2024-07-27 6794 views
🔸茶芥 $20/位 要咗普洱 有助消膩解膩🤭史努比唔系好識品茶 所以唔作詳細評分~有點蠟燭仔keep warm所以一直飲茶都好夠熱 同埋見我哋飲晒就即刻加水呢點系抵讚嘅🥰但$20/位確實貴🔸小食 $20/位分別有橋頭同炸魚仔花生橋頭爽脆 酸酸甜甜系個唔錯嘅開胃前菜🤭炸白飯魚好香脆 不過就脆到唔系好知食緊乜🤣花生同樣香脆 但兩樣炸物都稍鹹🤏🏿👍🏿鐵板西班牙叉燒(半份) $168*呢個要提早預訂 book位嘅時候記得講定🤪*用鐵板上 嚟到嘅時候熱辣辣出晒煙 爭啲焫親嘴🤣即使擺耐咗都仲可以keep warm👍🏿叉燒有肥有瘦 唔會太過肥膩😚雖然佢唔系焦脆嘅燶邊叉 但佢好厚切 食落仲相當軟嫩🤤連瘦叉嘅肉質都非常之淋😳帶少少肥膏位嘅部位就更加唔使講🤭淋得嚟帶肉香 高汁!唯一挑剔系調味稍重 但唔系死甜死鹹嗰種媽媽👩🏻話如果有碗白飯送就正🤣味道: 9/10 (媽媽👩🏻比9.5🤭)性價比: 7/10👍🏿脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68/件本身嫌佢貴 但嚟到嘅時候就覺得值一件蝦多士差唔多成隻手掌咁大😳夾起超級有份量多士薄而香脆 唔算太淋油滿滿嘅蝦肉塞爆喺多士表面🤭咬多超級熱 蝦肉爽彈帶少少鮮甜仲要有啲汁bit出嚟
🔸茶芥 $20/位
要咗普洱 有助消膩解膩🤭
史努比唔系好識品茶 所以唔作詳細評分~
有點蠟燭仔keep warm

雖然佢唔系焦脆嘅燶邊叉
但佢好厚切 食落仲相當軟嫩🤤
連瘦叉嘅肉質都非常之淋😳
帶少少肥膏位嘅部位就更加唔使講🤭
淋得嚟帶肉香 高汁!
唯一挑剔系調味稍重 但唔系死甜死鹹嗰種
媽媽👩🏻話如果有碗白飯送就正🤣
味道: 9/10 (媽媽👩🏻比9.5🤭)
性價比: 7/10

河粉炒得夠乾身 連碟底都冇話好多油 抵讚😆
搭配芽菜 韮菜 增加爽脆口感
仲有啲蛋花令成個河粉更加香
Overall顏色夠靚夠深 夠惹味但調味唔會過重😚
難得連史努比都覺得好食嘅炒河~
雖然價錢貴 但呢個質素媽媽👩🏻話拍得住酒店水準
而且份量足 性價比唔算太低🤭
性價比: 7/10
秘製醬乾炒九肚魚河粉

👌🏿流心奶黃月餅(FREE)
唔系系咪臨近中秋 所以最後仲有奶黃月餅送🤣
但其實都仲有成個幾月🤔
史努比一向唔太鍾意食月餅 不論傳統新式 除非佢系雪糕😂
蛋黃呈半流心狀態 可惜食落蛋黃香唔太明顯
月餅偏甜同埋有少少痴牙 感覺上有啲滯🥴
不過系送嘅就費時咁多要求啦😂相信佢都系出面來貨架姐~
味道: 6/10

