2022-05-05 120 views
依間 不得了是我入元朗 既第三餐要買返去 外賣咁食啦 頭先碗米線都未落隔依間 門口 到 入邊都好靚 好有 泰國🇹🇭又有小cafe感覺我地 早一晚已 做左功課 youtube再黎叫左個午餐 分湯 外賣加錢 叫埋個 芒果糯米飯 牛肉好林 一打開 好香 好泰國味道 湯底 濃重有 通菜 好好味 吸晒湯 芒果糯米飯 都 幾好呀 唔太甜喎依個餐好想 再堂食一次 叫外賣時 見到有台 叫curry 我都好想試 要返去堂食試多少少野 餐廳內 都有 播住 泰文歌 都幾開心架原來佢有 跨區送外賣 屯門區有福了 糯米飯 剛好 整成一口不啖 細心 軟硬度 剛好
依間 不得了

屯門區有福了

糯米飯 剛好 整成一口不啖 細心 軟硬度 剛好
2022-05-03
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 芒果糯米飯
2022-05-04 98 views
都已經過左午市最忙時段,淥個麵都可以漏單,等到我杯茶D冰都溶9曬個麵既份量好似施捨比我咁,個湯有色夠味但唔香,總體黎講十分普通,同好食仲有一段距離如冇意外都唔會再食..............................
2022-05-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-04-26 1530 views
呢段日子都成日係元朗食野係天浮橋過幾個舖位有間泰國野我覺得幾高質而且仲要係黃店叫做阿叔泰麵仲有間分店係大圍話幾位老闆都係當日係泰國食過船麵然後覺得香港無咩呢類型食物所以將佢帶左番黎香港感覺都幾似之前去西貢果間白鬚平日十二點頭黎到就唔係好多人牆上面畫左好多畫幾有特色我自己係曼谷食過一次船麵大約三四蚊港紙細細碗一次就食足十幾廿碗成個體驗都幾特別但係佢個午餐餐牌好似得大碗船麵所以就無揀到除左幾款湯麵仲有飯類感覺幾特別樣樣都有d興趣同香港大路既泰國菜有d分別而且價錢只係五六十蚊絕對係平民價而家香港已經無晒言論自由四大調味就放左係檯上面雖然有少少迫不過人唔多坐得還可以接受lunch set已經有送普通凍飲要左菊花茶同檸檬茶正常因為見到金麵個名幾特別而且只配粗強麵成個配搭好似幾好所以就揀左要呢一款咖哩湯超濃郁椰味重粗蛋麵波浪型好掛湯食落好正好似泰式沾麵咁有跟一大隻雞批可能真係同咖哩湯一齊煮係好好好入味朋友叫左紅咖哩牛飯以呢個價位都算正常大碟紅咖哩一樣濃郁個芒果糯米飯其實同飯麵差唔多時間上呢個屬於大路野無咩特別好定唔好無加一埋單百五蚊左右咁樣連埋甜品平均每人都係七十幾蚊落樓就真係幾抵食船麵係香港都幾
呢段日子都成日係元朗食野

感覺都仲可以食多一排
同埋見佢地仲有係尖沙咀開始新一間阿叔泰花園
亦都可以試下
2021-11-02
$73.5 (Lunch)
2022-04-25 149 views
🔸️蛋炒咖哩蟹肉飯⭐️⭐️⭐️見到在泰國餐廳比較少有的餐單。蛋炒咖哩味道香濃,食到一絲絲口感。咖哩不會大辣,撈飯一流。但是,不能用肉眼看見蟹肉,略感可惜。希望餐廳填加更多蟹肉。 🔸️牛肉船麵🌟🌟🌟⭐️餐廳提供5款麵。朋友選了金邊粉。船麵內有牛腩,牛丸,配菜有芽菜,通菜,花生碎同炸豬皮。金邊粉非常掛湯,食到啖啖牛骨味。湯底不會過咸,飲到清甜牛味。食了一半先看見「阿叔tips」,立即加入魚露、白醋、白糖和辣椒粉,依照個人喜好調配,產生獨有湯頭。 🔸️香茅菠蘿特飲🌟⭐️⭐️香茅味特出,和甜甜酸酸的菠蘿汁好夾,真的非常解喝。 🔸️荔枝玫瑰特飲賣相好似酒咁,非常靚的紅色漸變。味道都唔錯,但我更愛香茅。
🔸️蛋炒咖哩蟹肉飯⭐️⭐️⭐️

