2024-12-19 1173 views
好耐冇同女朋友拍拖,今日難得出嚟梗係要食好啲啦。我哋今日比較夜,見到呢間開到兩點,而家好難得嘅宵夜餐廳。嚟到日式居酒屋點少得叫返支sake,你朋友話想飲啲甜口啲嘅,職員就介紹咗呢支紀土,又真係甜甜地好易入口,最重要係冇乜酒精味,啱晒兩個女仔把酒談心,呢次絕對係需要Mark低,第時再飲過。嚟到居酒屋串燒雖然好緊要,但係都要試吓佢哋啲刺身先。我哋叫咗個蜜柑雕,佢哋鮮甜味同普通嘅鯛魚有啲唔同,加埋佢適中嘅魚油脂香味,口感會豐富少少,讚。然後叫咗兩隻牛油燒蟶子,簡單嘅牛油冇其他複雜嘅調味,淨係食到蟶子嘅鮮甜,夠晒大隻啖啖肉真係不得了。日式煎餃子就食得多,用炸雞皮嚟做餃子皮就比較少見。原本都好驚佢會好油膩,但係承諾又唔會有呢種感覺,佢個雞皮餃子外脆內軟,好好味呀。然後叫咗個芒果炸蝦卷,芒果加埋沙律醬同埋蟹籽,酸酸甜甜鹹鹹嘅味覺衝擊,夠晒新鮮。平時鵝肝多士就食得多,鵝肝豆腐都係第一次見,佢個鵝肝都好厚身,絕對唔呃秤。佢個炸豆腐都好特別,咬開入邊係一層層,出邊脆,裏面超滑,真係一舊滑豆腐,味道濃郁鵝肝都幾襯。跟住我哋叫咗個明太子燒蓮藕,佢個蓮藕輕輕燒個面,蓮藕味甜味再加明太子小小嘅辣味,又係一個口味

跟住我哋叫咗個明太子燒蓮藕,佢個蓮藕輕輕燒個面,蓮藕味甜味再加明太子小小嘅辣味,又係一個口味嘅衝擊,但係又幾特別,令你想一試再試。

串燒方面,我哋叫咗個辣味墨魚嘴,大家都知道墨魚嘴本身冇咩味道,好靠佢個醬汁。而佢今次呢個醬汁真係好成功,因為完全係神複製泰國辣魷魚片嘅嗰個汁,超級辣,但係辣得來又勁過,唔係講笑,真係好好嘅下酒菜。

跟住我哋叫咗個豚肉紫酥卷,睇佢嘅外表平平無奇。

但係一咬開就見到佢下左嘅功夫,見到豚肉係卷起左,包住紫蘇葉,紫蘇葉嘅香味真係好濃郁,個豚肉都唔會太油膩或者係燒到太乾,完全係啱啱好嘅配搭。

最後叫埋個明太子茶漬飯,雖然佢係茶漬飯,但係其實佢個茶底係鰹魚汁,鹹鹹香香,加埋明太子,係呢一餐宵夜嘅美好結尾。
2024-12-18
$500 (Last Night Supper)
♡ 高質必去隱世居酒屋|朝 ♡-今日有朋友推薦我食太子呢一間嘅居酒屋三周年生日❗️而家九點前賣單有八折九點後入座有六折 真係超級抵食❗️而且樣樣都 勁~好~食~😱-♡ 白子刺身 ♡ $88秋冬嘅白子特別肥美🤣 一入口已經好滑溜 口感綿密~ 入口即溶 -♡ 吞拿魚腦天(3切)♡ $138筋少脂肪勁多 魚味濃郁腦天唔係好多地方有所以見到一定要試- ♡ 和牛湯烏冬 ♡ $128和牛肉質軟嫩 厚薄適中 份量剛剛好足夠兩個人食作為最後既主食真係唔錯-♡ 左口魚邊蟹柳卷 ♡ $88左口魚配蟹柳原來出奇地夾左口魚邊既魚油滲透到飯粒之中配埋簡單既蟹柳,造就呢份卷既咬口-♡ 燒白鰻串 ♡ $68燒白鰻好多串燒店有但唔係間間都整得好食呢間既白鰻外皮燒得夠脆夠焦香而唔會過份燶肉地厚肉,咬落去肉汁咇哂出黎,正😍-♡ 月見雞肉棒 ♡ $48好多居酒屋都有既免治雞肉棒用照燒汁烤熟再配上佢地自家制既月見汁啖啖都甘Juicy -♡ 炸雞皮餃子 ♡ $68雞皮餃子都係居酒屋常見小食用雞皮取代傳統餃子皮,經高溫油炸後,外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁。雞皮油香十足,再點上少少既七味粉,跟埋杯啤酒,簡直一流-♡ 雞頸肉
♡ 高質必去隱世居酒屋|朝 ♡

