2019-11-02 1406 views
今年生日男朋友仔帶咗我去咗一間新酒店嘅餐廳食生日飯。間餐廳都幾難搵,因為酒店有分東翼同西翼,要首先搵到西翼嘅酒店大堂跟住搭lift上23樓。一出lift就係reception,職員好有禮貌咁問我地有關訂座資料同埋安排位置。我哋張枱就係日式吧枱前邊。呢度環境都幾清幽同汽油闊落,好適合鍾意清靜地食飯嘅人嚟,餐廳仲設有VIP房,啱晒多人食飯嘅朋友。呢度位於酒店頂樓可以睇到維港景色,仲有戶外場,啱晒鍾意飲酒約埋三五知己嚟傾計嘅朋友。坐低之後職員會先問我地飲啲乜嘢水,又有汽水礦泉水等等嘅選擇。喺倒水前職員會加兩片檸檬同埋薄荷葉係隻杯入面,令到杯水又唔同嘅香味。Menu方面有別於一般酒店餐廳嘅西餐,呢到主要係東南亞同亞洲嘢食,有中式、泰式、日式、越式、星加坡食品等等。Drink Menu都有好多選擇,以酒為主,酒嘅種類比較多,無酒精飲品就有果汁同埋mocktail。我哋叫咗一個椰子湯、牛肉鮮蝦米紙卷、炒蘿蔔糕同埋雜錦刺身拼盤。五星級餐廳酒店來講,價錢唔算貴,我哋兩個人食咗四樣嘢食同叫咗一杯嘢飲都係七百幾蚊,留意番匯豐信用卡係有折嫁。落完order職員會放低一碟炸蝦片,食落好脆,仲有小小辣味。等左一

落完order職員會放低一碟炸蝦片,食落好脆,仲有小小辣味。等左一陣就有刺身食啦,一大盤有10個款,每款有2件。主要有唔同嘅魚類同埋貝類,仲有大大隻嘅牡丹蝦。啲刺身都好新鮮完全冇說未或者係魚腥味,可以品嚐都唔同魚嘅質感同原味道。
雜錦刺身

食完刺身,職員就會開始上熱點。職員會按照你進食嘅速度而決定下一樣嘢食幾時開始烹調。跟住嚟嘅就係椰子湯,椰子湯同我想像嘅有D唔同。呢個椰子湯飲落有啲似冬陰公,辣辣地酸酸地,好開胃。
椰子湯

跟住之後蘿蔔糕就送到。蘿蔔糕加左XO醬炒,仲加咗蛋同菜脯齊炒,菜脯啲鹹香味好香,辣辣地好好食。米紙卷好大條好足料,入邊包左啲牛肉、蝦同埋菜,點左啲酸味味嘅汁好夾好開胃。
星洲炒蘿蔔糕
越式牛肉鮮蝦米紙卷
Celebration
Birthday
椰子湯
星洲炒蘿蔔糕
越式牛肉鮮蝦米紙卷
2019-10-27 982 views
北角呢個地方本身冇乜機會會黎咁岩果日約左朋友你北角食飯訂左呢間酒店新開果時個buffet 都經常出現係blog or 廣告...食過buffet 唔錯既想試埋À la carte..一於去試一試環境依舊暗暗黑黑 有點浪漫氣氛既我地被安排坐窗邊sofa位...望到海景嫁侍應仲會係你睇menu期間 會問你叫唔叫杯飲品先仲有炸蝦片食..個menu 就分左唔同地方唔同菜式有東京.香港.濟洲.胡志明.新加坡之後order左下面幾款東京:雜錦壽司10件飯細細..魚生都新鮮既新加坡:蕉葉紅蔥頭燒海鱸魚呢個就好失望..魚肉鞋..本都仲要唔大舊食左2啖冇食了布吉島:紅咖喱龍蝦咖喱香但辣..龍蝦肉就唔係爽果種冬陰功湯有2隻蝦..蝦係爽口既..湯味還可以..但都唔太推薦濟洲島:香煎牛肋骨全晚最好食呢個..牛肋骨半生熟..牛味夠!雖然以酒店餐廳黎講價錢唔太貴..但質素一般但反而環境唔錯既...可能食午餐會好d 都相對平d
北角呢個地方本身冇乜機會會黎
咁岩果日約左朋友你北角食飯

想試埋À la carte..一於去試一試

環境依舊暗暗黑黑 有點浪漫氣氛既
我地被安排坐窗邊sofa位...望到海景嫁

侍應仲會係你睇menu期間 會問你叫唔叫杯飲品先
仲有炸蝦片食..

