2021-09-24 1547 views
好好食呀 😋 好耐之前lunch time 黎過都覺得啲嘢食唔錯,估唔到dinner 仲要高質好多倍!佢地呢個Lobster set 真係碟碟都好食!每食完一碟我地即刻好期待下一碟有啲咩驚喜 😍 (明明一早睇咗餐牌知道有咩食,但佢上枱之後每碟都好有驚喜)整體黎講我覺得呢個餐 $1388 真係超值藍水晶蝦薄片 📍賣相好靚!最底層係高質新鮮嘅蝦,做到真正嘅晶瑩剔透 🥰🥰 加咗魚子醬同三文魚籽做,同埋白酒啫喱做點綴,食落好清甜,好唔捨得將佢吞落肚🤣鵝肝焦糖布甸 📍首先呢杯唔係一杯普通嘅焦糖布甸,大廚係用咗打溶咗啲鵝肝再攞去燉2個鐘頭,好有心機架 😍 所以佢入口每一啖都充滿住鵝肝香,中間仲燒咗一層薄薄地嘅焦糖,再係上面放一塊香煎鵝肝,真係好好食!一定要食呀!我食完一啖簡直停唔到口呀 龍蝦濃湯 📍送餐上嚟嘅時候中間有一粒龍蝦肉丸,咬落啖啖都係肉 🦞而龍蝦湯就當然係可以俾你自己倒,慢慢影相啦 👍🏻龍蝦味好濃郁,又唔會過咸,推薦呀 ❤️烤龍蝦拼美國頂級西冷 📍嚟到主菜啦!有半隻燒過嘅龍蝦,燒得啱啱好,肉質亦都好鮮甜,仲有好多龍蝦膏 🥰 牛扒係medium rare,切開之後嘅肉帶有少少粉紅色,好嫩,s

藍水晶蝦薄片

藍水晶蝦薄片 📍

鵝肝焦糖布甸

鵝肝焦糖布甸 📍

龍蝦濃湯 📍

烤龍蝦拼美國頂級西冷 📍
嚟到主菜啦!有半隻燒過嘅龍蝦,燒得啱啱好,肉質亦都好鮮甜,仲有好多龍蝦膏 🥰 牛扒係medium rare,切開之後嘅肉帶有少少粉紅色,好嫩,side dish都超級多選擇,有粟米,蘆筍,紫薯和蘿蔔,仲要經過悉心處理架

烤龍蝦拼海斑魚📍
話明龍蝦餐,就算揀魚都同樣有半邊燒龍蝦 👏🏻 大廚將魚嘅皮燒脆,肉質順滑亦有口感,夾埋一齊食真係無得輸

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕 📍
呢到嘅甜品都好好食呀 🍮 班戟外層燒過焦糖,本身已經有少少甜味,原來入面係充滿住蒸咗2個鐘練奶,唔會話超甜,所以食食吓就食鬼哂 😅 上面嘅蜜糖脆脆雪糕都同個班戟好夾,為呢餐飯畫上完美嘅句號
藍水晶蝦薄片
鵝肝焦糖布甸
燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
[中環]Amici.鵝肝食剩指數:0/100前菜叫左鵝肝煎得好香入面好軟身啲油吸落麵包好正仲可以配佢甜甜地既無花果食佢碟果一點醬係砵酒濃縮而成食落去都好香.Seafood Bouillabaisse食剩指數:0/100馬賽海鮮湯係傳統法國菜用左好多海鮮整成既一個湯蝦、帶子、魚全部都好新鮮高質仲有少少貝殼粉吸收湯既精華好值得食既一道菜.Herbs Butter Escargot Risotto食剩指數:0/100第一次食田螺risotto 平時係薯蓉底多~飯底吸哂香草、牛油、田螺既味每一啖都好濃好香.Chocolate Fondant食剩指數:0/100心太軟一上枱好香切開朱古力漿湧出嚟朱古力味好重但唔會太甜伴住一個焦糖脆脆味既雪糕一凍一熱加埋好正
[中環]Amici
佢碟果一點醬係砵酒濃縮而成
食落去都好香
馬賽海鮮湯係傳統法國菜
用左好多海鮮整成既一個湯
蝦、帶子、魚全部都好新鮮高質
仲有少少貝殼粉吸收湯既精華
好值得食既一道菜
第一次食田螺risotto
平時係薯蓉底多~
飯底吸哂香草、牛油、田螺既味
每一啖都好濃好香
心太軟一上枱好香
切開朱古力漿湧出嚟
朱古力味好重但唔會太甜
伴住一個焦糖脆脆味既雪糕
一凍一熱加埋好正
Chocolate Fondant
📍中環有格調fine dining‼️· 厚肉龍蝦盛宴🦞 -- Amici🥂·=======================Amici位於中環stanley 11 8樓,餐廳環境寧靜有格調,晚市主打fine dining set🥂上星期就同朋友嚟試下😍------------------------------Lobster Set $1388 (for 2 ppl)𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓼𝓮𝓻⭐️New Caledonia Crystal Blue Prawn Carpaccio (7.3/10)呢個係藍水晶蝦刺身,味道鮮甜,加埋面頭嘅魚子好有鹹香😆·⭐️Foie Gras Creme Brulee (7.5/10)第一次食鵝肝燉蛋,口感嫩滑,加上鵝肝嘅油香真係好正!🤩------------------------------𝓢𝓸𝓾𝓹 & 𝓫𝓻𝓮𝓪𝓭⭐️Lobster Bisque (7.5/10)龍蝦味濃郁好鮮,質感濃稠~湯入面仲有一條粒炸龍蝦丸,口感彈牙😍•⭐️Potato Soup (7.4/10)呢個係薯仔大蒜湯,質感香滑,忌廉味濃郁🥰面頭嘅煙肉粒好有鹹香!•⭐️Bread餐包有兩款,小編特別中

