2019-05-31 120 views
一到weekend就最適合周圍去發掘隱世cafe,C bakery 既店面唔大,大概可以坐到十個人,裝潢十分小清新,主要係天藍色同白雲石既配搭🥴紫薯latte被拉花喚起我既少女心不過美中不足既係latte有少少太甜Rating:白汁煙三文魚意粉雖然睇上去唔係好大份,不過都相當飽肚,醬汁creamy得嚟又唔會太heavyRating:番茄大蝦意粉酸甜既番茄醬同新鮮既大蝦加埋十分清爽Rating:芒果千層蛋糕夏天就少不了芒果,芒果粒加上千層蛋糕幼滑既口感,正~🥭🥭🥭Rating:每道菜同飲品都好有heart,大家如果嚟到西灣河不妨都嚟試下

紫薯latte
紫薯latte

被拉花喚起我既少女心

不過美中不足既係latte有少少太甜

白汁煙三文魚意粉
白汁煙三文魚意粉

酸甜既番茄醬同新鮮既大蝦加埋十分清爽

芒果千層蛋糕

夏天就少不了芒果,芒果粒加上千層蛋糕幼滑既口感,正~🥭🥭🥭

2019-05-28 186 views
Weekend 同朋友去咗間超有 heart 小店除咗蛋糕同飲品呢啲輕食出色之外主食嘅用料都講究,非常好味 👍🏻而且嘢飲嘅拉花有勁多特別嘅公仔~【Cs’ All Day Breakfast】超級豐富同靚到爆嘅 all day breakfast煙三文魚卷到花咁都不意外係連牛油都整成 🌹!所有材料都極之高質 💯香腸係芝心,蘑菇炒得好香Scrambled egg 就滑嫩到好似旋風蛋咁牛油果醬味道好新鮮,仲有啲果蓉麵包係手工製 artisan bread軟熟又有好多果肉同 nuts【Matcha Latte】綠色嘅公仔有好多,店員好願意整唔同嘅嘢佢問我哋要唔要《天線得得 B 》嘅 Dipsy 😆朋友三心兩意咁諗咗陣,最後就整咗呢個 💚勁似呀!【Sweet Potato Latte】紫薯 Latte 係大熱嘅 Thanos!個霸氣神韻出哂嚟,高手 🤣杯 latte 仲要好好飲!紫薯味濃得嚟唔會過甜,推介 💜【Angus Beef Burger】係手打嘅安格斯牛肉,厚肉多汁 perfect 呀 😋所以 sides 係配個清爽嘅沙律平衡返原本只係為咗食蛋糕同靚靚先嚟,哈哈真係估唔到呢度嘅嘢咁好食【
Weekend 同朋友去咗間超有 heart 小店
除咗蛋糕同飲品呢啲輕食出色之外
主食嘅用料都講究,非常好味 👍🏻
而且嘢飲嘅拉花有勁多特別嘅公仔~

【Cs’ All Day Breakfast】
超級豐富同靚到爆嘅 all day breakfast
煙三文魚卷到花咁都不意外
係連牛油都整成 🌹!

所有材料都極之高質 💯
香腸係芝心,蘑菇炒得好香
Scrambled egg 就滑嫩到好似旋風蛋咁
牛油果醬味道好新鮮,仲有啲果蓉
麵包係手工製 artisan bread
軟熟又有好多果肉同 nuts

【Matcha Latte】
綠色嘅公仔有好多,店員好願意整唔同嘅嘢
佢問我哋要唔要《天線得得 B 》嘅 Dipsy 😆
朋友三心兩意咁諗咗陣,最後就整咗呢個 💚
勁似呀!

【Sweet Potato Latte】
紫薯 Latte 係大熱嘅 Thanos!
個霸氣神韻出哂嚟,高手 🤣
杯 latte 仲要好好飲!
紫薯味濃得嚟唔會過甜,推介 💜

【Angus Beef Burger】
係手打嘅安格斯牛肉,厚肉多汁 perfect 呀 😋
所以 sides 係配個清爽嘅沙律平衡返
原本只係為咗食蛋糕同靚靚先嚟,哈哈
真係估唔到呢度嘅嘢咁好食