個menu 就分左唔同地方唔同菜式

冬陰功湯
有2隻蝦..蝦係爽口既..湯味還可以..但都唔太推薦

濟洲島:
香煎牛肋骨

全晚最好食呢個..牛肋骨半生熟..牛味夠!

雖然以酒店餐廳黎講價錢唔太貴..但質素一般
但反而環境唔錯既...
可能食午餐會好d 都相對平d

2019-10-15 825 views
上個星期同朋友去左依間酒店食晚飯,聽講最近裝修完,環境都幾舒服,座位又闊落,而且酒店位置係北角近海旁,餐廳有個無敵海景,夜晚一邊望住夜景一邊食飯好舒服!而且酒店仲有outdoor位,可以好chill咁同朋友飲杯酒傾計!講完餐廳環境,講下d食物先!餐牌有好多選擇,有個國家ge菜式,適合唔同口味ge人!我見現場食客有好多都係外國人。我同朋友兩個人叫左唔同國家ge菜式試。首先頭盤我地叫左日式刺身拼盤,食材聽講都係選用當造食材食材,非常新鮮!包括有呑拿魚,牡丹蝦,三文魚,帶子,拖羅,池魚,獅魚,油甘魚,墨魚。食完頭盤就上main course,我地叫左韓式烤牛肉,用左韓式醬汁整,甜甜地又好惹味!牛肉烤到剛好唔會太韌!而且份量係超級大份,食極都食唔晒!第二個main course係泰式紅咖哩龍蝦,紅咖哩冇我預期咁辣,啱晒我依d鐘意食辣但又唔食得好辣ge人!龍蝦用左波士頓龍蝦,肉質彈牙,就算用左紅咖哩煮都蓋唔過龍蝦ge鮮甜味!而且仲有好多配料,有我最鐘意ge蕃茄仔同茄子!依個main course仲好啱送飯食!之後係港式梅菜蒸雪魚!依個食法我第一次試,通常雪魚都會用煎,估唔倒用蒸ge做法出奇地好味
傾計!

之後係港式梅菜蒸雪魚!依個食法我第一次試,通常雪魚都會用煎,估唔倒用蒸ge做法出奇地好味!肉質嫩滑,而且梅菜用左最有名ge惠州梅菜,梅菜唔會太咸,而香濃ge梅菜配搭雪魚一齊食都好夾!

小食就叫左個韓式炸雞,雖然係小食但份量都唔小!炸雞外皮炸到脆脆地,炸粉又唔會太厚,而入面雞肉依然嫩滑,再淋上甜甜辣辣ge韓式醬汁同芝麻,水準係香港黎講算唔錯!

最後當然要食番個甜品,強烈推介大家要試依個火焰雪山!品外面ge好唔同!侍應會將個甜品推到你旁邊,即場表演!依個火焰雪山有三重口感,外表有濃郁酒味,而入面有熱情果,芒果,椰子三重唔品口味雪糕造成,食落外暖內凍,口感豐富!而且雪山份量夠四個人食!

