2019-07-05 1470 views
約咗女朋友係西灣河食午餐,平時食開都係南記或大安樓,今日決定搞搞新意思,去咗東區友介紹既呢間Cs’bakery。我朋友點解搵到呢間餐廳呢?因為餐廳正正係佢屋企樓下。雖然餐廳比較細,但座位之間既空間非常足夠,唔會為左可以容納多啲人而犧牲顧客座位空間。入面亦有靠牆位,自己一人食都得。雖然小店經營,但餐廳嘅飲品選擇可謂應有盡有,而且有我最鍾意嘅焦糖鮮奶咖啡。Cs’ bakery連一杯焦糖咖啡都特別用心,咖啡上面有我嘅圖案,圖案有我真人三成咁靚仔,憑呢點已經值💯。All Day Breakfast既炒蛋夠順滑。麵包有兩片,仲要係自家制,非常健康。另外亦有火腿、腸仔、沙律菜、菇等等。個人認為All day breakfast主要睇有咩啱食既食物。Cs’bakery All day breakfast每款食材我都鍾意,尤其是炒蛋,牛油果醬同巴馬火腿。蒜香銀魚蜆肉意粉分量足夠,幾乎每一啖意粉都食到蜆肉,味道方面有少少驚喜,銀魚為意粉加添鹹度。拿破崙蛋糕非常搶手,好好彩自己食到最後一份。每一層嘅酥皮都好香脆,中間既奶油非常香滑,大量芒果肉令蛋糕甜而不膩。女友叫咗朱古力千層蛋糕,甜度適中,賣相當然冇得輸

女友叫咗朱古力千層蛋糕,甜度適中,賣相當然冇得輸啦。
下次再經過會再買Cs’bakery嘅拿破崙蛋糕,或者週末嘆杯咖啡都係一個唔錯嘅選擇。
2019-06-23
  • 芒果拿破崙蛋糕
  • 焦糖鮮奶咖啡
2019-07-02 171 views
人生充滿驚喜,有時無聊聊逛下都可以遇到美食,這間小店係斜路上,唔覺意可能錯過咗。主打手工曲奇和輕食,外面望落都幾似網紅小清新店。大理石臺幾靚,我地晚飯時間去,所以就叫咗意粉和all day breakfast不過小店關門好早,我記得老闆6點就收爐,所以只可以早點去食。墻上就是手工曲奇,超級適合做結婚伴手禮!推薦食雜菌黑鬆露意粉,超級好食。意粉唔會太硬,個忌廉醬勁有黑鬆露味。全日早餐都不錯,仲好有心思整咗個煙三文魚花,夠曬吸引!
墻上就是手工曲奇,超級適合做結婚伴手禮!
全日早餐都不錯,仲好有心思整咗個煙三文魚花,夠曬吸引!
2019-07-01 399 views
cs bakery 係位於西灣河到的一間咖啡小店, 店舖不大,但是內裡予人一種溫馨的感覺。 除了供應咖啡cake等 小食之外,原來也有主菜可以提供,當然遇上慶祝日子也可以從這裏order慶生蛋糕和禮餅等等呢。黑松露雜菌意粉鮮菇菌加入香滑忌廉 , 再配上令人垂涎欲滴的黑松露 ,簡單得嚟回味無窮, 以黑松露造成的忌廉汁,香濃惹味, 意粉煮得剛剛好不會過淋 也不會過硬 , 濃滑的黑松露忌廉汁 用嚟伴意粉非常一流。-全日早餐一睇就知用料豐富, 所採用的食材質素 也非常一流。風乾火腿 夠鹹香 ,手工麵包有兩種,一種是plain的, 另外一種是有果仁和雜莓 的法包, 牛油果醬 非常軟滑, 加埋幼滑、擠成 玫瑰花型牛油, 配上自家製的手工麵包 就最好不過 。--火腿,香腸 是德國白肉香腸 , 有質素 。-炒蛋 非常香滑 , 而且蛋味也十分濃郁 。小店有很多款 餐飲 可以提供, 除了有各種花果茶之外也有清涼解暑的梳打, 當然還可以order 鎮點非常出名的 手拉咖啡。-青檸梳打透心涼,青檸微酸 不過甜,絕對是解渴之選。-鮮奶咖啡拉花真的是無敵漂亮, 這兩撇鬚的造型是當天batista 自己的造型呢。-

