其實自己都算是半個觀塘人,因家人在觀塘工作,時常會去找他們食飯,APM內的餐廳,很多工厦的樓上cafe都試過,而位於成業街電訊一代廣場的BriKetenia 更是我午餐的首選。但印象中晚餐好像只吃過一兩次,今晚家姐話請我食晚飯,又要就佢喺觀塘,好自然揀左呢間我自己非常喜愛的餐廳,有大食大嘛。餐廳環境係以舒適為主,而大塊玻璃後面的open kitchen亦清楚表明店方對佢地烹調食物的地方充滿信心,顧客可以完全的望到自己放入口的食物是由一個整潔的廚房炮製出來的。印象中佢地晚餐都係set dinner為主,今晚見到有一個tasting menu, 梗係要一試,而佢的tasting menu 主菜係二揀一,我同家姐兩個人,正好兩樣都試哂。先來一個餐前小食,Amuse Bouche, 風乾火腿配上一小塊脆面包,簡簡單單但不失風味。頭盤 Salmon Gravlax, 幾片非常肥美三文魚,配上一點beetroot,不會令你太飽但剛好刺激起你的食慾。來到此餐廳,有一樣食物是絶不能錯過的,麵包。這裡的麵包每次帶新朋友來都同樣的讚不絕口,外脆內軟,配上他們自家製落了anchovy的麵包醬,每次我都食到停

來到此餐廳,有一樣食物是絶不能錯過的,麵包。這裡的麵包每次帶新朋友來都同樣的讚不絕口,外脆內軟,配上他們自家製落了anchovy的麵包醬,每次我都食到停唔到口。

Lobster Bisque 龍蝦湯,他們serve的方法是先上一個放著龍蝦肉的碟,然後再把湯倒進去。湯底有很濃郁的龍蝦味,配上爽口鮮甜的龍蝦肉,很滿足。有時我在這裡食lunch都會加錢轉這個湯的。

Slow Cooked Bresse Chicken Breast 雞胸係一樣幾難煮得好食的東西,尤其東方人食雞,肉質滑係第一樣先決條件,而雞胸係最難煮得滑的,呢度用上slow cooked的方法,用刀一切,已feel到幾對辨,入口果然係比平時食的雞胸滑很多,配上汁醬,仍食到雞肉的鮮味,很出色的一道主菜

另一道主菜係 Pan Seared Royal Seabream,Scallop, 帶子咬落很鮮味,不會死實實,完全睇出廚師的功夫。至於塊魚,本人對魚麻麻地,所以冇食,但家姐話都好好食。

其實食到呢度都已經幾飽下,但餐廳仍預備了幾款甜品,每一款都各有特色,兩款配上雪糕的甜品主菜都以清新為主,不會太甜,而三樣甜點就相對濃味少少,配上香濃的即磨咖啡,剛剛好,令食客好有層次感的去完成整頓晚餐。

成個tasting menu都好完美,如果夾硬要搵一個挑剔的地方,我會建議餐廳在此tasting menu 上配上相對的餐酒配搭,配酒和不配酒兩個價錢,可給食客多一種享受,如果有的話,我一定會再來一次感覺大滿足之旅。

2018-02-06 2737 views
說是法國南部的米芝蓮一星餐廳來到香港開業,選址於觀塘,所以也是抱著半信半疑的態度去試試究竟。看見這裡周末和周日有下午茶供應,而且價錢很相宜,便帶媽媽來享受一下。門口較隱蔽,要行進一步看到霓虹燈招牌才確認沒有走錯。餐廳比在門口看來寬敞,可看得見廚房裡面也很大,乾淨企理、設備齊全,真的有高級廚房的格局。下午茶時段有下午茶餐,可選甜點、三文治和意粉,售價數十元到百多元不等。我們是日是衝著afternoon tea set來,原來也有一人份和二人份之分,當然後者更為花算。$218 for two比很多有afternoon tea的餐廳算是很親民,沒有米芝蓮餐廳的架子。雖然不放於三層架上,而是鹹與甜點分開以兩塊黑板端上,但沒有減少其吸引力。鹹點一共有四款:mini burger, 黑松露芝士火腿三文治, 煙三文魚多士和金文拔芝士多士。黑松露芝士火腿三文治比想像中出色,用上巴馬火腿和Edam cheese,絕對不是普通的即食火腿和獨立包裝車打芝士貨色。在烤熱成有條紋的麵包裡再塗滿了一層黑松露蓉,香氣撲鼻之餘更加是真材實料地有咬口,加以提昇了巴馬火腿的鹹香。迷你漢堡可也不迷你,厚厚的漢堡非常足料,牛

門口較隱蔽,要行進一步看到霓虹燈招牌才確認沒有走錯。

迷你漢堡可也不迷你,厚厚的漢堡非常足料,牛肉多汁濃味,而且很有咬口;新鮮番茄片和生菜則令牛肉不那麼膩。

兩款多士都是以法包作底,外層煙韌內裡鬆軟,小小的法式麵包也做到這麼出色,不愧是法國摘星餐廳。煙三文魚鮮味十足,不會過鹹,魚油豐富,令人齒頰留香。
金文拔芝士 (Camembert cheese) 外層煙韌內裡軟滑,要知道在香港吃這麼大塊的芝士切件絕不便宜,這裡真的非常足料。廚師還貼心地在芝士上加了一口紅莓果醬,點綴賣相之餘,實際作用是令大塊芝士不會太膩口,以酸甜味道中和一下芝士的鹹香。不過始終金文拔芝士比較濃味,在香港未必很多人懂得欣賞,與其重料將大塊芝士就這樣送多士進食,個人認為可能切小一點跟煙三文魚知成為一個多士味道更為豐富和易入口。

