2023-10-16 25 views
今日要出觀塘做按摩💆‍♀️早咗成個鐘咁就梗係周圍搵嘢食啦,次次行過東廣場都好多人,難得今日唔係lunch時間,唔使同人迫😌😌上次行過已經想食呢間麵屋常勝,咁難得今日唔使等梗係會一會佢啦😊佢播住澎湃嘅日本音樂令到我好想入去🤪坐底睇餐牌,拉面選擇都算多,有7款湯底可以選,而且佢係標榜冇味精嘅,咁我就揀咗吉列蝦叉燒濃郁蝦湯拉麵🦐🍜,仲可以揀套餐都係加$20有小食同嘢飲,咁我就梗係加埋啦☺️咁我就揀咗提子汽水🍇加炸章魚球🐙😋然後我仲有個好想食嘅小食咁就叫埋啦🤤就係蟹肉忌廉薯餅🦀🦀事不宜遲講吓啲嘢食先😉吉列蝦叉燒濃郁蝦湯拉麵🦐🍜嚟到賣相都算靚仔😌吉列蝦炸到好鬆脆😋濃郁蝦湯拉麵果湯果然係好濃郁,好味到我飲晒成碗湯👍🏽👍🏽絕對係真材實料😌飯完一D都唔口渴😉果然係冇味精😌😌推薦推薦😍😍炸章魚球🐙雖然係加錢換嘅小食,但係一啲都唔馬虎😊小丸子應該有嘅嘢佢都有☺️蟹肉忌廉薯餅🦀就係外脆內軟☺️好味🤤整體來講佢所有嘅炸嘢都係即炸,非常鬆脆👍🏽👍🏽湯底係個精粹🤤🤤絕對係用心製作😊性價比極高,極度推薦👍🏽

吉列蝦叉燒濃郁蝦湯拉麵🦐🍜

炸章魚球🐙

蟹肉忌廉薯餅🦀
就係外脆內軟☺️好味🤤

• 濃郁蝦湯拉麵
2023-10-12 37 views
首先是他們的招牌菜之一,極上濃蝦湯叉燒拉麵,售價為$88。這碗拉麵的湯頭非常濃郁,帶有濃郁的蝦香味。叉燒肉質鮮嫩多汁,與麵條的口感相得益彰。整體而言,這碗拉麵具有豐富的味道和滿足感,加糖心蛋$8, 超正接下來是套餐C,配茶或汽水,價格也是$88,套餐加$20。這個套餐包括濃郁雞白湯叉燒拉麵和兩片吉列牡蠣。雞白湯的湯頭非常濃郁,帶有濃郁的雞肉風味。叉燒肉依然鮮嫩美味,與麵條完美結合。吉列牡蠣則帶有鮮甜的海鮮味道,點沙律醬,香脆可口。蟹肉忌廉薯餅和炸魷魚鬚是兩道小吃選項。蟹肉忌廉薯餅的價格為$28,外皮炸至金黃酥脆,內部則是濃郁的蟹肉忌廉。這道小吃口感豐富,蟹肉的鮮甜與薯餅的香脆相得益彰。炸魷魚鬚則以魷魚的鬚部分製作而成,炸至酥脆,帶有海鮮的風味。這兩道小吃都是美味的選擇總的來說,麵屋常勝提供了豐富多樣的拉麵選擇,而且價格實惠。他們的極上濃蝦湯叉燒拉麵和濃郁雞白湯叉燒拉麵都非常美味,湯頭濃郁,配料新鮮。此外,蟹肉忌廉薯餅和炸魷魚鬚也是不容錯過的小吃。如果你對拉麵和小吃有興趣,麵屋常勝是一個值得一試的餐廳。

