2018-12-27 228 views
一班酒友慶祝舊老闆高升,到觀塘成業街的BriKetenia慶祝。.好友一早訂了房間寫了菜單,有青口、栗子濃湯、溫泉蛋伴蟹肉野菌和龍蝦汁、波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁、澳洲牛柳和Tiramisu。.眾多菜式中,我最喜歡龍蝦意粉,扁意粉吸盡龍蝦汁的精華,配上爽甜龍蝦肉,感覺非常滿足。溫泉蛋也非常不錯,非常鮮味。.難得在觀塘找到水準相當不錯的西餐廳,還有一間房間可容納十多人,可供好友歡聚暢飲,值得推介給大家。
2018-12-04
$800 (Dinner)
Surprisingly nice food in Kwun tong !It’s difficult to find a properly nice French restaurant in Kwun tong, yet Briketenia is one of a kind.Nice food nice portion!The chef and founder s very friendly.We had a nice chat.Definitely will visit again!

Nice food nice portion!
We had a nice chat.
Definitely will visit again!

2018-12-09 199 views
呢間係法國南部的一家米芝蓮星级餐廳在香港的分店,選址觀塘,可能看好這區發展成第二CBD的潛力。哩度環境唔錯,枱與枱之間有空間,傾計一流。燈光柔和,氣氛很舒適。不過唔知係燈光太柔和,定係餐牌字太細,定係我老花加深了,睇餐牌睇得好辛苦。今次係Vendor請食飯,想食乜就點乜,唔使慳。我最後選了午餐中我至愛的牛扒。牛扒,五成熟。外面香,内裏肉質鮮嫩多汁。水準之作。前菜係帶子沙律。沙律菜酸甜酸甜的,带子淡淡清新,很開胃。呢個法包跟餐湯一起的,好好食,食完又問佢地要好份,又食曬。呢間係觀塘,真係星级之選!

牛扒,五成熟。外面香,内裏肉質鮮嫩多汁。水準之作。

前菜係帶子沙律。沙律菜酸甜酸甜的,带子淡淡清新,很開胃。

呢個法包跟餐湯一起的,好好食,食完又問佢地要好份,又食曬。

呢間係觀塘,真係星级之選!
2018-11-27 224 views
同朋友出去食飯,搵到間西餐試下. 早左到6:30左右,每枱幾位人唔多,好好feel。估唔到原來觀塘都會有呢種簡約fine dining 既餐廳仲要好近APM。朋友講番先知,原來佢地係米芝蓮級既餐廳。真係估唔到會開喺觀塘。佢地既價單由$198 -$468不等 我地點左兩個Set: Set Fish & Set beef ribs前菜當然有唔少得既麵包籃😝,法包鬆軟仲有少少微温,唔小心fill多左次🤣,食包食飽再黎係龍蝦湯,濃度剛好唔會太‘漏’,如果兩個女仔可以share ,份量都幾多。大蝦沙律,大蝦夠爽口而且個份量都唔少,味道不錯主菜黎啦~Set fish 時令鮮魚伴帶子,帶子好鮮甜,魚味濃郁。Set beef ribs 口感十足,肉味濃帶有淡淡油脂香味!最後仲食埋個檸檬Sobert, 為今次既晚餐畫上句號👍🏻
同朋友出去食飯,搵到間西餐試下.

