2018-01-12 119 views
前幾日慶祝聖誕節同除夕,於是就約左男朋友去觀塘食大餐! 係觀塘大家可能都靜係會想起「工業大廈」「CAFE」等等! 但係係半年前,我開始發現有呢一間高級西餐廳存在,裡面既環境同食物質素絕對能媲美中環既級數啊!呢一餐總共有4個Course, $528 per person 先來第一個係蟹肉脆多士,呢個前菜都幾特別,多士上既蟹肉經過調味後味道變得更加突出,再加上多士蠻香脆,兩者一齊食真的不錯!旁邊既係 - 慢煮八爪魚,聽到係「慢煮」都知道口感會比較嫩,同樣地 經過調味後同慢煮,八爪魚變得軟身,前菜都做慢煮真係有花心思啊!之後就係Soup, soup係我的最愛 - Loster Bisque上湯既時候,已經聞到一大陣龍蝦湯既味道,悄悄地飄上來,輕輕攪一攪,湯身稍為有點稠,再飲第一口湯,龍蝦味超級濃郁,口感好creamy,加上湯裏便有小去配菜同龍蝦肉,令到呢一個湯更加豐富!主菜有兩款選擇分別係慢煮雞肉同埋魚,我就揀咗慢煮雞肉,呢一個慢煮雞肉絕不簡單,裡便釀左好多嘅黑松露,令到呢道菜唔止食到有雞肉嘅鮮味而且仲會食到非常香濃嘅黑松露味道,呢一個配搭都係第一次嘗試,口感更加不用多講因為佢經過慢煮嘅烹

主菜有兩款選擇分別係慢煮雞肉同埋魚,我就揀咗慢煮雞肉,呢一個慢煮雞肉絕不簡單,裡便釀左好多嘅黑松露,令到呢道菜唔止食到有雞肉嘅鮮味而且仲會食到非常香濃嘅黑松露味道,呢一個配搭都係第一次嘗試,口感更加不用多講因為佢經過慢煮嘅烹調,令到雞肉嘅肉質更加嫩滑!

來到甜品嘅部份,當日時日甜品係operate
甜品有研究嘅話呢一個簡直係經典中既經典,有多層嘅layers, 每一部份都有着唔同嘅口感,同時間亦有充滿朱古力嘅味道,甜而不膩,滿意!

最後仲有petit fours同檸檬水作完美嘅句號,當然不少得嘅係罕有嘅服務質素,每次送上枱時都會簡單描述一下道菜嘅成份同烹調手法👍🏻
2018-01-08 133 views
無諗過觀塘都會有法國餐食,而且就算係聖誕個排每人平均只係400-500左右,總括黎講係一間高汁既法國餐,如果唔介意地段服務的話、食物及價錢都OKAY!法包個D就唔講了。第一道較有印象既菜式係和牛肉他他伴新鮮魚子醬唔講以為係日式野,但魚子醬係黑色!男友話外國鱈魚先係咁既色,一般見到個D橙色既魚子醬係三文魚籽,先係橙色。另一道好深印象,就係羊肚菌伴生蠔!面頭有D泡泡,好似份子料理,哈哈!個羊肚菌感覺好似食緊蟹膏一樣,但味道無咁強烈!法國生蠔超多汁,仲要味道好清,唔重味!Main dish揀左牛柳併鵝肝!以前以為靚牛就係要重牛脂味,原來靚牛柳好香牛味,唔等如重牛脂味略略覺得太大塊鵝肝,太Heavy,於是分左一半俾男朋友食依碟無論個汁或是肉,都好重黑松露味!除左有陳化左既黑松露,更有新鮮的黑松露食完依份main dish其實都差唔多飽,尤其係黑松露有少少Heavy黑松露Mousse伴黑松露雲尼拿雪糕擺盤都唔差既,但可能食完main dish,覺得黑松露有少少heavy,甜品都有少少黑松露既味道,所以最後都覺得好飽!
無諗過觀塘都會有法國餐食,而且就算係聖誕個排
如果唔介意地段服務的話、食物及價錢都OKAY!

另一道好深印象,就係羊肚菌伴生蠔!
法國生蠔超多汁,仲要味道好清,唔重味!