服務: 8.8/10
衛生: 8.6/10
抵食: 6.8/10
秘製醬乾炒九肚魚河粉
放假日,朋友話要一齊chill下,話最近發現到間境靚,食物正嘅餐廳同我飲茶,原來係V Point嘅"張公館" 一入到去,就見到落地玻璃配維港景色,真係見到個view就已經覺得好chill la未坐低,就已經見到有兩碟前菜已經喺枱面,仲有個爐仔,點左個火,原來係用黎暖住壺茶嘅,冬天真係啱曬,茶要熱先好飲⭐️蟹籽燒賣燒賣大大粒,食落好彈牙,個面仲有蟹籽,咬落脆卜卜,入面有大大舊冬菇粒,好香😋⭐️張公館蝦餃皇蝦餃大大粒,好足料,好彈牙,正呀😍⭐️櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕好香蝦味,因為個面鋪滿曬櫻花蝦,好足料,仲有臘味,食落有口感,煎得好香,蘿蔔糕本身就配辣椒醬好香,辣椒醬好香,不過我自己覺得蘿蔔糕就咁食已經好好食la😋⭐️脆脆笑哈哈第一次食腸粉外軟內脆,好得意嘅口感,仲有大大隻彈牙嘅蝦,又靚又好食😋⭐️紅燒乳鴿乳鴿燒得好香,乳鴿本身就好難有咩太突出嘅亮點,不過今次li隻乳鴿有伴碟,仲用左d心思,有炸過嘅葉,食落脆卜卜,仲有d加左黑醋嘅沙律菜,食完乳鴿食返d菜類可以解下膩👍⭐️生磨蛋白杏仁茶真材實料,好香杏仁味,蛋白仲好滑添⭐️養顏紅棗糕清甜,食落煙un, 正😋作為一餐嘅ending,完美❤️

⭐️蟹籽燒賣

⭐️張公館蝦餃皇
蝦餃大大粒,好足料,好彈牙,正呀😍

⭐️櫻花蝦蘿蔔糕

⭐️脆脆笑哈哈

⭐️紅燒乳鴿

⭐️生磨蛋白杏仁茶
真材實料,好香杏仁味,蛋白仲好滑添

⭐️養顏紅棗糕
清甜,食落煙un, 正😋作為一餐嘅ending,完美❤️

2024-12-28
$300 (Lunch)
  • 脆脆笑哈哈
  • 紅燒乳鴿
  • 櫻花蝦蘿蔔糕
呢度淨係個環境都已經正過人,180度飽覽維港海景,坐得舒舒服服,而且無論係食物定係服務質素,都完全達到高級中菜的水準。接近晚飯時間,座無虛席,好彩我地有提早book枱姐!🤍 蟹粉小籠包一啖一個嘅小籠包有著薄薄嘅外皮,可以感受到湯汁同蟹味喺口中爆發。🤍 蟹粉扒時蔬菜苗鮮嫩翠綠,淋上大量嘅蟹粉,兩者嘅味道都幾夾,碟菜清得好快!🤍 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯帶有濃郁鮮菌的香氣,超適合秋冬天氣飲。清甜得來又有滋補功效,飲落去暖心又暖胃。🤍 新加坡胡椒蟹爪粉絲煲呢個真係食上癮!胡椒的辣味搭配蟹爪,粉絲吸晒啲精華,成個煲超惹味之餘,蟹殼都炸到好脆,呢個大推!

🤍 蟹粉小籠包

🤍 蟹粉扒時蔬

🤍 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯

🤍 新加坡胡椒蟹爪粉絲煲
2024-12-25 0 views
點心的溫度十分足夠,即點即製。菜館正在推幾款特價點心,於是我們今回嚐新,點了蟹籽麻辣燒賣。在經典燒賣的基礎上融入了富創意的麻辣。燒賣扎實足料,內餡溫熱多汁,蟹籽的鹹香與麻辣相融合,層次豐富。個人喜愛麻辣的香,惟不接受過辣,這款在我來說是過辣了,那麻辣不是外加的,是與餡料混合在一起的,因此不嗜辣者還是選傳統燒賣較為穩妥。蘿蔔絲酥餅的外皮酥脆,層次分明,內餡的蘿蔔絲細膩、清香,帶蘿蔔天然的微甜。脆脆笑哈哈,即類似炸兩的脆米網腸粉,外層是蒸粉皮,下方包裹著一層炸得金黃酥脆的米網,最內層是爽滑的大蝦,美味!唯一想反映的是豉油另上會較好。羊肚菌素餃的內餡是羊肚菌與其他的素食食材,晶瑩透薄的餃子皮能包裹住餡料之餘,又能保持彈牙的口感。 香煎黃金糕黃金糕金黃軟糯,外層有香煎的香氣,透出椰香,甜度恰到好處,美味!室內的部份枱可望維港海景。服務方面非常優秀,有禮又勤快。
點心的溫度十分足夠,即點即製。

