2019-04-18 134 views
喺朋友介紹下嚟到呢間Cafe仔。Cafe用藍、白色做主調,有啲希臘小屋嘅感覺。All day breakfast喺香港愈嚟愈受歡迎,呢間cafe嘅配搭幾啱我口味。兩塊外脆內軟嘅麵包都係手工麵包,內層濕潤黏韌,特別係合桃紅梅呢款又有咬口又香,可惜cafe冇賣麵包~手工麵包單獨食已經好正,配埋我最愛嘅牛油果醬更加昇華。牛油果醬好新鮮,而且混入咗粗粒牛油果,食落更有層次~再加埋較黃、味道較濃嘅旋風滑蛋、油香十足嘅parma ham、雜菌同香腸,成個all day breakfast夠晒豐富。白汁煙三文魚意粉醬汁好creamy,鹹甜度恰好。煙三文魚份量十足,比起唔少cafe足料好多。意粉吸滿醬汁,又夠黏韌~呢度飲品選擇都唔少,有花茶、咖啡、latte...榛子咖啡微苦,入口香滑,有淡淡榛子香。但講到吸引都係呢杯咁可愛嘅兔兔特濃朱古力~呢度嘅熱飲都會由咖啡師精心手繪圖案,人人唔同。好彩嘅話咖啡師仲會繪出客人嘅樣,收到一杯獨一無二嘅咖啡,夠晒warm~甜品方面cafe有做開外賣蛋糕西餅,所以質素相當有保證。千層蛋糕嘅cream有別於坊間偏甜嘅做法,呢度嘅淡忌廉味較濃,食得到奶香,連埋18層嘅餅皮,

呢度飲品選擇都唔少,有花茶、咖啡、latte...

甜品方面cafe有做開外賣蛋糕西餅,所以質素相當有保證。千層蛋糕嘅cream有別於坊間偏甜嘅做法,呢度嘅淡忌廉味較濃,食得到奶香,連埋18層嘅餅皮,食完有種幸福感。

朱古力mousse cake 味道濃厚,CP值極高,鍾意朱古力嘅人唔可以錯過~

CAFE仲有賣唔同嘅曲奇,可以帶返屋企慢慢食~
2019-04-17 110 views
蕃茄蝦意粉$88 送熱飲☕️(特濃巧克力熱飲)超靚呀拉花蕃茄蝦意粉$88lunch Set跟特濃熱朱古力,它的拉花超級可愛,可可味特濃鮮蕃茄蝦意粉,個汁酸酸甜甜咁,值得一讚是🦐隻隻蝦都鮮今次個汁較濃,香,同鮮。食到老爺舔舔脷黑松露野菌意粉🍽Lunch Set 連檸檬紅茶Creamy既口感配上超濃郁嘅黑松露味,啖啖好滋味🤙🏻蛋糕🍰青檸味,中間夾著白朱古力,蛋糕食落質感厚實,慕絲芝士綿滑輕盈,白朱古力慕絲結合清新香甜的青柑檸勁清新,面且賣相勁靚呀!另一個係芒果拿破侖層次口感豐富,有酒店既水準,由於係新鮮整,酥皮非常鬆化香脆,而且食落好有層次,入面的芒果肉又甜又多汁又新鮮友人表示非常滿足!即時買左包曲奇餅🍪外帶回家做手信比屋企人試。。

蕃茄蝦意粉$88 送熱飲☕️
(特濃巧克力熱飲)超靚呀拉花

黑松露野菌意粉🍽Lunch Set 連檸檬紅茶
Creamy既口感配上超濃郁嘅黑松露味,啖啖好滋味🤙🏻

2019-04-16
2019-04-11 112 views
有路都知道西灣河筲箕灣嗰邊好多小店,今日同朋友出開來,行過見到依一間小店,見到裝修都好靚,坐得又好似幾舒服,一於入去試吓啦🙏🏽👍🏼👍🏼👍🏼女仔就係最鍾意食全日早餐,乜都有啲,味道唔錯❤️❤️❤️我哋又叫咗個漢堡包,個肉質幾好,不過我就覺得個包皮有啲乾😅😅😅😅😅😅😅到咗女孩子最鍾意食嘅甜品啦,依一個天鵝朱古力擺設好靚!味道亦都唔會太甜!朋友最鍾意嘅朱古力味,亦都好好食❤️❤️❤️❤️最後就係拿破崙啦!