2023-10-10 32 views
觀塘地區擁有眾多特色小店,其中包括觀塘廣場及附近的工業大廈周邊,藏匿著許多獨特的小店🥰 今天我很幸運地來到了一家充滿昭和風情的拉麵小店。🔥儘管餐廳面積不大,但牆上貼滿了許多昭和時代風格的海報,例如以昭和年代設計的品牌海報,此外還有幾台復古的街機遊戲機放置在餐廳內,讓人徬佛回到了80年代的日本,真是相當有韻味的👍👍🍜 濃郁雞白湯拉麵:🍗🍜濃郁雞白湯拉麵,很喜歡麵條的硬度,個人覺得剛剛好!🍜 極上濃蝦湯拉麵:🍤🍜有濃郁蝦味,喜愛濃蝦鮮甜味道的不能錯過!🦑 炸魷魚須:🦑太好吃了!炸出來的味道與魷魚本身非常匹配!🥟 日式炸餃子:🥟外酥內嫩,好吃到停不下來!🥤 波子汽水:🥤清爽好喝,消暑必備!▪️面屋常勝📍觀塘成業街7號東廣場地下G52-53號鋪

🦑 炸魷魚須:🦑太好吃了!炸出來的味道與魷魚本身非常匹配!

🥟 日式炸餃子:🥟外酥內嫩,好吃到停不下來!

🥤 波子汽水:🥤清爽好喝,消暑必備!

▪️面屋常勝
📍觀塘成業街7號東廣場地下G52-53號鋪
2023-10-09 11 views
星期六去觀塘攞衫, 約左朋友去左東廣場食拉麵。店鋪面積不大, 但牆身貼左好多日本貼紙, 也擺放著日本玩具, 令我回憶起去日本拉麵店既時光。門外也有遊戲機俾等候既客人打機。我哋叫左龍蝦湯拉麵, 佢既湯底濃郁鮮甜, 有好濃蝦味, 飲落去無加味精, 係店鋪用心製作。我哋去到見好多檯客人都有叫呢款龍蝦湯拉面。另外, 我哋亦叫左幾款炸物, 炸蠔炸得好酥脆, 炸魷魚鬚份量十足, 食落也十分彈牙。飲品揀左日本波子汽水, 好有懷舊feel。餐廳可以加錢叫套餐, 十分抵食, 性價比高。如果鐘意食拉麵, 可以去呢間試下, 對比起連鎖拉麵店, 佢既味道更好。
2023-10-09 46 views
呢間日本拉麵店在觀塘東廣場地下,店很小,開放式,座位唔是好多,環境有啲嘈雜,不過裝修就好有特色。餐單上選擇不是好多,但覺得都很好食,有啲選擇困難症。豬骨湯底濃郁,配有木耳絲、蔥絲、昆布,仲有一顆溏心蛋,叉燒都係大大件,食材新鮮,口感豐富,每一啖都好滿足。小食就嗌咗炸魷魚鬚和吉列牡蠣,都是炸得熱辣辣,表皮酥脆。蠔就有啲驚喜,多汁鮮甜。再配上日本的波子汽水和蜜瓜汽水,嚟一餐真是完美。呢間店性價比高,味道亦不錯,值得一試。

餐單上選擇不是好多,但覺得都很好食,有啲選擇困難症。

再配上日本的波子汽水和蜜瓜汽水,嚟一餐真是完美。
呢間店性價比高,味道亦不錯,值得一試。
2023-10-06 31 views
麵屋常勝//今天小編和友人放工後來到東廣場的這家小店吃晚飯✨這裡裝修很有懷舊回憶感 裝潢很特別~還有一架街頭拳霸的遊戲機在外🌈N7 - 濃郁雞白湯叉燒拉麵($108)(7.5/10)雞白湯底很香雞味 不是奶白色超濃的那種 吃完都不會覺得很口渴 拉麵麵質粗幼和軟硬都適中(麵質我們選了普通) 麵能掛湯👌🏼有三塊叉燒 叉燒肥瘦適中 軟稔有油香 好吃👌🏼N9 - 吉列蝦叉燒濃湯拉麵($108)(7.25/10)湯底呈深啡紅色 十分濃厚 超重蝦味 🦐配料有三隻炸蝦和兩塊叉燒 十分慷慨 這款較為重口味 但是也不錯吃🙌🏼追加溏心蛋(+$8)(7.5/10)溏心蛋煮得剛剛好👌🏼醃得剛好 不會太鹹好吃追加明太子(+$18)(7.5/10)明子太加了在雞白湯上 落單時店員有提醒說明太子可能會不太夾雞白湯和蝦湯~但我們也是照嘗一嘗~明太子有鹹香但不會過鹹 有微微辣味 個人認為加在雞香湯也不錯~😌追加套餐A (+$20)滋味雞軟骨半份 + 汽水追加套餐B (+$20)炸章魚球2粒 + 日本提子汽水(+$4)小食 (7.25/10)S5 - 吉列牡蠣($32 四隻)S6 - 蟹肉忌廉薯餅 ($28 兩件)S8
麵屋常勝//