Main dish揀左牛柳併鵝肝!
略略覺得太大塊鵝肝,太Heavy,於是分左一半俾男朋友食
依碟無論個汁或是肉,都好重黑松露味!

2017-12-23
$400 (Dinner)
Christmas
  • 生和牛肉他他伴新鮮魚子醬
  • 牛柳併鵝肝伴黑松露及紅酒汁
  • 羊肚菌燉蛋伴法國生蠔
2018-01-02 181 views
觀塘工業區難得出現高質法國餐廳,價錢是不平宜,但公司請食飯最岩,午餐感覺比較抵食,晚餐價格稍貴,牛排肉香 很好味,服務稍嫌麻麻地 幫襯3次有2次店員都打爛杯, 招呼只屬一般般,不是要求高,但要做到中高級餐廳環境,價格又不便宜,除了食物理應再提高服務質素
2017-12-25 161 views
Great dinner in Christmas Eve~絕對不遜色於中環既西餐廳,成餐都唔知講左幾多次 好食 同 好好食!餐前小食幾耐冇食過話要5成就真係5成熟既牛!啲肉汁好多,又好鬆軟,加埋舊鵝肝真係不得了!哩個係slow cook既雞,啲肉好嫩好滑完全唔似食緊雞! 絕對不鞋口!生和牛口感似食緊魚生咁,配埋魚子醬食味道豐富~哩道菜真係第一次食,味道好特別,燉蛋好滑好香菇菌味,生蠔好甜好新鮮~黑松露雪糕好特別~~

餐前小食

生和牛口感似食緊魚生咁,配埋魚子醬食味道豐富~

黑松露雪糕好特別~~
2017-12-22 192 views
公司慶祝聖誕, 特別選了LEE間米芝蓮一星餐廳, 佢仲係喺香港既首家分店.我地6個人安排左坐 U形梳化,坐得舒舒服服準備食好野喇! 餐廳裝修未算好華麗, 中高檔啦, 有個Open kitchen. 店員好有禮貌, 好好招呼. 我地ORDER左餐後, 店員放好應用餐具, 就送上麵包籃, 可惜麵包唔熱的, 已經有點失望, 不過那個蒜茸醬就好好食, 我怕肥都塗了很多.前菜, 同事們都選沙律或者湯, 我都諗左好耐好唔好選我最鍾意既龍蝦湯, 不過最後選左唔係到到都食到既鵝肝焦糖燉蛋. 當然我既決定係正確的, 個鵝肝焦糖燉蛋好香, 食落有濃濃既鵝肝味, 而鵝肝當然要配上果醬令到食落無咁覺油膩啦, 仲有幾塊脆多士伴食, 好好味!主菜選了香煎帶子黑松露意大利飯, 帶子煎得剛好, 無過熟, 意大利飯正宗煮法, 飯面仲有幾塊松露, 食曬!食曬個飯都好飽, 所以無再點甜品, 不過全餐最敗筆既就係最尾叫既LEE杯CAPPUCCINO, 個樣都OK, 一飲唔熱既, 熱咖啡唔熱? 面既泡泡好似有落可可粉, 甜甜地, 不過一唔熱, 糖都溶唔到, 杯咖啡無味道!可能期望太大, 所以有點失望, 不過因為米芝蓮LEE個

可能期望太大, 所以有點失望, 不過因為米芝蓮LEE個榮譽, 可以食下.
2017-12-19
Type of Meal
Lunch
2017-11-30 256 views
EXTREMELY OVERPRICED!米芝連1星???? 裝修格局似90年代港式西餐。Waiter/Waitress 態度冇問題但完全唔係所謂米芝連乜乜水準。食物只係好普通,似一般平民西餐。絕對唔值呢個價錢! 超級overpriced!! 我個人從來都對米芝連嘅餐廳冇乜好感。再一次証明我感覺冇錯。其實係咪、負真係法國嗰間嘅分店?? 唔知法國總店有冇睇過自己間分店架呢??
EXTREMELY OVERPRICED!

