2022-11-08 50 views
年尾又要清AL既時候,請左兩日假自製long weekend,約左個好耐冇見既大學同學一齊食飯,知佢最近轉左工升埋職所以食餐好既,book左呢間樓上Fine Dining,餐廳裝修別具氣派,而且仲有個Rooftop bar,夜晚飲野可享維港景色,好吸引🍞Bread Basket 揀好左食咩之後店員送上麵包籃,有Regular bread 同 Pizza bread兩款麵包,可以蘸上橄欖油同黑醋一齊食,非常開胃🌟Appetizer: Trippa Alla Trasteverina 羅馬式燉牛肚 ($178)頭盤揀左個燉牛肚,大廚用上慢煮既方式烹調牛肚,用上香濃番茄汁用底,上面加左來自羅馬既Pecorino Cheese同薄荷葉,牛肚爽口彈牙有嚼勁,配埋酸酸地既番茄汁好開胃🌟 Porcini Mushrooms & Chicken Gizzards Fettuccine 牛肝菌雞腎闊條麵 配白酒番茄肉醬 ($218)佢地既闊條麵係人手做既,蛋味香濃而且口感煙韌彈牙,醬汁充滿濃郁既牛肝菌味,牛肝菌同雞腎切成粒粒有咬口,闊條麵掛汁效果做得唔錯,推介😍😍🌟Pinsa Alla Amatrici

🍞Bread Basket

🌟Pinsa Alla Amatriciana 意大利綿羊芝士豬頰肉薄餅 ($208)
見到隔離枱叫左薄餅好吸引,看似Pizza但佢地但叫做pinsa,pinsa同平時食既pizza最唔同既就係佢個形狀,pizza多數都係圓形而pinsa就係橢圓形既,呢款Pinsa用上羅馬最出名既Pecorino Cheese同炸過既豬面頰肉,豬頰肉口感似煙肉但油脂較高,入口即溶,真係超好食😋

2022-11-07 70 views
星期一大老闆請食team lunch,去左公司附近既208 Johnston食廈,原來呢幢大廈入面進駐左好多間餐廳,今日就去左25樓食意大利菜,餐廳樓底好高,空間感十足,座位都夠闊落坐得好舒服🍞Bread Basket 麵包籃有Regular bread 同 Pizza bread兩款麵包,而佢地既黑醋都係靚野好易入口,配埋橄欖油琴齊點麵包好開胃🌟Appetizer: Trippa Alla Trasteverina 羅馬式燉牛肚 由於我地第一次黎咩都唔識叫,經理好好人推介左幾款特色菜式比我地,頭盤係羅馬式燉牛肚,經理推介呢款牛肚比我地既原因係,牛肚係香港都好易食到,所以佢地加入羅馬式既烹調方法,先用慢煮令牛肚變腍,再加入番茄汁同薄荷葉做調味料,令平平無奇既牛肚更加有咬口,即刻覺得高級左🌟Porcini Mushrooms & Chicken Gizzards Fettuccine 牛肝菌雞腎闊條麵 配白酒番茄肉醬 主菜方面經理推介左個闊條麵比我地,佢地既闊條麵好彈牙,將雞腎切粒撈落意粉度,口感特別但不油膩,幾好食🌟Pinsa Alla Amatriciana 意大利綿羊芝士豬頰肉薄餅

🍞Bread Basket

薄餅方面就揀左佢地既Signature Pinsa,同平時食既Pizza差唔多,只係外形呈橢圓形,預先切好一件件,好香濃既芝士味,豬頰肉半煎炸,入口即溶,份量都幾大份,一班人share剛剛好
2022-11-06 61 views
趁住假期去左灣仔食意大利羅馬菜,咁大個女第一次食!餐廳環境幽美,有吧台之餘仲有個小露台。projector播住羅馬嘅唔同景點,連店員都係意大利羅馬人,成個感覺真係好似去左旅行咁啊。😍〰️Trippa alla trasteverina 羅馬式燉牛肚 ($178)肚用左金錢肚,但感覺同平時我哋食開嘅港式牛肚大不同。羅馬式嘅加入大量蕃茄、香草、薄荷葉、白酒等等去燉煮,最後灑上pecorino cheese。食落係鮮香嘅蕃茄味無腥味,牛肚質感鬆軟細緻,薄荷葉可以中和芝士嘅膩。〰️Maccheroni amatriciana AMA特製蕃茄醬豬頰肉通心粉 ($288)店員介紹呢道係另一道羅馬經典菜。一樣都係蕃茄為醬汁,而呢道菜嘅蕃茄味更為突出。仲加入左烤到脆脆嘅pork cheek,增加香味。話就話for one person,但其實一個人係會食唔哂的!!原個鐵pan上,感覺幾特別。😛〰️Pinsa tartufata 羅馬式黑松露蘑菇薄餅($228)手製pizza雖然賣相唔夠討好,但真係好食!邊邊焦香,仲有大量嘅黑松露芝士、黑松露醬、蘑菇同雞蛋。黑松露野菌味道固然香氣濃郁,最特別嘅一點係店員會係

