2018-02-16 75 views
位於銅鑼灣的梅光軒,是一間日本北海道過江龍拉麵店。第一次到訪日本,就是去北海道,當時除了吃札幌拉麵,好像也有吃梅光軒呢,是晩就帶同拉麵控男友光顧一下吧。  炙燒五花叉燒拉麵$98  於北海道旭村創業的拉麵老店,人氣第一位是炙燒五花叉燒拉麵。實物賣相跟餐牌上的樣子有點不同呢,叉燒並沒有相中大片,卻撒上大量芝麻,不知味道如何呢。  拉麵可配三種湯頭,讓客人自行選擇,分別是: 醬油,鹽味,味噌。我選擇濃味的味噌湯,湯頭面有一層厚厚的油,大慨有3-5mm吧,超驚人的阿,重口味的我也很難把它喝光光。湯的味噌味不算太濃,質感較薄,未能留下超深刻印象。  麵條是曲身黃麵,造形有如公仔麵,粗身掛湯,質感非常彈牙,充滿嚼勁,是整碗的亮點阿。
位於銅鑼灣的梅光軒,是一間日本北海道過江龍拉麵店。

炙燒五花叉燒拉麵$98

2018-02-13
2018-02-16 98 views
一向好少係香港食拉麵 , 但今日由友人負責搵地方, 所以先有機會黎到呢間餐廳。一入到去, 發現原來成間店一眼睇唒, 而我地只有兩個人, 所以就要搭枱食。 如果多幾個人食既話就可能要等下先有枱喇。坐低之後, 店員很快就遞上點餐紙, 才驚覺原來梅光軒係2017米芝蓮北海道推介食店由北海道開到黎香港, 一於試下佢有幾勁! menu 選擇其實唔多, 但吸引到我注意既係, 佢有 ''半份''!!! 呢樣野係香港真係比較少見, 也令人感覺好貼心-- 畢竟女生好多時都食唔唒, 叫''小麵''感覺又有d 蝕依家就可以有得簡喇!我地叫左個半份既醬油拉麵雖然係半份 但其實份量都唔少架 絕對夠飽可惜既係呢個拉麵係無溫泉蛋既 要食就要再另外點另外仲叫左個生薑醬油拉麵由於呢個係期間限定, 所以冇半份嗌, 但個碗真係比半份既大一半架! 味道方面, 呢個拉麵好適合女仔食事關生薑湯底十分暖身 至於麵同料方面, 其實大至上都同醬油拉麵差唔多 小食方面就叫左呢個兩件既明太子雞翼加汽水套餐一咬開, 入面真係充滿唒明太子架 十分足料!如果喜歡明太子的不妨一試整體黎講 野食都算不過不失  但又未去到米芝蓮咁好味而且地方比較細

由北海道開到黎香港, 一於試下佢有幾勁!
依家就可以有得簡喇!

醬油拉麵 (半份)

我地叫左個半份既醬油拉麵
雖然係半份 但其實份量都唔少架 絕對夠飽
可惜既係呢個拉麵係無溫泉蛋既
要食就要再另外點

另外仲叫左個生薑醬油拉麵
味道方面, 呢個拉麵好適合女仔食
事關生薑湯底十分暖身
至於麵同料方面, 其實大至上都同醬油拉麵差唔多

小食方面就叫左呢個兩件既明太子雞翼加汽水套餐
一咬開, 入面真係充滿唒明太子架 十分足料!
如果喜歡明太子的不妨一試

整體黎講 野食都算不過不失  但又未去到米芝蓮咁好味
而且地方比較細  食完就要拿拿聲走人
如果想簡單同快食既話 梅光軒會係個唔錯既選擇
2018-02-03
$86 (Dinner)
2018-02-09 79 views
一直都好鍾意食拉麵,目標就係要食晒所有唔同湯底同埋款式嘅拉麵,今次知道梅江軒係登龍街開咗分店,一直都好想去試但係都冇機會去食到,今次就約埋朋友一齊去試吓依間新開係登龍街嘅拉麵店。來自北海道旭川嘅拉麵,今次我就揀咗醬油五花叉燒拉麵,湯底嘅味道非常之濃郁而且香甜,叉燒嘅份量好多而且肉質好滑同埋好香燒過嘅味道,拉麵嘅面質係比較軟食落去嘅感覺湯底同埋拉麵嘅面質係非常之夾,而且叉燒嘅味道非常之入味所以食落去同湯底都非常之一致。另外拉麵嘅份量都唔少,食完一個拉麵之後其實都幾飽下,飲埋個湯底就非常之滿足啦。加上餐廳配上調味料,唔夠味都可以自己再加原來餐廳除咗拉麵之外仲有一款新嘅甜品,就係牛奶布甸,餐廳嘅店員介紹俾我哋聽原來布甸係由北海道直送嘅,牛奶都係用咗北海道嘅奶去製造,而且呢個甜品嘅外貌係好似一個氣球咁樣,要用牙籤將氣球吉穿,之後先可以食到入面嘅布甸,呢個布甸比我想像中更加好食,而且非常之香滑奶味非常之重,係我食過一個最好食嘅牛奶布甸之一。

