2018-02-06
其實自己都算是半個觀塘人,因家人在觀塘工作,時常會去找他們食飯,APM內的餐廳,很多工厦的樓上cafe都試過,而位於成業街電訊一代廣場的BriKetenia 更是我午餐的首選。但印象中晚餐好像只吃過一兩次,今晚家姐話請我食晚飯,又要就佢喺觀塘,好自然揀左呢間我自己非常喜愛的餐廳,有大食大嘛。餐廳環境係以舒適為主,而大塊玻璃後面的open kitchen亦清楚表明店方對佢地烹調食物的地方充滿信心,顧客可以完全的望到自己放入口的食物是由一個整潔的廚房炮製出來的。印象中佢地晚餐都係set dinner為主,今晚見到有一個tasting menu, 梗係要一試,而佢的tasting menu 主菜係二揀一,我同家姐兩個人,正好兩樣都試哂。先來一個餐前小食,Amuse Bouche, 風乾火腿配上一小塊脆面包,簡簡單單但不失風味。頭盤 Salmon Gravlax, 幾片非常肥美三文魚,配上一點beetroot,不會令你太飽但剛好刺激起你的食慾。來到此餐廳,有一樣食物是絶不能錯過的,麵包。這裡的麵包每次帶新朋友來都同樣的讚不絕口,外脆內軟,配上他們自家製落了anchovy的麵包醬,每次我都食到停
來到此餐廳,有一樣食物是絶不能錯過的,麵包。這裡的麵包每次帶新朋友來都同樣的讚不絕口,外脆內軟,配上他們自家製落了anchovy的麵包醬,每次我都食到停唔到口。
Lobster Bisque 龍蝦湯,他們serve的方法是先上一個放著龍蝦肉的碟,然後再把湯倒進去。湯底有很濃郁的龍蝦味,配上爽口鮮甜的龍蝦肉,很滿足。有時我在這裡食lunch都會加錢轉這個湯的。
Slow Cooked Bresse Chicken Breast 雞胸係一樣幾難煮得好食的東西,尤其東方人食雞,肉質滑係第一樣先決條件,而雞胸係最難煮得滑的,呢度用上slow cooked的方法,用刀一切,已feel到幾對辨,入口果然係比平時食的雞胸滑很多,配上汁醬,仍食到雞肉的鮮味,很出色的一道主菜
另一道主菜係 Pan Seared Royal Seabream,Scallop, 帶子咬落很鮮味,不會死實實,完全睇出廚師的功夫。至於塊魚,本人對魚麻麻地,所以冇食,但家姐話都好好食。
其實食到呢度都已經幾飽下,但餐廳仍預備了幾款甜品,每一款都各有特色,兩款配上雪糕的甜品主菜都以清新為主,不會太甜,而三樣甜點就相對濃味少少,配上香濃的即磨咖啡,剛剛好,令食客好有層次感的去完成整頓晚餐。
成個tasting menu都好完美,如果夾硬要搵一個挑剔的地方,我會建議餐廳在此tasting menu 上配上相對的餐酒配搭,配酒和不配酒兩個價錢,可給食客多一種享受,如果有的話,我一定會再來一次感覺大滿足之旅。