有一次找家姐食飯,她介紹我去食海南雞飯,於太古城一家小店名為「亞參雞飯」。店面不太迫,位置是FOOD COURT裡面的,有個很大「亞參雞飯」的招牌,很易找到。進店後先選了海南雞飯,賣相就是一般般的海南雞,看份量適中,但都幾新鮮,接着配上冬瓜雞湯。金黃色的雞油飯,配上三款秘製醬汁薑蓉,黑醬油,辣椒醬湯:濃但不膩口,能帶出雞的鮮味。飯:是用雞油煮的,所以有好香的雞味,入口軟硬適中.雞肉: 煮至僅熟。所以肉質嫩滑,唔會嚡真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠嫩滑雞肉加上濃郁雞香味的飯。配上店內自製的醬料,一口肉一口飯,真係好正!整體而言,這一間的海南雞飯味道是不錯而且環境舒服,但價錢有點偏貴。不過在價錢和味道上來說,這家海南雞飯是值得一試的美食。
有一次找家姐食飯,她介紹我去食海南雞飯,
於太古城一家小店名為「亞參雞飯」。店面不太迫,

進店後先選了海南雞飯,賣相就是一般般的海南雞,看份量適中,

薑蓉,黑醬油,辣椒醬
湯:濃但不膩口,能帶出雞的鮮味。

飯:是用雞油煮的,

所以有好香的雞味,入口軟硬適中.
雞肉: 煮至僅熟。所以肉質嫩滑,唔會嚡

真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠
嫩滑雞肉加上濃郁雞香味的飯。配上店內自製的醬料,
一口肉一口飯,真係好正!

不過在價錢和味道上來說,這家海南雞飯是值得一試的美食。

Lunch time 食乜好?見到商場水牌有亞參雞飯,一諗到可以享受最正宗南洋風味😍我同朋友就已經二話不說就入去,排咗5分鐘左右,就已經有位,午飯時間嚟講都算快!“檳城紅茄參巴醬鴨腿油飯”油飯好好味,但係略嫌鴨腿乾咗少少,食落有啲嚡口...但係個雞飯真係要讚賞一下~超香,而且粒粒飯都勁有口感😁無論每次去邊間分店食呢個雞飯,都能夠保持到一定嘅高水準!😋叻!另外米線就正常發揮。但係我幾鍾意杯斑蘭咖啡,佢嗰種甜就唔係牛奶香嘅甜,而係斑蘭帶出嚟獨有嘅香甜味!推💯
Lunch time 食乜好?
見到商場水牌有亞參雞飯,
一諗到可以享受最正宗南洋風味😍
我同朋友就已經二話不說就入去,
排咗5分鐘左右,
就已經有位,
午飯時間嚟講都算快!
“檳城紅茄參巴醬鴨腿油飯”
油飯好好味,但係略嫌鴨腿乾咗少少,
食落有啲嚡口...
但係個雞飯真係要讚賞一下~超香,
而且粒粒飯都勁有口感😁
無論每次去邊間分店食呢個雞飯,
都能夠保持到一定嘅高水準!😋叻!
另外米線就正常發揮。
但係我幾鍾意杯斑蘭咖啡,
佢嗰種甜就唔係牛奶香嘅甜,
而係斑蘭帶出嚟獨有嘅香甜味!
推💯
2023-08-24 662 views
呢個廣場地下似個food court 行過亞參見到餐牌寫尋覓99分海南雞飯🧐俾佢吸引到,所以入去試吓Lunch time 唔多人,唔洗排隊用QR code 落單,全日唔洗加一餐廳做緊三周年優惠有幾個餐都有特價,不過飲品再要加錢有優惠後既價錢都合理冇優惠價就比較貴⭐️無骨海南雞飯配冬瓜雞湯⭐️👉🏻一開始覺得賣相一般,不過味道幾好👉🏻海南雞飯用上三黃雞經過反覆浸煮至僅熟所以肉質嫩滑,唔會嚡😋真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠☺️👉🏻不過雞皮好厚吓,都幾肥唔自己去雞皮就健康啲🙈👉🏻冬瓜雞湯味道幾清有清淡既雞味👉🏻海南雞飯配上三款秘製醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬海南雞同汁嘅份量好充足☺️
呢個廣場地下似個food court
行過亞參見到餐牌寫尋覓99分海南雞飯🧐
俾佢吸引到,所以入去試吓
Lunch time 唔多人,唔洗排隊
用QR code 落單,全日唔洗加一
餐廳做緊三周年優惠
有幾個餐都有特價,不過飲品再要加錢
有優惠後既價錢都合理
冇優惠價就比較貴