加上餐廳配上調味料,唔夠味都可以自己再加

2018-02-08 1051 views
同媽媽係銅鑼灣行完街,可能因為天氣凍,想夜晚食番d熱野,係登龍街行左一輪,最終決定試下新開嘅拉麵店*梅光軒*。記得之前呢個位係賣緊龍蝦包,個估唔到甘快就轉手了店鋪唔大,正好早一步到達唔洗排隊之後嘅食客要係甘凍天氣下隊真係幾辛苦嫁😣值得一提店員的服務好好呢,十分有禮,未食已加分。生姜醬油拉麵($85)Shyouga Ramen最近天氣好凍❄️,草根姐姐去到梅光軒見到餐牌上竟然有*生姜*醬油拉麵🍜,仲要寫住「期間限定」❗️,秒速就揀左佢😌。拉麵係曲身嘅,睇落好似公仔麵(同媽媽笑左好耐😂)好彩麵質煙韌,湯都夠熱。麵中有2塊豚肉、半隻半熟蛋、同大量蔥做配料,上面仲加薑絲。豚肉普通,但蛋做得唔錯,入味又流心🐣。餐牌寫明湯頭以豬骨、雞、昆布、沙甸魚係北海道🇯🇵煮好後直送到港🇭🇰,飲落味道屬於溫和,淡口味類型,反而由於點左生姜拉麵,薑味的確好突出👍🏻愈食愈暖胃,食完真係成個身暖晒♨️同行媽媽碗麵湯底都未見好突出,看來期間限定的生姜湯底才是梅光軒的主打呢👅味噌海鮮拉麵($98)Miso Seafood Ramen 湯底係味噌👅帶點辣味🔥海鮮🌊配料有2粒大帶子、2條蟹柳、半粒溫泉蛋🥚、豚肉🐷同紫菜,配料唔算好

記得之前呢個位係賣緊龍蝦包,個估唔到甘快就轉手了

店鋪唔大,正好早一步到達唔洗排隊
之後嘅食客要係甘凍天氣下隊真係幾辛苦嫁😣
值得一提店員的服務好好呢,十分有禮,未食已加分。

生姜醬油拉麵($85)
Shyouga Ramen

生姜醬油拉麵

味噌海鮮拉麵($98)
Miso Seafood Ramen
湯底係味噌👅帶點辣味🔥海鮮🌊配料有2粒大帶子、2條蟹柳、半粒溫泉蛋🥚、豚肉🐷同紫菜,配料唔算好多海鮮,不過帶子新鮮彈牙,麵量又足夠🤲🏻不過湯底比較淡,整體味道一般啦,未見突出。
味噌海鮮拉麵

抹茶蕨餅($10/3粒)
看見只需$10就可加點,決定要上一客。🇯🇵日本直送🛫抹茶蕨餅🍃蕨餅唔係特別煙韌💁🏻‍♀️但抹茶味是有的,不過不失吧~
抹茶蕨餅

我覺得生薑拉麵還真的不錯呀,但媽媽認為她的拉麵就一般了,看來大家如果來的話還是點生薑拉麵好了
$90 (Dinner)
生姜醬油拉麵
抹茶蕨餅
好像不是很多拉麵店能獲得米芝蓮的青睞,不過這來自北海道的梅光軒正是米芝蓮推介的!平常很少吃北海道拉麵,今晚就跟男友來朝聖。週末晚飯時段要等是常識吧,在門口先看點菜紙決定要吃甚麼~每日限量的鐵定售罄了,我倆轉戰味噌海鮮和看上去好厚的炙燒五花叉燒拉麵!每款拉麵加十元就能吃布丁和蕨餅,當然加加加!牆上貼滿餐牌和食物圖片,另外門口有幅梅光軒老店的黑白照片,場內播著柔和的音。每張枱上都有不同的調味料任君使用呢!炙燒五花叉燒拉麵選了醬油湯,大量的芝麻讓湯香口,味道鹹香又濃郁,但也不會太鹹呢!小貼士:將生蔥浸軟才吃就不辣了~麵看起來像公仔麵,但吃下不像啊。它的質感煙靭又有咬口,如果用來做沾麵應該相當掛汁吧!我們期待的炙燒五花叉燒有兩大片,都好長。因為燒過的關係,叉燒更香口。雖然脂肪部份多,但吃下去感覺爽口不油膩,太邪惡了味噌海鮮拉麵的湯的顏色比想像中淡色,不過味道是好濃厚的,也是不會太鹹,不怕多喝。這碗除了蔥還有大量芽菜呢!海鮮有蟹肉棒和大大粒帶子,每款各兩件,還有薄叉燒,是典型在拉麵上用的叉燒,沒有燒過當然沒剛才的香,不過肉質勝在夠軟。他們的溏心蛋都做得很好,晶瑩的蛋黃像漿一樣,甜甜的,好吃蟹肉棒

