2020-10-16 83 views
想吹吹海風看看風景特意叫朋友同我去馬灣很愛坐在橋底下的沙灘入到去想搵間特別餐廳食見到呢間餐廳門口好精緻做到好似沙灘咁嘅感覺就走咗入去在點餐期間店員向我們介紹了一杯鴛鴦平日不喝咖啡的我是從來不喝鴛鴦的佢同我哋分享佢嗰度嘅鴛鴦係自己炒咖啡豆自己磨咖啡豆而且佢哋裝嘢飲嘅杯都係特登訂做係土耳其風嘅路線老闆都好熱情仲開平時啲人黎餐廳食野既相比我地睇又話可以借嗰啲好得意嘅衫俾我哋影相池園素雞飯7種顏色的素菜令我感覺心情都特別開朗我好鍾意食佢既鷹嘴豆泥友人好中意佢紅蘿蔔絲加咗啲酸酸地既醬混合而成個醬令人好開胃側邊有啲粟米 紅椒 翠玉瓜 豆 生菜 配上醋個面有啲似沙律 但其實佢係飯素菜底鋪滿左素雞 而且份量唔少係鋪滿了整個面 再下面就係白飯素雞加上醬汁 完全唔覺得佢係素比起平日嘅雞我反而仲鍾意食愈食愈上癮一樣 而且唔乾令我唔記得佢係素土耳其烤雞烤雞甜甜的 而且有忌廉可點 再配上沙律菜絕對係健康嘅組合而且佢沙律菜絕不求其除咗生菜之外仲有蕃茄青瓜沙律菜紅蘿蔔粟米 睇得到老細好用心去整鴛鴦平日唔飲咖啡嘅我對呢個鴛鴦毫不興趣但老細誠邀我試吓我好俾面咁樣飲咗一啖發現冇我想像中咁唔好飲佢嘅咖啡味唔重 再加上港式嘅
想吹吹海風看看風景

與友人聊天時被他們聽到我說話
然後送了兩張poster俾我😍
香港人加油💪
佢仲問我地鍾意飲咩類型嘅咖啡
水果型?nut型?定其他?
我話未聽過水果型

平時咖啡係為咗解疲累
今日嘅咖啡令我帶嚟好多嘅知識
所以我好推介如果有時間去品一下

2020-10-14 981 views
曾經喺油麻地樓上舖食過一間好特別嘅私房菜,以土耳其菜式為主最記得係有份土耳其烤雞配紅白米飯今次靠一張postcard認得呢間cafe室內同樣滿佈土耳其裝飾,包括充滿土耳其色彩燈飾、杯具、枱布、牆壁等重有銅製咖啡壺、水壺好精緻,好有土耳其風格餐應似乎轉換咗模式,唔再係一年前以人頭計嘅私房菜,而係逐樣叫,變得似街坊店土耳其烤雞一份價錢$98,但今次想試吓上次未試過嘅菜式原舊薯仔上枱嘅雞肉焗薯 $68,有芝士拉絲感雞肉粒融入焗薯,滿口芝士+牛油+肉碎+生菜+粟米粒等餡料,充滿薯香而且即叫即整熱辣辣上枱,連薯皮都食得,本身幼滑,獨有醬汁令整體更香口惹味再叫咗廚房特色雞肉薄餅 $158,Pizza份量充足,餅底好薄,真係薄餅邊緣微脆,餅底柔軟,餅底黏滿特色醬汁,貌似茄醬Pizza面舖有滿滿餡料,有粒粒雞肉+芝士+生菜+蕃茄+青瓜+粟米等芝士係半溶狀態,蔬菜有幾分清新感,芝士香就幾惹味,入口豐富最值得推介係特色園池素雞飯 $88,賣相一流,色彩繽紛好吸睛,狀似盆栽數一數包含5種新鮮蔬菜,店主稱呢款係健康素食之一,夠晒健康有土耳其鷹嘴豆醬汁,亦有羽衣甘藍+青豆+生菜+紫椰菜+翠玉瓜等5款蔬菜亦有粟米
曾經喺油麻地樓上舖食過一間好特別嘅私房菜,以土耳其菜式為主
最記得係有份土耳其烤雞配紅白米飯
今次靠一張postcard認得呢間cafe
重有銅製咖啡壺、水壺好精緻,好有土耳其風格
土耳其烤雞一份價錢$98,但今次想試吓上次未試過嘅菜式

