2022-10-23 751 views
位於新界區嘅我,真喺超級少會去港島區,喺因為最近工作需要先去多咗,就襯住哩個機會,喺港島區捐窿捐那搵野食😂無意中發現到巷仔有一間印度野,lunch set有得任食Naan,正😂啱哂大食嘅我🔸咖哩羊腩仔 $68佢嘅naan 喺即整,熱辣辣🔥一籃兩塊大大塊,質地好正好有咬口👍🏽個咖喱羊腩的咖喱香濃,配埋羊肉少少的so味,係不錯的!但羊腩有幾舊偏硬,如果淋啲嘅腩位就正!最後,估下我食左幾多Naan?😂我fill多咗兩轉,即是最後自己一個食咗6大塊Naan🤭食完6塊都未點哂嘅咖喱,差啲想叫多一籃😂整體嚟講食物質素不錯,Lunch幾十蚊能夠食到超飽,因為Unlimited Naan😂💛📍西灣河筲箕灣道240號海富樓地下後座#美食 #食評 #香港美食指南 #香港美食推介 #食好西 #小店 #hkfoodielife #hkfoodgram #hkfoodie #hkfoods #西灣河美食

🔸咖哩羊腩仔 $68

最後,估下我食左幾多Naan?😂

📍西灣河筲箕灣道240號海富樓地下後座

開場白講下經😼冬天會有人食雪糕夏天亦有人食咖哩今次去位於西灣河嘅「皇子印度餐廳」優點💯咖哩香料味濃厚,水準穩定🤓羊仔腩量多,錯過就是遺憾🤤烤餅無限任食👍🏻等位☘️⛈🍁❄️等大約5分鐘就可入座用餐🍱🍗🍵🍱主食: 咖哩羊仔腩配無限任食烤餅_$68- 咖哩香料味濃厚有層次,遠超一般水準- 羊仔腩量多,今次有6件- 烤餅無限任食,即叫即烤出爐,配咖哩一流- 餐湯味道一般🍵飲品: 凍檸茶_$2(跟餐)收費💵主食: 咖哩羊仔腩配無限任食烤餅_$68飲品: 凍檸茶_$2(跟餐)加一: 沒有總數: $70
開場白講下經😼
冬天會有人食雪糕
夏天亦有人食咖哩
今次去位於西灣河嘅「皇子印度餐廳」

優點💯
咖哩香料味濃厚,水準穩定🤓
羊仔腩量多,錯過就是遺憾🤤
烤餅無限任食👍🏻

等位☘️⛈🍁❄️
等大約5分鐘就可入座

用餐🍱🍗🍵
🍱主食: 咖哩羊仔腩配無限任食烤餅_$68
- 咖哩香料味濃厚有層次,遠超一般水準
- 羊仔腩量多,今次有6件
- 烤餅無限任食,即叫即烤出爐,配咖哩一流
- 餐湯味道一般
🍵飲品: 凍檸茶_$2(跟餐)

