2020-04-30 199 views
星期六放假同老婆去銅鑼灣買野,買之前醫飽個肚先,我同老婆都想食日本野,就去逸園中心望望,好似間間都幾好,老婆揀咗千代鶴,我問點解,佢話個名好聽囉午餐都幾多選擇,最後叫左鰻重同埋北海丼先黎有茶碗蒸、沙律仲有兩款前菜小食茶碗蒸蛋味香濃,沙律菜新鮮爽脆,小食兩款分別係帶子群邊同埋水雲我個北海丼黎到,嘩⋯魚生仲多過飯,全部都好新鮮,海膽勁甘甜,鰹魚好香煙燻味,外皮仲有燒過,帶少少焦香,劍魚腩豐富油香,大滿足老婆個鰻重,打開盒已經香噴噴,試左少少,皮脆肉多汁,想食多啖已經俾人制止

午餐都幾多選擇,最後叫左鰻重同埋北海丼

先黎有茶碗蒸、沙律仲有兩款前菜小食

2020-04-18
$270 (Lunch)
  • 北海丼
2020-04-30 144 views
今日想靜靜地搵間日本野食下,就搵到銅鑼灣呢間。呢度地方唔算好大,有壽司bar枱可睇住師傅整野食☺️🥢前菜🥢汁燒和牛粒配溫泉蛋飯好抵食!因為唔會勁多飯但得幾粒和牛!好足料😁和牛燒到好香,因為好厚身所以唔會入口即溶,但入口好滑好林👍🏻牛味亦都重👍🏻而且個飯都好夠汁,加埋隻溫泉蛋,一流☺️🥢壽司盛呢度嘅壽司飯加左啲有色嘅醋😁舊飯少少暖暖地,好好食👍🏻拖羅 - 入口即溶,魚油好香,完全無筋帶子 - 好大隻!好鮮甜!好厚身!好滿足鯖魚 - 一啲都唔腥,非常好特大甜蝦 - 又係好大隻!蝦肉好鮮甜☺️赤身 - 正常發揮火炙左口魚邊 - 燒得幾香,啲魚油都出哂黎🥢海膽手卷亦都係好足料呀!好多海膽呀😆😆食落都香甜,塊紫菜都帶啲脆身😁🥢熱稻庭烏冬昆布湯底同烏冬都好夾,烏冬彈牙
今日想靜靜地搵間日本野食下,就搵到銅鑼灣呢間。
呢度地方唔算好大,有壽司bar枱可睇住師傅整野食☺️

🥢前菜

🥢汁燒和牛粒配溫泉蛋飯
好抵食!因為唔會勁多飯但得幾粒和牛!好足料😁
而且個飯都好夠汁,加埋隻溫泉蛋,一流☺️

🥢壽司
呢度嘅壽司飯加左啲有色嘅醋😁舊飯少少暖暖地,好好食👍🏻
拖羅 - 入口即溶,魚油好香,完全無筋
帶子 - 好大隻!好鮮甜!好厚身!好滿足
鯖魚 - 一啲都唔腥,非常好
特大甜蝦 - 又係好大隻!蝦肉好鮮甜☺️
赤身 - 正常發揮
火炙左口魚邊 - 燒得幾香,啲魚油都出哂黎