作為最後既主食真係唔錯
♡ 左口魚邊蟹柳卷 ♡ $88

左口魚配蟹柳原來出奇地夾
左口魚邊既魚油滲透到飯粒之中
配埋簡單既蟹柳,造就呢份卷既咬口
♡ 燒白鰻串 ♡ $68
燒白鰻好多串燒店有但唔係間間都整得好食
呢間既白鰻外皮燒得夠脆夠焦香而唔會過份燶
肉地厚肉,咬落去肉汁咇哂出黎,正😍
♡ 月見雞肉棒 ♡ $48

好多居酒屋都有既免治雞肉棒
用照燒汁烤熟
再配上佢地自家制既月見汁
啖啖都甘Juicy
炸雞皮餃子 ♡ $68

雞皮餃子都係居酒屋常見小食
雞皮油香十足,再點上少少既七味粉,
跟埋杯啤酒,簡直一流
♡ 雞頸肉 ♡ $38
雞頸肉係好珍貴既部位,因為一隻雞得一條頸吖嘛😂雞頸肉肥瘦適中,肉質有彈性,有嚼勁,做串燒!同雞皮一樣做串燒送酒都係非常適合架🈴
♡ 熊本牛肉串 ♡ $52

• 明太子雞肉棒
  • 月見雞肉棒
  • 吞拿魚腦天
2024-11-04 787 views
🐡 燒味醂魚乾($88)一上枱係熱辣辣,魚乾好好咬口又夠味,佐酒一流🍴 紫蘇辣蜆(凍)($88)蜆下面係用鹽塊墊起,好特別,個汁食落泰式風味比較重,蜆好鮮甜🐟 鮟鱇魚肝($68)鮟鱇魚肝入面除左有魚肝,仲加有柚子醋同海帶,魚肝質感細膩絲滑,入口即化,而柚子醋嘅清新中和左魚肝嘅腬,海帶則吸收哂柚子醋嘅味道🪿 自家製醬汁鵝肝豆腐($128)鵝肝質感細膩絲滑,入口即化,自家製醬汁味道似日式燒汁,甜甜地,提升咗鵝肝嘅味道;豆腐炸到啱啱好,外脆內軟🦪 慢煮廣島蠔配法包($128)一上枱就聞到好香蠔味,每隻蠔都好鮮甜肥美,食落仲帶有淡淡嘅姜味,加上秀珍菇自己嘅鮮味同配上炸得香脆嘅法包,令人食唔停口🤤🐓 月見雞肉棒($48)雞肉棒燒得金黃,賣相吸引,而且雞肉棒保持juicy,配上蛋味重嘅生蛋黃,為雞肉棒味道提升左另一個層次🐓 邪惡雞肉棒 ($52)雞肉棒上面淋左芝士醬,芝味好重,配合埋juicy嘅雞肉棒,正👍🏻🐓 明太子雞肉棒 ($52)明太子咸香濃郁,配埋軟滑多汁嘅雞肉棒,味道好突出🍢 大蔥雞肉串($42)雞肉燒得比較乾身,配埋大蔥同燒汁食反而啱啱好🐔 汁燒雞心頂($38)雞心頂出面比較少見,而且
🐡 燒味醂魚乾($88)
一上枱係熱辣辣,魚乾好好咬口又夠味,佐酒一流

🍴 紫蘇辣蜆(凍)($88)

🐟 鮟鱇魚肝($68)

🪿 自家製醬汁鵝肝豆腐($128)

🦪 慢煮廣島蠔配法包($128)

🐓 月見雞肉棒($48)

🐓 邪惡雞肉棒 ($52)

🐓 明太子雞肉棒 ($52)
明太子咸香濃郁,配埋軟滑多汁嘅雞肉棒,味道好突出

🍢 大蔥雞肉串($42)
雞肉燒得比較乾身,配埋大蔥同燒汁食反而啱啱好

🐔 汁燒雞心頂($38)
雞心頂出面比較少見,而且佢係限量供應,所以點左一串試吓;食落去有嚼勁,幾特別

👅 牛舌($98)
牛舌中間帶有淡粉紅色,而且肉嫩唔韌,份量唔少,配搭佢哋自家製嘅蒜蓉芥末醬,酸酸辣辣,中和左食得多嘅肉膩

🍙 明太子燒飯團($38)
佢將飯團燒至外脆內軟,飯團表面有明太子,食到明太子嘅鮮味,加埋脆紫菜一齊食,味道啱啱好之餘亦都好夾

🍡 甜品拼盤($148)
佢有栗子雲呢拿雪糕、抹茶紅豆菓子,哈蜜瓜餡菓子同千層蛋糕;雪糕好滑,味道食落似咖啡味,而且雪糕仲有栗子粒;抹茶紅豆菓子包住抹茶忌廉同粒粒紅豆,皮好煙靭唔痴牙同甜度適中;其中一個令我有驚喜嘅係哈蜜瓜餡菓子,因為出面好少食到;千層蛋糕嘅每層都做到透薄軟熟,忌廉份量適中,食落唔會流

🥃 日本威士忌梅酒($78/杯)

🍺 Gin Tonic ($88)