我個人從來都對米芝連嘅餐廳冇乜好感。再一次証明我感覺冇錯。

2017-11-30
$400 (Dinner)
Birthday
2017-11-14 344 views
觀塘 Briketenia(隱世米芝蓮一星✨法國菜)Lemon Tart wf yogurt sorbet 🍋 考dse 咁辛苦梗係要對自己好d啦,食食食!💪🏻 但係呢一餐法國餐確實令我失望😩 主菜味道普通,甜品可以話好差😪 Lemon Tart 過甜!!😰😰 不是酸酸甜甜的嗎?😞 我只感覺很甜很甜...甜得非常誇張😱 反而乳酪雪葩就唔錯👍🏻 好清爽,微微酸甜,解膩👍🏻 💕#reneekwuntong💕評分:😈😈(5分滿分)#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world #is #my #ultimate #goal #gain #weight #fat #fatty #tasty #lover #crazy #甜品控 #yogurt #吃貨 #yahoofood #support #like #hkiger#dessert#lemon
觀塘 Briketenia
(隱世米芝蓮一星✨法國菜)
Lemon Tart wf yogurt sorbet 🍋

💕評分:😈😈(5分滿分)
2017-11-11 310 views
公司為左慰勞我地嘅部門讓我地選一間想食嘅餐廳。睇到以間唸住都有d貴但即然公司畀就試下啦。。只因我地都沒試過法國菜。甘我地就點左個龍蝦湯與麵。。真係好失望因為個龍蝦湯係得嗰幾嚿肉,跟住個龍蝦麵唔係成隻上而且係得兩塊肉…… 最慘係個麵嘅醬汁係攞番啲龍蝦湯嘅醬煮咖(冇味)。。😣 我同事就點左個魚套餐,但係個魚竟然有腥味,咁之後就叫佢換換咗之後的服務態度係睇得出好差㗎!
2017-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 咖啡
2017-11-04 380 views
不是第一次光顧!聽朋友說午餐有龍蝦意粉上次一星期嚟咗兩次menu都冇呢個意粉!今次終於有了我估應該係每星期menu都不一樣。頭盤揀凱撒沙律配煙燻三文魚賣相固然吸引!目測好明顯份量好大份!沙律菜多、三文魚夠大片又多👍🏻總結,沙律菜新鮮、鮮甜、爽口水份足;三文魚香、芝士比例ok食曬,好味!波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁今次起菜時間算很快!驟眼睇以為好少龍蝦肉,原來部分龍蝦肉被意粉遮咗而已。龍蝦肉質ok,口感不錯,意粉軟硬適中,龍蝦汁濃度適中有蝦味,啖啖龍蝦汁意粉夾雜住菇菌類同疑似露荀粒入口,感覺豐富汁整體略多咗少少,主菜整體份量剛好,唔錯!整頓午飯食得很舒適食物份量夠,味道唔錯,好夠飽!感覺良好
不是第一次光顧!聽朋友說午餐有龍蝦意粉
上次一星期嚟咗兩次menu都冇呢個意粉!今次終於有了
我估應該係每星期menu都不一樣。
頭盤揀凱撒沙律配煙燻三文魚

總結,沙律菜新鮮、鮮甜、爽口水份足;三文魚香、芝士比例ok
食曬,好味!
凱撒沙律配煙燻三文魚

波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁
汁整體略多咗少少,主菜整體份量剛好,唔錯!
整頓午飯食得很舒適
食物份量夠,味道唔錯,好夠飽!感覺良好
2017-11-02
$270 (Lunch)
凱撒沙律配煙燻三文魚
2017-10-08 480 views
法國菜+米🐽蓮1⭐,特意來試下。中午和晚上都有set。今回3行, 頭盤salad bar, 主菜選了, 魚,牛 和 龍蝦。Salad bar 有7種蔬果,選擇吾算多,但質素佳,eg 新鮮生果切粒, marinade番茄, 蒸熟左南瓜粒,沙律菜,青瓜片,粟米粒,紫洋蔥頭片,橄欖 。3 種 sauce : berries jam, 千島醬 和 沙律醬。龍蝦扁意粉係我最想試的,結果。。滿意。雖然3口食完曬d龍蝦肉,但個汁很鮮味和creamy,意粉軟硬適中,份量剛好。 若要挑剔,只能說它的賣相伴碟, 相比其他兩碟較為簡單。7成熟燒牛肉,也很吸引,外焦內嫩,肉汁香濃,伴碟嘅薯蓉非常幼滑, 相信應該係加入咗牛奶和忌廉製成, 混埋啲牛肉汁,好好味。相對個鱈魚扒就一般了, 味道頗清淡, 若表面d魚皮能煎燶少許,或許會香口些, 另味道質感吸引點, 幸好沒有魚腥味。set lunch附送法式硬麵包, 新鮮熱辣辣,個皮又脆又香, 個醬汁應該加咗香草和蒜蓉,非常惹味,👍。加錢食咗一個朱古力芝士蛋糕, 忘記影相,🍰味道一般。可能係星期六中午客人吾多,我哋由12pm食到3:30pm,見阻住人哋落場,才埋單離開😅。