以酒店黎講,環境舒適,而食物水準都好好,而且最重要係食品選擇非常之多!
2019-10-13 6745 views
又到遠離工作的星期五晚上,今晚相約幾位好友來北角,這酒店餐廳最近有一個遊輪港口做主題,就像坐郵輪去不同港口品嘗東南亞及東北亞美食餐廳環境高雅舒適,燈光柔和帶浪漫氣氛,仲有無敵維港景色我先點了紅酒去配美食,朋友們就叫了數款cocktail ,仲有泰式香口蝦片送酒先上日式刺身,入面有三文魚、吞拿魚、拖羅、帶子、左口魚、油金魚、手釣池魚等等,每款都好新鮮喔,拖羅入口即溶油脂滿滿在口腔越式雞肉香蕉花沙律,香蕉花清新配上雞肉,食落酸甜幾開胃冬陰公聽侍應講用上兩隻雞去煲,鮮甜帶酸辣度適中到主菜出場了,這款XO醬蒜香炒帶子用上日本帶子,大大粒又鮮味,再XO醬去爆炒多一份惹味,粉絲吸哂啲味都好正 韓式烤牛肉係用雪花肥牛,加埋秘製韓醬烤,仲有多款配料去煮,十分惹味出色這款紅咖喱龍蝦真係好得我歡心,用咗原隻龍蝦去煮,龍蝦爽口彈牙,最佢個汁醬,少辣甜甜地配飯食一流最後甜品係Cruise火焰雪山,望落好似太空館個半圓形咁,先倒上烈酒點火去燒,而入面有椰奶、芒果香茅及熱情果三款雪糕每層夾住蛋糕,食落酒味好出,加上雪糕都好清新又唔算太膩~

餐廳環境高雅舒適,燈光柔和帶浪漫氣氛,仲有無敵維港景色
越式雞肉香蕉花沙律,香蕉花清新配上雞肉,食落酸甜幾開胃
冬陰公聽侍應講用上兩隻雞去煲,鮮甜帶酸辣度適中

每層夾住蛋糕,食落酒味好出,加上雪糕都好清新又唔算太膩~
2019-10-10 608 views
很喜歡到高層海景餐廳吃飯,配上落地玻璃,夜景一覽無遺。吃飯的氣氛很重要,這裡絕對是個可以舒適談心的地方。侍應主動為我們挑選適合我們的紅酒和白酒,服務貼心。我和朋友都很滿意。除了令人賞心悅目的海景外,這裡的裝修也很有格調。我們先點了個來自東京的雜錦刺身包括有三文魚、油甘魚、甜蝦、ハ爪魚。還有我最愛的拖羅,池魚、手吊池魚、帶子和吞拿魚赤身刺身,相當豐富,每款刺身都好新鮮,最特別的是手吊池魚,口感很爽口彈牙!很喜歡韓國炸雞的我,沒想到menu會有這個菜式,相當驚喜!炸雞外層脆口,沾上醬汁很惹味,雞肉多汁嫩滑。再來是來自布吉島的紅咖喱龍蝦,波士頓龍蝦肉起肉切成一塊塊,每塊都很彈牙,蝦肉新鮮!紅咖哩濃香美味,相當出色。侍應為我們端上竹籃飯,熱騰臟的白飯用來送紅咖哩就最好不過!還有這款來自濟洲島的韓式烤牛肉份量十足,牛肉味濃,雪花牛配上韓式醬汁,瞬間覺得自己來到了韓國!甜品方面 我們見每桌都點了這個火焰雪山,我們當然也不輸蝕點了一個!內層是熱情果雪巴、芒果和椰子雪糕,與淋上面的橙酒相融合,真心好吃!

除了令人賞心悅目的海景外,這裡的裝修也很有格調。

我們先點了個來自東京的雜錦刺身

侍應為我們端上竹籃飯,熱騰臟的白飯用來送紅咖哩就最好不過!

還有這款來自濟洲島的韓式烤牛肉

2019-10-08 680 views
北角碼頭附近呢間酒店有間高層嘅fine dining餐廳,今次同朋友結伴去食晚餐,發現超有特色!除左睇到好靚嘅海景之外,餐廳內嘅氣氛都好好!餐廳食物都係來自東南亞、東北亞,好似有日本、韓國、越南、泰國等等。先食日本嘅雜錦刺身,食得出新鮮同魚嘅鮮味,特別鐘意Toro同埋甜蝦。池魚方面仲有分一種係手釣嘅,果然選料唔馬虎。沙律係嚟自越南嘅雞肉香蕉花沙律,酸酸地好開胃,加入唔同蔬菜口感仲好爽。湯品係大家都好熟悉嘅冬蔭功湯,但味道都幾驚喜,有別於之前飲過嘅口味,湯底比較清,用上雞湯做底係另一番滋味,酸味比較突出~另外大蝦都好鮮甜爽彈!港式啲有XO醬蒜香炒帶子,有四隻大大隻帶子,下面仲有入味嘅粉絲,好好送飯~如果彈性少少就更正啦!惹味啲有韓式烤牛肉,薄薄一片吸滿醬汁精華,剩低嘅汁仲可以撈飯~係呢個時候侍應剛好幫我地添飯,係茉莉香米,竹蘿仲有香葉墊底~其中我好鐘意嘅一味就係香煎牛肋骨,牛肉厚身啖啖肉,煎得好香口,仲可以配以泡菜一齊食~另外紅咖喱龍蝦帶點辣勁都好過癮!最有特色就係梅菜蒸鱈魚,鱈魚好嫩仲有腩位嘅魚油香,夾埋梅菜有家嘅感覺~最後必點佢地招牌甜品,CRUISE火焰雪山入面嘅雪糕選用咗椰子味、