【Napoleon】
Crispy 到不得了嘅拿破崙蛋糕
酥皮同幼滑嘅 custard cream 層層分明
芒果粒亦都好鮮甜

服務好到加零一但無加一
2019-05-28 78 views
同朋友相聚,佢提議食呢間C's Bakery。佢話以前係麵包店,平時放假間唔中都會嚟呢度買cake買包,依家變咗餐廳反而未試過現場食。店鋪環境唔大,大約坐到8-10個人左右。去到都要排10分鐘先入到。點咗一份All day breakfast同埋一份burger。All day breakfast 份量好大,除咗有自家整麵包,仲有牛油果醬、煙三文魚、炒雜菇、煙肉、炒蛋同埋生菜,菜用咗黑醋調味,蛋嘅顏色好黃,估計係用咗日本蛋。牛油果醬可以夾煙三文魚連埋麵包一齊食,咁多款嘢食入面當中最好味嘅係芝士腸,因為好重芝士,啱哂我口味😋食嘅時候,老闆問要唔要牛油搽麵包,估唔到佢哋將牛油整成玫瑰花,好精緻😍睇得出呢間鋪好有心思。Burger 佢將菜同個包分開咗,擺碟係靚咗,不過食burger我自己鐘意連埋菜夾埋一齊食,因為食嘅時候會食到菜嘅爽脆。入面塊漢堡估計係手打,好厚好有肉感,上下都有芝士夾住,好邪惡但又好吸引🤤見到旁邊杯嘢飲畫得好靚,我哋都加錢各自叫咗一杯紫薯Latte同玫瑰咖啡☕️紫薯Latte畫咗隻寵物小精靈嘅毒氣丸,可能咖啡師覺得我毒毒哋,呢隻襯哂我。至於玫瑰咖啡就畫咗隻狗仔。畫得好精緻,靚

至於玫瑰咖啡就畫咗隻狗仔。畫得好精緻,靚到唔捨得飲,不停係度望。

食緊午餐期間,不斷有人order cake,為免食完咩都冇哂,朋友就通知老闆預留咗兩件cake。

朱古力味好濃,但食落去又唔會膩👍🏻

芒果拿破崙,咬落去好鬆脆,芒果味好濃。難怪多人會order👍🏻

呢間鋪嘅嘢食係感受到佢哋整嘅時候落足心思,呢種感覺唔係周圍都見到,尤其係充斥住連鎖店嘅商場內,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
  • All  Day  Breakfast
2019-05-26 97 views
前排朋友介紹呢間以粉藍色為主既bakery,藍色控既我就約埋好姊妹同佢男朋友加埋fiancé過黎試下💙💙入到去waitress話暫時得兩個位,叫我哋坐住先,因為鋪頭非常細,只有10個位,真係一間小店💙鍾意少人較寧靜既環境。我諗店主係一個好鍾意貓嘅人,因為見到牆上掛左幾幅貓貓相,又有貓貓擺設,外賣杯都見佢痴住隻貓貓貼紙既logo🐱連杯墊上面畫既avengers都變左做貓貓,好可愛!我地點左蒜香銀魚蜆肉意粉、番茄蝦意粉、安格斯牛肉芝士漢堡同All day breakfast。蒜香銀魚蜆肉意粉既蜆肉都幾多,同埋都算大隻,食落唔腥,好香蒜味,不過略嫌意粉唔夠彈牙,有啲腍。番茄蝦意粉🍅🦐🍝有五隻蝦🦐🦐🦐🦐🦐咁多,幾爽口彈牙,蝦味唔算好濃,番茄味就好濃👍🏻👍🏻👍🏻意粉都係偏腍左啲。安格斯牛肉漢堡🍔都幾juicy!唔會煎到乾爭爭,保留到肉汁。有生菜🥬、番茄🍅、芝士🧀,夠晒fresh 。如果有埋🍟就正喇!All day breakfast有驚喜!之前都講過甚少出去食all day breakfast,因為覺得好多時用既食材都好普通,無咩特別,自己都輕易煮到。但呢度好有心思,手工麵包唔係普通方包,特別欣

All day breakfast有驚喜!
之前都講過甚少出去食all day breakfast,因為覺得好多時用既食材都好普通,無咩特別,自己都輕易煮到。但呢度好有心思,手工麵包唔係普通方包,特別欣賞佢塊紅莓杏桃包,chewy得黎烘到脆身🤤👍🏻如果佢有得賣一整個就好!芝士腸亦都好正,爆芝程度10分!唔係普通街市貨色,係靚野!ham都係優質貨,唔係普通夾三文治個種,食落有啲煙燻味👍🏻炒滑蛋炒得好靚無過老,保留到蛋汁,真係幾滑!沙律加左醋夠開胃。炒雜菌又夠香!煙三文魚唔會腥同乾,唔係劣質貨。牛油果醬🥑好好食,專燈留啲係切粒既牛油果混係啲醬入面,食落口感有層次啲!而且佢既牛油重砌到成朵玫瑰花🌹咁靚,實在不得不讚賞廚師既心機同刀功!