🥢海膽手卷
亦都係好足料呀!
好多海膽呀😆😆食落都香甜,塊紫菜都帶啲脆身😁

🥢熱稻庭烏冬
昆布湯底同烏冬都好夾,烏冬彈牙
2020-04-30 114 views
千代鶴位於銅鑼灣Sogo隔離澳門逸園中心,地點非常方便。我地卜左7:30,去到已經安排倒坐位。疫情下量體溫、揸搓手液先可進入是常識吧,另食客都放心享受晚餐😋。餐廳裝修樸實乾淨,我地安排坐係入邊大玻璃窗側嘅4人餐桌,坐位非常濶落。前菜好豐富,擺盤好靚,有(玉子、波菜卷、柚子魷魚、茶碗蒸);波菜卷最有驚喜,一啖咬落去口感極似金姑,非常爽口,波菜做倒呢個口感極之神奇,蘸埋個芝麻醬,非常可口😋;茶碗蒸,打開碗蓋,本菇嘅香味已經跑出黎,菇嘅獨特鮮味混入蛋埋邊,另滑嘟嘟嘅蛋每一口都充滿菇嘅香氣😋。汁燒和牛粒配溫泉蛋飯滿滿嘅和牛粒鋪滿飯面,份量十足;將溫泉蛋攪開與珍珠飯拌勻,每啖飯都充滿蛋香,和牛粒粒大細適中,極富口感,慢慢咀嚼,濃濃牛味就開始浸出嚟👍🏻。海膽手卷 - 海膽色澤金黃,口感非常幼滑,味道甘甜;飯身微暖軟糯,醋味適中,紫菜非常脆身,三者互相配合,口感極佳👍🏻。壽司🍣左口魚 - 微微炙過,另甘香嘅魚油滲出,非常甘香,入口即溶;吞拿魚 - 原全冇脂肪,口感腍滑;珍寶甜蝦 - 甜蝦肉質嫩滑,極之鮮甜肥美;鯖魚 - 肉身鮮甜,慢慢咀嚼後鮮味更出;珍寶帶子 - 肉身勁厚,口感極之豐富,鮮甜無比;拖

汁燒和牛粒配溫泉蛋飯

壽司🍣
吞拿魚 - 原全冇脂肪,口感腍滑;
珍寶甜蝦 - 甜蝦肉質嫩滑,極之鮮甜肥美;

鯖魚 - 肉身鮮甜,慢慢咀嚼後鮮味更出;
珍寶帶子 - 肉身勁厚,口感極之豐富,鮮甜無比;
拖羅 - 脂肪分布極之均勻,入口即溶,配上蟹子,增加口感。

2020-04-27 131 views
每次到 Sogo 購物,都會順道到逸園晚飯,今次也不例外,選定了逸園的《千代鶴》,前身是《鮨和》,換名後的新店走親民路線,鐵定一試!環境布局,保留廚師發版的格局,感覺依舊高檔。點了炭烤極上牛舌套餐,套餐包了前菜四款、白飯、麵豉湯及牛脷一客。前菜蟹肉沙律,沙律菜新鮮爽脆,加上蟹肉點綴,格調頓時提升。另一款前菜是柚子魷魚,魷魚刺身,質感軟綿,配柚子夠清新,醒胃前菜。醋酸三文魚嘴骨,薄切魚嘴,微微三文魚氣味,爽口的軟骨質感,味道就是醋酸,物盡其用的菜式。雜菌茶碗蒸,蛋質軟滑,跟雜菌味道配合,欣賞它的茶碗,很有日本色彩。主菜炭燒牛脷套餐,牛脷份量頗多,跟有白飯及麵豉湯,賣相有一定吸引度 🥰🥰炭燒極上牛舌,炭烤後的牛味特別香,五成熟的牛脷軟諗,完全不韌;加上外層的鹽花吊味,實在不錯。跟餐的麵豉湯,湯底有烤過的香味,估計是烤鏗魚餚的,著實認真。賣相格調依舊高檔,餐具精緻。食物質素尚好,日本菜除刺身壽司外,烤肉也是另類好選擇!