全日早餐

一睇就知用料豐富, 所採用的食材質素 也非常一流。

全日早餐

火腿,香腸 是德國白肉香腸 , 有質素 。

全日早餐

炒蛋 非常香滑 , 而且蛋味也十分濃郁 。

青檸梳打

透心涼,青檸微酸 不過甜,絕對是解渴之選。
鮮奶咖啡
Latte

來得C's bakery, 當然不能夠錯過佢哋由5星酒店級大廚造成嘅蛋糕, 小巧精緻, 蘊藏著很多心思在裏面。
Cake

Calamansi

呢個蛋糕以天鵝做主角 , 淨係賣相已經攞100分, 需知道3d立體蛋糕唔易做,要整成天鵝嘅樣更加 喺心機之作,
之於味道黎講,calamansi 微酸之中, 好香又清甜。

hazelnut mousse

簡約外型,有朱古力脆脆係外圍,入面係細膩的榛子 mousse,
而且仲有朱古力海綿蛋糕, 口感非常豐富。
passion fruit mousse

熱情果mousse蛋糕 以藍色做為外表,配上幾滴水滴 的裝飾 , 與其味道非常匹配,
淡淡的酸甜味, 配上輕型柔滑的 慕絲, 在這個炎熱的夏天,為味蕾帶上不一樣的 清新感覺。
Ruby Strawberry Mousse

半圓形的ruby strawberry 慕絲蛋糕, 賣相非常亮麗,
外層香軟柔和的士多啤梨慕絲, 入面有海綿蛋糕及士多啤梨 整成的果凍,
香濃軟滑清涼透心 層次豐富, 而且最重要係打卡非常一流。

綠茶曲奇餅

既然有五星酒店級大廚喺小店坐陣,當然不能夠錯過佢哋嘅自家製曲奇, 所以最後 我買咗包綠茶曲奇餅返屋企,
包裝上係老闆的貓貓, 淨係睇貼紙已經覺得貓貓非常可愛,
綠茶曲奇餅

而綠茶曲奇, 綠茶味道濃, 曲奇非常香脆, 下次可以買罐裝黎送禮呢。
Latte
Cake
2019-06-30 744 views
星期六去咗西灣河做啲嘢,做完嘢之後想搵個地方飲杯野坐低抖下,遇到呢間餅店啲餅好似幾靚,我同朋友入去坐下。我哋揀咗幾件蛋糕。Mango Mousse ($35),主要係mousse,入邊夾兩層蛋糕,仲有幾粒芒果,口感非常軟熟。Ruby Strawberry Mousse ($45),外層係半個球體,一邊真係內有乾坤㗎,有一層啫喱,再有層蛋糕,都幾考功夫。Green Tea Tiramisu ($35),有多啲cream cheese,口感比以上兩款更加creamy,亦都冇咁甜。上面啲綠茶粉超好食。Chocolate Truffle ($35),簡直係朱古力控嘅至愛,朱古力味極度澎湃,味道係偏向dark chocolate。食下食下就已經六點幾,我同朋友就決定喺度食埋個晚餐。煙三文魚沙律( $68 )沙律菜爽脆,煙三文魚都處理得幾好,冇乜冰鮮味。蕃茄肉醬意粉( $68 )朋友呢個番茄醬落得比較重手所以味道比較酸,份量就非常大份。朋友叫咗檸檬柚子紅茶(+$20),我就叫咗熱紫薯鮮奶 (+$20),個拉花真係一絕。本來想叫脫脂奶因為食咗咁多蛋糕,但係原來呢度得全脂奶,不過係全脂奶下,奶味濃郁,
我哋揀咗幾件蛋糕。