原舊薯仔上枱嘅雞肉焗薯 $68,有芝士拉絲感
雞肉焗薯

邊緣微脆,餅底柔軟,餅底黏滿特色醬汁,貌似茄醬
芝士係半溶狀態,蔬菜有幾分清新感,芝士香就幾惹味,入口豐富
廚房特色雞肉薄餅

數一數包含5種新鮮蔬菜,店主稱呢款係健康素食之一,夠晒健康
亦有粟米+紅蘿蔔絲+紅椒+洋蔥等配料
再配搭有肉感嘅素雞,唔會太清寡
底層重隱藏咗糙米飯,層次豐富
整體有微酸味,幾開胃,好Fresh
加入糙米飯令人有飽肚感,唔會得唔多飽肚嘅蔬菜,有少少田園風
特色園池素雞飯

飲品既有土耳其茶,加$30可以試試熱沙咖啡,加$50重有精品咖啡
加$25重有水果特飲,包括Fruit Punch,有新鮮水果,蘋果+橙+百香果等
有果香,微甜,味道天然,適合食到最尾Refresh吓

話明熱沙咖啡,重點當然要試試熱沙上煮土耳其咖啡
餐廳中央有一個咖啡枱,咖啡師非常熱情不斷介紹咖啡知識,
仲送多杯比咖啡更香醇幼滑嘅鴛鴦俾我哋飲
唔少網民都誤以為咖啡師係店主,記者後來直接問從廚房出嚟嘅真實店主
fact check後先知原來咖啡師只係客席形式,並唔係店主

咖啡師不斷為客人沖唔同種類嘅咖啡
土耳其咖啡味道濃郁,層次豐富,比一般咖啡香醇,有啲有咖啡渣而有啲無咖啡渣
有一種咖啡味從製作期間不斷演變,最後愈來愈清,到凍咗會有澀味
另一種咖啡有啖啖花香味,咖啡味濃而苦,略帶微酸,比較濃稠,攤得耐杯底咖啡渣會有起沙感覺
熱沙咖啡比起港式咖啡更有特色,咖啡濃厚
甘香帶微甜,入口細滑,滿滿咖啡香
店主亦歡迎客人自己去試吓玩熱沙咖啡,我哋都玩咗少少
食到最尾發現店內嘅人同隔離米線店嘅人好熟,同一立場,值得推介
2020-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
雞肉焗薯
廚房特色雞肉薄餅
2020-10-12 61 views
旅行 遙遙無期 換來的 是發堀香港的美 小店、人情世故 只要打開心扉就能感受得到馬灣半天遊 最大收穫 就是發現了這家土耳其咖啡店除了品咖啡 還可以體驗沖煮「熱沙咖啡」熱沙咖啡 顧名思義 是用沙煮咖啡堆沙 等待 在最好的時刻抽取咖啡油脂店員非常熱情 分享了很多研究咖啡的心得 跟土耳其咖啡背後的故事 原來土耳其咖啡 在透過父母親媒合而成的土耳其婚姻中 扮演很重要的角色第一次見面 女方會奉上咖啡若女方對男方有意思 便會在咖啡中加糖若不喜歡 便會在咖啡中加鹽 婚事告吹▪️特色池園素雞飯 $98色彩繽紛很GREEN的一碗跟朋友都特別喜歡面層的鷹嘴豆泥鷹嘴豆泥質地creamy 帶小小鹹跟酸 配上橙色的酸蘿蔔絲 很清新開胃底下舖有素雞跟飯 素雞比一般既的酸齋更有肉的口感 不柴不乾 帶燒雞的焦香當中還更加有新鮮粟米 豆 生菜 蕃茄 翠玉瓜 亦用上油醋調味最鍾意一口把所有料放入口中 口感豐富之餘 味道亦很和諧▪️土耳其烤雞 $98烤雞嫩滑有肉汁 沾上旁邊的乳酪 入口無奇怪的酸味 反而更濕潤底下的飯帶點黃色 驟眼看很像雞油飯 質地帶黏稠 但入口油香偏淡旁邊有清新開胃的沙律 青瓜蕃茄生菜 新鮮爽口 生洋蔥爽口又