池魚方面仲有分一種係手釣嘅,果然選料唔馬虎。

另外紅咖喱龍蝦帶點辣勁都好過癮!

最後必點佢地招牌甜品,CRUISE火焰雪山入面嘅雪糕選用咗椰子味、芒果香茅味雪糕以及熱情果口味嘅雪葩,特別切合佢地東南亞風味嘅主題!
侍應即席係我地面前淋上酒,睇住啲火一路燒好岩影相呢~
燒完都不減酒香呢,入面嘅雪糕依然冰凍,最突出係熱情果味後來係淡淡芒果香茅味~多人分享剛剛好!
2019-10-05 4831 views
這晚的家庭聚會選了北角的維港海悅尚萃酒店食晚飯。這家酒店前身是北角海匯酒店,經過重新命名後,設計煥然一新,時代感與設計並重,令人眼前一亮。 我們到了23樓的Cruise,想不到閒日的晚上,很熱鬧,外國客人也不少。餐廳耳目係色調為主,配上柔和的燈光,很有氣氛。一整塊落地玻璃外就是一大片醉人的維港夜景,閃閃生暉。 坐低先點飲品,我們分別點了紅酒、cocktail。用來配前菜的自身剛好。 不得不提那佐酒小食的蝦片,有很香的香茅味,令人食不停口。 雜錦刺身分別有拖羅、油金魚、三文魚、帶子、甜蝦、池魚等,都肥美新鮮,由日本直送! 開胃小菜有越式雞肉香蕉花沙律,香蕉花聽得多,但食入口真係第一次,完全冇苦澀味,泰式做法酸甜開胃。 冬蔭功湯大大隻虎蝦,酸度偏重,反而不辣,所以連不嚐辣的我,亦飲多兩啖。 XO醬蒜香炒帶子,粉絲炒得乾身彈牙,自家製XO醬入味,帶子肉厚又肥美。香煎牛肋骨大大塊,烤得入味,伴以生菜及泡菜這種韓式做法,在西餐中比較少見,食法很新鮮。 燒海鱸魚用蕉葉包著,混入秘製森巴醬,又有陣陣蝦乾和蝦醬香味,又香又好食! 最驚喜的是梅菜鱈魚和韓式烤牛肉,這2個菜都是送飯首選。牛肉已

不得不提那佐酒小食的蝦片,有很香的香茅味,令人食不停口。

冬蔭功湯
XO醬蒜香炒帶子

燒海鱸魚
最驚喜的是梅菜鱈魚和韓式烤牛肉,這2個菜都是送飯首選。牛肉已秘製的韓式汁,用上韓國雪花肥牛,伴洋蔥絲、甘筍絲炒成,甜甜地又有牛油香,十分惹味!

韓式烤牛肉
梅菜鯇魚食得多,但這梅菜鱈魚又令人驚喜,甜梅菜配滑嫩非常的鱈魚肉,這中菜做法用上西式食材結合,兩者異常合襯!味道也無得彈,而且那白飯是用竹籮一大籠捧上來為我們逐個添飯,很搞鬼!
梅菜鱈魚

Cruise的招牌可算是這個火焰雪山,由椰子、香芒和熱情果3款雪糕夾著蛋糕。上枱時即場用冧酒點火燒著蛋白,賣相一流!而且蛋糕酒味濃,雪糕酸甜,兩者配合得天衣無縫,超級推介的甜品

火焰雪山

這裏每道特色的菜,都由該國籍的廚師主理,味道地道得來又創新,看得出餐廳的用心。加上環境和服務也好,絕對值得一訪!