⭐️無骨海南雞飯配冬瓜雞湯⭐️
👉🏻一開始覺得賣相一般,不過味道幾好
👉🏻海南雞飯用上三黃雞
經過反覆浸煮至僅熟
所以肉質嫩滑,唔會嚡😋
真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠☺️
👉🏻不過雞皮好厚吓,都幾肥
唔自己去雞皮就健康啲🙈

👉🏻冬瓜雞湯味道幾清
有清淡既雞味

👉🏻海南雞飯配上三款秘製醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬
海南雞同汁嘅份量好充足☺️
2023-05-30 727 views
外賣巴東牛肉飯,收你79蚊,打開離睇真係O曬嘴,得4細塊牛肉,加少少配菜。一路都知間野外賣份量少,但估唔到越來越過份,唔想做可以收檔,辛勞一日見到一份咁嘅外賣真係嬲爆

2023-05-29
TakeAway
似Food Count,入面全是太興品牌。劣食之作海南雞飯$91,用幾隻雞,呢度拿2件,另外隻雞拿2件,集合變成1份,雞肉顏色又夾又黑 斬到 好核突。攞出嚟擺上枱肉酸到死雞肉, 食物快上枱,不過唔熱,湯又唔熱。 行錯一步入咗。人手係充足,但是各人有各人亂。有兩款小食優惠, 叫左鳳尾蝦春捲4件 豬肉串有3串,共39蚊, 微波爐叮熱 仲要叮到燶曬🤪🤪🤪 見到咁燶情況問心你自己都唔1攞嚟食。 加10蚊有一杯特色凍飲。 劣食之作喇沙米線$83, 都係唔熱, 魚片條擺上米線上,你D魚片凍,你個湯又唔熱點浸熱魚片條呀大佬!
2023-05-01 353 views
晚飯時間用餐第一次泥食,沒有接待員,於是去收銀查詢。當時只有幾張枱有客用餐,但食物是微暖的。叫了個咖央多士,不是熱辣辣,因上面的牛油不溶,仍是固體狀態,麵包是「淋」的。究竟我食緊係唔係一件多士呢🤔🤔🤔
晚飯時間用餐

第一次泥食,沒有接待員,於是去收銀查詢。
當時只有幾張枱有客用餐,但食物是微暖的。

究竟我食緊係唔係一件多士呢🤔🤔🤔
2023-02-18 560 views
今日係太古個邊行街 咁同幾個Fd一齊去咗康怡 入咗去太興旗下嘅餐廳亞參雞飯食嘢🧐啲員工態度好Nice👍🏻係就係有少少多人 有啲嘈吵🤯同埋個明爐亞參魚等嘅時間比較耐😅我想追單嘅時候,佢地已經主動走過來話啱啱幫我地追咗,服務員都做得好好,特別都知道我地等得耐,好窩心🥰,我都未追,已經留意到我地,值得贊服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥳下次值得再嚟過🥰
2023-02-17
2023-02-13 336 views
一開始就不用怎麼排隊,站門口也沒人帶位,後來進去了,舉了好久的手也沒人理,叫了好幾次也沒人過來幫忙寫單!無奈跑去收銀看到兩個人在聊天,跟他們說沒人下單也沒人給二維碼自己下單!才有人過來幫忙下單!然後職員一來就說咖哩不要下了,來不及做,小吃也不供應了!下午茶也就四個,咖哩就有兩個,另一個就是河粉,無語!最後就點了兩個餐,根本也沒有什麼選擇!各個職員都看得出很不想做,都不怎麼招呼客人,黑口黑面,問多句都不想理人!是不是香港人壓力大,只能把情緒宣洩在客戶身上?沒有下次的餐廳。
沒有下次的餐廳。
2022-10-23 531 views
康怡一連開3間餐廳、在同一個位置 、決定去食個下午茶、第一間係敏華餐廳好多人排緊隊、唯有在行入D、見下亞參雞飯和靠得住這兩間餐廳使唔使等位、不過靠得住都係要排隊等位,唯獨亞參冇人排隊、所以揀左這間食個下午茶、入到去只見到一位阿叔和短頭髮女待應在做野和招呼客人、有幾個待應籮柚向住個客及不斷地同廚房同事在嘻嘻哈哈、唔知以為入左街市食野🤣🤣🤣本來以為冇咩人食野、上菜應該會好快、但是估唔到一個河粉要等20分鐘、一份咖映多士要等成半個鐘頭不過都岩的、佢地掛住在度嘻嘻哈哈、傾計邊得閒做客人野!對的、 D野食係要等久D、😏😏抵你地餐廳星期六下午茶時段得2、3枱客人幫襯😅😅😅我唸下客人入到來冇人招呼都唔想入來食野!抵你地冇生意!
我唸下客人入到來冇人招呼都唔想入來食野!抵你地冇生意!
2022-10-04 358 views
Order food from xxx takeaway and went to the restaurant for pick up. The cashier said they never joined any platform in a very rude way. She acknowledges it is not the first time such incident happened. That also shows they didn’t solved it!! She is super rude and feeling I don’t deserve the food I actually paid. All nearby restaurants are full. But this one only has one table. This explains all.