馬灣半天遊 最大收穫 就是發現了這家土耳其咖啡店
除了品咖啡 還可以體驗沖煮「熱沙咖啡」
熱沙咖啡 顧名思義 是用沙煮咖啡

色彩繽紛很GREEN的一碗
跟朋友都特別喜歡面層的鷹嘴豆泥
最鍾意一口把所有料放入口中 口感豐富之餘 味道亦很和諧

▪️土耳其烤雞 $98

旁邊有清新開胃的沙律 青瓜蕃茄生菜 新鮮爽口 生洋蔥爽口又不會太辣 完全一解烤雞的膩

若然大家到馬灣一天遊 很推薦到這家咖啡店走一走 特別是想品咖啡的大家 沖煮「熱沙咖啡」都是walk-in就能體驗

2020-10-10 59 views
放工入咗去馬灣食一間朋友介紹的餐廳講真由細到大去過一次,仲要係跟學校去咁朋友介紹話依間餐廳好有特色同埋有CHILL,咁我就個日放工入去睇下餐廳主打係土耳奇菜個日食咗3樣嘢同飲咗3杯特飲雞肉焗薯沙律 $58依個焗薯有千島醬.椰菜粟米沙律,烤雞同薯仔一開始見到有2款沙律醬以為膩但佢成個組合一齊食會係剛好雞肉唔老/重薯仔原味即使佢有2種醬都唔會話曬味所以成個組合加埋會係好夾同埋佢個薯仔都有成個手掌咁大份量都好夠又平!最重要好好食!!!!!土耳其浪馬軍披薩抄拉 $158依個菜係土耳其特色菜嚟一定要食,因為好好食!!!!!!!佢個披薩係係分開上店員有建議係一齊食但係我覺得分開食妳啲因為個PIZZA要分開食先感受到佢整得幾咁好PIZZA上有有牛肉同少少香料,味道OK 成個PIZZA做得最好的是佢外圍係好脆同香但中間個啲係好軟但係冇平時食PIZZA的粉味超鐘意佢依個PIZZA咁佢仲有啲沙律可以同PIZZA一齊食大家都可以一試,但係我覺得PIZZA味都好夠,可以分開食超推薦依個菜式比大家英式鬆餅配榛子雲呢拿雪糕 $68最後食咗個甜品依個冇咩特品最特別就係佢個鬆餅係平時食豬柳強個包個包微暖同軟熟雪糕入面
放工入咗去馬灣食一間朋友介紹的餐廳
講真由細到大去過一次,仲要係跟學校去
咁朋友介紹話依間餐廳好有特色
同埋有CHILL,咁我就個日放工入去睇下

餐廳主打係土耳奇菜
個日食咗3樣嘢同飲咗3杯特飲

雞肉焗薯沙律 $58
依個焗薯有千島醬.椰菜粟米沙律,烤雞同薯仔
一開始見到有2款沙律醬以為膩
但佢成個組合一齊食會係剛好
雞肉唔老/重薯仔原味
即使佢有2種醬都唔會話曬味
所以成個組合加埋會係好夾
同埋佢個薯仔都有成個手掌咁大
份量都好夠又平!
最重要好好食!!!!!

土耳其浪馬軍披薩抄拉 $158
依個菜係土耳其特色菜嚟
一定要食,因為好好食!!!!!!!
佢個披薩係係分開上
店員有建議係一齊食
但係我覺得分開食妳啲
因為個PIZZA要分開食先感受到佢整得幾咁好
PIZZA上有有牛肉同少少香料,味道OK
成個PIZZA做得最好的是佢外圍係好脆同香
但中間個啲係好軟但係冇平時食PIZZA的粉味
超鐘意佢依個PIZZA
咁佢仲有啲沙律可以同PIZZA一齊食
大家都可以一試,但係我覺得PIZZA味都好夠,可以分開食
超推薦依個菜式比大家

英式鬆餅配榛子雲呢拿雪糕 $68
最後食咗個甜品
依個冇咩特品
最特別就係佢個鬆餅係平時食豬柳強個包
個包微暖同軟熟
雪糕入面D NUTS都好多
成個組合真係第一次見
但係要特別提醒有敏感牙齒請小心,好凍好痛….

