2023-05-05 562 views
你來到這家食店點餐,在你完成訂單和結帳時,你被告知需要額外支付50元的費用,因為你飲了不是這家店提供的飲品。但是,當你在菜單和其他地方查找時,沒有看到任何提示或標誌,表示需要支付這個費用。這讓你感到非常屈服和不公平,因為在你點餐時,這家店沒有提供任何額外的費用信息或者提示。這讓你感到非常不滿,因為像切餅費和開瓶費這樣的費用,店家通常會通知客人需要支付的費用,並在菜單上或其他地方明確標示,讓顧客能夠清楚地知道需要支付的費用。如果這家食店想要建立好的口碑和信譽,它應該要提高透明度,明確告知消費者所有的費用,從而讓消費者能夠作出明智和理智的消費決策。這不僅有助於消費者對這家食店產生信任和好感,也有助於建立長期和穩固的客戶關係。總之,這家食店應該要學會提高透明度,清晰地告知消費者所有費用,避免因為收取某些費用而引起顧客的不滿。只有這樣,它才能夠維護其好的口碑和信譽,增加客戶忠誠度和滿意度,從而獲得更多的商機和回頭客。

專屬牛魔王的全牛火鍋宴吃得很盡興。這點主打牛肉火鍋,提供來自不同產地、不同部位的牛肉,很多特別部位不但沒吃過,甚至連聽沒聽過,分得很細,吃得講究。今期主打日本長野縣直送的信州和牛,每碟小量多款,倆口子以$xx的親民的價錢就可以吃到很多不同部位的牛肉,大飽口福。牛雜湯底 $82從來沒想到牛雜也可以當作火鍋湯底,不但用盡牛的每一部份,湯底的效果和味道也非常出色。不但沒有內臟的腥味,反而充滿獨特的牛油香。牛肚、牛肺、牛腸、牛膀每一牛雜份量平均,湯底味道濃郁,不死鹹也不油膩。罕有部位3送1組合 $244$2xx可以吃到4個部位,絕對適合心大心細、又有選擇困難症的倆口子。信州和牛肩胛、信州和牛後腿肉、澳洲五花趾和贈送的安格斯橫隔肌都很有特色。信州和牛當然以牛肉味和完美油香最為突出。五花趾的口感很過癮,以瘦肉和筋膜較多,吃起來很紮實、爽口。安格斯橫隔肌顏色較深,牛味濃郁,帶有咬嚼感。加拿大艾伯塔嫩池板 $48 | 熟成加拿大牛肩脊 $58 初試嫩池板這個特別部位,一試愛上,油脂含量較低,追求肉汁就應該會喜歡,印象深刻。牛肩脊油花均勻、牛味突出,口感柔韌適中,一樣高質。黑豚梅花肉 $68油脂分布均勻

牛雜湯底 $82

澳洲五花趾

罕有部位3送1組合 $244
加拿大艾伯塔嫩池板

熟成加拿大牛肩脊

加拿大艾伯塔嫩池板 $48 | 熟成加拿大牛肩脊 $58

黑豚梅花肉 $68
油脂分布均勻,軟滑而不失口感,而且大大片,吃起來更能滿足肉望。比起濃郁的牛味,這個豬肉香味更顯輕盈清爽。

手打牛筋丸 $30
整體肉汁豐富,大大粒更能吃得牛肉的纖維和彈性。味道不至於超濃郁,但與重口味的牛雜湯底融為一體,互補不足,恰到好處。
澳洲五花趾
加拿大艾伯塔嫩池板
熟成加拿大牛肩脊
2023-04-27 366 views
選擇多.特式牛肉火鍋盛 616 相信唔少人聽過/食過。非常適合聚會嘅地點,而且佢嘅牛肉CP值高,好抵食而且今次係皇后大道西分店更係別出心裁,裝修上還原香港嘅一啲傳統。坐得舒服之外更有feel~湯底(鴛鴦牛骨酸菜鍋)-蘿蔔牛骨湯-酸菜🈶️清甜牛骨湯同大量重口味酸菜辣鍋,一次過🈵️足兩個願望🥰肉類-信州和牛赤身🈶️和牛打邊爐真係第一次,超正。赤身濃味,油脂分布均勻。涮兩三下熟,入口即化-澳洲五花趾、金花趾🈶️打邊爐必食牛肉部位,屬於牛腳嘅位置。特別爽滑,唔會韌。•滑尾龍🈶️上菜會配埋生雞蛋上,撈埋蛋液,食落去特別嫩滑🥰仲有好多牛肉部位,絕對係食肉獸天堂蔬菜-娃娃菜、皇帝菜、竹笙、蜂巢豆腐🈶️ 蜂巢豆腐必食,超級索汁丸、餃-台式蛋餃、牛丸(半打)、雙拼牛肉餃、手打墨魚滑、手打蝦滑麵食、小食-鮮製手打鳥冬、手拍黄瓜616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)📍西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
選擇多.特式牛肉火鍋