香煎黃金糕

室內的部份枱可望維港海景。

服務方面非常優秀,有禮又勤快。
Type of Meal
Lunch
1K
2024-12-22 0 views
呢間餐廳可以望到好靚既海景,景色係維港兩岸既海景,座落於銅鑼灣既29樓位置,茶仲會用火哄住唔會太凍,飲落岩岩好既茶味,我地叫左秋天系列必食既蟹粉菠菜,wa,蟹粉底勁多勁creamy同好濃郁嫁,另外仲叫左蟹粉烏冬,烏冬混合蟹粉蛋黃色勁惹味,烏冬滑溜。甜品叫左養顏既薑汁湯圓,芝麻涵料好香濃,如果多幾粒就更正。整體黎講呢度環境舒適好岩傾計,慶生等活動黎呢度會有季節限定既新菜式,保證有驚喜。@張公館 #29樓 #維港海景

@張公館 #29樓 #維港海景
2024-12-22 0 views
天氣凍咗好想食蟹,約朋友嚟出晒名嘅張公館,蟹逅美食。餐廳幾grand, 望維港聖誕燈飾大海景。坐低就有以蠟燭熱住嘅茶同精緻小食,待應會幫忙斟茶。枱與枱之間空間充裕,私隱度高。 #羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯好濃郁嘅湯,鮮甜嘅各種菇菌,燉出一種特殊香氣,加上完全冇味精,開胃暖胃。 #蟹粉小籠包大大粒,比一般大兩三倍,而且好重嘅蟹肉蟹膏味,浸喺熱辣鮮甜嘅湯汁。 #蟹粉時蔬大大盤,好清新嘅波菜,配搭超濃厚蟹粉,齋睇已經好養眼。味道中和得啱啱好,唔會飽濟。 #香炸蝦球炸物有淡淡嘅蝦香,配搭醬汁,惹味之選。而且蝦膠打啱啱好,口感彈牙。 #蟹粉拌稻庭麵麵質滑溜,每啖掛住蟹粉。稻庭麵配搭味道略淡嘅蟹粉,啱啱好唔會搶。 整體感覺舒適、味道唔錯、價位合理,值得再嚟。

#羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯

#蟹粉小籠包

#蟹粉時蔬

#香炸蝦球

#蟹粉拌稻庭麵

整體感覺舒適、味道唔錯、價位合理,值得再嚟。

2024-12-22 0 views
放假同屋企人去行完街食下午茶,最岩就係一盅兩件,去飲下茶傾下計~呢度環境好大,坐得又舒服,仲有得望住個靚海景食野,好寫意櫻花蝦蘿蔔糕 - 充滿鋪滿左櫻花蝦,兩邊都煎得好香脆,蘿蔔味都幾重雪山叉燒包 - 外皮好脆,入面包住既叉燒都幾多,都好多汁張公館鮮帶子粿 - 外觀精緻,粿皮好薄,包住左大大粒既蝦,上面係帶子+蟹籽,成粒食落去好都鮮味仲有黃金糕同混醬齋腸,齋腸好滑好結實,好有咬口,黃金糕煎得好香,食落煙煙韌韌,兩樣都唔錯

雪山叉燒包 - 外皮好脆,入面包住既叉燒都幾多,都好多汁

張公館銅鑼灣登龍街18號 V Point 29樓經開銅鑼灣,老友推介高汁廣東菜,望住維港嘆茶,真係好Chill。😸張公館蝦餃皇即叫即蒸,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,鹹度適中,調味處理得恰到好處,好味道!😽野菌素餃外層鬆軟,餡料新鮮爽口,食完好舒暢。😃櫻花蝦蘿蔔糕即叫即煎,外層香脆,內層鬆軟,香氣四溢,櫻花蝦同蘿蔔糕好夾,豬肉口感煙韌,推薦!😻脆脆笑哈哈面層放了紫蘇葉提升層次,腸粉外層煙韌,油炸鬼內層鬆脆,配新鮮蝦肉,正呀喂!😋紅燒乳鴿即叫即炸,炸油新鮮,肉質鮮嫩,配紫蘇葉和沙律菜,先試原味,之後可加醬汁淮鹽,效果更佳。😍蟹粉伴稻庭麵將蟹粉撈勻,稻庭麵口感煙韌,吸收了醬汁的精華,蟹的鮮味慢慢滲出,好快畀我清曬,必食!🤤蟹粉小籠包份量十足的蟹粉小籠包,煙韌的外層,餡料新鮮爆汁,我會飲曬啲湯,再慢慢品嚐,大滿足!😘張公館 環境舒適氣氛好,無敵海景又夠靜,食材新鮮高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
張公館