佢地既價單由$198 -$468不等

大蝦沙律,大蝦夠爽口而且個份量都唔少,味道不錯

主菜黎啦~
Set fish 時令鮮魚伴帶子,帶子好鮮甜,魚味濃郁。

最後仲食埋個檸檬Sobert, 為今次既晚餐畫上句號👍🏻
2018-09-21
$198 (Dinner)
尋日約咗朋友食飯聚舊,本來選址觀塘只係諗住方便佢放工,意想不到呢間餐廳嘅表現完全不遜色於中上環嘅西餐廳。位於一商廈大堂內則,店內環境清靜,簡約整潔嘅裝修加上半開放式廚房,同外面工廈林立嘅感覺迵然不同。餐廳走Fine Dining 路線,由食物、餐具、莊重嚴謹的嘅服務帶我地融入西式飲食文化。未食頭盤先試下個麵包盤,令我覺得特別嘅係麵包盤另外配上芝士條,酥趣之餘點上配製醬,都幾醒胃。頭盤叫咗青口同鵝肝焦糖燉蛋,青口都幾新鮮,無平時出面一陣冰鮮味,處理得宜。而燉蛋係我地成晚覺得最驚喜嘅部分,焦糖燉蛋一向係法國菜一道受歡迎嘅甜品,係頭盤出現有一種新鮮感。而呢間食店嘅將鵝肝混入燉蛋,口感首先由奶嫩嘅燉蛋同蛋面嘅焦糖味,轉為香醇濃郁嘅鵝肝味,最後係餘香下享受喺口個一小片焦糖。主菜叫左M6級和牛肉眼排同時令鮮魚。我份牛排肉汁鎖得好出色,切個陣唔留意真係會浪費咗。牛肉味好濃郁,配上奶油薯仔都無膩嘅情況佢叫嘅青魚唔係食左好多,但魚皮同魚肉中間有一塊薄薄嘅魚脂,香口得黎彈牙。雖然上面好似唔係食咗好多野,不過其實十分飽肚。甜品要下次再同佢食了。食得好食嘅嘢所有工作嘅壓力真係一掃而空。呢間餐廳真係好值得再黎。

1K
2018-11-13 1107 views
想不到觀塘工廠區都有法國米芝蓮星級西餐廳,仲要位置相當近地鐵站,真令人覺得觀塘區飲食有新的曙光。餐廳位於觀塘成業街10號電訊一代中心1樓,名為「Briketenia」。是日晚上等朋友在觀塘放工,大家一早相約在觀塘食晚飯,就約好了在Briketenia來一個高級美食飯局夜 。走進餐廳是看見座位相當闊落,全無逼澀感,還有很多私人空間,同朋友或情侶談天說地,或跟客人工作伙伴傾工事也非常適合。事不宜遲,看一下我們今餐晚飯點了什麼好東西。侍應先來一個法式麵包配特製銀魚柳蛋黃醬,先開開我們的胃口,麵包鬆軟可口,點上特製醬汁味道更香口。前菜有“ 法式鵝肝焦糖燉蛋”,滑滑的燉蛋配上甘香的鵝肝,啖啖濃厚的香味進入味蕾,真係好享受美味的最高層次。另一道前菜,是我最喜歡的“ 生吞拿魚片半法式醬汁”, 吞拿魚甘香鮮甜,肉質彈牙,再配上新鮮沙律菜及法式醬汁,令到個口感更fresh 。主食我叫了五成熟的“ M6級和牛眼肉眼扒伴菠菜及奶油焗薯仔”,肉眼扒肉質非常嫩,食材很高質,煎到半熟還能夠鎖住和牛的肉汁,牛肉味十足。配菜的菠菜及奶油焗薯仔都好香,好味到要一口接一口,極度滿足。至於朋友就叫了“ 時令鮮魚換帶子油封番

事不宜遲,看一下我們今餐晚飯點了什麼好東西。

至於朋友就叫了“ 時令鮮魚換帶子油封番茄及海龍皇汁”,鮮魚肉非常滑溜,魚皮仲很脆口,很美味啊~

甜品方面,有“ 芒果乳酪慕絲蛋糕”及“法式蘋果批配蘋果雪葩”,味道很輕盈清甜,不會太重甜味而影響蛋糕及蘋果批本身味道,層次很分明,雪葩仲好清新,這兩道都是很不錯甜品啊,值得再來。
  • 生吞拿魚片伴法式醬汁
  • 法式鵝肝焦糖燉蛋
  • 芒果熱情果蛋糕配芒果雪葩
2018-11-12 185 views
坐下來就先送上麵包,兩者都溫溫的。少見地不是和牛油或油醋上桌。前菜我選了南瓜湯伴帶子,南瓜湯濃郁香甜。朋友的龍蝦湯我也嘗了一點,味道很濃厚。主菜之一的西班牙黑毛豬,吃下去怎麼像豬柳一樣軟嫩多汁。伴碟的薯蓉有驚喜,伴入了黑松露。配料多到意粉都要不見的另一道主菜,菌類的味道都融入醬汁。另外點的樽子moose 蛋糕,淡淡嘅茶香,仲有芒果雪糕。同埋紅酒煮梨,入哂味,配有果味雪糕。最後仲送咗小點亏比我地試試,朱古力味最吸引。