女仔就係最鍾意食全日早餐,乜都有啲,味道唔錯❤️❤️❤️

朋友最鍾意嘅朱古力味,亦都好好食❤️❤️❤️❤️
最後就係拿破崙啦!
2019-04-11 513 views
今日中午早放,同朋友去了這間西灣河新開的少女cafe食午餐。餐廳門口以藍色為主調,門外將貼了餐牌,還有一個裝滿自家製蛋糕的蛋糕櫃。點了一個全日精選早晨$88,一個白汁煙三文魚意粉$78。一個蘋果紅茶,跟set$15。一個朱古力咖啡,跟set$20。仲點了三件精選蛋糕一件是green tea tiramisu $35丶一件是Napoleon $45,仲有一件是calamansi$35。講下餐飲(蘋果紅茶同朱古力咖啡)蘋果紅茶,甜甜的,茶香而且醇厚,有散發出淡淡蘋果味。而朱古力咖啡☕️,有好心機刻畫了客人樣子的圖案。而咖啡偏甜,濃朱古力味,不過咖啡濃度偏少。精選早餐牛油果🥑醬好新鮮,聽店員話是每日自家新鮮製的。手工麵包好鬆軟同炒蛋很夾。而牛油刻意弄成玫瑰花🌹,真的很精緻。白汁煙三文魚意粉白汁很香濃,煙三文魚都好入味,同白汁好夾。意粉煮得好彈牙,不會過軟同過硬。Napoleon蛋糕🍰酥皮部分甜而脆口,芒果🥭新鮮同香甜,中間層忌廉不會太膩,食完一件都不覺滯。Green tea tiramisu Tiramisu 超濃綠茶味道,而每啖tiramisu 都好creamy 同鬆軟。Calamansi蛋

講下餐飲(蘋果紅茶同朱古力咖啡)
蘋果紅茶
朱古力咖啡

Napoleon蛋糕🍰
Napoleon

Green tea tiramisu
Green  tea  tiramisu

Calamansi
蛋糕輕巧,有一隻細緻的天鵝🦢牌子在蛋糕之上,口感鬆軟,有啖啖柑橘🍊香流在口中。
Calamansi  cake
Cake

店員推介了他們出名的外帶cookie ,所以買了一包外帶cookie回家,$58。我揀了綠茶味,因為是店中最受歡迎的。
綠茶曲奇

在家中食了後,感覺cookie很香綠茶味,而且鬆化。
2019-04-10
$150 (Lunch)
蘋果紅茶
Napoleon
Green  tea  tiramisu
Calamansi  cake
Cake
綠茶曲奇
2019-04-08 166 views
今日路過太安樓,想舒服tea一tea,本身好鐘意周圍行搵驚喜食店,所以又喺四周氹氹轉,搵好西,見上斜路都一路有食店林立,行著行著,見到有間蛋糕店,除蛋糕外亦有熱食,幾靚靚咁,就入去tea下先~~門口已經列上餐牌,價錢唔貴蛋糕丶曲奇及意粉丶咖啡飲品和全日早餐都有就門口已經有一蛋糕櫃陳列各款蛋糕,好多款式揀~店內裝修溫馨清新,感覺舒適休閒,但座位有限~除蛋糕丶咖啡飲品外,佢地都有曲奇出品,而且仲會根據節日推出不同的糖霜曲奇。睇得又食得,由於地方細,所以蛋糕曲奇都可外賣,個外賣盒都好靚好精緻我哋揀坐喺度享受~,由於唔知食邊款,所以叫店員介紹,佢先介紹咗假日限定,只會在星期六丶日先有的蛋糕款~千層蛋糕(原味)同千層粟子蛋糕,店舖係選用上盛材料,用心製造。千層蛋糕奶味香濃,個Cream造得順滑,甜度適中,千層粟子也出色,粟子味拿捏精準,不會過重,蓋過了奶油味,好味唔覺膩芝士蛋糕也是限量熱買款,這個都是店員介紹,芝士味濃,帶微微咸香,入口軟滑且不漏~這個叫天鵝,外形亮麗,它是白朱古力和青柚配搭而成的,味道酸酸甜甜帶橘子香~招牌蛋糕~拿破崙,一定要食,酥皮做得鬆脆無比,夾雜Cream同芒果果肉都無淋