=======================
Lobster Set $1388 (for 2 ppl)

𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓼𝓮𝓻

呢個係藍水晶蝦刺身,味道鮮甜,加埋面頭嘅魚子好有鹹香😆

第一次食鵝肝燉蛋,口感嫩滑,加上鵝肝嘅油香真係好正!🤩
𝓢𝓸𝓾𝓹 & 𝓫𝓻𝓮𝓪𝓭

⭐️Lobster Bisque (7.5/10)

⭐️Potato Soup (7.4/10)

⭐️Bread

餐包有兩款,小編特別中意蒜茸包~味道夠香濃,包體鬆軟🤤
𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮

⭐️Grilled Lobster and Grouper (8/10)

燒龍蝦好厚肉!好輕易就起到肉~肉質爽口鮮甜🤩煎海斑魚嫩滑,魚油香濃郁🥰
伴碟嘅嘅紫薯蓉口感綿密,味道天然微甜💓

⭐️Grilled Lobster and US Prime Beef Sirloin (8.1/10)

西冷牛扒叫咗medium~肉質軟腍無筋,好juicy!!🤤肉味亦幾濃郁🤩另外加咗黑椒調味,好惹味‼️
𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽

⭐️Caramel Crepes with Hokey Pokey Ice-cream (7.6/10)

Crepe入面加咗焦糖煉奶,好有甜香🤩加埋雲呢拿雪糕一齊食好match😆惟crepe皮薄身一點會更出色呢~
整體嚟講食物好有質素🤩‼️店員服務亦好周到,會留意我哋進食嘅速度上菜🙈上菜時仲會仔細介紹菜式,係一次出色嘅用餐體驗💕
賣相:7.5/10
前往方法:中環站D2出口
2021-09-06
  • 法式焦糖燉蛋
2021-09-13 604 views
很久沒來到中環附近,熟知港島的朋友告訴我有一間不錯的Fine Dining,由星級酒店出身的大廚主理,食物很用心及有創意,當然要和太太去慕名而試位置(9/10):位於士丹利街的Stanley11大廈8樓,由中環站D2出口步行約需3分鐘,附近有迪卡濃及知名的蘭桂坊,地點算是方便環境(9/10):餐廳以英倫古典式裝修,用上正規座椅,餐桌寛闊,環境相當舒適,店家應該喜愛動物,掛畫擺設都有鹿及其他動物的影子,為餐廳點綴不少服務(9/10):餐廳有提供口罩套及清水,上菜時經理會細心介紹套餐的每一道菜,更會分享一些人生經驗,受益良多,用餐後亦會細心詢問及安排餐飲,服務優質食物(9/10):據經理說餐廳主廚及老闆出身主星級酒店,其實從食物的色香味,以及創意及對細節的注重,都能看出不同凡響之處我選了一份晚市套餐,而太太則選了時令的大閘蟹套餐未送餐前,會先上兩款麵包,一款是鬆軟的香草麵包, 另一款是用上巴馬芝士及乳酪製成很香口的披薩餅,可配合預先準備的意大利黑醋配橄欖油食用,味道更香更軟滑晚市套餐 ~ $428黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿第一道菜是蛋味十足、非常香滑的蒸蛋,蛋上蓋上不少的黑松露增添香氣

我選了一份晚市套餐,而太太則選了時令的大閘蟹套餐

披薩餅及香草麵包

晚市套餐 ~ $428
黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿
第一道菜是蛋味十足、非常香滑的蒸蛋,蛋上蓋上不少的黑松露增添香氣。另外有用上36個月風乾的黑毛豬火腿,味道濃郁細膩,配合蒸蛋及麵包食可中和其偏鹹及油膩感

帶子薯蓉湯
精選餐湯
是日餐湯是帶子薯蓉湯,不像一般西餐廳般用上平凡的忌廉或羅宋湯,反而帶子薯蓉均相當鮮甜香濃,配合湯內的煎煙肉及餅乾碎,口感味覺同時提升

煎香辣劍魚腩配粟米沙沙
主菜選了這道菜,經理說用上刺身級別的劍魚腩,先煎後焗,形成結實口感同時鎖住油脂,因此味道香甜嫩滑

煎香辣劍魚腩配粟米沙沙
至於粟米沙沙用上美式香料,做到酸甜帶點微辣,相當開胃。大廚同時放入炸香的玉米餅及焦糖爆谷,增加了多重的口感

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
傅統的阿根廷甜品,大廚含煉奶味的焦糖燒至焦黑,既香亦甜,配合香甜幼滑的蜜糖脆脆雪糕及焦糖腰果,令人垂涎欲滴

特製大閘蟹套餐~ $528
大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫
此套餐的第一道菜,首先是釀入大閘蟹肉、蝦肉及香料做的大閘蟹餅,味道鮮甜香口。另外有在半隻檸檬上放入焦糖、泡沫及子薑,香甜之餘有點薑的辣,相當有新意。最後有一些魚子醬,感覺高貴