收費💵
主食: 咖哩羊仔腩配無限任食烤餅_$68
飲品: 凍檸茶_$2(跟餐)
加一: 沒有
總數: $70
咖哩羊仔腩配無限任食烤餅
追加無限任食烤餅
2022-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
咖哩羊仔腩配無限任食烤餅
追加無限任食烤餅
2022-01-07 1361 views
◦•●◉✿✿◉●•◦ 上次👴🏻👵🏻去開西灣河就搵到呢間印度餐廳🍴平時好少食印度餐🤪 所以就試一試佢啦😗今次呢間餐廳位係西灣河嘅小街 餐廳裝修簡單,牆上有d印度風掛畫🖼 ⁡👴🏻👵🏻叫咗🐑咖哩羊仔腩&🐔咖哩雞~ 食咖哩當然要耐Naan Bread啦🫓 新鮮嘅熱Naan好煙韌👍🏻 點埋咖哩汁一齊真係好好味🤤仲要可以無限叫 真心正💓⁡👴🏻咖哩羊仔腩呢個咖哩比較重口味,偏濃 羊腩炆得好入味好林 有少少騷🤏🏻 👴🏻鐘意羊有騷味所以覺得好味👍🏻⁡👵🏻咖哩雞呢個咖哩相對無咁濃,啱👵🏻口味雞嘅數量相對比羊多好多😆 每次去印度人嘅餐廳都會驚溝通唔到🙈 呢間小店嘅職員都好好禮貌可以用簡單英文溝通到 套餐本身包飲品&餐湯 價錢都算平 鐘意印度嘢食嘅你可以一試😗⁡😋: 𝟟.𝟝/𝟙𝟘
◦•●◉✿✿◉●•◦
上次👴🏻👵🏻去開西灣河就搵到呢間印度餐廳🍴
平時好少食印度餐🤪
所以就試一試佢啦😗
今次呢間餐廳位係西灣河嘅小街
餐廳裝修簡單,牆上有d印度風掛畫🖼

👴🏻👵🏻叫咗🐑咖哩羊仔腩&🐔咖哩雞~
食咖哩當然要耐Naan Bread啦🫓
新鮮嘅熱Naan好煙韌👍🏻
點埋咖哩汁一齊真係好好味🤤
仲要可以無限叫 真心正💓

👴🏻咖哩羊仔腩
呢個咖哩比較重口味,偏濃
羊腩炆得好入味好林 有少少騷🤏🏻
👴🏻鐘意羊有騷味所以覺得好味👍🏻
咖哩羊仔腩

👵🏻咖哩雞
呢個咖哩相對無咁濃,啱👵🏻口味
雞嘅數量相對比羊多好多😆

Lunch
咖哩羊仔腩
  • 烤餅
2021-11-08 908 views
🥘🦑 𝔖𝔮𝔲𝔦𝔡 𝔠𝔲𝔯𝔯𝔶 $68Squid curry is relatively less spicy compared with others and has mild favor, seems like half Japanese and half Indian curry (I like sweeter curry 🧡) 🐑 𝔅𝔞𝔟𝔶 𝔐𝔲𝔱𝔱𝔬𝔫 ℜ𝔦𝔟𝔰 ℭ𝔲𝔯𝔯𝔶 $68Very rich lamb favor and it’s one of the signature dish ✨💬 both lunch and dinner set have unlimited Nann refill (highly recommended choosing Paratha 🫓 in the 1st round, it taste really good) its more expensive than previous visit and overall less spicy than before (but I think can order spice level u pr

🥘

🦑 𝔖𝔮𝔲𝔦𝔡 𝔠𝔲𝔯𝔯𝔶 $68

🐑 𝔅𝔞𝔟𝔶 𝔐𝔲𝔱𝔱𝔬𝔫 ℜ𝔦𝔟𝔰 ℭ𝔲𝔯𝔯𝔶 $68

💬 both lunch and dinner set have unlimited Nann refill (highly recommended choosing Paratha 🫓 in the 1st round, it taste really good) its more expensive than previous visit and overall less spicy than before (but I think can order spice level u preferred 🌶)

🥘 #anson_foodie_restaurant
Ashoka Indian Restaurant
📍G/F Rear Block, Hoi Fu Building, 240 Shau Kei Wan Road, Sai Wan Ho

