2016-04-16 691 views
現在很多餐廳都注入Crossover的元素, 我最近經朋友推介, 去了Amount Garden Grill and Bar, 單聽名字已叫我有所期待, 又Garden 又Grill 還有Bar, 而且是樓上舖, 真是有趣oAmour Garden Grill and Bar 位於旺角豉油街, 由朗豪坊步行約八分鐘路程, 非常便利o 餐廳在四樓, 行出電梯已看到色彩繽紛的招牌, 入口的牆壁貼滿了菜單的介紹o餐廳地方不算十分大, 最盡處有一個大露台, 是空中花園, 亦是BBQ的場地, 這裡還提供阿拉伯水煙及掟飛鏢, 而且有部份位置可以間成獨立房, 方便開派對之用, 更有卡拉OK的設備及獨立洗手間, 可說是麻雀雖少, 五臟俱全o我們一行四行, 叫了兩份二人餐(有餐湯, 四款頭盤, 二款沙律, 四款主菜, 甜品及飲品), 另加二份小食, 共十二款式的食物, 非常豐富o青蘋果鵝肝多士 : 黃金色的鵝肝, 煎得香脆, 入口即溶, 很軟滑, 底下是一片薄薄的青蘋果, 微酸的味道中和了鵝肝的油膩感, 配上一片烤得香脆的多士, 這個頭盤做得不錯o豬頸肉配秘製醬汁 : 豬頸肉肥瘦均勻, 燒得夠乾身,
豬頸肉配秘製醬汁
: 豬頸肉肥瘦均勻, 燒得夠乾身, 入口肉質爽脆, 配合秘製醬汁, 很惹味o
惹味Amour肉丸隻重奏
: 一碟四件的肉丸, 擺設精緻, 肉丸外層略乾, 內裡比較鬆軟, 配合蕃茄醬汁, 令味道更突出, 在肉丸底下的薯菜也很出色, 充滿牛油香味, 而且很幼滑o
蒜香牛油雞翼
: 外皮炸得甘香脆身, 入口充滿牛油及蒜蓉香味, 內裡雞肉嫩滑, 非常香口o
芝麻蕃茄沙律 : 大大片蕃茄, 及大量的沙律菜, 配合香滑芝麻醬, 健康又美味的沙律o
輕食吞拿魚波菜沙律 : 吞拿魚醬配合不同的沙律菜, 是個簡單又清新的沙律, 可惜我對呑拿魚的興趣不大, 只淺嚐了一口o
美國雪花西冷牛扒
: 七成熟的西冷扒, 雖然帶有少許筋, 但肉質嫩滑, 十分Juicy, 而且牛肉味濃o
醬烤原味豬肋骨
: 賣相豪華, 份量十足, 沾滿BBQ醬的豬肋骨, 表面烤得微脆, 肉質嫩又夠腍, 烤醬味濃, 可惜有部份肋骨都偏大, 肉相對地變得很少o
蛋香卡邦尼意粉
: 很少在其他餐廳吃到有整隻蛋黃的卡邦尼意粉, 所以有點驚喜o 意粉質感彈牙, 醬汁充滿蛋香, 味道跟我以往吃過的卡邦尼很不同, 很有新鮮感o
黑松露海蝦燴飯
: 黑松露獨特的味道, 被意大利飯完全吸收, 芬芳濃郁, 海蝦鮮味又彈牙, , 而且意大利飯煮得剛剛好, 口感煙韌, 雖然做法不算正宗, 但味道搭夠o
炸水牛芝士條
: 外皮炸得酥脆, 水牛芝士餡十足, 喜愛芝士的, 一定必吃!
輕食橙香元貝
: 這個配搭十分新穎, 賣相也蠻可愛, 最面的是車厘子, 中間是元具, 最底層是薯蓉, 帶有少許橙甜味的元貝, 感覺清新, 雖然只是急凍貨式, 但只要配搭得宜, 也可變成可口的菜式o