湯底(鴛鴦牛骨酸菜鍋)
-蘿蔔牛骨湯
-酸菜
🈶️清甜牛骨湯同大量重口味酸菜辣鍋,一次過🈵️足兩個願望🥰

肉類
-信州和牛赤身

-澳洲五花趾、金花趾
🈶️打邊爐必食牛肉部位,屬於牛腳嘅位置。特別爽滑,唔會韌。
•滑尾龍
🈶️上菜會配埋生雞蛋上,撈埋蛋液,食落去特別嫩滑
🥰仲有好多牛肉部位,絕對係食肉獸天堂

蔬菜
-娃娃菜、皇帝菜、竹笙、蜂巢豆腐
🈶️ 蜂巢豆腐必食,超級索汁

丸、餃
-台式蛋餃、牛丸(半打)、雙拼牛肉餃、手打墨魚滑、手打蝦滑

麵食、小食
-鮮製手打鳥冬、手拍黄瓜

616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)
📍西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
2023-04-23 229 views
西營盤好耐冇黎啦,約幾個朋友食616牛肉火鍋🍲!講起牛肉火鍋,就一定要食呢間先可以解癮!店鋪裝修好有特色,係70年代風格☺️醬料好多款式揀,佢個醬油係特別調製!好好味!🍲駕鴦酸菜牛骨湯牛肉火鍋其實可以用最簡單既湯底!不過鍾意辣既我都係揀左兩個湯底😏😏🐂信州和牛赤身和牛真係一絕,最濃味既就係呢個部位,佢既油脂分布好吸引,係滾熱辣既湯底涮兩下就熟,入口即化😋😋🐂澳洲五花趾、金花趾特別鍾意兩個部位既牛,佢係牛腳位,所以特別爽滑,牛味都特別濃烈😋😋🐂滑尾龍配埋生雞蛋一齊上既,涮之前要攪混佢,食落去特別嫩滑😋😋還吃了其他的牛肉就不一一多少說啦!不過我地真係食左好多!個個都係食肉獸😎😎而且牛肉食完又唔怕肥!毫無壓力❤️蔬菜🥬:娃娃菜、皇帝菜、竹笙、蜂巢豆腐🍡丸子類:台式蛋餃、牛丸(半打)、雙拼牛肉餃、手打墨魚滑、手打蝦滑其他:鮮製手打鳥冬、手拍黃瓜飲品:洛神玫瑰茶&可樂

🍲駕鴦酸菜牛骨湯

🐂信州和牛赤身
🐂澳洲五花趾、金花趾
🐂滑尾龍
配埋生雞蛋一齊上既,涮之前要攪混佢,食落去特別嫩滑😋😋

蔬菜🥬:娃娃菜、皇帝菜、竹笙、蜂巢豆腐

🍡丸子類:
台式蛋餃、牛丸(半打)、雙拼牛肉餃、手打墨魚滑、手打蝦滑

其他:鮮製手打鳥冬、手拍黃瓜

飲品:洛神玫瑰茶&可樂
2023-04-20
$300 (Dinner)
  • 金花趾
2023-04-19 195 views
講到打邊爐同食靚牛一定係會諗起616, 今次去係想試下佢地新出日本信州和牛係日本著名長壽縣飼養既黑毛和牛品牌,其實知道有呢個消息我都幾驚訝,因為616一向都係價錢比較實惠既靚牛,會唔會好貴嫁,其實又唔會,有和牛盛先$234 一次過試晒信州和牛肩胛,信州和牛腹肉同信州和牛赤身!而且仲會再送一碟澳洲五花趾!另外一個特別之處,係呢啲種類嘅牛係用蘋果養,肉質特別肥美柔軟,大家真係要去試吓!另外就係梗係要叫返平時食開嘅牛肉啦!比較推薦嘅有!金花趾牛蹆肌肉部位,最彈牙,結實有咬口牛坑爪有適當嘅脂肪,唔會太肥牛朴肉脂肪比較少,取自於牛肉比較多嘅位置,肉味濃郁牛駝峰位於牛的後頸邊部位油香均勻帶幼筋如果有選擇困難症嘅人,可以直接選擇三送一套餐,澳洲和牛頸脊,牛上肋,澳洲五花趾,安格斯橫膈膜!樣樣都各有特色我都鍾意食!其實仲有幾十款牛肉係可以選擇,睇返個人鍾意咩口味以選擇!