#curry#india#indianfood#food#instafood#squid#lamb#mutton#yellowcurry#foodie#foodiehk#chef#spice#spicy#naan#paratha#rice#foodblog#咖喱#印度咖喱#皇子印度
  • 烤餅
  • 咖喱羊腩仔
  • 千層餅
2021-10-31 919 views
跟朋友經過西灣河見到小巷有一印度餐廳🍴,朋友話呢間好食,咁就要試吓喇全餐廳都係印度人,應該好正宗掛,再睇睇餐牌又真係好抵食喎是日餐湯:點完餐就送兩碗湯過來,味道與質感似我哋食豬扒飯那個汁……沒什麼味但杰撻撻咁,唔係我杯茶咖喱牛脷:咖喱唔辣、唔夠香但有點咸,牛脷好淋咖喱羊仔腩:兩個咖喱汁應該一樣,羊肉有點騷,不過正常㗎烤餅Nash:烤餅好正宗,脆脆的我鍾意,用來點咖喱汁剛剛好。而且呢度最抵係跟餐嘅烤餅係無限任食,睇你食得幾多,男士可以食到飽飽千層餅:有點油,不過唔夠油又發唔起,所以又正常嘅,如果再烤久一點會更好吃凍檸茶都只是加$2,抵呀。走的時候都有人等位,應該是區內居民選擇之一,不過不失街坊菜

全餐廳都係印度人,應該好正宗掛,再睇睇餐牌又真係好抵食喎

餐湯

咖喱牛脷:咖喱唔辣、唔夠香但有點咸,牛脷好淋
咖喱牛脷

咖喱羊仔腩:兩個咖喱汁應該一樣,羊肉有點騷,不過正常㗎
咖喱羊仔腩

烤餅Naan

千層餅

$78 (Lunch)
2021-10-25 706 views
今日放假同朋友行完山就黎左呢間餐廳食印度咖哩。之前食過一次覺得都幾抵食就帶朋友黎試下。咖哩可以配飯或者配烤餅, 而佢最抵既地方就係原味烤餅可以無限refill食印度咖哩梗係食埋佢既烤餅, 因為唔係度度都有得食。揀左原味&薯仔烤餅。咖哩可能就番香港人既口味, 唔會辣到入唔到口。咖哩香濃, 雞肉滑, 牛夠冧, 烤餅軟身, 吸收左咖哩汁既烤餅食落口感豐富。同朋友都叫多左一份烤餅, 食哂D咖哩汁, 唔好哂。
今日放假同朋友行完山就黎左呢間餐廳食印度咖哩。
之前食過一次覺得都幾抵食就帶朋友黎試下。

食印度咖哩梗係食埋佢既烤餅, 因為唔係度度都有得食。
揀左原味&薯仔烤餅。
烤餅

咖哩可能就番香港人既口味, 唔會辣到入唔到口。
同朋友都叫多左一份烤餅, 食哂D咖哩汁, 唔好哂。
咖哩雞&咖哩牛
2021-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
烤餅
咖哩雞&咖哩牛
2021-09-17 754 views
好耐冇去過重慶大廈及屯門咖哩屋食印度嘢啦, 癮起但又想近近地, 之前睇過呢間食評似乎幾好, 又講咗要試好耐啦, 咁就今日去啦!叫咗兩個set dinner, 分別係烤雞件及烤羊脾配印度咖哩汁,跟烤餅。 再加碟炒雜菜。由第一碟餐前小食Papadum開始就知唔掂,應脆唔脆,應辣唔辣😒。印度烤雞件一般應該係橙色而且好入味嘅,但佢係同我地中式嘅一樣普通肉色亦唔多夠味,唔多夠香口。烤羊脾係最好食㗎啦,夠香口夠濃味,咁先係印度嘢嘅精髓😋。咖哩汁睇個顏色以為好夠味, 但都係強差人意😞。 而烤餅就正正常常啦!反而個炒雜菜有啲驚喜😅綜合以上種種, 以後要食印度嘢都係行多步去遠少少好啲😂

