【🫖正潮樓|銅鑼灣優雅潮式晚餐🌻】餐廳係銅鑼灣地點方便,旺中帶靜,充滿嘅優雅潮式風。🥢前菜:功夫茶、醃蘿蔔及鹽焗花生潮式儀式感滿滿,飲過功夫茶後正式開始晚餐,蘿蔔和花生都好開胃。.🥢鵝片+半份鵝粉肝去食潮州野必點呢歌款,鵝片粉肝底下仲有我最鍾意食嘅鹵水豆腐同蒸花生。鵝片味好濃,肉質好柔軟,粉肝簡直係又滑又粉,牆上掛住由蔡瀾先生題字嘅《不怕膽固醇》🙄🙄好啦,今晚唔諗住。.🥢魚露浸花甲例牌都比我想像中大碟,魚露浸就啱晒唔飲酒嘅朋友,魚露淡淡的,仍然保留花甲鮮味,粒粒鮮甜新鮮。.🥢脆皮酸甜蠔一人一隻,夠晒過口癮,炸得金黃香脆,蠔無縮水,仍然卜卜身,蠔味十足。.🥢豆醬焗嫩雞賣相平凡,豆醬其實好香濃,味道幾有潮式古組味感覺,好啱配白飯。🪭正潮樓(銅鑼灣)📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
【🫖正潮樓|銅鑼灣優雅潮式晚餐🌻】

餐廳係銅鑼灣地點方便,旺中帶靜,充滿嘅優雅潮式風。

🥢前菜:功夫茶、醃蘿蔔及鹽焗花生

🥢鵝片+半份鵝粉肝
🥢魚露浸花甲

🥢脆皮酸甜蠔

🥢豆醬焗嫩雞

🪭正潮樓(銅鑼灣)
📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
2024-07-29
$460 (Dinner)
2024-08-01 303 views
之前去過灣仔店食過晚飯,老公覺得幾好食。從朋口友得知原來銅鑼灣開左分店,所以就黎食返餐先。餐廳寬敞光猛,有幾個房間,一家人或朋友私人聚會包房都幾好。餐牌選擇有好多,可散叫或叫套餐。之前在灣仔就散叫,今次就食套餐吧。而套餐都幾豐富,都係鮑參翅肚,另外就因應人數再點自選菜式。前菜:有花生同咸菜,咸咸地,熱身一下。紅燒魚翅:魚翅份量多,啖啖都食到翅。翅用左上湯去煮,味道好濃。鍋下仲有個火爐,一路食一路keep住熱,唔錯。厚菇炆海參:冬菇厚肉,有口感。海參大塊,炆得夠淋。冬菇海參同樣炆得入味,充滿鮑汁味道,好好味。滷水拼盤:賣相吸引,有豬紅、滷肉、鴨肉同豆腐。滷水味道濃,整體唔太咸。汕頭煎蠔烙:煎得夠金黃,蠔仔大小適中,蛋味唔會太濃蓋左蠔仔味道,口感濕潤,香口但又唔覺得熱氣。脆皮九肚魚:剛炸起,好熱。炸粉薄薄,外皮脆口,內裡軟軟。
餐廳寬敞光猛,有幾個房間,一家人或朋友私人聚會包房都幾好。
前菜:有花生同咸菜,咸咸地,熱身一下。

脆皮九肚魚:剛炸起,好熱。炸粉薄薄,外皮脆口,內裡軟軟。
2024-07-28
Type of Meal
Dinner
📌國家級大師坐鎮之潮州菜館 🇨🇳銅鑼灣新店主打潮式海鮮為主💥必試魚翅、海參、鮑魚、燕窩等名貴食材,完美呈現岀傳統潮州菜餚之精粹,乃屬古色古香潮州菜館🍲- 👨🏻‍🍳國家級大師傅坐鎮 菜色盡顯功架🥢,唔好錯過由國家級大師坐鎮的潮州菜館吖"菜膽火腿翅廣東的傳統名菜,濃郁絲滑既雞湯,燉至綿軟既白菜和足料彈牙爽口魚翅,湯底清甜不油膩,配上啖啖魚翅,必食養顏滋補湯品滷水豆腐滷水是自家調制的秘方,味帶鹹香且份外鮮美。豆腐吸收了滷水汁精華,豆味香濃,非常滋味水晶白桃粿煎蝦米筍粿潮式著名小吃,注重粿皮和餡料,蝦米香口,餡料帶鹹香,粿皮有嚼勁,大愛肉碎蠔仔粥蠔仔粒粒飽滿肥美,配上方魚湯底,芳香味鮮清心丸綠豆爽到訪潮州店必食!清心丸口感軟糯,配上粒粒綠豆爽,口感豐富📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
📌國家級大師坐鎮之潮州菜館 🇨🇳