加錢食咗一個朱古力芝士蛋糕, 忘記影相,🍰味道一般。

2017-10-07
$250 (Lunch)
見到openrice嘅食評都唔錯 ,而且又係米芝蓮一星嘅法國餐廳, 於是喺老公生日嘅日子同佢試下呢間餐廳。近年你觀塘區多咗好多好多特色嘅餐廳 ,因為觀塘區對我哋好方便 ,所以我哋成日喺呢區捐窿捐罅搵嘢食 ,平貴都有食。 今次嚟到呢一間餐廳 感覺坐得幾舒服 ,每張枱之間都幾有空間感 , 而且我一早打嚟要求坐卡位, 餐廳都符合我哋要求,就算三人都畀我哋坐一個可以容納到六個人嘅座位 。我哋三大一小叫咗兩個set dinner ,再加一個田螺焗薯蓉 ,同埋一個芝士pama ham黑松露三文治。前菜係 煎帶子南瓜湯 ,南瓜奶油咪好香濃, 但又唔會太漏, 帶子易煎得好香 個湯好濃滑非常值得推介 。侍應哥哥推介咗斧頭扒畀我哋 ,另外再叫一個 燒牛仔扒 ,最搞笑係中間發生小插曲, 我哋以為侍應哥哥講虎頭蝦 ,溝通有誤 ,變相最後食咗兩盤肉,感覺非常濟。 但係兩碟牛扒其實都煎得 恰到好處,剛剛好五成熟,又唔會過熟又唔會太生, 都幾巧技巧 ,而且份量大到我哋四個人都食唔落。最後再點多兩個甜品作為結尾,因為佢set dinner跟嘅甜品都要加50蚊,只係個朱古力撻。我哋唔啱食 ,所以就另外喺desert

非常值得推介 。

我哋唔啱食 ,所以就另外喺desert menu嗰度叫咗兩個甜品。檸檬撻配雪葩, 檸檬批嘅底有啲淋, 如果硬身少少會再好食, 雪芭好酸 鐘意酸味嘅朋友仔應該好鍾意,我就麻麻了。