N7 - 濃郁雞白湯叉燒拉麵($108)(7.5/10)

N9 - 吉列蝦叉燒濃湯拉麵($108)(7.25/10)

追加溏心蛋(+$8)(7.5/10)
溏心蛋煮得剛剛好👌🏼醃得剛好 不會太鹹好吃

追加明太子(+$18)(7.5/10)

追加套餐A (+$20)
滋味雞軟骨半份 + 汽水

追加套餐B (+$20)
炸章魚球2粒 + 日本提子汽水(+$4)

小食 (7.25/10)
S5 - 吉列牡蠣($32 四隻)
S6 - 蟹肉忌廉薯餅 ($28 兩件)
S8 - 炸魷魚鬚 ($48)
所有炸物/小食上檯時都很夠熱👌🏼應該都是即叫即炸的(單是這點已經贏一半了~) 雞軟骨和炸魷魚鬚份量慷慨 雞軟骨軟硬適中 點蛋黃醬吃一流😎 炸魷魚鬚有魷魚味 外脆內彈牙 是我和友人都認為最好吃的兩款✌🏼

餐廳只是在兩個小舖位 也只有兩位姨姨在樓面 感覺很用心和有人情味~食物質素也對得著價錢~在觀塘上班的人有時間可以來吃午飯和晚飯支持一下😛
2023-10-04 36 views
今日同朋友黎東廣場食拉麵🍜餐廳唔算大,但佈置用心仲放左部街霸機戲機俾食客打🔸極上濃蝦湯叉燒拉麵🍜見到好多人食呢款拉麵,所以都叫黎試吓☺️🦐蝦湯濃郁,而且唔落味精叉燒薄切,半肥瘦其他配料都好豐富,有香蔥,木耳,高菜,海苔拉麵亦都好彈牙,整體食落非常滿足😀🔸黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵🍜味道香濃得黎唔油膩黑蒜香同豬骨味好夾拉麵同樣彈牙,加埋隻溏心蛋,食完真係好飽肚☺️🔸小食小食炸到香噴噴,黃金色😍炸雞軟骨,脆卜卜😁,越食越上癮炸魷魚鬚份量好足🦑外脆內煙韌,好有咬口芝麻手羽,外脆內嫩,味道醃得啱啱好👍🏻
今日同朋友黎東廣場食拉麵🍜
餐廳唔算大,但佈置用心
仲放左部街霸機戲機俾食客打

🔸極上濃蝦湯叉燒拉麵🍜
見到好多人食呢款拉麵,所以都叫黎試吓☺️
🦐蝦湯濃郁,而且唔落味精
叉燒薄切,半肥瘦
其他配料都好豐富,有香蔥,木耳,高菜,海苔
拉麵亦都好彈牙,整體食落非常滿足😀

🔸黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵🍜
味道香濃得黎唔油膩
黑蒜香同豬骨味好夾
拉麵同樣彈牙,加埋隻溏心蛋,食完真係好飽肚☺️