烤羊脾係最好食㗎啦,夠香口夠濃味,咁先係印度嘢嘅精髓😋。

反而個炒雜菜有啲驚喜😅

綜合以上種種, 以後要食印度嘢都係行多步去遠少少好啲😂
2021-08-02 614 views
西灣河低調印度菜小編有個習慣,就是愛沿途留意橫街窄巷🤓,看看有沒有特色食店小舖🏚,發掘區內寶藏🔮!剛巧踏足西灣河,在大路上忽然看見一條絕不起眼的小橫街內,有一個大紅招牌寫著「皇子印度餐廳」✨!真係好低調喎,不過又叫皇子⚜️好高調喎!好混亂呀😂🤣!看看門口的剪報,原來廚師大有來頭😍!曾在同區摘星米之蓮印度餐廳工作超過10年🤩!信心大增😄!馬上入場😙!餐廳店面不大,約有6-8張枱,就是完完全全的印度餐廳喇😙!店員全是印度人,用中文或英文溝通也沒問題👌🏼,最方便其實是用身體語言😂,用手指在餐牌📕上指指指👈🏼🤣!一坐下店員已送上一碟威化胡椒餅🔺及薄荷醬😍,胡椒餅香脆,配合薄荷醬🟢真係絕配👍🏻。❇️餐湯飲唔出係咩湯😂,從顏色推測🔸可能是南瓜湯🥣。不太有味😅(建議加點黑胡椒好些),反正不是主角喇😆!但小編都會飲曬佢嘅!不浪費就是飲食的好習慣😋!❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98一碗深啡色嘅咖喱,入面有5-6塊牛腩😙。食落有少少甜酸🥰蕃茄及咖喱味,完全唔辣😙,但就唔見蕃茄🙂。牛腩入曬味😆,又淋又肥瘦適中,入口即融,好味😋。啲汁又夠濃去配Naan食,好味嘅😙!❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千層餅
西灣河低調印度菜

❇️餐湯

❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98

❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千層餅 $128
先有一碗咖喱汁上枱,小編仲傻更更問閔人什麼😂,後來一個熱辣辣鐵板上枱😍!羊鞍扒比想像中大隻🤩,仲要有三大隻🍗🍗🍗!喳喳聲即時讓小編生猛晒😆!佢烤到大約八成熟,所以食的時候肉很嫩滑☺️,有羊味又唔太騷😋,不加咖喱汁已經夠味,加埋又係另一種感覺😋!

❇️Mango Lassi $15
基本印度餐廳必有飲品,感覺像是一般濃縮的芒果汁加水加冰😅,都係一樣,不是主角喇😂。

整體而言,餐廳熱食有質素,也富印度色彩😙,性價比高,期待下次再試更多食物😋。

🔱:皇子印度餐廳
🔆:西灣河筲箕灣道240號海富樓地下後座
2021-06-04 637 views
一段日子冇食印度嘢啦!自己一個人走去食個lunch。呢間店鋪細細地,係印度人家庭式(應該沒錯吧)經營,雖然言語溝通上有少少困難,但佢地都明你講咩😅。Lunch set有多款選擇可配飯、烤餅同千層餅,咖喱汁就有大辣、中辣、小辣同吾辣。點咗個小辣咖喱牛腩配原味烤餅,凍檸茶加$2。蕃茄湯🍅:濃稠適中,味道不錯。烤餅🌮:兩面烤至微金黃,外皮酥脆,內心柔軟,原味就咁食,已經好好味。咖喱牛腩🍲:牛腩炆到好腍入味,薯仔就粉綿,個咖喱汁够濃厚同少少辣好香,同來點烤餅無得輸!
一段日子冇食印度嘢啦!自己一個人走去食個lunch。

