上次介紹完石塘咀cafe 今次介紹呢間位於上環 用藍色做主調既cafe 都係wfh好地方 🥰 有兩層 樓底好高 同埋上層無咩人~好闊落Hand drip ($68)人大左飲少左latte 學識品下咖啡🤣 叫左Guji uraga / yirgacheffe dumerso兩隻豆來試~Yirgacheffe好香citrus同floralGuji就有passionfruit 同black tea 比較tropical既味~Spicy bolognese sandwich ($58)嘩呢個包好有驚喜!個法包真係外脆內軟!影左陣相都可以仲暖架🤣 入面係辣肉醬 好惹味~ 不過食呢個濃味sandwich會影響左咖啡既味🤣Pistachio financier ($16)次次見到madeleine/ financier都會忍唔住叫 好中意d petite 既蛋糕🤣 配咖啡/茶一流!店員即刻焗熱左 外脆內軟 再配埋面頭既pistachio 好香🥰🥰Apple crumble ($38)店員話係off menu~ 要好彩先食到 佢推介我試呢個 但我食落覺得有d咸咸地🤣 出面個皮唔係牛油撻皮 而係酥皮 幾

Hand drip ($68)
Yirgacheffe好香citrus同floral

Pistachio financier ($16)

Apple crumble ($38)
店員話係off menu~ 要好彩先食到 佢推介我試呢個 但我食落覺得有d咸咸地🤣 出面個皮唔係牛油撻皮 而係酥皮 幾特別 但唔係我心目中既apple crumble 🤣

2022-02-20 17 views
Bluebird coffee正正喺上環C出口隔離, 位置極方便,岩晒今日凍冰冰又落雨入去暖下食個tea。嗌左兩款muffin, 第一款有淡淡嘅茶香,食落一啲都唔甜覺得係輕食之選👍👍然後第二款係朱古力味,呢款食落甜而不漏👍中間仲有少少流心架!呢度嘅手沖咖啡好特別,都係我第一次喺啲cafe試到,飲到正野真心滿足手沖咖啡主要有四款,我地揀左Yirgacheffe同Peru, 雖然才疏學淺我都唔太識分啲咖啡味,但就算係冇研究開我都覺得好好飲都幾值得飲下!呢兩款咖啡都帶有果香,飲落唔會過濃嘅苦澀味,好易入口。加上係用sake杯咁斟黎飲,寧舍特別同埋係會令你細細品嚐
2022-02-20
$100 (Tea)
2022-02-19 29 views
店舖仲要有唔同Style區域揀, 最吸睛當然就係好似個相框既位😍🍶ETHIOPIA, Yirgacheffe Dumerso $68呢度既手沖咖啡擺放好有日本Feel, 聞落有花香味, 初入口有點淡淡酸味後覺帶啲柑橘果味。配返個甜點就最好不過😚😋: 🌟🌟🌟🌟/5🍶PERU, Cajamarca San Ignacio Las Mercedes, Organic $68呢款秘魯咖啡又唔同味, 比Yirgacheffe再Fruity啲, 有蔓越莓果味, 再果酸啲無咩澀感, 都幾岩女仔飲😍 😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢Pizza Twist $38我地揀左呢款咸點, 香脆既外層夾入面有平時Pizza用既茄膏加火腿餡料, 而且可以分開少份放入口, 唔會食到好遴迍😂😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢Chocolate Loaf Cake $36好似磚麵包切開一片片既蛋糕, 四邊都焗得有啲脆再加內軟綿綿既蛋糕唔錯, 又唔會太甜。所以配Yirgacheffe都係個唔錯既選擇👏🏼😋: 🌟🌟🌟🌟/5