手製pizza雖然賣相唔夠討好,但真係好食!邊邊焦香,仲有大量嘅黑松露芝士、黑松露醬、蘑菇同雞蛋。黑松露野菌味道固然香氣濃郁,最特別嘅一點係店員會係你面前幫你將生雞蛋抹勻係薄餅上面。

〰️〰️📍 AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)
灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓

2022-11-06 53 views
灣仔高質傳統意大利菜 佢入邊嘅設計我真係以為自己去咗羅馬 又埋cocktail bar同埋露台🥂☁️𝘼𝙢𝙖 𝙇𝙖 𝘽𝙪𝙧𝙖𝙧𝙖𝙩𝙖🧀佢既burrata cheese 超級多 大到好似一球雪糕幹咁 仲要芝士超級有拉絲🤩 底層有啲蕃茄醬同埋Pancetta 一隻意大利嘅煙肉 好香口但又唔會太鹹 幫我攞埋佢一開頭送上嚟嘅麵包點呢個蕃茄醬配埋佢啲芝士真係一流🤰🏻食完成個係會有少少飽 建議可以試埋其他野食先🧚🏻‍♀️𝙇𝙖𝙨𝙖𝙜𝙣𝙚𝙩𝙩𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙤𝙙𝙖 𝙖 𝙇𝙖 𝙑𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙧𝙖 🍝呢一隻菜式好特別 佢係有啲似意大利雲吞🥟 都係d意粉皮包住啲餡料 但呢個係裏面有佢地自家製既番茄醬同埋牛尾🥘 牛尾非常香口 肥瘦比例好平均🤓 佢哋嘅蕃茄醬都會林喺意粉上面仲配埋切碎咗嘅蘿蔔同埋少少肉粒 唯一覺得佢可以加多少少番茄醬🥫味道🤤:4/5 價錢💰:$350-$400+ 回顧指數🚶🏻‍♂️:80%📍AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)地址:灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓

𝘼𝙢𝙖 𝙇𝙖 𝘽𝙪𝙧𝙖𝙧𝙖𝙩𝙖🧀

味道🤤:4/5
價錢💰:$350-$400+
回顧指數🚶🏻‍♂️:80%

地址:灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓
2022-11-04
$350 (Dinner)
2022-11-05 72 views
Life is a combination of magic and pasta, speak the way you eat星期六最好節目係食好啲!呢間位於灣仔的 "AMA Ristorante by The Amatricianist",樓底高裝修得美輪美奐有品味,有個大銀幕播放著羅馬片段好想去旅行呀。仲有露台可以一邊嗒返杯一邊欣賞灣仔夜景非常之嘆!這裡的意大利fine dining菜式地道、充滿羅馬風情,整個用餐過程很稱心滿意羅馬菊苣沙拉 配大蒜及鳀魚醬Puntarelle Style Salad- Baby romaine leaves & endive with garlic-anchovy dressing -> 羅馬菊苣十分爽脆新鮮,味道帶點甘苦,很清爽適合做沙律,以鹹鮮鳀魚醬拌食豐富味道層次AMA 焗布拉塔乳酪AMA La Burrata- Baked cheese with amatriciana sauce, served warm> 呢個餐廳名物非試不可。用義大利經典醬汁“蕃茄煙肉醬”把水牛芝士焗至香濃上桌,要趁熱食點餐包好好味,煙肉煙燻味重和芝士