前菜我選了南瓜湯伴帶子,南瓜湯濃郁香甜。

朋友的龍蝦湯我也嘗了一點,味道很濃厚。

配料多到意粉都要不見的另一道主菜,菌類的味道都融入醬汁。

另外點的樽子moose 蛋糕,淡淡嘅茶香,仲有芒果雪糕。

同埋紅酒煮梨,入哂味,配有果味雪糕。

最後仲送咗小點亏比我地試試,朱古力味最吸引。
在網上搵到這間 Briketenia ,是一間曾經在法國餐廳榮獲米芝連星級的法國菜,慶祝媽媽生日當然要食好少少,所以就選了這店細味法國菜~這店邊邊一旁的位置是卡位,所以座位都很舒適,播住柔和的音樂,令人感覺放鬆,在繁忙的生活中放慢腳步,細味食物的味道。餐牌上的set dinner都幾豐富,所以我地一人叫一份黎食~在送上前菜前,先送上餐包,餐包是焗到熱辣辣的法包和芝士棒,塗上法包的醬是自家製,魚柳蛋黃酸忌廉醬,酸酸甜甜塗上法包比塗上牛油更美味。鮮蝦沙律件鮮果柑橘沙律,同樣也是健康開胃之選,沙律選用的沙律菜同樣好新鮮,加入柑橘更香甜多汁,入面有幾雙鮮蝦好爽甜彈牙。法式鵝肝焦糖燉蛋(+30),不要以為這個是普通的焦糖燉蛋,是加入了鵝肝醬式的燉蛋,在燉蛋的表面上有薄薄的一層焦糖脆脆、紅色果醬,可以把矜貴的鵝肝醬一羹羹的食,味道感覺好香濃細滑,亦可把鵝肝醬塗上多士一起食,味道豐富香脆可口~波士頓龍蝦扁意粉伴波蝦汁($358),波蝦汁似是波蝦湯的濃湯精華,味道香濃,在整碟扁意粉中會食到唔少的龍蝦肉,肉質嫩滑彈牙,扁意粉的硬度剛剛好,感覺唔錯。M6級和牛肉眼扒配菠菜及奶油焗薯仔($468),和牛肉眼

鮮蝦沙律件鮮果柑橘沙律

法式鵝肝焦糖燉蛋

波士頓龍蝦扁意粉伴波蝦汁

M6級和牛肉眼扒配菠菜及奶油焗薯仔

M6級和牛肉眼扒配菠菜及奶油焗薯仔($468),和牛肉眼扒好厚肉,我地叫左7成熟,牛肉質感好鬆軟嫰滑,放入口咀嚼幾口好快便會溶化,奶油焗薯仔還以為是焗酥皮,薯仔質素好軟熟有少少似薯蓉,整體好好食。

餐飲就叫左熱咖啡同凍檸茶,餐廳都有白、咖啡方糖選擇,而且更送上曲奇配送,有曲奇,朱古力曲奇和蛋白餅。
芒果熱情果雪葩

甜品方面,我們加了一個跟餐甜品(+50),是日甜品是芒果熱情果雪葩,賣相好靚,蛋糕食到的芒果和熱果味都好香甜,中間夾住的一層是冰凍的雪葩,旁邊都有一片的芒果雪葩,感覺好透心涼。
法式蘋果批配蘋果雪葩