臨走時才發現這裏還有個戶外區域可以望著維港飲酒傾計,好不熱鬧。想不到北角現在有了咁chill的一個地方,得閒約朋友來食飯飲野,的確寫意又舒暢!!!
2019-10-02
$600 (Dinner)
冬蔭功湯
燒海鱸魚
韓式烤牛肉
梅菜鱈魚
2019-10-04 1028 views
今天一行五人到北角食晏,揀左間以前係北角邨位置,依家叫香港維港凱悅尚萃酒店,位於西座23樓嘅-Cruise (北角) 。食物總類多元化,適合一大排人黎聚一聚。見到M9 和牛(250g) 都只需$388室內環境好舒適露天位適合秋涼時出去坐,今天天氣熱就免了1. 雜錦壽司10件($280),夠鮮味,海膽超正2. 柚子沙律($80),柚子肉大大粒,夠多汁,食到好開胃👍🏻3. M9 和牛($388),廚師推介得真係美味,肉質嫩滑4. 星洲炒蘿白糕 ($80),蘿白糕外皮香脆,辣度適中。5. 白咖哩魚,咖哩汁香滑,用來撈飯一流6. 冬陰公湯($90),味道不過不失7. 椰子湯($90),味道麻麻哋,不是我杯茶8. 沙嗲雞肉串($110),雞肉嫩滑,配菜同樣食得9. 韓式海鮮煎餅,配料豐富,蝦肉亦新鮮爽口,好好味10. 芒果椰子糯米飯($80),芒果超甜夠香,推介11. 水果盤 ($90) ,夠新鮮,多汁。12. 焦糖焗日式芝士蛋糕($80),即叫即焗,上枱時熱辣辣,蕉糖味濃郁。

食物總類多元化,適合一大排人黎聚一聚。
見到M9 和牛(250g) 都只需$388

室內環境好舒適

露天位適合秋涼時出去坐,今天天氣熱就免了

1. 雜錦壽司10件($280),夠鮮味,海膽超正

3. M9 和牛($388),廚師推介得真係美味
,肉質嫩滑

4. 星洲炒蘿白糕 ($80),蘿白糕外皮香脆,辣度適中。

5. 白咖哩魚,咖哩汁香滑,用來撈飯一流

6. 冬陰公湯($90),味道不過不失

7. 椰子湯($90),味道麻麻哋,不是我杯茶

8. 沙嗲雞肉串($110),雞肉嫩滑,配菜同樣食得

9. 韓式海鮮煎餅,配料豐富,蝦肉亦新鮮爽口,好好味

10. 芒果椰子糯米飯($80),芒果超甜夠香,推介

11. 水果盤 ($90) ,夠新鮮,多汁。

2019-10-03
$330 (Lunch)
2019-10-03 3169 views
近期香港酒店價格回落,不少也推出優惠作招徠,刺激本地客消費,因此酒店餐廳的人流也望有所增加。這次與飯腳們來試這間位於北角海濱的酒店頂樓餐廳,以維港景緻作背景,伴隨雞尾酒及晚餐。餐廳名字原來是以郵輪作靈感,將客人的用餐體驗比喻作一趟海上旅程,餐牌中的分類更以各個東亞港口城市命名,就像客人抵達不同的Port of call,便可以登岸品嚐當地的地道菜式。當然,我們這晚只需安坐餐廳中,便可輕易嚐到不同國家菜式。旅程由「東京」出發,先來兩份雜錦刺身,入面包括有加上了青柚子皮的帆立貝、池魚、油甘、八爪魚、赤身、拖羅及甜蝦等,款式與鮮度也不錯,肉質彈牙也不會過冰。鏡頭一轉,𣊬間已來到「胡志明市」,菜式是越式雞肉香蕉花沙律。裡面除了有來自越南的香蕉花外,拌入了雞絲、洋蔥、甘筍絲、薄荷葉、蔥及脆花生等。味道集合酸甜鹹幾種滋味,富有越式感覺。下一道是來自「布吉島」的冬蔭功湯,材料是經典的大蝦、草菇、香茅、辣椒、薑等,但呷啖湯頭,便喝得出是用了雞湯底來配襯蝦甜,調味不算很辣,亦能帶出酸爽的感覺。接下來是主菜時間,第一款是「濟州島」的韓式烤牛肉。以小鍋呈上的烤牛肉用上了雪花肥牛,再於秘製韓式醬汁裡烤煮,入味