炙燒五花叉燒拉麵

味噌海鮮拉麵

他們的溏心蛋都做得很好,晶瑩的蛋黃像漿一樣,甜甜的,好吃
蟹肉棒並不是普通蟹柳,而帶子更是鮮甜、多肉又爽口

吃過拉麵,店家會自動上甜品。北海道Bocca氣球布丁我是貪過癮點的,有數款口味,我們選了牛奶味~ 真的用氣球裝著布丁奉上
先用牙簽將氣球弄破,過程是沒有澎湃的聲音或爆破效果的,不用擔心
淋上焦糖後就可享用,質感超級嫩滑,牛奶味重,好creamy
跟焦糖漿好夾!如果可以一次過吃完其他口味就好了

北海道BOCCA氣球布丁

抹茶粉蕨餅有三大粒,外層的粉味道甘香,蕨餅身煙靭有咬口,能十元就吃到實在好抵!
抹茶蕨餅

店內還有鹽味拉麵,麻辣麵等選擇,加上還有其他口味的布丁未吃,要再來再來!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
炙燒五花叉燒拉麵
北海道BOCCA氣球布丁
2K
2018-02-08 464 views
榮獲米之蓮2017年北海道的美食推介之一,就讓我試試梅光軒拉麵有多厲害! 聽說湯底製作非常認真,是由北海道每天新鮮製作烹煮的,配以豬骨、雞、昆布、沙甸魚烹煮超過12小時,再以冷凍方式從北海道送到香港。 果然,湯底非常濃郁,鮮甜又好味,店員還推介了兩款人氣拉麵,號稱是最多人點的。 拉麵浸了好一會兒仍能保持爽彈口感,麵條是粗身的,掛汁力非常高,分量亦比想像中大,配料有豚肉、香荀和蔥花。 旁邊還有一個調味架,放上了拉麵胡椒粉、蒜蓉、花生、辣油等等的調味香料,食客們可隨個人喜好加入在拉麵中,更添風味呢! 🍜醬油拉麵($75/全份) 🍯味噌拉麵($80/全份) 味噌拉麵還多了芽菜在拉麵裡呢! 🍴自選套餐🥤 🥟餃子3隻+汽水($15) 餃子皮薄餡鮮,配以兩份豉油加一份香醋的調配是最美味的餃子汁調配方式。 🍗明太子雞翼+汽水($28) 雞翼炸得香脆可口,外層香脆,內裡包住龍龍的明太子,鹹鹹香香的,帶有香辣味道,很不錯的。 本來想是這個甜品,🍼北海道Bocca汽球

🍜醬油拉麵($75/全份)

🍯味噌拉麵($80/全份)

味噌拉麵還多了芽菜在拉麵裡呢!

🍴自選套餐🥤

🥟餃子3隻+汽水($15)

🍗明太子雞翼+汽水($28)

本來想是這個甜品,🍼北海道Bocca汽球布丁($10),這個是由北海道直送過來的,可惜已經賣完了,唯有試其他甜品啦!

凡惠顧任何食品,就可以優惠價搭配甜品

🍵抹茶蕨餅($10/3粒)

這是日本最傳統的和菓子,採用健康的海藻,以及蕨樹的根部磨成蕨粉而成的,富彈性而不粘牙,口感軟綿綿,入口冰涼煙韌!