甜點份量也是超級多,款式豐富,無論是我還是媽媽作為不同年齡層的女性都一致看得心花怒放。

我們先吃英式提子鬆餅,其原個均勻烘熱才端上已經非常加分,因為這會令牛油香更重、外更脆內更鬆軟。雖然這裡serve的也是鮮忌廉而不是scones應配的clotted cream,不過吃得出這裡的是自家新鮮打的忌廉而非現成whipping cream,奶香幼滑,以鮮忌廉來說算是高質。配合有果肉的果醬,又不會太死甜,即使鬆餅裡有提子乾仍不會過甜,無論味道、溫度還是鬆化程度都要比連鎖甜品店的afternoon tea要好。

盛著焦糖燉蛋的杯子寫著是Paul Lafayet,不知是否有關係,但味道可是同樣出色。面層薄薄的一層焦糖晶瑩乾脆,藏在下面的燉蛋嫩滑,且吃得出是用雲呢拿籽而非雲呢拿香油調味,香而不死甜。上面的兩顆新鮮紅桑子更是精髓所在,其酸味跟焦糖的甜相互配合,令味道不再那麼單一。

後面的名為Bloody Mary,但其實是沒有酒精成份的,而是朱古力慕絲小蛋糕。外層coated with chocolate ganache,內裡則是silky smooth chocolate mousse。雖然是雙重朱古力,但一點也不會過甜,而且可可味香濃還帶少許應有的苦味,才是高質素和高純度朱古力的口味。
前面的是熱情果乳酪圓餅,上層是熱情果醬果凍,中層是乳酪,而底層是牛油餅底。三層層次分明,酸甜果味、黏稠奶味與牛油脆餅相互配合,味道豐富且很搭,即使吃得很飽了還是能不知不覺慢慢將它消滅。
最頂層的是用紅桑子做成的煙韌糖絲,能看也能吃,酸味更讓人開胃。加上灑在上面的椰絲,的確帶點椰香得來也增添口感。

另外沒有close-up的還有tiramisu和macaroons。
Tiramisu的芝士很creamy,espresso的咖啡味道濃郁,酒味適中,配合均勻灑在頂部的可可粉,是很稱心的一件傳統甜點。
Macaroons是由這裡的廚師新鮮焗製,有很多款不同味道。是次試的是焦糖、杏仁、朱古力和檸檬。馬卡龍保持得夠乾身,咬下去蛋白外層仍然脆口。很欣賞這裡的馬卡龍完全不死甜,並且帶其口味應有的香而不人工。我倆一致最喜歡的是檸檬味,酸甜適中,味道突出,果味香濃。

礙於這個afternoon tea set足料得讓我們十分之飽,所以未能試試這裡的奶茶,而選了檸檬茶作結。最後的茶反而有少許要挑剔的地方,就是檸檬片應該跟紅茶分開上。雖然紅茶底不澀,檸檬片也新鮮,所以喝下去也沒太大影響。不過若咖啡糖和白糖都是用方糖的規格的話,沒能做到上述的就是有點美中不足。

雖然這裡沒有三層架的光環,可是食物非常高質素而豐富,可謂實而不華。以這個價錢來說,份量也是物超所值,性價比高,一定會再來。
$120 (Tea)
  • Afternoon tea set
今天是我和男朋友的周年紀念,特地來到這裏一嘗星級大廚的手藝。之前都聽過朋友說這裏的西餐不錯,而且網上都有不少高評價,所以我們一早訂了位,來享受這個浪漫的二人晚餐。餐廳雖然位於觀塘工業大廈,但內裏的裝潢很高級的感覺,由外牆,椅桌,甚至燈光都足以媲美一些高級的西餐廳。其實現時很多隱蔽而且高質素的餐廳都位於工業大廈裏面,正等待食客去發掘。這裏有很多set dinner選擇,我和男朋友兩人各點了一個。set dinner包括一個前菜,主菜,餐飲,更可以加錢品質這裏很出色的手製甜品。餐包麵包很鬆軟,焗得香脆。配上旁邊的酸忌廉芝士醬,很清新,香草味濃郁。本身以為芝士條會很硬,但原來很鬆脆,像酥皮的感覺,好吃。栗子忌廉湯店員在上枱時才把忌廉湯淋下。我看見當中打出來的起泡令到忌廉湯更加creamy。想不到栗子和忌廉的配搭會如此搭檔。忌廉的軟滑,加上栗子的香氣,奶味十足,順滑順口。湯裡更有一粒粒的栗子增添口感。想不到一客餐湯已給我如此大的驚喜。白酒汁煮時令法國藍青口藍青口不算大隻,反而小小的一隻更吸收白酒汁的香氣。藍青口好鮮甜,有淡淡的海水鮮味,加上香草,鮮甜無比。鵝肝焦糖燉蛋這一個是餐廳得必點菜式,是

