2022-05-19
工作日,我放假,佢返工,於是約咗佢喺蘭桂坊呢間餐廳食嘢,好在天氣未算太熱,行完個大斜路上去都仲頂得順。門面環境,一直想等冇人時影,結果影時有個侍應行出嚟,想避又想影咁最終張相朦咗XD入到去環境都好有FEEL覺得好似去返以前咁,餐廳啲食客都着得真正嘅西裝畢挺,我呢啲着住放假裝去嘅人,有啲格格不入。侍應會推車仔,刮一小塊芝士俾大家做餐前小食。整體餐前小食係咁,全部都唔錯,好鍾意佢隻花花碟。Lunch係家庭份量,所以2個人都係叫一份,同老公食就冇乜所謂啦,同其他朋友嘅話,疫情下應該唔叫lunch set了。侍應推介我哋食Spicy Rigatoni Vodka(香辣伏特加醬長通粉),果然冇介紹錯。我老公平時唔鍾意食通粉類,呢個佢都覺得好食。個通分煙韌有咬口,醬汁掛滿,辣度適中。主食揀咗Pork Chop and Peppers(豬扒青紅椒)個豬扒雖然好大件,但煮得一啲都唔柴,肉質嫩,有肉針,配埋青紅椒食一流。感覺係慢煮方式,肉仲有少少紅,我老公有啲介意,但我覺得OK。兩個人食真係超飽。甜品係呢個朱古力蛋糕同雪糕。咁講可能會拉低佢格調,但我覺得味道真係好似金莎朱古力,即刻覺得金莎不枉掛住意大利
入到去環境都好有FEEL
整體餐前小食係咁,全部都唔錯,好鍾意佢隻花花碟。 Lunch係家庭份量,所以2個人都係叫一份,同老公食就冇乜所謂啦,同其他朋友嘅話,疫情下應該唔叫lunch set了。
兩個人食真係超飽。
甜品係呢個朱古力蛋糕同雪糕。
其實幾好食嘅,不過因為之前已經好飽,個甜品又真係甜,好快覺得好漏,無福消受落去嘞。
間餐廳都唔平,但偶爾拍拖想食好啲,都係好去處。
推薦大家特別日子同另一半或好朋友去吖。