法式蘋果批配蘋果雪葩($68),這份甜品的底層有一個撻放上一片片的蘋果,還有粒粒的蘋果蓉,上面有蘋果味的雪葩,整體都焗得好香。
2018-10-24
$550 (Dinner)
Celebration
M6級和牛肉眼扒配菠菜及奶油焗薯仔
芒果熱情果雪葩
法式蘋果批配蘋果雪葩
2018-11-02 3439 views
今天和V慶祝生日,同事介紹了一間在觀塘的星級餐廳, 這間來自法國西南部的米芝蓮一星餐廳,提供糅合傳統及新派法國菜,好期待啊!餐廳設計走簡約風格,座位頗為寬敞,唔會有太嘈雜的感覺,和閏蜜傾密計最理想open kitchen, 一目了然Set Dinner包括Starter, Main Course, Regular Coffee or Tea 和Dessert of the day/cheese Platter自家製法包配埋銀魚柳蒜蓉蛋黃醬,提昇了麵包的美味,芝士條酥脆,芝士味濃Starter ~法國干邑龍蝦湯~湯底順滑而充滿濃濃的龍蝦香味,還有淡淡的干邑酒香,每喝一口都有新鮮的龍蝦肉,露筍和甘筍,真材實料,極美味!Higly recommendedStarter~法式鵝肝焦糖燉蛋~鵝肝醬燉蛋,口感十分軟滑creamy,鵝肝鮮味十分濃郁,還有焦糖和酸莓醬在表層解膩,十分美味還可以配埋脆脆的多士一起吃,口感豐富Main Course~波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁~每一條爽口彈牙的扁意粉都掛滿濃濃的龍蝦汁,新鮮龍蝦肉勁多,一D都唔 吝嗇勁大隻龍蝦鉗肉,好鮮甜,仲有海水味Main Course~M

open kitchen, 一目了然

Starter~法式鵝肝焦糖燉蛋
~鵝肝醬燉蛋,口感十分軟滑creamy
,鵝肝鮮味十分濃郁,還有焦糖和酸莓醬在表層解膩,十分美味
還可以配埋脆脆的多士一起吃,口感豐富

勁大隻龍蝦鉗肉,好鮮甜,仲有海水味

Main Course~M6和牛肉眼扒伴菠菜及奶油焗薯仔~M6和牛肉質鮮嫩,牛味濃,煎得外脆內juicy, 切開裏面,仍然係嫩紅色,肉汁勁多,是我近期食過最美味的肉眼扒

薯蓉弄成千層蛋糕狀,表面煎得脆脆,裏面薯味十足,亦充滿牛油的香味,值得一讚

desert:
法式蘋果批配蘋果雪葩~蘋果蓉帶點肉桂香味,酥皮底軟中帶韌,再加上酸酸的蘋果雪葩,好fresh!

飲埋2個drink真係啱啱好!呢間餐廳完全無令我失望!用中等的價錢食到那麽高質的食物,真是物超所值

2018-10-18
Celebration
Birthday
  • M6和牛肉眼扒拌菠菜及奶油焗薯
  • 鵝肝焦糖燉蛋
  • 法國干邑龍蝦湯
  • 波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁
2018-10-31 278 views
今日朋友生日,近觀塘返工,知道有間西餐廳唔錯,所以book定枱同個friend慶祝。一入到餐廳氣氛唔錯,燈光亮度適中,唔會過暗,其實真係好怕餐廳太黑,仲有就係音樂唔會過嘈,可以好好同朋友傾下計。講到主菜方面,呢間餐廳個set dinner 有不同款式,應該好岩唔同口味嘅人,就好似我朋友佢唔好牛肉,佢叫番呢間店嘅signature 西班牙黑毛豬豬扒。先講前菜,店家奉上嘅麵包配上特製蛋黃醬,真係好好味,我同朋友不知不覺食咗大半客,爭啲唔記得留肚食後面主菜!加上我㨂咗好吸引嘅法式鵝肝焦糖燉蛋,佢脆皮加埋混入鵝肝嘅燉蛋,味道濃郁香滑,果然係好正嘅前菜!講番我朋友嘅主菜,豬扒煎得香口粉嫩,加上配味獨特,果然係招牌菜。講到我就當然叫咗M6和牛肉眼扒啦!真係好好好好味!煎得外脆內香,一咬落去肉汁好重牛味,食到好感動。配上智利15年紅酒,夾到無得頂!今次真係好滿足,我真心推介呢間餐廳,下次節日要再同老婆食多次啦。