就門口已經有一蛋糕櫃陳列各款蛋糕,好多款式揀~
店內裝修溫馨清新,感覺舒適休閒,但座位有限~
招牌蛋糕~拿破崙,一定要食,酥皮做得鬆脆無比,夾雜Cream同芒果果肉都無淋到,啖啖果肉,滿口幸福感,這是熱買款,好搶手嫁
這個全日早餐也不錯
麵包有乾果款同普通款,且囗感既鬆軟又香脆,配上滑蛋和自制牛油果醬,分外美味,而炒雜菇也惹味無比
而且佢地亦提供早餐~價錢好平民。
另有熱食提供,食材用料新鮮,店員介紹我哋食蕃茄蝦意粉同蒜香銀魚蜆肉意粉,蜆肉係新鮮拆肉,鮮味十足,而蝦意粉不但蝦肉鮮嫩彈牙,用上鮮茄煮制,吃出原味道,不會有過份調味,清新可囗
當然小不了飲品,玫瑰鮮奶、榛子鮮奶咖啡和特別推介波子汽水味梳打,要漂亮有漂亮,要味道有味道,拉花也可迎合個人喜好,拉出不同圖案。
值得一讚嘅係店員用心講解同介紹,出品不錯,介紹的都好味,親切和藹。食物原本高質,加上他們的友善,彰顯得更出色

2019-04-08 125 views
一次偶然間經過Cs' Bakery,見到門口嘅糖霜曲奇好得意。上網一Search先發現舖仔細細但創業故事一啲都唔平凡。店主以整糖霜曲奇為樂,整整吓就萌生起開店嘅念頭。雖然叫Bakery,而且舖位唔大,但呢度除咗外帶曲奇,仲可以堂食pasta、salad、burger...再歎杯咖啡/花茶,食件靚cake。Cafe主要做早午茶市,只係開到7、8點就閂門,所以冇提供晚市MENU。不過只要有材料,餐廳仍然好樂意煮各式mains,但如果想食到心頭好,都係早少少嚟比較穩陣。蒜香銀魚蜆肉意粉作為廚師推介當之無愧。以橄欖油炒嘅意粉幾彈牙,蒜香濃陏。蜆肉大粒又有鮮味,而且係新鮮剝出嚟,用料認真。蕃茄蝦意粉嘅醬汁酸味自然,食得出用咗唔少鮮蕃茄製成。廚師保留咗茄蓉,食起上嚟更有層次。蝦肉爽口,簡單嘅鹽同香草已經帶出蝦嘅鮮味。正如之前所講,呢度舖仔細細,咖啡師嘅位置只係一個小小嘅角落。但除咗飲品種類豐富之外,呢度嘅手繪咖啡更係令人著迷。Caramel Latte上面正正就係我喇~我哋都冇特別要求啲咩,冇諗過咖啡師會留意到客人嘅特徵,即席創作出咁得意嘅手繪咖啡~咖啡焦糖味香,但並無過份蓋去咖啡應有嘅苦味。La

廚師精選:蒜香銀魚蜆肉意粉

蕃茄蝦意粉

Caramel Latte

咖啡焦糖味香,但並無過份蓋去咖啡應有嘅苦味。Latte 好creamy,睇得飲得~
紫薯鮮奶

淡紫色嘅代表人物就係中毒嘅Minion喇~我喺唔同嘅地方都飲過紫薯Latte,但畫成卡通人物嘅就第一次喇~唔知要練幾耐同花幾多時間構思先可以創作出咁多款作品,佩服~