環境布局,保留廚師發版的格局,感覺依舊高檔。

前菜蟹肉沙律,沙律菜新鮮爽脆,加上蟹肉點綴,格調頓時提升。

2020-04-27 98 views
男朋友自從嚟咗銅鑼灣返工之後真係快過銅鑼灣其實真係好多唔同嘅餐廳食今日就嚟咗銅鑼灣SOGO附近嘅一間日式餐廳度食💕入面嘅裝修係好典型嘅和式風格😛🥺私隱度亦都做得好好我哋今日冇食到刺身就叫咗幾樣唔同嘅和食料理👍😀首先我同男朋友每人都會有個小前菜💕第一樣係一個和風嘅沙律菜佢嘅沙律汁都唔錯幾開胃第二樣就係一個八爪魚刺身 佢落咗小小芥辣汁好彈牙有爽口食落去都唔錯😀而最鍾意就係中間嗰個茶碗蒸👍👍好友蛋味而且佢有好多材料係入邊 有少少鮮味😁主食第一樣係我哋好想食嘅 鰻重 --- 鰻魚飯 ($228)收得呢個價錢但係佢冇令到我哋失望😛❤️鰻魚嘅份量非常足夠👍 加埋相信有一整條鰻魚嘅汁準備得好好 , 連埋燒嘅火候都幾妥當之下 成條鰻魚都好juicy 又好有油脂香😘連埋下面嘅日本珍珠米食真係好正第二樣就係龍蝦味增到庭烏冬👍($188)龍蝦既鮮味雖然香 但味增嘅鹹香配合埋黎煮都唔錯😛幾新鮮既嘗試而且日式嘅烏冬比較幼身 好吸取左啲汁嘅味道😘我哋仲要左一個炭燒極上牛舌!!($248)呢個真係100%要推介俾大家🥺💕🥰juicy 得黎又好有爽口既感覺牛味好濃厚 好難食到一d 炭燒得咁軟身既牛舌真係好好食 100%
男朋友自從嚟咗銅鑼灣返工之後

第一樣係一個和風嘅沙律菜
佢嘅沙律汁都唔錯幾開胃

收得呢個價錢但係佢冇令到我哋失望😛❤️
鰻魚嘅份量非常足夠👍 加埋相信有一整條

第二樣就係龍蝦味增到庭烏冬👍($188)
而且日式嘅烏冬比較幼身 好吸取左啲汁嘅味道😘

我哋仲要左一個炭燒極上牛舌!!($248)
呢個真係100%要推介俾大家🥺💕🥰
juicy 得黎又好有爽口既感覺
牛味好濃厚 好難食到一d 炭燒得咁軟身既牛舌
真係好好食 100%%必嗌
中間仲有小小粉紅色添💕