餐包

本身以為芝士條會很硬,但原來很鬆脆,像酥皮的感覺,好吃。

鵝肝焦糖燉蛋

這一個是餐廳得必點菜式,是招牌菜。燉蛋上面加上了一些紅莓醬,能夠減低鵝肝燉蛋得膩感。
最好的食法就是要配合旁邊的香脆多士,麵包的香脆加上燉蛋的軟滑,讓味蕾帶來衝擊。

時令鮮魚伴帶子及普羅旺斯雜燴
法國鯛魚伴帶子及普羅旺斯雜燴

今天的時令鮮魚是法國鯛魚,味道鮮甜肥美,魚油分布平均,所以香煎過後味道香濃,濃郁滋味。
香煎過的帶子把肉汁鎖在裏面,使帶子充滿海水鮮味,爽口彈牙。

鯛魚的魚油和帶子的香甜全落在普羅旺斯雜菜之中,使本是平淡的蔬菜變得不平凡,精華都在蘆筍裏面。

西班牙黑毛豬扒伴紫薯蓉及小甘荀
西班牙黑毛豬扒伴紫薯蓉及小甘筍

餐廳選用西班牙黑毛豬是因為西班牙豬味道濃郁,肉質結實,但也不會鞋口。黑毛豬經過香煎後,使外面變得焦香,肉味更加濃郁。
裡面仍保持些少粉嫩感覺,時間烹調得剛剛好。

旁邊配的是紫薯蓉,味道香甜,軟滑。比一般薯蓉感覺健康,不會太膩。

法式千層酥蛋糕伴士多啤梨雪糕

千層酥很香脆,每一片千層酥裡都清楚看見一層層的。裏面的吉士軟滑,上面的新鮮水果毫不吝嗇,有士多啤梨,藍莓,紅莓等等。
旁邊的士多啤梨雪糕有淡淡的草莓香氣,不會太甜,與千層酥一起吃,配合得很好。

焦糖燉蛋伴芒果雪葩

焦糖燉蛋,蛋味香濃。上面的焦糖很脆,芒果雪葩夠冰凍,清爽,作為飯後甜品一流。

這間餐廳真的一試難忘,以高級西餐來說,這裏每人都不用$400,性價比高!想著可以情人節再來一試!
2018-01-25
$350 (Dinner)
法國鯛魚伴帶子及普羅旺斯雜燴
西班牙黑毛豬扒伴紫薯蓉及小甘筍
2018-02-02 197 views
觀塘依個食區愈戰愈精彩連 michelin 星級大廚開 ge 法國餐廳都有~餐廳裝修都幾 decent, 好似去 o左中上環 o甘當然價錢就平一截 la餐前 ge 麵包用個 bread bag 袋住有酥脆 ge grissini 同 ciabatta 包自家製 ge sauce 酸咪咪好好味! set dinner ge starter 揀 o左個 scallop carpaccio帶子本身好鮮甜, 而上面 ge tomato salsa 就帶酸作為前菜酸酸甜甜好清新, 好適合~另一個 starter 係鵝肝 “creme brulee”無論做法定賣相都有 d 似 creme brulee ga 面頭有層薄脆 ge 黃糖同 raspberry jam下面鵝肝順滑不油膩未食過 o甘樣整 ge 鵝肝呢, 好值得加 $30 試下~見都多食評讚依度 ge 龍蝦 itemmain course 揀 o左龍蝦扁意粉食龍蝦最麻煩就係 d 殼拆好哂肉真係好, haha個龍蝦汁真係濃郁 ge lobster bisque條條意粉都充滿龍蝦鮮味 fish of the day 係鯛魚早一排食唔少鯛魚刺身同
觀塘依個食區愈戰愈精彩
連 michelin 星級大廚開 ge 法國餐廳都有~
餐廳裝修都幾 decent, 好似去 o左中上環 o甘
當然價錢就平一截 la

餐前 ge 麵包用個 bread bag 袋住
有酥脆 ge grissini 同 ciabatta 包
自家製 ge sauce 酸咪咪好好味!