2018-10-26 417 views
今日是我同老公銀婚纪念日😍😍我地去左觀塘一間法國米芝蓮星级西餐廳慶祝!一人叫左個set dinner前菜方面我點咗個蝦露筍橙沙律,老公點左凍肉拼盆配酸青瓜,沙律好清新好開胃,蝦肉彈牙爽口、醬汁好正!凍肉拼盤好多類既火腿,岩曬想試新味道既老公自制沙律醬不得了,令我食曬成盤包主菜我點咗一個M6和牛牛扒, 肉味濃,肉質唔錯,五成熟岩岩好火喉!賣相好靚老公點左個 波士頓龍蝦闊條麵, 個意粉有啲驚喜,做得都好出色,龍蝦汁好香, 龍蝦好新鮮,咬落彈牙有鮮味!甜品有朱古力mousse蛋糕配雲呢拿雪糕靚到唔捨得食!朱古力蛋糕點啲雪糕食,勁正!想encore同埋仲有士多啤梨version😍凍餅好好食呀!唔會好濟,雪糕好濃士多啤利味!呢餐飯我地好滿意!最緊要環境仲要好浪漫
今日是我同老公銀婚纪念日😍😍
我地去左觀塘一間法國米芝蓮星级西餐廳慶祝!

一人叫左個set dinner

凍肉拼盤好多類既火腿,岩曬想試新味道既老公

自制沙律醬不得了,令我食曬成盤包

賣相好靚

甜品有朱古力mousse蛋糕配雲呢拿雪糕

靚到唔捨得食!朱古力蛋糕點啲雪糕食,勁正!想encore

呢餐飯我地好滿意!最緊要環境仲要好浪漫

朋友說觀塘區有一間米芝蓮餐廳,起初我還以為她說笑,試完之後果真與別不同,冇介紹錯店內環境格調高尚,甚至覺得有法國🇫🇷小鎭餐廳情懷,皮革椅桌分外高檔今晚我倆選擇了餐廳🍴的Set Dinner,價錢由二百元至四百元不等,任君選擇餐前麵包賣相極精緻,脆脆的麵包條和軟硬度適中的法包,再配上特製的芝士醬,前菜已突顯高水平餐湯係忌廉南瓜濃湯伴香烤帶子,服務員在客人面前把湯加入碟內,濃濃的南瓜香氣四溢,視覺和味覺同時享受,服務真周到主菜我揀咗波士頓龍蝦扁意粉,是用龍蝦汁伴食,絕對貨真價實,龍蝦味濃郁,意粉掛汁的效果十分理想,而且軟硬適中,每一啖都令我品嚐到龍蝦的鮮味還有大大隻的波士頓龍蝦蟹鉗,啖啖肉,吃得滋味,感覺幸福另一主菜M6和牛肉眼,配上奶油焗薯,五成熟,M6級數肉脂比例最理想,肉味十足入口溶化,無得彈甜品🍮也十分有特色,紅酒🍷蘋果和燴梨子,絕對非一般的甜品,伴著雪糕,冷靜與熱情之間游走,令人十分陶醉,非常愉快的一個晚上

還有大大隻的波士頓龍蝦蟹鉗,啖啖肉,吃得滋味,感覺幸福
$500 (Dinner)
2018-10-22 1542 views
旅行期間已經約好友人去觀塘食晚飯,很多年前她在觀塘廣場上班,之後甚少機會再來,所以順道在附近逛逛,觀塘區食肆多,豐儉由人,這次希望選一間食物質數好一點,價錢中等又坐得舒服的食店(我們選了舒適的卡位坐),日常工作繁忙,久不久找個寬敞舒服的地方聚聚,想食想傾,消消壓力,人都開朗!經朋友推介觀塘有間水準高的法國菜,聽說在法國是米之蓮西餐廳,看過食評, 大約價錢與環境,反正由地鐵站走過去只數分鐘,就去試試吧。晚餐價錢在$198 - $468之間,有湯或沙律或前菜,主食,再加餐茶,甜品只需加$50便可品嚐,我們點了兩份晚餐。任添的麵包3款麵包都是熱的,合桃麥包較硬身但很香,蘸湯會易食一點,友人讚好,白包脆口可直接食,脆條鬆化,3款包點也好味,而且是無限任加,食多轉都好。帶子南瓜湯我兩前菜均點餐湯,待應先上的是淨帶子加麵包粒,然後在我們面前把湯倒入碟中,直至倒完,看到湯底有一定濃度,湯濃又有南瓜香,加上軟嫩的帶子,好味!我們還邊飲邊配法包,想不到已飽了三乘。慢煮牛筋條伴印度香米•野菌•新鮮蔬菜及日式燒汁 $288用上湯煮成的印度飯,加了野菌同煮,入口的飯有濃郁的菇菌味,牛筋條慢煮後腍嫩非常,雖少了