黎之前見呢度啲野飲有好多得意既拉花😍好期待呢!我地叫玫瑰鮮奶🌹🥛、紫薯鮮奶💜🍠🥛、抹茶鮮奶🍵🥛同玫瑰咖啡鮮奶🌹☕️🥛。玫瑰咖啡鮮奶唔係menu上,係waitress主動問要唔要加咖啡。玫瑰鮮奶上簡單地拉左朵玫瑰花🌹,
玫瑰味比玫瑰咖啡鮮奶濃,但相對比較甜。玫瑰咖啡鮮奶既拉花係可愛既柴犬。紫薯鮮奶係最好飲💜😍👍🏻紫薯味濃,拉花有驚喜!係比卡超入面既毒氣丸,個樣好盞鬼!
😂😂抹茶鮮奶拉左mario隻恐龍🦖🤣我地重估係三眼仔,拉花師話周圍都畫三眼仔唔特別,所以唔畫了,重話第一次畫呢隻恐龍😜抹茶鮮奶望落隻色幾靚,可惜味道就太假,化學味主導了,如果用上靚啲既茶粉就正好多呢!

食飽主菜,當然要點甜品呢!我地坐低之後,keep住有好多街坊黎買蛋糕!重要唔係後生仔女,係啲uncle auntie級既客人!連呢個年齡層都吸引到,證明佢地既蛋糕好好味!
我地都驚食完主菜會賣晒,專燈叫waitress幫我地留起🤣到我地食緊既時候,已經賣晒了!好厲害!

我地試左芒果🥭拿破崙、芒果🥭忌廉卷蛋、chocolate truffle🍫同green tea tiramisu🍵。

最鍾意芒果拿破崙!雖然我唔好芒果,但酥皮做得非常酥脆,有好多芒果粒👍🏻做到甜而不膩,如果有雜莓味既拿破崙就正😜

🥭芒果忌廉卷蛋看似普通,但蛋糕做到很鬆軟👍🏻一啲都唔乾。

Chocolate truffle用上法國58%既朱古力🍫,唔會太甜,朱古力味香濃,Mousse很滑👍🏻👍🏻

Green tea tiramisu偏重mascarpone cheese,茶味跟抹茶鮮奶一樣,不過唔算太多,所以無咁假。

最後重買左兩包曲奇,揀左燕麥紅莓曲奇同朱古力腰果曲奇🍪。好食到停唔到口🤪🤭🤭兩款都鬆化得黎唔太甜,燕麥紅莓曲奇牛油味香濃,又有酸酸甜甜既紅莓。朱古力腰果曲奇可可味香濃又有香脆腰果。下次去要再掃多幾款口味呢!