羅馬菊苣沙拉 配大蒜及鳀魚醬
Puntarelle Style Salad

AMA 焗布拉塔乳酪
AMA La Burrata

> 呢個餐廳名物非試不可。用義大利經典醬汁“蕃茄煙肉醬”把水牛芝士焗至香濃上桌,要趁熱食點餐包好好味,煙肉煙燻味重和芝士很夾,混和蕃茄醬中和膩感,芝士拉絲長又長口感好煙韌

AMA 特製番茄醬豬頰肉通心粉
Maccheroni Amatriciana
- In an old iron pan for one person, my way with "Cacio di Caterina il Fiorino"

> 有特色亦重量級的通粉,以油潤香濃豬頰肉番茄醬製成,好飽肚同friends share嚟食幾開心又無咁漏

AMA特製番茄醬豬頰肉通心粉
AMA特製番茄醬豬頰肉通心粉
來自意大利羅馬的主廚Paolo Monti為了提供正宗家鄉菜的體驗而創立了這家餐廳🏘出身自香港高級飲食集團Gaia Group的前行政總廚,全部食材都選用新鮮的時令意大利食材😆亦有經營意大利入口食材和雜貨,客人有需要時也可採購,非常方便餐廳位於25樓,窗外看著錯落有致的高樓大廈🏙牆上掛著意大利特色畫報,還有不少主廚和客人的合照,顯出親切一面🧑‍🍳還有一面投影牆播放著意大利旅遊風光,加上天花吊燈甚有小鎮風情餐牌上有Pasta,Grilled Meat,Share Appetizer,Pinsa和Seafood等📒全部以羅馬式煮法,最常用就是店名中的Amatricana,意大利著名的番茄煙肉醬🍞BREAD BASKET | 8.5/10點菜後奉上麵包籃,有兩款麵包,Sourdough外脆內煙韌😛另一款帶點香料鹹味,鬆軟易入口🐮TRIPPA ALLA TRASTEVERINA羅馬式燉牛肚 | $178 | 7/10很多人以為西餐不用內臟,但其實意大利菜也會從頭吃到尾,從外吃到內😍這道菜用了薄荷和羅馬Pecorino芝士去燉煮金錢肚,蜂窩狀的牛肚有嚼勁,比較軟爛的口感😁🧀AMA LA BURR

🍞BREAD BASKET | 8.5/10

🐮TRIPPA ALLA TRASTEVERINA
羅馬式燉牛肚 | $178 | 7/10

🧀AMA LA BURRATA
AMA焗布拉塔乳酪 | $178 | 8/10
使用招牌醬汁去焗水牛芝士,表層拉絲度爆燈,入口奶香柔和,酸酸甜甜的醬汁十分開胃😝放在麵包上食也是不錯的配搭

🍝MACCHERONI AMATRICIANA
AMA特製番茄醬豬頰肉通心粉 | $288 | 8/10
Amatricana有三樣主料,Guanciale意大利煙肉、Pecorino羊芝士和通心粉
這裏使用的是Maccheroni較短和闊的通心粉,豬頰肉經過醃製後鹹肉香更濃🥓在煎鍋上釋出陣陣香氣,通心粉一咬下去比較有嚼勁,藏在裏面的醬汁爆出來極過癮🥳

🫓PINSA TARTUFATA
羅馬式黑松露蘑菇薄餅 | $228 | 8.5/10
Pinsa是來自古羅馬的配方,Pizza的好兄弟之一,至今仍在羅馬市集和不少餐廳售賣,橢圓形的麵團經過80%水化和36-72小時的醒面過程
松露芝士和黑松露醬完全解掉番茄醬的膩🍄麵團韌性不錯
2022-10-31
$500 (Dinner)
2022-11-02 436 views
早排去咗峇里島旅行,好多朋友都介紹我峇里島嘅意大利菜好好味,結果我同女友食咗好多間意大利餐廳,始終無一間餐廳令我非常深刻。所以返到香港0+3之後,我即刻搵咗間專食羅馬菜嘅意大利餐廳,名字好長,叫AMA Ristorante by the Amatricianist🤩環境好完美,吊燈、木地板同棗紅色既傢俬盡顯餐廳既復古風格。顏上配搭亦好和諧。另外掛牆既螢幕會不斷播放羅馬街頭既片段,相當有趣。餐廳甚至有室外座位,可以從25樓俯視整個灣仔街境,而且可以望到藍天白雲,令人心曠神怡。一落單侍應就擺咗一籃麵包,入面有兩款麵包,用麵包醮點橄欖油已經好正。- Chef’s Antipasto Selection (Cold Cut, Mozzarella, Cheese & Green)拼盤有三款cold cut,包括巴馬火腿、風亁肉腸同高柏火腿,中間係八爪魚,仲有三文魚、芝士同火箭菜,款式非常多。- Wood Mushroom Soup 蘑菇湯味道偏鹹。食到入面有blend左既蘑菇蓉,所以蘑菇味好香濃,口感亦比較稠身。- PINSA ZUCCHINI with zucchini & smoked p

