同朋友去咗科學園嘅八方棧試新派點心,環境好舒服,有戶外同室內位置,戶外位置更可以望住吐露港海景。因為太肚餓嘅關係,忍唔住叫咗好多款點心,樣樣都好驚喜同好精緻😍😍以下介紹幾款比較特別嘅😆➖📌妃子笑鹹水角仿荔枝外形嘅鹹水角,外型精緻可愛,打卡必點💗味道其實就係一般嘅鹹水角😆👍🏻➖📌蟹籽蝦多士蝦多士炸得好鬆脆,蝦膠同多士嘅比例剛剛好,油而不膩✨➖📌牛油果鰻魚春卷日式鰻魚配合中式炸春卷,融合配搭創新而不帶違和感👍🏻➖📌蔬汁金柚雪山包包裏面係滿滿嘅柚子蜜,包皮亦很鬆軟🤤➖📌白桃烏龍茶📌鳳梨烏龍茶兩款茶都好清香甜和,分別帶有白桃乾果味同鳳梨乾果味,食完中式菜後飲用,有助解膩😍個人私心推介鳳梨烏龍茶🌟

📌妃子笑鹹水角
仿荔枝外形嘅鹹水角,外型精緻可愛,打卡必點💗
味道其實就係一般嘅鹹水角😆👍🏻

📌蟹籽蝦多士
蝦多士炸得好鬆脆,蝦膠同多士嘅比例剛剛好,油而不膩✨

📌牛油果鰻魚春卷
日式鰻魚配合中式炸春卷,融合配搭創新而不帶違和感👍🏻

📌蔬汁金柚雪山包
包裏面係滿滿嘅柚子蜜,包皮亦很鬆軟🤤

📌白桃烏龍茶
📌鳳梨烏龍茶
2024-03-06 57 views
天氣依家清清涼涼, 最適合就是到戶外玩下。上星期就和家人到科學園踏單車。 科學園雖然地點有點隔涉,但是泊車方便,同時亦是踩單車中途的加油站。今次我們就選擇了一間中菜館飲茶來「加加油」。這間【八方棧】 位於科學園「金蛋」對出的海濱位置。 近設有室內和戶外座位,對於踏單車中途加油的客人來說,真是超級方便。而且靠近海邊, 因能坐享美景。在午市時分有多款點心選擇,每款的賣相都相當精緻。「 蟹籽蝦多士」 是一款新派的點心,蝦多士具有香港特色,手打蝦滑彈牙, 底層的麵包炸得甘香,不油也不膩,非常香口。再沾點一些甜酸汁,開胃醒神。「 黑毛豬叉燒滑腸粉」腸粉皮薄餡靚,外皮晶瑩剔透。用上高級的黑毛豬,肉質嫩滑,加上秘製甜豉油,大人細路都鍾意。「 京滬千秋小籠包」 薄薄的外皮包裹著湯汁肉餡, 新鮮出爐,千萬不要一口吃下。 肉汁豐富,餡料香濃,令人意想不到的驚喜。「 川味口水雞」 雞肉肉質嫰滑, 另外上面的口水雞醬汁帶有麻、辣、香,辣度適中,帶點刺激, 又能食出雞味。「 牛油果鰻魚春卷」 是一款fusion點心, 在傳統的炸春卷上,在餡料中加入了的牛油果,另外亦加入了日式鰻魚,餡料彈牙,牛油果creamy,
天氣依家清清涼涼, 最適合就是到戶外玩下。

而且靠近海邊, 因能坐享美景。

在午市時分有多款點心選擇,每款的賣相都相當精緻。

「 牛油果鰻魚春卷」 是一款fusion點心, 在傳統的炸春卷上,在餡料中加入了的牛油果,另外亦加入了日式鰻魚,餡料彈牙,牛油果creamy, 上面的鰻魚帶點甜美, 在平凡的春卷加上驚喜。

「 瑤柱鮮蝦菜苗餃」 外皮煙煙韌韌, 裏面的餡料足, 菜苗非常鮮甜, 而且蝦肉 餡料亦混合了瑤柱, 吃起來更加鮮味。

「 傳統鮑汁鮮竹卷」 即叫即蒸,外層的腐皮有豆香,裏面是豬肉餡, 加上秘製的鮑汁, 吃起來相當掛汁, 很好吃。

「 北菇滑雞煲仔飯」 最後來一個非常飽肚的北菇滑雞煲仔飯。 煲仔飯的品質亦相當不錯, 煲底有飯焦, 非常香脆。 白飯粒粒分明, 雞件夠嫩滑, 在午市人多的時候可以保存到這個品質亦相當不錯。