🏮 居酒屋貼滿以前年代嘅日本明星廣告,裝潢好有氣氛,好適合同朋友飲下酒食下野吹下水

✨ 適逢三調年優惠,而家夜晚9點前結帳及離座全單8折,9點後則6折
燒味醂魚乾
明太子燒飯團
甜品拼盤
2024-10-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$355 (Dinner)
燒味醂魚乾
  • 威士忌梅酒
  • Gin  Tonic
  • 紫蘇辣蜆
2024-09-27 2677 views
和朋友打完牌就去食串燒、飲杯酒聚聚舊。這間餐廳預早訂座更有8折,9:00後入座仲有6折。【五點刺身盛】鮮帶子和海膽味道最鮮。【青椒仔】清脆爽口,微苦中帶甜,燒烤後的香氣讓人食欲大增。【豚肉紫蘇卷】豚肉的鮮嫩與紫蘇的清香交錯惹味,層次豐富。【月見雞肉棒】粒粒口感的雞肉棒搭配生蛋黃,濃郁的口感好吸引。【明太子雞肉棒】明太子的鹹香醬鋪在面頭,為雞肉增添了咸香味。【阿波美雞翼】外皮酥脆,內裡多汁,調味恰到好處。【雞心】和【雞腎】的口感富有嚼勁,經過精緻調味後,保留了內臟的鮮美。【雞肝】質地細膩。【花魚一夜干】肉質緊實,鹹香味濃。【粟米】在烤後釋放出自然的甜味,搭配牛油更添香氣。【朝邪惡玉子燒】以其柔軟的芝士口感和濃郁的蛋香作為完美的收尾。【0olong Hai】烏龍燒酎清爽解膩,是燒烤的絕佳伴侶。
【五點刺身盛】鮮帶子和海膽味道最鮮。
五點刺身盛
海膽
【青椒仔】清脆爽口,微苦中帶甜,燒烤後的香氣讓人食欲大增。
青椒仔
【豚肉紫蘇卷】豚肉的鮮嫩與紫蘇的清香交錯惹味,層次豐富。
豚肉紫蘇卷
明太子雞肉棒
【阿波美雞翼】外皮酥脆,內裡多汁,調味恰到好處。
阿波美雞翼
雞心雞腎
【雞肝】質地細膩。
雞肝
【花魚一夜干】肉質緊實,鹹香味濃。
花魚一夜乾
【粟米】在烤後釋放出自然的甜味,搭配牛油更添香氣。
粟米
0olong Hai
$350 (Dinner)
五點刺身盛
花魚一夜乾
粟米
0olong Hai
3 day(s) ago 0 views
黎到太子呢間居酒屋「朝」,門口位同埋一入去都見到大大既月亮裝飾,入面佈滿日本海報,仲有手寫廚師推介牌,日本風滿滿🏮1️⃣朝邪惡玉子燒($108)我就係衝住那個玉子燒而黎😙玉子燒食落就夠濕潤,甜甜地,中間係拉絲既芝士,再加上面頭既蟹籽👍2️⃣甲羅燒($128)蟹膏、蟹肉、香蔥、蟹籽,在同蛋黃拌勻,成個過程好療癒🥰擺上鱈魚脆片上面食,充滿鮮味。3️⃣慢煮廣島蠔配法包($128)廣島蠔好大粒!擺上件法包上面都覺得有啲墜手😆加埋啲菇、同脆口既法包一齊食正!4️⃣鹽燒白鰻串($68)白鰻皮燒至微脆,肉質爽彈,擠上青檸汁更加好味。5️⃣海膽帆立貝海苔包($148)帆立貝厚身而且好鮮,加上海膽、三文魚籽,一啖食!多重口感係口腔爆發🤩6️⃣月見雞肉棒($48)雞肉棒帶軟骨,有啲口感,配上蛋汁冇得輸!7️⃣牛舌(份)($98)勁靚,牛舌粒軟嫩可口,配上蒜蓉芥末醬,酸甜解膩😋8️⃣富士山柚子梳打($58)9️⃣日本果酒(蜜桃)($58)比想像中大杯,酒味唔算重幾易入口~

1️⃣朝邪惡玉子燒($108)
朝邪惡玉子燒

2️⃣甲羅燒($128)
甲羅燒

3️⃣慢煮廣島蠔配法包($128)
慢煮廣島蠔配法包

4️⃣鹽燒白鰻串($68)
鹽燒白鰻串
白鰻皮燒至微脆,肉質爽彈,擠上青檸汁更加好味。

5️⃣海膽帆立貝海苔包($148)
海膽帆立貝海苔包

6️⃣月見雞肉棒($48)
月見雞肉棒
雞肉棒帶軟骨,有啲口感,配上蛋汁冇得輸!

