Restaurant: Acquasala
Terms & Details:
2022-07-24 84 views
Acquasala (中環)接男朋友放工,同男朋友去soho 區食dinner❤️ 🔸SALMON AVOCADO SALAD $108餐廳用左自家製既三文魚,顏色似吞拿魚,比平時的顏色偏紅😃 加左黑醋汁喺沙律🥗菜,同埋好creamy既牛油果🥑,食落清新~🔸TRUFFLE TAGLIOLINI $210由於小編係黑松露控,叫左餐廳既鮮刨黑松露意粉。雖然不是一片片的松露片在意粉上,但也鋪滿了松露碎,好香~🔸TIRAMISU $98好似一盆盆栽🪴,食落mascarpone cheese 好綿滑😍 咖啡酒味突出,食完甜品心情好啲❤️🔸ORANGE LEMONADE 呢杯飲品酸酸的好開胃好岩炎炎夏日飲用😋*需加一服務費地址:中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
Acquasala (中環)

接男朋友放工,同男朋友去soho 區食dinner❤️

🔸SALMON AVOCADO SALAD $108

🔸TRUFFLE TAGLIOLINI $210

🔸TIRAMISU $98

🔸ORANGE LEMONADE
呢杯飲品酸酸的好開胃好岩炎炎夏日飲用😋

*需加一服務費
地址:中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2022-07-21
$280 (Dinner)
2022-07-22 82 views
Good vibes & quality food This Italian restaurant is located at the heart of Soho , though different cuisines are served nearby, the relaxing and chilling vibe still caught my eyes.WARM OCTOPUS SALAD Octopus was very tender, I like taste it with cream cheese , cherry Tomato confit and toggiasco olive, definitely a mouth washing appetizer.SCALLOP CARPACCIO With kumquat and micro wasabi sauce, this scallop sashimi demonstrate a more delightful than the Japanese one.ROAST BEEF TOPPED JAPANESE RICE
Good vibes & quality food

WARM OCTOPUS SALAD

SCALLOP CARPACCIO

Apple ginger source is full of flavour but not too salty, it matches well with the roast beef. Worth mentioning is that japanese rice are soft and chewy , I am addicted to it.

#test_central
🏠 Acquasala
📍G/F & M/F, 13 Elgin Street, Soho, Central
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#appetizers #roastbeef #rice #italian #vibes #wine
  • scallop carpaccio
  • Roast beef topped japanese rice
2022-07-22 60 views
嚟到當然要食佢哋嘅招牌烤牛肉蓋飯✨賣相真係勁吸引 面頭鋪滿粉嫩嘅烤牛肉片🥩肉質好嫩滑 牛味又濃郁🐮最正一定係配埋個超特別嘅蘋果薑汁🍎好開胃味道好夾😚再撈埋個雞蛋黃同日本米 正🥚🇯🇵🍚
⁑📌 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓•Acquasala最唯人熟悉嘅就係日本牛肉飯,呢個亦係我個朋友bookmark咗佢好耐嘅原因🦄呢次到訪係5至6月期間,所以可能同今日嘅餐牌/價格有不同🙇🏻‍♀️•𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 (𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 + 𝘔𝘢𝘪𝘯 + 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵)💰158 each𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 🥚𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠𝐬燒蘆筍唔會苦,以簡單嘅調味作點綴,不過不失😗而印象比較深嘅係poached eggs,生熟嘅程度拿捏得好,令人滿意🍳由於雞蛋本身都唔差,蛋黃香氣重😋加上不同香料,味道得以更好發揮📈𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬🍚𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞首先不得不讚佢嘅賣相優美,睇到都已經覺得好滿足😍薄切腍滑嘅牛肉加上特製嘅醬汁🥩配上被蛋漿均勻包覆住嘅珍珠米飯🌾無可挑剔😚🍴𝐏𝐚𝐜𝐜𝐡𝐞𝐫𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐦𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬煙管麵比較厚身,雖然望落份量唔似好多,但係非常filling😛煙管麵嘅質地實淨而富有彈性,每次咀嚼都仿佛feel到有少少痴牙咁,非常有趣🦷醬汁比較稀,應該係落咗牛

📌 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬

𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬
🍚𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞

煙管麵比較厚身,雖然望落份量唔似好多,但係非常filling😛煙管麵嘅質地實淨而富有彈性,每次咀嚼都仿佛feel到有少少痴牙咁,非常有趣🦷醬汁比較稀,應該係落咗牛油烹調🧈仲食得出淡淡海鮮嘅香氣🐚汁嘅份量唔算多,但都足夠讓每條麵同蜆都夠味🧜🏼‍♀️

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬
🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐚
第一次食蘋果pana cota,配搭幾新鮮😎表面亦灑上肉桂粉作為點綴。pana cota嘅質感係偏向creamy個邊嘅,奶味都算重🥛

☕️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
Tiramisu都非常不錯,味道方面真係十分出眾🥳但始終動搖唔到pici嘅tiramisu係我心目中嘅地位😤

🎏推薦指數: 8.5/10

總括而言,我認為acquasala值得大家一試,整個用餐體驗非常難忘🌠但係我又未必會再訪。

🧮有加一服務費哦
2022-07-17 74 views
/ /中環SOHO區意大利菜🤩真係好耐冇食意大利嘅嘢啦🇮🇹環境舒適,裝修好別緻😍😍假日來chill chill( ´▽`)Roasted Beef Topped Japanese Rice🥩 呢個超好食!!有好多塊薄薄嘅燒牛肉流心蛋黃撈埋啲飯真係好夾!好creamy🥰🥰配埋apple ginger sauce味道酸酸甜甜,超開胃!Scallop Carpaccio 🥗本身想試吓佢個薄餅,不過好可惜賣晒😢見到呢個帶子沙律都好吸引!帶子份量好多,加左柚子嘅酸味食落好fresh,仲帶出帶子嘅鮮甜Linguina Vongole 🍝呢個蜆炒意粉好入味🤩🤩食落好清新,意粉質地好彈牙煮得啱啱好!!📍 Acquasala (中環)中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓#中環美食 #上環美食 #香港美食 #打卡餐廳 #意大利菜
/ /
中環SOHO區意大利菜🤩
真係好耐冇食意大利嘅嘢啦🇮🇹
環境舒適,裝修好別緻😍😍
假日來chill chill( ´▽`)

呢個超好食!!有好多塊薄薄嘅燒牛肉
流心蛋黃撈埋啲飯真係好夾!
好creamy🥰🥰配埋apple ginger sauce
味道酸酸甜甜,超開胃!

Scallop Carpaccio 🥗
本身想試吓佢個薄餅,不過好可惜賣晒😢
見到呢個帶子沙律都好吸引!
帶子份量好多,加左柚子嘅酸味
食落好fresh,仲帶出帶子嘅鮮甜

Linguina Vongole 🍝
呢個蜆炒意粉好入味🤩🤩
食落好清新,意粉質地好彈牙
煮得啱啱好!!

📍 Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

#中環美食 #上環美食 #香港美食 #打卡餐廳 #意大利菜
2022-07-15 61 views
星期五放工其實真係要chill下鬆下同朋友飲返杯食下好嘢中環呢條街其實唔少餐廳都唔錯好有外國feel呢度唔止酒類唔錯連食物都幾多花款送酒一定要有芝士cold cut份量多到呢喜愛滑身少少果隻火腿水牛芝士亦比一般食開嘅更絲滑如果可以俾多啲麵包夾嚟食就正啦八爪魚配沙蘋果口感好出眾特別鐘意個醬有啲似唔凍嘅vanilla ice cream 蜆肉意粉真係多蜆唔會得啲殼只用欖油唔落cream sauce多一重清新感而豬肉腸都幾特別先食一口油香十足嘅肉腸再配一口薑味濃郁嘅豆味蕾衝突立即提升!
星期五放工

多一重清新感

而豬肉腸都幾特別
先食一口油香十足嘅肉腸

再配一口薑味濃郁嘅豆
味蕾衝突立即提升!
2022-07-13 62 views
太耐無去街,成條 soho 依利近變咗勁多都唔知(永遠懷念 Sahara)。Acquasala 主打食意大利菜🇮🇹嘢食主要比較精緻玲瓏,價錢Soho 嚟講唔算進取(但係 starter main dessert 都差唔多價錢🤣 感覺狂食main 會最抵)可以試多幾種唔同款式前菜有 burrata 同 scallop carpaccioBurrata 清新柔滑,口感好正切開仲有爆醬,但個調味好似淺味咗小小;Scallop carpaccio 口感好滑,味道都幾鮮又開胃兩味前菜都正常發揮,但個主菜就驚喜好多個 roast beef topped Japanese rice 牛肉薄切烤完但唔會太熟一啲都唔柴,食落牛味好濃唔會肥又嫩口,仲要加埋蛋撈埋一齊,仲有日本米索曬啲精華,不得了勁好食,呢個絕對值得為咗佢再嚟 💯Truffle tagliolini 麵條彈牙,滿滿松露食落都幾香兩個甜品tiramisu 同 crème brûlée 都高水準發揮嘅,但成一百蚊一個咁細我覺得有小小貴最後,要勁讚嘅係外藉侍應姐姐超級醒目,我哋話要拎住個 tiramisu 杯影合照,佢竟然主動話:你哋係咪有人生日