TakeAway
2022-09-18 471 views
三間集團式餐廳座落康怡廣場,午餐又多了選擇。今次食亞參雞飯先,必叫招牌海南雞飯,雞很漱滑,油飯軟綿綿好食😋。但想唔到咖哩豬扒飯仲好食,個醬汁做到椰汁和咖哩兩種味啱啱好,送白飯一流,個豬扒都好冧好juicy。豬手飯個鹵水汁入味,豬手肥瘦肉適中,啱晒鍾意食豬手嘅人!星馬菜式離不開咖央多,飲拉茶!咖央多個樣吸引,其實食落無咩驚喜,而拉茶濃香好飲!另外馳名喇沙,入口好濃有啲辣,喜愛嗜辣人士會喜歡,幾條魚條,蝦和豆卜,少少芽菜和米線。另加小食就有辣味嘅魚餅但食落幾好味和豬肉串,甜甜地,有啲似台灣香腸。整體食物都唔錯,不用加一。新裝修,坐得舒適,是食午餐的好地方!

2022-09-18
$100 (Lunch)
  • 咖哩豬扒飯
2022-09-10 1156 views
康怡一連開了3間餐廳,在同一個位,終於決定去試下。一向喜歡東南亞美食,所以選擇了亞參雞飯。.🎈環境一入內,感覺良好,十分光猛精神,卡位多,座位闊落。.🎈餐牌每枱有自己的QR code,客人可以用自己的手機點餐。✅免加一。.🎈食評.新加坡喇沙米線 $83 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分)我十分同意另一位食評人說喇沙有驚喜,的確有,好滿意,而且夠特別之餘,又不會遠離了喇沙應有的風格和精粹💖.特別在於味道和賣相。一上菜時,好大碗,而且顏色好紅下,看似好辣,同時我吃不到太明顯的辣味,反而覺得湯非常香濃惹味,不會過鹹或過辣,恰到好處,飲完一啖又一啖。看到亦明顯飲到食到湯用了很多不同材料,包括多種香草、薑蓉等,有不同味道的層次。餸亦多種類和份量,有蝦、豆卜、魚片、蛋。.👇蝦.👇豆卜,浸滿了香濃湯味.👇魚片,彈牙😋.👇蛋.👇米線,煮得剛剛好,不會淋,而且有些洋蔥絲,口感平衡。.亞參去骨海南雞飯 (配雞香飯及清雞湯) $91 ⭐️⭐️⭐️ (3分)相對來說,這個海南雞則只屬中規中矩,5分滿分的話我只給3分。.👇海南雞 ⭐️⭐️⭐️ (3分)雞皮略肥,不夠爽,雞肉味道十分一般,師傅亦切不透,幾件雞連在一起。怪不得餐廳有句「尋覓
康怡一連開了3間餐廳,在同一個位,終於決定去試下。

一向喜歡東南亞美食,所以選擇了亞參雞飯。

🎈環境

一入內,感覺良好,十分光猛精神,卡位多,座位闊落。

🎈餐牌

每枱有自己的QR code,客人可以用自己的手機點餐。

✅免加一。

🎈食評
新加坡喇沙米線 $83 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分)

新加坡喇沙米線

👇蝦

👇豆卜,浸滿了香濃湯味

👇魚片,彈牙😋

👇蛋

👇米線,煮得剛剛好,不會淋,而且有些洋蔥絲,口感平衡。

亞參去骨海南雞飯配清雞湯

👇海南雞 ⭐️⭐️⭐️ (3分)
雞皮略肥,不夠爽,雞肉味道十分一般,師傅亦切不透,幾件雞連在一起。怪不得餐廳有句「尋覓99分的海南雞飯」,真的還在尋覓中,還有段距離。

👇雞油飯 ⭐️⭐️⭐️ (3分)
雞油味不出,沒有什麼特別

👇清雞湯 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)
湯味挺濃,不太油膩,不似味精湯,可以,有些冬瓜粒