總括而言, 論環境和食物質素都相當好。 尤其適合一家大細來踏單車或到戶外逛一下, 下次找機會試一試這裏的晚市。

2024-03-02 49 views
餐廳位於科學園向海嘅一列餐廳,印象中以前呢一列餐廳只得西餐,今次有中餐飲茶,就帶咗外父外母嚟試吓,今日溫度相宜又有少少陽光,就坐歐多牙對住個海景歎茶。蟹子蝦多士,蝦多士炸得鬆脆而不帶半點油份,面頭蝦膠比例豐富,蝦膠嘅份量比起多士有過之而無不及,面頭有蟹子吊出鮮味,係其他地方所沒有的。牛油果鰻魚春捲,日式鰻魚同港式茶樓春捲呢個配搭非常創新,兩者同屬高質,不帶半點違和感。欖角蒸排骨,由於點菜我無參與,初時以為排骨上面嗰啲係豆豉,點知原來係欖角,味道配襯得嚟亦帶半點驚喜。柚子鮮蝦餃,蝦餃飽滿,用少許柚子入饌,又係創新嘅一道。妃子笑咸水角,呢個鹹水角真係顛覆咗去飲茶食鹹水角嘅固有印象,造型獨特,成粒荔枝咁,因而冠名妃子笑,賣相好睇又好食。京滬千秋小籠包,小籠包裏面嘅湯汁極多,整體令人非常滿意。呢一間八方盞所有點心嘅出品都會喺傳統上面加多少少新意,正正係坊間難得嘅態度。

柚子鮮蝦餃,蝦餃飽滿,用少許柚子入饌,又係創新嘅一道。

京滬千秋小籠包,小籠包裏面嘅湯汁極多,整體令人非常滿意。

2024-02-27 1511 views
相信住在大埔,及有開車的朋友都喜歡在白石角科學園吃飯,一來地方夠大,二來停車場夠有多位和便宜,最緊要的是平日晚上人流不多,因為科學園大部分都是上班族收工便回家。我就是看中這一點所以經常到科學園晚膳!今天來到八方棧,第一次在這裏晚上吃飯,中午時到人頭湧湧,晚上相對寧靜舒適,這樣便可以享受他們的美食及服務!而八方棧除了可有室內享用之外,也可以享用晚膳在室外!不過今天有點涼,所以還是在室內比較好!八方棧無論食物精緻,餐具也很亮麗,看到漂亮的餐具吃起晚飯來也相對有 feel! 平時我在這裏午餐都點點心,所以今天晚上和老婆來吃決定點些小菜!有些小菜及食物都不在電子餐牌內,相信應該都是限季食物,所以除了大餐牌外都不能錯過其他餐牌以外的額外餐紙!應該會有些驚喜發現!在這裏晚飯吃家常小菜價錢相宜,食物份量畀其他餐廳大,能夠享受寧靜的餐廳及高質素服務,所以十分正!我們點了青菜,葷菜,和酸菜魚係今天晚上的食物!在外吃飯當然要點上一些家中不怎麼煮的食物,青菜點了馬拉盞炒唐生菜,馬拉盞不算太辣,咸道適中,為其他兩道葷菜中和口感,所以在中餐小菜中不能缺少!主餐牌上有這道菜無花果一口骨,平時在中餐都有咕嚕肉,看到

主餐牌上有這道菜無花果一口骨,平時在中餐都有咕嚕肉,看到這道菜和其他中餐廳不一樣便點上試一試,外觀有點似咕嚕肉,但未到卻有點不同,無花果的酸甜味道在一口骨上出奇的配合,不會有咕嚕肉的那種過份酸,而且一口骨炸粉不多,所以吃起來都是大口肉!抵吃!
這個老壇酸菜海蝦龍躉球更加不得了!上菜時部長也嚇了一跳,大大隻新鮮海蝦在酸菜魚上,已經十分吸引!一般中餐廳的海蝦不會這麼大隻,而且亦未必用新鮮蝦,我們剝殼及吃上口便知道一定是新鮮蝦!這盆酸菜魚已經值回票價,而且用的魚是龍躉球更加矜貴!整盆酸菜魚鮮味十足,味道符合廣東人口味,不會死鹹死辣死酸,十分開胃及配飯吃!