2019-05-20 100 views
前身係曲奇餅店🍪之前已經幫襯 每款都大大塊同好好食 而家變咗Cafe 質素keep住好💕自己一向鍾意食西餐同甜品 不過附近冇咩啱心水cafe 食過Cs’ Bakery之後呢到就變咗我飯堂haha🤣不論係主菜定甜品 味道都冇得彈 主菜同蛋糕都係每日即叫即整 用料新鮮 慢工出細貨✨蛋糕更加可以稱上無懈可擊 喺香港地好難得食到高質蛋糕🍰🙊環境雖然有啲迫 不過成間鋪都係天藍色💙仲有雲石枱同少少花做裝飾 舒服之餘仲打卡一流 侍應 廚師同咖啡師全部都好nice好照顧每一位客人 所以每次幫襯都好滿足❤️最近食咗Chocolate Truffle🍫朱古力味好香濃 而且唔太甜 蛋糕同mousse口感幼滑 最重要啲蛋糕細細件 食完都冇咩罪惡感吖嘛😌大家去西灣河不妨試吓 誠心推介呀 ><
大家去西灣河不妨試吓 誠心推介呀 ><
Chocolate Truffle
Chocolate Truffle
2019-05-09 670 views
星期六遊港島,出沒找美美又好味cafe。西灣河C's bakery,門面絕不粗糙,很喜歡這個糖果色系格調。下午2時也很爆座,門外稍候了10多分鐘,入得。鋪內自家餅房,佔鋪一半,可見店主對整餅環境設備有一定要求。午餐點左煙三文魚沙律,男友點了卡邦尼意粉。非常之大碟煙三文魚沙律,中間卷成花的三文魚聚成焦點。新鮮軟腍; 沙律菜十分爽口。好食又健康。然後杯紫薯鮮奶,真係好有surprise呀!係Thanos 呀! 超美美的!飲落又滑又好飲,好鍾意呢杯紫薯latte。至於卡邦尼意粉,也是份量十足,蛋黃醬creamy感重,煙肉下得慷慨。唯獨意粉較乾身。跟餐點左凍奶茶一杯。期間,好多顧客堂食又好外賣又好,都搶住點Napoleon 同green tea tiramisu。食完個main,都急不及待要點返件食。第二個胃出動,拿破崙層層爽脆夾著吉士粒粒芒果,賣相味道講究。出色的拿破崙罕見,希望一直維持高水準。來到green tea tiramisu,綠菜tiramisu已經夠特別,而且清新甘味,好食。外賣左包燕麥紅莓曲奇,燕麥紅莓健康之選,食落鬆軟粒粒紅莓乾,低甜,不錯。餐牌如下:

紫薯鮮奶

卡邦尼意粉

餐牌如下:
2019-04-27
10 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
紫薯鮮奶
2019-05-09 99 views
估吾到西灣河都有呢類型cafe.lunch 同同事一人一個set 包飲品.我叫左個蜆肉蒜容意粉.蜆肉一d 雪味都無.仲比好多隻.意粉質地係硬身.岩我口味.用olive oil 加蒜粉.十分香。亦都好大碟.女仔食量會十分飽.餐飲可以簡佢既signature coffee.佢display 左d cakes.店員話係每日新鮮整.都多款。有機會都想試
2019-05-06 149 views
太安樓相信大家也不會陌生,今次我們選擇到太安樓附近的一間小型餅店食野😌店舖不大,有大約10個座位。裝修以藍白色為主,簡單風。餐廳沒有晚餐選擇,但有下午餐或lunch可以叫。聽閒這裏的咖啡很特別!!店員會幫忙拉花,有不同的公仔!😍比卡超系列超可愛!!我地叫左焦糖咖啡以及榛子咖啡。咖啡味濃,個人喜歡不落糖。卡比獸胖胖的,很cute!鮮蝦意粉,用番茄醬烹調。不會太甜,少許酸味再配合意粉鮮蝦,非常好味。All Day Breakfast,最欣賞個牛油果醬,有驚喜😍面包有2款,再有煙三文魚,炒蛋,腸仔,蘑菇,沙律菜😆吃完主餐當然要吃甜品!好特別的tiramisu,不是咖啡味,裏面的是枺茶味!🤩另一款是dark chocolate mousee😎朱古力味濃郁, 不會太甜。最後見到有很多不同的曲奇餅味,當然要買一包拎走啦!大家嚟到食嘢記住買買外賣曲奇啦。