😋: 🌟🌟🌟🌟/5

ETHIOPIA, Yirgacheffe Dumerso
Pizza Twist
Chocolate Loaf Cake
2022-02-16 42 views
位於上環干諾道中的「Bluebird Coffee」,係一間以藍色為主調的咖啡室。店內空間廣闊,座位寬敞舒適,感覺好chill,無論自己一個或者同朋友嚟都適合手沖咖啡揀左隻比較fruity啲嘅Guji Uraga咖啡豆👍🏻咖啡師用心沖調出黎嘅手沖咖啡☕️入口帶熱情果香,味道有少少似黑茶。唔同溫度飲用,會有唔同味道抹茶美式鬆餅Muffin有抹茶或朱古力口味~鬆餅表面有少許金寶粒,內裏口感微乾,唔會太甜,散發着淡淡的抹茶味,幾好食

手沖咖啡

抹茶美式鬆餅

$100 (Breakfast)
/ /藍色打卡必到coffeeshop☕️早上來杯好啡,提一提神🥰今日同朋友約左係上環食個靚早餐環境超靚好寬敞,打卡一流!✨叫左兩款三文治Slow cooked chicken sandwich 🥪 Beef Sandwich 🐮三文治個包好軟熟,係我中意嘅意式包慢煮雞又幾嫩口,唔會好乾身牛肉醬包好濃肉醬味👍🏻☕️HondurasWiney-tropical-chocolate🍷 飲落酸酸地,有啲酒香☕️Yirga Cheffe Floral-citrus 🌸一嚟到已經聞到好香嘅花香味飲落都係酸酸地,比較fruity📍 Bluebird Coffee (上環) 上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓#上環美食 #香港美食 #咖啡店 #打卡 #打卡cafe #上環打卡 #手沖咖啡 #咖啡
/ /
藍色打卡必到coffeeshop☕️
早上來杯好啡,提一提神🥰
今日同朋友約左係上環食個靚早餐
環境超靚好寬敞,打卡一流!

✨叫左兩款三文治
Beef Sandwich 🐮
三文治個包好軟熟,係我中意嘅意式包
慢煮雞又幾嫩口,唔會好乾身
牛肉醬包好濃肉醬味👍🏻

☕️Honduras
Winey-tropical-chocolate🍷
飲落酸酸地,有啲酒香

☕️Yirga Cheffe
Floral-citrus 🌸
一嚟到已經聞到好香嘅花香味
飲落都係酸酸地,比較fruity

📍 Bluebird Coffee (上環)
上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓

• 手沖咖啡
9 0 後 的 味 蕾………………………………………………..一間以藍調為裝修風格既Coffee Shop,位於信德中心對面,有室外室內座位。.除左機沖既espresso ,仲有4款手沖咖啡,而且價錢非常實惠,每款都係$68☕️.🖍Tips: 所有手沖咖啡皆建議即時飲用,飲之前搖一搖勻個樽,避免沉積物沉底,咖啡保持微暖溫度,原始風味,品嚐係最好。.🪄Yigacheffee位於埃塞俄比既耶加雪夫,高海拔生長嘅咖啡豆王牌,店舖採用淺烘焙,飲落去好乾淨,清純既酸味,after taste係花果香味,比較適合下午茶,配曲奇餅。.🪄Guji 同樣來自埃塞俄比高海拔位置生長既咖啡豆,經過淺炒烘焙,入口比耶加雪夫口味濃郁少少,口味豐富啲,同樣有果酸風味,但係呢一款Aftertaste係茶香。.🪄Chocolate Muffin 朱古力味都幾濃郁,仲有少少流心既感覺,少少扣分位喺一吉會有啲散,但係個味係好正。.🪄Apple turnover佢係一個酥皮,內裏包括蘋果蓉,個人覺得佢個酥皮幾鬆脆,少少牛角包嘅feel,食到一層層,不過入邊嘅蘋果用嘅份量唔算好多,如果再多啲應該就好好食。
9 0 後 的 味 蕾

………………………………………………..