另外就係梗係要叫返平時食開嘅牛肉啦!
比較推薦嘅有!

金花趾
牛蹆肌肉部位,最彈牙,結實有咬口

牛坑爪
有適當嘅脂肪,唔會太肥

牛朴肉
脂肪比較少,取自於牛肉比較多嘅位置,肉味濃郁

牛駝峰
位於牛的後頸邊部位
油香均勻帶幼筋

樣樣都各有特色我都鍾意食!

其實仲有幾十款牛肉係可以選擇,睇返個人鍾意咩口味以選擇!
2023-04-19 103 views
講到牛肉火鍋嘅始祖,一定唔可以唔提《616牛肉火鍋專門店》。佢地出名牛肉部位最齊全又新鮮,想食得刁鑽就一定唔可以錯過。最近佢地仲推出左日本直送信州牛肉,佢地係有名嘅黑毛和牛,聽講話一部分嘅牛飼料用左當地盛產嘅牛肉,我都忍唔住叫番一碟試下。首先揀左湯底先,有多達11款湯底,我就揀左牛雜湯底。特選和牛盛 $234佢地今期嘅特選和牛就係信州和牛,一次過可以試哂3個部位:牛肩胛、牛腹肉、赤身。建議由淡到濃咁樣試,先試牛肩胛,肉質相對會較結實,牛肉味會好突出。而牛腹肉就牛肉邊緣會有白色牛脂,味道和口感都會比牛肩胛更加軟身和豐富。最後可以試下最濃味嘅赤身,大理石嘅油花入口即溶,令人再三回味。試完和牛,仲可以試埋其他部分,我就最鍾意以下幾款。金花趾係牛小腿上面嘅部位,靠近肌肉部位,口感相對上比較爽口。牛坑爪其實係牛肋條再薄切,有一層薄薄嘅油花,但又唔會油膩。牛朴肉係牛頸脊嘅部位,脂肪相對更加少,顏色主要鮮紅色,口感紮實。另外仲有其他部位試左,就唔一一盡錄。616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖

首先揀左湯底先,有多達11款湯底,我就揀左牛雜湯底。

特選和牛盛 $234

試完和牛,仲可以試埋其他部分,我就最鍾意以下幾款。

金花趾
係牛小腿上面嘅部位,靠近肌肉部位,口感相對上比較爽口。

牛坑爪
其實係牛肋條再薄切,有一層薄薄嘅油花,但又唔會油膩。

牛朴肉
係牛頸脊嘅部位,脂肪相對更加少,顏色主要鮮紅色,口感紮實。

另外仲有其他部位試左,就唔一一盡錄。

616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)
西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
2023-04-05 192 views
原來係西營盤一帶有間都幾有特式嘅616火鍋🥩🍲入面係傳統香港舖頭嘅裝修
閒日嘅夜晚都唔算好多人,坐得舒服亦都唔會好快趕你走👍🏻
湯底叫左鴛鴦沙嗲牛湯底,呢到嘅沙嗲湯底聽過好多朋友推介都唔錯嘅👍🏻👍🏻
616專門食牛,所以今次都叫左好多唔同種類嘅牛黎試
🥩包括有特選和牛盛(送澳洲五花趾),雙拼牛肉餃,牛駝峰,牛舌,花雕醉牛🥦🌽🐷另外除左牛, 我地都叫左黑豚霜降肉,手打蝦滑,油麥菜,粟米,自蘿蔔,響鈐,公仔麵小食叫左花雕醉雞卷🐔
飲品有可口可樂ZERO菊花桂圓露616/原漿-手工啤🍻

可口可樂ZERO
菊花桂圓露
616/原漿-手工啤🍻

2023-03-30 161 views
今次嚟到616牛肉火鍋專門店食飯,呢度真係好正啊!最令我驚喜嘅係滑尾龍,佢個肉質嚟得好鮮嫩,又有啲脂肪,真係好滑好嫩,帶出嚟嘅味道都好濃郁。烏冬都值得一試,佢嘅口感好有嚼勁。如果想追求極致嘅牛肉味道,咁就要試下信州和牛啦!佢嘅肉質非常優質,入口即化,而且帶出嚟嘅牛肉味道都好濃郁,真係令人回味無窮。最後就係菊花桂圓露啦,呢杯飲品好似完美嘅結尾,佢嘅口感好滑順,而且味道唔會太甜,非常適合飯後享用。總括而言,如果你係一個愛好牛肉火鍋嘅人,616牛肉火鍋專門店絕對係一個值得一試嘅地方,特別係滑尾龍同信州和牛,真係好正!
今次嚟到616牛肉火鍋專門店食飯,呢度真係好正啊!