銅鑼灣新店主打潮式海鮮為主

菜膽火腿翅

滷水豆腐

水晶白桃粿
煎蝦米筍粿

肉碎蠔仔粥
蠔仔粒粒飽滿肥美,配上方魚湯底,芳香味鮮

清心丸綠豆爽
到訪潮州店必食!清心丸口感軟糯,配上粒粒綠豆爽,口感豐富

📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
2024-08-01 117 views
聚餐來說,中菜餐廳的圓桌方便聊天很多😝順道提議了最近想吃的潮州菜🤣 ✿ 汕頭煎蠔烙 $128推薦🌟有厚度,內裡濕潤,邊緣脆脆😍加點醬汁&胡椒粉,美味度再提升很多!!蠔仔再大顆點就完美 ✿ 紅炆烏耳鰻 $318分量多,約4人份魚肉肥美,不過要小心吃,細骨較多底下還有很多大塊的厚肉冬菇😍 ✿ 梅醬拌海蜇 $188清新之選,調味不膩,朋友形容說是有點像西瓜的味道🤣 ✿ 白飯 $12✿ 茶位 $12/位 🍴加一服務費:✔️超划算的信用卡優惠👇可惜我沒有這張😿
聚餐來說,中菜餐廳的圓桌方便聊天很多😝
順道提議了最近想吃的潮州菜🤣

✿ 汕頭煎蠔烙 $128

推薦🌟有厚度,內裡濕潤,邊緣脆脆😍

加點醬汁&胡椒粉,美味度再提升很多!!
蠔仔再大顆點就完美

✿ 紅炆烏耳鰻 $318

分量多,約4人份

魚肉肥美,不過要小心吃,細骨較多
底下還有很多大塊的厚肉冬菇😍

✿ 梅醬拌海蜇 $188

清新之選,調味不膩,朋友形容說是有點像西瓜的味道🤣

✿ 白飯 $12
✿ 茶位 $12/位

🍴加一服務費:✔️

超划算的信用卡優惠👇可惜我沒有這張😿

• 汕頭煎蠔烙
2024-08-01 109 views
Weekday Dinner 由國家級大師傅坐鎮的潮州菜館,裝修典雅,環境闊落光猛。一坐下送上功夫茶,清香上乘,並送上香脆又鹹香的花生及爽脆蒜味菜圃作為餐前小食。厚菇炆海參 冬菇及海參入味,充滿骨膠原。鵝肉 (例) 鵝肉炆煮入味,味道鮮美,香氣十足,底下的豆腐及花生吸引了滷水汁精華,同樣美味。汕頭煎蠔烙 蠔烙香脆可口,重蛋香味,每一啖都可以吃到蠔粒。冬菜炒水瓜 清甜的水瓜加入風味鮮美的冬菜,味道一點也不會單調。王老吉菜位
Weekday Dinner

厚菇炆海參
冬菇及海參入味,充滿骨膠原。

鵝肉 (例)

汕頭煎蠔烙
蠔烙香脆可口,重蛋香味,每一啖都可以吃到蠔粒。

冬菜炒水瓜
清甜的水瓜加入風味鮮美的冬菜,味道一點也不會單調。

王老吉
菜位

2024-07-31 90 views
作為一個切切實實嘅潮州妹,基本上好少喺香港會特登走去食潮州菜。因為總係覺得食唔番細個嗰陣時嘅味道。講起呢間貴價嘅潮州菜好似好受歡迎咁,今日終於回一回佢。一坐低佢就會俾咗四杯功夫茶俾你先,呢個動作確實令我好懷念,因為功夫茶我真係由細到大,但係就略嫌佢呢四杯welcomedrink有啲淡。前菜方面除咗香港經常會見到嘅花生之外,仲多咗菜脯,佢呢個菜譜真係可以當開胃小食咁食,因為一啲都唔鹹,但係就好爽脆。潮州菜一定要食滷水鵝,我哋叫咗個下庄,一嚟到見到都幾啖啖肉,外貌令我哋好滿意,而且份量都真係有比足,唔會得啲骨。一夾起見到啖啖肉已經勁開心,食落去仲正正因為真係好腍好入味。呢個滷水鵝我令我好滿意。另外我哋叫咗個魚露花甲,擺盤做得好精緻,每一粒大細均秤,好完美地放晒喺度。最重要係佢洗得好乾淨,完全冇沙。而乳酪嘅份量都啱啱好食到花甲嘅鮮甜味亦都大咗點鹹香。另外我哋叫咗個春菜煲,呢個春菜煲我會形容為媽媽的味道。因為媽咪以前整嘅時候就係呢種味道。啲春菜炆到有啲腍,個湯底係用肥豬腩去熱鑊之後先至再加菜,所以個湯係充滿菜嘅香味。我哋試咗個護國菜,就係一個菜羹,用咗胡椒粉麻油調味,個菜嘅味道唔係好食到主要就