其實他們家餐廳主餐牌有些食物都非常吸引,但等可惜我們只有兩個人,所以點不上這些大份量的食物,例如香酥糯米八寶鴨,在餐牌上看到都非常吸引,只能下次帶上家人來再品嚐!
2024-02-26
$265 (Dinner)
  • 老壇酸菜海蝦龍躉球
  • 無花果一口骨
2024-02-26 78 views
今日由大埔踩單車去科學園,到達科學園都已經5點,係科學園食完晚飯再回程返大埔。好耐冇食中菜啦!我地左位於海旁的「八方棧」食晚飯。餐廳環境寬敞,設有室外和室內,室外環境可以一邊吹住海風,一邊嘆晚餐,好Chill 。風味黑毛豬叉燒($198)叉燒用上黑毛豬,叉燒半肥瘦,肥瘦適中,肥叉位不會太膩,肉質不會過乾,最鐘意以到叉燒上的醬汁用上蜜汁。濃湯海味雜菜煲好大煲,入面有好多雜菜、粉絲、蝦乾、冬菇等等,雜菜煮到好腍,索晒濃湯湯汁。五代同堂炒飯鑊氣十足,飯粒炒得乾身,有粒粒分明的效果用上蝦仁、蝦米、蝦籽、蝦乾、櫻花蝦炒出甘香的蝦味,每啖都食到蝦的鮮味。

風味黑毛豬叉燒($198)

濃湯海味雜菜煲

五代同堂炒飯

超鍾意呢個新地方發現,滿足到我坐戶外,有陽光又可呼吸新鮮,又可以慢慢坐食點心,因為餐廳pets friendly可以帶狗狗,所以隔離d枱都帶可愛狗狗🐶 同埋呢度拍車容易。第一次黎,望個餐牌app食物種類都多,價錢都抵食。新年關係,叫咗個「鴻運當頭,乳豬併盤」,份量算多,乳豬皮脆好味,仲配埋燒鵝,但豬手我哋就唔食。蘿蔔絲酥餅,香脆好味,賣相又精緻,推介!!其他點心:小籠包,牛肉球,沙嗲金錢肚,蘿蔔糕都OK。仲叫咗棗皇椰汁糕,好味彈牙。餐廳送嘅紅豆冰都好味。如果未到夏天太熱,我會再encore過嚟。

第一次黎,望個餐牌app食物種類都多,價錢都抵食。

蘿蔔絲酥餅,香脆好味,賣相又精緻,推介!!

其他點心:小籠包,牛肉球,沙嗲金錢肚,蘿蔔糕都OK。

仲叫咗棗皇椰汁糕,好味彈牙。

餐廳送嘅紅豆冰都好味。

如果未到夏天太熱,我會再encore過嚟。
2024-02-24
Type of Meal
Tea
  • 乳豬
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 紅豆沙
2024-02-25 43 views
平時踩單車就會經過科學園,坐低食飯真係第一次。餐廳有戶外位,今晚涼涼地坐室外吹住海風好舒服😌食物選擇都有好多!芥末蝦球|蝦球大大粒樂爽口,炸衣努薄,入口香脆而且完全唔覺得油👍🏻加埋芥末蛋黃醬辣辣地幾過癮!伴碟仲有菠蘿同哈密瓜,中和番炸蝦球既油膩!燒味雙拼|雙拼揀左叉燒拼燒腩仔,叉燒軟淋多汁,肥瘦均勻,外層仲有啲焦香,好好味!燒腩仔就鹹左小小,不過係肥瘦相間,油香十足🥰頭抽干煎龍躉球|呢道其實係龍躉魚片,魚片肉質厚實好彈牙,簡單用頭抽煎香更突出鮮味🤤伴碟既西蘭花都好爽脆!金銀蛋浸白菜仔|白菜仔軟淋清甜,份量都好多!兩個人食到捧住個肚走😂😂
平時踩單車就會經過科學園,坐低食飯真係第一次。

餐廳有戶外位,今晚涼涼地坐室外吹住海風好舒服😌

食物選擇都有好多!

芥末蝦球|

燒味雙拼|

頭抽干煎龍躉球|

金銀蛋浸白菜仔|

白菜仔軟淋清甜,份量都好多!