烏冬都值得一試,佢嘅口感好有嚼勁。

2023-03-28 138 views
呢排落雨又轉涼,最好梗係去打個熱邊爐。今次揀咗一間少人啲嘅616,貪佢容易搵位。呢間啲裝修用咗老香港鋪頭嘅設計,我哋一行四人就坐係個舖頭入面。入嚟616梗係食牛喇。呢期有日本直送信州和牛,叫信州特選和牛盛(赤身、牛腹肉、牛肩胛)仲送澳洲五花趾。四份梗係唔夠我哋食,仲叫咗牛駝峰、牛舌、花雕醉牛。仲有啲牛肉餃、蝦滑、菜等等。湯底只係叫個鴛鴦沙嗲/牛骨湯就夠。三款和牛都非常之淋,牛肩胛肉味最濃。五花趾係後腿肉,有少少根,有𡁻口。其他部份都好新鮮好正。仲有梗要叫埋呢到啲616原漿手工啤喇。花香味夠,又清香。每次嚟到都叫🍻

Type of Meal
Dinner
2023-03-04 233 views
今日去咗西營盤去食牛肉火鍋,裏面嘅風格充滿情懷,好多唔同香港舊時代嘅產品,非常之懷舊得意。服務員態度非常之好,座位亦都非常之大,我哋叫咗二人套餐,有唔同牛肉嘅部位,亦都有蔬菜,炸魚皮,同埋兩杯嘢飲,非常好食。

2023-01-08 609 views
今次去到616牛肉火鍋專門店!首創以刁鑽牛肉部位作招徠的火鍋店:封門柳、金花趾、牛心腚等17款選擇,坊間少見,每碟份量不大,勝在價錢不貴,多試幾款也不肉痛。今次有個77折必食牛肉組,牛肉入口即化,非常鮮味。另外佢哋嘅花雕醉蜆煱,非常新鮮,鮮甜可口!仲可以用番佢地嘅湯底打邊爐。另外616經五豐行每日入口秦川騸牯黃牛(即閹牛),牛隻指定要4歲大,脂肪肥美,肉質特別嫩滑。牛肉早上屠宰後,下午即送到店內,保證新鮮,只用簡單牛骨湯最能吃出原味。另外亦有來自不同產地的牛肉,很有特色,牛魔王必訪。
今次去到616牛肉火鍋專門店!

另外亦有來自不同產地的牛肉,很有特色,牛魔王必訪。
2022-10-19 1099 views
之前聽到朋友話呢間邊爐店好正 話佢嘅牛肉幾有特色 又唔貴 所以一於去試吓 唔知好唔好食呢😚必食推介✨👅胸口膀 $48✨👅匙柄 $48✨呢兩個一齊食真係好正😋係佢哋餐廳推薦嘅配搭 胸口膀食落幾爽口 又有少少油脂感🥰匙柄嘅牛味都幾突出 好好食🤤👅英國安格斯牛前胸胸 $58呢個都唔錯 食落都幾滑 份量啱晒兩至三個人食🙈👅牛駝峰 $48✨呢個又係另一個最推薦嘅牛肉🤩佢嘅油脂分布好平均 牛味都幾濃郁 好味😛👅封門柳 $68呢個比之前嘅幾款牛有咬口 油脂比較少 但係都係冇乜筋嘅 而佢都係比較厚切 食落口感更加豐富😍幾特別👅雙拼牛肉餃 $50一個係原味 一個係麻辣嘅 皮唔會好厚 總共有六隻餃 幾抵食😙👅手打墨魚滑 $50墨魚玩食落都幾爽彈🤓👅牛骨清湯 $62湯底幾清甜😝👅鮮製手打烏冬 $18總括嚟講 呢間火鍋店嘅牛肉幾有特色😋性價比幾高 服務都好好 大家要來呢度一試呀😚😋 好味:8.37/10🤑 價錢:8.45/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:7.78/10😚 衞生:7.88/10🤩 整體:8.27/10

