2022既新開始 試法日菜!🇯🇵🤣上海藻加沖繩八麵豉麵包配Arbor自家製嘅明太子牛油真心好食到癲咗😋由於我大讚個麵包,佢哋好好埋單後送咗一個俾我拎走!如果唔係book位食你都可以同餐廳直接購買呢一個麵包🥯8X個「當然買之前記得打去餐廳問清楚是否有足夠數量」#版主最愛 #糕糕推介 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️但係牛油係即日製造因味道及衛生唔可以賣!❤️我介紹朋友去食 朋友們都係大讚個麵包🥯!服務好細心每一道菜都細心介紹🦋甜品佢Soymilk 豆腐Sorbet 日本炸腐竹搽上蜜糖配搭日本黑豆,黑豆係日本係一個祝福❤️追加genmaicha caviar 魚子醬抹茶雪糕麻糬品HKd 4xx真係冇諗過呢幾樣嘢夾埋一齊係咁好食😋值得追加!法日菜fusion菜係有好多驚喜,食材配搭係意想不到所以食之前都要細心聽吓服務員介紹,你先可以感受到箇中既意想不到🤭所以你見到我文字上都冇特別介紹 但我可以話俾你聽每一道菜都有驚喜!而且係好食嘅!餐廳裏面嘅服務員全部都好有禮貌好細心好貼心!果然係米芝蓮二星!上網官網Booking 如星期日記得提前預約 😋#eatwellwest #hungry #delish #fresh
2022既新開始 試法日菜!

🇯🇵🤣上海藻加沖繩八麵豉麵包
配Arbor自家製嘅明太子牛油
#版主最愛 #糕糕推介 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
上海藻加沖繩白麵豉麵包

服務好細心每一道菜都細心介紹🦋

真係冇諗過呢幾樣嘢夾埋一齊係咁好食😋值得追加!
genmaicha caviar 魚子醬抹茶雪糕麻糬品

法日菜fusion菜係有好多驚喜,食材配搭係意想不到

上網官網Booking 如星期日
記得提前預約 😋

#eatwellwest #hungry #delish #fresh #foods #lunchtime #foodpic #eating #eat #delicious #tasty #lunch #foodpics #yummy #foodgasm #arbor #amazing #法日料理 #米芝蓮 #photooftheday #instagood #finedining #hongkongfoodie #hkfoodie #foodieblogger

✳️#糕糕食好西foodie_hk
genmaicha caviar 魚子醬抹茶雪糕麻糬品
  • Genmaicha caviar 魚子醬抹茶雪糕麻糬
  • 上海藻加沖繩白麵豉麵包
2022-05-10 409 views
𝐀𝐫𝐛𝐨𝐫📍 25/F, H Queen, Central米芝蓮二星日本x北歐fushion餐廳✨一開始俾佢嘅餐廳環境吸引住 雖然佢唔係行華麗嘅風格 但係成間柔和粉紅色設計 好靚💕日本食材以法式fine dine嘅風格去present今次我哋試咗佢哋嘅Omakase Lunch Menu $1288/pp 另外我哋配埋Krug Champage +$900-1000Total買單大概係$4000 由於係廚師發板嘅menu每次菜式去到都可能會唔同所以我哋就唔詳細講每一道菜啦加上我哋其實覺得每一道菜色都好好食😝令我哋比較深刻嘅係:🥇海膽配紫菜米tart海膽好鮮甜配埋紫菜整成嘅脆片 咬落好香脆🐟吞拿魚吞拿魚刺身夾係用菠菜整嘅pancake,食材好新鮮 吞拿魚一啲都唔腥🐮A4和牛望到啲雪花同顏色已經好靚 食落去入口即溶好香牛肉味🍰甜品甜品方面有🙋🏿‍♂️最愛嘅馬德蓮蛋糕蛋糕加入咗佛手柑嘅味道識落冇平時嗰啲咁重牛油味 無咁漏蛋糕外層好香脆入面亦好軟熟😋整體嘅體驗都好好嘢食質素高 服務都好好👍🏻期待下次返嚟可以試佢嘅dinner/lunch menu好推介大家去試吓呢間餐廳💯
𝐀𝐫𝐛𝐨𝐫