呢間隱世日式餐廳真係好食!! 性價比高💕
今日嚟到銅鑼灣地鐵站附近一間新開嘅食店 "千代鶴" 食飯 ~唔知係疫情關係定係我哋太早 7 點鐘已經黎到餐廳 , 冇乜客人 , 坐得好舒服 🤣🤣友人之前食過 , 大力推介我食熟食 , 所以我地今次棄壽司 , 食熟食 😎 !餐牌 :有 2 個前菜 , 海藻同一份非常酸的醃菜 , 要配埋沙律食先得 😁😁 , 茶碗蒸有菇 , 蟹柳同埋魚肉 , 好滑幾好食 ~炭燒特上牛舌 ($248) 一切隨心的擺盤 ~ 配上右邊酸酸地的醃菜 , 份量非常多 ! 一上菜見到紅紅哋 , 第 1 次試半成熟嘅牛舌 , 新奇 !! 😯😯牛舌炭燒味濃 ! 個人比較喜歡就咁食 , 怕太多會膩可以配埋醃菜由於唔係全熟 , 質地當然係比較軟腍 , 但同時有牛舌彈牙嘅質感 ! 龍蝦味噌稻庭烏冬 ($218) 龍蝦頭做擺盤 , 有好多膏 😍😍 ~ 龍蝦已拆肉 , 大概 8 -10 件 , 雖然係啖啖肉 , 但拆得太細件 , 冇乜口感 , 亦有少少煮老左 ,  另外仲有冬菇 , 稻庭烏冬質地較腍 ~
餐牌 :
炭燒特上牛舌 ($248)
龍蝦味噌稻庭烏冬 ($218)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$255 (Dinner)
2020-04-24 140 views
今日有人請食LUNCH, 揀左間日本野呢間餐廳係CWB, 係樓上鋪上到去, 環境好舒適, 簡單精緻既日式風格有吧枱可以睇住師傅整食材, 又有其他座位, 可以靜靜地坐係一邊, 又有私人空間除左定食之外, 仲有omakase, 價錢仲要相對幾平午餐既定食都幾抵食, 仲有茶碗蒸, 沙律, 前菜, 小食, 好豐富茶碗蒸既蛋好有蛋香又嫩滑, 火喉控制岩岩好, 前菜係八爪魚, 好新鮮我就揀左炭燒極上牛舌定食: 上枱就覺得好震撼, 一個長長既碟上面鋪滿左牛舌, 一D都唔吝嗇, 份量超多, 每塊牛舌都燒得岩岩好, 外面經炭火燒到有一層香脆既口感, 一塊接一塊食唔停呢間餐廳環境幾舒適, D野又好食, 下次有機會一定要食佢既omakase
今日有人請食LUNCH, 揀左間日本野
呢間餐廳係CWB, 係樓上鋪
上到去, 環境好舒適, 簡單精緻既日式風格
除左定食之外, 仲有omakase, 價錢仲要相對幾平
2020-04-22
Lunch
  • 炭燒極上牛舌定食
2020-04-23 82 views
今日到銅鑼灣見客,難得簽到張單,一定要食好啲,就食日本🇯🇵野經過大廈門口有姐姐揸住塊板推薦,就決定上樓試試門口簡單裝潢,餐廳不算太大但坐得非常舒適👍🏻叫左個鰻魚飯,配有茶碗蒸、沙律、前菜同芥辣八爪魚,仲有個麵豉湯,份量剛好!茶碗蒸非常足料,唔淨止得蛋,仲有菌類、蟹柳同肉粒,正沙律同芥辣八爪魚用黎開胃,八爪魚🐙好新鮮,好想食多碟主角:鰻魚飯上場啦,兩大塊鰻魚,燒得剛剛好,醬汁不會太咸,又能帶出鰻魚獨有既味道。鰻魚上面鋪左紫菜碎,米飯用咗日本珍珠米,粒粒分明,一啖鰻魚一啖飯,完全大滿足下次再試下其他先 Btw,呢度既職員非常有禮貌,服務態度好,抵鑽
經過大廈門口有姐姐揸住塊板推薦,就決定上樓試試

門口簡單裝潢,餐廳不算太大但坐得非常舒適👍🏻
茶碗蒸非常足料,唔淨止得蛋,仲有菌類、蟹柳同肉粒,正

沙律同芥辣八爪魚用黎開胃,八爪魚🐙好新鮮,好想食多碟

下次再試下其他先

Btw,呢度既職員非常有禮貌,服務態度好,抵鑽
2020-04-22
Lunch
  • 鰻重
2020-04-23 62 views
女朋友生日佢好鐘意食日本菜,所以同佢黎左銅鑼灣既千代鶴。一入門口就感受到舒服既日式裝潢,燈光十足。係而家冇得去日本既情況下,黎e到感受下都真係幾正。我地叫左lunch set 同一位omakase,首先黎既就係lunch Set既前菜,有蒸蛋,沙律,腌蘿蔔,但係最正既都係冰頭漬,酸尾尾既三文魚軟骨,超級開胃。再黎就係壽司同刺身box,入而有赤身,帶子,章魚刺身,海膽,中拖羅,油甘魚,赤貝,牡丹蝦壽司等等,件件都好新鮮好好味。最後就再加埋暖粒粒既蜆肉麵豉湯。omakase大部份都係女朋友試,每一件都見佢食得好開心,由其是見到佢食大拖羅果個滿足既樣。餐廳因爲知道佢生日所以送左兩杯梅酒比我地,易入口好清飲落好舒服,下次都會再黎試其他野食!!
女朋友生日佢好鐘意食日本菜,所以同佢黎左銅鑼灣既千代鶴。
我地叫左lunch set 同一位omakase,首先黎既就係lunch Set既前菜,有蒸蛋,沙律,腌蘿蔔,但係最正既都係冰頭漬,酸尾尾既三文魚軟骨,超級開胃。再黎就係壽司刺身box,入而有赤身,帶子,章魚刺身,海膽,中拖羅,油甘魚,赤貝,牡丹蝦壽司等等,件件都好新鮮好好味。最後就再加埋暖粒粒既蜆肉麵豉湯。

