Bochord

2024-08-26 1043 views
雨神生日最終回當然是收下書卷氣色,去一家非常英式貴氣 + 具古典特色以胡桃木為主的Library ----BOCHORD! 聽說是近期好hit~餐廳位於銅鑼灣世貿中心 11/F,一打開非常沉重胡桃木的木門,行前幾步就是live band, 窗旁座位可飽覽維港景色, 以胡桃木為主延身至天花板也是古典的方格紋,餐飲正中心的座位配以墨綠真皮沙發+復古百褶燈,另一旁則是以嵌入式書架擺放數百本古典書籍作裝飾,濃罩著18世紀的英式風味~~.是次提前了1.5個月booked,沒有request座位要求~ .BOCHORD TASTING MENU $1388Imperial Ossetra CaviarCaviar. Smoked French eel mousse. Crunchy dehydrated vegetable sheets.Hokkaido AbaloneSquid Ink. Abalone liver puree. 3.6 milk foam. Gold leaf.55 Degree Sous Vide Sea CucumberPickled sea cucumber with d
雨神生日最終回

餐飽

BOCHORD TASTING MENU $1388

Hokkaido Abalone

Pickled sea cucumber with dashi. Red prawn bisque. Japanese sea urchin tofu.

Seafood Bouillabaisse
Japanese scallop. Fresh clams. Grilled prawns. Lobster bisque. Shrimp oil foam.

French Foie Gras Terrine
Steamed French goose liver mousse. Smoke tobiko. Yuzu umeshu gel
French Smoked Oyster Handcrafted Ravioli

House handcrafted ravioli. Fish bisque. Japanese sea urchin. Caviar sheettts.
Red Wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef

Miyazakigyu striploin steak (60g). Morels. Seasonal asparagus. Uni soy sauce.

Dessert
Yoghurt. Cream cheese. Kiwi confit. Mousse cake.
Earl Grey Tea per serving $75 pp
Overall嚟講MONDAY都相當FULL HOUSE,當日不少在座的客人都是慶祝生日!當差不多上甜品的時候 LIVE BAND 就會行前即時慶唱生日歌..雨神當時見到,都很想Live band 走前獻唱..meanwhile 就隨之而來的surprise…
staff 會再慶唱生日歌後幫我們影即影即有來作紀念~ 雖然吃了3hrs fine dining ,但氣氛+ service 是值回票價的~
2024-08-19
$1609.3 (Dinner)
Celebration
Birthday
餐飽
  • Bread
  • Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Rib Cap
2024-08-25 422 views
朋友非常重視生日的儀式感,今日特意選擇了位於告士打道世貿中心的Bochord餐廳來慶祝。這家餐廳採用復古圖書館的設計風格,木質書架、柔和燈光,處處散發著濃濃的文藝氣息。 我還特別Request近窗的座位,打算一邊品嚐美食,一邊欣賞維港既絕佳景致。就算今晚下了點少雨,景色一樣浪漫動人。服務員親切的為我們介紹meun,聽起來都好吸引同特色,於是我們決定品嘗他們既Tasting Menu,想一次過試盡不同的菜式。首先上檯既係酸種麵包,外脆內軟,搭配清新的青醬,非常不錯。接下來是魚子醬配煙燻鰻魚mousse,口感滑順,擺盤也很精緻。北海道鮑魚用墨魚汁啫喱凍包住,搭配濃郁既海膽醬,幾款海鮮相互呼應,再以北海道牛奶泡沫同金箔點綴,低調中帶點鋒芒。以55度慢煮的海參,軟糯得黎彈牙,配上日本海膽豆腐,創新制作。法式鵝肝mousse則以柚梅酒醬和飛魚子作裝飾,既濃郁又不膩人。在頭盤與主菜之間,服務員送上一道meun沒有石榴雪葩,這個小驚喜非常清新好味。用料上佳的日本帶子、鮮美的蜆肉和大蝦,加上蝦油泡沫,煮成的龍蝦濃湯鮮美可口。法式雲吞外皮軟糯,搭配濃郁的海鮮湯,平凡的菜色用上不平凡的食材,製作出呢道鮮味