嘢食質素高 服務都好好👍🏻
期待下次返嚟可以試佢嘅dinner/lunch menu
好推介大家去試吓呢間餐廳💯
2022-05-07 399 views
✧.* 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹, 𝗔𝗿𝗯𝗼𝗿 @arborhk .ೃ࿐終於有機會試到 @arborhk 了~一直都好想好想試呢間創新日法fine dine (❍ᴥ❍ʋ) 去之前有幾位朋友都話麻麻,服務一般,所以無太大期望🤣但反而食完覺得唔錯,食物水準之上,食得好滿足☺︎︎𝑪𝒉𝒆𝒇'𝒔 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 • 4 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆𝒔 • $888ღ 𝒕𝒖𝒏𝒂𝗛𝗼𝘂𝗿𝗮𝗶 𝗚𝗼𝗸𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 𝗝𝘂𝗻𝗺𝗮𝗶 𝗗𝗮𝗶𝗴𝗶𝗻𝗷𝗼ღ 𝒔𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑𝗖𝗵𝗮̂𝘁𝗲𝗮𝘂 𝗠𝗼𝗻𝗯𝗼𝘂𝘀𝗾𝘂𝗲𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗻𝗰 𝟮𝟬𝟭𝟳ღ 𝒑𝒊𝒈𝒆𝒐𝒏𝗦𝗽𝗮̈𝘁𝗯𝘂𝗿𝗴𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗔𝗹𝘁𝗲 𝗥𝗲𝗯𝗲𝗻 𝗠𝗮𝗹𝘁𝗲𝗿𝗱𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗕𝗲𝗿𝗻𝗵𝗮𝗿𝗱 𝗛𝘂𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟭𝟳ღ 𝒘𝒂𝒈𝒚𝒖 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝑨4 +$320𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝘇 𝗟𝗶𝗹𝘃'𝘀 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗧𝘄𝗼 𝗛𝗮𝗻𝗱𝘀 𝟮𝟬𝟭𝟲ღ 𝒔𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 & 𝒓𝒉𝒖𝒃𝒂𝒓𝒃ღ 𝒎𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆ღ 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒐𝒓 𝒕𝒆𝒂基本上成個menu由麵包起都已經好滿意!😋每一道菜都好精緻,好有心思~真係有一種估唔到嘅感覺,到依家都仲回味緊😇特別有印象嘅係當日嘅amuse bouche,用上螢光魷魚嘅紫

ღ 𝒕𝒖𝒏𝒂

ღ 𝒔𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑

ღ 𝒑𝒊𝒈𝒆𝒐𝒏

ღ 𝒘𝒂𝒈𝒚𝒖 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝑨4 +$320

ღ 𝒔𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 & 𝒓𝒉𝒖𝒃𝒂𝒓𝒃

ღ 𝒎𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆
ღ 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒐𝒓 𝒕𝒆𝒂

基本上成個menu由麵包起都已經好滿意!😋
特別有印象嘅係當日嘅amuse bouche,用上螢光魷魚嘅紫菜米tart、煎帶子同埋甜品都好有驚喜!
不過要加錢嘅A4和牛係就係幾好食,都做到入口即溶嘅感覺,但未到wow聲🥺反而pigeon有驚喜!!!拆曬肉,好正😆
最後甜品都好正🥰新鮮焗起嘅madeleine真係好香好正!

𝗔𝗿𝗯𝗼𝗿 @arborhk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_central
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_western
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_highclass • $𝟭𝟮𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟲/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
2022-04-23 491 views
同老婆結婚慶祝婚禮順利完成,去左試呢間米芝蓮日法 Fusion 菜,十幾道菜每一道都非常出色。員工亦都非常有禮,每道菜式都會為我地講解,令到整個用餐體驗提升一個檔次。食物方面,每道菜都各有特色,份量恰當。食得出廚師做菜用心。不過始終係米芝蓮餐廳,所以價錢方面都有啲貴。兩個人識咗差唔多$5000蚊,抵唔抵食就見仁見智。不過我覺得餐廳好有心,令到整個食用時間都係一種享受。餐廳亦都好細心,喺甜品亦都加上恭賀字句,有機會我同老婆一定會再嚟幫襯。