🔸小食
小食炸到香噴噴,黃金色😍
炸雞軟骨,脆卜卜😁,越食越上癮
炸魷魚鬚份量好足🦑外脆內煙韌,好有咬口
芝麻手羽,外脆內嫩,味道醃得啱啱好👍🏻

2023-10-03 20 views
今天和朋友去觀塘有事辦,跟著在附近吃午餐才走! 天氣炎熱沒有胃口,都係吃簡單一些😃 這裏的食肆林立,俾我們發現一間吃日本拉麵的舖叫麵屋常勝🍜它在觀塘成業街7號東廣場地下G52-53 號舖! 港鐵觀塘站B2 出口行幾分鐘就到,十分方便😉 舖頭為開放式,有十多個位但都坐得舒服😀 整體裝修概念是日式復古風格👍牆上貼滿懷舊 posters和公仔,有些我們兒時見過😊 感覺回憶滿滿的!我們要了它們的招牌名物,極上濃蝦湯拉麵🦐 蝦湯鮮味濃郁,飲到蝦的新鮮和甜味👍 义燒🐷很軟棉棉又嫩滑,但有口感,好食!配上拉麵十分夾,必吃的👍還來了一個明太子豚骨湯义燒拉麵🍜 豚骨的湯底很地道👍 有濃濃的豬骨味,明太子份量不少,很鮮味帶些咸,配上嫩滑义燒和爽口的拉麵,這組合真的不錯😗小食要了炸魷魚鬚🦑 和吉列蝦🦐 魷魚鬚大大份,炸得酥脆可口😆 吉列蝦有三大隻,很香脆唔會粉太多,蝦夠大隻又新鮮有蝦味👍 再來罐日本波子汽水和蜜瓜汽水🍈真的大滿足😊這店的湯底主打無味精和用心調製,真的很出色! 食物質數相對價錢係性價比很高👍值得向大家推介去一試😘

今日同朋友黎東廣場食午餐,行經麵屋常勝,比佢有回憶感既裝修同街機吸引左!仲有我地都鐘意既拉麵食!拉麵湯底主打無味精。1.吉列蝦濃蝦湯叉燒拉麵 $108加左木耳、溏心蛋。2.濃郁雞白湯拉麵 $88加木耳、海草。濃蝦湯好鮮甜,雞白湯好濃郁,飲完都唔會口渴!拉麵軟硬恰到好處,木耳絲好爽口(必加!),叉燒肉質不錯,仲有吉列蝦!性價比高!🥰🥰🥰3.芝麻手羽 $284.吉列蠔 $325.蟹肉忌廉薯餅 $28炸物鬆脆吉列蠔仲好juicy!雞翼都好香脆!仲叫左充滿回憶既波子汽水!😆
拉麵湯底主打無味精。

1.吉列蝦濃蝦湯叉燒拉麵 $108
加左木耳、溏心蛋。

2.濃郁雞白湯拉麵 $88
加木耳、海草。

濃蝦湯好鮮甜,雞白湯好濃郁,飲完都唔會口渴!

3.芝麻手羽 $28
4.吉列蠔 $32
5.蟹肉忌廉薯餅 $28
炸物鬆脆
吉列蠔仲好juicy!
雞翼都好香脆!

仲叫左充滿回憶既波子汽水!😆
2023-09-30
Type of Meal
Lunch
  • 濃蝦湯叉燒拉麵
2023-09-29 55 views
今次嚟到觀塘嘅東廣場覓食,呢度雲集咗好多唔同嘅特色餐廳,而呢一間麵屋常勝就最吸引我啦!😍因為佢嘅裝修日式得黎,食完仲可以打機!🤣今次我同朋友都叫咗呢碗吉列蝦濃蝦湯叉燒拉麵,聽Staff講係冇味精嘅!咁梗係要試試佢,而且$108有一碗叉燒拉麵,再加三件吉列蝦,抵啦!個湯飲落真係冇味精味,但係亦都好濃蝦味,睇得出個湯底落咗好多心機!而且叉燒肥瘦適中,唔會太瘦太鞋👍🏻而且吉列蝦亦都熱辣辣,似係即叫即炸😋😋另外仲可以加錢叫小食,我哋叫咗芝麻雞翼,炸餃子,同埋炸蠔,全部都係即叫即炸,特別炸蠔好正,外脆內軟🤤🤤而且仲有唔同嘅日式飲品加購,然後食完飯仲可以打機,都幾特別,係一間性價比好高嘅餐廳!