食下食下就已經六點幾,我同朋友就決定喺度食埋個晚餐。

煙三文魚沙律( $68 )
沙律菜爽脆,煙三文魚都處理得幾好,冇乜冰鮮味。

蕃茄肉醬意粉( $68 )
朋友呢個番茄醬落得比較重手所以味道比較酸,份量就非常大份。

朋友叫咗檸檬柚子紅茶(+$20),我就叫咗熱紫薯鮮奶 (+$20),個拉花真係一絕。本來想叫脫脂奶因為食咗咁多蛋糕,但係原來呢度得全脂奶,不過係全脂奶下,奶味濃郁,配上紫薯粉都幾唔錯。
2019-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-06-30 119 views
早排經常見到朋友們吃古祖味 🍰 ,不約而同地打卡,搞到我💕郁郁要去一轉港島東。不過,去視察🍰前,我跟🏠人去吃個late lunch 先。聞說這裡的🍞是店主親手造,我這個🍞控要來試試吧。由於店主好❤️🐱🌟人,所以杯墊用了她💕的招財🐱,好Kawaii 呢!我叫了個🥑panini ,細問下:原來個avocado sauce 是店主自己調,是沒有落garlic。嘩!我即時🌟🌟👀,因為我好偏食,不吃蒜,不吃蔥,不吃洋蔥,不吃kimchi ,不吃韮菜.....(仲有好多不吃,無法盡錄)。說真的,我這麼偏食,在外邊能找到合我河車的,也有難度。好驚喜,這個🍞🍞竟然是❤️❤️型,跟second half 一齊吃一定好sweet 💕sweet 💕呀!這個🍞好軟熟,個醬好清新,吃時頓覺自己好健康。🏠人點了All day breakfast 🥚 🍳 +🍔 。個杯達魔人紫🍠latte ,好搞笑呀!少少毀容。🤣🤣最后,我們叫了四件🍰🍰🍰🍰,為這一餐劃上句號。本人最❤️是那件柑味 🦢 🍰。甜中帶酸,不錯的配搭。后話:我好鐘情這間鋪頭所用的藍色餐具。這種藍,有那種少女情懷的浪漫呀!💫🌈

不過,去視察🍰前,我跟🏠人去吃個late lunch 先。

聞說這裡的🍞是店主親手造,我這個🍞控要來試試吧。

說真的,我這麼偏食,在外邊能找到合我河車的,也有難度。

最后,我們叫了四件🍰🍰🍰🍰,為這一餐劃上句號。

本人最❤️是那件柑味 🦢 🍰。甜中帶酸,不錯的配搭。

2019-06-29 135 views
唔係朋友話我知都不知道西灣河內街有一間北歐式的小店,小店位置相當隱秘如果不是朋友或者住這裡的居民應該不知道有間特色小店! 小店內裝修別緻,用北歐閒情風格去打做,顏色以淺藍色和白色襯托,可以讓人有一種舒服和潔淨的感覺! 餐桌是採用圓形雲石有高雅的氣質和帶點時尚感,牆身更掛了一點小裝飾還有幾幅可愛小貓相片!門口手柄更已北歐風情來改造,可見店主由內到外裝修到細緻位都是用心設計,店內還有幾個層架放著自家製的不同口味牛油曲奇餅,每日新鮮烘培!這間餐廳好適合一些少女閨蜜一齊來,更適合一些喜歡放上ig打卡和賺like的人。我跟朋友就分別點了兩個lunch set,卡邦尼意粉同埋香蒜銀魚蜆肉意粉和分別點了兩杯特濃朱古力和紫薯鮮奶!經典中的卡邦尼,芝士味濃厚忌廉超滑,意粉煮得好爽口彈牙配上煙肉粒!一啖一啖食出獨有嘅香味香蒜銀魚蜆肉意粉,意粉底都是爽口彈牙,超多蜆肉!香蒜配上銀魚和蜆肉帶出鮮味和味道可口初頭以為兩杯平平無奇的熱飲來到面前十分有驚喜! 兩杯熱飲上面都會有店主隨機的繪畫!熱朱古力上面呈現一隻小熊,紫薯鮮奶就是一隻可愛小貓,讓人有種少女情懷和童真。意粉和熱飲都帶給我和朋友有驚喜和趣味,我們更好奇

意粉和熱飲都帶給我和朋友有驚喜和趣味,我們更好奇西餅裡會有什麼創意,所以我們額外點了4件蛋糕

白朱古力青檸蛋糕
白朱古力制作出別緻的小天鵝,蛋糕散發出青檸香味!令人有種清新感覺

士多啤梨鮮忌廉蛋糕
士多啤梨控必點之一,士多啤梨醬怖滿整個蛋糕,蛋糕內更有士多啤梨蓉,蛋糕更已白朱古力製的小羽毛和一小粒士多啤梨,每一啖都好像吃緊一粒士多啤梨不像吃蛋糕喔!