隨餐麵包
吞拿魚班戟
黑松露蒸蛋
帶子加帶子Mousse
日本A4和牛
2022-04-23
$2500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
隨餐麵包
吞拿魚班戟
黑松露蒸蛋
帶子加帶子Mousse
日本A4和牛
同男朋友慶祝3週年 揀左呢間米芝蓮2星嘅Arbor 餐廳主要用日本食材做烹調🌟🌟食米芝蓮當然希望帶尼新鮮感😌 環境唔係設計到好富麗堂重但好舒服 服務當然好好 會細心介紹酒同每道菜 整個體驗都好唔錯😌Chef's Tasting Lunch (4 Course $888)首先係餐包 夾左好香嘅紫菜而且非常軟熟 口感好好👍🏼👍🏼再配埋自家製牛油 好香😍amuse bouche餐前小食呢個撻好可愛🤩撻底係用小麥做嘅 咬落好香脆 上面仲有日本嘅壽司飯 配埋螢光魷魚同埋紫菜 呢個配搭好新穎 都幾得意😍😍tuna用咗菠菜去做pancake皮 入面包住吞拿魚 沙律同飯🥗 吞拿魚一啲都唔腥 配埋沙律一齊食好清新😌 另外仲有個湯 用螺殼裝住真係夠晒吸睛😍😍 飲落去都好鮮甜 好好飲😙scallop帶子配埋蘆筍 下面仲有加入帶子而整成嘅蛋白 泡沫亦係有白酒打制而成😋 成個配搭都好夾 不過可惜帶子有啲overcook 食落唔夠軟滑 好可惜😞Main Coursefish我男朋友就揀咗魚 魚皮脆脆的 油脂平衡食落好香 😍pigeon我就揀咗乳鴿 好似第一次食咁樣煮嘅鴿仔 slow cook 再炭燒😮食落肉質都幾

amuse bouche

tuna

scallop

Main Course
fish
我男朋友就揀咗魚 魚皮脆脆的 油脂平衡食落好香 😍

pigeon
我就揀咗乳鴿 好似第一次食咁樣煮嘅鴿仔 slow cook 再炭燒😮食落肉質都幾嫩 醬汁香濃有酒味 亦都好夾🤤 仲有個鴿脾 細細隻好可愛 餐廳亦貼心包好方便大家食用唔會整污漕手👍🏼 仲有塊薄脆係上面 睇得又食得😋

strawberry & rhubarb
甜品應該係唯一失望嘅😞 擺盤雖然好靚 但盤入面各種食物都冇咩關係咁 士多啤梨好酸 仲有個好難食啲味好假嘅雪糕 然後有啲脆米 脆米下面有啲飯... 唔係好知食左啲咩😅

madeleine
Madeleine係青檸味 好香好清新😍 尼到仲暖笠笠 外脆內軟好正🤤🤤

coffee or tea
最後仲有粒朱古力架 不過都係麻麻地~
2022-04-10
$1000 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2022-04-18 339 views
大部份食材來自日本同法國,擺盤方面亦都見到別出心裁,樓高於25樓,中環大廈比較密密麻麻沒有什麼景色可言,空間感還是有的,因為有落地玻璃,吸取大量天然光。打卡位置係粉紅色牆身設計,再加上復古風味吧枱,配搭拱形門,影相其實好靚~一坐下,首先來了一籃麵包,麵包嘅外觀外觀油淋淋,但係好香軟~ 最美味係佢嘅醬,一個係芝士,另一個係用日本醬油調製,兩個都咁好食!😋 我好少咁樣讚啲麵包同醬 (😆 因為我細個早餐食麵包食得太多,一向對麵包好感度唔高)湯用個貝殼裝 🐚 忌廉魚湯,其實份量好少,只有大概係兩啖就已經飲完,但味道係好濃郁,好似魚精華咁~ 不過除咗魚之外呢,我覺得應該有其他海鮮嘢係入面一齊熬製而成 🤣 每一滴都好珍貴蝦干天婦羅,香脆⋯ 呢個冇咩特別,中途過下口癮香煎北海道帶子,上面加上XO醬,點上黃色嘅醬汁好好味 😋 旁邊個蘿蔔呢,都係有用時間去到熬製過特意選了法國鴿肉,鴿肉外層有焦糖燒過,鴿肉juicy~ 配啲甜甜地嘅香脆焦糖 💝 出乎意料地夾呀~ 馬德蓮貝殼蛋糕,有個楓葉🍁脆脆