木糠布甸 : 細細杯, 能滿足口慾又不怕吃多, 布甸做得算香滑, 雖然不算最上乘, 但味道是不錯的o
Other Info. : 當晚我們四人各自吃到心頭好, 吃得飽之餘, 又坐得舒適, 大家都帶著愉快的心情回家, 更約定下次再來試空中花園3小時的自助燒烤o
  • 蒜香牛油雞翼
  • 蛋香卡邦尼意粉
  • 豬頸肉配秘製醬汁
  • 青蘋果鵝肝多士
  • 美國雪花西冷牛扒
  • 醬烤原味豬肋骨
平日想吃 BBQ,又不想老遠跑到郊外去,可以選擇在市區天台或設有平台的餐廳燒烤。Amour Garden Grill & Bar 就是其中之一的選擇。這裡有兩款燒烤爐,2-6人使用的火山石春爐和8-12人使用的傳統郊野炭爐。火山石春爐以石油氣燒烤,隨時點火隨時燒,又可以隨意控制火力,方便好用。唯一美中不足的是,沒有炭火燒的炭香味。露天平台位置面積不算大,可容納約20人同時用餐。火山石春爐放在桌子旁邊,方便一邊吃一邊燒。設有自助食物凍櫃,可以自行取想燒的食物。汽水也是任飲的,也供應任飲綠茶。另外,因為是星期一至四,加送每位生蠔1隻、虎蝦1隻和扇貝1隻,更加抵食。可以開始燒喇。燒海鮮好香呀!大大隻扇貝和虎蝦,食的時候淋上蒜蓉牛油,鮮味一流!牛扒和豬扒味道一般,推薦的反而是啖啖肉的鮮嫩雞扒。一邊睇波,一邊燒烤,比起郊區的燒烤場更加吸引。豬豬反而非常欣賞這裏的大大粒甜肉粟米,一個人也吃了兩三舊。還有香到冇朋友的蒜蓉牛油金針菇,吃極也不厭。
露天平台位置面積不算大,可容納約20人同時用餐。
火山石春爐放在桌子旁邊,方便一邊吃一邊燒。
設有自助食物凍櫃,可以自行取想燒的食物。
汽水也是任飲的,也供應任飲綠茶。
可以開始燒喇。
燒海鮮好香呀!
大大隻扇貝和虎蝦,食的時候淋上蒜蓉牛油,鮮味一流!
牛扒和豬扒味道一般,推薦的反而是啖啖肉的鮮嫩雞扒。
一邊睇波,一邊燒烤,比起郊區的燒烤場更加吸引。
豬豬反而非常欣賞這裏的大大粒甜肉粟米,一個人也吃了兩三舊。
還有香到冇朋友的蒜蓉牛油金針菇,吃極也不厭。
2016-04-07
Type of Meal
Dinner
2016-04-08 559 views
係一個風和日麗既晚上,我約左幾個大學同學試下係市區裏面bbq。起初我地都唔係好信係旺角會有室外bbq場。推過餐廳門口,行左一陣,出面就係一個樓上好既大open area。我係第一次係大廈既中空平台食野,感覺呢到好有格調,好有蘇豪區既風味。餐廳有傳統既燒烤爐,又有美式烤爐提供。由於我地淨係得幾個人,所以我地就用美式烤爐bbq。呢到提供幾豐富既食材,例如牛,雞,豬扒,鴨胸,雞翼,豬頸肉,各樣丸類,金菇,番薯等...可以任飲汽水。食材睇落去都唔錯,好足份量。我地一邊燒,一邊食,一邊係一個好relax既空間講番以前既野,真係好舒暢。好彩有燒烤達人負責燒俾我地食,所以燒出黎既食物都幾好味。最後埋單加埋一先兩百頭一個人,其實同普通既bbq既收費差唔多,但係勝在呢到有獨立既環境,可以同三五知己自成一國,享受係呢個生活急促都市入面既寧靜,確實係一個唔錯既選擇。

2016-04-05 565 views
準時下班,心情特別好,想到旺角走走,所以search一下有甚麼好吃的地方。看到Amour Garden Grill & Bar,便打電話問可否walk in,店員說剛好有人cancel booking,可以留位子給我;開心的時候特別幸運喔。一出電梯便看到大大個的logo banner,在繁忙中的都市有個地方叫Amour Garden。環境輕鬆自在,很適合工作後來這裏放鬆一下。有飛鏢玩,開party,三五知己聚會最適合不過。我們點了二人餐,選擇了沙律,新鮮蔬菜配日式麻醬,再配Parma ham,原來都好match。海鮮拼盤有青口、螺及大蝦,青口清甜,螺新鮮爽口,大蝦肉質彈滑。三文魚多士有驚喜,三文魚配獨特的醬汁放在多士上,口感十足,回味無窮。主菜:西冷配薯菜,喜歡吃薯蓉,入口即溶化而且薯仔味十足;西冷剛好煎七成熟,容易入口,厚身啖啖肉。主菜:BBQ豬肋骨,肉質鮮美嫩滑,配上甜度剛好的醬汁,真的停不了口。甜品時間:大小適中,不會給肚子加重負擔(呵呵)。
環境輕鬆自在,很適合工作後來這裏放鬆一下。
有飛鏢玩,開party,三五知己聚會最適合不過。
甜品時間:大小適中,不會給肚子加重負擔(呵呵)。