龍蝦濃湯
餐湯是香濃至有點苦的龍蝦濃湯,這是我們第一次喝到如此香濃的龍蝦湯,湯上放有大量忌廉增加香滑感,而湯內當然少不了龍蝦肉,味覺視覺同樣不錯

大閘蟹意大利飯
主菜是大閘蟹意大利飯,大廚把大閘蟹拆肉放在濕潤的意大利飯上,而飯是正宗有點生及硬的口感。由於蟹味較重,大廚參考中式大閘蟹的食法,放上薑片、香草,以及意大利黑醋做reduction,減低出現腥味的可能性

法式焦糖薑汁燉蛋白
甜品是簡單的法式焦糖燉蛋白,香甜軟滑,同時加入了薑汁及薑片,增加了辣味而有點奇怪

熱檸茶
最後,兩份套餐都可選咖啡或茶,人大了要注意身體,便選了熱檸茶去緩和一下腸胃

整體來說,這間Fine Dining真的各方面都很不錯,最欣賞是餐廳對美味的堅持及用心,才能創出與別不同而高質的食物,確實值得一試

🌺Amici
🌺地址:中環士丹利街11號Stanley11大廈8樓
2021-09-09
$526 (Dinner)
披薩餅及香草麵包
帶子薯蓉湯
熱檸茶
2021-09-12 574 views
星期六晚同男朋友食一頓高級又美味既西餐,好推薦。我地叫左一個Dinner Set $428+1同一個Special Mitten Crab Set $528+1。餐前麵包有兩款,我鍾意左邊既蒜茸包,好香口。前菜係鰻魚鵝肝凍批同大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫。鰻魚鵝肝凍批好好食,鵝肝醬同鰻魚各佔一層,兩者好夾又濃味,仲有一舊超好食既多士。大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫香脆又飽滿,子薑檸檬泡沫味道唔錯。餐湯係大蒜薯仔湯同龍蝦濃湯。大蒜薯仔湯係是日精選餐湯,每星期會轉一次,加左啲煙肉碎,唔粉又夠綿。龍蝦濃湯夠濃味,加左啲蟹粉,加埋胡椒味道更出。主菜係香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸同大閘蟹意大利飯。香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸肉眼扒叫左五成熟,調味落左黑椒同鹽,好入味,肉質唔韌。英式牛肉布甸類似無甜味既麵包布甸殼包住燒汁牛肉,好特別又好食。大閘蟹意大利飯鋪滿蟹粉,用上正宗既意大利米,大粒啲又有咬口啲,同子薑撈埋食幾好。甜品係燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕同法式焦糖薑汁燉蛋白。燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕好精緻,班㦸皮軟熟,鋪左層焦糖,搽左自家製既煉奶,加上甜甜既雪糕,好出色。法式焦糖薑汁燉蛋白絕對係薑味愛好者
星期六晚同男朋友食一頓高級又美味既西餐,好推薦。
餐前麵包有兩款,我鍾意左邊既蒜茸包,好香口。
餐前麵包
前菜係鰻魚鵝肝凍批同大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫。
鰻魚鵝肝凍批
大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫香脆又飽滿,子薑檸檬泡沫味道唔錯。
大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫
餐湯係大蒜薯仔湯同龍蝦濃湯。
大蒜薯仔湯
龍蝦濃湯夠濃味,加左啲蟹粉,加埋胡椒味道更出。
龍蝦濃湯
主菜係香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸同大閘蟹意大利飯。
大閘蟹意大利飯
甜品係燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕同法式焦糖薑汁燉蛋白。
燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
法式焦糖薑汁燉蛋白絕對係薑味愛好者所愛,只用蛋白,無落蛋黃,口感綿滑水潤。
法式焦糖薑汁燉蛋白
餐飲叫左咖啡同玫瑰茉莉花茶。
咖啡 & 玫瑰茉莉花茶
2021-09-11
$526 (Dinner)
餐前麵包
大蒜薯仔湯
2021-09-10 369 views
今次到一間中環意大利餐廳~Amici,位於中環士丹利街11號Stanley 11 8樓, 地點方便, 好近蘭桂坊食完仲可以去飲番杯添🥂! 餐廳裝修充滿歐陸風格🥰, 環境空間感十足,燈光柔和,高貴優雅🎀。 可以散點或套餐, 我們點了🍽️Scallops and Tuna Tartar$168、Crab Cake$188、Tiger Pawn Spaghetti$188、French Duck Medley$368、Matcha Burnt Cheese Cake$88。 🔸 麵包 ~ 兩款 麵包都很好吃, 帶微溫入囗軟綿綿。 🔸Scallops and Tuna Tartar🍲 ~ 頂層是魚籽, 然後到帶子、牛油果和吞拿魚他他, 非常新鮮甜美, 口感豐富🤤。 🔸Crab Cake🥧🦀 ~ 蟹餅是餐廳的主打菜, 外脆內嫩的口感, 裏面有滿滿的蟹肉😋, 鮮甜美味,整體做得非常出色。👍🏻👍🏻 🔸French Duck Medley 🍖~ 有鴨胸、鴨肶和鴨肝, 食材來自法國。 鴨胸味道濃郁,酥香可口。鴨肶外層酥脆,肉質很嫩。 鴨肝入口即溶, 滿滿油香味。😚🔸Tiger Pawn Spaghetti