作為前菜酸酸甜甜好清新, 好適合~

無論做法定賣相都有 d 似 creme brulee ga

面頭有層薄脆 ge 黃糖同 raspberry jam
下面鵝肝順滑不油膩
未食過 o甘樣整 ge 鵝肝呢, 好值得加 $30 試下~

見都多食評讚依度 ge 龍蝦 item
main course 揀 o左龍蝦扁意粉

食龍蝦最麻煩就係 d 殼
拆好哂肉真係好, haha
個龍蝦汁真係濃郁 ge lobster bisque
條條意粉都充滿龍蝦鮮味

fish of the day 係鯛魚
早一排食唔少鯛魚刺身同日式料理
今次就想試法式煮法, haha
魚皮都煎得幾香脆, 魚肉嫩滑
而且份量好大方呢

魚係下面係 ratatouille 普羅旺斯雜燴
有好多種蔬菜, 好食, 顏色又靚

食埋 dessert 都係加 $50
依個係芒果乳酪蛋糕
旁邊 ge sorbet 都整成芒果狀呢

今次係真 ge creme brulee

最後仲送 o左 petit four
朱古力曲奇好香濃同脆
2018-01-31 207 views
朋友一直好奇法國米芝蓮三星既餐廳點解會開係觀塘,所以就帶我去試下係咪真係米芝蓮級數。餐廳好近APM,都幾方便,而且地方夠大,坐得舒服。weekday晚上去到食客唔多,幾適合情侶黎。麵包籃烘熱左嘅法包外脆內軟,配自家製嘅蛋黃醬,估唔到咁夾另外芝士酥條好香脆,有芝士咸香好快比我地清哂。生帶子片配蘆筍片及蕃茄莎莎個presentation做得好精緻,帶子鮮甜,蕃茄莎莎食落好清新開胃。法國干邑龍蝦湯上碟時侍應細心提醒我地隻碗好熱,可以keep住碗湯嘅溫度。未飲已經聞到香濃嘅龍蝦鮮味,果然真材實料,個種鮮甜濃郁嘅味道真係唔係間間餐廳做到。北海道帶子三文魚串燒 一開頭點依個係因為覺得健康啲無咁肥膩,點知好有驚喜。帶子同蝦好鮮甜彈牙,三文魚好鮮嫩,熟度剛剛好,充滿魚油香。另外配菜都唔馬虎,好怕個啲好hea嘅西蘭花,所以我地都清哂啲配菜。波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁飲完龍蝦湯都未夠喉,要叫多個龍蝦意粉。個汁同個湯一樣係好香濃,龍蝦份量都多,唯一不足係意粉唔夠彈牙,唔係我最鍾意嘅口感。法式焦糖燉蛋其中一樣我最鐘意嘅甜品。蛋味勁濃,唔會太甜,又夠軟滑,諗起都想食。心太軟切開之後啲朱古力漿慢慢流出,外層嘅朱古力

麵包籃
烘熱左嘅法包外脆內軟,配自家製嘅蛋黃醬,估唔到咁夾
另外芝士酥條好香脆,有芝士咸香好快比我地清哂。

生帶子片配蘆筍片及蕃茄莎莎

法國干邑龍蝦湯
北海道帶子三文魚串燒
波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁

法式焦糖燉蛋
心太軟
切開之後啲朱古力漿慢慢流出,外層嘅朱古力蛋糕好鬆脆,加埋雲呢拿雪糕好夾。
最後以薄荷茶作結,可以幫助消化。
依個價錢係觀塘區都算貴,但係食物質素高,環境好,而且尖沙咀中環啲餐廳,下次好想試佢個afternoon tea
2018-01-28 208 views
作為觀塘地膽既我,今晚想搵間靜靜地環境又靚既餐廳同男朋友食飯,就醒起Briketenia 之前食過lunch,今次試dinner餐廳環境簡單舒服,有格調得黎又唔會太浮誇,我地後面既玻璃廚窗放滿左紅酒樽,加埋暗黃色既燈光好浪漫!廚房有面大既玻璃窗,我地仲可以睇住廚師準備,好開心!我地今次叫左兩個set dinner前菜芝士脆條,自家製香軟法包(仲熱架!)銀魚柳蛋黃醬是重點呀!好好味招牌菜:焦糖鵝肝醬,上面有raspberry 果醬,中和番鵝肝既油脂感呢個招牌菜好特別,上面層脆脆地既焦糖連埋香滑既鵝肝醬,連平時唔好鵝肝既我都覺得好正,加埋酸酸甜甜既果醬,口感好豐富!龍蝦湯待應將放左龍蝦粒同麵包粒既圓碟放係我地面前,將即場淋上香滑龍蝦湯,真係好正!個湯味道好濃,大推!主菜 美國dry aged肉眼扒,好重牛肉味,大廚介紹左點解,原來係因為經過dry process原本4kg既牛肉,抽走左多餘既水份,都變3kg,肉味當然更濃啦!美中不足係,我覺得略微熟左少少!另一個主菜文魚串燒燒得岩岩好熟,肉質鮮嫩擺設同伴碟都好靚,又可以放上網呃like la!紅酒燉梨,酒味勁重,係唔錯既甜品!另一個甜品係士

廚房有面大既玻璃窗,我地仲可以睇住廚師準備,好開心!

我地今次叫左兩個set dinner

前菜芝士脆條,自家製香軟法包(仲熱架!
)銀魚柳蛋黃醬是重點呀!好好味

龍蝦湯

個湯味道好濃,大推!

另一個主菜文魚串燒
燒得岩岩好熟,肉質鮮嫩
擺設同伴碟都好靚,又可以放上網呃like la!

紅酒燉梨,酒味勁重,係唔錯既甜品

另一個甜品係士多啤梨千層酥,亦都係高水準之作!

整體黎講真係觀塘區數一數二既餐廳!價錢都唔會太貴,兩個人埋單900蚊到!
值得一試!