7️⃣牛舌(份)($98)
牛舌
勁靚,牛舌粒軟嫩可口,配上蒜蓉芥末醬,酸甜解膩😋

8️⃣富士山柚子梳打($58)
富士山柚子梳打

9️⃣日本果酒(蜜桃)($58)
比想像中大杯,酒味唔算重幾易入口~
鹽燒白鰻串
富士山柚子梳打
4 day(s) ago 0 views
我平時都好鍾意食日本野😍好難得係香港搵到一間幾正宗既居酒屋,環境坐得幾舒服食物種類又幾豐富沖繩苦瓜沙律 🥗苦瓜好新鮮,完全唔會苦,反而有種甘甜既味道酒盜芝士 🧀我第一次食呢個配搭,係潰物魷魚配烤過既忌廉芝士同脆腐皮😍呢個有驚喜金目鯛小肌刺身 🐟 刺身幾新鮮呢個正常發揮串燒 🍢蔥激獅子狗香蔥牛肉卷邪惡雞肉棒明太子雞肉棒豚肉蘆筍卷燒芝士年糕咁多款串燒我最鍾意邪惡雞肉棒,裏面雞肉同雞軟骨比例岩岩好,加埋芝士簡直係邪惡之最 😈另一一款推薦就係芝士年糕,呢個搭配好難出錯🤤啜啜啫喱瀧五郎柚子酒 🍶柚子味好fresh,個texture係啫喱都幾得意整體黎講如果大家想搵一間日本居酒屋同朋友傾計食飯呢間係個唔錯既選擇Overall: 7.5/10

沖繩苦瓜沙律 🥗
苦瓜好新鮮,完全唔會苦,反而有種甘甜既味道

酒盜芝士 🧀

香蔥牛肉卷
邪惡雞肉棒
豚肉蘆筍卷
燒芝士年糕

另一一款推薦就係芝士年糕,呢個搭配好難出錯🤤

啜啜啫喱瀧五郎柚子酒 🍶
柚子味好fresh,個texture係啫喱都幾得意

Overall: 7.5/10
「朝 Asa 居酒屋」係一間好有🇯🇵日式風味嘅餐廳,內部裝潢簡約而典雅☺️,而且用咗星月做主題,襯返佢哋開到🌙淩晨兩點,係太子區內晚餐、宵夜好地方👍!作為日式🏮居酒屋,當然有唔少🏯日本酒供應,除咗清酒🍶之外,仲有日本果酒、🥃梅酒、燒灼、cocktails🍸同埋唔同嘅啤酒🍺。鮟鱇魚肝🐟鮮嫩滑溜,入口即化🤤,味道酸甜甘香,👏非常推薦。五點刺身盛🤩賣相好吸引,刺身新鮮又肥美🔪,每一口都係海洋🌊嘅味道,尤其係厚切嘅🐟油甘魚同埋劍魚腩,食得出😋佢哋對食材嘅嚴格要求。呢度嘅燒牛舌👅真係冇得頂,火候🔥啱啱好,超厚切嘅🐂牛舌口感軟嫩,咬落多汁💧又香口。佢哋嘅盬燒🐟白鰻魚串十分之高質👍,鰻魚鮮味十足,🔥燒得外脆內嫩,魚肉爽滑😍每一口都係一種享受。雞頸肉🐔同雞肝都係經典嘅雞串燒,🐓肉質細嫩,配上恰當嘅🧂調味,味道好出色。串燒🔥豆腐外脆內嫩,配上佢哋特製嘅💧醬汁,惹味甘香好開胃🤤。🧂鹽燒吞拿魚下顎都幾大件夾抵食👏,魚肉厚實肥美甘香又鮮味,🐟加上鹽燒嘅香氣,真係令人難以忘懷🥰。

鮟鱇魚肝🐟鮮嫩滑溜,入口即化🤤,味道酸甜甘香,👏非常推薦。

Type of Meal
Dinner
2025-01-27 51 views
燈光柔和略暗,充滿神秘夢幻氣息,亦同時帶有日式風格,食物有質素,服務態度友善.𐐂單點𐐚.。食品。.❥ 三文魚刺身 $58新鮮肥美 .❥ 小肌刺身 $118第一次聽到這款刺身,沒有吃過,吃時沾點柚子醋,更帶出它的鮮味.❥ 燒鱈魚乾 $38很香脆,好似在吃蝦片,好吃而且又是健康食品,好適合做下酒菜,忍不住食個不停🤭.❥ 蕃薯南瓜天婦羅 $45炸粉不會過厚,與以往傳統食法不一樣,沒有天婦羅專用的醬汁和白蘿蔔溶,但旁邊附有柚子鹽,更帶出蕃薯和南瓜的天然味道.❥ 朝邪惡玉子燒 $108廚師貼心幫客人切好了一件件,一夾起熱騰騰的一件就見包在裡面的芝士拉絲🧀玉子燒的層次分明,火喉把握得不錯,每層都煎得均勻沒有燒焦,夠濕潤夠嫩滑,而且鬆軟綿密,帶有濃郁的蛋香,甜味比鹹味更突出,非常有飽足感.❥ 邪惡雞肉棒 $52入口彈牙,裡面夾雜著免治雞肉和脆軟骨,味道和口感都很豐富,表面的芝士味突出,味道香濃得像Donki的芝士棒🤣芝士愛好者必試❗️.❥ 芒果炸蝦卷 $88入口即化的和甜芒果粒,搭配炸得酥脆爽口的鮮蝦肉和沙拉醬,味道酸甜又清新.❥ 清酒煮蜆 $98聞到陣陣酒香,酒湯清甜,蜆有大約十隻,蜆肉鮮甜,嫩滑多
𐐂單點𐐚