首先上檯既係酸種麵包,外脆內軟,搭配清新的青醬,非常不錯。

法式雲吞外皮軟糯,搭配濃郁的海鮮湯,平凡的菜色用上不平凡的食材,製作出呢道鮮味十足的雲吞,每一口都別有風味。

A5宮崎和牛表面微焦,散發著陣陣炭火香,肉質極之軟嫩多汁,搭配獨特既海膽豉油,令人回味無窮。

當日有好多客人都是來慶祝生日,隨著現場樂隊移步到客人座前演奏生日歌,餐廳的氣氛非常好,整個用餐體驗更添節日感。

餐廳會為生日的客人響甜品加個生日牌,同打張拍立得,制作一張生日卡,最後既軟滑乳酪蛋糕配奇異果,為這次生日大餐增添了甜美既句號。
2024-08-24
Type of Meal
Dinner
2024-08-25 671 views
復古文藝風的法國菜打卡海景餐廳🇫🇷餐廳放滿數百本古典書籍的書架📚加上胡桃木為設計主調🪵打造出歐洲貴族書室的氛圍🏛️推介大家預早訂座選擇餐廳的窗邊位📲維港海景在落地大玻璃下一覽無遺😃主廚經驗豐富,曾在半島酒店工作近十年👨‍🍳尤其擅長歐陸菜式及Fine Dining🍴牛肋扒以炭火爐香煎🥩表面煎至金黃脆皮🔥肉身帶有濃厚的牛肉香氣🐮粉嫩多汁,熟度恰好😋銀鱈魚的味道非常細膩,還淋上海膽醬油🫶肉質具彈性、纖維感較重,肉厚少骨🐟魚皮炸至金黃,口感香脆😙忌廉湯熱辣辣,聞到陣陣鷹咀豆的香氣,豐富蛋白質,口感Creamy😙雞肉被製成柔軟的慕絲🍦加上濃稠的紅酒醬汁,創新鮮美😍羊肚菌味道鮮甜,口感爽嫩🍄‍🟫內有免治豬肉及露荀🎍配上黑松露醬,很fresh的味道🥹甜品方面,有紅桑子慕絲蛋糕🍰及鏡面般的檸檬慕絲蛋糕🍋擺盤像藝術品般精緻,至適合相機食先🤩
復古文藝風的法國菜打卡海景餐廳🇫🇷
餐廳放滿數百本古典書籍的書架📚
加上胡桃木為設計主調🪵
打造出歐洲貴族書室的氛圍🏛️

推介大家預早訂座選擇餐廳的窗邊位📲
維港海景在落地大玻璃下一覽無遺😃
主廚經驗豐富,曾在半島酒店工作近十年👨‍🍳
尤其擅長歐陸菜式及Fine Dining🍴

牛肋扒以炭火爐香煎🥩
表面煎至金黃脆皮🔥
肉身帶有濃厚的牛肉香氣🐮
粉嫩多汁,熟度恰好😋

銀鱈魚的味道非常細膩,還淋上海膽醬油🫶
肉質具彈性、纖維感較重,肉厚少骨🐟
魚皮炸至金黃,口感香脆😙

忌廉湯熱辣辣,聞到陣陣鷹咀豆的香氣,
豐富蛋白質,口感Creamy😙

雞肉被製成柔軟的慕絲🍦
加上濃稠的紅酒醬汁,創新鮮美😍

羊肚菌味道鮮甜,口感爽嫩🍄‍🟫
內有免治豬肉及露荀🎍
配上黑松露醬,很fresh的味道🥹

甜品方面,有紅桑子慕絲蛋糕🍰
及鏡面般的檸檬慕絲蛋糕🍋
擺盤像藝術品般精緻,至適合相機食先🤩
  • Traditional  Roasted  USDA  Prime  Beef
  • 52  Degree  Sous  Vide  French  White  Cod  Fish
  • French  Yellow Chicken  &  Black  Truffle  Mousseline
  • French  Morels  &  Iberico  Pork  Chorizo
今次好姊妹生日🎊👭,一早book定枱帶佢黎食餐好😀餐廳裝修設計用上復古英倫風,打做出客人好似置身於外國圖書館一樣📚,環境靜中帶熱鬧,仲可以飽覽維港景色添🏞8 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒏𝒖@$1388 𝒑𝒆𝒓 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏✨️𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅🍞🥖首先會上個酸種麵包🥖配上兩款不同嘅牛油,分別係青醬🟢同海鹽🧂🧈麵包烘到非常脆,而我比較喜愛係青醬嘅牛油,帶點香草嘅味道,非常清新✨️𝑰𝒎𝒑𝒆𝒓𝒊𝒂𝒍 𝑶𝒔𝒔𝒆𝒕𝒓𝒂 𝑪𝒂𝒗𝒊𝒂𝒓魚子醬來自成熟俄羅斯鱘魚,聽聞以前只有俄國皇室先可以享用😮,非常矜貴味道鮮美,搭配上綿滑嘅法式煙燻鰻魚𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆同蔬菜脆片🥬,口感非常豐富✨️𝑯𝒐𝒌𝒌𝒂𝒊𝒅𝒐 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆啫喱狀嘅墨魚汁包裹住非常爽口嘅北海道鮑魚,並配上用3.6牛乳泡沫同金箔嘅點綴,完全想像唔到嘅組合,非常有創意✨️55 𝑫𝒆𝒈𝒓𝒆𝒆 𝑺𝒐𝒖𝒔 𝑽𝒊𝒅𝒆 𝑺𝒆𝒂 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓非常爽口彈牙嘅海參以低溫55度慢煮,再淋上紅蝦🦐濃湯,配搭上非常滑溜嘅海膽豆腐,口感層次再次顛覆我想像‼️✨️𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆超濃厚嘅龍蝦湯🦞,配上多款海鮮,分別有北海道帶子、蜆、蝦等,簡直成碗都充滿海洋🌊嘅
今次好姊妹生日🎊👭,一早book定枱帶佢黎食餐好😀