2015-10-08
$150 (Dinner)
2016-03-20 684 views
今晚約了友人旺角一聚, 朋友推薦了 Amour garden grill and bar. 這店位於旺角豉油街, 位置就腳。 上到位於4樓的餐廳, 見到門口的鐵塔標誌, 有點似曾相識, 發現原來曾經在其另一間分店吃過晚飯。我們點了二人晚餐($338), 頭盤選了青蘋果鵝肝多士和惹味Amour 肉丸。我在另一店已品嚐過青蘋果鵝肝多士, 如同上次一般, 鵝肝表面煎到香脆, 內裡軟滑, 配合薄薄一片青蘋果, 大大減低油膩感。 惹味Amour 肉丸, 一排整齊4粒肉丸鋪滿蕃茄醬, 底下薯蓉; 肉丸很惹道, 酸酸甜甜香草味濃, 一口一粒份量剛好。輕食吞拿魚波菜沙律, 吞拿魚沙律口感略濕, 配沙律菜, 清新輕食。主菜: 黑松露海鮮燴飯, 燴飯香味撲鼻, 黑松露味道濃郁, 面鋪三隻大蝦十分爽口, 意大利飯硬度適中帶黏軟, 但正合我口味。醬烤原味豬肋骨, 兩件豬肋骨配兩球薯蓉雜菜, 份量足。 烤過的豬肋骨外面味道香濃, 但醬汁不夠入味, 豬肋骨中間還帶點點冷藏味。跟朋友都點了Apple cider (加$25) 配豬肋骨一起吃, 說笑談天, 輕鬆愉快的一晚。
我們點了二人晚餐($338), 頭盤選了青蘋果鵝肝多士惹味Amour 肉丸
惹味Amour 肉丸
醬烤原味豬肋骨
Other Info. : 憑收據, 下次到Amour group 餐廳有9折優惠
2016-03-02
$210 (Dinner)
2016-03-18 588 views
睇完戲朋友話帶我去食好野,點知去到樓下O晒嘴 ,心諗呢到都有好野食 但入到鋪頭就有另外一種感覺,坐得舒適,座位闊落,潔淨 我哋叫咗個海鮮刺身拼盤做熱身美國生蠔超大隻,好肥美。 而鮑魚配埋個醬汁就更加美味。花竹蝦好大隻,剝完殼仲有大大的蝦肉。青口就不過不失。咁多嘢食都只係$198,超值!另外叫咗個2人餐($338)鵝肝煎得好香,鵝肝底有青瓜,再配埋多士一齊去,啱啱好,不太油膩。雜菌湯好香,味道很好。而羊架份量十足,有3件大大的羊架加配菜。羊架唔羶,但個人覺得七成熟可能仲好味。三文魚忌廉飯,可見到粒粒的三文魚,洋蔥,磨菇等配料,真材實料。而甜品就是木槺布丁,不太甜,正 咖啡都好香,好滑。樓上鋪居然有此水準,真的不可睇少。原來佢仲有outdoor 可以BBQ,下次BBQ 就有多一個選擇。Keep住張單,下次幫襯仲有九折添
睇完戲朋友話帶我去食好野,點知去到樓下O晒嘴
,心諗呢到都有好野食
但入到鋪頭就有另外一種感覺,坐得舒適,座位闊落,潔淨
我哋叫咗個海鮮刺身拼盤做熱身
美國生蠔超大隻,好肥美。
而鮑魚配埋個醬汁就更加美味。
花竹蝦好大隻,剝完殼仲有大大的蝦肉。
青口就不過不失。咁多嘢食都只係$198,超值!