店舖不大,有大約10個座位。裝修以藍白色為主,簡單風。

餐廳沒有晚餐選擇,但有下午餐或lunch可以叫。

我地叫左焦糖咖啡以及榛子咖啡。咖啡味濃,個人喜歡不落糖。
焦糖鮮奶咖啡

卡比獸胖胖的,很cute!
榛子鮮奶咖啡

大蝦意粉

全日精選早餐

吃完主餐當然要吃甜品

好特別的tiramisu,不是咖啡味,裏面的是枺茶味!🤩

Chocolate  Truffle

2019-05-04
焦糖鮮奶咖啡
榛子鮮奶咖啡
大蝦意粉
全日精選早餐
Chocolate  Truffle
2019-05-02 104 views
我想,這應該是我第一次踏足西灣河這個地方。若不是去探朋友,我相信都不會有什麼機會會來,因為對我來說,實在是太遠了!朋友帶我去了一間他常去的小店,店舖不大,只有幾十個座位,是一間小小的咖啡店,應該主打蛋糕。午餐由$68起,價錢實惠。黑松露什菌意粉有兩三款菇類,醬汁有淡淡的鮮菌香味,配上軟硬適中的意粉,很不錯。全日早餐有兩塊不同的麵包,煙三文魚,還有牛油果醬等,很豐富。餐飲我加錢要了一杯Latte,拉花是根據我的外貌特徵而畫,感覺很有心思,而且味道也不錯!值得一提的是,用以塗麵包的牛油竟然是玫瑰花型狀,很漂亮,很有驚喜!另一杯餐似叫了抺茶拿鐵,拉花是三眼仔,很可愛。之後,我們還叫了三款蛋糕,本只想一人一件,但蛋糕櫃的蛋糕全部都很吸引,最終叫多了一件分著吃!分別叫了芒果拿破崙,朱古力蛋糕,還有柚子蛋糕。三款蛋糕各有特色,其中柚子的比較清新,酸酸甜甜,不會太漏。 另外兩件相對比較濃郁,分著吃剛剛好。它們還有曲奇賣,款式都頗多,而且價錢合理,所以我都買了一包咖啡杏仁味的回家慢慢品嚐~咖啡味剛好,不會太濃,而且杏仁碎很多,很有口感,好吃~這間小店人流都頗多,我離開時已有不少人在排隊了~
我想,這應該是我第一次踏足西灣河這個地方。

午餐由$68起,價錢實惠。

黑松露什菌意粉

全日早餐

有兩塊不同的麵包,煙三文魚,還有牛油果醬等,很豐富。

另一杯餐似叫了抺茶拿鐵,拉花是三眼仔,很可愛。

分別叫了芒果拿破崙,朱古力蛋糕,還有柚子蛋糕。

咖啡味剛好,不會太濃,而且杏仁碎很多,很有口感,好吃~

這間小店人流都頗多,我離開時已有不少人在排隊了~

2019-04-30 122 views
偷得浮身半日閒。之前聽朋友講話係西灣河有間隱秘的Bakery的食物唔錯。於是今日我便跟朋友去試試。我們選擇了all day breakfast和牛油果醬手工麵包。因為我每天只限飲一杯咖啡,所以今次我選了甘菊茶。朋友就要了美式咖啡。All day breakfast 擺盤細緻份量唔太大。我最喜歡那滑滑的炒蛋,配上手工制的麵包,香軟好味。朋友同樣點了麵包,配任何人都抗拒不了的牛油果醬。麵包還是以heart shape上碟,看了心情大好。雖然有點飽,但我們看到精緻的蛋糕,就想試試,我點了栗子、黑松露朱古力兩款口味的蛋糕,栗子跟朱古力味道都好濃郁,果然好有水準好好味。這間Bakery雖然位置唔算方便,但食物質素真不錯,值得再來。

相信很多人來到西灣河一心都是去太安樓掃街,但我和好友就專承星期日來到新開的CAFÉ打咭。沿著西灣河街一邊行,大部份也是本地食店、 雜貨店等,我仲擔心為自己行錯路。結果過多一段馬路,行多十幾步終於見到 C’s Bakery 雖然  C’s Bakery 在此街是格格不入,但其清雅氣質令我已經忘記了我身在西灣河區。 CAFÉ 面積比想像中細, 只有三張雙人枱和一排高枱,估計全店坐唔到廿人。香港地價如黃金,所以這裡空間感略遜,全間CAFÉ 用上冷色,加上白色餐桌, 感覺如清段泉一樣。 細心留意到牆壁上掛上不小貓貓的相片,相信店主一定是貓奴。這裡還有什麼吸引我來, 當然是自家製甜品、曲奇和拉花咖啡。 我們剛剛好趕得及點了兩份午餐, 午餐價由 $68 - $88  平時會在家食早餐的我, 所以一有機會就想試all day breakfast  所以選了全個餐牌內最豐富的  C’s 全日精選早餐 $88 不以份量取勝,但基本all day breakfast 有的食材, 也奉上,例如煙三文魚、牛油果醬、雜菌、香腸、炒蛋及手工麵包麵包有兩款一款是歐陸式果仁包, 男一款是黑麥包,口感同樣豐富和軟滑的牛