廚師精選拼盤

- Wood Mushroom Soup
蘑菇湯

- PINSA ZUCCHINI with zucchini & smoked provola mozzarella cheese
呢個薄餅嘅外型真係第一次食,而且名字叫pinsa而唔係pizza,麵團嘅口感截然不同,餅底好薄,外皮非常香脆,食完唔會有種肚漲感覺。意大利青瓜平衝返芝士既膩。
莫札瑞拉芝士及意大利青瓜花薄餅

- Natural USA Beef Rump Cap Steak Grilled with Rosemary & Garlic
牛扒無咩脂肪,但入面好多肉汁,外皮焦脆,上面既蒜蓉同橄欖油彌補牛扒本身比較lean既質感,非常滋味😋
美國尾龍蓋牛扒

- Tiramisu
Tiramisu非常大份,感覺咖啡味無咁重。忌廉超多,相反手指餅份量比較細,食落有少少膩🤏
提拉米蘇

- Baba with Gelato of Artichokes & Cynar Sauce
Baba係那不列斯嘅傳統甜品,外型令人想入非非🤣。口感軟綿,而且有濃烈嘅Rum味道,配埋gelato食非常夾。
Baba

AMA Ristorante by the Amatricianist 嘅食物同平時食開嘅意大利餐廳完全唔同,食物大多數都係意大利真正既傳統菜,令我大開眼界👀
2022-10-13
$350 (Lunch)
廚師精選拼盤
蘑菇湯
美國尾龍蓋牛扒
提拉米蘇
Baba
2022-10-30 69 views
嚟到灣仔呢個美食勝地,聽朋友介紹就搵到呢間環境又靚又Chill,仲有得食羅馬菜既意大利餐廳試吓!佢哋唔止主廚都係意大利人,連招呼我哋既經理都係,服務好又熱情,幾有去咗意大利啲餐館既feel👍🏻首先要食既當然係house bread,非常之溫暖,外面微硬中間軟綿綿咁,加埋啲olive oil可以狂食👍🏻Trippa Alla Trasteverina 意大利綿羊芝士燉白肚呢味菜既味道相對特別,用左意大利既pecorino cheese加埋啲white tripes,燉得好入味,佢入面有啲mint令個菜色勁清新👍🏻AMA La Burrata baked cheese with amatricana sauce AMA焗布拉塔乳酪可以無限拉絲既Burrata baked cheese一食就停唔到,好香cheese味得嚟又唔會好油好漏咁,配上amatricana既酸酸甜甜十分之夾😋😋😋Schiaffoni with Pajata 牛腸大水管麵今餐重點試經理大推介既Pajata,話全香港都係得呢度有得食既正宗羅馬菜,but not for everyone ,要食內臟既先好試咁話🤣Pajata

Schiaffoni with Pajata 牛腸大水管麵
今餐重點試經理大推介既Pajata,話全香港都係得呢度有得食既正宗羅馬菜,but not for everyone ,要食內臟既先好試咁話🤣Pajata原來係一種古老既羅馬食譜,選用未斷奶的小牛腸,保留裏面消化或未消化(奶)既殘留。煎烤後或配以番茄醬汁配埋水管麵食!聽落就好chur但食落就好似一種好獨特既cheese咁,未試過既真係要試吓呢種傳統美味👍🏻