一句總結的話,必試喇沙😋
2022-09-10
$87 (Dinner)
新加坡喇沙米線
2022-09-03 413 views
週末下午茶時段,到廣怡廣場的新店的亞參雞飯,見識吓店主宣傳「尋找99分的海南雞」是什麼一回事。除了海南雞飯外,身為奶茶控的我不由自主加了10元要了一杯凍馬來拉茶。新店座位舒適,枱與枱之間空間感足夠。雖然是星期六,但人客不多,所以很快就上菜。由味道好的開始講。趁熱先嚐一口雞湯。套餐中以雞湯味道最好,濃厚而不油膩,喝後不口渴,不錯。然後是雞油飯。這是套餐的靈魂,可惜我只係食到一般快餐店的水準,只覺得是黃色有加調味料的飯,嚐不到香料如香茅班蘭葉的加持,而且飯身太軟,不能令人留下印象,只可就說合格但不突出。到套餐主角海南雞出場,雞肉符合嫩滑的必要條件,但味道偏鹹,亦沒有雞味。看清楚原來雞肉下面已經放了豉油,所以未點醬已經過鹹,更白白浪費了跟餐那三種醬料,可惜可惜。最後是凍馬來拉茶。據聞正宗拉茶因為茶和奶經反覆拉制形成乳化狀態,做出來的茶會有香滑的泡沫,幼滑且富茶香。不過可能我叫凍拉茶的關係,我能飲到的就是一杯少甜凍奶茶,找不出什麼馬來味道。總體而言,同99分還有一段距離,而且同一還其他地方食海南雞

由味道好的開始講。

總體而言,同99分還有一段距離,而且同一還其他地方食海南雞
2022-08-27
$100 (Tea)
2022-08-31 463 views
星期六下午茶時間來到康怡廣場,大部分餐廳都要排隊。見這間亞參雞飯近來開左幾多分店下,價錢都合理,就試試佢。可以QR CODE/人手落單,出餐都幾快,餐廳不用加一。******************************🐓🍚亞參去骨海南雞飯 $91當然要叫佢聲稱99分海南雞飯,雞幾滑,不過雞皮好厚都幾肥下,3款醬最中意都系甜豉油。雞油飯同清雞湯味道正常,不過不失。🐷亞參豬手飯 $78豬手Q彈夠淋,滿滿嘅骨膠原,自己食曬都會幾膩下,如果肉的部分多點更好啦。追加三款小食($55)🍞斑蘭咖央多士份量跟單點一樣大塊的,多士烘得好脆,咖央漿偏甜,四塊都分到部分牛油,都幾好食。🍤鳳尾蝦春卷蝦春卷炸得好脆但吾油膩,點埋甜酸醬好食。🍘特色秘製炸魚餅 有4塊,都吾細塊,份量都幾多,但偏辣,吾食得辣要留意。🍊柑桔特飲 (+$10)有粒話梅係入面,我覺得成杯太鹹,鹹仲多過酸,要加水落去先飲到㊙️㊙️㊙️用alipay結帳送雞翼尖配馬來咖喱醬!記得使用優惠啦!

🐓🍚亞參去骨海南雞飯 $91
亞參去骨海南雞飯
亞參去骨海南雞飯

🐷亞參豬手飯 $78
亞參豬手飯

追加三款小食($55)

🍞斑蘭咖央多士
斑蘭咖央多士

🍤鳳尾蝦春卷
蝦春卷炸得好脆但吾油膩,點埋甜酸醬好食。

🍘特色秘製炸魚餅
有4塊,都吾細塊,份量都幾多,但偏辣,吾食得辣
要留意。

🍊柑桔特飲 (+$10)

2022-08-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
亞參豬手飯
斑蘭咖央多士
2022-08-26 279 views
第二次去食亞參,今次試新加坡喇沙米缐。其實我平時好少叫喇沙類嘅野,因為香港真係冇一間好食,次次食一半已經唔想食,今日中午又唔係好餓,就膽粗粗冒住中伏嘅心態叫左佢哋menu排第一嘅新加坡喇沙米缐。首先,米缐軟硬度適中,唔會太生太硬,又唔會太淋太軟,碎濕濕,米缐水準唔錯。真係要講下個喇沙湯底,非常濃,直情可以攞嚟做火鍋湯底,一定好好賣,椰香味十足,又唔會太辣,我估要做個咁嘅湯底,D料都唔會平得去邊,anyway,我覺得湯底係滿分嘅。講返D餸,有蝦、豆腐卜、魚片、雞蛋、芽菜及通菜,質素一般。整體黎講,成碗野真係好好食,我成碗食曬,如果要講唔好嘅野,就係份量可以再多D,不過咁就可能會覺得有D滯⋯最後,杯馬來拉茶,茶味好濃,係唔同港式奶茶嘅味,唔錯,不過我此終覺得泰式奶茶最好飲。米缐83蚊,拉茶加10蚊,total 93蚊,ok喇⋯

米缐83蚊,拉茶加10蚊,total 93蚊,ok喇⋯
2022-08-26
$93 (Lunch)
  • 新加坡喇沙米線