結果過多一段馬路,行多十幾步終於見到 C’s Bakery

細心留意到牆壁上掛上不小貓貓的相片,相信店主一定是貓奴。

這裡還有什麼吸引我來, 當然是自家製甜品、曲奇和拉花咖啡。

所以選了全個餐牌內最豐富的

C’s 全日精選早餐 $88

麵包有兩款一款是歐陸式果仁包, 男一款是黑麥包,口感同樣豐富和軟滑的牛油果醬好夾。

炒蛋色澤亮麗、夠滑, 份量略小。

炒雜菌只加了鹽, 但味道一點也不寡,口感清脆。

朋友的 [蕃茄蝦意粉] $88 也接著端上。

紅當當的蕃茄醬的確吸引,漲卜卜大蝦入口爽脆,意粉口感適中,一貫CAFÉ 水準,

但口感略嫌有點單調,建議加些三色甜椒感覺會不一樣。

有心來喝咖啡¸ 必定要再從餐牌中選特色飲品, 大部份套餐只是加$20, 抵飲。

其實以下環節先進入戲肉

好友點了 [焦糖鮮奶咖啡]  ; 而我點了  Matcha latte

前者彩繪了[藍精靈]; 我的抹茶鮮奶是萌到爆的[三眼仔]  真心唔捨得飲 。

奶泡豐腴實在,方可將三眼仔KEEP 得原整無缺。

抹茶香味到位,味道也算濃厚,只欠回甘。

我們差不多吃完午餐,也正正是蛋糕出爐時間, 店員也先HOLD 住拿破崙給店內客人品嚐,

好友指家要試拿破崙,不吃的我留給好友獨享。

一層一層的薄脆、芒果蓉、吉士醬,層層疊疊份量十足的拿破崙,

好友話香脆度十足, 芒果蓉和吉士醬可以再多啲就更滿足。

雖然我無食 拿破崙, 但餅櫃內都有其他款色也足夠我慢慢試。

我點了Matcha Tiramisu 、 栗子蛋糕、 Chocolate Truffle 當然要和好友開心Share 啦。

以最喜歡排列

細細件的栗子蛋糕,味道單純,蛋糕面上的栗子蓉清新口感滑,以朱古力蛋糕夾著厚厚的栗子忌廉,幸好朱古力味沒有蓋過栗子香, 整體順滑可

口, 栗子控一定會喜歡的。

鏡面Chocolate Truffle 令立立,  一看就知用上濃郁黑朱古力, 極致的濃黑朱古力味道超濃, 口感滑,After Taste 挺久。

最令的失望的Matcha Tiramisu上有貓喵圖案, 清綠色抹茶粉配上白色軟忌廉,  抹茶味不足, 但點解會有檸檬味 ?

雖然食物還有進步的空間,但整體上給我的印象是店主是相當用心經營, 自家製麵包和蛋糕已經令眼相看, 再加上買萌咖啡,

真心希望CAFÉ 會越做越好。

本來可以再坐多一陣, 但門外已經有客人等位, 當然唔想阻住人地做生意。

臨走前買多一包自家製芝麻曲奇表示支持 !
2019-04-28
$200 (Lunch)
  • 栗子蛋糕
  • 拉花咖啡
2019-04-28 94 views
今日唯一一個mission就係食食食😁😜,因為寶貝姨甥仔今晚就要返英國喇。所以我就特別安排先去西灣河呢間隱藏小店食個late brunch, 再去太古城Muji補給文具。話說呢間店面細細嘅bakery啲食物水準極高耶, 麵包西餅都是自家制的。兩位男士不約而同選擇all day breakfast, 弟婦就要了牛油果醬手工麵包,而我就揀左芝士牛肉漢堡。估唔到平時唔飲咖啡嘅細佬今日竟然要左美式咖啡, 仲大選好飲😊。咖啡師有問佢平時係咪都習慣飲齋啡, 估計是在沖調時要因應客人口味有所調節👍。我就點左紫薯Latte。 呢杯Latte極之吸睛,有隻妖怪圖案👹呀!弟婦要了一壺熱茶,而姨甥仔就當然要飲凍咖啡啦😅。全日早餐賣相唔錯,用料精緻唔會好大堆頭好油膩咁。但一眼就睇得出炒蛋一定好滑,另外麵包是手工制的,所以食落特別鬆軟。我嘅漢堡都好好味, 主要係麵包咬落香脆,漢堡牛好juicy, 配上半溶在面的芝士,😋😋😋好味。弟婦order嘅牛油果手工麵包,牛油果醬雖然佢好鍾意但一直怕在外吃因為一般做牛油果醬時都會加入蒜蓉提味,蔥蒜係弟婦嘅死敵😂。但這裡的牛油果醬不加蒜蓉,所以佢就即點了。麵包香軟切成心型,健