另外叫咗個2人餐($338)
雜菌湯好香,味道很好。
甜品就是木槺布丁,不太甜,正
咖啡都好香,好滑。樓上鋪居然有此水準,真的不可睇少。
Keep住張單,下次幫襯仲有九折添
Other Info. : 咁嘅價錢,有咁嘅質素,一定會encore!
2016-03-16
$300 (Dinner)
  • 鵝肝多士
位於旺角的Amour Garden Grill & Bar,是一家樓上的酒吧餐廳,外面還有個露天的燒烤場地,燒烤著吸引室內客人目光的食物~ 氣氛好像很不錯啊!!和好友的放工餐聚,還是舒舒服服的在室內吃吧^^這個 Premium Set Dinner for Two選擇也不錯啊!! 有餐湯、頭盤x2、沙律x1、主菜x2、是日甜品及餐飲~ (雖然2人還是有點選擇困難,不過也很快敲定了)是日餐湯- 忌廉蘑菇湯忌廉湯口感濃郁,有菇茸口感,蘑菇味香濃,很合我心意呀^^輕食呑拿魚菠菜沙律始料不及呑拿魚是醬狀出現,底下有片菜葉盛著,女孩子最初有點無從入口,不過吃進咀內,混合了的味道竟然很不錯啊!! 從來未試過滑溜質感的呑拿魚醬呢~^^青蘋果鵝肝多士鵝肝煎得很香脆,今次沒有太肥而爆得一口油,微酸的青蘋果薄片平衡了油膩感,底層的多士也是很鬆脆的,絕對是新鮮製作出來啊!!蒜香牛油雞翼雞翼有牛油及蒜香,非常惹味,外皮彈牙邊位甘脆,雞肉Juicy入味,有媽媽的homemade味道啊!!醬烤原味豬肋骨本來想著這裡是Grill & Bar,所以選了這個醬烤豬肋骨,不過與我期望的很不同呢!!那個烤醬不夠惹味,而且好
和好友的放工餐聚,還是舒舒服服的在室內吃吧^^
是日餐湯- 忌廉蘑菇湯
是日餐湯- 忌廉蘑菇湯
忌廉湯口感濃郁,有菇茸口感,蘑菇味香濃,很合我心意呀^^
輕食呑拿魚菠菜沙律
輕食呑拿魚菠菜沙律
醬烤原味豬肋骨
那個烤醬不夠惹味,而且好像是後塗上面層一樣,沒有滲進豬肋骨內,不夠入味又沒有燒烤的香味!??
莫非這才是"原味"豬肋骨的味道!??? 很後悔選了這個主菜呢!!!
黑松露海鮮燴飯
大大粒的蝦仁晶瑩爽脆,黑松露味道淡淡的,燴飯很creamy鮮味,朋友很喜歡呀!!
是日甜品 - 木糠布甸
是日甜品 - 木糠布甸
布甸質感滑溜,加上幼細的木糠餅碎,混合起來很有口感,而且不會太甜膩。
Somersby Apple Cider
餐飲加錢轉了 Somersby Apple Cider
放工後可以與好友聚聚,能喝一杯當然最圓滿啦^^
Somersby Apple Cider 甜甜的蘋果口味,酒精度不高又易入口,絕對是女生之選!!
除了其中一款主菜不似預期,整體食物飲品都很不錯啊!!

2016-03-02
$213.5 (Dinner)
Somersby Apple Cider
  • 青蘋果鵝肝多士
2016-03-13 440 views
兩個月前黎過呢度開餐,出開旺角又想食兩人西餐set 就重遊舊地XDDinner Set $338 @2呢個Set 包左好多野食餐湯係mushroom湯, 足料,夠濃郁同香!頭盤就四揀二,我地揀左惹味amour 肉丸雙重奏蒜香牛油雞亦雞亦炸得唔錯, 即叫即炸的,香脆甘香。主菜1就6揀1美國雪花西冷牛揀左7成熟,唔會太生及過熟(太un)肉質唔錯,好有口感,特別係個汁夠惹味,配埋肉食更加juicy~沙律就2揀1,揀左輕食吞拿魚波菜沙律吞拿魚份量夠,味道吸引, 略縑唔夠太沙律配菜。主菜2就5揀1,都係飯呀意粉咁,揀左白酒蒜白蜆肉意粉蜆肉非常多同足料, 食落酒重唔太重, 但有蒜味夠香, 意粉汁少同乾身。另叫左個BBQ汁燒豬肋骨$162豬肉燒得好香,外脆內熟~燒汁最吸引,配菜有瓜,蕃茄等,都夠多同新鮮!凍朱古力$13朱古力奶味夠重,甜度足夠, 份量大杯d會更加夠飲!甜品份量少,但食左咁多主菜,作為點綴己經夠。食落布甸CREAM 太多,少D 會冇咁肥~除返開一人$290左右,但食得非常之飽!
Dinner Set $338 @2

呢個Set 包左好多野食
餐湯係mushroom湯, 足料,夠濃郁同香!