• 冰頭漬
  • 午市壽司盛
  • Omakase
2020-04-23 42 views
餐廳環境好恬靜、舒服。我叫左個炭極上牛舌lunch set 茶碗蒸幾滑,味道都幾香,蟹柳係用雪場蟹柳嫁👍🏻沙律新鮮,配上柚子醬同蟹籽后,口感更清爽前菜係麻醬波菜。其實我本身唔太鐘意波菜本身嘅味道,但呢個煮法,香濃嘅麻醬完完全全將波菜嘅味遮蓋晒,好好味😋小食係帆立貝群邊,爽口、開胃。器皿好得意,係一隻🍋味噌湯嘅器皿好靚,個碗好似一座山咁😍主菜黎啦~牛舌賣相好靚,燒得剛剛好,中間粉嫩嘅粉紅色,色澤好靚,好吸引。表面有少少脆面,內里好嫩滑,仲有陣陣嘅炭燒香味😍
餐廳環境好恬靜、舒服。

我叫左個炭極上牛舌lunch set

茶碗蒸幾滑,味道都幾香,蟹柳係用雪場蟹柳嫁👍🏻

沙律新鮮,配上柚子醬同蟹籽后,口感更清爽

小食係帆立貝群邊,爽口、開胃。器皿好得意,係一隻🍋
味噌湯嘅器皿好靚,個碗好似一座山咁😍

2020-04-22 51 views
朋友話銅鑼灣有間日本野又平又抵食 今晚叫埋我去試 我發現澳門逸園中心呢度都幾多野食 之前都嚟過呢度食 餐廳環境光猛 有bar枱位 不過野食都唔係 bar枱整嘅 嚟到望下menu先 有好多款熟食 佢先上左每人一盤前菜 有沙律 蒸蛋 朋友叫左個炭燒極上牛舌 嘩 好似半生熟咁 仲粉粉地色 第一次食未係全熟嘅牛舌呀 不過個炭燒味係幾香嘅 配飯食都好飽下 我叫左個龍蝦味噌稻庭烏冬 大大隻龍蝦頭有好多膏 烏冬有好多龍蝦肉同菇 唔知係咪我地掛住影相影左好耐先食 個烏冬痴埋左一pat野咁 不過味道唔錯嘅 呢度環境坐得舒服 傾下計都幾好 不過無甜品食 要轉場食埋個甜品先有滿足感

佢先上左每人一盤前菜 有沙律 蒸蛋

Dinner
2020-04-21 38 views
今日同朋友黎到銅鑼灣食日本野 見到呢間餐廳環境好似唔錯就入左黎啦 晚市黎講唔算好多人 坐底之後我同朋友各叫左兩個dinner set 分別係牛舌同鰻魚飯set 前菜都幾豐富 有茶碗蒸 煙肉沙律 帶子裙邊同海藻 整體黎講味道都唔錯 尤其係個茶碗蒸 都幾足料 個餐仲配有面豉湯 都算幾清甜至於佢個牛舌 個人認為係香港黎講都算幾高質 燒得岩岩好 唔會話過焦 而且厚切牛舌咬落好有口感 充滿肉汁 配飯一流 另外個牛舌份量都唔少 性價比都幾高 如果個餐仲有埋甜品就更好啦🤣

2020-04-21 50 views
最近同朋友慶祝生日,唔知食咩好,就試左呢間新開嘅日本餐廳,味道非常唔錯,值得推薦。餐廳環境舒適,位置亦闊落,幾岩慢慢傾下計慢慢食。我就叫左個dinner set, 前菜分別有茶碗蒸同沙律,茶碗蒸口感相當細滑,入面加左磨菇,味道更為鮮美,作為前菜亦相當令人滿意。😋😋😋主菜我地就叫左個鰻魚飯。鰻魚飯份量都幾多,有2大塊鰻魚,而且係岩岩燒起,有陣陣嘅碳燒香味,食落亦非常肥美,味道相當唔錯。整體而言餐廳價錢合理,食物質素亦ok, 值得一試。