📌店名:梅光軒‘

📍地址:銅鑼灣登龍街44號登輝大廈地下

2018-02-07
2018-02-07 47 views
燒五花叉燒拉麵配醬油($98)Flame Grilled Rib Charsiow Ramen with Soy Sauce 草根妹妹一向都係濃味人士🤦🏻‍♀️所以👀咗一眼之後,就決定要試一試🤩呢一款五花叉燒肉🐷係比較特別,有別於普通叉燒,睇落似煙肉🐖話明係五花肉緊係多肥肉嫁啦🍴廚師用火槍燒過塊肉🔥所以會食得出帶焦香嘅味道,好在五花肉係薄切🔪,如果唔係都好膩下🤫。湯式方面偏淡唔夠濃,麵有點腍,整體一般啦。最後提提大家🙌🏻如果你地係健康寶寶🌿就正正常常食番佢地其他款式嘅叉燒啦🤭麻辣麵配味噌($85)Spicy Ramen with Miso中意食辣🔥🔥嘅草根爸爸試咗佢地個「麻辣麵配味噌湯底」,按理本來味噌都帶點微辣,可惜整體上辣度仍然不足,令中意辣嘅草根爸爸有點兒失望呢🙍🏻‍♂️,其實麻辣麵個湯底仲可以揀鹽味同醬油味嫁💁🏻‍♂️拉麵當中有切粒豚肉🐷同半隻流心溫泉蛋🥚,豚肉食落相算滑口🙆🏻‍♀️無豬氣除。
燒五花叉燒拉麵配醬油($98)

麻辣麵配味噌($85)
Spicy Ramen with Miso
今日午餐與朋友來到銅鑼灣的一家拉麵店—梅光軒。在銅鑼灣時代廣場附近,位置也十分易去。店內裝潢簡單, 座位也不多.,但就是這樣才有日本拉麵店的氣氛啊!!中午來到用餐客人也挺滿的,幸好等了一會兒便有位置。他們的餐牌主要分三種湯頭:醬油拉麵、鹽味拉麵、味增拉麵。有個特別之處便是可以點半份拉麵,那麼胃小的朋友也不怕會吃不完而浪費食物!除了普通口味的拉麵外,還有幾款特別款式,當中最吸引我的便是這碗每天限量10碗的 登龍の極 $128內裏有半隻龍蝦、兩隻珍寶帶子和兩塊叉燒。重點是還有焗過的芝士和芝士絲!令我這個芝士控真的太興奮了!他們的湯頭是以豬骨、雞、沙甸魚、昆布烹煮12小時,再以冷凍形式從北海道運下來香港。味道不會過鹹,但又夠味道!拉麵是用中細捲麵,麵身外表雖然很像公仔麵,但實際吃起來軟硬適中,口感彈牙,而且麵身較粗能掛上較多湯汁。我是吃麵較慢的人,一碗吃了很久,麵質依然保持彈牙,不會浸到淋曬或者一夾就爛,感覺麵條水準不錯!龍蝦肉爽鮮甜,帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。 上面還鋪上滿滿的芝士,芝士拉麵叫人如何不心動!看那在流的蛋黃!這個玉子是我最愛的熟度了!味道鹵得香醇,吃完令人再三回味
中午來到用餐客人也挺滿的,幸好等了一會兒便有位置。

他們的餐牌主要分三種湯頭:醬油拉麵、鹽味拉麵、味增拉麵。

內裏有半隻龍蝦、兩隻珍寶帶子和兩塊叉燒。

重點是還有焗過的芝士和芝士絲!令我這個芝士控真的太興奮了!

看那在流的蛋黃!這個玉子是我最愛的熟度了!味道鹵得香醇,吃完令人再三回味!

唯一需要改善地方是兩塊叉燒肉,雖然也算厚身,但吃起來感覺太瘦,口感比較乾柴。
加了$15要一份木耳絲,是分開一個小碗另上的,加入拉麵令配料更加豐盛!
朋友點了一碗 炙燒五花叉燒拉麵 $98