頭盤就四揀二,我地揀左惹味amour 肉丸雙重奏
蒜香牛油雞亦
雞亦炸得唔錯, 即叫即炸的,香脆甘香。
主菜1就6揀1
美國雪花西冷牛
揀左7成熟,唔會太生及過熟(太un)

沙律就2揀1,
揀左輕食吞拿魚波菜沙律
吞拿魚份量夠,味道吸引, 略縑唔夠太沙律配菜。

主菜2就5揀1,都係飯呀意粉咁,
揀左白酒蒜白蜆肉意粉

另叫左個BBQ汁燒豬肋骨$162
凍朱古力$13
朱古力奶味夠重,甜度足夠, 份量大杯d會更加夠飲!
甜品
份量少,但食左咁多主菜,作為點綴己經夠。
食落布甸CREAM 太多,少D 會冇咁肥~
除返開一人$290左右,但食得非常之飽!
2016-03-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$290 (Dinner)
2016-03-13 368 views
與朋友相聚,想揾個地方食飯同暢談一翻,上網見哩間食評唔錯,所以選擇咗哩間餐廳。book咗7 點,去到無咩客,好快就有台,環境唔錯,位置寬闊,坐得都舒服。我地兩個人,咁啱見到有兩個2人餐可選擇,一個$268,另一個就$380幾,貴d個個頭盤可選兩個,主菜亦多d選擇,不過我地怕食唔曬,所以都係選了$268哩個。餐湯個湯好濃蘑菇味,同埋有好多蘑菇打碎嘅蓉,一粒粒,不過打得唔夠細,個湯有d稀,同我之前飲過嘅蘑菇湯有d唔同,無咁幼滑,但味道都可以。頭盤其實豬頸肉唔錯,肉質夠淋,有d香草味,調味又唔會太濃,無盖過d肉味,表面有dd脆,不過所謂秘制醬竟然係泰式酸辣醬,仲要係平時係超市買到個d,有d失望。沙律個沙律原本有4片蕃茄,但食咗先札諗起影相,首先蕃茄食落夠新鮮,都算清甜,但d沙律菜就一般,有d苦,都得好少芝麻醬,最後食剩d菜。主菜1隻雞幾香,送上台都聞到香味,一切開d肉好嫩滑,好易就切得開,啱啱好唔會過火太老,同埋好多肉汁,調味都適中,唔會太鹹,但d肉都入曬味,但外皮唔夠脆,有d韌,好開切開,另外,我食唔到有芥未子味,但蜜汁都唔錯。主菜2原本以為係連頭一大隻煎過個種海蝦,但送上台後先知係雪藏無

餐湯

主菜1
芥末子燒春雞

主菜2
黑松露海蝦燴飯
原本以為係連頭一大隻煎過個種海蝦,但送上台後先知係雪藏無頭嘅海蝦肉,所以都幾失望。不過個飯黑松露嘅味都幾濃,但食落就感覺係一樽樽個d黑松露蓉嘅味,但哩個價錢都算ok,至於飯軟硬度適中唔錯,d蝦雖然爽口,但就無鮮味,應該係話無味。全個飯只有黑松露嘅味。