接下來是主菜時間,第一款是「濟州島」的韓式烤牛肉。以小鍋呈上的烤牛肉用上了雪花肥牛,再於秘製韓式醬汁裡烤煮,入味又富油香,醬汁正好佐飯。

說時遲那時快,侍應已於電光火石間拿來一蘿熱騰騰的絲苗香飯,正合我意。

同樣是韓式的香煎牛肋骨,韓牛肋煎得香脆,另外還伴以泡菜及生菜,可以自製生菜包,但個人覺得佐飯更惹味。

接著上桌的X.O.醬蒜香炒帶子,賣相有種似曾相識的感覺,原來轉眼已回到「香港」!厚實的帶子用餐廳自家製X.O.醬炒香,放於炒粉絲之上,香氣撲鼻,帶子肉也夠嫩滑。

同樣是港式風味的梅菜蒸鱈魚令人十分驚喜,以蒸籠奉上的鱈魚柳加上梅菜、辣椒、洋蔥等,魚柳的豐盈油脂令它在蒸熟後也能保持多汁滑溜,梅菜的甘甜也恰到好處。

旅程繼續,一道「新加坡」的蕉葉紅蔥頭燒海鱸魚也非常出色,蕉葉包住鱸魚肉烤焗,夾雜了蕉葉、香茅及參巴醬的濃香,每口也是星洲氣息。

最後我們再次來到「布吉島」,以一道紅咖喱龍蝦作結。原隻波士頓龍蝦拆肉後以紅咖哩汁燴煮,結實又鮮甜,粒粒泰國茄子也很入味。

九分飽的我們最後也抵不過甜品的誘惑,點了一個Cruise火焰雪山分享。以橙酒的熊熊烈火燒過,焦香雪山裡面有三款雪糕(椰子雪糕、芒果雪糕、熱情果雪葩)及蛋糕,酒香配襯甜蜜的雪糕,就算酒精早已揮發,這種滿足也令人自醉。
2019-09-23
2019-10-03 3037 views
今次來到頂層的空中餐廳"Cruise",裝潢有格調,進來便是一個十分吸睛的吧台,落地玻璃遠眺維港夜景,不論室內和室外的位置,都有著非常開揚的無敵維港景色,頓時讓人感到放鬆舒適,餐廳氣氛甚好。在這漂亮的環境中,餐廳當然要點杯Moctails啦。Coco Cruise $88Fresh Lime Juice, Lychee Syrup, Mojito Syrup, Coconut Water & Soda Water餐廳現在主打多國菜,包括香港、日本、韓國、新加坡、泰國和越南的菜式。以星級酒店、海景餐廳來說性價比十分高。先來東京 - 雜錦刺身包括有三文魚、拖羅、油甘魚、池魚、手吊池魚、甜蝦、八爪魚、帶子和赤身刺身厚切,每款質素都十分高,最愛手吊池魚,口感特爽彈;拖羅油脂香濃。香煎日式餃子 - 煎得金黃香脆。濟州島 - 韓式烤牛肉,用上雪花牛配上秘製醬汁,份量十足,烤牛味香濃肉汁豐富又野味。布吉島 - 紅咖喱龍蝦這道咖喱顏色漂亮吸引,配上起肉了的波士頓龍蝦,彈牙爽韌,味道香濃帶點辣,野味開胃,下飯不二選。香港 - 梅菜蒸鱈魚,用蒸籠呈上,用上惠州梅菜,十分提味,魚肉嫩滑。店員會端上竹籃飯,夠