晚上係觀塘做完yoga 去東廣場搵下有咩好食 經過俾呢兩部遊戲機吸引住 都唔知幾耐冇見過 細個既回憶番晒黎 坐低同朋友回味下 呢到主要食日本拉麵 同小食為主 我地叫左黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵 加多份、椰菜 同 日本木耳拉麵可揀硬度 同配料可以揀要咩唔要咩朋友加左料 所以碗拉麵特別大碗 黑蒜油湯底勁香 出面比較少有 豚骨湯飲落比一般既拉麵店清 店員話因為佢地無落味精推薦佢地既叉燒 表面應該有燒過 所以好香口 裡面就入口即融 肥膏 同 肉融埋一齊食雖然邪惡 但真係好正原本想試濃郁雞白湯雞叉燒親子拉麵不過已經賣晒 咁叫濃郁雞白湯叉燒拉麵 轉烏冬 加左糖心蛋 雞湯比豚骨湯清少少 但都好味 烏冬係粗身 索晒d 湯 好唔錯呢到+$20 有套餐 跟小食同飲品 性價比唔錯 不過我地想試其他小食 炸魷魚鬚同芝麻手羽 兩個都岩岩炸起 熱辣辣 脆卜卜魷魚鬚食落彈牙芝麻雞翼就係我既至愛 甜甜地又脆口 兒時回憶點可以冇波子汽水 雖然唔係玻璃樽上 但都係個個味道 朋友要左樽裝玄米茶 佢話茶味濃 食完解膩一流喎 下次一定要早d 黎試埋個雞叉燒拉麵至得
晚上係觀塘做完yoga
去東廣場搵下有咩好食
經過俾呢兩部遊戲機吸引住
都唔知幾耐冇見過
細個既回憶番晒黎 坐低同朋友回味下

呢到主要食日本拉麵 同小食為主

我地叫左
黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵
加多份、椰菜 同 日本木耳

拉麵可揀硬度 同配料可以揀要咩唔要咩

朋友要左樽裝玄米茶
佢話茶味濃 食完解膩一流喎

下次一定要早d 黎試埋個雞叉燒拉麵至得
2023-09-23 47 views
觀塘嘅平價抵食拉麵店,性價比高。呢度嘅招牌菜係極上濃蝦湯拉麵、佢嘅湯底濃郁鮮甜,仲有大量嘅鮮蝦味道,真係令人回味無窮。配埋彈牙嘅拉麵同鮮嫩嘅叉燒,每一口都好滿足。如果你鍾意豚骨湯嘅味道,可以試下佢哋嘅黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵。呢個湯底有濃郁嘅豚骨味道同黑蒜油嘅香氣,令味道更加豐富。叉燒肉質鮮嫩多汁,同湯底完美配搭,真係一絕。除咗拉麵,呢度仲有其他美味嘅小食。滋味雞軟骨有著香脆爽口。炸魷魚鬚則酥脆可口,魷魚嘅鮮味同炸得恰到好處。而芝麻手羽就係兩隻香炸過嘅雞翼,外皮酥脆,內裡多汁,再配上芝麻嘅香氣,絕對令你食指大動。飲品方面,呢度有日本汽水可以揀,揀咗波子汽水及提子汽水,食拉麵飲好爽!

觀塘嘅平價抵食拉麵店,性價比高。

除咗拉麵,呢度仲有其他美味嘅小食。滋味雞軟骨有著香脆爽口。
炸魷魚鬚則酥脆可口,魷魚嘅鮮味同炸得恰到好處。

2023-09-22 38 views
呢間拉麵店鋪雖然比較細,但係放左枱內有多個👾格鬥遊戲嘅街機,最經典嘅一定係拳皇系列,可以兩人對打食完,啲兒童回憶返晒嚟😌😌🍜我先叫左極上濃蝦湯拉麵 + 明太子 + 溏心蛋,蝦味醇厚濃郁,配搭淡麗既鹽味,帶出湯底的鮮甜😋 呢個係最多人叫最出名嘅款式,食得出好用心製作,而且冇味精!😊😊啲叉燒有燒過好香口,肥瘦適中最好味~ 加埋流心既蛋好滿足!最最最特別係一大條明太子,加落拉面到好夾!😛而呢到既拉面係比較粗,我叫左硬身,好有口感,索哂啲湯,就是正呀~🍜另一碗叫左濃郁雞白湯叉燒拉麵 + 溏心蛋,湯底色澤呈現奶白,味道清甜鮮香,濃郁,配有蔥、木耳、高菜、叉燒、紫菜,油膩感輕。就算叫普通煮法,拉麵都一樣彈牙,唔係煮得太淋身個隻。三大塊叉燒一樣薄切,好滑身~為食既我哋叫咗三個小食😜🦀蟹肉忌廉薯餅🐙炸章魚燒🐣滋味雞軟骨每款炸物都熱辣辣,點埋海鮮醬好開胃🤤最後叫左野飲🫧日本波子汽水 - 好少會飲到罐裝波子汽水,呢隻日本進口原味波子汽水又幾好飲喎💁🏻‍♀️