🪄Yigacheffee
🪄Guji

🪄Chocolate Muffin

🪄Apple turnover
2022-02-15 50 views
今日同朋友係中山公司行左陣,就想係附近坐低飲杯咖啡👀我哋就去咗順德中心對面嘅coffee shop,佢成個裝修都係以藍色為主調,都坐得舒服。Espresso tonic 近排愛上飲有汽飲品,叫咗espresso tonic,淡淡的咖啡味加上tonic水,就好岩我又有咖啡因又有汽水嘅感覺!Strawberry frappe士多啤梨沙冰亦都好大杯,好香甜嘅士多啤梨味,真係落足料。Pork chop sandwich 三文治都會加熱先上餐,慢煮豬扒份量都適中,每單咬落去都有豬扒🤤仲有其他沙律菜配料,食晒成份三文治都非常飽肚!Spinach lattice 佢哋有好多唔同選擇嘅糕點,但係我揀咗依款酥皮菠菜餅,因為佢嘅酥皮非常吸引我😍佢嘅酥皮亦都非常鬆脆,而且佢嘅菠菜加咗少少芝士。

Espresso tonic

Strawberry frappe
士多啤梨沙冰亦都好大杯,好香甜嘅士多啤梨味,真係落足料。

Pork chop sandwich

Spinach lattice
2022-02-14 55 views
Cafe坐落於上環站隔離,非常方便🥳 環境以藍色為主調💙樓高兩層,空間感十足~ 而且仲要冇限時,可以同朋友坐低慢活一下😌Guji Hand Drip Coffee ($68)店員推薦左款手沖咖啡比小編☕️ 呢款採用埃塞俄比亞嘅咖啡豆,花香同果香味較突出,飲落偏酸,帶有熱情果香,都幾易入口!🥰芝士菠菜酥 ($45)店員翻熱後放置於靚靚藍色碟呈上,賣相都幾吸引😍 外層酥皮烤至金黃香脆,入面菠菜同芝士做餡料,芝士頗香濃~味道都幾夾!如果餡料多少少就更好🥳抹茶鬆餅($30)鬆餅口感偏紮實,抹茶味比較淡,食落整體有啲甜

Guji Hand Drip Coffee ($68)

芝士菠菜酥 ($45)

抹茶鬆餅($30)
鬆餅口感偏紮實,抹茶味比較淡,食落整體有啲甜
2022-02-14 20 views
《Bluebird Coffee》Happy V’ day😍 祝有冇情人都開開心心~ 終於都去左呢間靚靚cafe~ 想去好耐😛 佢有幾間分店,今次我就去咗上環嗰間,基本上一出B/C出口就會見到,勁方便!而且佢鋪既外圍design 好靚~ 佢有室外同室內既坐位~ 唔算多人,靜靜地做下自己嘢幾舒服!🍭芝士菠菜酥($42)呢個可以算係店內既人氣食品!佢地會幫你翻熱,放喺好靚既藍色碟上面💙 份量唔算大,一個人食都岩岩好~ 酥皮好香脆,入面滿滿的菠菜芝士餡,芝士好香濃~ 外脆內軟咁唔錯~ 🍭Hot chocolate ($42)其實佢啲咖啡有好多種,同幾特別下!不過因為我有啲狀況所以要飲hot chocolate 🥲 唯有下次先試佢地啲咖啡!呢杯hot chocolate 香濃偏苦😂 所以幾適合鐘意dark chocolate 既人!
《Bluebird Coffee》

🍭芝士菠菜酥($42)

🍭Hot chocolate ($42)