我哋試咗個護國菜,就係一個菜羹,用咗胡椒粉麻油調味,個菜嘅味道唔係好食到主要就係食到調味料嘅味道,所以我自己就覺得還好。

話明貴價潮州菜,又有1/4隻高質滷水鵝,呢個價錢我覺得差唔多啦。見佢仲有其他信用卡優惠或者套餐,諗唔到食咩又唔鍾意散叫嘅話,嗌佢啲優惠套餐都唔錯㗎。
2024-07-26
$400 (Dinner)
2024-07-29 111 views
裝演古色古香,環境舒適,加上由經驗豐富的名廚掌舵,可以品嘗真正的潮州菜餐廳亦設有多間獨立包廂,非常適合親友聚或者商務宴請。入座後,店員先送上功夫茶及兩款小食~ᴗ̈ 鵝片 $168食潮州菜,一定要食鵝片!鵝片肥瘦均勻,好入味,滷水汁味道唔錯,好香,點少少辣椒油,味道更出色!底下嘅豆腐吸晒啲汁,都好好味😋ᴗ̈ 汕頭煎蠔烙 $128蠔仔份量好多,粒粒都脹卜卜,加上蛋漿香煎,食之前加少少胡椒粉,更可帶出蠔仔的鮮甜味ᴗ̈ 川椒雞頸肉 $168雞頸肉爽滑彈牙,川椒味濃,好啱送飯ᴗ̈ 肉碎蠔仔粥 $88蠔仔份量超多,每一粒都好飽滿,大地魚湯好鮮甜,加埋其他配料,口感豐富,好味😋ᴗ̈ 清心丸綠豆爽 $48清心丸口感煙靭,加上半化開的綠豆,口感唔錯,而且感覺幾滋潤環境唔錯,味道幾好,性價比ok! 見到好多熟客幫襯,睇嚟口碑唔錯,都幾受歡迎~

ᴗ̈ 鵝片 $168

ᴗ̈ 汕頭煎蠔烙 $128

ᴗ̈ 川椒雞頸肉 $168
雞頸肉爽滑彈牙,川椒味濃,好啱送飯

ᴗ̈ 肉碎蠔仔粥 $88

ᴗ̈ 清心丸綠豆爽 $48
清心丸口感煙靭,加上半化開的綠豆,口感唔錯,而且感覺幾滋潤

2024-07-29 93 views
今日黎到銅鑼灣,諗起自己係仲潮州人經過呢間潮州菜餐廳就決定入去食!餐牌好多選擇滷水鵝片鵝肉色澤誘人,透著誘人的光澤。每片鵝肉切得恰到好處,肉質鮮嫩,滷汁入味,香氣四溢。輕輕咬下,能感受到鵝肉的細膩與香醇汕頭煎蠔烙外層金黃酥脆,裡面卻是鮮嫩的蠔肉,彈牙可口。讓人一口接一口,欲罷不能。這道菜充分展現了海鮮的新鮮,口感層次分明豆醬焗嫩雞這道菜的香氣撲鼻而來。嫩雞經過豆醬的醃製,既保留了肉質的鮮嫩,又增添了獨特的風味。雞肉的肉質鮮美,搭配豆醬的鹹香味,讓人每一口都充滿驚喜方魚蠔仔粥這碗粥的米粒滑順,湯底鮮美,搭配新鮮的方魚和蠔仔,味道清淡卻不失鮮香。每一口都讓人感受到海的滋味,溫暖而舒適
今日黎到銅鑼灣,諗起自己係仲潮州人
經過呢間潮州菜餐廳就決定入去食!