弟婦order嘅牛油果手工麵包,牛油果醬雖然佢好鍾意但一直怕在外吃因為一般做牛油果醬時都會加入蒜蓉提味,蔥蒜係弟婦嘅死敵😂。但這裡的牛油果醬不加蒜蓉,所以佢就即點了。麵包香軟切成心型,健康又好味。

食完鹹要食番啲甜品是常識吧!話說點餐時弟婦就已經謀住要點人家得番一千零一件嘅拿破崙蛋糕喇😏🤭。我就另外點左栗子、黑松露朱古力及酸柑口味嘅蛋糕, 這裡嘅蛋糕真係超好味啊,用嚟配咖啡或茶都好適合。連食慣西餐嘅姨甥都大讚👍。

這裡的店員非常親切,我地就這樣渡過了一個愉快又美味嘅下午呢🤗。
2019-04-27
2019-04-27 121 views
係openrice 搵到呢間cafe,大受好評!今日趁星日lunch,就黎試試啦!餐廳有Lunch set 同Tea set提供。蕃茄蝦意粉 - 6隻大蝦,剝埋肉啖啖肉好正!意粉軟硬度剛好,配合蕃茄,好開胃C’s 全日精選早餐 - 煙三文魚 、 牛油果醬塗麵包、炒雜菌、香腸同埋炒滑蛋跟餐有飲品,兩杯熱飲都有拉花,好有心思!抹茶鮮奶 - 三眼仔 教我如何捨得飲掉他特濃朱古力 - 可愛柴犬見到佢地既cake好靚,隔離枱又讚d cake好好食,忍唔住叫左兩件食!拿破崙 最出名,已經賣晒柑檸蛋糕 - 柑檸慕絲加上海綿蛋糕,清新!Choco truffle- 似opera 做法,用50% choco 做,唔算好甜但朱古力味濃郁Hazelnut choco - 好香榛子依家先開始做啊味,慕絲好滑餐廳仲有自家製曲奇,可以外賣一包番家慢慢嘆👍🏻

餐廳有Lunch set 同Tea set提供。

跟餐有飲品,兩杯熱飲都有拉花,好有心思!
抹茶鮮奶 - 三眼仔
教我如何捨得飲掉他

特濃朱古力 - 可愛柴犬

拿破崙 最出名,已經賣晒

柑檸蛋糕 - 柑檸慕絲加上海綿蛋糕,清新!

餐廳仲有自家製曲奇,可以外賣一包番家慢慢嘆👍🏻
2019-04-21
2019-04-24 185 views
西灣河區內的小清新,店內裝修簡潔,十分光猛,好適合大家嚟打下卡影吓相。呢間鋪頭嘅主人養咗幾隻貓,所以係店舖嘅牆身掛有小貓嘅相。好欣賞呢間cafe有水準嘅主食,可以lunch time黎食個午餐再直落high tea,慢慢chill吓,同朋友傾下計。1.蜆肉銀魚意粉: ($88)主食叫咗蜆肉銀魚意粉。店主話餐廳嘅食材係每日新鮮到貨,不會選用雪藏海鮮,所以顯肉特別新鮮。加上有銀魚,同香草,覺得整體味道適中,唔會太鹹,唔會油膩。意粉仲加咗少少辣椒,唔食辣嘅朋友都絕對接受到,個人就認為可以再辣少少。2.黑松露雜菌意粉:($88)仲order咗個黑松露意粉。基本上去親cafe都會試嗰間餐廳嗰黑松露意粉。呢間餐廳嘅黑松露意粉我覺得目前食過最好食!之前都有試過其他地方好重黑松露同菇味嘅,呢間濃味黑松露同菇味好濃郁之餘,個cream唔會好漏/成個好澀身,個汁嘅濃滑度啱啱好,份量適中,如果2個女仔唔太餓,share住食都可以。佢仲要好多菇,好好食。 3.Calamansi ($35)甜品食咗佢哋推薦嘅檸檬cheesecake,好清新!食完忌廉意粉再食呢個檸檬味cake真係啱啱好,蛋糕切開係見到入面明顯一