❥ 朝邪惡玉子燒 $108

❥ 邪惡雞肉棒 $52

❥ 芒果炸蝦卷 $88

❥ 清酒煮蜆 $98

聞到陣陣酒香,酒湯清甜,蜆有大約十隻,蜆肉鮮甜,嫩滑多汁,沒有爛糊糊和臭腥味,沙子亦清得滿乾淨
❥ 豚肉露筍卷 $68

豚肉焦香,包裹在裡面的露筍亦同時中和了豚肉的油膩感
❥ 熊本牛肉串 $52

牛肉燒得表面香口,肉味香濃,調味亦恰到好處
❥ 三文魚茶漬飯 $38

天氣冷時就想吃一碗熱騰騰的湯飯,而且我本身亦幾中意吃茶漬飯🍚
有別於平時吃過的茶漬飯,這裡呈現的「飯」其實是整整一個三角形日式飯糰😮多了一分焦香和煙韌度,浸泡在帶有鰹魚香味的茶湯中亦別有一番風味😋
❥ 芝士年糕 $38

大推給芝士愛好者😋外皮燒得微微焦脆,入口帶點煙韌度,裡面是流心芝士,芝士味香濃,甜甜鹹鹹,好軟糯,配上紫菜片更增添了一分口感和風味,友人表示很喜歡
。飲品。
(兩款都是我至愛的🤭)
❥ 白桃果汁 $48
味道不會過甜,有果肉,都幾大支的
❥ 蘋果梳打 $58
味道清香不過甜,有氣亦更清爽解膩

(人。◕‿‿◕。)歡迎來追蹤我~ FOLLOW FOLLOW ME ❣

喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻
2025-01-20
Type of Meal
Dinner
2025-01-26 0 views
早排去深水埗辦年貨 搵倒呢間幾唔錯嘅居酒屋🏮介紹其中幾道料理覺得比較有驚喜嘅菜式🫢清酒煮蜆($98)啲蜆都幾肥美 份量都唔少 清酒味好香 唔覺意飲咗大半碗😂自家製醬汁鵝肝燒豆腐($128)豆腐外脆內嫩 同個醬汁非常地夾 鵝肝都好香 如果再厚啲就好喇🤣牛舌($98)一上枱見倒咁粉嫩嘅牛舌已經流口水 食落係非常軟嫩 調味嘅鹹味亦剛剛好 牛油燒蟶子($58)汁燒油甘魚鮫 ($128)雞心($32)月見雞肉棒 ($48)燒白鰻串 ($68)燒菠蘿 ($38)
早排去深水埗辦年貨 搵倒呢間幾唔錯嘅居酒屋🏮

介紹其中幾道料理覺得比較有驚喜嘅菜式🫢

清酒煮蜆($98)
啲蜆都幾肥美 份量都唔少 清酒味好香 唔覺意飲咗大半碗😂

自家製醬汁鵝肝燒豆腐($128)
牛舌($98)

牛油燒蟶子($58)
汁燒油甘魚鮫 ($128)
雞心($32)
月見雞肉棒 ($48)
燒白鰻串 ($68)
燒菠蘿 ($38)
2025-01-20 126 views
這間居酒屋提供一系列小吃、串燒與飲品,讓我們可以在輕鬆的氛圍中享受美食。這裡的菜品多樣,從傳統到創新,適合搭配各種酒類。厚燒羊架外焦內嫩,肉質鮮美。羊肉的香味濃郁,搭配特製醬汁,讓人一口接一口,十分過癮。豚肉紫酥卷酥脆的外皮與多汁的豬肉形成鮮明對比,紫菜的風味為這道菜增添了層次,讓人印象深刻。香蔥牛肉卷牛肉的鮮嫩與香蔥的清香完美結合,口感豐富,吃上一口讓人感受到肉質的細膩,非常推薦。燒辣味墨魚咀燒烤至香脆的墨魚咀,配上微辣的醬汁,讓人感受到海鮮的鮮美與香辣的刺激,最啱喜歡重口味芝士年糕外層酥脆,內餡芝士拉絲,年糕非常彈牙有口感牛舌牛舌燒烤後外焦內嫩,風味獨特,肉質彈牙,搭配醬油或檸檬汁,會更加好味清酒煮蜆蜆的鮮味與清酒的香氣相互交融,蜆都幾大隻,非常鮮甜醬油燒蠔新鮮的蠔肉在醬油燒烤後更加鮮甜,口感豐滿,鹹香的味道令人難忘,是海鮮愛好者的最愛。螢光魷魚色彩鮮艷,燒烤後的魷魚外焦內嫩,搭配特製的調味料,口感一流。芒果蟹籽沙律清爽的芒果與蟹籽的搭配,口感清新,甜中帶鹹,適合夏天享用,給人耳目一新的感覺。豚肉蘆筍卷豬肉包裹著新鮮的蘆筍,香氣四溢,口感非常豐富。冷烏冬冷烏冬口感滑順,搭配清湯或醬