紫薯Latte偏甜,但奶泡綿滑,加咗唔少分。

雖然食咗咁多嘢已經好飽,但見到甜品冇理由唔食~
Calamansi (青柑)
甜品師誠意推介嘅Calamansi係款幾清新開胃嘅蛋糕。蛋糕以白朱古力整成嘅天鵝裝飾,望落優雅簡潔。但Calamansi原來係款帶夏日feel嘅蛋糕。濕潤嘅酸柑蛋糕同cream相間,酸柑嘅酸味有啲似鹹柑桔嗰種香,食落輕盈~
抹茶Tiramisu內層嘅蛋糕都夠晒濕潤。Mousse偏黃嘅顏色證明佢依足傳統以蛋打成,味道較香,質感輕盈同滑~
Matcha Tiramisu
臨走特登買埋店主嘅初心—曲奇餅~
喺小店食嘢感覺特別好,尤其係見到呢間Cafe每個店員都有自己鍾意同擅長嘅食物,感覺特別有人情味~
2019-04-07
廚師精選:蒜香銀魚蜆肉意粉
蕃茄蝦意粉
Caramel Latte
Calamansi (青柑)
Matcha Tiramisu
  • Calamansi
  • 手繪咖啡
  • 蒜香銀魚蜆肉意粉
2019-04-07 87 views
友人一向喜歡鍾情輕食店,趁長假期與她相約到這家離西灣河鐵路站不遠的cafe。Cs’ bakery門口位置陣列著數款蛋糕,單售價錢是$35起。$48Tea set亦可選擇蛋糕,更為划算。室內只有十個座位,因為已過了tea time, 所以也不用等位。是日廚師精選是蒜香銀魚蜆肉意粉。以新鮮意大利花蛤烹調的意粉帶微辣,花蛤鮮甜,每條意粉均蘸有香草,意粉軟硬度適中,All Day Breakfast配有兩款多士,個人很喜歡以無花果乾和榛子焗製的多士,有咬口又健康。牛油果醬混合了蛋白,與多士非常配合。切粒的菌類好爽口;脆皮腸有鹹香。三文魚份量頗多,雜錦沙律菜爽口。玫瑰鮮奶入口順滑,有淡淡玫瑰芳香。以天鵝作點綴的青柑檸蛋糕味道清新輕盈芒果慕絲蛋糕軟滑有果香臨走時,見這款復活節系列糖霜曲奇造型可愛,買了一包給友人的小孩。

切粒的菌類好爽口;脆皮腸有鹹香。

三文魚份量頗多,雜錦沙律菜爽口。

玫瑰鮮奶入口順滑,有淡淡玫瑰芳香。

以天鵝作點綴的青柑檸蛋糕味道清新輕盈

芒果慕絲蛋糕軟滑有果香

2019-04-07 61 views
無意中發現了這間在西灣河新開業的Cs’ bakery餐廳以籃白色為主調、簡潔明亮、好喜歡這種小清新感覺。店子不大、只有大概十個座位、相對較清靜、店主亦好友善跟食客聊聊天。All day breakfast 可算是這店的signature,麵包是手工製的、粉紅色的由紅莓、乾果製成、煙韌帶有果香、配上牛油果醬、健康美味!炒蛋非常香滑、還有雜菇、香腸、三文魚、火腿、好豐富而且用料比較高質。蕃茄蝦意粉茄醬味香濃、大蝦爽口、同樣出色~點了玫瑰鮮奶🌹哇是一個女孩、拉花精緻、嘗到淡淡玫瑰味。巨峰烏龍茶坊間好少有粟子千層蛋糕、有粟子mousse 和粟子蓉、千層蛋糕好軟好滑、唔太甜、味道很不錯哦😇Chocolate Truffle像是Opera 蛋糕、朱古力味超濃郁!原來這間Cafe 的店主也有經營網上蛋糕店、除了做蛋糕、還有多款手造曲奇、試了它們的紅莓曲奇好好味呢!店裡亦有出售可愛的復活節兔子曲奇、超可愛!經營手造曲奇、蛋糕的確很花時間、但能夠為自己的夢想而努力也是一件幸福的事🌤
無意中發現了這間在西灣河新開業的Cs’ bakery

蕃茄蝦意粉茄醬味香濃、大蝦爽口、同樣出色~

點了玫瑰鮮奶🌹哇是一個女孩、拉花精緻、嘗到淡淡玫瑰味。

巨峰烏龍茶

店裡亦有出售可愛的復活節兔子曲奇、超可愛!