兩味前菜都正常發揮,但個主菜就驚喜好多

最後,要勁讚嘅係外藉侍應姐姐超級醒目,我哋話要拎住個 tiramisu 杯影合照,佢竟然主動話:你哋係咪有人生日呀?我哋有蠟燭可以幫你點喎(強行翻譯)我哋問佢點解知,佢話壽星仔 you looks like having a birthday 😂😂😂 笑死,呢啲小細節先最加分呀!一間餐廳揾到啲好嘅有 heart 啲嘅 staff 真係好緊要,西 staff 係堅趕客的🙊
2022-01-08
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
Happy Friday 揀咗呢間位於中上環Soho區嘅意大利餐廳,餐廳環境舒適,食物方面都分咗頭盤、小食、主菜和甜品,價錢都不算太貴,性價比都幾高,另外,店員全部係外藉人士,裝修又帶點復古味道,有少少去咗旅行嘅感覺,幾ᴄʜɪʟʟ!1. ROMANA PIZZA PICCANTÉ ($118)呢款Pizza整得幾薄身,starter嚟講份量都算幾多,成個批烤到微微香脆又唔油膩,唔怕食到好飽滯~ Pizza鋪滿辣味莎樂美腸、肉碎和鮮茄醬,再配上濃郁的芝士😝,非常惹味!😍2. ROAST BEEF TOPPED JAPANESE RICE ($160)呢個應該係餐廳嘅招牌菜,好多人都會點嚟食,薄牛肉烤到肉質好粉嫩🤩,大約有七至八大塊,飯用左日本珍珠米,幾有嚼勁,飯面仲放咗一隻生蛋,撈飯食一流!😍 還跟配了ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ,可以分幾次慢慢加上去,甜甜酸酸都幾好食!3. BRAISED BEEF CHEEKS ($170)呢款紅酒燜牛面頰肉大家一定要試下!🤩 牛面頰肉煮到超級軟腍,用叉輕輕力就可以叉起,肉質入口即化🤤🤤,仲有少少燜到好腍嘅的筋位,帶點膠質,伴碟仲有椰菜花蓉,

3. BRAISED BEEF CHEEKS ($170)

呢款紅酒燜牛面頰肉大家一定要試下!🤩 牛面頰肉煮到超級軟腍,用叉輕輕力就可以叉起,肉質入口即化🤤🤤,仲有少少燜到好腍嘅的筋位,帶點膠質,伴碟仲有椰菜花蓉,口感好似薯蓉,另外用咗覆盆子伴碟,酸酸甜甜幾開胃!

2022-06-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • BRAISED BEEF CHEEKS
2022-07-08 53 views
以前比較少去蘇豪區 但而家一話去中環食嘢 就會去到嗰邊 始終好多選擇🤣放工chill一chill都不錯啊😌餐廳位置唔多 坐位較窄 不過見菜式幾吸引 就不妨一訪😙🥗𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $108賣相有別一般沙律 唔係放滿全碟 但其實放埋一邊堆到滿滿 份量都好多🥗自家醃製嘅鮮美三文魚 呈現鮮紅色 酸酸甜甜 再配上沙律菜🥗同熟度剛好的牛油果🥑好開胃🥩𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒑 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑹𝒊𝒄𝒆 $160雖然係意大利菜餐廳 但又有fusion菜喎😌呢個賣相超吸引derrrr!!!飯底用上日本珍珠米🍚鋪滿哂嘅烤牛肉非常鮮嫩🥩上面鋪上一隻半熟蛋🍳將蛋同佢配上嘅秘製蘋果薑醬汁,一齊撈埋落日本珍珠米🍚非常豐富。仲有日本珍珠米真係唔同啲,啲飯特別好咬口😍🍝𝑹𝒊𝒈𝒂𝒕𝒐𝒏𝒊 𝑨𝒎𝒂𝒕𝒓𝒊𝒄𝒊𝒂𝒏𝒂 $160首先見到呢個名 我係要Google search嘅🔎😅 Amatriciana係一種意大利傳統醬汁🥫主要由風乾豬面頰肉同埋番茄醬製成🥫而Rigatoni就係一種短通粉😌長知識了!search完覺得好吸引 就嗌🥰佢專登等我食完頭2樣 收起碟🍽先再上呢碟Past