餐牌好多選擇

滷水鵝片

汕頭煎蠔烙

豆醬焗嫩雞

方魚蠔仔粥

2024-07-28 80 views
與友慶生, 選了這家開張3個月的潮州菜。地點不難找, 短短的新寧道中間掛着紅燈籠的那家便是, 比我想像中小, 最大的枱只夠坐6人左右,其他的4人枱有5張, 再加1個卡位可坐4人, 其他的是廂房(3間?)設有最低消費。價位中等不算貴, 叫了四樣餸2枝啤酒, 人均$400, 最好食係炸豆腐, 其他的鵝片豬大腸拼盤份量不少, 豬大腸味道正常,鵝片不算好, 冇味有啲嚡口, 酸甜蠔令人失望, 炸粉太厚咬開一陣腥味, 春菜煲正常發揮。朋友胃納太少沒機會試多一些招牌菜, 有點可惜。招呼很好, 以現時咁環境差不多坐滿, 不無原因。
招呼很好, 以現時咁環境差不多坐滿, 不無原因。
2024-07-24
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 普寧豆腐
同朋友行完利園,過嚟嘆茶嘆高級潮州菜!鵝片 例牌~鵝肉片厚度適宜,底部舖滿滷水豆腐塊,整盤看起來很雅致,鵝肉質地柔嫩,鹹鮮適中,又帶一絲花椒八角嘅甘甜味,很回甘。肉碎蠔仔粥粥底粒粒分明,口感滑嫩綿密,肉碎細軟,蠔仔嘅鹹香味突出,唔錯!老菜脯燉豬肚以燉盅呈上,有好多豬肚塊,老菜脯色澤呈棕色,令湯頭有濃郁香味,湯汁入口甘甘地。糖醋煎伊麵金黃酥脆麵餅好吸引,糖醋汁另上,外層酥脆,內裡筋道十足,吃起來有嚼勁。糖醋汁酸甜適中,越食越開胃。煎韭菜粿外層有啲似粉果皮,底部煎得酥脆,內裡鬆軟,韭菜很清香,鹹鹹地,與粿皮嘅Q彈口感很協調。
同朋友行完利園,過嚟嘆茶嘆高級潮州菜!

鵝片 例牌~

肉碎蠔仔粥

老菜脯燉豬肚

糖醋煎伊麵

煎韭菜粿
今日同朋友喺銅鑼灣行街,行到咁上下就喺附近食晚飯,好想食啲平時比較少食嘅嘢,所以就揀咗呢間中菜館。餐廳位於銅鑼灣站E出口附近大概行十分鐘左右就到,好彩提早時間食晚飯,如果唔係真係要等位。坐低冇耐侍應就送上功夫茶同餐前小食。川椒雞頸肉 ($168) : 雞頸肉有嚼勁之餘帶微微麻辣,口感麻辣鮮香,而伴碟嘅珍珠菜油炸後香脆可口,非常有特色,唔係好多地方有得食。蝦棗拼蟹棗 ($188) : 一個價錢兩款享受,啱晒我呢個鍾意食炸嘢嘅人 🥰 蝦棗同蟹棗都好正,炸到金香脆口,內裏又有蟹絲同蝦肉食到,口感層次豐富。梅汁焗豬手 ($168) : 豬手經過長時間焖燜,肉質無比軟嫩,入口即化,加上梅汁非常出色,味道酸甜,濃稠香醇,估唔到係咁好食。清心丸綠豆爽 ($48) : 清新爽口、清甜微漿嘅口感幾特別,綠豆營養價值高,又能清熱解毒,非常健康嘅夏日消暑糖水。福果甜芋泥 ($48) : 第一次食呢個潮州甜品,起初睇過款以為佢好甜,但係食落又唔係,入口絲滑順口之餘帶芋頭嘅芳香。

坐低冇耐侍應就送上功夫茶同餐前小食。

2024-07-27 90 views
由國家級潮菜烹飪大師主理嘅「正潮樓」喺銅鑼灣開咗新分店🎊.厚菇焗鮑魚🐚鮑魚大隻😍口感鮮嫩軟腍😋厚菇入味多汁🍄‍🟫仲有菜芯配搭🥬.鵝肉🪿鵝肉鮮美嫩滑😛鹵水汁甘潤細膩😌配以花生同豆腐💁🏻‍♀️點埋白醋就剛剛好💯.普寧鹹麵線🍜細長柔韌嘅麵線帶陣陣鹹香😗加上青蔥、芽菜、冬菇🍄肉粒炒🐷幾特別☺️.煎韮菜粿🥟粿皮晶瑩剔透😉煎得煙韌微脆😆包住飽滿多汁嘅韮菜餡🥦有韭菜、豬肉🐖鮮蝦🦐再沾上醬汁,好味道👍🏻.芝麻落湯錢🥢糯米粉團軟糯黏滑🍚加上大量砂糖、芝麻同花生🥜傳統美味🤤.潮式功夫茶(2位)🫖茶味香醇清香💨十分解膩
由國家級潮菜烹飪大師主理嘅「正潮樓」喺銅鑼灣開咗新分店🎊
潮式功夫茶(2位)🫖茶味香醇清香💨十分解膩
  • 厚菇焗鮑魚
2024-07-26 105 views
最近愛上咗食潮州菜係網上搵到呢間都幾高評價嘅餐廳,所以就同屋企人嚟試吓。食得潮州菜潮汕毒藥當然唔少得,餐廳提供生醃海蝦同膏蟹,所以未叫其他食物之前就叫咗先。生醃海蝦 ($218) : 海蝦本身已經鮮甜,經過醃製後味道更為濃郁,醬汁完全滲透落蝦肉入面,越食越上癮。黃花魚 ($268) : 本身想叫馬友點知賣晒,不過黃花魚都唔錯,處理得好好半點腥味都無,冷凍後嘅魚肉,口感爽滑彈牙之餘有保留了魚肉嘅鮮美。汕頭煎蠔烙 ($128) : 汕頭特色小吃,油炸技術一流,外皮金黃酥脆,但裏面軟嫩多汁。芋頭炒香飯 ($138) : 上枱打開開蓋後,散發出濃郁嘅芋頭香味,炒香後嘅芋頭口感變得非常軟爛綿密,不但營養價值高又飽肚感十足。甜椰汁雪耳 ($48) : 超出我預期非常正嘅糖水,又香又甜,雪耳經過長時間烹調,口感變得非常軟嫩細膩,夏日消暑的佳選,鍾意食甜嘢嘅朋友必叫。

2024-07-26 80 views
嚟到呢間古色古香嘅潮州菜 ~正潮樓,新店裝修很復古,夠晒特別。魚露浸花甲花甲泡浸在魚露汁中,湯汁有一點鹹香,每粒花甲都飽滿肥美,食落凍冰冰,仲keep到鮮嫩口感,咬下去頓時汁料四濺,充滿著海鮮嘅鮮甜,好高質,個人覺得係必食!鵝翼潮州菜必食,滷水汁甜甜地,食落好香濃入味,肉質很嫩。厚菇焗鮑魚使用乾鮑炮製,鮑魚肉質肥美,入口彈牙,蠔油湯汁香濃,真係想連汁撈多碗飯😋甜品~福果甜芋泥濃郁香甜芋泥,口感綿密滑順,甜度恰到好處,不會過於甜膩。

魚露浸花甲

鵝翼
潮州菜必食,滷水汁甜甜地,食落好香濃入味,肉質很嫩。

厚菇焗鮑魚

甜品~福果甜芋泥
濃郁香甜芋泥,口感綿密滑順,甜度恰到好處,不會過於甜膩。
Happy Friday出街食飯振興下經濟。呢晚叫左小菜同甜品,全部食物味道非常讚。首先,每臺都會送上功夫茶,飲完好開胃。另外,我發現送的茶好好飲,有淡淡清香,選料上乘。所有食物都即叫即整,每道菜一上桌都熱辣辣,非常細心。而且店員會根據你食的速度上菜,不會一開始就全部上曬菜,以保持食物熱度和鮮味♥🥚汕頭煎蠔餅蠔餅即叫即炸的、非常香脆可口。蠔餅都幾飽滿大粒,而且每一啖都食到蠔粒🤤🦢潮式滷水鵝片大厨刀工了得,每片都薄切,肉質鮮嫩,必叫菜式。🐔川椒鷄頸肉第一次食,朋友食過鷄頸肉話好食就試下。哇哇哇😍原來呢個部位其實好似豬頸肉,好滑好鬆軟。用川椒炒好惹味,非常值得一試。🐟方魚炒芥蘭有肉有菜先完美,芥蘭好爽脆,兩個人一口氣就清曬一碟。除了主菜了得,原來甜品都好高質!⭐福果甜芋泥我好鍾意芋泥甜品,呢度的芋泥甜品真係我的top 1!首先芋泥非常濃稠,而且一點也不會太甜。上桌時係熱辣辣燙口的。⭐清心丸綠豆爽綠豆爽好清新,會令人一口接一口。

🥚汕頭煎蠔餅
🦢潮式滷水鵝片
大厨刀工了得,每片都薄切,肉質鮮嫩,必叫菜式。
🐔川椒鷄頸肉
🐟方魚炒芥蘭
有肉有菜先完美,芥蘭好爽脆,兩個人一口氣就清曬一碟。
除了主菜了得,原來甜品都好高質!
⭐福果甜芋泥
⭐清心丸綠豆爽
綠豆爽好清新,會令人一口接一口。
2024-07-19
Type of Meal