厚燒羊架

豚肉紫酥卷

香蔥牛肉卷

燒辣味墨魚咀

芝士年糕
外層酥脆,內餡芝士拉絲,年糕非常彈牙有口感

清酒煮蜆

蜆的鮮味與清酒的香氣相互交融,蜆都幾大隻,非常鮮甜

醬油燒蠔

螢光魷魚

芒果蟹籽沙律

豚肉蘆筍卷

豬肉包裹著新鮮的蘆筍,香氣四溢,口感非常豐富。

冷烏冬

冷烏冬口感滑順,搭配清湯或醬油,清爽可口。

清心蘋果酒
蘋果的果香濃郁,口感清新,甜而不膩。

山梨蜜桃酒
這款桃子風味的酒香甜可口,口感順滑,容易入口

這些食物不僅味道絕佳,非常有質素,也可以和朋友把酒談心的好地方。
2025-01-17 152 views
同朋友食飯最鍾意小酌一番美食氛圍服務亦都係考慮嘅因素最近見到好多人介紹太子呢一間居酒屋想試好耐 終於搵到機會過嚟踩踩點!網上訂座夜晚九點後仲有六折!價錢合理氣氛環境舒適!朝地址: 太子大南街39號地舖電話: 53237163酒水方面有清酒Whisky啤酒cocktail 等俾你選擇我哋一致揀咗啜啜啫喱瀧五郎柚子酒口感特別 容易入口 介乎於飲緊酒同食緊甜品之間平時我都好鍾意果酒同梅酒 推介!而家成日放工連個腦都唔想拎出嚟用選擇困難症嘅我哋 就走去問人有咩推介最好幫我哋諗埋😂有omakase既感覺又真係樣樣都啱我哋口味🤪首先上嚟嘅係沖繩苦瓜沙律處理得好嘅苦瓜,唔單止唔苦而且口感清爽回甘配上木魚絲新鮮沙律菜蕃茄仔係一個好清新嘅Starter之後上嚟嘅係酒盜芝士配搭大概係潰物魷魚配搭紅椒絲再加烤過既忌廉芝士同脆腐皮 口感味道和而不同 沒有違和感 係一個唔錯並且創新有fusion感既送酒菜金目鯛同小肌刺身既配搭有樣居酒屋精品既感覺金目鯛油脂適中 口感細膩 鮮甜可口小肌肉質比較紮實 營養非常豐富然後食咗一系列嘅串燒1)蔥激獅子狗-呢款獅子狗會有少少辣,不過唔食辣嘅朋友都勉強食到,獅子狗入邊再有蔥,
同朋友食飯最鍾意小酌一番
美食氛圍服務亦都係考慮嘅因素
最近見到好多人介紹太子呢一間居酒屋
想試好耐 終於搵到機會過嚟踩踩點!
網上訂座夜晚九點後仲有六折!
價錢合理氣氛環境舒適!

地址: 太子大南街39號地舖
電話: 53237163

酒水方面
有清酒Whisky啤酒cocktail 等俾你選擇
我哋一致揀咗啜啜啫喱瀧五郎柚子酒
口感特別 容易入口 介乎於飲緊酒同食緊甜品之間
平時我都好鍾意果酒同梅酒 推介!

而家成日放工連個腦都唔想拎出嚟用
選擇困難症嘅我哋 就走去問人有咩推介
最好幫我哋諗埋😂有omakase既感覺
又真係樣樣都啱我哋口味🤪

首先上嚟嘅係沖繩苦瓜沙律
處理得好嘅苦瓜,唔單止唔苦
而且口感清爽回甘

金目鯛油脂適中 口感細膩 鮮甜可口
小肌肉質比較紮實 營養非常豐富

然後食咗一系列嘅串燒
1)蔥激獅子狗
-呢款獅子狗會有少少辣,不過唔食辣嘅朋友都勉強食到,獅子狗入邊再有蔥,獅子狗入邊亦有芝士,中和島出邊嘅辣醬。但相信每個朋友圈入邊都總會有一兩個食乜都要走蔥走青,實在少咗太多樂趣😂
2)香蔥牛肉卷
- 一堆堆蔥食落去嘅感覺好衝擊,但又覺得唔錯,點埋佢嘅醬汁,一啖拍落去,正😋
3)邪惡雞肉棒
-邪惡嘅部份嚟自芝士,上邊嘅芝士同雞軟骨棒嘅配搭食落去好夾,口感上食到一粒粒嘅軟骨,小編最鍾意係呢個
4)明太子雞肉棒
-明太子食到一粒粒,真材實料,雞肉棒嘅軟骨口感仍然都係非常出色!
5)豚肉蘆筍卷
-蘆筍卷都係居酒屋必點串燒之一
6)燒芝士年糕
-呢個要特別推介,燒咗嘅芝士年糕,入邊嘅芝士餡做到半溶,再包上紫菜夾住嚟食,好鬼正!