2018-01-27 230 views
生日安排咗觀塘區睇戲,所以就喺附近搵嘢食, 上openrice見到呢間幾多笑面就揀咗佢。 叫咗兩個set dinner, 牛肝菌忌廉意粉同油封鴨, 個意粉味道不過不失但cp值唔高, 個油封鴨味道麻麻, 連埋個汁似茶記質素,呢個價錢好唔抵食。 可能我唔太識欣賞服務就麻麻, 嗰度有信用卡優惠滿300蚊有甜品送, 我叫個waiter上嘅時候佢話唔一開始講低就冇, 見我冇打算畀錢加甜品仲即刻叫我埋單。 兩個人食咗600蚊, 咁嘅價錢出尖東食仲好,冇下次

兩個人食咗600蚊, 咁嘅價錢出尖東食仲好,冇下次
2018-01-27 201 views
晚市套餐由$218起,已包括頭盤、主菜和飲品。我們坐的卡座很寛敞,私隱度高,卡座之間有隔版。點菜後,侍應先送來麵包籃。橢圓形麵包和鋪上芝士麵包條也是暖暖的,蘸上帶蒜味的蛋黃醬,美味得𣊬間便被我們吃光。侍應說麵包可免費追加,但我們怕吃一下主菜就沒有再點了。頭盤1: 生帶子片配蘆筍片及蕃茄莎莎擺盤見心思,生帶子上鋪上切成長條狀的露筍片和蕃茄莎莎醬,頂部插上墨魚汁片,旁邊還有一些沙律雜菜。墨魚汁片像紫菜般薄脆,整體味道清新。頭盤2: 法國干邑龍蝦湯湯碟內先放入龍蝦肉、蔬菜粒和麵包粒;侍應再將瓶中的龍蝦湯倒入碟中。龍蝦湯散發著濃郁干邑香氣,龍蝦肉爽甜彈牙。雖然要另加$50,但確實是物有所值。主菜1: 時令鮮魚伴帶子及普羅旺斯雜燴是日鮮魚是法國鯛魚,魚肉稔嫩。煎得微微焦香的帶子厚身,內層尚未熟透,很美味。普羅旺斯雜燴是南法特色菜肴,是以新鮮蔬菜制成的,味道清淡又不失鮮味。主菜2: 西班牙黑毛豬豬扒配紫薯蓉及小甘筍豬扒烹調至八成熟,肉質柔嫩、油潤甘香。紫薯蓉細滑,配菜的小甘筍、粟米芯和雜菌也不錯。
晚市套餐由$218起,已包括頭盤、主菜和飲品。

我們坐的卡座很寛敞,私隱度高,卡座之間有隔版。

侍應說麵包可免費追加,但我們怕吃一下主菜就沒有再點了。

頭盤1: 生帶子片配蘆筍片及蕃茄莎莎

墨魚汁片像紫菜般薄脆,整體味道清新。

頭盤2: 法國干邑龍蝦湯

主菜1: 時令鮮魚伴帶子及普羅旺斯雜燴

主菜2: 西班牙黑毛豬豬扒配紫薯蓉及小甘筍

豬扒烹調至八成熟,肉質柔嫩、油潤甘香。

紫薯蓉細滑,配菜的小甘筍、粟米芯和雜菌也不錯。

Dinner
2018-01-24 161 views
今日同男友去左呢間西餐廳食西餐,本身對法國菜冇咩特別喜好既我,食完又改觀左,首先餐前小食好多,就噤麵包都有兩款,一款芝士條,一款自製麵包,夠鬆軟,之後又再餅乾,巴馬火腿,再有沙律,之後主食西班牙飯加爐魚,最後再上自家製甜品─ 拿破崙。先講食物份量好適中,正好符合貴精不貴多,連男士都覺得夠飽,所以唔洗擔心份量太細唔夠食。之後食物既賣相相當精緻,特別係沙律同甜品,靚到好似畫噤,完全唔搭得食,味道方面都係要比個like,魚好鮮嫩,連平時唔食魚既我都食唔停,個飯更係少有既西班牙飯,"煙煙un un"。不過最驚喜既係上完甜品之後,仲會有三款小糕點(職員話食左會令人開心既糕點),包括細馬卡龍,小綿花糖同蛋糕仔。而再提既係室內環境有情調又傾到計,啱晒慶祝同周年紀念去

2018-01-22 216 views
星期日難得可以悠悠閒閒咁過諗住約個friend食tea set佢住觀塘區既話觀塘有間法國餐廳食tea set都幾好坐價錢又唔算好貴 就諗住試下去到發現餐廳環境都幾靜幾舒服打算叫2人tea setStaff仲好熱心咁同我地介紹個set有啲咩個set一上枱就覺得好大份冇食lunch既我地一定會飽咸點有三文治、2個toast同埋burgers甜點有macaroons, brownies, scones, Paul Lafayet 同埋芒果餅Staff仲建議我地食左Croque Monsieur (即係火腿芝士黑松露三文治)先第一啖食落去 已經有好濃既黑松露味芝士同黑松露好夾食完好開胃再食個burger個包好鬆軟牛肉好香 加埋少少芝士同蕃茄完全perfect match另外2個toast都好開胃三文魚好新鮮芝士果個好濃郁之後食甜點Macaroons同平時食開既唔同甜度適中 個餅都好脆Scones鬆脆食完好滿足芒果餅係芒果乳酪整既 酸酸甜甜個餅底仲好好食Brownies 好濃朱古力味身為朱古力控覺得好滿足Paul lafayet 好香好滑咁多樣野最鐘意食呢個食到停唔到口最後飲返杯earl gre
星期日難得可以悠悠閒閒咁過