🔸️牛肉船麵🌟🌟🌟⭐️

🔸️香茅菠蘿特飲🌟⭐️⭐️
香茅味特出,和甜甜酸酸的菠蘿汁好夾,真的非常解喝。

🔸️荔枝玫瑰特飲
賣相好似酒咁,非常靚的紅色漸變。味道都唔錯,但我更愛香茅。

2022-04-24 100 views
叫咗一個牛肉麵 一個椰子雞湯麵兩個都唔熱 叫咗冇耐就上到菜 都算個牛肉船麵湯似普通街買嘅船麵醬溝出嚟....普通到冇得再普通最難頂係碗椰子雞湯麵 聞落去個味已經怪怪地 一飲啖湯...差啲嘔番出嚟....個湯好酸 完全唔夾椰子味...仲有幾粒車厘茄...真係好唔夾 好難食...總結:完全唔知點解咁出名
叫咗一個牛肉麵 一個椰子雞湯麵

兩個都唔熱 叫咗冇耐就上到菜 都算

總結:完全唔知點解咁出名
椰子雞湯麵
2022-04-22 166 views
見好多人推薦特登過黎試舖頭位置都要啲時間揾,喺啲修車舖隔離差啲以為睇錯,大約喺元朗容鳳書診所附近一開始猶豫緊去咧間定另一間試好,跟住個女服務員專登岀黎,話仲有幾分鐘仲可以比埋午市價錢比我地(嗰陣17:55),就入左去試一入到去就比牆畫吸引到,好有風味一入到去即刻嗌左最岀名嘅牛肉船麵價錢唔算特別貴,午市同正價一樣,不過有得+$15加配小食,仲可以一次過加幾樣筷子七彩顏色勁可愛叫左💛篤篤炸丸同💛聖芭東酸辣鳳爪篤篤炸軟普通不過幾好食酸辣鳳爪唔太推薦,太重酸味,唔夠惹味仲可以加其他調味落湯,令到湯底味道更豐富,不過本身個湯已經好濃郁好香💛牛肉船麵野食好快就上唔洗等好耐,好足料有炸豬皮、通菜、花生碎等,湯底好濃郁,啲牛肉好淋好好食,碗麵睇落好細碗一開始以為會唔夠飽,但係食完飽足感好夠,同埋啲河粉比平常食嘅闊,好q好彈牙,每條都好入味,勁推薦服務員態度幾好,裝潢都好睇,應該會再嚟試多次同推薦比朋友
見好多人推薦特登過黎試