1.蜆肉銀魚意粉: ($88)
蜆肉銀魚意粉

2.黑松露雜菌意粉:($88)
黑松露雜菌意粉

3.Calamansi ($35)
甜品食咗佢哋推薦嘅檸檬cheesecake,好清新!食完忌廉意粉再食呢個檸檬味cake真係啱啱好,蛋糕切開係見到入面明顯一層一層,面頭仲有個好靚嘅白朱古力天鵝造型,幾靚㗎。
Calamansi

4.Tiramisu ($35)
仲有綠茶味Tiramisu。 有別於一般綠茶甜品,佢地嘅綠茶味會淡一啲,係cream入面加入左檸檬草,令到成個甜品有種好清新嘅感覺。而且細細件,食完意粉都仲食得落。甜品面頭仲有一隻貓貓,好可愛唷!
Tiramisu

5.玫瑰鮮奶($20)
飲品方面,叫咗個熱玫瑰鮮奶。如果本身對玫瑰/花類型飲品冇感覺嘅都唔建議,因為我覺得佢幾玫瑰味幾香,本身個人都幾鍾意玫瑰系列啲飲品,但呢個唔會太假太似藥水味,估唔到配搭熱鮮奶係好好好易入口好好飲,係有少少甜味嘅奶,係好味嘅!不過一開始佢端上嚟嘅時候,我見佢面頭有啲玫瑰色拉花,加埋少少玫瑰花瓣碎做裝飾,超級靚呀!
玫瑰鮮奶

6.抹茶鮮奶($20)
而另杯就係熱抹茶鮮奶,知道呢間鋪頭出名畫花靚,冇諗過佢會畫到一隻咁可愛嘅三眼仔!拎出嚟果下,我同朋友都“哇”咗出聲! 好唔捨得飲佢呀! 我本人算係一個綠茶控,所以覺得佢嘅抹茶唔夠濃味,不過飲落去都好舒服,好香奶味,又唔會太甜。
抹茶鮮奶

7.朱古力腰果曲奇 ($58)
我仲買咗佢哋嘅朱古力腰果曲奇,真係超級超級好食!有好香濃嘅朱古力味,同腰果嘅味道好夾,曲奇亦十分香脆!個人認為物超所值!店內設有一個曲奇餅試食corner,任君挑選適合自己嘅味道㗎!佢哋嘅自家製曲奇店開封後可以擺放一個月。
朱古力腰果曲奇
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
蜆肉銀魚意粉
Calamansi
玫瑰鮮奶
抹茶鮮奶
朱古力腰果曲奇
2019-04-18 148 views
經常出沒於西灣河一帶,但係都冇為意原來後街有一間咁值得去嘅cafe門面裝修好靚,休閒風,少女色。叫朋友一齊入去試吓,兩個人叫咗一個漢堡、英式全日早餐、朱古力蛋糕、拿破崙蛋糕、青柑檸蛋糕。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻呢個早餐一黎到我就已經哇一聲,因為個炒蛋真係炒得好!靚!好!滑!細心之處就係牛油都要係玫瑰型(可惜我冇影到)。份量都足夠,兩件麵包都係暖暖的。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻跟住就係呢個漢堡,佢都係正餐嘅選擇之一,但係如果男仔嘅話未必夠飽有兩塊芝士㗎,味道都唔錯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻其實都幾瘋狂因為仲要再食多三件cake,好大食🤣當我問呢蛋糕嘅時候,老闆好細心為我地介紹。蛋糕入面我好鍾意呢個青柑檸蛋糕,酸酸甜甜好開胃,同埋佢上面嘅天鵝簡單又有特色。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻拿破崙蛋糕全部都係師傅自己整,晏晝去食嘅話就會最鬆脆

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

份量都足夠,兩件麵包都係暖暖的

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

有兩塊芝士㗎,味道都唔錯

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻拿破崙蛋糕全部都係師傅自己整,晏晝去食嘅話就會最鬆脆