整體嚟講依間小店比我感覺好舒服
一嚟店員好友善
二嚟嘢食好食
三嚟係石屎森林中去到依間小店RELAX下真係好CHILL

另外佢仲有熱沙咖啡可以自己試玩十分特別
如果你自己試做完可以有張明信片做紀念添
熱沙咖啡 $58
2020年,相信係好多人最掛住去旅行嘅一年。趁假期去一下遠離繁囂嘅馬灣放慢腳步,成個社區嘅氛圍都好寧靜令人放鬆。夜晚喺呢間充滿異國風情嘅土耳其餐廳食飯,感覺就好似去咗個小旅行一樣。餐牌上嘅選擇充滿土耳其風味,同朋友叫左特色園池素雞飯同土耳其特色烤雞。平時比較少食素嘅朋友都覺得素雞飯整得好靚,味道清新,健康得嚟又好食。土耳其特色烤雞外皮焦香肉質Juicy,伴碟有沙律菜同土耳其乳酪醬汁,頗有驚喜。不得不點土耳其咖啡,望住店員喺熱沙上面煮沸咖啡嘅過程,先發現原來店名《熱沙咖啡》就係指土耳其咖啡,令人會心微笑。同店員閒談間知道佢哋用嚟自埃塞俄比亞嘅得獎咖啡豆自家烘培,佢仲好用心咁同我哋分享心得,完全感受到佢哋對食物同咖啡嘅passion 有興趣嘅話,餐廳仲歡迎客人親身體驗一下喺熱沙上沖出自己嘅土耳其咖啡,下次再返嚟試吓先。

• 特色園池素雞飯
2020-10-04 39 views
This restaurant will offer you a warm welcoming smell once you just pass through the door. The food is quite an experience with an unique Mediterranean taste. I’ve ordered the half chicken which is quite enough to share for 2 Persons no matter how hungry are you. Their drinks are quite an experience and they can offer you more than 50 types of coffees (I’ll recommend the Colombian coffee beans).They may/can/need to improve their cleaning but it’s still average.

1/2  Chicken
2020-10-04
$150 (Dinner)
1/2  Chicken
黎個土耳其式既生日快樂😘馬灣有得玩又有得食又有得影相打卡既好地方😍入黎馬灣既熱沙咖啡好似去左轉土耳其旅行咁🤩老闆仲好熱情同我地介紹土耳其文化同教我地沖土耳其沙咖啡添😆如果有興趣學沖咖啡,都可以黎依度學ga,熱沙咖啡有教沖咖啡既課程呢🙂店內仲有土耳其特色服裝同道具俾客人影相打卡添🥰小明係度真係玩得好開心,玩左3個鐘🤣過左一個好開心既土耳其生日啊🥳小明為食餐單: 羽衣甘藍紅石榴汁雞蛋沙拉🥗 $88好清新好fresh又健康既羽衣甘藍加上甜甜酸酸紅石榴汁,非常開胃🤤仲有d雞蛋、粟米、合桃同其他材料配合,正😊土耳其浪馬軍披薩沙拉🥗 $98由一塊烤得香脆又軟熟既土耳其薄餅包住新鮮蕃茄、生菜、青瓜片、洋蔥、蛋、秘製醬料,一齊咬食到多種層次及味道,又fresh又好味😉土耳其地道小麥蛋糕🧀 $88小明超級仲意既甜品,今日第一次食便愛上😍由好多密密好脆脆甜甜既絲包埋既一個小麥蛋糕,上面有一個小球蛋糕🍨切開蛋糕一拉有好多芝士,仲可以拉到又大又長既芝士絲添😏食落甜甜又有滿滿芝士加上香脆既表皮,加埋少少雪糕一齊食,真係好好味好sweet好幸福☺沙咖啡☕ (跟食物+$30)依杯沙咖啡真係好特別,係小明人生第一次沖
黎個土耳其式既生日快樂😘

小明為食餐單:
羽衣甘藍紅石榴汁雞蛋沙拉🥗 $88

土耳其浪馬軍披薩沙拉🥗 $98

土耳其地道小麥蛋糕🧀 $88

沙咖啡☕ (跟食物+$30)