2022-02-13 35 views
Smoked salmon poached egg salad 🍳🥗 煙三文魚蛋沙律 $68煙三文魚沙律有大量嘅煙三文魚喺面頭🐟,有好多嘅omega 3,入面仲有幾種新鮮嘅沙律菜、糖心雞蛋🥚、酸酸甜甜嘅芝麻醬,撈埋一齊食好豐富好開胃呀 Spinach cheese lattice 🧀菠菜芝士卷 $42呢個菠菜芝士卷職員話好受歡迎銷量好高,酥皮外皮焗到脆卜卜,入面有勁多菠菜茸同埋軟心芝士,超級吸引🤤,兩樣野連埋一齊食再夾埋酥皮好滿足啊The brew coffee - Peru 🇵🇪 秘魯手沖咖啡 ☕️ $68秘魯來自1800米高嘅有機咖啡豆夠晒健康,咖啡嘅香味有偏濃嘅杏仁、柑橘🍊、蔓越莓同埋果香,好啱女仔飲,偏酸嘅口感重越飲越有層次,係好高質㗎!The brew coffee - Ethiopia 🇪🇹 埃塞俄比亞手沖咖啡 $68呢款埃塞俄比亞咖啡豆係來自海拔2000米高架,飲出嚟嘅咖啡特別有層次感👍🏻,呢款嘅口感飲得出有瓜香🍉、熱情果同埋黑茶嘅烘陪香,而且又唔會去到超級濃郁,香濃得來又夠大眾化容易接受😋
煙三文魚蛋沙律 $68

Spinach cheese lattice 🧀
菠菜芝士卷 $42

The brew coffee - Peru 🇵🇪
秘魯手沖咖啡 ☕️ $68

The brew coffee - Ethiopia 🇪🇹
埃塞俄比亞手沖咖啡 $68
2022-02-13 21 views
過了兩星期跨新年陰雲蔽日的日子今天終於迎來了一絲陽光很久不見的藍天注定是對的日子去拜會這間藍調cafe如果咖啡是大人日間的酒那麼這裏的手沖咖啡便是一壺好酒兩款來自Honduras和Peru的咖啡實實在在能喝出香醇的風味前者入口有酒和朱古力味 後者帶堅果味和果香本來想點這裏的菠菜芝士酥但可惜剛剛賣光店員說可以再焗 不過要等一下我可以等 但咖啡唔可以等也總不能空肚品咖啡退而求其次 點了慢煮豚肉三文治和朱古力鬆餅朱古力鬆餅質感鬆軟 不過軟得一切便散開勝在口感濕潤 朱古力味濃郁豚肉三文治餡料可以再豐富一點
過了兩星期跨新年陰雲蔽日的日子

朱古力鬆餅質感鬆軟 不過軟得一切便散開
勝在口感濕潤 朱古力味濃郁
豚肉三文治餡料可以再豐富一點
2022-02-12 41 views
Bluebird Coffee (上環) 今日終於黎到位於上環C出口既💙cafe 試下佢地既手沖咖啡同小食☺️ 如果你身邊/自己係路癡(好似小編咁🙈),一定要約去呢間餐廳,因為佢係正C出口隔離,一出出口轉左手面1秒即到😝今次仲可以打下卡📸️☺️ 慢慢嘆飲品和食物😋💙The Brew $68小編揀左呢款:HONDURAS, La Paz Marcala,🌟Entre Caminos Fernando Contreras🌟Process: Natural 🌟Variety: Pache🌟Altitude: 1700🌟Tasting Notes: tangerine, mango, passion fruit, winey, chocolate賣相精緻,好似日本清酒🍶咁,用玻璃樽和杯子~ 係淺烘焙咖啡豆手沖而成,所以好易入口,飲完真係有果酸after taste😋💙 Dark Mocha (Hot) $45拉花好靚❤️ 咖啡味香濃,質感醇厚,牛奶比例恰度好處,不會太甜但帶出黑朱古力🍫的味道☺️💙 Spinach Lattice $42店員烤熱菠菜芝士酥,食落酥脆,每啖都食到芝士菠菜餡🥰💙Crab Me
Bluebird Coffee (上環)

今次仲可以打下卡📸️☺️ 慢慢嘆飲品和食物😋

💙The Brew $68
小編揀左呢款:
HONDURAS, La Paz Marcala,
🌟Process: Natural
🌟Variety: Pache
🌟Altitude: 1700

💙 Dark Mocha (Hot) $45

💙 Spinach Lattice $42
店員烤熱菠菜芝士酥,食落酥脆,每啖都食到芝士菠菜餡🥰

💙Crab Meat Salad $78
蟹🦀️肉份量好多~~沙律🥗菜加了車厘茄,胡麻沙律醬係另上,可以自行決定醬汁的多少👍🏻

地址:上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓
2022-02-12
Type of Meal
Tea
  • Dark  Mocha
2022-02-02 59 views
約咗人又早到咗... 揾咗附近呢閒coffee shop飲杯嘢!環境唔錯... 响上環呢個舊區更見突出... 感覺好舒適... 叫咗杯Latte... $38... 慢活一下都唔錯!