🔸 麵包 ~ 兩款 麵包都很好吃, 帶微溫入囗軟綿綿。
麵包

Scallops and Tuna Tartar

Crab Cake

French Duck Medley

🔸Tiger Pawn Spaghetti 🍝~ 虎蝦意大利粉賣相精緻, 用番茄醬、豆瓣醬和蝦乾, 三款非常惹味的組合, 帶點微辣越食越開胃, 虎蝦🦐大隻爽口,再加上意大利粉很吸汁, 太滋味了。🤗
Tiger Pawn Spaghetti

🔸Matcha Burnt Cheese Cake 🍰~ 口感綿密, 綠茶味道香濃, 有微微芝士香, 甜度適中不膩, 非常好吃。💯

Matcha Burnt Cheese Cake

性價比很高的一間西餐廳, 店員們服務非常貼心, 食材新鮮和用心的製作, 絕對值得推介。👍🏻

2021-09-09
$550 (Dinner)
麵包
  • FrenchDuckMedley
  • CrabCake
  • ScallopsandTunaTartar
2021-09-08 963 views
留意到呢間餐廳嘅原因,主因係朋友講過有間中環創意十足嘅法國餐廳,價錢不算貴,地點方便,最重要係爸得不錯,呢一兩條街,求其一間法國餐廳好似ecriture 同LPM,晚餐無兩千位你都唔使收科,令我出奇朋友話幾抵食嘅Amici到底葫入面買咩藥。 當然我一早已經知道佢嘅質素冇可能同米芝蓮星級餐廳比較,而呢個收費都應該都是一些港式處理嘅法國菜色彩,橫掂上星期又要去中環食飯,咁就不如實驗性質提議試吓。 平日上嚟,餐廳基本上只得幾台人,空間感十足,氣氛情調足夠,溝女真係一流,可惜這些機會不是我的。 呢度主力有唔同嘅set俾你叫,我當然選擇了一個入門嘅晚餐,較貴嘅龍蝦晚餐,如果有機會,下次先叫啦。 先送上麵包,正常有溫度,不算熱。 前菜的Japanese El Joir Sras Terrine係鳗魚鵝肝凍批,呢一個絕對係非常之創意又新穎嘅作品,應該未必個個識得欣賞,原來鳗魚同鵝肝,可以做到好朋友。 Black Truffle Baked Egg with Jberico Ham(36 months)以黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿多士,就如平凡的鄰家女孩一樣有誰

先送上麵包,正常有溫度,不算熱。

Black Truffle Baked Egg with Jberico Ham(36 months)以黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿多士,就如平凡的鄰家女孩一樣有誰會不喜歡,黑松露焗蛋熱度十分夠,我覺得幾好,當然你唔好問我 L ‘envol 出品的好,還是這個好。

今日嘅精選餐湯係大蒜薯仔湯,忌廉味十分重,感覺比較杰身,味道可以,不過個湯上邊嘅餅乾就有少少大煞風景。

主菜選了煎香辣劍魚腩配粟米沙沙,用上刺身級嘅劍魚腩,非常肥美而且油份極高,配菜粟米沙沙口感非常特別,旁邊嘅薯仔煎炸得非常之脆,論創意同新奇程度,呢個絕對係吃過法國菜嘅數一數二嘅特別。

Roasted French Poussin with Citrus Cream Sauce相對低調,以焙燒法國春雞,加上清新香橙青檸忌廉汁,同剛剛嘅香辣劍魚腩相比,一清淡一濃烈,對比強烈。

隔離點的香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸看似10分漂亮,似乎都相當吸引,不過都係下次有機會再試吧。

甜品係燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕,正常野,冇乜嘢好講。

$428一個人,有前菜有湯有主菜,唔會係你超級驚喜嘅味道,或者這就是香港嘅特色吧,港式西餐法國餐嘅文化,其實可以有好大的想像空間,香港絕對需要又不斷嘗試嘅習作,才會有機會可以有更多廚師可以有機會發揮同創新吧,而距離成功,有時我們還要行很遠嘅路。

Amici 中環士丹利街11號Stanley 11 8樓
2021-09-08
2021-09-06 111 views
今日嚟到中環,一個平時我哋比較少來搵食嘅地方,目的就係想慶祝我哋周年紀念,食一餐好西,最後揀咗位於蘭桂坊附近嘅一間樓上高質西餐Amici🍽✨✨一入到餐廳就聽到柔和嘅音樂,復古優雅嘅餐桌,侍應溫文爾雅,燈光柔和,整體都幾有feel👩🏻‍❤️‍👨🏻唔好以為咁樣會好貴,其實佢嘅dinner set係超級抵,每個set $428 ,包括左有前菜、餐湯、主菜、甜品、餐飲🥂💕💕鰻魚鵝肝凍批💋賣相精美,鰻魚及鵝肝醬層層相交,以果凍形式呈現,沾上少許蘋果西芹蓉🍏鵝肝入口即化,鰻魚口感彈牙且幼滑,吃一口焦糖漬青蘋果粒中和口腔,單單前菜已好有驚喜🌟黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿✨食完凍批之後送上熱辣辣嘅黑松露焗蛋,焗蛋嘅熱力令黑松露香氣四溢🍳配埋少少薯蓉,一啖放入口十分滿足,另外仲配有一小塊黑毛豬火腿多士🥓蘑菇湯🫕蘑菇湯質地濃稠🍄見到有蘑菇粒粒,但係飲落口就好似喺口入邊化開咁樣,成個口腔都係濃郁嘅菇菌味💕煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🐟🌶今晚覺得最有驚喜嘅係呢一度主菜,煎香辣辣劍魚腩,廚師揀咗刺身級嘅肥美劍魚腩🐠沾上滿滿美式香辣粉,從來未食過呢個口感嘅煎魚,外層煎到十分脆口,切開之後肉質鮮嫩💦感覺好似食緊高質肉扒咁

煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🐟🌶今晚覺得最有驚喜嘅係呢一度主菜,煎香辣辣劍魚腩,廚師揀咗刺身級嘅肥美劍魚腩🐠沾上滿滿美式香辣粉,從來未食過呢個口感嘅煎魚,外層煎到十分脆口,切開之後肉質鮮嫩💦感覺好似食緊高質肉扒咁,咬落去劍魚腩嘅油份係口中化開😍

香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸🥩比起美國牛扒,佢哋揀咗用阿根廷牛肉,而家阿根廷牛全部都係草飼🌿運動量大,脂肪量少,牛味特別濃郁🐂而yorkshire pudding 都加咗小塊牛肉,呢個要趁熱食,肥美嘅肉汁滲入去一啖擺入口😋好正

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕🥞🍨其實食完咁多嘢已經好飽,但係一見到甜品又忍唔住,你唔好以為個班戟加雪糕咁簡單😎首先佢哋將班戟茶上煮過嘅煉奶,令佢變咗好似焦糖咁樣🥛再配上牛奶蜜糖脆脆雪糕,特別鍾意佢哋伴碟嘅琥珀腰果🍯一冷一熱一脆一軟,賣相靚、口感豐富又好味
今天和寶寶來大館這邊遊玩~順道去新開業的中環街市逛逛☺️遊玩一番以後,決定在這邊吃過晚飯再回家去🤓🍽我們挑選了這家在中環街市附近、評價看起來挺不錯的西餐廳❗️我們點了一個Dinner set 及一個大閘蟹季節限定set💕點完菜先上來的是餐包🤩是芝士香草麵包及軟身酵母麵包❗️芝士香草麵包有點像小塊的pizza,而且明顯加上芝士及香草後有再烤焗過,製作一點也不馬虎🤓蓬鬆的軟身麵包蘸上橄欖油及香醋,是意大利式的食法👍🏻🍴Dinner set 前菜▶️黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿數片原片黑松露平鋪在半熟狀態的焗蛋上,看起來已經非常吸引😍焗蛋的表面還有點薯蓉及香草🤓入口層次豐富,口感香滑💕黑松露味既天然又香濃☺️作為前菜的36 month 黑毛豬火腿不會太鹹太濃味,配以香軟的麥包最好不過了❗️🍴大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫這一前菜一上桌,我的重點竟然是放了在旁邊的黑魚子及泡沫檸檬身上🙈侍應先生指導我們品嚐蟹餅的時候,可加入檸檬泡沫及黑魚子一同入口~然而黑魚子味道不算濃,但檸檬泡沫超出色的,味道非常天然😍好奇之下一問侍應先生,原來製作工序也挺繁複的🤭需要把檸檬皮下的所有白肉部分去掉,(原因是白肉部份會有苦澀味,所
今天和寶寶來大館這邊遊玩~
順道去新開業的中環街市逛逛☺️
遊玩一番以後,決定在這邊吃過晚飯再回家去🤓
🍽
我們挑選了這家在中環街市附近、
評價看起來挺不錯的西餐廳❗️

我們點了一個Dinner set 及
一個大閘蟹季節限定set💕

點完菜先上來的是餐包🤩
是芝士香草麵包及軟身酵母麵包❗️

芝士香草麵包有點像小塊的pizza,
而且明顯加上芝士及香草後有再烤焗過,
製作一點也不馬虎🤓
蓬鬆的軟身麵包蘸上橄欖油及香醋,
是意大利式的食法👍🏻
Dinner set 前菜▶️
黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿

數片原片黑松露平鋪在半熟狀態的焗蛋上,
看起來已經非常吸引😍
焗蛋的表面還有點薯蓉及香草🤓
入口層次豐富,口感香滑💕
黑松露味既天然又香濃☺️
作為前菜的36 month 黑毛豬火腿不會太鹹太濃味,
配以香軟的麥包最好不過了❗️

這一前菜一上桌,
我的重點竟然是放了在旁邊的黑魚子及泡沫檸檬身上🙈
侍應先生指導我們品嚐蟹餅的時候,
可加入檸檬泡沫及黑魚子一同入口~
然而黑魚子味道不算濃,
但檸檬泡沫超出色的,味道非常天然😍
好奇之下一問侍應先生,
原來製作工序也挺繁複的🤭
需要把檸檬皮下的所有白肉部分去掉,
(原因是白肉部份會有苦澀味,所以一定要去掉)
再把檸檬肉逐一挖出來加入攪拌機攪拌均勻,
再注入泡沫噴槍才能噴出這些檸檬泡沫來😲
可見大廚做菜是超用心的👏🏻
另一方面,主角蟹餅其實也是相當出色的🌟
蟹肉的份量很多,絕對稱得上是足料❣️
而且炸得黃金香脆,外脆內軟💕
加入檸檬泡沫及黑魚子後,
味道及層次感更豐富❗️
而且讓整客蟹餅食起來沒有那麼膩👍🏻

吃過前菜後,就是餐湯部分~
Dinner set 餐湯▶️
南瓜忌廉湯

這客南瓜湯質感十分濃厚❗️
喝起來也能感覺到南瓜茸的幼細粉感,
而最特別在於有南瓜籽在裏面😲
浸泡在湯裏的南瓜籽雖然表面已經泡軟了,
但裏面還像瓜子般香脆🤭
整個配搭對我來說挺有新鮮感的🤓