甜品
木槺布甸
木槺布甸,比較硬身,只有淡淡嘅忌廉味,甜味唔夠,好普通。

總括嚟講環境唔錯,坐得都舒服,傾偈係好地方,不過食物就一般。
2016-03-11
Type of Meal
Dinner
豬頸肉配秘制醬汁
2016-03-12 338 views
秋意漸起。放工忽想BBQ,於是約同三五知己一齊去都市中BBQ。上網搜尋之下,見到旺角鼓油街有場就毫不猶豫就去啦…雖然搵路比較困難,但係一上到去地方環境都唔錯,而且外面環境亦都幾舒服,微暗燈光配合輕快柔和音樂,令人係呢個都市中忙裡偷閒。呢到既BBQ係有分不同時段不同價錢,而且呢到BBQ係屬自助形式,食物同飲品都放係不同既冷凍櫃中,任由自己自取。食物方面款式亦都多:豬牛雞當然唔小得啦,仲有煙鴨胸,豬頸肉腸仔,不同款式既丸類,當然唔少得我最愛既粟米同蒜蓉金菇啦…呢到除左好似平時用既炭爐之外,仲有新式既石爐,火喉易於控制之外,令熱力更加平均。好適合我地呢啲四人燒烤。閑談之間,食物開始焦香金黃。呢到食物份量好足料,整塊牛扒完全可以蓋住爐面。每款肉類都好厚肉,而且醃製既肉類燒出來的味道唔錯。味道剛剛好並食出肉類既鮮味,尤其係雞翼,味道真係一流,甜甜焦香令人垂涎三尺。友人們仲不斷添食添!!!!!旁邊蕃薯粟米同金菇已經熟左啦…熱氣騰騰既香氣從錫紙中散發出黎。蕃薯同粟米味道香甜軟滑。金菇吸收哂蒜蓉既香氣,十分惹味。
上網搜尋之下,見到旺角鼓油街有場就毫不猶豫就去啦…
2016-02-02
2016-03-08 331 views
朋友介紹呢間樓上西餐廳, 坐落旺角位置好方便, 亦都好易搵, 打開電梯門就見到呢個招牌原來呢度除左有西餐食外, 仲有得飲酒同掟飛標, 食完野意猶未盡都可以飲下野再傾下計我地點左個Premium Set Dinner二人餐($338), 包餐湯 (呢客係磨菇湯, 好重菇味, 唔錯!)沙律二選一, 呢款係麻醬蕃茄沙律 - 蕃茄夠多汁, 但麻醬就略為少左D, 下面既蔬菜未能點到有醬汁可選2款小食, 我地點左惹味amour肉丸雙重奏及蒜香牛油鷄翼肉丸味道有少少甜味, 配埋底下滑口薯容一齊食, 一口一粒, 唔錯! 而蒜香牛油鷄翼味道超正, 隻隻熱辣辣, 一上枱已經聞到佢既蒜香味, 皮香肉嫩!六款主菜選一 (美國雪花西冷牛扒)份量適中, 柯打要七成熟,, 見到肉裏仍然帶有少少紅色, 用刀可輕鬆切開, 肉質幾JUICY, 配埋兩球薯容, 可二人SHARE下!另一款主菜點左疍香卡邦尼意粉 - 意粉夠晒口感, 配料有煙肉, 菇及疍, 撈勻隻疍後, 每條意粉都充滿住疍黃汁, 非常香滑, 我鍾意!!期間突然見到餐牌上有炸水牛芝士條($62), 芝士控既我又失控啦, 一於落單見到嘛..............
六款主菜選一 (美國雪花西冷牛扒)
見到嘛.................?! 香脆外皮包住香滑水牛芝士, 一咬一拉, 就好似食緊薄餅效果咁, 配埋沙律醬一齊食仲無咁"漏", 令人滿意!
套餐包甜品及飲品, 今晚甜品係木糠布甸, 細細杯但味道唔錯, 質感香滑又甜度適中
最可惜明天要返工, 否則可以食完再叫杯飲品慢慢RELAX下, 唯有下次先啦~~

2016-03-07
$250 (Dinner)
  • 疍香卡邦尼意粉
  • 蒜香牛油鷄翼
Amour Garden Grill & Bar 旺角豉油街15號萬利商業大廈4樓 今晚晚餐在旺角,我地一向都想坐得舒服,在旺角去樓上Cafe就最o岩喇,仲記得信和斜對面有家巴黎鐵塔Cafe, 去到原來已經無左,那就上Openrice再search,這裡附近就有Amour, Amour法文就是墜入愛河,就等我地來個浪漫晚上吧!我地早來,6點九到,都有三四檯客,全場有十幾張檯,中庭放了兩大部標準酒吧的飛標機,燈光好柔和,音樂非常舒服,多數播台灣情歌同Jazz, 過了晚市就變身樓上酒吧,所以Amour營造浪漫氣氛確有一手。這裡的Set of Two好抵食,$268就有沙律同埋頭盤,仲有埋甜品添!餐湯-磨菇湯先來餐湯蘑菇湯細細玩帶埋相好靚,幾Creamy ,幾重蘑菇味。 惹味Amour肉丸雙重奏 頭盤有四粒小肉丸配有茄汁及薯蓉墊底,肉丸應該係煮好後再煎香左才上台的,幾香又真係無講錯幾惹味,咁話好快就比我地清晒啦!輕食吞拿魚波菜沙律沙律絕對不容錯過,雖然細細碟賣相一般,但係那個波菜生菜配下面那吞拿魚醬一起食嘅時候又非常美味,清新吞拿魚味好濃,那個酸酸甜甜的味道實在不是出面一般吞拿魚醬可比,