芒果慕斯蛋糕
慕絲做得綿滑芒果新鮮朱古力味蛋糕烘焙超鬆化,一層蛋糕一層芒果粒再一層蛋到一層mousse!一個蛋糕食出四個效果

法國黑朱古力蛋糕
採用法國黑朱古力製造特濃的黑朱古力,獨特的黑朱古力充斥著口腔,再加上還有一點點金箔做襯托,帶出高貴和型格!
2019-06-28
$120 (Lunch)
2019-06-29 914 views
小店座位真的非常有限只得兩三張檯,但是各樣食品都很出色,真係唔好介意地方細,比個機會小店,不妨一試絕對唔會失望😏坐左喺度一段時間亦有好多人入嚟買外賣。 全日早餐不只顏色艷麗, 真係菇有菇味,麵包有麵包,問店員可唔可以買走麵包,原來佢地做唔切,所以沒有售賣麵包,只有堂食,很可惜。卡邦尼意粉芝士味濃郁,非常非常好味,老闆娘說佢地真係落好多芝士整,一啲都唔慳食材。朋友控朋友,試了多款甜品, 記住問一問店員邊一款開始食比較好,千層蛋糕比較淡口一定要第一件食。粉紅色漂亮的士多啤梨撻,用上名貴的紅寶石朱古力,紅寶石朱古力係比較近期種類,其粉紅色並不是顏色染料,經過提煉的紅色可可豆“紅寶石豆”而製成, 身家比較貴 👑榛子慕絲,好滑溜。 芒果慕思好香芒果味亦都唔會太甜。入到鋪頭記住去櫃檯點定啲蛋糕食完正餐上,因為好易到食完嘅時候冇哂, 本來我地諗住要檸檬蛋糕後來食完正餐之後賣哂 😓下次要試埋去啲曲奇🤭咖啡俾其他店鋪香味更濃, 整體黎講老闆用料真係一啲都唔吝嗇。

卡邦尼意粉芝士味濃郁,非常非常好味,
老闆娘說佢地真係落好多芝士整,
一啲都唔慳食材。

榛子慕絲,好滑溜。

芒果慕思好香芒果味亦都唔會太甜。

下次要試埋去啲曲奇🤭

1K
2019-06-23 812 views
這間小小的甜品咖啡店,簡潔明亮的環境,小小的店面只提供大概十個座位。餐廳除了供應精美的蛋糕外,還有早餐、All Day Dining 和 Tea Set 供應。我們原本只打算吃個簡單的午餐,但看到一件件誘人的蛋糕不斷呼喚著我們,最後吃了四件蛋糕,每件蛋糕各具特色,外表吸引之餘,味道亦甚具水準,真是驚喜一浪接一浪。Avocado Salad 牛油果沙律($68)👍👍👍👍👍這個全素的牛油果沙律,除了適合素食人仕外,對於追求健康的人仕也十分適合。沙律包括新鮮牛油果,牛油果醬和沙律菜,顏色青青綠綠,感覺十分清新。Angus Beef & Cheese Burger 安格斯牛肉芝士漢堡($78)👍👍👍👍漢堡包用了安格斯漢堡牛肉,牛肉入口嫩滑多汁,配合芝士、蕃茄和生菜,份量剛好,加上伴碟的沙律菜,就更加健康。Pink Lemongrass 粉紅香茅(+$15/set)👍👍👍👍這杯是香茅熱飲,茶包內有新鮮香茅片和茶熱,清新的香氣,十分怡人。Lime Soda 青檸梳打(+$20/set)👍👍👍👍酸酸甜甜的青檸梳打,在炎夏中正是解渴首選。Napoleon 拿破崙蛋糕($45)👍👍👍👍👍這個拿破崙蛋糕層

Avocado Salad 牛油果沙律($68)

👍👍👍👍
粉紅香茅(+$15/set)

Lime Soda 青檸梳打(+$20/set)
👍👍👍👍
青檸梳打(+$20/set)