可選擇配醬油/鹽味/味噌
我們選了醬油拉麵, 湯頭顏色看似比較濃郁,和一般醬油拉麵不太一樣。

湯頭喝起來麻油香氣重,喝起來是有層次的湯,不會很鹹!
她的五花叉燒味道和口感比我的更好,燒過的叉燒脂香十足,油花進到口裡便化掉的感覺實在是太棒了!
值得一讚的是服務態度很親切,在吃的過程中,店員主動為我們添了幾次熱茶,而且很有禮貌。
今餐非常滿足,感覺這家拉麵店適合不愛太濃味的朋友,我那個崇尚健康的朋友對這個拉麵也讚不絕口,濃味之餘又不會太鹹。
最近都想吃健康一點,這裡是美味與健康並重的不錯選擇!下次會再和朋友來吃!
2018-02-05 129 views
日本拉麵真是吃不厭,熱辣辣的放在眼前,不顧儀態地大力「𠽌」入口,愈大聲代表食得愈滋味,很過穩今晚走到北海道有名氣的梅光軒吃晚餐,店員會先問要熱茶還是凍茶,外面天氣較冷,多數點一杯熱茶,隨後吃得熱騰騰便需要轉為凍茶這店的店員不多,但每一個都是有禮貌有笑容看看餐牌,部分拉麵可選為半份,如果點一份拉麵更可以自選套餐配搭小食加汽水或日本啤酒這店的湯頭是以豬骨,雞,沙甸魚,昆布烹煮12小時,以冷凍形式從北海道運送到香港,保證日本材料炙燒五花腩叉燒拉麵,湯底可選醬油、味噌或鹽味,這款拉麵湯頭上有好多芝麻粒,令湯底更香,炙燒五花腩叉燒有三大塊,炙燒過的叉燒絕對比起普通的叉燒更為香及美味芝麻更可以沾在彎彎曲曲的拉麵上一起放進口內,很滋味,麵質口感較彈車友人點了一碗味噌海鮮拉麵,湯頭會有點微辣,有不少海鮮在碗內,偷喝了一啖湯,又是另一種風味檯面上的醬料齊全,共七款,更有紙巾提供未點餐前已經見到餐牌可以$10 換購價北海道BOCCA汽球布丁,有焦糖、焦糖布丁及原味牛乳,當晚剩下原味牛乳口味布丁像一個小汽球,附上黑糖漿,先用牙簽大力一吉,外層的膠便會脫出布丁較挺身,質感好扎實、綿密口感,重要是牛乳味超重,加

這店的店員不多,但每一個都是有禮貌有笑容

檯面上的醬料齊全,共七款,更有紙巾提供

布丁較挺身,質感好扎實、綿密口感,重要是牛乳味超重,加上黑糖漿,味道非常可口

另外我們還點了抹茶蕨餅,入口有點冰涼,有彈性,是健康的海燥,有助解毒
2018-02-03
$100 (Dinner)
2018-02-02 75 views
登龍街不愧為銅鑼灣的食街, 現時餐廳相信有數十間以上,近期開咗梅光軒拉麵店, 既然係新店, 就一於入去食先餐廳 有不少特色的拉麵, 例如有麻辣麵,另外仲有生薑拉麵生薑拉麵都是第一次見, 就一於叫黎食, 另外再加15蚊, 配一罐可樂同埋餃子三隻餃子馬上送到, 咬落去非常JUICY, 皮薄餡靚, 就係呢隻啦之後生薑拉麵送到, 啡色的湯底飲落去非常之特別, 薑味十分之濃, 但完全接受得到, 唔難入口佢嘅餸菜份量體積都不少, 竹筍十分之粗呀, 落去爽口, 豚肉非常之大塊, 肉嘅香味再配薑湯嘅香味, 混為一體麵質非常之彈牙, 流心蛋香滑另外再加10蚊換一個牛乳布甸, 牛乳布甸用吹氣球裝住, 店員示意用牙籤篤爆佢咁就食得啦, 非常之特別! 牛乳布甸非常之香滑, 甜度啱啱好
餐廳 有不少特色的拉麵, 例如有麻辣麵,另外仲有生薑拉麵

麵質非常之彈牙, 流心蛋香滑

2018-01-31 248 views
上次我在「富士X55(拉麵沾麵專門店)」的食評裡面提及過,我在星期日曾經試食過醬油拉麵加薯餅的晚餐。其實我是講漏了東西,我只是吃了半份版本的「醬油拉麵」而已,而這「半份醬油拉麵」的食店,正正就是銅鑼灣新開的札幌拉麵店「梅光軒」。自從我知道了「梅光軒」已經進駐銅鑼灣,還成為了「登龍街」第七間拉麵店,我本來已經對嘗試「梅光軒」的拉麵跟食品,有很大很濃厚的期望。上次我在太古的「康怡廣場」,已經初次試食過「梅光軒」的美食,但當時試食「梅光軒」只限於「叉燒丼」跟炸薯餅,今次很應該見識,見識一下「梅光軒」的招牌食品「味噌拉麵」了。另一方面,銅鑼灣「梅光軒」為他們舖頭新開張做了「新張誌慶」,推出了一個「新張誌慶」版本的拉麵「登龍之極」,有龍蝦、鮮帶子跟豚肉叉燒的店舖限定拉麵。但是「梅光軒」的限定拉麵「登龍之極」,每碗價錢絕對不算便宜,每碗都要賣港幣一百二十八。而且「登龍之極」每日限量發售,結果我第一天光顧銅鑼灣「梅光軒」,就落得吃悶棍的結局。為免自己空手而回,所以我只是點了一碗「小拉麵」。是的,我沒有講錯,的而且確只是一碗「小拉麵」,因為「梅光軒」餐牌容許食客選擇「半份版本」的拉麵。結果我在第一日,