味道非常濃郁😍
質感剛好,不會太杰或太稀❗️
湯裡面還有一大堆新鮮的龍蝦肉❗️
真的是像乒乓球大小份量的一堆新鮮龍蝦肉喔😍
喝完後已感到有點滿足🥰
(雖說我們這個時候還未吃主菜🤣)
香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸

口感厚實而不韌,挺容易咀嚼👍🏻
肥肉部分不太多,挺適合我們胃口的😆
雖然沒有伴汁,但不蘸汁也已經很夠味道❣️
當然有筋的部份就相對較有咀嚼感~
對我來說,旁邊的英式牛肉布甸更有趣,
因為是大鄉里的我第一次嘗試🤫
布甸上的四小片牛肉是以這一塊肉眼扒的最前及最末端製成的😲
吃起來有點像肉眼扒✖️牛肉批😂
味道不過不失,小小的一件,非常特別👍🏻

香煎比目魚配大閘蟹肉
這個是今晚最推薦的菜式❗️❗️❗️
比目魚煎得非常出色😎
皮脆肉嫩,保留魚香,卻入口一點也不乾🤩
大量的大閘蟹肉及適量的蟹膏混合在比目魚下的芡汁裡,
一匙半魚半汁,入口味道是無比的匹配😍
同時帶幾分海洋氣息😆
香濃足料的芡汁味道出眾👍🏻
雖然是大閘蟹肉,
但我倆竟然全盤吃完也一點不覺得膩🥰

最後是甜品▶️
蜜糖脆脆雪糕有點像movenpick 的楓糖脆脆口味☺️
伴碟還有些甜脆腰果可作為雪糕toppings💕
透薄的班戟皮裡有一層層薄脆的煉奶夾心❣️
讓班戟吃起來不會太單調~

法式焦糖薑汁燉蛋白
只採用蛋白製成的薑汁Cream Brulee 混入大量薑片烤焗而成,絕對是養顏之選💕
2021-09-04
$543 (Dinner)
  • 餐前麵包
  • 南瓜湯
  • 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫
  • 香煎比目魚配大閘蟹肉
  • 法式焦糖薑汁燉蛋白
  • 龍蝦濃湯
2021-09-05 203 views
已經好耐無食過fine dining啦😩,所以今日就專程去到中環呢間西餐廳啦😚,我地兩個人就叫做兩個唔同dinner set試下😝.Dinner Set: $428/personMitton Crab Set: $528/person.Appetizers: 鰻魚鵝肝動批呢個前菜超級特別😁,之前從來都未試過呢個配搭🔥,而且巧妙嘅位係兩樣食材味道本身都幾濃郁,但係夾埋一齊又好夾,夠曬惹味😆.Appetizers: 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫Crab set嘅前菜都唔輸蝕🤩,大閘蟹餅本身味都就好正,配上子薑檸檬泡沫醬汁中和下更加好食😍.Soup: 龍蝦湯+南瓜湯首先兩個湯各有特色😎,夠曬濃郁同creamy,而且用左新鮮食材調製果然與眾不同👍,我個人就比較鍾意龍蝦湯,更加啱我口味🥳.Main Course: 香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸我個人就鍾意食生少少嘅牛扒❤️,所以牛扒今次就揀左三成熟,牛味超級香😜,而且最特別係呢個英式嘅牛肉布甸,師傅用左好多心機製作😌,即焗即上,無論味道定口感都啱啱好😋.Main Course: 香煎比目魚配大閘蟹肉(+$30)比目魚嘅火候控制得啱啱好🔥,口感一流,
Dinner Set: $428/person
Mitton Crab Set: $528/person
Appetizers: 鰻魚鵝肝動批
Appetizers: 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫
Soup: 龍蝦湯+南瓜湯
Main Course: 香煎比目魚配大閘蟹肉(+$30)
比目魚嘅火候控制得啱啱好🔥,口感一流,不過最正都係佢嘅醬汁😛,用左好多蟹肉去煮,而且有少少甜甜地更加特別😝
Dessert: 燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
焦糖配雲尼拿雪糕一向都係絕配😁,今次都唔例外,再加上班戟真係無得頂😆
Dessert: 法式焦糖薑汁燉蛋白
不過相比起班戟雪糕我更加鍾意呢一個甜品💕,呢個甜品特別在加上左酸薑,令到味道更加多元🤤
Type of Meal
Dinner
2021-09-05 83 views
是晚來到這間位於中環的餐廳,店員熱心有禮,甫入座便向我們介紹了餐單☺️我們都各點了一個𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑠𝑒𝑡😋𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿🐖黑松露味十分濃,配上火腿咸香味和嫩滑焗蛋,味道豐富有層次😋鰻魚鵝肝凍批鰻魚和鵝肝是一層一層疊在一起,非常有心思,每一口都吃到鮮味鰻魚和濃香鵝肝🥰鵝肝以涷批上菜不會太油膩😋另外是日餐湯是南瓜湯🎃湯底濃稠,味道濃郁足料😍𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🐟劍魚腩有好幾塊而且超大塊😍頂層有少許孜然粉,煎得十分香口🤤香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸🐂牛扒煎至漂亮的五成熟😋另外配有香脆的英底牛肉布甸,肉味香濃☺️𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕🫔班戟皮不會太厚,焦糖醬香濃🥰配上蜜糖脆脆味道一流😋店員上每一道菜時都會主動介紹食材煮法和用料,而且每道菜後都會過來換上新餐具,令味道不會被上一道菜掩蓋☺️非常貼心,十分喜歡這種互動👍🏻