必食推介✨

😝 環境:7.78/10
😚 衞生:7.88/10
🤩 整體:8.27/10

2022-07-27 1177 views
呢間潮汕火鍋店啲座位舒適,環境都乾淨,唔會好似好多火鍋店咁地板痴笠笠,裝修得幾靚。 唔係好食得辣所以揀左鴛鴦沙牛湯底,呢間店有好多出面好少見既牛既部位可以食,唔清楚係牛既邊一part唔緊要,店內有圖片話比你知牛既唔同部位叫咩名,十分貼心👍🏻👍🏻✨牛舌:正正常常,夠爽口,成碟差唔多比我一個人食晒😂😂 ✨胸口膀:一上枱見到成碟白雪雪,唔講真係唔知佢係牛😂😂好彩佢上菜個陣會連埋張紙,寫明呢碟係啲咩😆😆胸口膀即係牛既前胸脂肪肉,所以油脂較多,不過食落十分爽滑,推薦大家試下👍🏻👍🏻 ✨熟成加拿大牛肩脊:牛肉好新鮮,食落牛味都幾濃! ✨加拿大艾伯格牛側胸肉:呢個部位既牛油脂分佈比較平均,所以食落好嫩滑😋😋 其他仲嗌左鴨血、手打蝦滑、油麥菜、白蘿蔔……真係食到好滿足!一家大細一齊打邊爐,一邊食牛肉一邊學下唔同既牛既部位都唔錯架😜😜

✨牛舌:正正常常,夠爽口,成碟差唔多比我一個人食晒😂😂
牛舌

胸前膀

✨熟成加拿大牛肩脊:牛肉好新鮮,食落牛味都幾濃!

加拿大艾伯格牛側胸肉

牛舌
胸前膀
加拿大艾伯格牛側胸肉
2022-05-29 852 views
潮汕牛肉火鍋店,同其他火鍋店唔同嘅地方在於佢哋有好多唔同種類同埋部位嘅牛肉🦦🫶🏻推薦牛骨湯湯底,醬料方面有醬油、沙茶醬仲一款616獨家秘製牛肉汁可以試一試~~-滑尾龍牛後腿肉,由於脂肪較少,口感偏韌,但肉味濃郁,加入生蛋,灼燙前將肉與蛋拌勻,令纖維松化,入口自然又滑又富肉香。第一次見到牛肉搭配上生雞蛋嘅中式火鍋吃法,果然超級滑😋-手打牛滑每啖都係牛肉,好足料🔥,記得呢個要煮耐啲,如果唔係可能會唔熟㗎~
滑尾龍
手打牛滑
2022-04-02 1461 views
🥘Lunch 打邊爐其實幾好,有多啲時間消化,鍾意食「牛」嘅友人食得好爽🥩。616嘅好處係細細份,可以試唔同款;但小心叫得太多食唔晒🤣。🥘『鴛鴦酸菜牛骨湯』$78~佢嘅湯底一向普通,都係靠自己撈嘅「汁」比較穩陣⋯⋯🐮🐄🐂🐃🥩🐮🐄🐂🐃🥩原來張墊枱紙上面,有唔同牛嘅拼配組合,大家可以試下;我哋點嘅時候無留意,所以都係隨意點:1️⃣🌟『安格斯——橫隔肌』—— 鮮嫩,有牛味,少脂肪2️⃣『匙柄』—— 有咬口,間中有筋3️⃣🌟『封門柳』 —— 牛味最重,比較有咬口4️⃣🌟『俄羅斯牛側胸肉』—— 嫩滑,但油脂味重5️⃣胸口膀——成碟白雪雪,除咗油脂味,仲有少少爽⋯⋯🦑『手打墨魚滑』$48🦐『手打蝦滑』$48~好淋,覺得麻麻地🟡『蜂巢豆腐』$28🐮『黑柏葉』$68~淥熟咗會縮到好細,少少、少少咁淥比較好,如果唔係好難搵得返。📍616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖。【小編的話】➡️疫情期間,有部份舖頭無開,去之前可以睇吓佢IG或者聯絡一吓先去

616嘅好處係細細份,可以試唔同款;但小心叫得太多食唔晒🤣

🥘『鴛鴦酸菜牛骨湯』$78
~佢嘅湯底一向普通,都係靠自己撈嘅「汁」比較穩陣
鴛鴦酸菜牛骨湯

~好淋,覺得麻麻地
🟡『蜂巢豆腐』$28
🐮『黑柏葉』$68
手打蝦滑/  黑柏葉

📍616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西) (西環)
西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖

【小編的話】
2022-03-26
$280 (Lunch)
手打墨魚滑