兩個人食到捧住個肚走😂😂

$360 (Dinner)
  • 燒味雙拼
  • 頭抽干煎龍躉球
2024-02-24 75 views
近期好鐘意去科學園踩單車,望住個海踩,真係好舒服。踩完單車,我地去左「八方棧」食晚飯。餐廳設有室外和室內,室外可以望住個海食晚飯,非常寫意。濃湯海味雜菜煲雜菜有西蘭花、菜心、白菜仔,除了雜菜,有蝦乾、冬菇、粉絲,湯底味道好濃郁,所有雜菜都吸盡湯汁,份量十足,送飯一流。五代同堂炒飯一上枱,香氣撲鼻,火喉十足,炒飯炒得粒粒分明,不會油膩,炒飯配料有蝦仁、翠肉瓜粒,蝦乾、蝦籽、蝦米、櫻花蝦,每一口均吃到蝦的鮮味,充滿了鮮味的炒飯。魚米蛋白蟹肉鮮茄羹湯羹有蛋白、蟹肉,加入了粒粒鮮茄,味道清淡,湯羹加入胡椒粉,味道更提升。

濃湯海味雜菜煲

五代同堂炒飯

魚米蛋白蟹肉鮮茄羹
2024-02-08 169 views
係科學園都返左大半年工,到依個月先知原來八方棧都有岀兩餸飯,仲要平過科學園其他嘅兩餸飯,再包埋湯喎(當啲湯派晒,佢會願意用糖水代替👍🏼)😋😋沿着科學園出面嘅海邊行到16E,會見到一間京菜嘅餐廳,一開頭以為佢淨係得食上海野,點知望真啲先發現原來佢地都有兩餸 $48/三餸 $55 我食左一個星期睇下佢有咩款式,多唔多重複😂發現每日都有6-8款餸再加1-2款燒味揀 (當一款餸冇晒,佢會自動refill一樣嘅嘢,或者唔同嘅餸) 性價比真係極高!👍🏽👍🏽

2024-01-29 199 views
天氣近排凍左好多,好岩食D暖烘烘既野暖身。過去既聖誕同除夕都食左好多西餐,難得入到科學園,想搵D中菜食下,醫肚。行下行下搵到間食中菜既八方棧,照假期人流都唔少,但都唔需要等好耐位,入到去,就有侍應招呼,開茶擺位,俾QR Code落單,非常之快捷。烤魚配煲仔飯$498醬香野菌味烤龍躉仔(約1斤) 龍躉肉質爽脆,味道鮮甜,仲配有其他配料可供選擇,我就揀左萵苣﹑蓮藕片﹑鮮腐竹,以上配料配埋醬汁,非常合適!臘味排骨煲仔飯,臘味有臘腸﹑潤腸﹑臘肉仲有排骨,唔會飯多過餸,用砂做既煲仔飯真係有飯焦,將米的香氣、餸料的油香很好地融合,正呀!一定要食甜品。香滑燉鮮奶$51。入口的感覺不管是口感或味道,只能用一個字形容濃! 認真不錯!
烤魚配煲仔飯$498
2024-01-28 148 views
科學園chill下飲茶,真係好舒服㗎!呢間酒樓有室內同室外嘅座位,室外仲啱哂帶寵物嘅。真係好方便!我推介自選燒味雙併,包括叉燒同燒腩仔,只係$168,成個組合真係好豐富好味!叉燒用上黑毛豬,肉質軟腍,蜜汁夠多仲帶濃邊,正! 燒腩仔肥瘦適中,少少咸香。京滬千秋小籠包4件$63。嗰個湯汁多肉多,水準唔錯👍🏻另外一定要試下四川擔擔麵$68。麵條配埋香辣醬汁,真係一流。蔬汁金柚雪山包(3件)$61,真係好特別。金柚同蔬菜嘅結合,綠綠嘅雪山皮酥脆,餡充滿柚子,味道甜甜地😙最後,諗住食吓馬拉糕?古法拉花手打馬拉糕$51,真係好傳統,鬆軟好味。星期日下午仲送紅豆沙🫘。茶位每位$18,喺呢度悠閒咁飲茶,真係幾舒服☺️如果假日想搵個地方放鬆下,嚟呢度飲茶真係幾好!