蝦干天婦羅,香脆⋯ 呢個冇咩特別,中途過下口癮

馬德蓮貝殼蛋糕,有個楓葉🍁脆脆
  • Pigeon
2022-04-11 396 views
Came here for my birthday. The decor's very tasteful and I really enjoyed how the entire restaurant was filled with sunlight. Aesthetics were right up my alley. Think I was offered the best table in the restaurant with a great view and a relatively spacious table. Food was yummy, great for photos. Staff were also quite friendly but didn't overstep by excessively checking in. I enjoyed my visit this time, but don't think I would revisit again, just because I feel like there's not a variety on the

I enjoyed my visit this time, but don't think I would revisit again, just because I feel like there's not a variety on the menu.

❝Tasting menu❞ ($888 +10% → $977)𖤐♡ seaweed brioche如果要係依一餐飯入面揀選一道mvp菜式,必然會毫無保留地選擇佢~而依個mvp嘅靈魂又在於另一樣唔起眼嘅配角—明太子牛油。布里歐(brioche)麵包極其軟綿綿、不費吹灰之力就可以撕開,香氣撲鼻,配以微微辛辣惹味、鮮味突出嘅明太子牛油,友人評價「淨係依個包都值兩粒星」,我忙於食包,只好點頭同意。𖤐♡ amuse bouche螢光魷魚配日本兵庫県蕃茄,下層以以白醬油製成啫喱。螢光魷魚係屬於春日的食材,保鮮難、處理工序多,味濃而且爽口。整體配搭清爽輕盈。𖤐♡ tuna以pancake呈現,加入辣根醬後帶有輕微到食唔出嘅刺激感。內裡除咗有吞拿亦有日本珍珠米,口感有驚喜。外層pancake皮軟身有蛋香,加些seaweed powder、mayo做點綴,味道層次豐厚。𖤐♡ scallop主角來自北海道,配合以白麵豉製成的brown butter,以及類近於焦糖般有微焦、質感順滑嘅cream享用,味蕾再次受到震撼教育!配角法國白露筍爽脆無渣,口味異常清甜,大愛~𖤐♡ fish來自日本青森県三文魚,表
♡ seaweed brioche

♡ amuse bouche

♡ tuna

♡ scallop

♡ fish

來自日本青森県三文魚,表面有輕輕grill過增添口感及風味。被三文魚掩藏嘅係薯蓉,薯仔原味比奶味突出但口感依然極其順滑。旁邊嘅氣泡由白酒打成,口感獨特,配以法國青豆成功令平日最討厭青豆人類完食至乾乾淨淨。
♡ strawberry

以清酒入饌,面層先見雪芭、士多啤梨及糖漿,而底層有mousse以及糯米,口感仿似酒釀丸子,煙煙韌韌又帶酸甜味。第一啖感覺怪怪地,但越食越被吸引住,從來無試過有一道菜可以咁樣攻陷味蕾呢( ᵒ̴̶̷̤໐ᵒ̴̶̷̤ )
𖤐
♡ madeleine, chocolate & coffee

瑪德蓮蛋糕堅果味唔算突出,正中我心意~口感鬆軟,蛋香味濃。朱古力順滑甜度高,帶些微薄荷味道。latte水準甚高,咖啡豆偏nutty,又係啱口味之作。

整體黎講,以3位數價錢享受到米芝蓮二星級用餐體驗,每款菜式都以未曾想像過嘅形式呈獻驚喜,個人覺得完全值回票價。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐廳整體環境比起其他米芝蓮餐廳,會比較令人輕鬆自在。staff們解說專業友善,即使聽完菜式講解後追問問題亦會一一仔細解答。最有記憶點係當staff們留意到我與友人三兩下手勢就完食咗個包,貼心又慷慨地主動送上新一個~