酸酸甜甜的青檸梳打,在炎夏中正是解渴首選。

Napoleon 拿破崙蛋糕($45)
拿破崙蛋糕

這個拿破崙蛋糕層次豐富,酥皮香脆又鬆化,配合軟滑的忌廉和鮮甜芒果粒,層疊的口感,酥香幼滑集一身,難怪成為店家的人氣出品。

Mango Mille Crepe 芒果千層蛋糕($50)
芒果千層蛋糕

一層層薄薄的千層蛋糕夾著幼滑的鮮忌廉,蛋糕上面放了鮮甜的芒果粒,甜而不膩,讓舌尖享受著層層叠的美味。

Passion fruit Mousse 熱情果慕絲蛋糕($40
熱情果慕絲蛋糕

這件十分吸引眼球的淺藍色蛋糕其實是熱情果慕絲蛋糕,切開就會看到淺黃色的慕絲蛋糕,味道酸中帶甜,十分醒神,是一個十分適合夏季的甜品
熱情果慕絲蛋糕

Hazelnut Mousse 榛子慕絲蛋糕($45)
榛子慕絲蛋糕

喜歡榛子味道的朋友,這個榛子慕絲蛋糕就完全満足到你。味道不會過甜並帶有榛子的香氣。

朱古力腰果曲奇($58
朱古力腰果曲奇

除了蛋糕外,他們亦有多款不同口味的曲奇,例如:黑芝麻、朱古力腰果、綠茶、咖啡杏仁粒、燕麥紅莓、朱古力碎、牛油開心果等。
這款朱古力腰果曲奇,朱古力味道很濃,口感香脆,腰果香口。

門面

店內環境

餐牌
2019-06-22
$210 (Lunch)
安格斯牛肉芝士漢堡
粉紅香茅(+$15/set)
青檸梳打(+$20/set)
2019-06-20 125 views
職員好好人,佢話如佢識嘅公仔都會盡量幫客人做拉花。佢都有提我如果Non-Coffee Drink 拉花維持唔到咁耐,但可惜我唔好咖啡,所以等齊嘢食影,拉花就散咗。🤭.🍝 蕃茄肉醬意粉 HK$68意粉係撈好一次,放盤再淋一次喺面,而且面頭肉醬都好多,所以比較有味啲。.🍔 安格斯牛肉芝士漢堡 HK$78牛肉漢堡扒好厚,雙層芝士,再配沙律,就無咁溜。.🌹 玫瑰鮮奶 套餐另外加$20好香玫瑰香味,不過味道偏甜。.🍵 抹茶鮮奶 套餐另外加$20抹茶無牛味道咁濃,都係偏甜。
🍝 蕃茄肉醬意粉 HK$68
🍔 安格斯牛肉芝士漢堡 HK$78
牛肉漢堡扒好厚,雙層芝士,再配沙律,就無咁溜。
🌹 玫瑰鮮奶 套餐另外加$20
好香玫瑰香味,不過味道偏甜。
🍵 抹茶鮮奶 套餐另外加$20
抹茶無牛味道咁濃,都係偏甜。
2019-06-20 124 views
上網見到個拿破崙好靚已經打算食,好可惜4點黎到都已經賣晒,聽到有幾台客都食唔到,下次要早D黎試。蕃茄大蝦意粉有4隻左右大蝦,口感都幾彈牙,不過蝦味就唔重。意粉軟硬適中,蕃茄醬係用新鮮蕃茄整成,食到蕃茄肉又唔會帶酸。7/10白汁煙三文魚意粉白汁味濃郁,好CREAMY。啖啖白汁忌簾都夠幾味。煙三文魚都係普通煙三文魚味道算係不錯。8/10跟住仲叫左4個CAKE原味千層蛋糕千層口感好好,好軟滑,每一啖都充滿奶油,好鬼正。10/10芒果千層蛋糕多左陣甜既芒果味,味道都好食,但我會比較喜歡奶油味既原味。9/10芒果海棉蛋糕味道都唔錯。7/10TIRAMISU咖啡味濃郁,連我唔好咖啡都幾中意食,因為好厚CREAM夾埋好好食。8/10

蕃茄大蝦意粉

味道都唔錯。7/10

TIRAMISU
Tea
2019-06-20 329 views
Cs' Bakery📍西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖Kay gor 今日放假同阿媽過左海行下街今次去到西灣河一間新開無耐既新咖啡店食Tea依間小店大約一半舖位一半廚房我係因為見到IG既相,聽講佢地既拉花係超級勁! 安格斯牛肉芝士漢堡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 $78手打漢堡,好厚好有牛肉汁配住芝士夾住,好正🤤全日早餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$88手工製麵包超幼軟,配花形牛油擺設再配自家製牛油果醬再同香草炒蛋,味道超清新香草炒蛋勁好滑,蛋味濃香睇雜菌超級好食鮮奶咖啡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$34真係巧靚巧有心機拉花拉出來! Kay Gor 拉花讚咖啡香滑濃,飲落口感較咖啡味重!感謝咖啡師🙏Green Tea Tiramisu 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 $45雖然拿破崙蛋糕無得食 甜品上既白色貓貓圖案好吸晴Tiramisu 軟滑而且都不甜膩配抹茶海綿蛋糕,食落口味道層次分明士多啤梨蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入面士多啤梨蓉好多蛋糕都好鬆化又好味最後食飽仲買左包自家製曲奇回家做手信👍🏻超鬆化有牛油味餐廳服務方面主動積極,環境好舒服唔會迫店員都好熱情~會同客人講介食物👍🏻總結優雅既小店配美食Kay Gor 推介 👍
Cs' Bakery
📍西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖

Kay gor 今日放假同阿媽過左海行下街
今次去到西灣河一間新開無耐既新咖啡店食Tea
依間小店大約一半舖位一半廚房
我係因為見到IG既相,聽講佢地既拉花係超級勁!