依杯沙咖啡真係好特別,係小明人生第一次沖既咖啡ar🤣仲係要土耳其沙咖啡😋老闆好有心機交我沖咖啡,經過手貼手指導,笨拙既小明都可以成功沖出一杯咖啡啊,太神奇了😂沖完要等2分鐘先可以飲得ga😉因為小明唔太仲意苦,所以沖咖啡時加多少少糖,如果仲意飲齋啡既就可以加少d糖啊😘飲落甘甘的,帶有香香咖啡味但唔澀口,小明好仲意自己親身沖既沙咖啡啊😋
2020-09-28
Celebration
Birthday
  • 土耳其地道小麥蛋糕
2020-09-29 167 views
一間好有特色嘅土耳其餐廳,所有佈置都好似身在土耳其嘅感覺,最特別係有一部從土耳其選購回來用沙煮嘅咖啡工具。熱沙咖啡:第一次飲嘅我,感覺好新奇,見佢地從沙中煮到杯咖啡,咖啡味好香濃有小小甜,好易入口,鐘意飲咖啡嘅朋友一定要試。香草雞肉卷:裏面滿滿都是雞肉,肉汁juicy 好好味👍🏻特色園池素雞飯:素雞加埋新鮮蔬菜感覺好清新,配埋餐廳特有嘅醬汁真係好好味,好健康。土耳其地道小麥蛋糕:一d都唔甜配埋雪糕真係好夾,仲有拉絲嘅口感,中間夾住芝士,出面真係食唔到,必食推介。

香草雞肉卷:裏面滿滿都是雞肉,肉汁juicy 好好味👍🏻

香草雞肉卷
土耳其地道小麥蛋糕
2020-09-29
Type of Meal
Lunch
  • 特色園池素雞飯
土耳其招牌烤雞,獨特風味的醃料非常入味,焦香的外皮包裹著厚實的肉,配搭新鮮沙律和黏稠的飯,別具異國風味。朋友點的特色園池素雞飯,個人不太喜歡吃素,不過賣相色彩繽紛挺吸引的,朋友也説好吃,素菜全都是新鮮的,很豐富😋咖啡職人將自炒咖啡豆磨成粉,然後開始製作虹吸咖啡,入口花香味四溢,甜味之中還帶一點點酸,很合我口味🥰 咖啡職人介紹這種埃塞俄比亞的咖啡豆用淺烘的最好,氣味帶點酸,令人聯想起黑色的水果之後又沖了一款名叫紅牡丹的冠軍豆給我們品嚐,如此深色的咖啡,帶有濃烈的堅果味 🌰 入口時清爽卻有醇厚的口感。職人說: 不要飲咖啡,應該品咖啡。原來品嚐一口咖啡也有不少學問,例如順時針旋轉咖啡、逆時針旋轉咖啡、加一滴水,也可令咖啡味道改變,一杯咖啡竟可品嚐幾種味道,箇中學問一點也不簡單呢!來到重頭戲了!用熱沙煮沸咖啡,在快要滿瀉之際把咖啡壺抽離,再重新放入沙堆中,反覆將它煮沸。熱沙原本是白色的沙,有時煮沸了咖啡沾到沙上,令白色的沙變成了啡色,是使用的痕跡。這款是東帝汶咖啡豆,職人說這個是 「港版萃取法土耳其咖啡」,這樣煮出咖啡油脂,將咖啡靜置1分鐘,就可品嚐到又滑又厚又香的土耳其咖啡杯子也很精緻很美💓

特色園池素雞飯

咖啡職人將自炒咖啡豆磨成粉,然後開始製作虹吸咖啡,

杯子也很精緻很美💓
Coffee  on  the  Sand

臨走前,職人還泡製了一杯「鴛鴦」給我們。這杯鴛鴦特別在於茶與咖啡共冶一爐,用的是大吉嶺茶葉。好茶配好咖啡,味道果然與眾不同,口感香醇幼滑😋
鴛鴦

這裏的精品咖啡班都是自由定價的,職人有很多有關咖啡的知識、沖咖啡的方法、品咖啡的竅門,願意分享給香港人。今次趁假日到馬灣走走,竟然有意外收穫🥰 下次會再來品嚐職人沖的咖啡☕️🧍🏻