結果我在第一日,只是小點了一碗平凡的「半份」「醬油拉麵」,還有點了跟餐的薯餅和罐裝汽水。既然只是半份的「醬油拉麵」,所以「醬油拉麵」出來的份量和味道打了折扣,都是可以預計到的一回事。

「半份版本」的「梅光軒」「醬油拉麵」,「醬油拉麵」的鹹味,不曉得是否因為拉麵只是「半份版本」的關係,所以「半份」「醬油拉麵」湯底鹹味沒有我預計那麼鹹。

「梅光軒」一份版本的「醬油拉麵」,價錢大約七十多塊左右。當「梅光軒」把「醬油拉麵」換成「半份版本」,但是價錢沒有顯著減半,只是收了價錢便宜了三成左右的港幣五十八元。

細心一看「梅光軒」的半份版本的「醬油拉麵」,拉麵份量真的減少了一大半,半份版本「醬油拉麵」的性價比亦只是得一半程度而已。「梅光軒」半份版本的「醬油拉麵」,連湯底的醬油鹹味亦只剩下一半而已,感覺沒有以前吃過醬油拉麵那麼鹹。

不過,凡事都是「有辣有唔辣」,半份版本的「醬油拉麵」不單止份量減半,連醬油湯底的鹹味亦都打了折扣,我吃完半份版本「醬油拉麵」,居然連醬油湯底也可以完全喝光,這是我以前,食「醬油拉麵」或「味噌拉麵」做不到的事情。

「梅光軒」貫徹了北海道旭川風格的拉麵精神,味噌拉麵味道一向有少許鹹味,身體若然儲備不了熱量,就隨時可能捱不過寒冷的冬天,所以吃一口濃味的「味噌拉麵」,亦是北海道居民必食的拉麵之一。

不知道我是已經習慣了「醬油拉麵」的鹹味,還是「梅光軒」刻意將半份版本的「醬油拉麵」醬油鹹味都減半了,所以我今次竟然習慣到它的醬油湯底鹹味,連湯底也可以一飲而盡。
醬油拉麵(半份)

至於「梅光軒」拉麵的麵底,他們的麵底都是傾向軟而麵質富彈性的曲麵。曲麵一進入我口,我的口立即感受到它彈性口感,但又不會太韌太耐嚼的感覺。

由於北海道拉麵口味偏濃,所以「梅光軒」廚房師傅們,亦不忘在「醬油拉麵」的面頭,灑上了大量的蔥花,令醬油拉麵湯頭的醬油味道變得更濃郁。

「梅光軒」半份版本「醬油拉麵」的豬肉叉燒,雖然只有一塊左右,但是一塊份量的豬肉叉燒已經很足夠,再吃多點只會是浪費我當日的胃納容量,令我之後吃不到的「富士山XX(拉麵沾麵專門店)」的「芝士雜炊」。

而且「梅光軒」的豬肉叉燒,整塊豬肉叉燒的面積也不少,差不多是一般成年人攤開手掌後的大小。豬肉叉燒入口口感頗為軟腍,咀嚼的難度相對稍為降低。

至於「梅光軒」的牛肉薯餅,雖然「梅光軒」牛肉薯餅的牛肉含量比例不算很高,但是薯餅實際的口感算是很有彈性,薯餅口感還未開始變腍。

「牛肉薯餅」裡面的牛肉,以被剁碎的碎牛肉狀態釀入薯餅裡面的各部份,牛肉的肉味以較平均的狀態分佈在薯餅夾層裡面,整體評價「牛肉薯餅」的賞味性大於口感。
薯餅

食客如果想認真感受「梅光軒」「牛肉薯餅」的牛肉原味的話,雖然未至於無可能,但是可能要讓味覺更深層地去感受牛肉原味才行。

總結星期日那次在「梅光軒」的拉麵套餐體驗,「醬油拉麵」和「牛肉薯餅」兩者,我還是偏好「牛肉薯餅」多於「醬油拉麵」,畢竟我點的「醬油拉麵」只是半份版本,味道口感份量稍打折扣亦是意料中事,不能完全作準。