另外一個甜品係千層酥士多啤梨配雪糕,
千層酥皮做得好鬆化 蛋黃吉士醬唔會好漏 非常推介嘅甜品

總括嚟講我會推介朋友 ,而且自己亦都會再嚟光顧。

2017-10-01
$350 (Dinner)
Birthday
  • 士多啤梨千層酥配雪糕
  • 芝士pamaham黑松露三文治
  • 帶子南瓜忌廉湯
2017-09-30 411 views
今次難得有個悠哉悠哉的假期,當然唔少得約一班姊妹出來食好野同傾下計,人生一樂趣。同姊妹食好野,特別係食西餐我都會選擇來briketenia,因之前來光顧過,給我的印象很好,坐得很舒服,服務好貼心哦,最重要係師傅用心煮出來的食物係味蕾上的享受,今次我哋頭盤叫咗八爪魚沙律同南瓜湯,茄子茸好特別估唔到可以同八爪魚幾夾,八爪魚好新鮮,南瓜湯好濃南瓜味,好creamy姊妹好鍾意飲,主菜我哋每人叫咗一樣,我係食肉獸,當然唔少得有肉,今次我選咗羊架,好大份,岩嗮我羊煎得好香,侍應擺上檯仲聞到陣陣香味,羊味好重但唔係平時d羶味,鍾意食羊的你唔好走寶,抵食🤤🤤🤤,姊妹就叫咗肉醬意粉同大蝦義大利飯,姊妹好滿意,肉醬意粉,有一隻溫泉蛋,好特別,d肉醬有少少同外面的唔同,好香同真係好好味,我哋好奇問個侍應點解d肉醬咁好食,侍應話d肉醬係師傅用好多心機煮,入面有甘筍粒,西芹粒切到細細粒慢慢煮到d肉醬有香味,係好考功夫,大蝦義大利飯夠特別,大蝦好鮮甜,蝦肉好彈牙配上蝦湯煮義大利飯好正今餐真係好滿足,食到姊妹都好滿意,已經諗定下次幾時再來🤣🤣🤣期待下次的驚喜
,南瓜湯好濃南瓜味,好creamy
2017-09-30
$170 (Lunch)
  • 羊架,肉醬意粉,大蝦義大利飯
今次係第3次光顧,佢既鵝肝焦糖燉蛋真係太好食!!一坐低, 由於未齊人未叫野食,佢都送上一籃麵包,有軟法包同芝士條,麵包係暖的,芝士條好白脆好好味,仲要無限可以添食既,仲有個自家制既醬俾你搽麵包,個醬都幾好味Set dinner包頭盤,主菜同餐飲頭盤有6種選擇,之前試過龍蝦湯都係一般, 唔值得加$50去飲,所以今次只叫左以下3款1.   北海道帶子片配露筍片及蕃茄莎莎– 帶子鮮甜, 份量一點都不少,質數有保證!2.      鵝肝焦糖燉蛋 (加$30)- 好香好creamy,好濃郁鵝肝味,上面有少少果醬,令你食時減少滯既感覺,送上幾片薄脆多士,亦可以配上任叫的法式軟麵包,呢個真係質數有保證!3.      白酒汁煮時令法國藍青口– 估唔到咁入味咁濃味,肉質不老主菜有8款, 今次叫左1.     野生牛肝菌意粉配露筍忌廉汁$218 – 勁咸!!!味道又麻麻, 呢個真係太差!!2.    法式紅酒燉雞$258- 雞肉比較鞋,個汁都好一般3.    法國時令魚伴海龍皇汁$298 – 個魚就好出色,煎得剛剛好,皮微脆肉嫩,個汁都調較得不錯4.      烤澳洲羊架伴新薯及新鮮時蔬$318 有少少
今次係第3次光顧,佢既鵝肝焦糖燉蛋真係太好食!!

一坐低, 由於未齊人未叫野食,

Set dinner包頭盤,主菜同餐飲

北海道帶子片配露筍片及蕃茄莎莎

主菜有8款, 今次叫左
1.     野生牛肝菌意粉配露筍忌廉汁
$218 – 勁咸!!!味道又麻麻, 呢個真係太差!!

法國時令魚伴海龍皇汁

4.      烤澳洲羊架伴新薯及新鮮時蔬$318 有少少羊羶味,喜歡食羊的一定喜歡,但亦不會過重,怕羶的我都食到,5成熟最合適

5.     西班牙黑毛豬扒伴黑松露薯蓉及蘆筍$328 – 豬肉唔韌但又唔係嫩,不過不失,個黑松露薯蓉真係好香好滑好味,唔係粉開的薯蓉

餐飲就係咖啡, 檸茶檸水果D
2017-09-22
北海道帶子片配露筍片及蕃茄莎莎
法國時令魚伴海龍皇汁
2017-09-25 254 views
A group of three try this Michelin star restaurant located at Kwun Tong for lunch. Easy access from MTR, ambience is quiet, cosy and spacious, food is delicious. Food quality is up to our expectations, Set Lunch with either Self-service salad bar or soup as appetizers, main courses with 7 entrees to choose from( thoughtful to have one vegetarian dish), tea or coffee, and desserts as add on. Will definitely recommend to try and you can make a telephone reservation first.
Salad  Bar
Cream of Pumpkin  Soup
2017-09-25
$270 (Lunch)
2017-09-20 410 views
今日同女朋友週年紀念,想揾間好啲既法國菜食下,本身睇左灣仔某幾間法國菜,但價錢差唔多但食既野都好似好普通,所以就揾下揾下揾到間觀塘新開法國菜,可能好多人見到觀塘區就會話未必好/唔值咁貴,但其實你試過就知觀塘區有好多好野食,e間就係其中一間
龍蝦飯意大利飯
乾邑龍蝦湯