訂座方面由於依家只有午市,座位會比較緊張,計劃到訪嘅話最好預翻1個月或更多做好booking。另外要係網上先付deposit($200 per head)。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
適合場景 | 二人/四人或以下聚餐﹑慶祝節日﹑in the mood for a decent meal
2022-01-30 617 views
放假時候,偶爾會去搵啲米芝蓮餐廳試試,咁啱呢間米芝蓮二星餐廳裝修主調係我鍾意嘅🌺💖🌷粉紅色🎀👙🦩就Book左去食lunch,Book嘅時候要過數比訂,想試Pigeon Foie Gras Pie就要另外加 $680+10%,又係要兩日上網訂定同埋過數,感覺上未食你餐飯已經一身銅臭💸💰💵來一個法式軟包,用上紫菜麵豉,配以明太子牛油,麵豉味好香濃但老實說我硬係覺得怪怪地,包身好油😟北海道八爪魚🐙配上壽司飯外型非常日本!味道一般般,但賣相幾靚第一道菜係吞拿魚pancake,上面Wasabi下面Sour cream,咬落成件都軟腍腍另外魚骨湯,呈最美妙嘅乳白色鮮味濃郁,但入量好少,令人意猶未盡第二道Scallop帶子煎得香口,外脆內遠,因食材新鮮,咬落去滿口海鮮味配有鯊魚子,牛蒡,擺碟很豐盛深色嘅係白麵豉souce,淺色嘅係雅枝竹souce, 經輕烤雅枝竹皮異常好食,好似一啲烤到好脆嘅蔬菜片咁,但味道很香第三道Pigeon Foie Gras Pie米芝蓮二星餐廳整呢一類菜唔會令人失望外皮烤得很香口,切開入邊都冇濕淋淋乳鴿肉嫩滑,呈嫩嫩的粉紅色,批料再有鵝肝,黑松露雞醬等等味道好有層次,且用料
放假時候,偶爾會去搵啲米芝蓮餐廳試試,
咁啱呢間米芝蓮二星餐廳裝修主調係我鍾意
嘅🌺💖🌷粉紅色🎀👙🦩
就Book左去食lunch,
Book嘅時候要過數比訂,
想試Pigeon Foie Gras Pie
就要另外加 $680+10%,
又係要兩日上網訂定同埋過數,
感覺上未食你餐飯已經一身銅臭💸💰💵

來一個法式軟包,用上紫菜麵豉,
配以明太子牛油,麵豉味好香濃
但老實說我硬係覺得怪怪地,包身好油😟

北海道八爪魚🐙配上壽司
外型非常日本!味道一般般,但賣相幾靚

第一道菜係吞拿魚pancake,
上面Wasabi下面Sour cream,
咬落成件都軟腍腍
另外魚骨湯,呈最美妙嘅乳白色
鮮味濃郁,但入量好少,令人意猶未盡

第二道Scallop
帶子煎得香口,外脆內遠,
因食材新鮮,咬落去滿口海鮮味
配有鯊魚子,牛蒡,擺碟很豐盛
深色嘅係白麵豉souce,
淺色嘅係雅枝竹souce,
經輕烤雅枝竹皮異常好食,
好似一啲烤到好脆嘅蔬菜片咁,但味道很香

第三道Pigeon Foie Gras Pie
米芝蓮二星餐廳整呢一類菜唔會令人失望
外皮烤得很香口,切開入邊都冇濕淋淋
乳鴿肉嫩滑,呈嫩嫩的粉紅色,
批料再有鵝肝,黑松露雞醬等等
味道好有層次,且用料矜貴,欣賞一流
但我覺得兩個人食好膩