星期日我吃完「醬油拉麵」後,立刻詢問「梅光軒」店員銅鑼灣「梅光軒」的營業時間,我想趕及星期日「登龍之極」售罄之前趕緊試食到。店員告訴我大約在上午十一點半左右開門營業,於是我翌日一早起身搭車出門,希望還有機會試食「登龍之極」。

結果我在星期一下午一點左右,第一時間趕到銅鑼灣「梅光軒」,一進入「梅光軒」店舖範圍,立刻詢問店員,幸好這次「梅光軒」還有「登龍之極」名額,店員一見到我就立刻認得,我立刻填寫點餐紙,廚房開始製作「登龍之極」給我品嚐。
登龍之極

「登龍之極」本身屬於味噌拉麵,另外再加入了芝士的濃味食法,然後「登龍之極」的半隻龍蝦和兩隻鮮帶子,同時令「登龍之極」的湯度,增加了來自海鮮的鮮甜味。

雖然「登龍之極」本身屬於北海道風的味噌拉麵,但是「梅光軒」的味噌湯,味噌湯的湯的味道,相對其他拉麵店的味道拉麵湯,都來得順暢和甜味,更容易入口。

老實講,我以前其實不是太喜歡食味噌湯底的拉麵,因為其他店的味噌湯拉麵,我硬是覺得味噌湯有一股疑似味精的味道,每次吃完其他店的「味噌拉麵」,結果都會有一種,很想即時喝一口水的衝動。

但是今次我吃過了「梅光軒」的味噌湯湯底「登龍之極」之前,以前吃完「味噌拉麵」,喉嚨會感受到的口渴感覺。但是在我今次品嚐過「梅光軒」的「登龍之極」過後,那種口渴的感覺就再沒有出現。

或者可能是因為「登龍之極」用上了半隻龍蝦跟兩隻鮮帶子,兩種海鮮的鮮甜味,令到「登龍之極」的味噌湯底,被海鮮的鮮甜味所蓋過了,最後「登龍之極」的味噌湯變成了鮮甜的海鮮湯底。

再加上「登龍之極」的味噌湯底,還加入了一些甜而濃厚的碎芝士碎,當為「登龍之極」的味噌湯底作為調味,和點綴陪襯。結果「登龍之極」最後出來的湯底沒有了以前味噌給我的奇怪感覺,取而代之就是芝士和海鮮的甜味。

雖然食「登龍之極」的半隻龍蝦的龍蝦鉗,我最後還是要用上食店店員提供的用龍蝦夾,才能拆開和品嚐,口感尚算彈牙的龍蝦鉗的肉。但是在日式拉麵店這樣食,對我來說還是第一次而已,是很寶貴的日本拉麵體驗。

不過寶寶經驗還寶寶經驗,「登龍之極」只是銅鑼灣「梅光軒」開業的限定優惠,而且價錢亦都不菲,一碗賣差不多一百幾十元的價錢,將來我應該很難再有機會,品嚐這個含有濃郁海鮮甜味的味噌湯海鮮拉麵。

正所謂「有今生,無來世」,銅鑼灣「梅光軒」的珍貴海鮮拉麵體驗。但是我擔心將來銅鑼灣「梅光軒」,一旦失去了「登龍之極」這個賣點,「味噌拉麵」、「鹽味拉麵」和醬油拉麵的味道又未必人人都接受得了。

雖然我很喜歡「醬油拉麵」和「登龍之極」,但是始終懷疑銅鑼灣「梅光軒」,將來能否在「登龍街」堅持營運下去。所以將來是否值得我再幫襯「梅光軒」,還是未知之數……
2018-01-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$213 (Dinner)
薯餅
登龍之極
2018-01-30 57 views
見到登龍街又開左新既拉麵店,就同男朋友去試下喇。首先一讚既係店員既服務態度好好,而家好少有咁好禮貌,仲會問你想要熱茶定凍茶。見到呢間拉麵攞埋米芝連,係北海道好似好出名咁。首先個叉燒丼唔記得影相,原來諗住唔寫,但係我覺得叉燒食好值得讚。第一,價錢平,$38就有一碗,而家份量都唔少。第二,用料不錯,叉燒好多亦好滑,飯係用珍珠米。第三,有創意好特別,特別在於佢用芝麻醬,一見到以為會好奇怪,點知食落幾特別幾夾幾好味。<灸燒五花叉燒拉麵(醬油),$98>然後有個灸燒五花叉燒拉麵,醬油味既湯底味道適中,唔會太濃太淡,一入口會淡啲然後就會慢慢濃。叉燒超級大塊,味道不錯。<拉麵加配:餃子(3隻) + 汽水,$15>餃子唔算特別出色,不過勝在煎得好靚同埋夠熱,另外餃子汁係自己用豉油,醋辣油去溝,可以按自己既口味調出想要既味道。<抹茶蕨餅,$10>最後令我好驚喜既係個蕨餅。平時唔食蕨餅既我都覺得幾好味,因為夠煙韌,而且佢啲抹茶粉唔會太粗太嚡。
見到登龍街又開左新既拉麵店,就同男朋友去試下喇。