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔
黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿🐖
黑松露味十分濃,配上火腿咸香味和嫩滑焗蛋,味道豐富有層次😋

鰻魚鵝肝凍批

另外是日餐湯是南瓜湯🎃湯底濃稠,味道濃郁足料😍

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🐟
劍魚腩有好幾塊而且超大塊😍頂層有少許孜然粉,煎得十分香口🤤

香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸🐂

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕🫔
班戟皮不會太厚,焦糖醬香濃🥰配上蜜糖脆脆味道一流😋

2021-09-05 143 views
呢度環境浪漫優雅氣氛🥰裝飾擺設帶點英式古典味道🦌有鹿嘅畫作如果約女仔嚟食嘅話,都幾舒服同relax 💕✨每道菜式店員都仔細友善地介紹,會留意著我哋用餐進度,感覺唔錯~Dinner Set $428 per person🍞餐前麵包麵包麥味濃郁帶點軟身,口感鬆軟,輕輕沾上意大利黑醋及橄欖油一齊食隻碟到上枱時暖笠笠好舒服👍🏻Appetizers🥪鰻魚鵝肝凍批,鰻魚放喺頂部,中間喺厚厚鵝肝,帶點冰涼感能夠去除熱食嘅油膩感覺。旁邊附有浸了糖的蘋果醬🍳黑松露焗蛋配黑毛豬火腿吐司焗蛋隻蛋表面仲保持到水汪汪質感,味道與黑松露互相配合,裡面仲帶有焗薯,感覺都幾飽肚🤣🙊脆脆吐司上放咗採用36個月伊比利亞黑毛豬火腿,味道咸香氣逼人,肉質味道帶點榛子芳香,味清不燥Soup🫕南瓜湯 南瓜味好濃!味道唔會太甜,湯質感剛剛好耶!Main Course🍖香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸,5成熟嘅肉眼,肉質軟腍帶輕微粉嫩感🍮英式牛肉布甸喺英式菜咸食,燒牛肉伴碟,口感外脆內軟,好似咸麵包咁,做類似牛角形狀,裡面裝著牛扒同醬汁!感覺好似麵包點牛扒醬咁🤣🍲煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🌽劍魚表皮撤滿香料,比較濃味帶輕輕的辣。劍魚肉
呢度環境浪漫優雅氣氛🥰裝飾擺設帶點英式古典味道🦌有鹿嘅畫作
如果約女仔嚟食嘅話,都幾舒服同relax 💕

Dinner Set $428 per person

🍞餐前麵包

隻碟到上枱時暖笠笠好舒服👍🏻

Appetizers

🍳黑松露焗蛋配黑毛豬火腿吐司

Soup
🫕南瓜湯 南瓜味好濃!味道唔會太甜,湯質感剛剛好耶!

Main Course

感覺好似麵包點牛扒醬咁🤣

🍲煎香辣劍魚腩配粟米沙沙🌽
劍魚表皮撤滿香料,比較濃味帶輕輕的辣。
劍魚肉質超juicy咬落去魚油吱哂出嚟🤤入口即融唔洗咬咁😌

🌽將粟米整成蓉再製作成好似薯餅形狀咁
仲有爆谷作配料😂

Dessert
🍳燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕🍨

班戟同雪糕之間有一層用煉奶做嘅焦糖薄脆,而班戟製法以薄薄一大個圓形煎好,再摺成扇形,表面放上雲呢拿雪糕😌
✨整個甜品都比較甜😆

Type of Meal
Dinner
2021-09-03 120 views
Amici🌟整體: 高質素食物 平易近人嘅價錢 值得一試🏠環境: 唔算好大 應該around 坐三十人 柔和音樂 透明波波燈都幾得意 整體裝修有一種歐陸情調🧑🏻‍🍳服務: 熱情有禮 會講解一下每一道菜嘅精粹 又會講下每道菜嘅進食次序☆║.............║☆Special crab menu $528Dinner set (香烤阿根廷安格斯肉眼拼牛肉布甸) $428介紹一下重點啦‼️ crab 前菜: 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 九月幾開始啱食蟹 今次呢隻江蘇大閘蟹 拆咗肉整成餅 啖啖蟹肉 係幾驚喜 配合黑色飛魚子 可以帶出個鮮味✅ 檸檬上的泡沫酸酸地 配合焦糖 係好開胃 可以開始今餐美食之旅‼️ Dinner 前菜:黑松露焗蛋配三十六個月黑毛豬火腿好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 將薯仔變成泡沫 配合蛋 係幾夾✅ 黑毛豬 橡香味十足 咸香又係幾開胃‼️ crab 湯: 龍蝦濃湯好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

Amici

✅ 將薯仔變成泡沫 配合蛋 係幾夾
✅ 黑毛豬 橡香味十足 咸香又係幾開胃

‼️ crab 湯: 龍蝦濃湯
✅ 呢個係我飲過最好飲嘅龍蝦湯 沒有之一
✅ 問翻師傅 原來係 要炒大量龍蝦殻 再用白蘭地酒炒香 再壓碎 先有呢個真係超.濃嘅效果

‼️ dinner 湯:南瓜湯
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 全南瓜制作 外加少少carrot 調下色 同onion 調下味