2019-04-07 140 views
星期日又可以陪媽媽周圍去下,(其實可能係佢陪我😂),今次就去遠d,去西灣河!本身諗住去太安樓搵下野食,但周圍逛既途中行過呢間Cs’ Bakery門口擺住既蛋糕🍰好吸引❤️而裡面既裝修簡單得黎又好靚,岩哂我,諗都唔諗就行左入去!餐廳有早餐,午餐同下午茶,我同媽媽黎到既時候大概1點半,食完個lunch仲可以食埋Cake,呢度嘅下午茶都好抵食,$50就有一件cake同埋一杯飲品媽媽叫左個黑松露雜菌意粉!離遠已經聞到好香黑松露味,醬汁creamy,意粉軟硬適中,好好味!而我就緊係叫個All day breakfast啦!Cs’ Bakery 既All day特別之處係佢既手工麵包同牛油果🥑醬,麵包有2個味,其中一塊有無花果,果仁,紅莓,再加埋玫瑰🌹形嘅牛油,真係少女心爆滿,牛油果🥑醬除咗打成蓉之外,仲加咗牛油果粒,食落去啖啖牛油果❤️另外要特別一提嘅就係呢度嘅咖啡,起初店員上菜嘅時候我都睇咗一陣究竟上面個圖案係咩黎,跟住發現原來係我自己黎嘅🥰,咖啡沖調師會喺咖啡上面畫左客人外貌嘅Q版公仔樣上去,好有心思呀🥰我係比呢間餐廳嘅蛋糕吸引入嚟,又點可以唔食返兩件蛋糕先走,蛋糕款式有好多,全部都係Homem

門口擺住既蛋糕🍰好吸引❤️

而裡面既裝修簡單得黎又好靚,岩哂我,諗都唔諗就行左入去!

All  day  breakfast
玫瑰花牛油

Cappuccino

我係比呢間餐廳嘅蛋糕吸引入嚟,又點可以唔食返兩件蛋糕先走,蛋糕款式有好多,全部都係Homemade,其中佢哋嘅主打就係芒果拿破崙蛋糕,店員話每日下午兩點半出爐,唔夠兩個鐘頭就會賣晒,想試嘅朋友真係要趁早嚟

拿破崙蛋糕個皮好鬆脆,牛油味好香,吉士醬好滑,又唔會太甜,再加埋鮮芒果粒,真係幾好味
芒果拿破崙蛋糕

千層蛋糕係逢假期或者weekend先會有,點可以唔試,千層蛋糕嘅味道會不定時轉換,今日係原味同埋栗子味,而我就揀咗栗子味

千層蛋糕栗子同忌廉各佔咗一半,令到個蛋糕冇咁膩,每一層嘅厚度都好平均,唔會一切就散,栗子蓉好香,甜味恰到好處,真係好耐冇食過咁好食嘅栗子蛋糕
栗子千層蛋糕

除咗蛋糕之外,餐廳仲有手工曲奇🍪賣,而家做緊優惠價可以加$38換購,而老闆就係我哋推薦左蝴蝶酥條,食落去嘅口感會有啲唔同,等我試完再出食評話比大家知好唔好食!
蝴蝶酥條

除此之外仲有好可愛嘅糖霜曲奇,每款造型都好得意,真係唔會捨得食落肚 (分開upload)