見到呢間拉麵攞埋米芝連,係北海道好似好出名咁。

灸燒五花叉燒拉麵  (醬油)
<灸燒五花叉燒拉麵(醬油),$98>
餃子  (3隻)
<拉麵加配:餃子(3隻) + 汽水,$15>
<抹茶蕨餅,$10>
最後令我好驚喜既係個蕨餅。
2018-01-23
$85 (Dinner)
  • 叉燒丼
2018-01-29 58 views
是日天冷又是吃熱湯麵的季節來到拉麵橫町登龍街拜訪了在旭川起家的梅光軒點了期間限定的生薑醬油拉麵和五花叉燒拉麵生薑醬油湯上堆滿蔥和芽菜以及一撮生薑生薑暖胃但稍嫌味道份量過重辣感蓋過了醬油湯底的味道竹笙大條爽脆多汁味道偏淡叉燒綿軟鬆化肉味香濃拉麵是掛湯效果高的曲麵半熟雞蛋甚為滑溜蛋黃稠密富蛋香朋友點的純醬油湯底更能吃到醬油的醇香餃子大小恰當吃起來很方便新張期間加十元可配蕨餅一客蕨餅煙韌得來夠濕潤抹茶粉厚度恰到好處有茶香而不苦澀推薦愛抹茶的朋友一試值得一提的是店員相當友善全程吃得舒適
是日天冷又是吃熱湯麵的季節
值得一提的是店員相當友善全程吃得舒適
餃子
抺茶蕨餅
2018-01-24
$100 (Dinner)
餃子
抺茶蕨餅
作為一個拉麵控,係會有自己特別偏好,梅光軒就是最喜愛的一間,之前一直去開都係銅鑼灣,今次就試下食醬油拉麵同鹽味拉麵,湯底同樣出色,唔算太鹹,味道亦都適中,拉麵本身質地亦都唔錯,硬度恰到好處,啲日本蒽花好香,會在返嚟食!將一塊牛油混入粟米,湯底味道濃郁不會過鹹不油膩,反而多了份油香。麵條卷曲卦湯力強,質感有靭性,嚼落彈牙。成碗麵既亮點係流心蛋,絕對係一絕,配料非常豐富,有好大既叉燒,肉質軟淋,唔會“鞋”,仲有芽菜,木耳,增加了豐富層次感。一碗份量相當大,好滿足,其實只要搵到自己鐘意既一間拉麵店好容易,但要搵到一間每次去都保持水準,其實好難,暫時我自己認為只有梅光軒做到。其實對女仕來說真的好大碗,比坊間其他拉麵店相比,好抵食!

星期六放個靚半日☺️ 一條友去食好西先登龍街係岀唒名嘅拉麵街 之前都有去食下拉麵今次食嘅係來自北海道嘅梅光軒北海道本店起2017就攞左米芝連啦 等我試試佢🤨叫左半份鹽味拉麵 $58 加左隻溏心蛋 $10 同兩隻明太子雞翼連可樂 $28其實半份已經夠女孩子食 我再加雞翼 係為左試下佢😂😂拉麵係攣攣地架啵 比較淋身係鹽味湯底關係 所以較清淡 我加左啲拉麵胡椒 吊一吊味叉燒一大塊偏瘦的 不過唔韌👍🏻蛋蛋係流心der 大愛呀💓好多蔥花 好正☺️明太子雞翼 堅多明太子 好香雞翼外面香脆 裏面多肉汁 👍🏻💓店員禮貌非常好 舖仔細細 人多時要店外等一等喔🙈
星期六放個靚半日☺️ 一條友去食好西先
登龍街係岀唒名嘅拉麵街 之前都有去食下拉麵
今次食嘅係來自北海道嘅梅光軒
北海道本店起2017就攞左米芝連啦 等我試試佢🤨
鹽味拉麵 (半份)

其實半份已經夠女孩子食 我再加雞翼 係為左試下佢😂😂

明太子雞翼 堅多明太子 好香
雞翼外面香脆 裏面多肉汁 👍🏻💓

店員禮貌非常好 舖仔細細 人多時要店外等一等喔🙈
2018-01-27
$100 (Lunch)
鹽味拉麵 (半份)