銅鑼灣登龍街18號 V Point 29樓

張公館蝦餃皇

野菌素餃

外層鬆軟,餡料新鮮爽口,食完好舒暢。😃

櫻花蝦蘿蔔糕

脆脆笑哈哈

紅燒乳鴿

2024-12-15
2024-12-17 299 views
蟹粉伴稻庭麵蟹黃量毫不留情,幾乎溢滿整隻碟,真的誇張,喜歡蟹粉絕對不能錯過。稻庭烏冬掛滿了蟹粉, 真的超滿足。蟹粉小籠包最愛蟹粉小籠包,必食推薦。薄薄的手工小籠包皮,包住金黃蟹粉同梅頭豬肉,蟹油若隱若現,湯汁充足滿溢, 蟹粉味道香濃回味無窮。經理推薦的, 無添加靚燉湯 。羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯, 香濃菇菌味道, 竹笙厚肉又爽口, 配搭大羊肚菌, 加埋味道香濃嘅姬松茸, 清潤又香濃。 杏汁豬肺湯, 秋冬滋補精選, 杏仁味香濃, 好滋潤的感覺, 乾瑤柱的鮮味, 這個配搭更顯美味, 豬肺乾淨爽口,用心製作。臘味炒芥蘭臘味品質優良, 臘腸加入玫瑰露製作,味道鮮味突出,而且肥瘦均衡質感鬆化,油香十足。 另外仲有潤腸同埋臘鴨片, 真的很滋味。 芥蘭嫩綠清爽, 根部上削去硬皮部分非常鮮嫩。

臘味炒芥蘭

• 杏汁豬肺湯
蟹季就嚟去到尾聲🦀,今年仲未食蟹嘅我梗係把握機會睇下邊到仲有得食👀,比我搵到呢間粵式中菜館,除左有大量蟹品,仲有落地維港海景🤩,一路睇景一路嘆茶好享受🫖今次主要試左限定嘅秋冬推介蟹粉菜品,味道都幾唔錯👍🏻,不過份量唔算太大,如果多人嚟食嘅話可以叫多啲唔同菜式😎-Menu ▫️蟹粉小籠包 $68/隻 ★★★★★作為小籠包愛好者,呢個蟹粉小籠包我比100分💓首先佢個size已經比起一般酒樓食到嘅大,一食落去已經見到大量蟹粉✨,皮夠薄餡料亦新鮮,啲汁仲要多到bid出嚟🥹▫️蟹粉扒豆腐 $238 ★★★★☆一上菜比佢滿滿嘅蟹粉驚艷左,幾乎要係一片金黃色嘅蟹粉入面搵豆腐🤣蟹粉嘅調味做得好好,保留大部分蟹嘅原汁原味之餘,亦有少少鹹香味好啱送飯食,好食到停唔到😍▫️蟹粉伴稻庭麵 $128/位 ★★★★☆蟹粉都係一如既往地好食😋,反而稻庭麵呢個配搭就少見啲😲,估唔到食落都幾夾,如果蟹粉再多少少就更好🤓溫馨提示大家記得趁熱食,唔好好似我咁掛住影相搞到啲麵凍咗會難啲撈勻🙂‍↕️▫️香炸蝦棗 $108 ★★★★☆餐廳嚴選新鮮蝦肉、馬蹄、豬肉等食材,製成棗形丸子🦐,並炸到金黃香脆,呈現外酥內嫩嘅口感,建議配埋酸醋汁食用