Coco Cruise

在這漂亮的環境中,餐廳當然要點杯Moctails啦。
Coco Cruise $88

東京 - 雜錦刺身

先來東京 - 雜錦刺身
香煎日式餃子

香煎日式餃子 - 煎得金黃香脆。
濟州島 - 韓式烤牛肉

香港 - 梅菜蒸鱈魚

店員會端上竹籃飯,夠熱夠新鮮。
火焰雪山

火焰雪山(2-4人分享)
甜品 Cruise 白色半圓三層蛋糕 外面酒味香濃,熱情果雪葩、芒果及椰子雪糕

2019-09-24
Coco Cruise
東京 - 雜錦刺身
濟州島 - 韓式烤牛肉
香港 - 梅菜蒸鱈魚
火焰雪山
Wow this exceeded all expectations!First, this place is just beautiful. From the unparalleled amazing view, to one of the best outdoor patios in HK, to the chic modern roomy interior decor, it blows my mind that this place is in North Point, which is pretty old-school HK. So happy this place exists!After the Hyatt management change, Cruise pivoted to a Southeast Asian menu. Everything was really top-notch and yummy. We got one of each of the lunch sets, and chose 1) codfish 2) bulgogi (server to

After the Hyatt management change, Cruise pivoted to a Southeast Asian menu. Everything was really top-notch and yummy. We got one of each of the lunch sets, and chose 1) codfish 2) bulgogi (server told us those were the best picks, as opposed to the chicken curry/spicy shrimp options).

Food from a 4/5-star hotel is just innately different from food you get at a average normal restaurant. It’s just presented much nicer, tastes delicious, and just...feels nicer. That’s how this was. The scallops and shrimp salad appetizers were perfect, as were the entrees and dessert. It’s just classy high-end food that tastes good.

Critiques: entrees came out somewhat slow even though restaurant was 1/3-half full. They were made-to-order though, as opposed to factory line assembly as is at many lunch spots. Some staff were definitely newbie and very green (manager was scolding her right in front of us).

Great value IMO - $178 and $198 for each set (drink, appetizer, entree, dessert) - the entrees by themselves were around $130+ on the a la carte menu. Just a really enjoyable lunch in an awe-inspiring environment overlooking the harbor - what more can you ask for?
Black  Cod  &  Bulgogi
2019-09-23
$200 (Lunch)
Black  Cod  &  Bulgogi
  • Scallops  appetizer
  • Bulgogi
2019-09-16 982 views
特別日子,選擇了 fine dining,一心打算食西餐。東區 fine dining 選擇唔多,結果選了這間。餐廳位於酒店的23樓,坐擁海境。由於自己比較怕熱,所以選擇了坐室內。食完走出外面看看就後悔了。我們晚上6時多到達應該可以睇日落,可惜坐在室內,雖然是窗旁位,但是唔啱方向,只見到逐漸變黑及後來的夜景。打開餐牌時有點失望,因為一心想食西餐。原來9月剛轉了做東南亞美食。款式唔多加上食物名唔吸引,好想走人。不過坐底了就唔好意思走,就留下來吧!總括來講,食物味道不錯,服務很好,環境舒適。呢個價錢,絕對係十分理想

小食
越式牛肉鮮蝦紙米卷
美國和牛  200g
沙嗲雞肉串
2019-09-16
$300 (Dinner)
Celebration
越式牛肉鮮蝦紙米卷
美國和牛  200g
沙嗲雞肉串
火焰雪山
This restaurant is located on the top floor of Hyatt Centric Victoria Harbour Hong Kong, formerly known as Hotel Vic, with a gorgeous harbour view and contemporary setting. We were assigned to sit at the corner with a nice round table and sofa, comfortable and relaxing, and the staff warmly greeted us and explained the menu, featuring mainly Asian cuisines. After ordering a cocktail to start, we ordered the Pomelo Salad ($80) as appetizer. It is prepared with tamarind sauce, onion, fried shallo

After ordering a cocktail to start, we ordered the Pomelo Salad ($80) as appetizer. It is prepared with tamarind sauce, onion, fried shallot and shredded coconut. Very refreshing, the pomelo is plentiful and sweet, with the slightly sour tamarind sauce complementing perfectly. The chopped spring onion and coriander added extra flavors. Although it seems simple, the taste is quite good.

There is a sushi bar in the restaurant and so we tried out the Assorted Sashimi ($350). The sashimi are all very fresh, and beautifully arranged on the plate. There are two pieces for each type of sashimi so it is just perfect for two persons. It is a pleasant surprise on its good value for money.