✨️𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅🍞🥖

✨️𝑰𝒎𝒑𝒆𝒓𝒊𝒂𝒍 𝑶𝒔𝒔𝒆𝒕𝒓𝒂 𝑪𝒂𝒗𝒊𝒂𝒓

✨️𝑯𝒐𝒌𝒌𝒂𝒊𝒅𝒐 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆

✨️𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆

超濃厚嘅龍蝦湯🦞,配上多款海鮮,分別有北海道帶子、蜆、蝦等,簡直成碗都充滿海洋🌊嘅味道

✨️𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑭𝒐𝒊𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒔 𝑻𝒆𝒓𝒓𝒊𝒏𝒆

我最喜愛嘅一道菜😍,軟滑嘅法式鵝肝醬mousse配上飛魚籽,口感爽脆帶有少少煙燻味✨️另一款係配上柚子梅酒𝒈𝒆𝒍,意外地同鵝肝醬𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆非常夾‼️柚子非常清新,可以中和鵝肝𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆嘅膩❤️

✨️𝑺𝒐𝒓𝒃𝒆𝒕

上𝒎𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆前來杯清涼嘅番石榴雪芭,可以清潔味蕾嘅小甜品

✨️𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒄𝒓𝒂𝒇𝒕𝒆𝒅 𝑹𝒂𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊

意大利手工雲吞配上淡淡嘅煙燻蠔味,搭配濃郁嘅魚高湯和海膽,令整體風味更加豐富,令人更加感受到呢道菜式嘅獨特魅力

✨️𝑹𝒆𝒅 𝑾𝒐𝒐𝒅 & 𝑪𝒉𝒂𝒓𝒄𝒐𝒂𝒍 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑨𝒔 𝑴𝒊𝒚𝒂𝒛𝒂𝒌𝒊𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇

終於嚟到第二道𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆嘅A5宮崎和牛🐂,因為用木碳去烤,令到和牛有陣淡淡嘅碳烤味,加上和牛嘅口感肉質非常軟嫩,入口肥而不膩

✨️𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
奇異果🥝乳酪慕絲蛋糕

蛋糕口感軟滑,配上乳酪嘅奶香味,為成餐飯劃上完美嘅句號。

總結:現場每晚仲有𝒍𝒊𝒗𝒆 𝒃𝒂𝒏𝒅表演🎤🎹,如果係慶祝生日記得要預約要講定,歌手會過黎同你唱生日歌架🎶
每道菜都簡直係藝術品一樣❤️,無論係慶祝定想食餐浪漫嘅西餐,都非常推薦同值得‼️
2024-08-24 595 views
Bochord📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖媽咪話慶祝我升咗間好學校,特别book咗間靓餐廳同我慶祝。媽咪鍾意呢度復古圖書館嘅格調,置身其中會感受到濃濃嘅書卷氣息。服務員笑容滿面、好親切咁介紹Menu,最後我哋就揀咗Tasting Menu,因為想試多啲嘢嘛!😋第一道菜就係imperial ossetra caviar,魚子醬鮮味十足,配埋煙燻法國鰻魚慕斯,口感豐富又滑溜,真係好驚喜!🤩第二道系hokkaido abalone,,用墨魚汁凍包住北海道鮑魚,配埋北海道牛奶泡沫,好特別,好Creamy,簡直係味覺嘅享受!🤤第三道55 degree sous vide sea cucumber,用55度低溫慢煮,海參好彈牙,配埋日本海膽豆腐,好鮮甜!😋 個seafood bouillabaisse,龍蝦湯好足料好濃,蝦油泡沫好香,真係好滿足!🤤最驚喜嘅french foie gras terrine,鵝肝慕斯好滑,煙燻飛魚籽增添咗少少鹹香,柚子梅酒醬又帶嚟陣陣清香,真係好特別!🥰中式嘅餃子比較皮薄,而呢個french smoked oyster handcrafted r
Bochord
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖

媽咪話慶祝我升咗間好學校,
特别book咗間靓餐廳同我慶祝。

媽咪鍾意呢度復古圖書館嘅格調,
置身其中會感受到濃濃嘅書卷氣息。

服務員笑容滿面、
好親切咁介紹Menu,
最後我哋就揀咗Tasting Menu,
因為想試多啲嘢嘛!😋

中式嘅餃子比較皮薄,而呢個french smoked oyster handcrafted ravioli嘅皮系厚身,口感烟韧,好有新鮮感。

red wood & charcoal grilled a5 miyazakigyu beef 入口肉汁滿滿,表面有炭烤嘅香氣,非常好食。

乳酪同奇異果嘅組合好清新,mosses蛋糕好滑,加埋呢個甜品真係perfect ending!🍰
裝潢復古典雅,復古圖書館風主題,側邊一大片落地窗,夜晚可以睇維港景,建議着靚啲嚟影靚靚相🤳🏻招呼專業殷勤,菜式擺盤精緻,Tasting Menu 8道菜滿足眼又滿足胃𝓘𝓶𝓹𝓮𝓻𝓲𝓪𝓵 𝓞𝓼𝓼𝓮𝓽𝓻𝓪 𝓒𝓪𝓿𝓲𝓪𝓻魚子醬鹹鮮,名貴嘅打頭陣𝓗𝓸𝓴𝓴𝓪𝓲𝓭𝓸 𝓐𝓫𝓪𝓵𝓸𝓷𝓮鮑魚鮮甜,加輕盈嘅奶泡好fresh55 𝓓𝓮𝓰𝓻𝓮𝓮 𝓢𝓸𝓾𝓼 𝓥𝓲𝓭𝓮 𝓢𝓮𝓪 𝓒𝓾𝓬𝓾𝓶𝓫𝓮𝓻55度真空低溫烹調海參,入口彈牙,感覺喺口中彈下彈下,配紅蝦濃湯加日本海膽豆腐𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓑𝓸𝓾𝓲𝓵𝓵𝓪𝓫𝓪𝓲𝓼𝓼𝓮集合多款海鮮嘅海鮮濃湯,味道偏鹹,愛濃味嘅人大愛𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓕𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓣𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮法國鵝肝醬口感軟滑,配柚子梅酒凝膠降低膩感𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓢𝓶𝓸𝓴𝓮𝓭 𝓞𝔂𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓗𝓪𝓷𝓭𝓬𝓻𝓪𝓯𝓽𝓮𝓭 𝓡𝓪𝓿𝓲𝓸𝓵𝓲自家製手工餛飩配魚濃湯,加咗日本海膽絕對豪華𝓡𝓮𝓭 𝓦𝓸𝓸𝓭 & 𝓒𝓱𝓪𝓻𝓬𝓸𝓪𝓵 𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓐5 𝓜𝓲𝔂𝓪𝔃𝓪𝓴𝓲𝓰𝔂𝓾 𝓑𝓮𝓮𝓯A5宮崎牛西冷牛扒,入口有咬感但柔嫩,肉汁豐富,配羊肚菌有口感,調味好𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽食到尾聲有慕絲蛋糕甜品最滿足

𝓘𝓶𝓹𝓮𝓻𝓲𝓪𝓵 𝓞𝓼𝓼𝓮𝓽𝓻𝓪 𝓒𝓪𝓿𝓲𝓪𝓻

魚子醬鹹鮮,名貴嘅打頭陣

𝓗𝓸𝓴𝓴𝓪𝓲𝓭𝓸 𝓐𝓫𝓪𝓵𝓸𝓷𝓮

鮑魚鮮甜,加輕盈嘅奶泡好fresh

𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓑𝓸𝓾𝓲𝓵𝓵𝓪𝓫𝓪𝓲𝓼𝓼𝓮

集合多款海鮮嘅海鮮濃湯,味道偏鹹,愛濃味嘅人大愛

𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓕𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓣𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮

法國鵝肝醬口感軟滑,配柚子梅酒凝膠降低膩感

自家製手工餛飩配魚濃湯,加咗日本海膽絕對豪華

𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽

食到尾聲有慕絲蛋糕甜品最滿足
店員會呈上兩款牛油來拌餐包,餐包是酸種麵包製成,羅勒牛油非常香濃前菜方面當然要嘗一嘗大廚的心思,就選了以French Oil Chicken Mousses 炸魚就有點過於普通湯方面不用額外加購龍蝦湯,餐單上的鷹嘴豆湯也非常濃郁牛扒做得非常完美,另外魚和羊腿也很不錯,份量看起來雖然有點少,但整餐下來,普通男生也有7分飽 晚餐有現場音樂,氣氛比起午餐更加浪漫,但晚餐一個Tasting Menu要千多元,午餐價錢則是三分之一,大家各取所需吧