2020-09-23
$100 (Lunch)
2020-09-24 74 views
知道馬灣有間餐廳很特別,就是可以喝自己親手煮的土耳其咖啡。趁著平日時間,和朋友來到試玩和放鬆一下。來到餐廳,我們選擇坐在吧枱位置,這個位置可以看到煮咖啡。餐牌上的食物都是豐有土耳其特色的,點了特色園池素雞飯和廚師特色雞肉薄餅。這兩種食都是第一次吃,素雞飯有素雞、生菜,還有鷹咀豆,味道清新,非常特別。薄餅外邊烤香脆,薄底很薄,不會乾身,依然很軟熟。終於可以喝咖啡和吃甜品了,這個甜品叫小麥蛋糕,土耳其人很喜歡一邊吃這個甜品一邊喝咖啡。甜品非常特別,好像用椰絲做的,但原來不是,是小麥做的,中間有芝士,非常好吃。還有自己親手煮的咖啡,味道香濃,有小小酸味,好喝。
2020-09-22 87 views
今次又嚟到馬灣啦🍖上次就去咗沙灘附近望住 青馬大橋食嘢😝😝今次就去返民居附近食啦😋見到呢間裝潢好溫馨嘅cafe,叫做coffee on the sand, 係食土耳其菜嘅☺️☺️出於好奇土耳其菜係乜嘢口味嘅我就揀咗呢間試啦入到去嘅時候老闆娘好nice好熱情,老闆娘知我唔多鍾意食肉就整咗個素菜,好貼心啊🍲三色園池素雞飯呢個飯大大碗☺️☺️而且好吸睛,有唔同嘅蔬菜、素雞肉、鷹嘴豆醬、紅蘿蔔蓉、糙米飯,未食過鷹嘴豆醬既我 覺得都好吸引 好好食,健康得黎又好食~食入口呢就口感豐富~好fresh😝素雞好惹味。🌯 土耳其燒烤雞卷雞卷份量好充足,一個雞卷兩個人食都可以飽肚😍 雞卷仲有配合唔同嘅蔬菜,包括:蕃茄、生洋蔥、生菜,所以食落去唔會太膩,而且燒烤汁配合雞肉好夾, 同埋雞卷係店家即時整,唔會擺咗好耐~所以熱辣辣架~係土耳其特色主菜之一🍧開心果酥餅仲有叫左個叫Baklava甜品,個賣相係個個正方形酥餅配合埋雪糕,土耳其餅係蜜餅黎架,所以食入口甜甜地仲有堅果碎~呢個甜品同咖啡或者茶好配, 咖啡嘅苦澀味同埋咖啡酸味 配合雪糕嘅甜味可以作為一個點綴 ,雪糕嘅味道變相更加突出。係土耳其特色甜品之一,絕對推介大家一

🍲三色園池素雞飯

🌯 土耳其燒烤雞卷

🍧開心果酥餅
係土耳其特色甜品之一,絕對推介大家一試😝

土耳其熱沙上煮咖啡
店入面有一個來自德國嘅香港人咖啡師,佢好熱情~ 佢會同顧客介紹好多唔同嘅咖啡知識同埋咖啡手法,包括:將咖啡買入熱沙煮嘅土耳其咖啡、 、咖啡師改良嘅香港精製土耳其改良版咖啡、仲有大家平時都會接觸到嘅手沖咖啡。
喺烹煮咖啡嘅過程之中佢會同大家介紹一啲小知識,令大家等咖啡嗰陣時唔會悶,呢間仲有好多獨有既咖啡豆,所以咖啡迷一定要去試下呢位咖啡色嘅水準同埋佢唔同咖啡嘅風味啦😋😋