好滿足好享受既星期日
2018-01-21
Tea
2018-01-20 1300 views
今天和好久沒見的朋友一起吃下午茶,搜尋之下發掘到在觀塘有隱世的法國餐廳,而且提供的 Afternoon Tea Set 看起來很吸引,所以就來一嚐BriKetenia 在觀塘電訊一代廣場1樓,由地鐵站走過去都十分方便。餐廳裝潢十分有格調,而且很有空間感我們點了 $218 的 High Tea Set for 2,很豐富呢💕急不及待先來嚐嚐咸點,有四款分別是迷你漢堡、Soft Cheese on Toast、煙三文魚多士和法式火腿芝士三文治店員先介紹我們趁熱吃這個 Croque Monsieur 法式火腿芝士三文治,咬下去發現裡面加了黑松露,酥脆的三文治配合風乾火腿和烘得軟綿半溶的芝士,味道非常香濃令人印象深刻🍔 Mini Burger 份量剛剛好,一口咬下去非常 Juicy好吃Afternoon Tea Set 必備的煙三文魚多士,賣相吸引又美味吃完高質的咸點令我不禁對接下來的甜點很高期望先嚐英式鬆餅,旁邊配撘了專配Scone享用的果醬和 clotted cream,咬下去表面很香脆,內裡暖和鬆軟☁️焦糖燉蛋很軟滑,奶味香濃吃到差不多尾聲,肚皮已經很滿足,再來一口芒果乳酪,為味蕾帶來一股