Menu

▫️蟹粉小籠包 $68/隻 ★★★★★

▫️蟹粉扒豆腐 $238 ★★★★☆

▫️蟹粉伴稻庭麵 $128/位 ★★★★☆

▫️香炸蝦棗 $108 ★★★★☆
餐廳嚴選新鮮蝦肉、馬蹄、豬肉等食材,製成棗形丸子🦐,並炸到金黃香脆,呈現外酥內嫩嘅口感,建議配埋酸醋汁食用會更加清新

▫️薑茶湯圓 $48/位 ★★★★☆
薑味超級濃郁,甜甜地又唔會太辣,呢個天氣飲個人即刻暖笠笠🔥湯圓係花生餡,每碗有2粒湯圓🥣
2024-12-10
2024-12-13 494 views
🐔 川色麻辣雞軟骨 $138高溫炸至香脆嘅雞軟骨,再用勁多嘅炸蒜、辣椒乾、辣椒粉炒至乾身,係好惹味嘅一道菜,完全係唔覺唔覺咁食哂😄🥢 臘味炒芥蘭 $188唔知點解一到秋冬就好想食臘腸,平時食芥蘭多數都會有浸苦苦地嘅味,但呢度就炒得好翠綠,而家菜頭位置係有細心處理過,所以食物唔會好硬,而係比較爽口🥄 蟹粉海皇炒飯 $298超足料嘅炒飯😋有蝦、帶子、蟹子、蟹粉、菜粒….飯係炒到粒粒分明同乾身,好香好香,而且一啲都唔油膩🥣 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯基本上所有材料都清楚見到,唔好睇佢好似好細盅咁,入邊有齊晒所有材料,大大棵白菜,仲有好厚身嘅竹笙,每啖湯都係精華,重點係冇味精
🐔 川色麻辣雞軟骨 $138

🥢 臘味炒芥蘭 $188

🥄 蟹粉海皇炒飯 $298

🥣 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯

2024-12-11 537 views
之前同屋企人食飯嘅時候就去過佢哋觀塘嘅張公子,今日心血來潮想食吓中菜,就一於去銅鑼灣試吓呢間張公館啦😌杏汁豬肺湯🍲豬肺湯非常足料,暖心又滋補☺️杏汁嘅清新令湯底唔會太膩,啱晒冬天飲😋沙薑豬手🐖肉質軟嫩,同沙薑嘅香味完美融合,豬皮咬落去既有嚼勁但唔靭,而且又唔油膩,係一道唔錯嘅開胃菜👍🏻花膠雞絲菊花姬松茸羹🍲呢個羮精緻得黎又好味。花膠嘅Q彈配合雞絲嘅香味,還有菊花帶來嘅清香,好食不突止,仲令我有種食緊美味嘅享受。😌🤤蟹粉小籠包🦀蟹味味濃郁🤤咬開包身,蟹粉嘅鮮味同湯汁瞬間爆出,小籠包皮薄而富有彈性,咬落去嘅時候,感覺真係無法形容,完全係美味嘅巔峰🥰蟹粉伴稻庭麵🦀稻庭麵嘅煙韌爽滑同蟹粉嘅鮮甜相互襯托,簡直係絕配🤩將面頭蟹粉同麵撈均再加少少蟹醋,個味道真係好過癮,正到爆😋臘味炒芥蘭🥬雖然係一個比較簡單嘅菜式,但臘味嘅香氣配合芥蘭嘅清脆,食落去真係好有層次感。特別係潤腸嘅味道非常之香🤩一啖潤腸一啖芥蘭真係香到上天靈蓋😋🤑 人均消費:~$480🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:張公館 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

杏汁豬肺湯🍲

沙薑豬手🐖

花膠雞絲菊花姬松茸羹🍲

蟹粉小籠包🦀

蟹粉伴稻庭麵🦀

臘味炒芥蘭🥬

🤑 人均消費:~$480
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:張公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #銅鑼灣美食 #中菜 #海景 #高質中菜 #圍餐 #張公館
2024-12-11 488 views
🍽️張公館(銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓今日去SOGO行完街,醒起話係銅鑼灣登龍街有間酒樓的點心相當唔錯,又去試吓😃~魚翅灌湯餃湯底濃郁鮮美,魚翅與灌湯餃的完美結合,入口即化,充滿海鮮既鮮味,令人愛不釋手🥣🐟~脆皮菠蘿叉燒包外皮香脆,麵包鬆軟,又有少少好味嘅煙靭感,內裡叉燒多,又加咗菠蘿肉,減少肥膩感,汁也香甜,每一口都令人回味無窮😋🍍🥟~張公館帶子粿味道出色,外皮軟糯,內餡帶子鮮甜,口感層次豐富,美味之選❤️~脆脆笑哈哈即係腸粉包着油炸鬼,油炸鬼裏面又有好多好爽口嘅蝦肉,口感脆脆又爽口,應該仲有啲香菇粒、西芹粒、伴著甜豉油一齊食十分美味🍤🥢😋~櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕加入櫻花蝦,特別香口惹味🤗蘿蔔糕外層煎到金黃酥脆,內裡則軟嫩香滑,同埋最緊要有蘿蔔糕特有的濃郁味道,證明真材實料😄整體嚟講,酒家落地玻璃設計,裝潢擺設得令人感到幾舒服,服務員態度殷勤,今朝喺度嘆吓菊花茶,一盅兩件,係不錯的選擇👍
🍽️張公館(銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