安格斯牛肉芝士漢堡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 $78
手打漢堡,好厚好有牛肉汁
配住芝士夾住,好正🤤

全日早餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$88
手工製麵包超幼軟,配花形牛油擺設
再配自家製牛油果醬再同香草炒蛋,味道超清新
香草炒蛋勁好滑,蛋味濃
香睇雜菌超級好食

鮮奶咖啡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$34
真係巧靚巧有心機拉花拉出來! Kay Gor 拉花讚
咖啡香滑濃,飲落口感較咖啡味重!
感謝咖啡師🙏

雖然拿破崙蛋糕無得食
甜品上既白色貓貓圖案好吸晴
Tiramisu 軟滑而且都不甜膩
配抹茶海綿蛋糕,食落口味道層次分明

士多啤梨蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
入面士多啤梨蓉好多
蛋糕都好鬆化又好味

最後食飽仲買左包自家製曲奇回家做手信👍🏻超鬆化有牛油味

餐廳服務方面主動積極,環境好舒服唔會迫
店員都好熱情~會同客人講介食物👍🏻
總結優雅既小店配美食

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
———

———

#kayGorfoodie #foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie
#love #instagood #beautiful #happy #followme #friends #follow4follow #tagsforlikes #photography #instafood #fashion #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #smile #igers
#hkig #hkigfood #hkeat #eat #hkfoodblog
2019-06-19
Tea
2019-06-19 106 views
今日有幸嚟到位於港島東邊西灣河吧咖啡館,cs bakery呢度裝修精緻,有一陣陣小清新嘅氣息。入面仲有得買曲奇,口味多原化,袋裝曲奇當然係外賣走拎翻屋企食咖啦。外面仲有d西式糕點。口渴,先叫兩杯野飲,分別係桃味梳打同熱情果梳打。味道清清地,夠晒解渴。呢度環境清幽,可以同愛侶坐喺度成日。坐得耐有點餓。叫咗個黑松露意粉,呢個意粉嘅黑松露口味配搭得天衣無縫,係我食過最好味嘅意粉。All day breakfast亦非常出色。牛油係玫瑰花造型,唔捨得食。士多啤梨慕絲,入口即溶非常美味。由於唔想外賣,所以只食一件。政府冇教,嗌得晒先好食。
今日有幸嚟到位於港島東邊西灣河吧咖啡館,cs bakery
呢度裝修精緻,有一陣陣小清新嘅氣息。
外面仲有d西式糕點。
呢度環境清幽,可以同愛侶坐喺度成日。
坐得耐有點餓。
All day breakfast亦非常出色。
牛油係玫瑰花造型,唔捨得食。
士多啤梨慕絲,入口即溶非常美味。
由於唔想外賣,所以只食一件。

政府冇教,嗌得晒先好食。
  • 黑松露雜菌意粉
今天與朋友去西灣河文娛中心看節目,途中經過Cs' Bakery,朋友是個蛋糕愛好者,我們首先被它五彩繽紛的蛋糕吸引了,加上它也有套餐、下午茶餐等選擇,所以便進去試試。小店以藍白色為主調,很雅緻及高雅,座位雖然不多,但卻有很多捧場客。店內以英式的裝修為主, 更有自製工場,保證蛋糕、曲奇是新鮮出品。我們叫了套餐,它附送飲品,但我們改了特飲。冰凍的特濃朱古力,香濃幼滑。熱情果梳打,清涼解暑。蒜香銀魚蜆肉意粉,橄欖油伴著意粉,加上蒜蓉香草,惹味可口,蜆肉鮮味也很特出,值得推薦啊!黑松露雜菌意粉,好豐富的黑松露與新鮮菇拌着意粉,汁好濃好香好好味。意粉煮得剛剛好,吃起來很有口感,簡直是完美組合,我們很喜歡。這裏的蛋糕每日新鮮即製,手工繁多。拿破崙蛋糕,是店裏的招牌貨。我們選了拿破崙蛋糕、芒果千層蛋糕及朱古力千層蛋糕。拿破崙蛋糕製作不容易,酥皮一定要鬆化,更要有層次感。鬆化的酥皮夾上幼滑的吉士,又能保持酥皮乾身,這就要考手藝了。一試之後,香脆軟滑味美,口感融為一體,果然是水準之作,怪不得成為店裏的招牌蛋糕。芒果千層蛋糕,皮薄忌廉香,質感又輕又柔,加上軟層次分明,入口creamy而不會太甜,令你吃上一