餐廳位置唔多 坐位較窄 不過見菜式幾吸引 就不妨一訪😙

Smoked  Salmon  Avocado  Salad

雖然係意大利菜餐廳 但又有fusion菜喎😌
Roast  Beef  Top  Japanese  Rice
Roast  Beef  Japanese  Rice

🍝𝑹𝒊𝒈𝒂𝒕𝒐𝒏𝒊 𝑨𝒎𝒂𝒕𝒓𝒊𝒄𝒊𝒂𝒏𝒂 $160

佢專登等我食完頭2樣 收起碟🍽先再上呢碟Pasta🍝幾細心啊!
✨一上枱好香芝士味🧀本身以為會好漏架,但係食落超驚喜!肉醬仲要辣辣地🌶重芝士 但辣味同酸酸地嘅番茄醬🥫完全可以中和芝士嘅漏😍仲有Rigatoni烹調得恰到好處!!唔會過淋,有煙韌感!超喜歡呢道菜💕💕

🍹𝑶𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏𝒂𝒅𝒆 $55

食左2個main,就嗌杯清新Mocktail refresh下啦🍹(平時2個人只會嗌1個main😂)…檸檬🍋味比橙🍊味更出,少少酸少少甜 剛剛好🥰
Orange  Lemonade
Roast  Beef  Japanese  Rice
2022-07-06 46 views
🐝 Acquasala (中環)🐝༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶✨Linguina Vongole $160呢一個係蜆肉意粉,啲蜆好新鮮,😍‼️完全冇沙,仲要好多,差唔多有成15隻,味道好清甜😆💗鍾意食海鮮嘅人必食😋✨Roast Beef Japanese Rice $160呢個係一個牛肉飯配一啲日本米,💗啲牛肉切得非常之薄,🌟半生熟嘅牛肉有個種入口即溶嘅感覺,完全冇肥膏,都冇油膩感,肉質非常嫩滑😛‼️✨Blueberry Fizz $55呢一杯mocktail有清甜嘅藍莓味,甜甜地好正‼️🤤✨Orange Lemonade $55呢一杯相對嚟講比較酸,包含咗橙味同埋檸檬味,🤤檸檬係相對比較重,😍有種檸檬梳打水嘅感覺,好清新好Fresh🌟‼️༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶整體評分食物:🤍🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ⌁⌁⌁ ❤︎ ⌁⌁⌁ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶📍 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣

🐝 Acquasala (中環)🐝

✨Linguina Vongole $160

✨Blueberry Fizz $55

呢一杯mocktail有清甜嘅藍莓味,甜甜地好正‼️🤤

✨Orange Lemonade $55

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍

📍 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
中環飲食中心地段ꜱᴏʜᴏ區一帶地段,一向特色餐飲小店林立、檔次亦相對地較高。不過今次係荷尼活道附近既伊利近街,竟然搵到間性價比幾高既意大利餐館。.𝔸𝕔𝕢𝕦𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒主打意大利菜,餐牌簡單易明分左頭盤、小食、主菜同甜品,除左數款食材較昂貴既菜式要補差價外,基本上都係劃一收費。餐廳地方雖然唔太大,有室外同室內位置,裝修帶兩分復古味,服務員全部係外藉人士,整體感覺幾ᴄʜɪʟʟ幾熱鬧。.ɢʀᴀᴛɪɴ ᴛᴏᴍɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 💲118⭐️3.8/5今次好似係試ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ咁一口氣叫齊餐廳既ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ɪᴛᴇᴍꜱ。第一款係佢地招牌小食焗ᴛᴏᴍɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ,用ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ包住意大利芝士一齊焗,底層仲有小多士墊底。芝士屬於微挺身,幾有口感。成件事帶兩分邪惡但好夾幾好味。.ʀɪɢᴀᴛᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀ 💲160⭐️3.7/5係意大利餐廳當然有大量不同款式、不同醬汁口味既意粉選擇。唔想太ʜᴇᴀᴠʏ挑選左蕃茄基調長通粉,一個看似平凡菜式,但食得出同一般西餐廳有大分別。係通粉處理上精準,彈牙有口感。蕃茄醬汁酸甜度適中,同掛汁長通粉係上佳配搭。.ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ
ɢʀᴀᴛɪɴ ᴛᴏᴍɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 💲118
⭐️3.8/5
ʀɪɢᴀᴛᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀ 💲160
⭐️3.7/5
ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ʀɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ 💲160
⭐️3.9/5
呢到既招牌打卡作,基本上係每檯每點。烤牛肉肉質粉嫩,飯用左日本珍珠米所以飯夠香有嚼勁。跟配既ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ味道比較濃,建議可分次慢慢加,再配埋隻靚靚蛋黃打卡助飯,正評有ᴇɴᴄᴏʀᴇ。
ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 💲98
⭐️4.1/5
雖然並不是ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ粉絲,但係大量食客推薦話必試呢到既ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ,加上意大利餐廳更加有水準所以當然要試。餐廳既ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ係用咖啡杯上,外表睇落平平無奇,但食落有驚艷感。雖然ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ無咩酒味亦好似無傳統手指餅底。但係佢既質感異常地香滑,好似食緊ᴄʀᴇᴀᴍ一樣咁水潤,咖啡味濃,食到底仲會「飲」到ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ。雖然定價略為進取,但呢種質感非常對胃口,下次再黎會再叫。
不專業食評 nei.foodie
ɢʀᴀᴛɪɴ ᴛᴏᴍɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
ʀɪɢᴀᴛᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀ
ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ
$300 (Dinner)
ɢʀᴀᴛɪɴ ᴛᴏᴍɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
ʀɪɢᴀᴛᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀ
ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ
  • Tiramisu
  • Roast  Beef  Japanese  Rice
  • Gratin Tomino Cheese
餐廳主打日意式Fusion 菜🥳店舖裝修好有格調,適合二人小聚🥂但個日夜晚去勁多鬼佬係門口企係到飲住Chill,比較嘈😂⧐ 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 🫒🥗呢個三文魚係自家製,smoke 得好正🤤同平時喺西餐廳食到嘅唔一樣😳勁有刺身感覺⧐ 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒑𝒑𝒆𝒅 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑹𝒊𝒄𝒆 🇯🇵🍚基本上我係因為佢而黎😋牛肉切得薄,望落去生生地又勁重牛味😍真係十級推薦💯‼️加埋個醬汁mix蛋黃落🍚到,口感一流。最值得欣賞嘅係佢個醬汁,係🍎mix生薑岀黎,非常特別💛⧐ 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌𝒔 🍖呢個係燉牛面頰,炆得好淋,能夠鎖住肉汁。但可能我唔係咁鍾意食呢個醬汁嘅味,所以不感興趣😂飲品叫左杯白酒🥂同果汁🧃,味道正正常常,下次有機會試埋佢地嘅甜品🍰,希望都係咁有驚喜☺️

⧐ 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 🫒🥗

⧐ 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌𝒔 🍖

• Roast Beef Japanese Rice
🇭🇰 < < Acquasala > > Chilling Brunch in SOHO💰 [ ~$300]👯 [ ~5mins ]📍 [ 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓 ]______________________________1️⃣[ Grilled Salmon with Green Purée & Veggie🧆]ʜᴋᴅ298✍🏻 呢個絕對適合健康嘅你!😆三文魚烤過更香口 而且肉質好新鮮 亦都好嫩滑🥰火侯恰到好處 唔會鞋口伴碟嘅green purée 應該係由唔同豆類製作而成加上少少橄欖油之後好香口😋而且一啲都唔heavy超正!😚2️⃣[ Soup of the day - Tomato Soup 🫕]✍🏻 我地叫嘅brunch set包一個starter問完waiter知道今日係蕃茄湯之後作為蕃茄控嘅我哋一定要嗌🤩一上已經見到紅卜卜嘅顏色非常吸引調味啱啱好 酸酸地令人食指大動🤓而且有少少蕃茄蓉 飲落更加有層次感😋😋3️⃣[ Tiramisu 🧁]✍🏻 其中一個嗌嘅餐有甜品見到其他人都推介Tiramisu就即管試試賣相好別致 裝飾到好似一個盆栽咁😍而
💰 [ ~$300]