點咗個小辣咖喱牛腩配原味烤餅,凍檸茶加$2。
蕃茄湯🍅:濃稠適中,味道不錯。

2021-05-27 1239 views
難得放一日假,決定去東區既筲箕灣同杏花邨行下,以前最遠都只係去鰂魚涌😅,今次係第一次去,感覺呢區真係好舊,同埋D商場好慳電,全程都覺得好熱…😵其實本身想去太安樓掃街,但由於天氣太熱,加上太安樓無冷氣,又唔想企係度食,結果揀左呢間印度餐廳Lunch,網上見食客讚食物正宗,而且評分都幾高,中意食薄餅類既我即刻比佢吸引左😆。由於去到果陣唔係Lunch time,所以唔駛等位就入得,走果陣1點零,餐廳亦開始多人,去D印度餐廳,成日會覺得店內會有一陣酸怪味,但呢度完全無呢個感覺;裝修亦都有異國風;職員係外藉人士,落單用簡單英文就得,佢地都主動有禮貎。未落柯打,職員已經放上餐湯唔係好試得出用咩煲,質地杰身,入口有好多蓉,個人覺得似糊左既蔬菜粥。唔中意食粥既我,試完味就放埋一邊🤐。跟餐+$2餐茶咖啡唔似港式茶記咁重奶味,咖啡味亦不及美式咁濃,味道比較淡。友人話佢杯凍檸茶都係淡味,同埋好似無落糖。我自己就點左串燒雞配咖哩汁 $58鐵板非常熱,上枱果陣吱吱聲;一份三大件,肉質預左係偏實同乾,唔會太鹹,香料味亦唔算好重。至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,

未落柯打,職員已經放上

跟餐+$2餐茶

我自己就點左
串燒雞配咖哩汁 $58

至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,但友人既咖哩一樣,雖然食多幾啖就唔覺騷,但真係要keep住食囉😂。

咖哩牛腩 $63

咖哩底同我果個差唔多,但多左少少肉味,不過都有騷味;牛腩都有唔少,肉質正常。

薄餅

薯仔薄餅中間有一層好薄既夾心,食落唔太覺有薯仔口感或味道,齋食有少少咖哩味🤔。
其實本身想點千層餅,但友人點錯左,加上食完呢兩塊都夠,所以最終都無試到。原味薄餅好軟熟,呢個比較有麥香,比薯仔果款更煙韌。

總結,食物正唔正宗我唔知,因為我未去過印度,但口味一定唔岩我,我都係中意港式或泰式又甜又辣既咖哩多D😏。雖然咖哩唔係我杯茶,但薄餅我覺得幾好味,一D都唔油,而且新鮮熱辣整出黎,外層焦香脆,內軟熟
2021-05-24
$63 (Lunch)
2021-05-13 550 views
原來屋企附近有間幾出名嘅印度餐廳,見佢lunch set可以任食naan所以嚟試下。Special set lunch有8款選擇,大部份都係一個咖哩配兩件烤雞。我地點咗butter chicken + garlic chicken kebab $78 同埋 tomato beef flank + garlic chicken kebab $78次次食印度菜都會點Butter chicken,微辣啱晒唔太食得辣嘅人,雖然唔辣但好香香料味。Tomato beef flank顏色比起Butter chicken深色,睇落好似係好濃味同好辣咁。食落只有少少蕃茄味,咖哩味濃而辣度就比Butter chicken再辣少少。牛腩無中式嘅煮得咁腍,但唔會好難先咬得開,最緊要係夠牛味。Garlic chicken kebab每個餐有兩件,用熱到出煙嘅鐵板上枱,味道正常唔係特別好食。另外點咗一份威化胡椒餅,係平時食印度菜會送嘅餐前小食。圓錐形造型好得意,食落脆卜卜胡椒味好出少少辣,配埋青色嘅薄荷乳酪沾醬,好味次次食印度嘢都一定飲嘅Mango Lassi跟餐+$15就有,好抵!任添任食嘅naan叫咗一份pl