芒果千層蛋糕,皮薄忌廉香,質感又輕又柔,加上軟層次分明,入口creamy而不會太甜,令你吃上一口便感到滿足的感覺。

朱古力千層的蛋糕內餡綿密,層次分明,加上朱古力的香軟味道,真是令我一吃難忘,真的很棒!

這裏還有自家製的曲奇,種類也有不少。我們買了朱古力腰果曲奇回家試,很香濃、美味鬆化,甜度又剛剛好。下次可以買給朋友作為禮物也不錯。

整體來說, Cs' Bakery的食品非常有水準,特別是自家製的蛋糕,這裏的蛋糕是每日新鮮即製,手工繁多,品質絕對媲美酒店的出品,所以令我們回味無窮,加上店員細心、熱情招待,這裡真值得推介給朋友!
平時甚少到西灣河,今日因工作關係來到這邊,竟然意外發現到一間出人意表的cafe💛💛Cafe裝修很新蔟,似是開業不久的餐廳。整間餐廳都是以白色和tiffany藍色為背景色,感覺既簡潔又不失格調。店內面積小,有約十個座位,所以最好先book枱🥰店內有賣自家製的cookies😉🔸All day breakfast $88價錢相比出面,算係經濟實惠。質素亦比我想像中高!All day breakfast包括有滑蛋、沙律、Parma ham、腸仔、麵包、煙肉和蘑菇😚滑蛋採用的相信是美國蛋,加了少許牛油,令蛋更加香滑。麵包烤得很香脆,可配牛油果醬或牛油,牛油形成了一朵鮮花,好靚💕,餐廳在細節上亦很有心思。🔸安格斯牛肉漢堡 $78非常有份量的burger💕 材料包括有安格斯牛肉、芝士、蕃茄和生菜等,都是些經典的材料,不過餐廳將食材處理得很好👍🏻牛肉味香濃,而且充滿肉汁,蔬菜新鮮爽口,麵包亦好鬆化🔸iced Hazelnut latte (+$20)🔸mocha (+$20)好驚喜🙀🙀店員哥哥拉花,非常有心思。每位客人的圖案都不同,旁邊的客人見我的咖啡有一隻可愛的小貓,都紛紛說想要貓😂Mocha味

店內有賣自家製的cookies😉

🔸All day breakfast $88
價錢相比出面,算係經濟實惠。質素亦比我想像中高!

🔸安格斯牛肉漢堡 $78
牛肉味香濃,而且充滿肉汁,蔬菜新鮮爽口,麵包亦好鬆化

🔸iced Hazelnut latte (+$20)

🔸mocha (+$20)
Mocha味道偏甜,朱古力味比咖啡味重,適合嗜甜,但怕苦的女生

🔸芒果拿破崙蛋糕 $45
門口餅櫃放置了不少精美的蛋糕,我就是被它們吸引了入去,店內蛋糕都是自家製,但質素非常好,有保證!

拿破崙蛋糕用一層層的薄脆夾著芒果和忌廉,咬下去非常鬆化幼滑,甜度剛好💛

🔸Strawberry mousse $45
以為會好甜,但入口發現甜度剛好!蛋糕共有三層,最外層是mousse,中間有士多啤梨啫喱和果肉,最底層是海綿蛋糕,一口可嚐盡3種味道😆😆