最後一道Soy Milk
係豆腐sorbet ,另有腐竹搽蜜糖炸
配上白朱古力及咸蛋crumbs
以黑豆甜醬油作點綴
呢個甜品豆味一流,sorbet做到好滑
但食法國菜食到炸腐竹,都幾驚喜

最後上嘅係Madeleine同埋小餅乾
Madeleine味道不過不失,
唔會太甜,甜味適中外糖味亦香

Arbor主要挑選源自日本的食材
配上法式烹調技術呈現食材特質及廚師高超手藝
做法細緻但略嫌過於花巧,
每一道菜都感受到廚師嘅力度
但味道總係覺得太複雜,一道菜用料太多,
其實令我幾混亂,呢餐唔係我個人喜歡嘅,
就算係米芝蓮二星都真係無咩計🙂
🌟 𝗔𝗿𝗯𝗼𝗿。米芝蓮 - 日法 Fusion 菜 🌟 ...今天來ㄧ場味覺與視覺享受的米芝蓮二星🌟日法Fusion 菜 ,主理人是位北歐廚師,食材選用上居多以日本食材,配搭的方式新穎,給味蕾ㄧ種新的感受😋.從剛開始的麵包已開始驚艷,微妙海藻香氣的鬆軟白味增軟包配上撒有辣椒粉的明太子牛油,是不是已覺得很和風呢!? .前菜,TUNA 配上 鮮魚湯 。薄薄的煎餅皮包裹著調味過的優質TUNA , 再以濃郁的鮮魚湯將味蕾帶入重頭戲.The Arbor Lobster,完美煮熟的龍蝦配上濃郁的龍蝦濃湯,味道鮮美,再配上墨西哥胡椒泡沫添加 一絲辛辣的味道,將其提升到另一個層次配著絲滑奶油般光滑的胡桃南瓜泥相得益彰。 完美。.重頭戲來了,我的 Main Course ,Pigeon.鴿胸肉配焦糖沖繩紅糖,佐以醋洋蔥、醃蘑菇和煙熏舞茸蘑菇泥。 鴿子肉質是完美的粉紅色,黑糖的甜味、蘑菇泥的煙熏味與洋蔥的酸味皆與鴿子的野味配合的天衣無縫,旁邊是一條外皮酥脆的油封鴿腿,肉質鮮嫩可口這是我最滿意的ㄧ道菜💕.甜品是奶油豆漿冰淇淋,搭配鹹鴨蛋黃、白巧克力和酥脆的豆腐皮,配上蜂蜜,再配上沖繩黑豆,用紅糖和醬油烹製而
🌟 𝗔𝗿𝗯𝗼𝗿。米芝蓮 - 日法 Fusion 菜 🌟

前菜,TUNA 配上 鮮魚湯 。

配著絲滑奶油般光滑的胡桃南瓜泥相得益彰。 完美。

重頭戲來了,我的 Main Course ,Pigeon.
這是我最滿意的ㄧ道菜💕

甜品是奶油豆漿冰淇淋,搭配鹹鴨蛋黃、白巧克力和酥脆的豆腐皮,配上蜂蜜,再配上沖繩黑豆,用紅糖和醬油烹製而成,欣賞這個搭配很有新鮮感且巧妙的運用豆類食材
最後以新鮮出爐的檸檬瑪德琳蛋糕做結尾
一頓完美的午餐,無可挑剔😋可以等它換菜色再二刷

2022-01-20 287 views
評價兩極既米芝蓮⭐️⭐️餐廳,憑住冇乜expectation既心態去食,果然有啲驚喜👍🏻餐前amuse bouche同餐後madeleine好好味🥺麵包好鬆軟,加入紫菜同明太子牛油,好特別既配搭。madeleine唔係平時既檸檬味,個人比較喜歡🤩$688既tasting menu選材新鮮,尤其貝殼類👍🏻蘑菇湯+雞肉棒就普通左啲,蘑菇湯咸左啲,食唔到雞肉棒咩味🙈主食pigeon方面就唔係太啱食,雖然講到點slow cook法🤔