一入到去就比牆畫吸引到,好有風味

一入到去即刻嗌左最岀名嘅牛肉船麵

筷子七彩顏色勁可愛
篤篤炸丸
聖芭東酸辣無骨鳳爪

叫左💛篤篤炸丸同💛聖芭東酸辣鳳爪
篤篤炸軟普通不過幾好食
酸辣鳳爪唔太推薦,太重酸味,唔夠惹味

💛牛肉船麵
野食好快就上

服務員態度幾好,裝潢都好睇,應該會再嚟試多次同推薦比朋友

2022-04-21
$75 (Lunch)
  • 牛肉船麵
2022-04-21 88 views
放半日假,可以me time,走到較為偏僻嘅阿叔泰麵,靜靜地食個想念已久的船麵,加杯泰式凍檸茶,感覺良好。牛肉船麵 - 飲啖乜都無加的湯頭,幾香濃,之後先跟足指引,加上4大調味料,當中有醋、辣椒粉、魚露同白糖後,成碗湯的確係醒神咗。3大舊牛腩,煮得好淋,仲有牛肉丸,再配上最愛的炸豬皮,不過不失,只後稍嫌湯頭比得太少,多一個湯殼就更好。無骨鳳爪 - 加$15有幾款小食,我就㨂左無骨鳳爪,估唔到有咁多隻,一條友差啲食唔哂。味道比想像中辣,食到鼻水都流哂。泰式檸檬茶 - 係同平時茶記檸茶嘅味道有些微差別,係配青檸的,但味道較甜。地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2022-04-21
2022-04-21 81 views
✅元朗人氣泰國船麵 2021拎過openrice優秀開飯熱店大賞推開特色既黃色大門 店內 牆壁上 天花板 佈滿泰國元素既裝飾~ 🐮泰式牛肉船麵$60 (牛腩 炸豬皮 芽菜 通菜 牛丸 )湯底係熬製十二小時牛骨湯呈深啡色 濃郁鮮甜 我加左辣椒粉 更加惹味牛腩有3件 炆得夠淋且鬆軟夠入味 牛丸彈牙但牛肉味不太重河粉並唔係平時食開既質感 比較闊身 勁Q好彈牙 每啖河粉都吸晒湯嘅味加埋花生碎大推❗️🍗泰式拼盤2人份量$88(無骨鳳爪 香茅雞翼 雞棗 炸蝦餅)店員留意到其中一隻雞翼比較細隻 主動提出送多一隻 勁貼心加分炸蝦餅大件又厚身 彈牙好食 泰式鳳爪幾辣又惹味 雞棗正常發揮拼盤性價比唔算高 適合鍾意樣樣試D既朋友仔☕️泰式咖啡$24咖啡好滑 唔肯定餐廳係咪因為用咗煉奶 本以為會好甜而且會好奶但飲咗一啖發現咖啡味濃郁 而且唔會好甜甜度適中 大推阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)📍 元朗西菁街20號地下3號鋪益輝大廈💰人均$100❌加一只接受現金付款

🐮泰式牛肉船麵$60 (牛腩 炸豬皮 芽菜 通菜 牛丸 )
牛腩有3件 炆得夠淋且鬆軟夠入味 牛丸彈牙但牛肉味不太重
大推❗️

拼盤性價比唔算高 適合鍾意樣樣試D既朋友仔

☕️泰式咖啡$24
咖啡好滑 唔肯定餐廳係咪因為用咗煉奶
本以為會好甜而且會好奶
但飲咗一啖發現咖啡味濃郁 而且唔會好甜
甜度適中 大推

阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
📍 元朗西菁街20號地下3號鋪益輝大廈
💰人均$100
❌加一
只接受現金付款
2022-04-21 75 views
今日同朋友嚟到呢間食正宗泰國船麵。叫咗碗牛肉船麵同埋鳳爪小食。牛肉船麵好足料,湯底好濃郁,飲多兩啖都唔會覺得口乾,份量都算大,最鍾意上面嗰兩塊炸豬皮,香脆可口。鳳爪小食爽脆辣辣地幾醒神,越食越開胃。
  • 牛肉船麵
  • 泰式奶茶
  • 炸豬皮
2022-04-12 196 views
見有多好評,就想試下,實在好失望叫咗3樣:1)地痞炸豬皮 $22加一,豬皮完全冇味2)火辣阿嫂青木瓜沙律 $48加一,青木瓜絲好硬3)泰北金麵 $62加一,碗麵overcook,雞脾好似煲湯瘦肉咁,啲麵太林味道評分應該係零唔想再食
見有多好評,就想試下,實在好失望
叫咗3樣:
1)地痞炸豬皮 $22加一,豬皮完全冇味
2)火辣阿嫂青木瓜沙律 $48加一,青木瓜絲好硬