炸魚就有點過於普通

湯方面不用額外加購龍蝦湯,餐單上的鷹嘴豆湯也非常濃郁

Bochord //:藏書館// 一座融合古典優雅與現代品味的餐廳,將古老圖書館的內斂氣質巧妙融入優雅的用餐空間之中//位於香港維多利亞港畔的Bochord餐廳,以溫暖的胡桃木為主調,四周的嵌入式書架上陳列著數百冊名著,配以墨綠色的真皮沙發,散發出歐陸古典文藝氣息//晚間還有駐場樂隊演奏,加上維港醉人夜景,非常浪漫。晚餐tasting menu $1388;午餐則由$398起,非常值得一試 午餐有3個選擇🔶3 道菜 $398 (前菜•湯•主菜)🔶4 道菜 $468 (開胃菜•湯•主菜•甜點)🔶5 道菜 S548 (開胃菜•湯•義大利麵或燴飯•主菜•甜點)女生的話揀4道菜就很足夠了 * 🥖餐包
店員先會讓呈上酸種麵包,口感鬆脆配隨 海鹽牛油 / 羅勒牛油 *🥣湯品//鷹嘴豆泥和朝鮮薊濃湯湯底是雞湯加上的番茄乾 鷹嘴豆 黑蒜 茴香濃郁香口 // Lobster Bisque龍蝦濃湯(+$58)酥皮由酸麵團製成,誠意滿滿又香脆特別之處在於配有一小碗白蘭地鮮奶油直接加落湯慢慢融化,香滑又濃郁還有啖啖龍蝦肉 我特登留下2塊餐包沾湯吃🥰*🐓🦀前菜法國黃雞慕斯好特別!本來以為以雞肉做成的慕絲總會

午餐有3個選擇
🔶3 道菜 $398 (前菜•湯•主菜)
🔶4 道菜 $468 (開胃菜•湯•主菜•甜點)

女生的話揀4道菜就很足夠了

🥖餐包
店員先會讓呈上酸種麵包,口感鬆脆
配隨 海鹽牛油 / 羅勒牛油

🥣湯品
//鷹嘴豆泥和朝鮮薊濃湯
湯底是雞湯
加上的番茄乾 鷹嘴豆 黑蒜 茴香
濃郁香口

// Lobster Bisque龍蝦濃湯(+$58)
酥皮由酸麵團製成,誠意滿滿又香脆
特別之處在於配有一小碗白蘭地鮮奶油
直接加落湯慢慢融化,香滑又濃郁
還有啖啖龍蝦肉 我特登留下2塊餐包沾湯吃🥰

🐓🦀前菜
法國黃雞慕斯
好特別!本來以為以雞肉做成的慕絲總會帶點粗糙的口感,但入口非常順滑!而且黑松味香,不知是否加入了黑松露油

外皮煎得香脆 伴以蟹肉

主菜
🥩紅木炭烤澳洲小羊排
不知道現在還是不是由前半島主廚主理炭火扒爐
lamb ribs以12 小時真空低溫烹調,外皮微焦,外脆又肉汁豐富
羊騷味頗重,但入口時配上Chimichurri青醬剛剛好
配菜是油封朝鮮薊 & 煙燻西葫蘆

🐟法國白鱈肉
白鱈魚以52度低空真空烹煮,肉質細膩,結實有咬感
碎海藻好香但不會掩蓋魚的鮮味

🍰甜品
香茅芒果慕絲蛋糕及草莓慕絲蛋糕

2024-08-21 487 views
銅鑼灣世貿復古圖書館fine dining 🕰🕰🕰🕰🕰 餐廳位置世貿 11樓的高樓層位置,大大的落地玻璃窗飽覽美麗的維港景色,非常吸引 餐廳走復古英倫風,以圖書為靈感,有種穿越時空的感覺,每晚7:30-10:30還有Live Band Music,非常有情調。 餐前上了餐廳自家製的Sourdough面包,面包外脆內軟,配上羅勒蕃茄牛油及海鹽牛油超級美味,忍唔住都叫多一round。 ▪︎Tasting Menu ($1388/pp)▪︎Imperial Ossertra Caviar 》煙燻法國鰻魚mousse配上滑溜鮮味的魚子醬,口感香醇,加上蔬菜薄脆,非常精緻。Hokkaido Abalone》黑色的墨魚汁啫喱凍包住鮮甜軟熟的原隻鮑魚,配上甘香的鮑魚肝醬汁及3.6牛乳泡沫,配搭創新又能突出鮑魚鮮味55 Degree Sous Vide Sea Cucumber 》日本出汁煮過的海參爽口彈牙,夾着鮮甜嫩滑的海參豆腐,再配上濃郁的紅蝦醬汁,鮮味更昇華Seafood Bouillabaisse 》法國經典菜式之一海鮮龍蝦濃湯,有帶子、蜆肉、烤大蝦,貝類海鮮都煮得剛好,鮮嫩又帶有海水鹹香,加上蝦
銅鑼灣世貿復古圖書館fine dining
🕰🕰🕰🕰🕰

▪︎Tasting Menu ($1388/pp)▪︎

Imperial Ossertra Caviar

Seafood Bouillabaisse
》法國經典菜式之一海鮮龍蝦濃湯,有帶子、蜆肉、烤大蝦,貝類海鮮都煮得剛好,鮮嫩又帶有海水鹹香,加上蝦油泡泡鮮味更上一層次