一嚐Nordic Japanese Fusion午餐🍽見Omakase Menu有8道菜比Tasting Lunch Menu多左4道菜而價錢亦唔算爭得好遠就試試Omakase吧😋有8道菜都幾豐富可以試到魚、鮑魚、龍蝦同乳鴿等等餐前既麵包漲卜卜口感尤其鬆軟配埋既明太子牛油亦都好香滑搽係麵包食好好味呀🍞✨之後同朋友們都有再encore麵包😆👍🏻另外魚湯亦都好特別用螺殼去盛住湯既賣相好別緻鋪係螺殼底下既係大大粒生蕙米不過只作觀賞而魚湯既味道都幾香濃我最欣賞既其實係甜品😆豆腐雪糕配脆卜卜既腐竹片好特別兩樣野配搭得好巧妙好好味👍🏻再加埋底下既鹹蛋朱古力脆脆一齊食更加豐富😋
一嚐Nordic Japanese Fusion午餐🍽
見Omakase Menu有8道菜
比Tasting Lunch Menu多左4道菜
而價錢亦唔算爭得好遠就試試Omakase吧😋

有8道菜都幾豐富
可以試到魚、鮑魚、龍蝦同乳鴿等等
餐前既麵包漲卜卜口感尤其鬆軟

再加埋底下既鹹蛋朱古力脆脆一齊食更加豐富😋

Type of Meal
Lunch
2022-01-03 304 views
朋友book左慶祝聖誕節,arbor 新開的時候食過,拎咗米芝蓮2星之後未食過,就嚟唔記得係點。卡位舒適有印象,落地玻璃。明太子牛油極鐘意海膽新鮮,海苔脆脆吞拿魚餅慢煮鮑魚呢個帶子煎得香,栗子汁配得好好估唔到呢個中間清清味蕾嘅雪芭好有驚喜,係青檸芫荽味,出奇地清新夾!好足料好多黑松露,只係魚老咗少少可惜了額外加的魚子醬甜品,估唔到可以咁樣搭配,鹹鹹甜甜好似有啲海鹽雪糕咁。呢個好得意。米同柚子的甜品,日式口味Petit four就大路

明太子牛油極鐘意

海膽新鮮,海苔脆脆

吞拿魚餅

慢煮鮑魚

呢個帶子煎得香,栗子汁配得好好

好足料好多黑松露,只係魚老咗少少可惜了

米同柚子的甜品,日式口味

Petit four就大路
2021-12-27 301 views
因為老公的生日而星期日會開的Fine Dining 為數不多,Arbor自然是我的首選,我哋叫左chef‘s tasting menu 同wine paring. 食物質素一定up to standard,所以我都不多加評論,唯一是waiter 的態度有D cool,好似一般餐廳的service. 其中上pigeon時竟然無上個sauce給我,正當我思量是否有sauce 時候,個server 發現后立即跑回去取,然後先同我講有個sauce 嚟緊🤣(好彩我未切),成個過程令我覺有些少奇怪,因為我係enjoy 緊2 star Michelin既食物仲同Service, 唔係一般餐廳嘅Standard.
  • Tuna
2021-12-17 379 views
整體來說甜品係100分有surprise但由前菜到main dish, 可以講好普通無論係所謂驚艷的自家製pancake包tuna, 定pigeon, 定係abalone, 都係食完..嗯..ok..還可以啦$2000一個人黎講,就覺得好一般不過我覺得另一個比較令我覺得唔comfortable係我expect michelin restaurant 既staff都會有manner d?但我全晚覺得佢地只係似普通西餐廳既waiter質素,只端菜上台時解釋左一d餸菜名稱而已。無論笑容,整體望落去一個人既整潔度,精神度,都係欠奉。之前我有睇post, 話arbor d staff無禮貌,但我覺得未至於無禮貌,但好似茶餐廳求其拎碟餸出黎咁。或者因為不是酒店內的米芝蓮餐廳?所以員工無受一致性既酒店禮儀訓練?整體比我感覺係食物還好,員工的態度欠奉可以選擇的話..我寧願食番amber, petrus or lenvol
整體來說
甜品係100分
有surprise
但由前菜到main dish, 可以講好普通
$2000一個人黎講,就覺得好一般