連埋佢晚上有優惠,大家不妨一試!
餐廳嘅氣氛好啱同朋友、另一半傾吓偈飲杯酒
額外想讚一讚佢嘅小貼心
木凳椅背但座位坐落去係梳化凳嚟㗎
啱啱行到好攰,坐低嗰下有一種小確行嘅感覺😂

飲埋酒人均大概$400左右

2025-01-16 132 views
喵~琴日夜媽媽,喵喵同朋友仔去咗間好有feel嘅居酒屋「朝」,嘆返杯燒酌,食返啲串燒,真係人生一大樂事呀!間舖頭裝修好有日本風味,昏暗嘅燈光,木質嘅枱櫈,牆上仲有個大大嘅月亮裝飾,真係好有氣氛!食物方面都唔錯,款式都幾多,價錢都算合理,啱晒同朋友happy hour!ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ……… ᗦ↞◃ ………✨1) 芒果蟹籽沙律「啲芒果好甜呀!」食第一啖佢兩個已經異口同聲咁講。配上清新爽口嘅沙律菜真係好開胃!上面仲有啲蟹籽,增加口感,令成個沙律更加豐富!✨2) 朝邪惡玉子燒🍳玉子燒煎得金黃嫩滑,入口即溶,蛋香十足!上面仲有啲蟹籽,增添鹹香,真係邪惡得嚟又好味!✨3) 西京銀鱈魚🐟銀鱈魚燒得啱啱好,外皮香脆,魚肉鮮嫩多汁,入口即化!配上酸酸甜甜嘅西京燒汁,更加係錦上添花!✨4) 燒辣味墨魚咀🦑🌶️墨魚咀燒得香噴噴,口感煙韌彈牙,帶有微微嘅辣味,好惹味!係喵女最愛✨5) 冷鳥冬🐔❄️冷鳥冬嘅口感好特別,煙韌彈牙,帶有少少嚼勁,味道清淡,好啱送酒!✨6) 日本芝士年糕🧀🍡熱辣辣嘅芝士年糕,外脆內軟,拉絲嘅芝士香濃可口,真係好邪惡!✨7) 熊本牛肉串🐮🍢牛肉串燒得啱啱好

✨1) 芒果蟹籽沙律

✨2) 朝邪惡玉子燒🍳

✨3) 西京銀鱈魚🐟

✨4) 燒辣味墨魚咀🦑🌶️

✨5) 冷鳥冬🐔❄️

✨6) 日本芝士年糕🧀🍡

✨7) 熊本牛肉串🐮🍢

牛肉串燒得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,牛味十足!

✨8) 豚肉露筍卷🐷🥓

豚肉露筍卷嘅味道好清新!豚肉燒得香脆,露筍爽口多汁,兩者嘅味道好夾!

✨9) 大啡菇🍄

大啡菇燒得香噴噴,口感爽滑,菇味十足!

✨10) 明太子雞肉棒🐔

雞肉棒燒得香脆,雞肉嫩滑多汁,配上鹹香嘅明太子,真係好惹味!

✨11) 德島阿波羅雞翼🐔🍗

雞翼燒得皮脆肉嫩,非常juicy,味道香濃!

✨12) 雞軟骨🐔

雞軟骨燒得香脆可口,口感煙韌,好啱送酒!

✨13) 雞腎🐔

雞腎燒得香噴噴,口感爽脆,味道濃郁!

✨14) 蘋果梳打汽水🍏🍹

蘋果梳打汽水酸酸甜甜,好解渴!

✨15) 本格燒酌🍶

本格燒酌嘅味道好醇厚,好啱送串燒!

✨16) 雞頸肉🐔

雞頸肉燒得香脆可口,口感煙韌,肉質鮮嫩!

😻吸喵指數:8/10

🤍環境舒適,裝修有格調,好有日本風味!
🤍食物款式多,味道唔錯,價錢合理!
🤍服務態度良好,啲店員好親切!