French Foie Gras Terrine
》法國鵝肝醬mousse味道濃厚,一邊配上飛魚籽,一邊配上柚子醬,一鹹一酸的配搭各具特色,柚子更可以中和一下鵝肝的膩滯感

》法國煙燻生蠔煮成蓉釀入自家製的意大利吞皮,再配上由魚湯香蠔熬煮的湯汁,海啖都係蠔味爆發

》來自日本的A5宮崎和牛經過碳烤後仍保持肉汁,牛肉味濃,配上鹹甜的海脆醬油醬汁更能帶出牛肉鮮味

Dessert
甜品賣相精緻,奇異果乳酪cream cheese mousse,口感細滑,奇異果蓉jelly,酸甜又清新

經過咗忙碌嘅兩個月,決定好好獎勵吓自己!今次就揀咗一間位於銅鑼灣世貿中心嘅法式海景餐廳食個lunch☺️ Bochord,其實係bookhoard,意思就係藏書室。餐廳裝修以氣派典雅為主,周圍嘅牆身都有嵌入式嘅書櫃,而書櫃入面都擺放咗好多裝飾用嘅書,唔講以為入咗王宮入面嘅私人藏書室咁,而且餐廳對出仲有維港景,好開揚,呢度食晚餐一定好浪漫,啱晒慶祝! Bochord嘅午市有3, 4或5-course menu可以選擇,怕食得太飽我哋最後選擇咗4-course,包前菜、餐湯、主菜同甜品 餐包係酸種麵包,上菜嗰陣時仲係暖嘅,口感外脆內軟,呢個sour dough咁多西餐嚟講都真係算幾好食!餐包仲跟咗海鹽牛油同埋sun-dried tomato pesto cream ,誠意十足,我哋自己就最鍾意tomato pesto cream Hokkaido Scallop Carpaccio比起出面嘅carpaccio, Bochord嘅帶子比較厚,有口感!配合嘅醬汁味道主要係由柚子同青檸所堆砌出嚟嘅酸味,仲加咗山藥去增加口感同層次,幾開胃~ French Morels & Iberico Pork

Hokkaido Scallop Carpaccio

French Morels & Iberico Pork Chorizo
同我哋想像中係一塊塊嘅Chorizo嘅有啲出入,佢哋反而係將Chorizo炒熟,再釀入羊肚菌,係幾特別嘅presentation,而且兩者嘅味道鹹香鹹香咁,係幾新奇嘅體驗~

Hummus & artichoke Bisque
算係一個比較濃味嘅湯,口感好幼滑,有加到火腿同蕃茄乾令到成個湯嘅味道更加豐富,湯種帶點鹹香,食落唔算膩,但都幾飽肚😗

Lobster Bisque (+$58)
酥皮脹卜卜,賣相幾好,龍蝦湯味道濃郁,仲加入咗蝦肉,如果想口感再綿滑同冇咁濃嘅話,可以再另外加埋跟湯嘅鮮忌廉,跟自己口味調調較。

Main Course
52-degree Sous Vide French White Cod Fish
魚皮同魚肉分開處理,魚皮食落非常香脆,而魚肉食落一疏疏,好似蟹肉咁,經過慢煮嘅鱈魚一啲都唔嚡,絕對有記憶點!

牛扒嘅部位係flat iron steak。雖然佢就話係150 gram,但就咁望落應該絕對唔止,牛扒三成熟啱啱好,食落嫩滑多汁,配搭嘅薯菜都有心思,薯條係用咗鴨油去炸,香味提升咗一個層次

Dessert
兩款甜品嘅擺盤都好精緻,一款以士多啤梨為主調,另一款就係芒果,而且用咗唔同口感嘅食材去堆砌層次。值得一提係芒果甜品入面仲加咗薑汁嘅厚身cream,真係幾特別!

食物有一定質素,而且環境唔錯,又啱慶祝,都真係值得一試啊!
2024-08-20 508 views
男朋友生日想食好一點慶祝,選了銅鑼灣世貿中心11/F的Bochord。對著維港靚景,餐廳裝潢都非常高級,很有歐洲莊園的感覺。餐具擺設全部都非常漂亮有心思,慶祝節日一流。午餐時間都座無虛席,建議提早預約午餐價錢以fine dining來說不算貴3-Course Menu $398(Appetiser • Soup • Main Course)4-Course Menu $468(Appetiser • Soup • Main Course • Dessert)5-Course Menu $548(Appetiser • Soup • Pasta or Risotto • Main Course • Dessert)我們選了4-Course MenuBread酸種麵包外皮烤得很脆,入面鬆軟。配上青醬牛油和海鹽牛油,連牛油的樣子都是花狀的,非常漂亮。APPETISERSilver Sillago Fish & Crab Meat類似炸魚柳的做法,炸得非常香脆,魚肉亦都很鮮甜。炸魚下面鋪滿蟹肉,肉質飽滿鮮嫩。Hokkaido Scallop CarpaccioSliced raw scallo