Tiramisu 提拉米蘇
嚟得食意大利菜梗係要嚟個Tiramisu 作結!呢度既Tiramisu 好輕盈好正😋😋😋
2022-10-28 128 views
最近灣仔新開左間好有情調的羅馬意大利菜😍,裝潢好靚好有特色,有個大螢幕播住羅馬景色,相當有氣氛,地方闊落,座位都坐得好舒服,叫完野食就上餐包,餐包有兩款,麥味香又鬆軟🌾🤪.有樣野幾得意,因為意大利人認為pizza唔應該有菠蘿,見到menu寫加菠蘿要$1000🤣仲要罐頭菠蘿,笑左🤣🤣𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓►🍲 Trippa Alla Trasteverina $178羅馬式燉牛肚估唔到羅馬的特色菜係牛肚,同食開的味道又真係別有一番風味,用左mint同pecorino cheese 去烹調牛肚,牛肚軟腍得黎又夠彈牙。►🧀 AMA焗布拉塔乳酪 AMA la Burrata $178我好鐘意食Burrata,呢個Burrata一撩就拉哂絲🤪,底層有啲蕃茄同肉,撩埋一齊食味道更多層次,我地自己仲拎啲餐包夾埋佢一齊食🤣𝑴𝒂𝒊𝒏►🍕 意式番茄煙肉薄餅 Pinsa Alla Amateuciana $208有野菌、黑松露、豬頰肉、mozzarella & pecorino cheese,餅皮厚度適中,黑松露野菌味道好香濃😋►🐮 牛腸大水管麵 Schiaffoni with pajata $248呢道菜都

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

𝑴𝒂𝒊𝒏

呢道菜都係佢地的招牌菜🚨,啲pasta口感比一般意粉較爽口,聽佢地講啲牛牛死前會比佢地飲奶,所以啲牛腸食落會帶有牛奶味🥛,再釀左啲芝士入去,口感同味道都好特別😋。

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
►🍨 甜乳清乾酪脆捲餅 Cannoli Shells Filled with Sweet Ricotta Cheese $98
香脆的脆卷入面釀左啲奶香濃郁的Ricotta Cheese ,芝士帶有淡淡的檸檬清香🍋,入口感覺滑順同有啲粉粉地,好正✨。

♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.6/5
環境靚,氣氛好,慶祝約會就岩哂💕

中國有唔同省份, 而意大利當然也有唔同省份, 拿坡里, 西西里等灣仔莊士敦道208 JOHNSTON AMA Ristorante by The Amatricianist正正係香港小數專做羅馬地區意大利菜餐廳。-Lift 門一打開, 眼前的景象讓人有驚喜, -餐廳挑高的樓底, 空間感十足,座位同座位之間夠闊落-設計裝潢帶點古典的優雅, 更有露台可以居高臨下望著灣仔景色進餐。-店員先送上麵包籃可以配搭Olive Oil 及陳醋。---TRIPPA ALLA TRASTEVERINA MINT & PECORINO CHEESE羅馬式燉牛肚燉牛肚是羅馬地區古老傳統菜色之一,牛肚經過數小時的燉煮,柔軟的牛肚滿載蔬菜天然的甜味及蕃茄清香酸甜的氣息口味有層次, 味道鮮香,質地細緻口感軟嫩,入口即化,用來作前菜配酒一流。-AMA LA BURRATA (baked cheese with amatricana sauce)AMA焗布拉塔乳酪Burrata係源自意大利的水牛芝士布拉塔乳酪可說是莫扎瑞拉乳酪中味道滋味最豐富濃郁配上Amatricana 的秘製醬汁一起焗蕃茄味道酸香醒胃, 正好配搭味道
中國有唔同省份, 而意大利當然也有唔同省份,
拿坡里, 西西里等
正正係香港小數專做羅馬地區意大利菜餐廳。

Lift 門一打開,
眼前的景象讓人有驚喜,

餐廳挑高的樓底, 空間感十足,座位同座位之間夠闊落

設計裝潢帶點古典的優雅,

更有露台可以居高臨下望著灣仔景色進餐。

店員先送上麵包籃
可以配搭Olive Oil 及陳醋。
羅馬式燉牛肚

燉牛肚是羅馬地區古老傳統菜色之一,
牛肚經過數小時的燉煮,
柔軟的牛肚滿載蔬菜天然的甜味及蕃茄清香酸甜的氣息

口味有層次, 味道鮮香,質地細緻口感軟嫩,入口即化,
用來作前菜配酒一流。

AMA LA BURRATA

Burrata係源自意大利的水牛芝士
布拉塔乳酪可說是莫扎瑞拉乳酪中味道滋味最豐富濃郁
配上Amatricana 的秘製醬汁一起焗
蕃茄味道酸香醒胃, 正好配搭味道濃郁的布拉塔