For the main course we had two dishes. The first is Green Chicken Curry ($110), with eggplant, tomato, chili and Thai basil. Comparatively this one was a bit disappointing, and I found it is lacking the spicy and fragrance the green curry is known for. The chicken texture is also quite tough. Not exactly something I would recommend.

The other main dish was Peps Ikan ($160), with the sustainable barramundi wrapped in banana leaf, coated with a paste of sambal, shallots and lemongrass. The fish flesh was tender and juicy, with the banana leaf keeping the moisture. This signature Singaporean dish is a much better choice than the green curry in my opinion.

Wrapping up we have the Seasonal Fruit Platter ($90), with different types of fruit including watermelon, melon, dragon fruit, pear, and raspberry. Apart from the pear all the fruit are sweet and tasty, but the pear is rather bland.

The other dessert was Caramelized Baked Japanese Cheesecake ($80) with some market berries added. The cheesecake is decent in taste, not too sweet and the crusty caramel on top certainly served as a nice addition to the flavors and give a nice contrast on texture. The berries are fresh and having nice acidity to balance the weight of the cheesecake.

The bill on the night was $1,144 which was after the credit card discount of 15%. Considering the view I would expect the price tag to be higher and not sure why the hotel decided to change the format of the restaurant recently, aiming more to the mass market than go for high-end. But is this the right strategy? I am not too sure...
2019-09-14
$560 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-07-29 1151 views
無敵海景,高質酒店餐廳👍🏻環境評分:9/10個一分係扣係附近有個地盤工作,影響咗部分的風景,但整體上環境一流!服務員絕對係酒店既服務,令食客感到好舒適👍🏻👍🏻服務評分:9.5/10內部裝潢好有格調:Main 1: Grilled beef tenderloin (Medium done)腰部既肉好嫩,薯蓉好香滑。Main2 :Roasted chicken leg無骨既雞脾肉,食落啖啖肉,好香既烤味👍🏻雖然Main既份量都唔多,但食品既質素都好高,再配埋呢個海景加酒店既服務,就覺得抵晒!甜品係芒果芝士雲石蛋糕上面既芒果mousse 酸酸甜甜,好開胃。配合埋下面既cheesecake 一齊食,就唔會咁漏! 👍🏻👍🏻👍🏻
無敵海景,高質酒店餐廳👍🏻
環境評分:9/10
個一分係扣係附近有個地盤工作,
影響咗部分的風景,但整體上環境一流!

服務員絕對係酒店既服務,令食客感到好舒適👍🏻👍🏻
服務評分:9.5/10

內部裝潢好有格調:

腰部既肉好嫩,薯蓉好香滑。

Main2 :Roasted chicken leg
無骨既雞脾肉,食落啖啖肉,好香既烤味👍🏻

甜品係芒果芝士雲石蛋糕
2019-07-20 823 views
Hotel Vic已經開咗一段時間,但仍然唔係好多人知道!呢間餐廳位於酒店23樓,擁有無敵大海景!而且lunch set二百幾蚊,以酒店嚟講,唔算太貴!Lunch set首先遞上3款麵包!,每款麵包都用唔同材料製作,有不同口感! 頭盤我揀咗韃靼蝦配牛油果,三文魚子,伴芥末田園沙律!韃靼蝦配牛油果好鮮味,蔬菜都好新鮮!主菜我揀咗香煎西冷牛扒配香草包糠,蔬菜,芝士忌廉焗薯,野菌汁!當牛扒一嚟到嘅時候,我以為佢嚟錯,因為我以為係炸魚!但估唔到食落就發覺牛扒好好味,同平時好唔同,配埋野菌汁,簡真係絕配!以呢個價錢,可以食到咁高質嘅食物,仲可以對住個無敵大海景食飯,絕對超值!
Hotel Vic已經開咗一段時間,但仍然唔係好多人知道!
呢間餐廳位於酒店23樓,擁有無敵大海景!
而且lunch set二百幾蚊,以酒店嚟講,唔算太貴!
頭盤我揀咗韃靼蝦配牛油果,三文魚子,伴芥末田園沙律!
韃靼蝦配牛油果好鮮味,蔬菜都好新鮮!
當牛扒一嚟到嘅時候,我以為佢嚟錯,因為我以為係炸魚!

$210 (Lunch)