餐廳環境舒適,位置亦闊落,幾岩慢慢傾下計慢慢食。

整體而言餐廳價錢合理,食物質素亦ok, 值得一試。
2020-04-20 203 views
銅鑼灣的逸園中心有多家高質日式餐廳,大都主打中高檔路線;今天見到全新的餐廳名字 - 千代鶴,當然不會錯過!門面招牌清新簡潔。配備廚師發辦壽司桌,餐廳環境格調專業。打開餐牌,發覺套餐價錢十分相宜;北海丼套餐只需$258!且看質素如何?先端上來的是前菜套餐,四款前菜賣相精緻,心下暗喜。這道醋漬三文魚咀口感彈牙,味道開胃醒神,跟一般醋漬前菜(蘿蔔、酸菜)大相逕庭。柚子墨魚;爽滑墨魚配上柚子醬及磨碎的柚皮,口感獨特之餘更帶出鮮香味,回味無窮。野菜沙律配上三文魚子,又一清新開胃佳品。蒸蛋滑漏,味道略淡。主角北海丼出場看見這幾片油香滿溢的左口魚裙邊,配搭爽脆章魚及鬆軟的鯛魚,已經食指大動。油甘魚、深海池魚及鰹魚都是肥美鮮香的佳餚。最搶眼鮮甜的,當然是海膽,蟹肉和牡丹蝦了!吃過如此豐富的丼飯,以味噌湯中和一下油膩感也不錯。在銅鑼灣區,配合餐廳環境及食物質素,如此價格確實超值!

門面招牌清新簡潔。

配備廚師發辦壽司桌,餐廳環境格調專業。

前菜套餐
先端上來的是前菜套餐,四款前菜賣相精緻,心下暗喜。
柚子墨魚
野菜沙律配上三文魚子,又一清新開胃佳品。
蒸蛋滑漏,味道略淡。

主角北海丼出場
油甘魚、深海池魚及鰹魚都是肥美鮮香的佳餚。
最搶眼鮮甜的,當然是海膽,蟹肉和牡丹蝦了!

吃過如此豐富的丼飯,以味噌湯中和一下油膩感也不錯。

在銅鑼灣區,配合餐廳環境及食物質素,如此價格確實超值!
前菜套餐
柚子墨魚
2020-04-19 117 views
依幢大廈好多唔同類型嘅餐廳,而唔少質素都唔錯今次就揀咗依間新開嘅日本餐廳一上到去已經有種別有洞天嘅感覺下面人來人往嘅街道,上到嚟就係好靜好舒服被安排坐sushi bar簡潔又整齊嘅餐具係sushi bar隔離仲有依套懷石小鉢被客人欣賞價錢平均二百幾蚊一個餐前菜有沙律、蒸蛋、帶子群邊蒸蛋好足料有蛋香又滑溜好味又味鰻重 $226成條鰻魚鋪係面一打開就聞到鰻魚香仲有濃郁嘅鰻魚汁撈飯北海丼 $258朋友嗌嘅丼飯試咗一塊劍魚腩同少少海膽好鮮甜個人覺得依個丼飯比鰻魚飯出色舒舒服服嘅一餐
依幢大廈好多唔同類型嘅餐廳,而唔少質素都唔錯
今次就揀咗依間新開嘅日本餐廳
一上到去已經有種別有洞天嘅感覺
下面人來人往嘅街道,上到嚟就係好靜好舒服
被安排坐sushi bar
簡潔又整齊嘅餐具
係sushi bar隔離仲有依套懷石小鉢被客人欣賞
價錢平均二百幾蚊一個餐
前菜
有沙律、蒸蛋、帶子群邊
蒸蛋好足料

好鮮甜
個人覺得依個丼飯比鰻魚飯出色

舒舒服服嘅一餐
2020-04-18
$250 (Dinner)