Schiaffoni with Pajata
牛小腸配大水管麵

AMA Ristorante by The Amatricianist做羅馬地區內臟菜色的確出色,
這道牛小腸配大水管麵,
牛小腸是指還在喝奶的小牛的腸
小腸咬落微微彈牙, 有一種鮮嫩的口感, 吃起來有牛乳香

大水管麵口感飽足而且彈牙, 最重要因為它夠寬又中間挑空,
可以海納醬汁,
搭配新鮮番茄做成的醬汁讓人驚艷, 更能彰顯牛小腸新鮮的風味,

Pinsa Tartufata
羅馬式黑松露蘑菇薄餅

特別強調這是羅馬地區的Pinsa 而不是經常吃到的Pizza
源自羅馬地區Pinsa 以麵粉,大米,黃豆做餅底,
經過特殊方式長時間發酵,
麵團飽含水分,吃落份外覺得外皮酥脆, 內裡更蓬鬆有口感。

而黑松露蘑菇薄餅, 店員會在上檯時才將半生熟的蛋撈在Pinsa 上,
Mushroom 份量多外, 吃起來有更有滿滿松露香氣

超好食~~
2022-10-27 54 views
💕AMA Ristorante放假想搵間靚餐廳同朋友傾吓偈,AMA Ristorante 係唔錯嘅選擇,餐廳主廚係意大利人,以最地道嘅手法為我地呈現最正宗的意大利菜餐廳環境舒適,大大嘅吧枱、紅木傢具加上露台,好有渡假feel,餐廳的小露台望到灣仔街景,三五知己嘆住酒吹吓涼風非常寫意🍹🔸意大利麵包點菜後店員奉上一盤麵包,配黑醋及橄欖油,簡單又好味🔸CARCIOFINI CRISPY FRITTIRoman-Jewish crispy artichokes 炒羅馬式朝鮮薊朝鮮薊嘅另一個譯名係雅枝竹,呢個煮法幾特別,由雅枝竹嘅菜葉以至菜梗都炸得薄脆香口🔸CALAMARETTI SQUID PAN-SEAREDWith olive oil, garlic & fresh lemon squeeze 🦑炙燒魷魚魷魚嫩滑之餘好夠咬口,以橄欖油、薑片稍作調味,加上檸檬汁,享受到食材原有鮮味🔸SPAGHETTI GAMBERONI with SICILY RED PRAWNS, crusco crispy pepper & VULCANIC tomatoes 鮮大蝦意粉意粉有嚼勁,但唔會過硬,蕃茄味濃
💕AMA Ristorante