2022-01-25 54 views
星期日嘅上環 多咗一份寧靜😚最啱嚟一杯咖啡消磨下個又熱又曬嘅下午😎Bluebird 開咗呢間分店 比西環店更理想有嚴重多打卡位 由門口到店內每一個藍色嘅角落 都好啱影相 而且佢個藍色好靚 好啱做影相背景💙🔹🔵🟦極愛榛子醬嘅我揀咗Nutella Latte☕️比想像中無咁甜 淡淡嘅榛子醬味 飲到最後發現有一舊醬沉喺底 如果先攪勻應該會好味啲香蕉蛋糕店員細心幫我加熱 配上咖啡變得好完美💯臨走前去咗閣樓參觀先發現上面有一個酒吧枱 可以飲酒消遣 而且好大空間做咗一個大地台 放咗舒服嘅軟墊喺上面😍呢個環境絕對可以坐一個下晝 慢活一下👍🏻💰Nutella Latte $42Ice Cappuccino $38Banana Bread $28👉🏻Bluebird Coffee 上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓.__________#上環 #文青咖啡店 #文青cafe #打卡cafe #打卡熱點 #狗狗友善餐廳 #狗狗cafe #nutellalatte #flatwhite #cappuccino #bluebirdcoffe #petfriendly #petfriendlyhk #she
星期日嘅上環 多咗一份寧靜😚

Banana Bread $28

👉🏻Bluebird Coffee
上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓
__________
#上環 #文青咖啡店 #文青cafe #打卡cafe #打卡熱點 #狗狗友善餐廳 #狗狗cafe #nutellalatte #flatwhite #cappuccino #bluebirdcoffe #petfriendly #petfriendlyhk #sheungwan #sheungwancafe
#喫茶店 #きっさ #茶屋 #茶館 #コーヒー #カフェ
__________
2022-01-03 178 views
見客咁啱係上環,一個人又諗唔到食乜好,就走咗入去地鐵站隔離嗰間餐廳餐廳位置非常方便,正正係上環站C出口隔離,裝修都幾別致,用藍色為主調,有點日式X北歐風格,枱與枱之間都隔得幾開,幾舒服叫咗個豬軟骨雜米飯同棉花糖咖啡,合共$100,價錢都偏貴飲落咖啡都還可以但係食個飯嘅時候就發現係惡夢嘅開始啦個飯真係超難食😵‍💫 我可以質素話差過連鎖快餐店溫度 - 唔平均咁熱,面好熱但裡面啲飯唔夠熱,應該係用微波爐叮出黎先會甘飯 - 底層嘅飯好硬好黏,明顯未熟餸菜- 豬軟骨整得完全唔淋,係一舊舊硬骨,汁味道有點怪 Marshmallow Latte 中規中矩,係好飲過連鎖咖啡店嘅,所以我會推介呢間餐廳比大家傾下計、飲咖啡chill下,食飯就真心不了😂整體體驗 5/10 (我今日主要係食晏,所以飯好重要但扣咗好多分 sorry😂)
餐廳位置非常方便,正正係上環站C出口隔離,

叫咗個豬軟骨雜米飯同棉花糖咖啡,合共$100,價錢都偏貴
飲落咖啡都還可以但係食個飯嘅時候就發現係惡夢嘅開始啦

個飯真係超難食😵‍💫 我可以質素話差過連鎖快餐店
飯 - 底層嘅飯好硬好黏,明顯未熟
餸菜- 豬軟骨整得完全唔淋,係一舊舊硬骨,汁味道有點怪