2019-06-03 692 views
講真!我在上環區工作,也甚少踏足港島東區;幸好!有住在東區的好姊妹帶路,走到西灣河街一間新開不久的新咖啡店 <Cs' Bakery>!店子不大,大約一半舖位為廚房,烹調意大利粉、焗製意大利包、甜品、蛋糕...,見到網上的美食相片,這裡最吸引人的莫過於咖啡,咖啡拉花拉到出神入化! 另有供應自家製曲奇!小店以白色為主色調,舒適優雅!卻是座位不多!在店內進食期間,不斷有食客走入來買蛋糕,可見店方的蛋糕有水準,有其實力所在!Menu食客要先付款落單!店員們殷勤有禮!午餐:熱玫瑰鮮奶 $38 (跟餐 + $20)十分精美的玫瑰花拉花,實在沒有令人失望! 其濃厚細膩的奶泡正好承托拉花圖案及玫瑰花乾,未嚐已傳來陣陣玫瑰花清香!以玫瑰花糖漿混合鮮奶而成,呈奶白色,帶來甜美動人的味道!熱紫薯鮮奶$38 (跟餐 + $20)溫熱的紫薯鮮奶香滑清甜! 有個得意的怪獸拉花,只令我想起怪獸大學的綠色大眼仔!全日精選早餐 $88豐盛的全日早餐色彩繽紛,令我食指大動! 當中,較為特別又有誠意,莫過於牛油果醬,味道香濃天然,塗上麵包一流!牛油弄成玫瑰花,好有心思呀!見到都覺得好驚喜!另有果乾多穀物包,

另有供應自家製曲奇!

小店以白色為主色調,舒適優雅!
卻是座位不多!

Menu
食客要先付款落單!
店員們殷勤有禮!

午餐:
熱玫瑰鮮奶 $38 (跟餐 + $20)
十分精美的玫瑰花拉花,實在沒有令人失望!
 其濃厚細膩的奶泡正好承托拉花圖案及玫瑰花乾,

熱玫瑰鮮奶
熱紫薯鮮奶$38 (跟餐 + $20)
溫熱的紫薯鮮奶香滑清甜!
 有個得意的怪獸拉花,只令我想起怪獸大學的綠色大眼仔!

熱紫薯鮮奶
全日精選早餐 $88
豐盛的全日早餐色彩繽紛,令我食指大動!

牛油弄成玫瑰花,好有心思呀!見到都覺得好驚喜!

另有果乾多穀物包,包質鬆軟,包邊煙韌有咬口!
炒蛋蛋味香濃,富有蛋漿超滑溜!
有水準!
由於,店方的雜菌已售罄,因此!以更多沙律取替!還好吧!
 反正當日最高氣溫30度!清新爽脆的沙律菜,拌勻清酸的醋,感覺更開胃消滯!

可選擇煙三文魚或巴馬火腿,我選擇後者,其鹹香突出!
 薄身得來柔軟油潤不乾身!
煙肉有兩片,最緊要不死鹹,這一點也做得到!
全日精選早餐
牛油
蕃茄蝦意粉 $88
選用新鮮蝦,鮮甜爽彈,
蕃茄醬酸香醒胃,意粉軟硬適中帶彈性,口感討好!

蕃茄蝦意粉
甜品
店方的甜品相當受歡迎!
 絕對是手快有手慢無!
當我們準備點拿破崙時,已經被搶購一空!

甜品
芒果蛋糕 $45
賣相不錯!
 芒果慕思夾雜香甜多汁的芒果粒及朱古力海綿蛋糕,口感豐富酸甜有致!

芒果蛋糕
Green Tea Tiramisu $45
青綠色的糖粉配上白色貓貓圖案,把平凡的 Tiramisu 變得可愛,
軟滑不甜膩的質感,與濕潤的抹茶海綿蛋糕,味道層次分明!

Green Tea Tiramisu
下午茶餐:
拿破崙蛋糕下午茶餐 $58
一件拿破崙蛋糕要 $45,配飲品多 $13,除非轉其他特飲才要加錢!
下午茶餐
香烤爆米花茶 $30 (跟餐 +$15)
這是爆米花加綠茶,不論香味及味道,跟日本玄米茶有幾分相似!
 味道淡淡地又順喉!
香烤爆米花茶
拿破崙蛋糕 (原價 $45)
每日新鮮即製,千層質感的酥皮很酥脆!食到四散!
 新鮮芒果粒鮮甜多汁,吉士酸甜幼滑細膩,
底部層有一層是海綿蛋糕,好軟綿少甜!這是店子的招牌貨,果然是水準之作!值得推介!

Earl grey cake $50
千層蛋糕層次分明又均勻,可媲美 Lady M 的質素!
每一層都薄如紙,忌廉輕盈細膩,入口即溶!每一啖也滲出伯爵茶的清幽!

2019-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$153 (Lunch)
熱玫瑰鮮奶
熱紫薯鮮奶