🔸意大利麵包
點菜後店員奉上一盤麵包,配黑醋及橄欖油,簡單又好味

🔸CARCIOFINI CRISPY FRITTI

🔸CALAMARETTI SQUID PAN-SEARED
🦑炙燒魷魚

🔸SPAGHETTI GAMBERONI
意粉有嚼勁,但唔會過硬,蕃茄味濃郁,醬汁有蝦嘅鮮味🍝而且已經開邊食得方便

🔸PINSA TARTUFATA
truffle cheese, black truffle sauce, egg & mushrooms 黑松露蘑菇薄餅

Pinsa邊位帶焦香,食落外皮酥脆内裡鬆軟,芝士香、黑松露香同蛋香配合得好好,食到濃郁芝士味,yummy🫶🏽

🔸TIRAMISU 提拉米蘇 $98
Tiramisu質感輕盈,充滿空氣感,內裡嘅Lady Finger 有香濃酒味,灑上可可粉令味道更提昇
2022-10-26 143 views
一般Fine Dining給人的印象都好昂貴,這間意大利餐廳位於灣仔,主打傳統意大利羅馬菜,價錢比較親民,正好讓我體驗一番~店內裝修充滿意式風格,有華麗的吊燈和舒服的沙發,放滿歐洲色彩的掛畫及播放影片,侍應又貼心的介紹餐廳特色菜式,彷如置身外國。水及餐包有提供Sparkling Water或者Still Water;兩款意大利餐包外酥內鬆軟,加黑醋及橄欖油好惹味。牛肝菌雞腎闊條面 配白酒番茄肉醬 Porcini Mushrooms & Chicken Gizzards Fettuccine with white chardonnay wine ragout sauce - $218充滿彈性的意大利闊條麵掛汁能力好強,嫩滑的肉醬以鮮美的牛肝菌和韌脆的雞胗燉煮而成,加入white chardonnay wine帶淡雅清新的酒香。羅馬式燉牛肚 Trippa Alla Trasteverina Mint & Pecorino Cheese - $178有別於香港常見的中式牛肚,以羅馬方法烹調,酸酸甜甜的蕃茄加入意大利Pecorino芝士和薄荷葉,帶微微的奶油甜香,燉煮出來的白牛肚特別入味,口感
水及餐包
有別於香港常見的中式牛肚,以羅馬方法烹調,酸酸甜甜的蕃茄加入意大利Pecorino芝士和薄荷葉,帶微微的奶油甜香,燉煮出來的白牛肚特別入味,口感柔軟帶點爽脆,完全不腥。
甜乳清乾酪脆捲餅 Cannoli Shells Filled with Sweet Ricotta Cheese - $98
捲餅的外皮好脆酥,整條填滿了綿密的意大利Ricotta芝士,有別於一般芝士,口感較蓬鬆清爽,還有很多開果心碎,亦有酸甜的莓乾解膩。
Mimosa
Mimosa
含羞草 Mimosa - $120/1
經典Cocktails之一,由橙酒加新鮮橙汁製成,充滿濃厚的柑橘果香,更有一層綿密的橙肉泡沫,清新易入口。
2022-10-19
Type of Meal
Dinner
星期日午餐乜都冇食,瞓晏覺醒黎已經5pm,上次係YT見Ricky San 介紹心血來潮去試吓依間餐廳可能疫情關係去到得三枱客,由賓賓主力做侍應,不過咁樣仲好過環境好靜,樓底又高,坐得好舒服打開餐牌睇見都好多意大利人先至識做嘅菜,侍應介紹之下試咗杜拜生蠔,牛骨髓,沙律,小腸意大利闊條意粉,烤魚,tiramisu生蠔冇乜特別,細細隻咁,只係帶子位比較甜,牛骨髓純粹好奇試吓,本身冇乜味要靠蒜蓉鹽調味,都係比較肥膩,不宜多試比較特別嘅係小腸寬條麵,處理方法係保留咗牛仔飲奶係條腸入面,連汁煮,意粉係正宗Al dents, 整體食落口感creamy 烤魚巧妙咁保留左條魚嘅完整外型但係起咗骨,烤得來d肉又唔乾,好好食比較失望係tiramisu, 忌廉發得太輕,杏仁餅乾亦未浸透,所以最後加咗杯甜酒結尾,杯酒唔單只係甜而且飲落有一啲好鮮嘅果味,好似加咗一啲新鮮嘅果汁入去咁,個位侍應都幾smart,知道我想將杯酒同對方分享,即刻喺隔籬枱拎左隻酒杯過嚟俾我哋用呢間嘢可以再試,下次試意大利牛扒

呢間嘢可以再試,下次試意大利牛扒
2022-10-23
$750 (Dinner)
  • 小腸寬條麵
  • 甜酒(非moscato)
2022-10-21 124 views
為食妹最鍾意試新嘢。意大利餐比較少食。朋友帶我黎見識見識🤩。餐廳位於25樓。坐outside吹吓風享受美食都幾爽💜。💟意大利🇮🇹Wood Mushroom Soup蘑菇湯蘑菇湯偏杰身。味道香濃😋。💟Chef's Antipasto Selection(Cold Cuts, Mozzarella,Cheese & Greens)廚師精選頭盤 由火腿凍肉。八爪魚🐙。三文魚。芝士。沙律菜組成。樣樣都試到少少。絕對啱晒心多多嘅我😚。💟AMA LA BURRATA baked cheese with amatricana sauceAMA焗布拉塔乳酪輕輕一夾拉起長長芝士。芝士控的我表示十分滿意🥰。肉醬圍滿邊邊。如果配埋碟意粉或者飯咁就Perfect☺️。💟PINSA ZUCCHINI with zucchini & smoked provola mozzarella cheese 莫札瑞拉芝士及意大利青瓜花薄餅薄餅口感軟腍。芝士配意大利青瓜。食落少咗份油膩感。食多兩塊都唔會有罪惡感🥹。
餐廳位於25樓。坐outside吹吓風享受美食都幾爽💜。