味道評分應該係零

唔想再食
1)地痞炸豬皮 $22加一 2)火辣阿嫂青木瓜沙律 $48加一 3)泰北金麵 $62加一 唔想再食
2022-04-12 71 views
見有多好評,就想試下,實在好失望叫咗3樣:1)地痞炸豬皮 $22加一,豬皮完全冇味2)火辣阿嫂青木瓜沙律 $48加一,青木瓜絲好硬3)泰北金麵 $62加一,碗麵overcook,雞脾好似煲湯瘦肉咁,啲麵太林唔想再食
見有多好評,就想試下,實在好失望
叫咗3樣:
1)地痞炸豬皮 $22加一,豬皮完全冇味
2)火辣阿嫂青木瓜沙律 $48加一,青木瓜絲好硬

唔想再食
2022-04-07 186 views
元朗人氣泰國的經典特色船麵船麵其實就是泰式的小碗麵條,可配不同類型的麵條:米粉、米線、河粉、粉絲或金邊粉。湯底是慢火精心熬製十二小時的牛骨湯,濃湯呈深啡色。配料放入幾片牛肉或豬肉、各色肉丸、炸豬皮、通菜、豆芽等等,再撒上一小勺花生碎,非常正宗。牛肉船麵$60牛丸牛肉味濃,結實又彈牙,牛腩略嫌乾柴,但勝在夠入味。豬肉船麵$60豬肉丸同樣味濃及彈牙,豬肉片厚薄適中。酸辣無骨鳳爪$52鳳爪脆爽有嚼勁,是一道開胃美味的涼菜。
元朗人氣泰國的經典特色船麵

牛肉船麵$60
牛丸牛肉味濃,結實又彈牙,牛腩略嫌乾柴,但勝在夠入味。

豬肉船麵$60
豬肉丸同樣味濃及彈牙,豬肉片厚薄適中。

酸辣無骨鳳爪$52
鳳爪脆爽有嚼勁,是一道開胃美味的涼菜。
2022-03-30 203 views
大家都好耐無去旅行。。我都好想去。。最想去緊係泰國啦。。啱我姐。。其實我好掛住佢地啲野食。。我就超鍾意食佢地嘅船麵。。每次一到都會整留碗黎食先。。之後日日都有一碗😏😏而今日我介紹呢間就專出船麵😁😁入而裝修麵都好泰國啦。。至於碗麵就真心好好味。。地道之餘加埋佢嘅裝修同價錢。。完全食到佢嘅風味。。記得去試下。。就算要排隊等一陣就有架啦👍🏼👍🏼🍜牛肉船麵 TᕼᗩI ᗷEEᖴ ᑎOOᗪᒪES📍 阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#ho
大家都好耐無去旅行。。
我都好想去。。最想去緊係泰國啦。。
啱我姐。。其實我好掛住佢地啲野食。。
我就超鍾意食佢地嘅船麵。。每次一到都會整留碗黎食先。。
之後日日都有一碗😏😏
而今日我介紹呢間就專出船麵😁😁
入而裝修麵都好泰國啦。。
至於碗麵就真心好好味。。
地道之餘加埋佢嘅裝修同價錢。。完全食到佢嘅風味。。
記得去試下。。就算要排隊等一陣就有架啦👍🏼👍🏼