任添的麵包

帶子南瓜湯

我們還邊飲邊配法包,想不到已飽了三乘。

慢煮牛筋條伴印度香米•野菌•新鮮蔬菜及日式燒汁 $288
用上湯煮成的印度飯,加了野菌同煮,入口的飯有濃郁的菇菌味,牛筋條慢煮後腍嫩非常,雖少了一點咬口,但非常入味,帶甜味的日本燒汁本來會單薄,在慢煮後已變得相當醇厚,黏滿在牛肉面,好味!

為何牛筋條沒有了牛筋骨?
chef 傾談時得知,慢煮4小時後把骨頭取走,讓客人切食容易,真是細心!

西班牙黑毛豬豬扒伴什椒蓉及肉汁 $328
一整件的豬扒已為客人切細,加上肉汁,豬扒有點點豬肉味,有咬口,不韌,伴上混入松露醬的薯蓉同食或什椒蓉同食,兩者都可食出豐富的層次,充足的蔬菜:蘆筍,雜菌,粟米仔,小甘筍,慢食是對身體各方面也有益,我倆真的慢慢在品嚐。

本來應該加份甜品,但我們都食飽了,餐飲也點檸檬水幫助消化呢!
2018-10-15
$372 (Dinner)
  • 帶子南瓜湯
  • 慢煮牛筋條伴印度香米•野菌•新鮮蔬菜及日式燒汁
2018-10-17 713 views
事隔一年再次來到位於觀塘的 *法國米芝蓮星級西餐廳Briketenia。地點方便,觀塘開沿道出口直行過馬路轉左再行1分鐘便到,完全不難找。裝修有氣派,但適逢當晚是下雨天所以人流比平日少了,令三千尺面積的Briketenia顯得冷靜了,都是天氣的錯!先來餐前面包(法包外脆內鬆軟還有余溫;酥皮條好酥脆) 配 銀魚柳鱈魚蛋黃醬,醬味道特別豐富,淡香而不膩,好吃,令人想再加添麵包。再點每人一個set dinner: STARTER 《法式鵝肝焦糖燉蛋 +$30》有酸莓醬和焦糖脆面,燉蛋質感的下層十分香滑,有濃濃的鵝肝鮮味,酸莓醬正好減輕其膩感。將鵝肝brulee加上酸莓醬放上薄脆的法國多士乾上一併入口,口感更佳;伴碟的沙律菜亦很新鮮。MAIN Course 《M6級和牛肉眼扒拌菠菜及奶油焗薯仔 $468》牛扒好腍,輕輕就能切開,肉汁極豐富,中間嫩紅,牛扒入味,入口嫩腍,肉味越嚼越出,近期食過最高質最好食的牛扒;還配有一個似千層面的”千層薯”,奶油味香濃,製作十分有心思。《朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $68》流心心太軟,入口還是新鮮熱辣辣的,伴上雪糕,一冷一熱口感層次,還伴有新鮮士多啤梨解膩。__

再點每人一個set dinner:

《朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $68》

_________________

STARTER

《忌廉南瓜濃湯伴香烤帶子》
帶子先新鮮煎 帶子和湯分開上 店員會幫忙倒上,濃稠度剛好不會過於creamy,香濃南瓜味。

《西班牙黑毛豬豬扒伴什椒蓉及肉汁 $348》
西班牙黑毛豬的肉質粉嫩,肉質嫩腍完全不韌,而且帶點爽口,每口都嚐到有肉汁,沒有油膩感,是一般西餐店中難找到的高水準!