~魚翅灌湯餃

~脆皮菠蘿叉燒包

~張公館帶子粿

~脆脆笑哈哈

~櫻花蝦蘿蔔糕

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $844.8,人均消費$422.4)環境質素:☘️☘️☘️☘️坐落係商廈高層既精緻粵式餐館,享受美食之餘,亦飽覽維港景色,絕對係親友聚會或者招待商務客戶既絕佳選擇。襯蟹季未完,就決定食個蟹粉系列既中菜😆。茶位 ($20/位)。小食 ($20/款)。蟹粉小籠包 ($68/隻)蟹粉小籠包size比一般小籠包大2-3倍,一打開蒸籠已經香氣撲鼻,裹面既上湯同蟹粉味道濃郁,絕對係必食之選👍*溫馨提示,因為小籠包入面既汁比較多,食既時候小心唔好熱親😗。香炸蝦棗 ($108)蝦膠打得好好,令到每粒蝦棗都非常彈牙。而且炸既時間控制得宜,唔會太乾亦都唔會太油。。蟹粉扒時蔬 ($268)OMG,呢個係我成餐最愛🥰😗蟹粉份量非常充足,加上軟硬適中既菠菜,令菜式完成度極高,如果你係蟹粉控既話,呢個係絕對唔可以錯過😗。蟹粉伴稻庭麵 ($128)用左稻庭麵做底,口感嫩滑,相比起其他菜式而言蟹粉味冇咁濃,但作為晚餐主食就啱啱好😌。薑湯湯圓 ($48)黑芝麻湯圓穩定發揮,糯米皮滑,芝麻餡香,最令人驚喜係濃郁既薑湯,小編一滴不留咁飲晒同類餐廳 #co

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
環境質素:☘️☘️☘️☘️

。茶位 ($20/位)
。小食 ($20/款)

。蟹粉小籠包 ($68/隻)
蟹粉小籠包

。香炸蝦棗 ($108)
香炸蝦棗

。蟹粉扒時蔬 ($268)
OMG,呢個係我成餐最愛🥰😗
蟹粉扒時蔬

。蟹粉伴稻庭麵 ($128)
蟹粉伴稻庭麵

。薑湯湯圓 ($48)
薑湯湯圓

同類餐廳 #cocofood_粵菜
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update
蟹粉扒時蔬
2024-12-08 342 views
又到大閘蟹季節,諗起都興奮🤩喺OpenRice碌到呢間餐廳,有唔少蟹粉菜式,忍唔住要嚟試吓🤤今日我哋叫咗蟹粉小籠包,一籠一隻,比普通小籠包大隻,蟹粉超香,帶點肉汁,味道一流👍🏻川式麻辣雞軟骨,很麻很香,辣度剛好,香脆唔油膩,雞軟骨大大粒,例牌份量好多👍🏻蟹粉拌稻庭烏冬,麵質幾煙靭,蟹粉份量唔少👍🏻👍🏻蟹粉扒豆腐,豆腐超級嫩滑,再加上大量嘅蟹粉,食落每一啖都係滿滿嘅蟹粉,好滿足😋食蟹梗係要配返個薑茶湯圓,驅下寒氣,薑茶湯圓夠晒熱,辣辣地甜甜地,湯圓唔會好膩,正👍🏻呢度仲有開揚維港景,餐廳裏面擺位都好寬敞,坐得好舒服,而且啲Staff都好Nice,好細心,就連小食蕎頭同魚仔都好好食,呢度嘅蕎頭酸酸甜甜好開胃😳整體來講很不錯☺️☺️

又到大閘蟹季節,諗起都興奮🤩

蟹粉拌稻庭烏冬,麵質幾煙靭,蟹粉份量唔少👍🏻👍🏻

整體來講很不錯☺️☺️
2024-12-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner