2024-10-18
今日同朋友係中環食飯,搵上一間喺樓上鋪嘅法國餐廳,坐位寬敞,坐得幾舒服。店員會主動介紹一下菜式,不停密密地幫我地加水,非常貼心,而且仲會問返對於菜式嘅評價或改善嘅地方,同顧客有充足嘅交流。🔶 焗法式地道古也芝士洋葱湯洋蔥湯有驚喜,焗芝士洋蔥麵包,加上香甜洋蔥湯,非常開胃,超級多洋蔥!🔶焗香草蒜蓉大虎蝦虎蝦彈牙,用橄欖油煎香,配上蒜蓉香草醬,非常惹味。🔶 鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯煲仔飯係fusion 菜,用咗中西合壁嘅食材嚟煮,包括parma ham,臘腸同鴨腿,入口啖啖油香,回味無窮。最深刻係絲絲鴨肉配上香脆飯焦,正!🔶 慢火煮紅酒和牛面肉配法包慢煮牛面肉腍到好似豆腐一般,入口就係濃濃紅酒香,配上新鮮番茄仔同埋淋上橄欖油焗過嘅法包,即時半飽都忍唔住食哂佢。🔶 朱古力心太軟配雪糕外表香脆嘅朱古力蛋糕,配合內裏熱辣辣嘅朱古力漿,再加上凍冰冰嘅雪糕,超好味😋
🔶 焗法式地道古也芝士洋葱湯
🔶焗香草蒜蓉大虎蝦
虎蝦彈牙,用橄欖油煎香,配上蒜蓉香草醬,非常惹味。
🔶 鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯
🔶 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
🔶 朱古力心太軟配雪糕