Amour Garden Grill & Bar
旺角豉油街15號萬利商業大廈4樓

輕食吞拿魚波菜沙律

沙律絕對不容錯過,雖然細細碟賣相一般,但係那個波菜生菜配下面那吞拿魚醬一起食嘅時候又非常美味,清新吞拿魚味好濃,那個酸酸甜甜的味道實在不是出面一般吞拿魚醬可比,這個沙律可以值得有四星半嘅!
Garden什菜堡
好啦主菜嚟啦…今日睇個主菜雜菜堡…賣相好靚仔,個麵包非常之軟,其實我好耐未食過咁鬆軟嘅麵包皮,你哋睇相就見到個面皮得有幾鬆軟,而入面除咗番茄之外就充滿着好大量嘅蘑菇,所以食嘅時候就要好有技巧同特別小心,不然就好呢咁hea喇!這個又有前菜又有沙律再加埋呢個份量,一般食客來講其實都已好足夠啦,蘑菇也煮得好香,整體滿意!
黑松露海蝦燴飯
另一個主菜又到啦,大家都知道我係一個黑松露控,所以這個黑松露海蝦燴飯我又要試真喇,上檯嘅時候黑松露味其實不算太出,但食落都好香,此外,那三隻大蝦,就非常之彈牙啦!一般黑松露主菜都會配意大利飯的,這個飯叫得做燴飯其實就不要期望會同意大利飯同味,但佢地都做到七成意大利飯嘅效果,就較意大利飯乾身,未及Risotto黏身,但粘米燴過上湯上檯也算有誠意,而海蝦新鮮,也煮得爽口,樓Cafe當然就考功夫啦!四星個飯無走雞…哈哈!
熱柚子蜜
至於兩杯餐飲,熱柚子蜜正正常常不過不失;
榛子咖啡
而榛子咖啡就係我的至愛,我不嬲最喜歡的就是Nutella的味道,上檯嘅時候咖啡沒有拉花,但看到奶泡表層沖得飽滿,打得幾好,咖啡都夠熱,飲榛子咖啡其實不用落糖的,只要攪勻底部嘅榛子醬就成杯咖啡都會好香濃,這杯也不例外,也滿意這杯咖啡。
甜品-木糠芝士蛋糕
其實旺角樓上Cafe好多,而這間環境好舒服,菜式也有好多選擇,食吓野或傾計傾得耐左亦都可以去中間部飛鏢機度玩翻兩手,好快又過了一個juicy既晚上喇!

-----------------
--------------
總評分 8/10
--------------
P.S.後記
加上外邊有一個大型露台,我睇大概都有成千呎,晚市他們也有提供BBQ燒烤晚餐,基本每位$168就有啦,你都可以加到多100幾十蚊升級版加多啲海鮮或者生蠔,下次我地多D人黎可試試!燒野食加室內掟鏢也過癮!
2016-03-03
$156 (Dinner)
榛子咖啡
2016-03-03 369 views
今晚同朋友一齊dinner~~~餐廳空間比一般樓上cafe大,座位比較寬敞!先點左一個三文魚他他,味道較一般他他濃郁,口感同味道比較重。 蜜糖雞翼值得推介,蜜糖味濃,外皮鬆脆。主菜係比目魚扒,魚嘅肉質好鬆,比較鍾意佢嘅魚皮因為好香而且好脆。飲品方面係芒果沙冰,味道適中, 作為餐飲係唔錯嘅選擇。

作為餐飲係唔錯嘅選擇。
2016-02-28 423 views
適逢元宵節,又有藉口二人世界下見到呢到既評語都幾好 7點左右到左唔係太多人 靜靜地呢個set都幾吸引,可以揀2個頭盤是日餐湯係西蘭花忌廉湯口感幾creamy小豬一向都好鍾意吞拿魚沙律仲要越多沙律醬越好呢個啱晒胃口😛😛酸酸地開胃到頭盤啦豬頸肉煎得啱啱好,外脆內軟本身既肉質都夠稔,易咬開👍🏻唔洗泰式辣醬其實都夠味本來諗住呢間細細地既餐廳食物質素會一般但見到煎鵝肝就改變左睇法佢既外觀同口感都同高級餐廳有得揮首先夠大塊夠厚!岀面香口,入面軟身,帶油香味薄薄地既青蘋果帶少少甜同酸味中和左冇咁膩本身個卡邦尼醬較稀,但夠味既加埋蛋黃撈就會稠d,掛住條意粉意粉硬度適中,有幾多煙肉豬肋骨份量幾大烤醬既味道酸酸甜甜肉唔會痴住條骨,係肉質韌左少少 焦糖朱古力唔係想像中咁甜不過記得飲完要飲啖水防止蛀牙!最後是日甜品係米糠布甸呢間餐廳食物質素俾我想像中好,下次一定再嚟!
適逢元宵節,又有藉口二人世界下

見到呢到既評語都幾好

小豬一向都好鍾意吞拿魚沙律

仲要越多沙律醬越好

呢個啱晒胃口😛😛酸酸地開胃
到頭盤啦

豬頸肉煎得啱啱好,外脆內軟

本身既肉質都夠稔,易咬開👍🏻

唔洗泰式辣醬其實都夠味
本來諗住呢間細細地既餐廳食物質素會一般

但見到煎鵝肝就改變左睇法

佢既外觀同口感都同高級餐廳有得揮

首先夠大塊夠厚!

岀面香口,入面軟身,帶油香味

薄薄地既青蘋果帶少少甜同酸味

中和左冇咁膩
蛋香卡邦尼意粉
本身個卡邦尼醬較稀,但夠味既

加埋蛋黃撈就會稠d,掛住條意粉

意粉硬度適中,有幾多煙肉
豬肋骨份量幾大

烤醬既味道酸酸甜甜

肉唔會痴住條骨,係肉質韌左少少
熱檸水
焦糖朱古力
焦糖朱古力唔係想像中咁甜

不過記得飲完要飲啖水防止蛀牙!
木糠布甸
最後是日甜品係米糠布甸

呢間餐廳食物質素俾我想像中好,下次一定再嚟!

2016-02-22
$192 (Dinner)
忌廉西蘭花湯
熱檸水
焦糖朱古力
木糠布甸
2016-02-26 313 views
上個月光顧過砵蘭街上的Amour Corner,跟朋友聊天時說起才發現原來還有一家Amour Garden在附近。Garden沒有庭園裝飾,但燈光卻比Corner光猛,餐廳較闊落,檯與檯之間沒有Corner的狹窄。還有飛標機,可以讓人吃飽飯後鬆鬆筋骨。兩人同行,跟corner一樣有二人餐,快到出糧日子就點了Premium。可選兩小食+沙律+兩主菜+飲品+餐湯+甜品。是日餐湯是蔬菜恿湯,菜打得粉碎幼滑,湯底企身。點來曲奇奶昔,粒粒曲奇碎仍可吃到,非常有咬口。 滿滿的水牛芝士餡,被包裹在香脆的炸粉卷內。可惜炸粉皮偏厚,令芝士條吃落有點像餅乾的感覺。 常見的小吃類,大大的牛肝菌菇滿載芝士,混入蕃茄粒和香草粒,令菇面也有一清新感覺。切開菇的中央,軟綿不乾身,吃落口很Juicy。豬頸肉燒得乾身,外皮香脆,但咬落軟綿。期待已久的秘製醬汁,但迎來的只是像泰式辣醬。肉丸擺設得可愛,每粒都有塊線葉像輕舟般承托著。咬開肉丸,口感像宜家傢俬的瑞典肉丸,面頭掃上薄薄醬汁,算是惹味。沒有什麼特的沙律,蕃茄身較冰硬,應該從雪櫃拿出來不久,不過勝在夠大塊夠抵食。 Risotto軟腍度適中,汁的份量恰到好處,不會太濕
是日餐湯是蔬菜恿湯,菜打得粉碎幼滑,湯底企身。
點來曲奇奶昔,粒粒曲奇碎仍可吃到,非常有咬口。
炸水牛芝士條
芝士焗釀牛肝菇
肉丸二重奏
芝麻醬蕃茄沙律
黑松露海蝦燴飯
Risotto軟腍度適中,汁的份量恰到好處,不會太濕。海蝦份量大,蝦身爽口彈牙,用料新鮮。黑松露味不算濃烈,但甫送到時聞落味道較香。
芥末子蜜汁燒春雞
燒春雞外皮薄脆,雞油不多,但肉身較瘦,沒有什麼肉地。沾上芥末子汁後令原本只有淡淡燒烤味的雞肉起了變化,令人開胃。
是日甜品
甜品是木糠布甸,小巧的杯子在我手上變得袖珍,不過也好,吃飽主菜不會吃不下。忌廉打得幼滑,冷藏後變得結實。
對比過後Garden與Corner後,發現Corner的氣氛較適合情侶二人約會,而Garden地方闊落,較適合朋友間的約會。但論食物,則認為Garden的款式較多,比較抵坐抵食。
2016-02-23
$250 (Dinner)
芝士焗釀牛肝菇
肉丸二重奏