牛油雞 Butter chicken

蕃茄汁咖哩牛腩 Tomato beef flank

烤蒜子雞件 Garlic chicken kebab

另外點咗一份威化胡椒餅,係平時食印度菜會送嘅餐前小食。
威化胡椒餅 Papadams

任添任食嘅naan叫咗一份plain一份garlic,呢度嘅naan比較厚身唔係走酥脆路線,但口感煙韌充滿麥香。
本身一塊都比一般大塊,所以最後都無再追加就已經食飽咗。
細食嘅人嚟食感覺會無咁抵,不過$78有呢個質素算係物超所值!
2021-04-17
$100 (Lunch)
牛油雞 Butter chicken
蕃茄汁咖哩牛腩 Tomato beef flank
烤蒜子雞件 Garlic chicken kebab
威化胡椒餅 Papadams
朋友介紹嘅一個可以無限任食印度烤餅嘅地方🤪店舖唔算好大,但坐得都舒服,d配色都好有平時印度餐廳嘅感覺🤣一坐低即刻會有一碟扁豆脆餅,脆口得嚟有少少辣,配埋個綠色嘅醬食好好食🤪咖哩雞係dinner set,有得配無限任食烤餅🥳咖哩冇乜辣味,感覺有牛油味,比較creamy嘅質感,雞都夠淋嘅同埋都幾多粒😆烤餅其實一塊本身已經勁大,我同個frd嗌多咗一round已經超級飽😳芝士菠菜係我第一次食,原來係好好食😳😳我個frd話同佢之前食嘅芝士菠菜有d唔同,比較偏鹹,我就比較唔到啦🤪以為菠菜夾芝士會好怪原來係好好食!個醬係比較鹹同濃味嘅,芝士應該係Mozarella,唔算濃味又夠煙韌,所以配埋菠菜醬食會好match🥳

2021-04-26
Type of Meal
Dinner
2021-03-26 363 views
由細就住係西灣河,經過「皇子印度餐廳」好多次都無幫襯過,終於搵左一晚去試🤤咖哩雞 $88 ★★★★★👍一黎到就有碗湯,雖然飲唔出係d咩但幾好飲🙈👍胡椒餅好脆好重胡椒味,對於中意胡椒嘅人黎講唔可以唔試~👍烤餅任食!兩個人嗌左兩round好抵🤤👍咖哩好味!小辣已經夠辣,攞黎撈烤餅一齊食真係一流🤤雞肉唔乾好滑!分量都多~想再抵食d嘅可以午市黎,$5x已經有得食識小小英文嘅溝通真係唔難,服務態度幾好❤️
咖哩雞 $88 ★★★★★

👍一黎到就有碗湯,雖然飲唔出係d咩但幾好飲🙈
👍胡椒餅好脆好重胡椒味,對於中意胡椒嘅人黎講唔可以唔試~
👍烤餅任食!兩個人嗌左兩round好抵🤤
想再抵食d嘅可以午市黎,$5x已經有得食
識小小英文嘅溝通真係唔難,服務態度幾好❤️
$100 (Dinner)
又係藏身於橫街小巷嘅隱世美食,印度人主理嘅正宗印度菜,家庭式經營,溝通以英文為主。餐廳Set Lunch收費由$48-$68,包餐湯、主菜、飲品,仲有任食烤餅及飯,真係超級無敵😆😆。馬薩拉唐杜里雞🐔+ Nana烤餅印度人做咩菜都要用香料,Masala係用20多種不同香料拼配嘅調味料,每家店舖都有獨制風味。呢道嘅Masala香氣濃郁,食起嚟口感好複雜,酸甜辣嘅味道都有,黑胡椒味較重。烤餅質地軟熟扎實又大塊,我食一塊已經好飽,點上Masala醬汁嚟食,簡直一流。

馬薩拉唐杜里雞🐔+ Nana烤餅

2021-01-14 361 views
這裏的薄餅任食的,我今次食就係蒜味本身都有好多味可以選但要十錢。之前覺得好脆但今次偏乾好似翻叮跟住就食咖哩羊肉+雞肉,羊肉冇咩so味好特別的羊肉有的似雞肉口感咖哩牛腩平時食得辣朋友可以叫十辣嫁!
這裏的薄餅任食的,我今次食就係蒜味
本身都有好多味可以選但要十錢。

之前覺得好脆但今次偏乾好似翻叮

咖哩牛腩

平時食得辣朋友可以叫十辣嫁!