‼️ crab 主菜:香煎比目魚配大閘蟹肉 +$30
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢個又係好好食 加拿大比目魚夠哂嫩滑鮮甜 蟹肉拆出嚟又係啖啖肉 仲有D蟹膏
✅ 係面嘅意大利翠玉瓜 都幾得意
✅ 面頭好似銀包皮 黑色一塊嘅係 西米再上墨魚汁

‼️ dinner主菜:香烤阿根廷安格斯肉眼拼牛肉布甸
✅ 美國肉眼就食得多 原來阿根廷嘅肉眼都幾好
✅ 睇色水就知道師傅今次煎得唔錯 五成就真係成塊都五成 唔會有部分overcook 嘅情況
✅ 冇任何醬 只有簡單調味 可以完完整整咁品嚐佢好濃嘅肉味

‼️ crab甜品: 法式焦糖薑汁燉蛋白
✅ 呢個有少少似薑汁燉鮮奶
✅ 加咗D薑汁原來都幾配合 正所謂食完蟹再配翻啲薑 可以中和翻蟹呢D寒涼食物

‼️ dinner甜品:燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
✅ 蜜糖雪糕 唔會好甜 可以食得出蜜糖嘅清甜
✅ pancakes 中間夾咗焗咗三個鐘 嘅煉奶 會再香D 而焦糖再增加一下口感

📍 中環士丹利街11號Stanley 11 8樓

8/F , Stanley 11, 11 Stanley Street, Central

⏰ 星期一至五
12:00 - 15:00
18:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 34602459

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-08-28 183 views
早幾日同朋友喺中環食咗餐好嘅西餐,覺得食物質素、服務同環境都唔錯,所以想同大家分享一下。我同朋友都享用咗$428 Dinner Set,Dinner Set有齊前菜、餐湯、主菜、甜品同埋餐茶。兩個人去食嘅好處,就係可以點唔同嘅嘢食share食,咁就可以試到好多嘢食喇。前菜:鰻魚鵝肝凍批賣相十分精緻。一層鰻魚一層鵝肝,鵝肝入口即化,加上鰻魚嘅香同軟滑,再配合旁邊同青蘋果製成嘅泡泡汁、味道非常有層次。黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿黑松露焗蛋見到一片片嘅黑松露,雖然有支細匙羹,不過我就好貪心地拎起大湯羹,一次過食哂焗蛋、黑松露同埋薯蓉。入口蛋香味濃、再加埋香味撲鼻嘅黑松露,確實無法抵檔。黑毛豬火腿油花多,甘甜可口,而且具有堅果味同喺口中融化嘅質感。餐湯:忌廉蘑菇湯餐湯雖然只係普通嘅忌廉蘑菇湯,但都不失水準。忌廉夠厚身,而且蘑菇味濃,配埋香草麵包同蒜蓉法包。主菜:焙燒法國春雞伴香燈青檸忌廉汁春雞好鮮嫩,但我覺得最正嘅係佢嘅香燈青檸忌廉汁。汁醬味道相當有層次感,而且非常折清新,配合焙燒法國春雞真係好perfect。香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸牛扒靚固然重要,但好嘅煎扒技巧,絕對影響到牛扒嘅

前菜:

餐湯:

主菜:

香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸
牛扒靚固然重要,但好嘅煎扒技巧,絕對影響到牛扒嘅味道。廚師處理得好好,牛扒完美呈現褐色外衣,鎖住肉汁,肉質軟嫩,具牛扒香氣同口感。英式牛肉布甸內餡充滿牛肉汁,千萬唔好切開,要拎上手一口咬落去,吸埋啲美味嘅肉汁。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒

甜品
燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
Crepe裏面搽咗一層薄薄嘅焦糖化煉奶,一啲都唔覺得過甜。配確埋蜜糖脆脆雪糕,雪糕中混有蜜糖脆脆粒,好味道。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒
2021-08-27 228 views
臨近月尾出糧日同男朋友去咗中環品嚐Fine Dining,嚟到呢間位於士丹利街的「Amici」,店內裝修典雅舒適,好有情調呢Dinner Set每位$428,包含前菜、餐湯、主菜及甜品合共四道菜鰻魚鵝肝凍批鵝肝醬及鰻魚合共有四層,有彈性的鰻魚配上香滑鵝肝,味道同口感都好豐富呢黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿雞蛋加入芝士、薯蓉、黑松露等等材料一同烤焗,焗蛋仍然滑溜,黑松露味好突出!配上36個月黑毛豬火腿,鹹香滋味野菌忌廉湯湯質感濃稠,野菌味道香濃,能細味到細碎的菇菌蓉,真材實料煎香辣劍魚腩配粟米沙沙劍魚腩表面沾上辣粉後煎香,外層香脆微辣,內裏保持鮮甜嫩滑,好肥美又Juicy哦!配上清新開胃的粟米蕃茄沙沙,有助解膩~伴碟嘅香脆粟米餅都好好食香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸七成熟的安格斯肉眼扒烤至剛剛好,肉質有彈性,牛肉味道濃郁,採用香烤方法最能保存牛肉鮮味。英式牛肉布甸口感特別,有少少似蛋糕,都幾好食燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕班戟口感香軟,微微煙韌,中間夾心層係焦糖醬,甜度適中。配上香甜蜜糖脆脆雪糕,為晚餐畫上完美句號

野菌忌廉湯

湯質感濃稠,野菌味道香濃,能細味到細碎的菇菌蓉,真材實料

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕

$500 (Dinner)