午餐時間都座無虛席,建議提早預約

午餐價錢以fine dining來說不算貴
3-Course Menu $398
4-Course Menu $468
5-Course Menu $548
我們選了4-Course Menu

Bread

APPETISER

Hokkaido Scallop Carpaccio
Sliced raw scallops • Pickled nagaimo yam • Lime sorbet • Yuzu jelly
柚子和青檸是扇貝少有的調味,味道酸酸甜甜很特別,出奇地夾。加上日本醃山藥增加口感,非常有特色。

SOUP

Hummus & Artichoke Bisque

Lobster Bisque (+$58)
Sourdough puff pastry • Brandy whipped cream
是我飲過最好的酥皮龍蝦湯!大部分客人都有點,絕對值得加錢!份量十足。酥皮超鬆脆,用湯匙就可以輕易切開。龍蝦湯非常鮮味,不會過咸,而且有豐富的龍蝦肉。

MAIN COURSE

Red Wood Charcoal Grilled Australian Baby Lamb Ribs
用12小時低溫慢煮的羊肋排,所以肉質非常多汁滑嫩,外皮亦很香脆。非常細心已經切好。

Traditional Roasted USDA Prime Beef (150g)
份量十足,是Flat Iron Steak。肉質柔軟,肉味亦濃,完全沒有筋。生熟度叫Medium剛剛好。亦都是已經事先切好了,可以輕鬆吃。

Dessert of the Day
兩款不同口味的慕絲蛋糕,外表非常精緻,慕絲香滑,味道不死甜。
餐廳藏有大量復古裝飾同古典書籍📔,令人好似置身於貴族既私人書室,加上美麗維港海景係一間非常有氣派既古典西餐廳同朋友一同用餐,打打卡,真係非常有氣氛今次品嘗四道菜午餐:😋🔸Silver Sillago Fish & Crab 銀帶鱚外面炸得金黃鬆脆,內裡肉嫩多汁非常有層次,魚肉鮮甜,搭配上大大啖蟹肉,口感豐富整道菜色營造出清新氣息😻🔸Lobster Bisque 🦞外層酥皮外脆鬆軟,散發出一陣陣烘培香氣打開酥皮,龍蝦湯色澤均勻,濃汁濃郁蘊含著龍蝦既鮮味🥰🔸Traditional Roasted USDA Prime Beef 牛肉內里卻依然多汁鮮嫩,肉質柔軟而富有嚼勁😋烤制恰當,令牛肉既自然香味得以完整呈現👍🏻🔸Chocolate Rum Banana Mousse 慕斯質感細緻綿密,同時散發出濃郁醇厚的巧克力香氣加上香蕉,Rum酒層次更加豐富🤤總結: 👉地方裝飾有品味,服務都有水準,非常有用餐氣氛😍👉菜色精心烹調,擺盤精緻,食物味道一流😀
同朋友一同用餐,打打卡,真係非常有氣氛
今次品嘗四道菜午餐:😋

🔸Silver Sillago Fish & Crab
銀帶鱚外面炸得金黃鬆脆,內裡肉嫩多汁
非常有層次,魚肉鮮甜,搭配上大大啖蟹肉,口感豐富
整道菜色營造出清新氣息😻

🔸Lobster Bisque 🦞
外層酥皮外脆鬆軟,散發出一陣陣烘培香氣
打開酥皮,龍蝦湯色澤均勻,濃汁濃郁
蘊含著龍蝦既鮮味🥰

牛肉內里卻依然多汁鮮嫩,肉質柔軟而富有嚼勁😋
烤制恰當,令牛肉既自然香味得以完整呈現👍🏻

🔸Chocolate Rum Banana Mousse
慕斯質感細緻綿密,同時散發出濃郁醇厚的巧克力香氣
加上香蕉,Rum酒層次更加豐富🤤

總結:
👉地方裝飾有品味,服務都有水準,非常有用餐氣氛😍
👉菜色精心烹調,擺盤精緻,食物味道一流😀
1901 views
之前係見朋友社交平台分享過依間絕美夜景嘅餐廳 餐廳中間除左有個搶眼嘅酒吧位外,近窗位置仲望到海景,整體感覺比一般fine dining 更輕鬆點,慶祝生日及約會嘅絕佳地點!餐廳有超過80個位,裝潢佈置古典雅致,晚上更有樂隊表演,令氣氛更添浪漫更有情調~餐牌上有多款選擇,以傳統烹調手法,配合創新元素,並將各國菜式的特色融會貫通,整體都帶來驚喜-// French Yellow Chicken & Black Truffle Mousseline// Lobster Bisque 酥皮香脆,另配有Brandy鮮奶油可直接加落湯,令龍蝦湯更香滑//Sous Vide French White Cod Fish標榜用52 度真空低溫烹煮既鱈魚 ,外皮煎至香脆,配上藏紅花檸檬醬汁襯底,魚肉切開好嫩滑,但咬落好有彈性,清爽得嚟唔會遮蓋左魚肉嘅鮮味。// Traditional Roasted USDA Prime Beef係靚景下點都要食牛扒去配襯 食落肉質軟腍,顏色粉嫩,擺盤亦夠哂有心思 *是日甜品係輕盈嘅芒果慕絲,配上熱情果醬,香得嚟唔會過膩