#高質居酒屋 #星月主題 #朝ASA #太子 #日本料理 #宵夜必選 #隱世小店 #清酒祭 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie
  • 邪惡玉子燒
2025-01-15 148 views
之前食過覺得好好食,而且環境好舒適,今次朋友生日,就同佢一齊嚟食餐餐好嘅⭐️唐揚魷魚鬚炸到恰到好處,卜卜脆嘅口感,加上沙律醬,係一個絕配⭐️朝邪惡玉子燒蛋味濃郁,中間加咗啲芝士,配上魚子,香滑可口⭐️青椒仔味道控制到好好,唔算特別辣,但係佢嘅香味就出晒嚟⭐️秋葵爽口香滑,值得一試⭐️車厘茄鮮甜多汁,咬落去啲汁爆曬出嚟,非常Juicy⭐️燒辣味墨魚咀最有驚喜嘅就係呢一樣嘢食,辣嘅味道完全將墨魚鮮味突顯咗出嚟⭐️大蔥雞肉串肉質彈牙,但我都比較鍾意佢嘅大蔥,好香⭐️西京銀鱈魚肉質嫩滑,食材經過精挑細選,非常新鮮⭐️日本番薯上面噴咗啲cream,整體嚟講好有心思,而味道上,甜甜地嘅味道,加上一啲cream,甜而不膩⭐️甜品拼盤 拼盤一共有三樣嘢食,分別係紅豆湯、千層蛋糕同白米雪糕,咁多人入面我最鍾意白米雪糕,雪糕入面夾雜咗一啲米粒,食落去有煙煙韌韌嘅感覺,口感好特別⭐️富士山柚子梳打 & 蘋果梳打蘋果同埋柚子味都好香,絕佳嘅配搭

⭐️唐揚魷魚鬚
炸到恰到好處,卜卜脆嘅口感,加上沙律醬,係一個絕配

⭐️朝邪惡玉子燒
蛋味濃郁,中間加咗啲芝士,配上魚子,香滑可口

⭐️青椒仔
味道控制到好好,唔算特別辣,但係佢嘅香味就出晒嚟

⭐️秋葵
爽口香滑,值得一試

⭐️車厘茄
鮮甜多汁,咬落去啲汁爆曬出嚟,非常Juicy

⭐️燒辣味墨魚咀
最有驚喜嘅就係呢一樣嘢食,辣嘅味道完全將墨魚鮮味突顯咗出嚟

⭐️大蔥雞肉串
肉質彈牙,但我都比較鍾意佢嘅大蔥,好香

⭐️西京銀鱈魚
肉質嫩滑,食材經過精挑細選,非常新鮮

⭐️日本番薯

⭐️甜品拼盤

⭐️富士山柚子梳打 & 蘋果梳打
蘋果同埋柚子味都好香,絕佳嘅配搭
2025-01-14 122 views
餐廳佈滿日式懷舊海報配合舒適嘅燈光🏮除左紙本menu仲有黑板上嘅串燒都可以點依家9點前後都有8折/6折!日本果酒 $58仲有其他sake/gin/美酒等等揀左柚子同蜜桃一樣都係咁fresh豆腐蕃茄沙律 $68胡麻醬配新鮮蔬菜同蕃茄十分開胃慢煮廣島蠔配法包 $128十分飽滿蠔肉配香脆法包食落好香明太子雞肉棒 $52邪惡雞肉棒 $52免治雞肉加雞軟骨配芝士同明太子都好食香葱牛肉卷 $45香味十足唔油膩炸雞皮餃子 $68雞翼皮包覆住餡料食落幾煙韌芒果炸蝦卷 $88鮮甜芒果加上炸蝦天婦羅帶黎一種清新口感明太子玉子燒 $108甜甜嘅玉子蛋配明太子鹹甜組合一啲都唔老牛油燒蟶子 $58爽口得黎醬汁都好好味燒明太子蓮藕 $58爽脆蓮藕燒得幾香而且帶少少辣
餐廳佈滿日式懷舊海報
配合舒適嘅燈光🏮
除左紙本menu仲有黑板上嘅串燒都可以點
依家9點前後都有8折/6折!

日本果酒 $58

爽口得黎醬汁都好好味
燒明太子蓮藕 $58
爽脆蓮藕燒得幾香而且帶少少辣

2024-12-27 322 views
同朋友食飯想搵間坐得舒服,又可以吹水嘅地方,依間串燒小店好合適!選擇好多元化,首先叫左三點刺身盛 ($198),有牡丹蝦、三文魚、同油甘魚,食落幾新鮮,尤其係牡丹蝦嗰種嘅鮮甜味同蝦嘅香味好出螢光魷魚($38),好難喺香港會搵到,竟然呢度有,食落柔軟鮮甜燒明太子 ($68),鹹香味濃嘅明太子表面輕輕燒焦食落有層次感,配青瓜可以中和鹹味大蔥雞肉串($42),雞肉配上燒過嘅香蔥。兩者一齊食嘅時候既食到大蔥嘅香氣又食到鮮嫩嘅雞肉豚腩串 ($38),油脂味豐富嘅豚肉,經過燒烤表面脆脆地食落油香味好重鹽燒油甘魚鮫($128),外皮煎得香脆, 配上檸檬汁或者柚子豉油,酸酸地好夾。而入面魚肉唔會太乾身,魚肉好鮮嫩熊本牛肉串($52),調味豐富嘅牛肉,牛肉食落嫩滑得黎味道又濃郁山芋($48),用左牛油黎燒香,食落好香好爽口飲品選擇都好多,試左日本柚子果酒($58)!淡淡嘅柚子味清香,飲落幾舒服整體黎講依間質素幾高

山芋($48),用左牛油黎燒香,食落好香好爽口

整體黎講依間質素幾高