伴碟中的薯溶滑溜有牛油香,不是成品。

《法式蘋果批配蘋果雪葩 $68》
蘋果肉煮至入味軟腍,有肉桂的香,上面再放有蘋果雪葩,冰凍又帶微酸很減膩感;酥皮底軟得軟身煙韌有口感,整體實在不錯。

誰說觀塘沒有星級餐廳,這間絕對值得再來!

大廚說他在附近開了一間自助餐餐廳,還就快開張,真令人期待!
2018-10-10
$500 (Dinner)
2018-10-09 2960 views
BriKetenia - 來自法國西南部,一間以家族式經營的餐廳,在2010年曾獲法國米芝蓮一星榮譽,竟然在觀塘工業區開設他們全球第一間海外分店,並提供 Casual French Fine Dining, 價錢取價合理,食物有水凖,期望香港的分店都能夠做到有「星」有色。不要以為法國星級餐廳一定是高不可攀,這𥚃除了價錢公道外,餐廳裝修得平易近人,加上侍應親切的服務,令客人可以享受一個愉快的用餐體驗。Set Dinner - 價錢由$198 - $468 不等,視乎主菜價格而定。晚餐包括 Starter, Main Course, Regular Coffee or Tea, 加$50 Dessert of the day/Cheese Platter (3-types),加$20 升級至 latte/cappuccino。Complimentary bread👍👍👍👍兩款麵包,包括法包和芝士酥,配合自家調製的銀魚柳蛋黃醬,令麵包更加美味。我還禁不住 refill 了多一籃麵包。Starter - 生吞拿魚片伴法式醬汁👍👍👍👍👍要做到出色的 Tuna Carpaccio, 首要條件是食材

👍👍👍👍👍
Starter - 生吞拿魚片伴法式醬汁

要做到出色的 Tuna Carpaccio, 首要條件是食材新鮮,吞拿魚必需用上壽司級別的食材製作和處理。這個生吞拿魚片,每片大小厚薄一式一樣,粉嫩色澤的吞拿魚配合自家製的招牌牛油果蕃茄醬及新鮮的沙律菜,就成為一個鮮味滿瀉的前菜。

Starter - 鮮蝦沙律伴鮮果柑橘沙律

沙律有四隻大蝦,簡單以黑椒和鹽調味已可凸顯蝦肉的鮮味。配以新鮮沙律菜、露荀、車厘茄和甜橘,味道酸甜,令胃口大開。

主菜 - 慢煮牛肋條伴印度香米、野菌、新鮮時蔬及日式燒汁 ($328
主菜 - 慢煮牛肋條伴印度香米、野菌、新鮮時蔬及日式燒汁

由於用慢煮處理,牛肋條入口軟滑,牛肉味濃厚。但最吸引我的卻是伴在碟邊的野菌印度香米,印度香米飯粒分明並帶有淡淡的野菌香氣,與味覺濃郁的牛肉有著互補的作用,更可以從中看到㕑師在材料配搭方面的心思。
主菜 - 慢煮牛肋條伴印度香米、野菌、新鮮時蔬及日式燒汁

主菜 - 時令鮮魚伴帶子、油封蕃茄及海龍皇汁($328)
👍👍👍👍👍
主菜 - 時令鮮魚伴帶子、油封蕃茄及海龍皇汁

今天的時令鮮魚是法國鯛魚,鲷魚的外皮煎至金黃香脆,雪白的魚肉鮮嫩甜美,調味方面用了海鹽撒於魚的外皮,海鹽天然的鹹味簡單帶出鲷魚的鮮味。配菜還有油封番茄、薯蓉和新鮮蔬菜。另外還配有一大粒帶子,帶子表面煎香,厚厚的肉身還保持鮮嫩多汁,吃的時候還可以跟鮮味的海鮮汁一起吃。

甜品 (+$50)

是日甜品是Tiramisu 配自家製云呢拿雪糕,蛋糕味道香甜醇厚,但口感比較有點實, 雪糕很滑又很香, 但很快溶,所以要急急吃。

Coffee or Tea

餐後配合一杯咖啡和 Pepper mint tea, 還有三款 complimentary 的三色甜點, 令晚餐留下一個甜蜜的結束。

門面

內在環境
從用餐區可以看到廚師在廚房內準備食物的情況

餐牌
2018-10-08
$416 (Dinner)