2020-09-19 42 views
今日路過呢間土耳其式餐廳小店,疫情去唔到土耳其就入去試下食個下午茶,發現好有驚喜。環境,裝修,音樂令人好relaxing。因為諗住食下午茶所以只食了雞卷,味道非常不錯。但我主打係土耳其式咖啡,仲可以俾客人試沖土耳其式咖啡體驗,店員亦用心講解,值得一試。用餐途中佢地個咖啡師返左黎,呢個咖啡師俾左一個不一樣既咖啡體驗我地!佢用左三個不一樣既調配方,而每一個方法都同出面既方法好唔同,出黎既效果更加令人意想不到!亦好欣賞佢地對咖啡上花好多心思令咖啡味道提升。鍾意咖啡同土耳其食品既朋友真係值得一試。
2020-09-18
$100 (Lunch)
  • 雞卷
  • 咖啡
跟朋友來到馬灣散心,順便來試試這裡具有異國風情的餐廳,查了一下,決定來這間土耳其餐廳。 店主是一對年輕夫婦,女的負責廚房,男的是咖啡達人,很健談,熱情地跟客人分享咖啡的一切,試了他沖的虹吸及特製土耳其咖啡。虹吸咖啡,入口濃郁,飲了大半杯,咖啡達人才告訴我們那是野生貓屎咖啡!他說其實貓屎咖啡的效果用普通咖啡加以適當的烘焙方法都可以做到,不用去虐待動物,餓底不能同意更多!土耳其咖啡,咖啡達人獨家烘焙,味道比貓屎咖啡多些層次,帶少少花香,沒有渣,好好飲!喜愛咖啡人士不要錯過。食物方面,土耳其烤雞有驚奇!餓底最怕食雞皮,但呢隻雞既雞皮食晒!首先係無皮下脂肪,薄薄的,咬落淡淡香料味滲出,超香!另外薯仔有吞拿魚雞肉,又是一口接一口的節奏,好好味!仲有杯熱情果茶,唔甜,果香豐富,好飲呀!最後仲有土耳其甜品開心果酥+咖啡雪糕,太完美了!餓底會掛住呢度既咖啡同食物,下次再來!

另外薯仔有吞拿魚雞肉,又是一口接一口的節奏,好好味!

餓底會掛住呢度既咖啡同食物,下次再來!

2020-09-18 53 views
沒有旅行的日子,當然讓人納悶....唯有去遠離繁囂的小島/海灣走走,散散心也好~馬灣這個地方確是可以讓人放慢腳步😌環境寧靜,車子也不多,像是童話故事裡,自給自足的小鎮~這裏有很多充滿異國風情的餐廳,走着走着,發現了這間位於民居附近的土耳其餐廳,門口沒有太多誇張的民族裝飾,只有一張桌子和兩張椅子,像是一邊看著海一邊飲著飲料般的休閒😙就這樣,被吸引進去了~~這裏的佈置富有土耳其的民族色彩,店裡的客人也輕輕的吃著、傾著,很舒服的感覺。店主應該很嚮往西方從容自在的生活方式吧~所以餐具都是自助形式的,自己想吃的時候就拿,坐完傾完想離開就可以自己收拾,想待在這裡多久也可以❤️不像香港的快餐文化,由坐下來開始,就要快快的吃,吃完的那一刻,店員就會迅速收拾桌子,像是在告訴客人要趕快走一樣...🔶土耳其烤雞平常在超級市場會看到很多現成的土耳其烤雞粉,感覺味精感很重,可是這個烤雞卻沒有太多的味精感,只有簡單的香脆雞肉味👍🏾肉質較結實,沒有多餘脂肪,也沒有太多油份😋 配菜很多、很新鮮,而旁邊白色類似蛋白的東西,原來是酸酸的,類似乳酸的口味,很開胃🙂而烤雞下的飯吃下去有點糯糯的感覺,很特別啊~🔶廚師特色雞肉薄餅

🔶土耳其烤雞

🔶廚師特色雞肉薄餅
餅底很薄, 不怕吃了會容易變飽,一點負擔都沒有🤪薄餅上鋪滿了各式各樣的蔬果菜,有蕃茄、青瓜等,非常健康👍🏾而蔬菜層和雞肉層之間,都有呈半溶狀態的芝士連繫着,芝士沒有過多的鹹味,不會蓋過雞肉的味道和蔬菜的清甜感。

🔶土耳其地道小麥蛋糕
這個的味道很有趣🤪整個蛋糕是以脆脆的小麥絲組成,彼此更也有芝士連繫着,小麥絲本身沒有很濃烈的味道,但配合芝士一起吃,卻變得美味可口🥳蛋糕上放置了一球雪糕,蛋糕的微熱與雪糕的冰涼混合在一起,令人很有種開懷的感覺~吃到一半才想起還未拍照🙈

這裏的老闆原來是個熱愛咖啡的人!跟他聊着,發現這裡的咖啡豆都是老闆自己烘焙的😱而且所選用的咖啡豆都是非常優質,老闆還說這裏的咖啡豆,比市面上咖啡豆的咖啡因成分少八成😯而咖啡因成分越多,苦味便會越重,因此他們的咖啡不容易變苦😉