💟意大利🇮🇹Wood Mushroom Soup蘑菇湯
蘑菇湯偏杰身。味道香濃😋。

💟Chef's Antipasto Selection
(Cold Cuts, Mozzarella,
Cheese & Greens)
廚師精選頭盤

莫札瑞拉芝士及意大利青瓜花薄餅

𝐴𝑀𝐴 𝑅𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎𝑛𝑡𝑒 𝑏𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝐴𝑚𝑎𝑡𝑟𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛𝑖𝑠𝑡 🇮🇹很美的餐廳♡ 裝潢好漂亮,好有置身意大利羅馬既感覺⇚餐廳入面有一個極大螢幕,播放ʀᴏᴍᴇ既熱門景點,我同朋友一路食一路睇,好似睇緊戲咁🙈🙈ᴛʀɪᴘᴘᴀ ᴀʟʟᴀ ᴛʀᴀsᴛᴇᴠᴇʀɪɴᴀ ᴍɪɴᴛ & ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇsᴇ 羅馬式燉牛肚我一開始以為係ғᴜsɪᴏɴ菜式,因為好少歐洲人會烹調內臟,但原來依個係羅馬既特色菜黎,用咗芝士同ᴍɪɴᴛ做點綴,牛肚都好爽口,比到驚喜我⧋ᴀᴍᴀ ʟᴀ ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ 🧀ᴀᴍᴀ焗布拉塔乳酪我朋友好鐘意食ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ 我個人就沒有太大喜好,但依個ᴄʜᴇᴇsᴇ煮得好ᴄʀᴇᴀᴍʏ,仲可以拉絲,ɪ ʟɪᴋᴇ ɪᴛ ♡ᴍᴀᴄᴄʜᴇʀᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀᴀᴍᴀ特製蕃茄醬豬頰肉通心粉羅馬特色ᴍᴀᴄᴄʜᴇʀᴏɴɪ,擺咗係ɪʀᴏɴ ᴘᴀɴ到烹煮,食每一口都有ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ爆出黎,好好食❍ᴄᴀɴɴᴏʟɪ sʜᴇʟʟs ғɪʟʟᴇᴅ ᴡɪᴛʜ sᴡᴇᴇᴛ ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ 甜乳清乾酪脆捲餅賣相好靚,一上枱我哋就相機食先,咬落去捲餅

ᴀᴍᴀ ʟᴀ ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ 🧀
ᴀᴍᴀ焗布拉塔乳酪

ᴍᴀᴄᴄʜᴇʀᴏɴɪ ᴀᴍᴀᴛʀɪᴄɪᴀɴᴀ
ᴀᴍᴀ特製蕃茄醬豬頰肉通心粉

甜乳清乾酪脆捲餅
賣相好靚,一上枱我哋就相機食先,咬落去捲餅好鬆脆,入面ғɪʟʟ咗羊奶整既奶油餡⧲

sғᴏɢʟɪᴀᴛɪɴᴀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴀɴᴛɪʟʟʏ ᴄʀᴇᴀᴍ 98 & ғʀᴇsʜ ғʀᴜɪᴛ ᴍɪɴᴇsᴛʀᴏɴᴇ
意大利千層酥 配香緹鮮奶油及雜果
依間餐廳所有甜品都整到好靚,個sғᴏɢʟɪᴀᴛɪɴᴀ好鬆脆,我好鐘意食ᴄʜᴀɴᴛɪʟʟʏ ᴄʀᴇᴀᴍ,係經過打發既鮮奶油,固體形狀,甜甜地夠哂sᴡᴇᴇᴛ🍬

咁美的餐廳推介大家生日呀,周年紀念係度慶祝生日啊🎂