下次要再嚟試埋其他唔同款式嘅蛋糕❤️
2019-04-07
$100 (Lunch)
All  day  breakfast
Cappuccino
芒果拿破崙蛋糕
栗子千層蛋糕
2019-04-07 632 views
去西灣河探朋友~途中經過見到呢間Cs' Bakery~行埋去睇到啲Cakes好靚好吸引~所以決定探完朋友就落去食~同朋友傾計都傾到5點幾差唔多6點先走~去到先知道原來7點就收工~但店員都熱情招待,細心介紹~朋友話不如叫Cake先~果然有先見之名~原來拿破倫蛋糕好受歡迎~我哋入去嘅時侯,已經得返一件~幸運嘅朋友即刻叫咗嗰一件嚟食~朋友話好好味~一試愛上~喺朋友食緊呢個拿破倫期間~見到都好多人入嚟就問有無拿破倫~可惜最後一件,已經喺我朋友肚裏我就叫唔到喇~唯有下次再嚟嘅時侯早啲同快手啲啦~不過我對天鵝呢個cake都有興趣~記得店員叫佢青柚配白朱古力蛋糕~食落有微微酸帶點柚味~清新開胃~唔太甜感覺好健康~外貎又靚,又好味~其實我一開頭都係比呢件天鵝蛋糕吸引住~我嘅眼光都唔錯吖~之後我仲揀多咗件Cheesecake~店員亦推介我食~軟林林得嚟有啲黏口~好好食~好有芝士味~店員話佢哋搵啲Cream Cheese特別製作而成~所以特別好食~果然無介紹錯~仲有佢哋會定時出啲限定蛋糕~而今次就係粟子千層蛋糕喇~咁啱我朋友超鍾意食粟子蛋糕~所以二話不說咁叫咗~佢話係無咁勁粟子味~唔太甜~但又好好味~熱食
去西灣河探朋友~途中經過見到呢間Cs' Bakery~

同朋友傾計都傾到5點幾差唔多6點先走~
去到先知道原來7點就收工~但店員都熱情招待,細心介紹~

朋友話不如叫Cake先~果然有先見之名~
原來拿破倫蛋糕好受歡迎~我哋入去嘅時侯,已經得返一件~
幸運嘅朋友即刻叫咗嗰一件嚟食~
拿破倫蛋糕

朋友話好好味~一試愛上~喺朋友食緊呢個拿破倫期間~
我就叫唔到喇~唯有下次再嚟嘅時侯早啲同快手啲啦~

食落有微微酸帶點柚味~清新開胃~唔太甜感覺好健康~
Cheesecake

之後我仲揀多咗件Cheesecake~店員亦推介我食~
軟林林得嚟有啲黏口~好好食~好有芝士味~
果然無介紹錯~
仲有佢哋會定時出啲限定蛋糕~而今次就係粟子千層蛋糕喇~

咁啱我朋友超鍾意食粟子蛋糕~所以二話不說咁叫咗~
佢話係無咁勁粟子味~唔太甜~但又好好味~

熱食我就叫咗蕃茄蝦意粉~亦都係店員推介~

係用新鮮大蝦同埋蕃茄特製成~
大蝦確係新鮮彈爽口~係真係食得出全部醬汁都係佢哋自己調製過~
絕對唔係就咁用茄膏,味精等等...