🍜牛肉船麵 TᕼᗩI ᗷEEᖴ ᑎOOᗪᒪES

📍 阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#thainoodles#thainoodlesoup#asokthainoodle#yuenlong#yuenlongfood#yuenlongcafe#元朗cafe#元朗美食#船麵
2022-03-23 185 views
難得入元朗 本身想試另一間台灣餐廳可惜停左堂食 只好再搵第二間好彩元朗有幾間bookmark左 路程又唔遠行到去西菁街 未黎過真係唔會知依度有間餐廳因為一條路眼見都係得車房 不過好在阿叔泰麵門面夠黃夠鮮色好彩平日黎 又無人排隊 所以唔使等位直入裏面既壁畫我都望左陣 幾特別望左下餐牌因為我麻麻地食牛 見到有款係雞湯麵就不加思索就依款啦跟餐可以加錢叫右手邊既野飲 同加$15小食凍泰式玫瑰奶茶黎到成杯粉紅色已經好靚啦 飲落去有奶茶味又滑 而且有淡淡玫瑰味唔會太搶走本身浸奶茶味泰式椰子雞湯麵 (金邊粉)$58依碗湯麵驚艷到我 黎到好大碗望落去成碗奶白色 好香椰子味配料又有菇又有小紅蕃茄 重點係雞件份量夠多 而且舊舊都好大件又滑口粒粒雞棗問店員雞棗即係咩 原來係雞粒咁解一碟有5粒 仲有泰式辣醬拌勻黎食 雞粒唔係話特別脆 但裏面既雞肉好實都係好食既
難得入元朗 本身想試另一間台灣餐廳

一碟有5粒 仲有泰式辣醬
拌勻黎食 雞粒唔係話特別脆 但裏面既雞肉好實
都係好食既

2022-03-23
$85 (Lunch)
  • 泰式椰子雞湯麵
  • 粒粒雞棗
屯門郊遊遊後原本想在藍地一間黃店,可惜等超過半小時都未有枱跡象,內心希望店員安撫一下但沒有,飢寒交迫下飛的去元朗國這個美食大國!得到openrice獎項相信有一定實力! 推開黃色大門,店內充滿泰國元素的佈置,牆上有不同卡通graphics,最緊要係播泰國既歌即刻多左份泰味! 🇹🇭蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)唔係太食得辣的我一開始都擔心餐牌上的兩隻辣椒會唔會好辣,詢問及經店員鼓勵後,本著天氣夠凍食辣會暖d的態度一試。(FYI店員覺得辣度是譚仔的三小辣,我冇食開譚仔的辣不得而知了)咖哩香濃,辣味隨著吞下去而流走點到即止,加蛋更令入口更滑。而且蛋沾滿咖哩汁做餸好滿足,但唯一唔太見到蟹肉踪影,只有零碎的一小片,始終係主角之一,希望可以多d喇!喜歡他們把汁和飯分開裝,自己控制要吃的分量。店家選用泰國香米係好香,飯呈長條形。泰國牛肉船麵 ($60)湯底是熬製十二小時的牛骨湯,加上炸豬皮、(牛肉/豬肉/雞肉),炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎。枱面上有小Tips可按自己喜好加上四大調味:魚露、辣椒粉、白糖或白醋,四大調味,缺一不可!兩位友人點的牛肉和豬肉船麵都話好味,湯底濃好甜,食食吓食到花生香味,牛肉炆得

蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)
咖哩香濃,辣味隨著吞下去而流走點到即止,加蛋更令入口更滑。

泰國牛肉船麵 ($60)
兩位友人點的牛肉和豬肉船麵都話好味,湯底濃好甜,食食吓食到花生香味,牛肉炆得夠淋,炸過的豬皮好特別,而金邊粉則正常發揮。
糾結因為兩位友人都選招牌的船麵所以我則選飯類,試了一啖麵和湯都覺得好惹味有繼續吃下去的意慾,I will be back!

泰式奶茶 ($24)
好多冰
正常發揮的泰式奶茶,本來就是多奶才好喝,甜度適中。留意吓膠杯上2隻公仔好可愛,是在浸奶茶溫泉嗎?

蝶豆花檸檬蜂蜜凍飲,顏色好吸引!

總括來講,CP值👌🏻定價符合食物質素,已諗好下次黎食咩,我要試埋甜品芒果糯米飯/船麵...

感謝友人的陪伴,一齊揾路又分享美食,打緊呢篇文既我都覺得有d感動 T_T
  • 蛋炒咖哩蟹肉飯
  • 泰國牛肉船麵