令人印象深刻

吃完高質的咸點令我不禁對接下來的甜點很高期望

焦糖燉蛋很軟滑,奶味香濃

吃到差不多尾聲,肚皮已經很滿足,再來一口芒果乳酪,為味蕾帶來一股輕盈清新的味道

在週末可以享受一頓豐富寫意的下午茶真的很幸福
Tea Set 看似樸實卻又默默蘊含廚師們實實在在的用心和誠意,份量和食物質素都令人非常滿意。而且店員服務很好,會細心解說Tea Set 的食物,絕對會再來訪呢
2018-01-18 286 views
去了幾日台灣,不斷去夜市掃街,食到有點膩,返到香港第一時間約了家姐去食返餐西餐,填補一下空虛感。這間位於觀塘電訊一代的Briketenia,主要是走中高檔次的法國菜,價錢由$300-$600不等。餐廳地點方便,鄰近觀塘站,地方寬闊,能空納百多人,除了平常午市及夜市外,亦有提供包場服務,平均每位約$500,價錢不會太貴。先來的是麵包,法包配蛋王醬,法包硬中帶軟且鬆,醬汁是有銀魚柳及蒜蓉做成的蛋王醬,銀魚味比較濃郁,反而蓋過了蒜味,但跟法包甚夾;另外的芝士酥條,芝士味濃郁且酥脆,細細條,不會太飽滯。餐前小食是巴馬火腿配蜜瓜及蟹肉醬千層酥,巴馬火腿不會太咸,帶有陣陣的風干肉油香,配上香甜的蜜瓜,能中和咸味感;蟹肉醬有些洋葱,咸鮮味比較重,千層酥很鬆脆。前菜是Salmon Gravlax,煙三文魚、黑魚子及紅菜頭,煙三文魚是自家煙薰,咸味適中又有淡淡的煙薰香,而且魚肉味鮮甜,加上黑魚子的咸香,整體非常鮮味,最後食埋塊紅菜頭,清甜去了咸味感,非常清新。湯是Lobster Bisque,店員先送上放有龍蝦肉、麵包粒及蘆筍的碟,之後再慢慢倒入龍蝦湯,湯有濃郁的蝦鮮甜味,龍蝦肉新鮮爽彈,湯裏面還有點牛
麵包
餐前小食
巴馬火腿配蜜瓜
蟹肉醬千層酥
Salmon Gravlax
湯是Lobster Bisque,店員先送上放有龍蝦肉、麵包粒及蘆筍的碟,之後再慢慢倒入龍蝦湯,湯有濃郁的蝦鮮甜味,龍蝦肉新鮮爽彈,湯裏面還有點牛油香味。
Lobster Bisque
其中一個主菜是Slow cooked breads chicken breast with mashed potato, truffle chicken jus,慢煮雞胸是連皮一起,雞肉雪白,中間釀入了黑松露醬,香氣四溢,雞肉嫩滑無雪味,而且有肉汁,每一口咬落去都很juicy,配上軟滑的薯蓉及爽脆的露筍,令我對慢煮雞有新的體會感。
另一個主菜是Pan seared royal sea bream, scallop with creamy mushroom risotto,鯛魚魚肉雪白,但外皮煎得不夠香脆,魚肉新鮮無腥味而且很嫩滑,帶子外層煎至微焦,鮮甜且香口,蘑菇飯軟硬度適中,而且很creamy。
甜品是法式焦糖布丁配雲尼拿雪糕,布丁表面的焦糖不會太厚而且很脆,布丁甜而不膩,蛋香味濃且滑。
法式焦糖布丁
另一個甜品是Tiramisu配雪糕,Tiramisu中間一層的蛋糕吸滿了酒味,酒香濃而不烈,Mascarpone芝士軟滑,夾雜著咖啡香味,甜味適中,是我至愛。
Tiramisu
最後的Petit fours是馬卡龍、綿花糖及糖餅,整體都甜入心,其中馬卡龍中間夾著果占,甜中帶有果香味。
Petit fours
整體食物豐富且質素高,其中最令人有驚喜是慢煮雞胸及龍蝦湯,絕對有高質水準,其次服務細心體貼且有禮,絕對值得再光顧。
Dinner
麵包
餐前小食
巴馬火腿配蜜瓜
蟹肉醬千層酥
Petit fours
自從有不少工業區活化後, 官塘區已經不再單單是工業區了. 現在真是有不少高水準餐廳進駐在官塘, 大大小小的, 由簡單的台灣菜館, 小菜餐廳, 甚至是高級法國菜, 都可以在這區吃到! 官塘真的變化了很多了...這家之前曾經在馬家開飯介紹過, 之後已經留意過這家餐廳了! 在我上年生日時和男朋友很驚喜的在這訂了枱, 已經一嘗過這家餐廳的滋味, 真是一試難忘. 適逄本月是與男朋友的兩週年紀念日子, 今晚與男朋友再回舊地, 味道依然~因大家也想吃到不同款式的食物, 所以這次吃的款式比較多, 而且也超級滿足! 點餐後職員先遞上一盆微溫餐包, 份量真的不少~以我和男朋友的食量比較下份量真的頗多! 法式餐包外層較厚身, 而內裡麵包十分軟熟, 口感有著強烈的對比! 法式芝士酥條口感脆身, 沾上特製醬汁依然可存來淡淡芝士香, 酥條不會太油膩, 個人超愛的!Amuse Bouche   頭盤先來了一口小小多士, 小小多士上配有大量伴醬, 份量真的不少啊! 橙色的是蟹肉伴醬, 而白色的是混入了三文魚的伴醬. 兩者一口吃下滿滿都是伴醬的香味, 三文魚味充斥整個口腔, 個人比較愛蟹肉伴醬的那片, 味道雖然沒有三文
Amuse Bouche   頭盤先來了一口小小多士, 小小多士上配有大量伴醬, 份量真的不少啊! 橙色的是蟹肉伴醬, 而白色的是混入了三文魚的伴醬. 兩者一口吃下滿滿都是伴醬的香味, 三文魚味充斥整個口腔, 個人比較愛蟹肉伴醬的那片, 味道雖然沒有三文魚味濃烈, 但嘗到的就是蟹味(非膏香味而是蟹肉的味道). 雖然每人只有兩塊但吃下很滿足!
Salmon Gravlax  個人本身對三文魚其實不太討好, 廚師先用上特製方法將三文魚醃過, 而且加上紅菜頭染色, 讓三文魚沾上美豔紅色. 感覺像是一朵朵橙紅色的玫瑰花般放射光彩. 味道方面非煙燻三文魚的感覺, 因為有事先醃製關係口感沒有像普通的三文魚般軟熟而且存有些微咸白, 味道馬上提升不少~ 這個前菜令我很有驚喜的.
不得不提這少少的伴碟, 別以為這是普通的千層酥, 千層酥上放了半口極為珍貴的魚子醬, 魚子醬有平有貴, 但這個完全沒有腥味可言, 這是我第一次吃到魚子醬, 真是味覺的享受!
Lobster Bisque  以真正的龍蝦煮成的法國龍蝦湯, 湯內真的混有龍蝦肉在其中, 真是十份有驚喜!!! 湯品掛湯十足的, 而且濃郁得來帶點鮮甜味, 口感十分濃厚, 非常實在! 真是一家高級的法國餐廳!!! 連湯也做得一絲不苟! 用料新鮮而且份量也很大方!

其實吃到中段已經有7分飽滿, 雖然每款份量不多, 但吃完總有個停頓位給客人可閒話家常. 其實這會讓人很到胃的. 除此之外廚師還可以把食物新鮮熱辣地送到客人口腔內, 這才可享受到食材真正的味道! 的確一讚!
與男朋友叫的都是不同食物, 我點的是Pan Seared Royal Seabream, Scallop (Creamy Mushroom Risotto)  香煎帶子, 鯛魚伴磨菇意大利飯, 鯛魚肉質厚實而且完全沒有腥血味, 以香煎方法鎖住水份, 很好吃啊! 下層是磨菇意大利飯, 意大利飯做得很正宗的, 米飯保留些微生米口感, 這是我個人最喜愛的口感, 十份正宗的! 另外廚師把磨菇切碎伴入意大利飯其中, 令意大利啖啖也吃到菇菌香, 吃落一點也不單調!
香煎帶子口感一流, 以大火鎖住水分, 香層煎香面內裡還保留鮮甜口感
男朋友點了的是3成肉眼扒, 對男仔而言肉眼扒份量看似很少, 但其實吃到這已經有點飽了, 而且已我們倆的食量而言這餐份量也有夠多了! 肉眼扒肉香味甚濃而且煎的時間也控制得很好, 肉質軟熟的口感帶有足夠油脂香味~
當中除了肉眼扒之外相信最養眼的是法國菜必吃的鵝肝吧! 鵝肝香濃無比, 味道充斥味蕾, 令人欲罷不能!
簡簡單單的伴碟也用上非一般食材, 著蓉口感甚為滑流, 口感相當creamy的, 口感有如吃雪糕般細滑. 除此之前, 當中加入了不少黑松露醬在其中, 黑松露味甚濃, 以往配菜都是最易被人忽略的廚師也做到一絲不苟, 在這真是把所有食材發揮得很自如!
最後職跟送上兩客不同味道的甜品, 對於我這些同甜之人實在是一個甜美句號. 餐廳確實很用心的, 會為客人準備不同甜品, 給大家可以品嚐不一樣的美食.
男朋友的是Tiramisù配上呍呢拿雪糕, 這個比較上黎較為適合男朋友吧! 這裡所有的食材也放得很精緻! 連甜品也不例外. Tiramisù沒有放太重咖啡酒香, 配上鬆軟蛋糕作底層, 口感細膩而且不會太甜~
職員為我送上的是色彩較為豐富的紅桑子拿破侖 配 草莓雪糕, 賣相真是一流之作! 三層的千層酥加上適量吉士醬, 因為千層酥吃起上來比較容易倒塌, 廚師窩心地把少量吉士加在碟上, 令拿破侖吃起來也可以完完整整的~ 窩心為客人切想呢!
千層酥口感酥化, 沾上吉士配合上來真是一個完美配搭! 吉士醬香滑而且甜度恰度好處, 但吉士及千層酥兩者始終較Tiramisù膩口, 為中和油膩感覺與帶微酸的紅桑子一起吃下可提升口感層次, 有相輔相成的感覺! 這個甜品真的是十分欣賞~~~