// Lobster Bisque

是日甜品
係輕盈嘅芒果慕絲,配上熱情果醬,香得嚟唔會過膩
2024-08-08
Type of Meal
Lunch
Celebration
Anniversary
2024-08-17 502 views
超多情侶去Bochord打卡事關真係勁靚!佢哋參照上一個世紀貴族嘅圖書館做裝修,門口個招牌已經可以打卡,入到去超級驚喜。黃昏時候去到,玻璃窗透陽光入嚟,環境超級優美,每一個地方都係打卡位!晚上有live band表演,慶祝周年就最啱!tasting menu真係好正,每一道菜都好用心。要讚吓佢哋自家製酸種麵包,第一次見居然有青醬牛油同海鹽牛油,青醬牛油好特別,加咗少少香料味道濃郁,口感軟滑。Celina de Wagyu Beef Carpaccio十二個月醃製西班牙和牛片,睇落以為係普通風乾火腿,原來係靚靚和牛!加咗食用花同埋青辣椒醬汁,食落更加惹味。Spanish Red Prawn Carabinero墨魚汁西班牙紅蝦他他好特別,睇落似甜品。墨魚汁製作成圓形啫喱,視覺效果靚,紅蝦他他帶海鮮甜味,香甜百香果醬更見創新。Hokkaido King Scallop新鮮北海道帶子整成他他,用昆布、蘆筍打成做啫喱片,視覺效果一流,超級靚!食落酸酸甜甜,味道新穎!Bouillabaisse我非常欣賞嘅海鮮湯,職員先準一碟海鮮俾,然後即時倒湯落去,入面有齊蝦、鮑魚、蜆等等海鮮,味道極度香濃。L

Spanish Red Prawn Carabinero

Hokkaido King Scallop

Bouillabaisse

Lime sorbet
有個青檸雪葩隔一隔,少少哋清一清口腔。

Spanish Sardine Confit
西班牙油封沙丁魚配上朝鮮薊、白蘆筍同荷蘭醬,用料特別,而且整得超靚。沙甸魚嘅油脂好豐富,用白蘆筍中和一下,整個菜式味道又唔會過分強烈。

Smoked French Eel pasta
法式煙燻鰻魚意大利粉,原來意粉係自家製師傅自己做,口感軟熟容易入口。鰻魚有強烈煙燻香氣,咬落去彈牙肉質厚實,醬汁香濃,有種芝士香。

Charcoal Griled As Miyazakigyu Rib Cap
日本嘅牛真係冇得輸,炭燒宮崎牛頂蓋肉,屬係矜貴位置。油脂花平均色澤靚,側邊嗰啲邊邊位係有少少焦香。

Mango Mousse Pandan Cake
芒果慕絲班蘭蛋糕,有濃濃斑斕味唔,非常之軟滑。

📍 Bochord (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖

2024-08-17 477 views
呢日閨蜜話要同我食好西🤣去左我地一早bookmark左好耐既銅鑼灣Bochord餐廳既裝修都係深木色調 好有復古氣息落地玻璃打卡一流 位置坐得好舒服🥹現場仲有live Show 唱好多英文經典歌 夠晒情調🩷情侶約會真係一流😍🔸Pan-seared Hokkaido Scallops日本北海道帶煎到七八成熟剛剛好 入口鮮甜味好出 🔸Spanish Iberico Pork (Pork Rack 270g)西班牙黑毛豬豬鞍鮮嫩香口,唔會好硬 口感剛剛好👏🔸Sous Vide French White Cod Fish標榜用52度真空低溫烹煮既鱈魚,魚皮亦煎得好香口 魚肉好嫩滑 🔸Smoked French Eel and Sous Vide Abalone Risotto擺盤好精美吸晴🤪鮑魚 魚子醬 分量好平均 好鮮味🧡🍷Wheatfield with a Reaper入口酒味唔會太濃列,粉紅番石榴味道好出,而且佢地既酒杯同裝飾都好有心思
呢日閨蜜話要同我食好西🤣

情侶約會真係一流😍

🔸Pan-seared Hokkaido Scallops
日本北海道帶煎到七八成熟剛剛好
入口鮮甜味好出

西班牙黑毛豬豬鞍鮮嫩香口,唔會好硬 口感剛剛好👏

擺盤好精美吸晴🤪
鮑魚 魚子醬 分量好平均 好鮮味🧡