他還向客人示範和介紹不同烹調咖啡的技巧,由磨豆開始,到手沖咖啡和蒸餾咖啡,都向客人分享當中巧妙之處,而且他們的蒸餾咖啡是沒有渣的喔~很幼滑☺️

咖啡的味道分為不同層次:香酸甜甘苦 🎈
同一杯咖啡都可以品嚐到不同層次的味道😯只要時間、溫度改變些少,便會發現味道的改變😱真的大開眼界!👀

這裏其中一樣富有特色的烹調咖啡技巧,應該就是以熱沙煮咖啡吧🤩土耳其的餐廳都嚮往自己親手做的,不像香港的餐廳都是店員煮好端上來的,在這裡可以真正放慢腳步😚

這裡還可以讓客人親身體驗煮咖啡的樂趣😚期間就有客人在玩~利用沙的熱力讓咖啡煮熱,真的好神奇啊!這個是老闆自己改良的烹調方法啊,其他的店是沒有的😏烹調出來的咖啡有微微水果的酸,可是不會很強烈😋聽說有抗氧化功效喔😉

老闆說,土耳其有個玩意,就是會利用杯底的剩下的咖啡渣來占卜😯

除了咖啡,老闆還調配了鴛鴦給我們品嘗~跟香港的餐廳很不一樣😱沒有其他的調味,只有奶跟咖啡的甜味🤗

最後,老闆還用古樹茶來為我們泡茶~第一次見識到墨玉原來可以帶出茶的香氣😯原來茶也有博大精深的學問!

就這樣,不知不覺在這裡享受了一個無比輕鬆的下午☺️

土耳其烤雞$98
廚師特色雞肉薄餅$158
土耳其地道小麥蛋糕$88
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
精品咖啡(客人自由定價)
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
熱沙咖啡 (馬灣)
馬灣珀林路大街村東11號地舖
2020-09-16 43 views
在馬灣基灣小學站下車後, 不到一分鐘便到熱沙咖啡店, 我們專程慕名而來的, 朋友說這兒的咖啡全是有質素的精品咖啡, 而且有特色的土耳其熱沙咖啡, 便來一嚐!來到店舖, 門口已極有風味, 一進去已發現入面人頭湧湧, 當天可是星期五來的, 駐場的咖啡師十分細心的解釋不同品種, 產地的豆, 如何嘗咖啡之類, 原來他是在德國學有所成回來的coffeelogist, 他甚至讓我們自己沖咖啡, 以不同沖法飲用同一杯咖啡, 原來順時針轉一轉與反方向轉, 咖啡的味道竟然有所不同![ 熱沙咖啡 ] 熱沙咖啡又被稱為阿拉伯咖啡, 將研磨到細緻成粉的放進咖啡壺内,與熱水烹煮成味道濃烈的咖啡。店員給我們介紹土耳其咖啡粉, 原來會磨得很細滑的, 咖啡豆則主要來自越南及巴西, 而且撥弄沙的方式也十分有技巧, 店員十分細心介紹, 沖出來的咖啡果真又濃郁, 香氣絕頂! 素雞口感十分像真, 又帶有少少豆香, 口感豐富看上去好像一個豐盛的盆栽,配搭類近韓式撈飯不同蔬菜配搭得宜,而且不肥膩,清淡又美味的fusion菜食材用秘製土耳其鷹嘴豆蓉和地道紅蘿蔔蓉入飯,清甜美味!雞肉十分惹味, 而且很有口感, 配上清甜蕃茄及青瓜

[園池特色素雞飯]
素雞口感十分像真, 又帶有少少豆香, 口感豐富
看上去好像一個豐盛的盆栽,配搭類近韓式撈飯
不同蔬菜配搭得宜,而且不肥膩,清淡又美味的fusion菜
食材用秘製土耳其鷹嘴豆蓉和地道紅蘿蔔蓉入飯,清甜美味!

[雞肉生菜包]
雞肉十分惹味, 而且很有口感, 配上清甜蕃茄及青瓜
食法類似泰式生菜包, 加上少許白飯, 是一種新穎的食法! 開胃美味又健康~

$150 (Lunch)
  • 園池特色素雞飯