除了這兩個甜品外餐廳還送了一碟小小甜品(Prtit Fours) 作禮物, 這頓法國菜真是相當滿足!  雖然在官塘區, 但這家餐廳真的很有情調, 真的十分適合倆小伙足光晚餐, 而且價錢亦能接受~ 這樣已經成為我和男朋友慶祝節日的必到餐廳了!
2018-01-16
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • Creamy Mushroom Risotto
  • Lobster Bisque
  • 紅桑子拿破侖
2018-01-16 1085 views
星期一心情不太好,咁唯有食好東西黎彌補一下啦。位於觀塘成業街嘅BriKetenia,名字十分特別,原來係磚屋嘅意思。晚上時間有set dinner,亦有tasting menu($528/per head)。廚師們喺半開放式廚房忙碌不停!首先送上三文魚多士及蟹肉多士,一口好滋味。自家製銀魚柳蛋黃醬配蒜片及自家製麵包,簡單的美味,自家製作麵包果然確不同,法包脆口的、芝士條亦好酥脆!Tasting menu 第一道菜係Salmon Gravlax。有紅菜頭,牛油果,魚子醬及三文魚,份量唔需太多,好fresh嘅一道頭盤。之後係lobster bisque龍蝦濃湯,濃濃香香嘅味道,仲即席喺你面前倒上濃湯呢!Tasting menu主菜有雞及魚各一,主廚仲主動提議轉其中一道主菜做rib eye (medium)!真係剛剛好,唔會太熟,肉味亦濃,肉質就一切就斷,證明冇過熟。薯蓉同鵝肝都係點睛之作,不容錯過。另外一道主菜係pan seared sea bream with grilled scallop。見到個Foamy sauce真係好治癒!煎鯛魚同半熟帶子,再加上蘑菇risotto...呢個主菜
星期一心情不太好,咁唯有食好東西黎彌補一下啦。

廚師們喺半開放式廚房忙碌不停!

首先送上三文魚多士及蟹肉多士,一口好滋味。

見到個Foamy sauce真係好治癒!煎鯛魚同半熟帶子,再加上蘑菇risotto...呢個主菜同牛扒各有特色,建議兩人黎可以各叫一款share...

甜品亦好出色!廚師發辦,我地分別有咖啡味濃嘅tiramisu 及超脆嘅napoleon! 伴碟雪糕亦有質素!

連petit four嘅伴茶甜點都小巧精緻呢!

• Amuse bouche
  • lobster  bisque
2018-01-14 120 views
週末到觀塘APM逛街後、走到附近成業街吃下午茶。聽說電訊廣場有間米芝連一星的法國餐廳、午後時間有high tea set、價錢唔貴、決定一試。餐廳播放著法文歌、坐在舒適的梳化椅感覺輕鬆悠閒。從透明的櫥窗可看到整潔光亮的廚房、廚師在忙於準備食物。二人分量的英式下午茶送到、我們先品嘗了咸點。黑松露火腿芝士烘三文治十分鬆脆、充滿著黑松露香氣。Brie cheese 很幼滑、不會覺得膩。甜點有Paul Lafayette 的焦糖燉蛋、幾滑但不知怎的沒有了平時買的脆皮焦糖😮 左上角的香芒蛋糕酸酸甜甜為味蕾帶來一點刺激。甜點還有芝士蛋糕、鬆餅、馬卡龍和Tiramisu。淺啡的馬卡龍榛子味香濃、中間的棒子cream很幼滑、做得不錯!

二人分量的英式下午茶送到、我們先品嘗了咸點。
黑松露火腿芝士烘三文治十分鬆脆、充滿著黑松露香氣。

Brie cheese 很幼滑、不會覺得膩。

$120 (Tea)