啲叉燒有燒過好香口,肥瘦適中最好味~ 加埋流心既蛋好滿足!
最最最特別係一大條明太子,加落拉面到好夾!😛

為食既我哋叫咗三個小食😜
🦀蟹肉忌廉薯餅
🐙炸章魚燒
🐣滋味雞軟骨
每款炸物都熱辣辣,點埋海鮮醬好開胃🤤
最後叫左野飲
2023-09-20 39 views
觀塘東廣場地下有好多好嘢食最近開咗呢間新嘅拉麵店主打冇味精湯底拉麵製作夠晒誠意呀❤️‍🔥-🔸極上濃蝦湯叉燒拉麵($88)湯頭超濃入口充滿鹹鮮嘅濃蝦味叉燒經過炙燒格外香口惹味呀👍🏻而拉麵條可自選選軟硬度適中軟硬度嘅拉麵唔錯口感有嚼勁喔!+$8可追加溏沁蛋價錢合理!🔸炸魷魚鬚(+$48)新鮮熱辣炸起,非常香口😋咬落酥脆一啲麵唔韌呀💕🔸炸章魚球(+$20@2粒配送汽水/茶)Order拉麵再追加小食會有飲品送呀!如果飲日本汽水,都只係補多$CP值超高!外層口感唔會「好粉」內餡食到有章魚🐙口感唔錯👍🏻🔸濃郁雞白湯叉燒親子拉麵($108)雞肉厚身有咬口肉質唔會柴皮除咗又雞肉仲有一隻溏心蛋湯底帶肉香但味道相對濃蝦湯無咁濃🦞推介重口味嘅朋友一定要試龍蝦湯底喔!🔸秘製南蠻雞(+$48)大大件好吸引😍咬落香脆肉嫩有肉汁一啲都唔油膩呀!🔸滋味雞軟骨(+$20 配送汽水/茶)咗落卜卜脆而且食到軟骨嘅獨特滋味一粒粒好易令人食到停唔到口😆
觀塘東廣場地下有好多好嘢食
最近開咗呢間新嘅拉麵店
主打冇味精湯底拉麵
製作夠晒誠意呀❤️‍🔥

🔸極上濃蝦湯叉燒拉麵($88)
湯頭超濃
適中軟硬度嘅拉麵唔錯
口感有嚼勁喔!
+$8可追加溏沁蛋
價錢合理!

🔸炸魷魚鬚(+$48)
新鮮熱辣炸起,非常香口😋
咬落酥脆
一啲麵唔韌呀💕

🔸炸章魚球(+$20@2粒配送汽水/茶)
Order拉麵再追加小食
會有飲品送呀!
如果飲日本汽水,都只係補多$
CP值超高!
外層口感唔會「好粉」
內餡食到有章魚🐙
口感唔錯👍🏻

🔸濃郁雞白湯叉燒親子拉麵($108)
雞肉厚身有咬口
肉質唔會柴皮
除咗又雞肉仲有一隻溏心蛋
湯底帶肉香
但味道相對濃蝦湯無咁濃🦞
推介重口味嘅朋友
一定要試龍蝦湯底喔!

🔸秘製南蠻雞(+$48)
大大件好吸引😍
咬落香脆肉嫩有肉汁
一啲都唔油膩呀!

🔸滋味雞軟骨(+$20 配送汽水/茶)
咗落卜卜脆
而且食到軟骨嘅獨特滋味
一粒粒好易令人食到停唔到口😆
⭐️吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵$108⭐️黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵$76⭐️秘製南蠻雞 $48⭐️炸魷魚鬚🦑 $48呢度主打無味精嘅湯底,飲多幾淡都唔會口喝,推介濃蝦🦐湯。雖然拉麵睇落有啲似公仔麵,但係食落帶嚼勁。炸物正常味道,幸好是即炸熟辣辣!

⭐️吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵$108
⭐️黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵$76