同三五知己食brunch吹吓水😉
都係一個好好嘅選擇😌

😋好味指數:8.5/10
🏃回頭指數:8.5/10

酒同美食可以製造美好既回憶,都可以令人忘記唔好既回憶。而呢間位於中環蘇豪既小店,無諗過野食係有fine dining咁高質,好似去左轉意大利🇮🇹呢排不時落大雨,平日既晚上黎到都總有d人流,黎飲返杯傾下心事,佢地就似係黎忘憂。我地兩隻為食豬,放工黎到尋覓美食醫肚,我地就係黎create memories一入門口就已經係大大個吧枱同酒櫃,另一邊就係cozy d既白色竹藤高椅枱細張d,所以本來只係諗住serve d pub food,點知餐牌入面既野食好有誠意 係正宗意大利菜之餘,仲有d意日fusion菜,全部都好想試!最好既係基本上劃一價,頭盤$118,主菜$160,明碼實價,而且最後黎到原來好大份,所以其實物有所值先黎兩個頭盤。呢度既帶子都係用刺身級,carpaccio就係薄片刺身再加olive oil🫒,帶子刺身軟腍甜美加醃檸檬🍋同peeled cherry tomato去添acidity,提鮮又清新另一個頭盤係熱既,Tomino cheese🧀係意大利軟心芝士,焗至內溶再用parma ham悅住,放上烘脆多士🍞鹹香做得岩岩好,淋上意大利黑醋中和返個味道更豐富,係簡單既美味兩個主菜同時

Gratin Tomino Cheese
兩個主菜同時上菜,碟仔細細但其實份量非常大!我地兩個出名大食都覺得呢度既係generous portion
呢間餐廳既signature係意日fusion燒牛肉飯🥩
Roast Beef Topped Japanese Rice
一大舊牛肉燒到啡邊而入面粉嫩,再片到非常非常薄,卷埋堆起黎其實好多
所以就算薄都好有肉味多汁
淋上特製既🍎蘋果薑醬就好似芥末咁惹味,撈埋蛋黃更加滑🍳
下面既日式珍珠米煲得夠軟綿唔糊口,撈埋蛋汁仲用牛肉片包住食,好似食緊sukiyaki咁!

意大利南部🇮🇹盛產海鮮🦐

蝦仁帶子全部大大隻
Squid Ink Spaghetti

大蝦仲要非常爽脆,三文魚煮得唔嚡唔過熟🐟
Squid Ink Spaghetti
最正既係墨汁扁意粉係做麵既時候落墨,而唔係醬汁用墨汁,就唔會成口黑色同有沙之餘,🍅番茄橄欖醬🫒仲可以帶出海鮮既鮮味而唔遮蓋
Squid Ink Spaghetti
因為第二日要返早,所以今晚無飲野淨係食野。但呢度不但唔會有飲酒既壓力,店員仲好主動提供水。加上食物既水準真心出乎意料地好,絕對係高質意大利餐廳,唔係淨係小食pub food之流。

Scallop Carpaccio
- Kumquat, micro wasabi ($118)
Gratin Tomino Cheese🧀
- Parma ham ($118)
Roast Beef Topped🥩Japanese Rice🍚
-🍎Apple ginger sauce, cured yolk🍳($160)
🦑Squid Ink Spaghetti🍝
-🍅Tomato sauce,🦐shrimp, salmon🐟, scallops ($160)
Acquasala
13 Elgin Street, Central
Tue-Sun 1100-0000, Mon off
$300 (Dinner)
2022-06-17 57 views
晚餐想食西餐, Acquasala 喺中環,係意大利餐廳, 有多款食物選擇,飯,意粉,千層麵都有! Squid ink spaghetti意粉用了墨魚汁, 意粉有咬口,唔會淋晒👍🏻 配多款海鮮, 有大蝦, 三文魚, 帶子, 都幾新鮮! 番茄醬好濃郁! Homemade Lasagna Bolognaise With mozzarella cheese 千層麵有香噴噴嘅芝士,做得好正宗, 好足料,份量剛剛好! Iced mocha 賣相好靚,唔會太甜,咖啡味濃 👍🏻 Dessert Tiramisu芝士同cream都較多,口感綿滑!

Squid ink spaghetti

千層麵有香噴噴嘅芝士,做得好正宗, 好足料,份量剛剛好!

Iced mocha
賣相好靚,唔會太甜,咖啡味濃 👍🏻

Dessert
Tiramisu
芝士同cream都較多,口感綿滑!