朋友叫咗Cs'全日早餐~
Cs'全日早餐

手工麵包好好味~搽上自家製牛油果醬再同埋啲炒蛋一齊食~
炒蛋好滑,好味~牛油醬食到粒粒未溶嘅牛沖果口感極佳~
雜菌超級好食~我搶晒嚟食啊~

另外個朋友就叫咗個蒜香銀魚蜆肉意粉~

雖然鹹咗啲~但蜆肉新鮮好味~有微微辣好惹味~

飲品我就叫咗玫瑰鮮奶~

幾好飲~有拉花~店員仲會問你想要咩公仔~
我無所謂~所以佢幫我畫咗朵玫瑰花~

朋友就叫咗波子氣水梳打~又係店員介紹~

又幾好飲喎~以為好重波子氣水味~
但又唔係嗰回事~又靚又好飲~

成間Cafe啲店員都好熱情~同客人又傾得埋~
有啲客人入嚟就算買唔到想要嘅味道都會買其他味道~
有人行完山都專登過嚟買件Cake走~小小店舖,其實有好多FANS~
7點收舖~但見客人想食都唔會因為就收工而拒絕客人~
仲係熱情對待~係一間幾好嘅店舖~真心推介啊~
拿破倫蛋糕
Cheesecake
Cs'全日早餐
2019-04-07 401 views
同老公襯清明節假期去拜山,之後落翻西灣河揾食,之前已發現這小店,早些時間已被它吸引,因為歐陸淺色外觀,隔著玻璃還可欣賞賣相極靚又美味的 cake, 就選左去嘆個 Lunch Hea下,店內的的骰骰,三張細圓枱同4位bar枱, 乾乾淨淨但環境適合人少少,價錢合理還有自家麵包,西餅同 cookie, 最鐘意他們用心做嘅拉花 coffee同飲品,還可供客人外賣同訂製蛋糕。熱榛子鮮奶咖啡 送上枱先發現係跳跳虎黎架, 真係巧靚又好有心機做出來! 讚~~ 香滑夠濃飲落口感較厚身!Hot caffe latte 又換上另一款拉花,還附送一件 hand made cookie, 鬆化香脆!咖啡師真係好用心為每一杯拉不同做型! All Day Breadfast全日早餐一份也都足料夠,兩片自家製面包,最鐘意就係麵包有 nuts同乾果,每口都嘗到非常豐富嘅質感味道。炒滑蛋香腸火腿,煙三文魚,牛油果醬,沙律菜配炒雜菇。 每樣都新鮮即製,賣相討好味道佳。留肚為左食這件芒果拿破崙, 絕對冇令我失望, 香甜芒果肉配香脆酥皮 ,中間夾著吉士打,食到鬆化又層次的,完美。

熱榛子鮮奶咖啡

Hot caffe latte

咖啡師真係好用心為每一杯拉不同做型!

All Day Breadfast全日早餐

2019-04-05
$90 (Lunch)
2019-04-06 142 views
被琳琅滿目的蛋糕櫥窗吸引今晚就去試試他們的餐點老闆推薦他們的廚師精選就順意點了蒜香銀魚蜆肉意粉 老闆說意粉的蜆肉是新鮮的花甲果然鮮味十足而且份量多銀魚的鹹香跟蒜頭辣椒比例恰到好處意粉質感也能做到彈牙口感如果欖油份量多一點入口會更香朋友點了黑松露雜菌意粉試一口松露味香忌廉汁非常濃稠點了咖啡拿鐵和黑咖啡作餐飲咖啡拉花竟然是我朋友的自畫像感謝咖啡師的用心制作美得有點不捨得破壞呢招牌甜品拿破崙壓軸出場窺看廚房一眼師傅也正在做蛋糕整件蛋糕精緻得像模型試一口餅皮口感非常酥脆吉士醬中混有粒粒芒果吃得出甜品師傅對蛋糕的執著店內另有售賣手工曲奇下次路過再嘗他們的手藝
被琳琅滿目的蛋糕櫥窗吸引
2019-04-05
蒜香銀魚蜆肉意粉
咖啡拿鐵
拿破崙
其實我兩個幾月前去, 不過懶懶閒無post, 印象開始模糊🙈 然後見到呢間都唔錯cafe 一直都無食評, 所以決定為佢寫第一篇食評Cappuccino $34cappuccino 比想像中濃郁, 苦澀味偏重, 但印象中係okCalamansi $35Cake 係店員推薦, 有細緻天鵝於上. Cake 同cream 比例係一半一半, 但因為cream 味道帶有柑橘清香既酸, 食落完全唔膩而幾fresh. 另外都欣賞佢cake texture 濕潤唔乾. 聽聞拿破崙都幾出名睇番之前影menu, 其實佢lunch set d pasta 都係$68-$108, breakfast 同tea set panini/croissant 更係$48起, 包杯americano or tea. 定價個人覺得相當抵食, 環境服務都唔錯仲無加一. 如果再去附近, 一定要再試下佢地pasta/panini, 仲有拿破崙

Cappuccino $34

Calamansi $35