嘅時候特登幫襯😋-半隻花膠雞湯🍲 $308叫火鍋嘅話就會有人頭醬料費$15,醬料仲有沙茶醬可以揀😋。湯頭好甜,花膠超大嚿,而且好腍食落去有豐富膠質😍,希望BB都吸收到啦🤣。職員會幫我哋剪開雞件,估唔到啲雞件就算煮耐咗都仲係好嫩口😋。-手切頂級安格斯牛肉🐃 $298朋友話呢一個安格斯牛肉片超好食😚,叫一份兩人share就最啱啦。食落好重牛肉香氣。-胡椒豬肚頁丸🍡 $55胡椒豬肚貢丸唔係周圍都有得賣,所以見到呢度有就叫咗嚟試吓🤩。一食落口胡椒味好重,朋友都話冇諗過個胡椒味會咁勁,仲有少少辛辣嘅口感🌶️。入邊仲有豬肚碎粒,好有咬口㗎。-唐生菜🥬 $43打邊爐又點少得叫菜呢!今次我就叫咗唐生菜,唔知點解成日都覺得生菜襯雞湯,係會夾啲有冇人同我一樣🤣-爽脆牛黃喉🐮 $65超抵食🫶🏻,份量好多,而且講緊係60幾蚊咋!識落好爽口。點埋沙茶醬食就仲正~-鮮嫩荀尖片🥕 $43荀尖片我都係第一次食咋,外型賣相好特別,我仲以為係牛嘅內臟嚟添🤣,食落

💖 鮮入圍煮花膠雞海鮮火鍋 (尖沙咀)
✨尖沙咀厚福街8號H8 8樓

-半隻花膠雞湯🍲 $308

-手切頂級安格斯牛肉🐃 $298

-胡椒豬肚頁丸🍡 $55

-唐生菜🥬 $43

-爽脆牛黃喉🐮 $65

-鮮嫩荀尖片🥕 $43
荀尖片我都係第一次食咋,外型賣相好特別,我仲以為係牛嘅內臟嚟添🤣,食落去就同普通荀一樣但係感覺上就好似甜啲。

-玫瑰花烏龍茶☕️ $30
-百香果梳打🍹 $30
兩杯特飲都好大杯,好抵飲。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-08-22
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • 花膠雞鍋
2024-08-09 768 views
今日嚟咗尖沙咀厚福街呢一邊食嘢,去咗呢一間位於h code樓上嘅餐廳食飯,今日就揀咗呢一間主要食打邊爐嘅餐廳,餐廳嘅位置非常闊落,驟眼睇都非常多人,如果要來嘅朋友都記得預約,我哋今日係晚飯嘅時間嚟到,非常熱鬧,一入去就見到餐廳有一個好大嘅海鮮魚缸,提供非常新鮮嘅海鮮食物,見到都非常吸引,確認咗之後我哋就入座!🌟嚟到呢度點樣唔叫佢餐廳最出名嘅花膠雞湯,餐廳嘅雞湯非常香濃,一睇就知真材實料,嚟到嘅時候有半隻雞再加四至五件大嘅花膠,非常抵食,而且呢一個湯絕對冇任何嘅味精,我同朋友飲完之後都覺得非常好飲。餐廳係推薦我哋先飲湯,跟住再會幫我哋加入豬骨湯打邊爐,一個價錢可以食到兩種唔同嘅湯底真係非常抵。我哋三個人都差啲飲唔晒啲湯,如果多啲人嚟食嘅話真係仲抵食,味道都非常好,正!🌟手切頂級安格斯牛肉,牛肉嘅份量都唔算太少,二呢一個價錢嚟講CP值都非常高,牛肉嘅油脂分布非常平均,而且非常有咬口,絕對係非常好食,而且係新鮮嘅牛肉,我同朋友都覺得非常有牛肉味,絕對唔係雪藏嘅貨色,呢一個牛肉真係一定要叫,非常好食!🌟胡椒豬肚貢丸,第一次食呢一種貢丸入邊中間嘅包心係豬肚,味道非常特別,而且充滿胡椒嘅香味,呢一

🌟胡椒豬肚貢丸,第一次食呢一種貢丸入邊中間嘅包心係豬肚,味道非常特別,而且充滿胡椒嘅香味,呢一個價錢有六粒都唔算太貴,尖沙咀嚟講呢一間打邊爐,真心價錢算中等,絕對抵食!

🌟脆肉鯇魚,肉質非常爽脆,而且非常新鮮肉亦都非常厚,而家亦脆口,魚腩味道非常出色,煮完之後佢嘅鮮味四溢,而且味道絕對唔會好油膩,鍾意食魚嘅朋友絕對唔可以錯過!

最後加咗支啤酒真係非常正,夏天點樣打邊爐少得啤酒,日本啤酒非常match! 下次會再返嚟呢度返度幫襯!正!
  • 花膠雞鍋
  • 醬料
  • 中山脆肉鯇魚片
2024-07-26 967 views
花膠雞煲一向係女人嘅最愛, 滋潤養顏,上openrice一睇,呢度嘅花膠雞咁多好評,即刻黎!!!!!!叫左個花膠雞煲,唔係講笑,D花膠勁大塊!而且唔止一塊!啲花膠滑嫩鮮甜,湯頭濃郁滋味。加埋打邊爐,可以突出花膠嘅鮮味,絕對係我最愛嘅選擇!D雞好滑,我地兩個人可以食晒成隻。唔好忘記試下啲豬肉片同牛肚丸,豬肉片鮮嫩多汁,牛肚丸彈牙有嚼勁,而且出面好少見,牛肚丸入面真係有一舊牛肚,而且好香胡椒味,值得試! 最特別嘅係牛骨髓,好滑,好似食豆腐一樣,令人讚不絕口!竹筍清甜爽脆,配搭燉湯或打邊爐,真係一絕!響鈴都係打邊爐必食嘅食物,響鈴完全索晒d湯汗,都真係一定要叫!!整體黎講好適合聚會黎食,可以試更加多唔同嘅食物。
整體黎講好適合聚會黎食,可以試更加多唔同嘅食物。