京滬千秋小籠包4件$63。嗰個湯汁多肉多,水準唔錯👍🏻

星期日下午仲送紅豆沙🫘。
茶位每位$18,喺呢度悠閒咁飲茶,真係幾舒服☺️

如果假日想搵個地方放鬆下,嚟呢度飲茶真係幾好!
2024-01-23 127 views
科學園超高質的探店環境:位於科學園區,沿海旁邊,環境非常舒適。泊車非常方便,場內還有非常多的充電位。餐廳裝修豪華舒適,環境好闊落,坐得非常舒服,服務都非常周到。食物杞子鹹水角:外表非常有心思,睇到個賣相都唔捨得食,一些有驚喜,新鮮滾熱辣上枱,外表好鬆脆,內涵飽滿,好好食柚子雪山包:呢個包非常有驚喜,首先好新奇,這個配搭未食過,內涵係柚子,粒粒分明,食落去口感好好,外脆內軟,非常惹味,絕對推介黑毛豬叉燒飯:叉燒份量好多,肥瘦肉分配啱啱好,入口即溶,纖維飽滿,所以味道口感都係一流高質水準黃金豆腐:新鮮滾熱辣,非常外脆內軟,豆腐嫩滑,最驚喜就係伴碟嘅糖漿合桃,非常香口好好食沙茶安格斯牛肉炒河:非常有心思的上台,餸同麵是分開上,以最佳溫度去食用,最欣賞嘅係牛肉,不是用一般廉價肥牛,真係用安格斯牛肉,牛肉份量多,冇咩肥膏,河粉口感彈牙,配料豉椒都好多,全部嘢加埋一齊非常好食有鑊氣總結:原本諗住過嚟係食個景,點知嚟到單止望住個海景環境一流,食物非常有驚喜,外表精緻有內涵,份量多,服務環境全都是一流,超級推薦
科學園超高質的探店

食物

2023-12-23 223 views
周末去咗八方棧食早茶,天氣好,揀咗個海景位,開心到彈起。首先,杞子笑鹹水角頂嘴,外皮輕輕咬開,嘩,裡面嘅咸鮮味好過癮!再嚟,新鮮多汁嘅金柚雪山包吃落口感通滑,一啖嘅酸甜,令人回味。叉燒滑腸粉嗰塊叉燒真係好足料,滑潤嘅腸粉同咸甜叉燒撞出新火花,食落真係爽口得滯。蟹肉餃同燒賣就更加驚喜,蟹肉滿滿嘅彈性同蝦嘅鮮香,食兩件已經好滿足。京粵小籠包又喺另一回事,湯汁豐富飽滿,啖啖肉香,咬一嘴真係有種幸福感覺。牛油果鰻魚春捲則係新派嘅嘗試,鮮滑鰻魚同牛油果嘅混合口感,簡直係浪漫嘅邂逅!整體嚟講,八方棧嘅點心與眾不同,細緻矜貴得嚟唔失平民價。如果你鐘意點點新意思,食飽飽又唔洗太攞命,記得嚟試吓。環境靚,食物正,服務好,真係值得推介! 🥢🍵👌

今日慶祝母親大人生日,由於父母在附近打波,特意選了科學園這間中菜廳。我們坐下後叫了幾樣餸,想等人到齊才起菜,特意吩咐侍應留起飯餸。但結果無留到任何餸,當人齊叫起菜時,侍應才走過來說蒸魚賣完,帶子賣完等。那時都未夠8pm,而餐廳營業時間是到11pm,很難理解餐廳是怎麼入貨的,點解海鮮咁早就售罄。服務也不好,全程侍應的態度很不友善,感覺餐廳管理有點混亂,雖然食物味道還不錯,但除非餐廳管理有所改善,否則不會再幫襯。

2023-12-03 339 views
I would like to express my deep disappointment on the poor service quality of my recent visit to 八方棧 in Tai Po on 3 Dec 2023 at 1:30 pm. My order was placed at 1:43 pm via a paper form to a waitress as I was told that QR order was no longer available. During the time, I made two queries to the same waitress on the delivery status but was told that nothing could be done except waiting patiently. Yet, no item had been delivered and the waitress sent an invoice to us at 2:15 pm with a QR code, of

My order was placed at 1:43 pm via a paper form to a waitress as I was told that QR order was no longer available. During the time, I made two queries to the same waitress on the delivery status but was told that nothing could be done except waiting patiently. Yet, no item had been delivered and the waitress sent an invoice to us at 2:15 pm with a QR code, of which my order was in fact placed at 2:14 pm per the computer record.

I asked the same waitress for the reason and if my order was in fact missed or not. She rudely said to me that “Just wait”. I then proceeded to the cashier and sought the assistance of the restaurant manager. He impatiently replied that “you could just leave the restaurant if you want to, as no food had been come so far”.

Being know as a reputable catering group as Shing Ming, I would expect the subject restaurant shall lift up to the professional standard of the industry. Unfortunately, it demonstrated a lack of prompt responsiveness, delayed replies, ignorance to customer inquiries, and unwillingness to understand customer needs and requirements of your discourteous staff. I would definitely not recommend my friends and relatives to try the subject restaurant in future.

2023-12-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch