2017-08-30 81 views
今天去大埔吃午餐,想起多次路過但沒有幫趁的達摩拉麵,即刻過去試一試。十二點半左右沒有顧客,可以獨霸整店。店內三個後生仔負責所有店務。招呼我的比較年輕,有禮及作少少餐牌的介紹。我單點了北海道牛奶松葉蟹拉麵。要了硬身一點的麵。大概十分鐘麵來了。先試一試湯底。除了不夠燙之外,味覺十分不錯。不死鹹和有鮮味。配料一點也不馬乎。叉燒片,玉米,筍條,溫泉蛋,蟹肉及黑松露醬等都有。大滿足😋臨走結賬跟那年輕人提了點意見。希望下次來可以吃到一碗熱騰騰的拉麵吧⋯⋯

2017-08-30
2017-08-23 66 views
天氣酷熱,連日來真的影響了胃口!今日朋友帶我到這家拉麵店,品嚐到另一番風味!🙏🏻餐廳以傳統日式麵館木紋枱凳,更有元組達摩、日本朝氣將公仔擺設🤗!朋友選擇了 "高畸達磨-豚骨拉麵" $78熱騰騰香濃豬骨湯底,軟滑拉麵完全吸收了這豬骨濃湯,味道鮮美,更配合了香滑溫泉蛋和幾片豚肉,使這拉麵口感更加豐富。而我選擇的是 "姬達磨-辛辣拉麵" $83香噴噴中辛辣味湯底,經醃制的肉碎,薏味十足,撈上辛辣濃湯底、紫菜、黑臀肉,我覺得味道和麵質軟硬度十分配合。這餐廳的特色是,麵質的軟硬度、辣味、調味、配菜等,可因應個人喜好,自由選擇!沖繩墨汁餃子 $32墨汁鮮味,細滑肉碎,再加上特制醬油,口感獨特,很有創意。芝士南瓜薯餅 $38香甜鬆脆,濃厚芝士味,無得等。 👍🏻😜多謝我的朋友,介紹了這家餐廳,使我胃口大增
天氣酷熱,連日來真的影響了胃口!
今日朋友帶我到這家拉麵店,品嚐到另一番風味!🙏🏻

朋友選擇了 "高畸達磨-豚骨拉麵" $78
豬骨湯底拉麵

而我選擇的是 "姬達磨-辛辣拉麵" $83
中辛辣麵

沖繩墨汁餃子 $32
墨汁鮮味,細滑肉碎,再加上特制醬油,口感獨特,很有創意。

芝士南瓜薯餅 $38
香甜鬆脆,濃厚芝士味,無得等。 👍🏻😜

招牌口味梳打

多謝我的朋友,介紹了這家餐廳,使我胃口大增
2017-08-22
Type of Meal
Dinner
豬骨湯底拉麵
中辛辣麵
招牌口味梳打
2017-08-22 58 views
據說達摩是許願公仔🤔在背後寫願望再畫上眼睛😯雖吧桌沒有背靠,但我坐在牆邊看向吧桌那邊,感覺吧桌挺有風味而正宗😆。拉麵店終於再有「底下給你籃子載個人物品」的服務了,好像很久沒發現這服務。其實本來沒想吃拉麵,但是之後看到這間拉麵店,於是發現這間拉麵店便來試一試。拉麵的名字以不同地方命名,我這個「高崎」拉麵,還以為是日本叉燒,其實是五花腩。這家拉麵店的叉燒竟然可以做得那麼出色,後來談及,才醒起這應該是五花腩,因為油脂比較多,所以肉質也比較林,輕燒味香。像扎起來的五花腩,入口溶化,味道微咸香口,脂香四溢。湯底不算油膩,豬骨香味都非常香濃,叫了硬麵,也的確做到麵條硬身,份量不少,上湯能力不足。乳白濃湯,湯內已有贈送一球蒜蓉,不用上班,配蒜最香😏半熟蛋也算是做得非常出色,沒有絲毫的蛋黃凝固。幾片紫菜不易斷,吸湯微林更有趣。此店還有兩種梳打,有招財貓梳打,一款是荔枝味梳打,賣相特別,味道清香。

這家拉麵店的
叉燒竟然可以做得那麼出色,後來談及,才醒起這應該是
五花腩

此店還有兩種
梳打,有招財貓梳打,一款是荔枝味梳打,賣相特別,味道清香。
Type of Meal
Dinner
  • 五花腩
2017-08-19 255 views
平時很少到大埔一帶,今晚就約了一個附近住的朋友,帶我吃了這間新開了只是兩個月的拉麵店。一坐低,第一個感覺就是小店裝修企理 ,比起一般的拉麵店坐得更舒適。和一般拉麵店一樣,拉麵有幾款可選,貴精不貴多;除左有小食以外還有甜品*鈴川達摩特上豚骨拉麵($92)鈴川這一款拉麵有兩款肉,一款是鹿兒島五花腩,另一款是西班牙黑毛豬上肩;其實見到五花腩已經驚定肥先;不過因為鹿兒島五花腩片都是用了薄切,所以一點都不覺膩;西班牙黑毛豬上肩瘦很多,看上去有點乾,但其實肉很淋。拉麵要求硬身一點,師傅控制得剛好,麵質亦很彈牙,不會很港式的感覺;拉麵的配料一點都不少,很豐富;荀是新鮮煮的,很爽口,和出面吃的感覺非常不同;這個的湯底口感厚身濃郁,但又不會很咸,飲完不會很口渴,而且不會油膩膩的。本身拉麵已經跟了一隻流心蛋。*高崎達摩豚骨湯拉麵($72)朋友點的*芝麻雞翼($36)雞翼炸得很脆口又不會有厚厚的炸粉,很夠熱新鮮;入面肉質很JUICY 。*達摩梳打(20)包裝設計可愛,梳打夠氣又不會太甜。

和一般拉麵店一樣,拉麵有幾款可選,貴精不貴多;

除左有小食以外還有甜品

*鈴川達摩特上豚骨拉麵($92)
其實見到五花腩已經驚定肥先;
不過因為鹿兒島五花腩片都是用了薄切,所以一點都不覺膩;
西班牙黑毛豬上肩瘦很多,看上去有點乾,但其實肉很淋。

鈴川達摩特上豚骨拉麵
拉麵的配料一點都不少,很豐富;
荀是新鮮煮的,很爽口,和出面吃的感覺非常不同;
鈴川達摩特上豚骨拉麵

本身拉麵已經跟了一隻流心蛋。

*高崎達摩豚骨湯拉麵($72)
朋友點的
高崎達摩豚骨湯拉麵

*芝麻雞翼($36)
雞翼炸得很脆口又不會有厚厚的炸粉,很夠熱新鮮;
入面肉質很JUICY 。
芝麻雞翼

*達摩梳打(20)
包裝設計可愛,梳打夠氣又不會太甜。
2017-08-15
$120 (Dinner)
2017-08-16 2863 views
平時好少會到大埔,今次百年逢一遇到此一遊,順便吃個晚飯。四處閒逛,找來一間拉麵店,名字霸氣,「達摩元祖麵屋」,吸引眼球!店內乾淨利落,光線通明,一排的椅子後可以見到師傅在準備食材。我們坐在店的後排,一覧店內大小事宜。芝麻雞翼 $36雞翼煎到脆身,外皮香脆可口,加上芝麻,麻香十足。調味適中,不太鹹也不會太濃味。一碟三隻,猶豫點多樣小食,才能滿足口腹之慾。日式芝士年糕 $30年糕炸到香口,咬開內裡軟棉,口感煙韌!芝士味香濃,年糕連芝士的配搭不輪在味道或口感上都不錯。北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵 $96一大碗賣相吸引!奶白色的湯頭,奶香味特濃郁。拉麵爽口彈牙,蛋香味足!麵上鋪滿松葉蟹肉,蟹的鮮鹹香味誘人,黑松靈點綴,更添鮮香。一碗有六片叉燒,肥瘦勻均,肉質鮮嫩。鈴川達摩特上豚骨拉麵 $92雖然沒有3.6牛乳的乳香,但相對地這個拉麵的湯頭豬骨味更加重,濃郁的豬骨味十分出眾。同樣地,一碗6片叉燒,片片juicy可口!拉麵彈口煙韌!半熟蛋熟度適中,糖心誘人。達摩梳打 $20招財貓梳打 $20其實點這兩款飲品是基於它的瓶子有趣,一個是達摩,一個是可愛招財貓。其實我兩支都試過就覺得味道的分別不大
平時好少會到大埔,今次百年逢一遇到此一遊,順便吃個晚飯。

芝麻雞翼 $36

日式芝士年糕 $30

北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵 $96

鈴川達摩特上豚骨拉麵 $92
招財貓梳打

達摩梳打 $20
招財貓梳打 $20
其實點這兩款飲品是基於它的瓶子有趣,一個是達摩,一個是可愛招財貓。其實我兩支都試過就覺得味道的分別不大,都有少少似波子汽水,甜度適中。

想不到大埔有如此出色拉麵店,拉麵比起好多連鎖店要出色,用料又上盛足本,十分推薦。
2017-08-11
$120 (Dinner)
招財貓梳打
2017-08-15 94 views
|| 麵屋 元祖達摩 || 跟好朋友到大埔逛街 逛到累了便找個地方吃晚飯 順道休息一下 朋友之前在附近上班 她便帶我到這間麵屋 元祖達摩吃拉麵 餐廳的裝修很特別有長型的L吧檯 到處都能看到達摩的公仔,圖案 感覺置身於日本的拉麵館 因為口渴 率先點了飲品 我點了很有特色的招財貓梳打 是荔枝味的梳打 超消暑的 朋友則點了津路烏龍茶 消脂解滯一流 餐廳還提供了檸檬水 很貼心 餐廳提供四款拉麵 1)松川達摩醬油拉麵 2)高崎達摩豚骨湯拉麵 3)姬達摩辛辣拉麵 4)鈴川達摩特上豚骨拉麵 在點餐紙上圈出想吃的拉麵 還可隨自己喜好選拉麵的制法 及追拉配料和小食 朋友點了姬達摩辛辣拉麵($83)朋友嗜辣所以選了中辛 湯底是濃濃的豬骨湯底 豚肉則是西班牙黑毛豬上肩 朋友蠻能吃辣的 因此中辛並不能滿意她 建議嗜辣的朋友可點激辛 而我則選了期間限定的 北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵($98) 初時還不知道拉麵已經會有溏心蛋而且還要有兩邊1/2溏心蛋,很surprise 所以另外加了1/2溏心蛋及木耳 期間限定的北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵超多料湯底菇味及黑松露味超濃 溏心蛋超好吃
|| 麵屋 元祖達摩 ||

跟好朋友到大埔逛街

逛到累了便找個地方吃晚飯

順道休息一下

朋友之前在附近上班

她便帶我到這間麵屋 元祖達摩吃拉麵

餐廳的裝修很特別

有長型的L吧檯

到處都能看到達摩的公仔,圖案

感覺置身於日本的拉麵館

4)鈴川達摩特上豚骨拉麵

在點餐紙上圈出想吃的拉麵

還可隨自己喜好選拉麵的制法

及追拉配料和小食

朋友點了姬達摩辛辣拉麵($83)

朋友嗜辣所以選了中辛

湯底是濃濃的豬骨湯底

豚肉則是西班牙黑毛豬上肩

朋友蠻能吃辣的

因此中辛並不能滿意她

建議嗜辣的朋友可點激辛

而我則選了期間限定的

北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵($98)

初時還不知道拉麵已經會有溏心蛋

叉燒質感軟軟的

而蟹肉跟黑松露的味道很夾

值得一試
2017-06-20
$110 (Dinner)
  • 北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵
  • 姬達摩辛辣拉麵
2017-07-31 58 views
大埔太和區的食市開始成形,五花八門的菜色都有,而依一間就係其中一間新開的日本拉麵專門店。店原來已經開了幾個月,運作應該成熟,依個時候去就最好不過。店面新,沒有什麼可以挑剔,落單方法同一般拉麵店一樣,自己選擇麵的硬度,湯的濃度,要不要蔥等,而我就選了辛辣拉麵,小辣。雖然話係小辣,其實都唔小野,大辣係點,真是令人寒心。麵中間果舊肉碎,就有d似炸醬麵,叉燒的味道也不錯,麵質0k。如果計拉麵的話,大埔局佢係選擇之列。
店原來已經開了幾個月,運作應該成熟,依個時候去就最好不過。
姖達磨辛辣拉麵

雖然話係小辣,其實都唔小野,大辣係點,真是令人寒心。
如果計拉麵的話,大埔局佢係選擇之列。
姖達磨辛辣拉麵
2017-07-30 95 views
<試左甘多間拉麵店,終於食到濃而不咸既拉麵 >😋🍝拉麵食過好多間🍝 好似我之前所講 味道每一間都係十分獨特 而近排食幾間好似台風 豚道樂 都係比較香濃味 係好好食😋 但個style 可能冇甘啱鍾意食青淡拉麵既人士 🤓 今次俾我揾到大埔既 達摩 . 個湯底幾清 味道濃而不咸 係另一種好味😋 🍴期間限定拉麵🍜黑松露松葉蟹肉拉麵 with北海道3.6 牛乳🥛🦀 用左粟米葱花筍🌿🌽 整成既豬骨湯 🐷豬骨味香濃而不咸帶有陣陣芝麻香 重點係加左3.6 牛乳 🥛所以口感香滑帶有少少奶香味🤓. 肉有分豚肉同叉燒🐷 叉燒軟滑偏多醬汁 而豚肉薄身同煙靭 . 期間既限定既黑松露同蟹整成碎 放喺湯拉面麵既中間 🍜 黑松露夠香濃同鮮甜既蟹肉🦀十分match鮮得黎慢慢滲入湯底 再配以 爽口既拉麵,可以自己揀硬度😋 個人覺得軟身麵會比較襯呢個湯底 🤓🍴達摩特上豚骨拉麵🍜玲川 92 蚊玲川係鹿兒島既五花腩 同西班牙黑毛豬上肩🐷🐽 湯底以唔同部位 既豬肉同豚骨調味而成口感濃郁🤓, 一上枱已有好香濃豬骨香味 有粟米筍 葱花做湯底 加上兩隻流心既温泉蛋 . 🥚豬骨湯濃而不咸 所以好襯爽口拉麵,拉面可自行點硬
<試左甘多間拉麵店,終於食到濃而不咸既拉麵 >😋🍝

🍴期間限定拉麵🍜
黑松露松葉蟹肉拉麵 with北海道3.6 牛乳🥛🦀

🍴達摩特上豚骨拉麵🍜
玲川 92 蚊
玲川係鹿兒島既五花腩 同西班牙黑毛豬上肩🐷🐽 湯底以唔同部位 既豬肉同豚骨調味而成口感濃郁🤓, 一上枱已有好香濃豬骨香味 有粟米筍 葱花做湯底 加上兩隻流心既温泉蛋 . 🥚豬骨湯濃而不咸 所以好襯爽口拉麵,拉面可自行點硬度😃, 而叉燒同豚肉都好好食 豚肉軟滑, 叉燒入味香濃🐽🐷 正!

而達摩梳打 同招材貓梳打 各20 蚊味道都唔錯 前者就好似波子汽水梳打甘。後者就好似超市有得買一罐罐有d甜既梳打水 甘當然好味好多la !

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#麵屋元祖達摩
大埔太和路15 號太和中心地下12 號鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-07-30
$120 (Lunch)
2017-07-27 145 views
去雷門會見到好多達摩不倒翁•估唔到黎到大埔一間拉麵店•入面都擺放咗好多達摩不倒翁•好吸睛呀•😍店鋪唔算大•有二人枱同bar枱選擇•四圍擺滿達摩不倒翁•好懷念去雷門嘅感覺•知多一點點拉麵嘅由來•拉麵主要有四款選擇•醬油•辛辣•豚骨味道樣樣齊有order📄自己✔️✔️✔️味道•配料自由配搭•有紙巾提供•窩心•鈴川達摩•用咗鹿兒島五花腩•西班牙黑毛🐽上肩•🐽肉入口嫩滑•試啖湯•🐽骨味道非常濃郁•湯底比較杰身•配料有紫菜•雞蛋•海苔•木耳•🍄•粟米•KO咗碗拉麵•大量骨膠原•大滿足•期間限定越谷海老拉麵大量櫻花🦐•湯底相當鮮甜•配料同樣有五花腩•粟米•🍄•雞蛋•木耳•紫菜•🦐控like爆🔥
店鋪唔算大•有二人枱同bar枱選擇•
用咗鹿兒島五花腩•西班牙黑毛🐽上肩•🐽肉入口嫩滑•試啖湯
期間限定
越谷海老拉麵
  • 鈴川拉麵
其實麵好鐘意食拉麵🍜🍜但講真新界無咩選擇 大部份都係係港島😭所以今次搵到呢間係太和既高質拉麵店真係好感動❤️❤️餐牌整得好靚而且每一款都寫得好詳細入面嘅材料😙定番拉麵只係簡單四款 岩哂我呢d選擇困難症😂😂同埋一款期間限定嘅拉麵餐飲見到有好得意嘅梳打所以同朋友一人嗌一款🙈⠀達摩梳打 ($20)招財貓梳打 ($20)我自己覺得招財貓會比較好飲 因為達摩個款只係好似有甜味既汽水 有少少太甜😂😂 鈴川達摩拉麵 ($92)嘩 一上枱估唔到咁足料又咁大碗😍好多配料 叉燒 紫菜 溏心蛋 草菇 荀 海藻 木耳👍🏿好少係出面食係咁足料 大滿足😍 北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵 ($92)然後我期待已久嘅期間限定拉麵終於到💕又係超足料 陣陣既松露香味好撲鼻🤤影左幾張已經忍唔住即刻食🙈🙈飲淡湯先嘩! 個3.6牛乳係真係好濃郁呀😳同個豬骨湯底夾得天衣無縫👍🏿叉燒有成6塊 超多😧😧塊塊都好多脂肪 好正呀😍而且煮得好林 油脂令到舊肉食落超香口蟹肉都好多 唔係蟹柳😂😂紫薯甘栗薯餅 ($38)因為太愛紫薯 所以呢個點都好食💜同埋真係即炸 所以好熱辣辣 唔會油淋淋🙄沖繩墨汁餃子 ($32)呢個好有驚喜呀出面無食過呢
其實麵好鐘意食拉麵🍜🍜

定番拉麵只係簡單四款 岩哂我呢d選擇困難症😂😂

同埋一款期間限定嘅拉麵

餐飲見到有好得意嘅梳打
所以同朋友一人嗌一款🙈

達摩梳打 ($20)
招財貓梳打 ($20)
達摩梳打(左)  招財貓梳打(右)

鈴川達摩拉麵 ($92)
嘩 一上枱估唔到咁足料又咁大碗😍
好多配料 叉燒 紫菜 溏心蛋 草菇 荀 海藻 木耳👍🏿
好少係出面食係咁足料 大滿足😍
鈴川達摩拉麵

北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵 ($92)
然後我期待已久嘅期間限定拉麵終於到💕

而且煮得好林 油脂令到舊肉食落超香口
鹿兒島五花腩

蟹肉都好多 唔係蟹柳😂😂
黑松露蟹肉

紫薯甘栗薯餅 ($38)
因為太愛紫薯 所以呢個點都好食💜
同埋真係即炸 所以好熱辣辣 唔會油淋淋🙄
紫薯甘栗薯餅

沖繩墨汁餃子 ($32)
呢個好有驚喜呀

鹿兒島五花腩
黑松露蟹肉
紫薯甘栗薯餅
沖繩墨汁餃子
放工約了朋友到大埔就試試新開的拉麵達摩拉麵,第一碗係達摩辛辣拉麵,三種辣度之中揀咗中辛,濃厚豬骨湯底本身口感夠滑口,而加上自家調配嘅辣醬料中辣程度亦好夠喉。豚肉係西班牙黑毛豬上肩,脂肪比例均勻,食起上嚟比較冧身,容易嘴嚼,不太肥膩。拉麵嘅麵質幼滑,水準好好。 另一碗拉麵係北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵,係店內期間限定。湯底牛奶味道非常濃郁,喜歡飲牛奶嘅人可以值得一試,另外松葉蟹肉好新鮮,本身味道不重,但配搭上黑松露的效果就做到剛剛好,仲有菇、豚肉同粟米,非常足料。所有拉麵都有得自選不同制法,可以自己揀麵硬度、湯濃度、配料、追加等。 額外叫咗兩款小食,分別係日式芝士南瓜薯餅同埋紫薯甘栗薯餅。呢兩款薯餅都好足料,芝士味道不太咸,加上南瓜帶點甜,令薯餅不會太膩和太飽滯。紫薯近年大熱食材,配合粒狀甘栗,令口感豐富而又唔會黏口,薯餅外皮又炸得夠薄身,整體做得好好食﹗如果怕太熱氣,亦有沙律醬可以沾。 飲品就點咗達摩梳打同招財貓梳打,兩款汽水個樽身都好靚,味道同一般波子汽水差不多,招財貓梳打係偏淡黃色,其實係蜂蜜炭酸梳打。

2017-07-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2017-07-22 639 views
話說阿媽屋企附近開咗呢間拉麵店,平時經過都幾 full, 今日下午回娘家,肚空空決定試一碗地方乾淨舒服,每個座位都夠闊落,枱面上有齊需要嘅東西。就係比呢碗期間限定嘅拉麵吸引左入嚟今年冇機會去北海道,都想食翻個北海道3.6牛乳湯底嘅拉麵最開心係碗麵同張相嘅差唔多一樣,$98大大碗真材實料黑松露松葉蟹肉拉麵。拉麵嘅靈魂就係湯底,第一時間飲啖湯,估唔到黑松露同牛乳湯底係咁夾嘅湯底夠晒香濃,麵質彈牙又爽口,硬度適中。松露松葉蟹肉材料落足本定要讚下啲叉燒,肥瘦均勻,入口即溶而且圍住個碗有成 6塊咁多口感一流,而且仲係用上西班牙黑毛豬,加上炙燒更加突出佢嘅香味拉麵嘅另一個核心,就係呢隻日本產雞蛋,流心感覺滿分。老公果碗鈴川望落去都唔差,整體感覺質素超高吧一人一支梳打真係好可愛,我支達摩就似七喜,老公嘅招財貓就似忌廉大埔又多一間好味拉麵店啦!最尾老公講咗句拍得住無敵家

地方乾淨舒服,每個座位都夠闊落,枱面上有齊需要嘅東西。

就係比呢碗期間限定嘅拉麵吸引左入嚟
今年冇機會去北海道,都想食翻個北海道3.6牛乳湯底嘅拉麵
黑松露松葉蟹肉拉麵

最開心係碗麵同張相嘅差唔多一樣,$98大大碗真材實料
黑松露松葉蟹肉拉麵。

湯底夠晒香濃,麵質彈牙又爽口,硬度適中。

松露松葉蟹肉材料落足本

定要讚下啲叉燒,肥瘦均勻,入口即溶
而且圍住個碗有成 6塊咁多

拉麵嘅另一個核心,就係呢隻日本產雞蛋,流心感覺滿分。

老公果碗鈴川望落去都唔差,整體感覺質素超高吧

大埔又多一間好味拉麵店啦!最尾老公講咗句拍得住無敵家
黑松露松葉蟹肉拉麵
2017-07-20 191 views
第一次食就有唔錯既感覺,之前一直食開中環豚王,我係覺得好正。跟住見到屋企附近有間達犘拉麵就決定要同豚王比較比較。價錢比豚王平少少 (真係好少),但味道同豚王都有得fight。我食左個豉油拉麵,我食要加都先夠full。湯底濃、麵質彈牙爽口,再配埋d豚肉,入口即溶既感覺一流,但嫌少左d,得兩塊,不過出面都係咁。至於服務方面,我覺得尚有進步既空間。因為我坐bar枱,人又多,我想叫野食既時候,waiter見我唔到,但因為坐bar枱同廚房哥哥好近,而佢又見視我而不見,所以我覺得佢應該可以出手幫幫我,而佢冇。所以我覺得開放式廚房,員工禮貌都好緊要。
2017-07-15
$90 (Lunch)
2017-07-11 580 views
一早同個同事走左入大埔做野,做完都已經食晏時間完全諗唔到食咩好,咁岩見到間拉麵店一於就食拉麵啦!入到鋪頭,店面裝修乾淨明亮,唔錯拉麵有好多款選擇,心大心細面既軟硬度,湯既濃淡度,連蒜味同麻油味都可以自己擇,同日本一模一樣呀行到熱辣辣第一時間叫野飲先!侍應話比我地聽達摩係波子汽水,招財貓就係荔枝味汽水飲落酸酸甜甜,仲好香荔枝味沖繩墨汁餃子皮煎得好脆,一咬落去爆墨汁,餃子仲好香胡椒味。呢度既雞軟骨同外面既唔同大塊好多,食落似係炸雞包住雞軟骨咁,外面炸得超級酥炸。七味粉調味岩岩好,唔會過鹹我叫既高崎拉麵終於到了!先飲啖湯,好香既豬骨味,夾埋蒜香同麻油,同日本食到既一樣,最難得既係個湯唔會好黏好膩,而係清爽既豬骨湯面質有咬口,彈牙,叉燒亦都好夠味👍🏻糖心蛋煮得岩岩好,而且滷得入味,雞蛋應該唔係普通貨,因為糖心蛋王仲有甜甜地既味道連配菜既筍都滷得入味爽口朋友叫既松川拉面,醬油味湯底呢間餐廳係選食材方面都能知微見著,絕對係誠意之作👍🏻👍🏻
一早同個同事走左入大埔做野,做完都已經食晏時間
完全諗唔到食咩好,咁岩見到間拉麵店
一於就食拉麵啦!

入到鋪頭,店面裝修乾淨明亮,唔錯

拉麵有好多款選擇,心大心細

行到熱辣辣
第一時間叫野飲先!
侍應話比我地聽
達摩係波子汽水,招財貓就係荔枝味汽水
飲落酸酸甜甜,仲好香荔枝味

沖繩墨汁餃子
皮煎得好脆,一咬落去爆墨汁,餃子仲好香胡椒味。

呢度既雞軟骨同外面既唔同

我叫既高崎拉麵終於到了!
面質有咬口,彈牙,叉燒亦都好夠味👍🏻
連配菜既筍都滷得入味爽口

朋友叫既松川拉面,醬油味湯底

呢間餐廳係選食材方面都能知微見著,絕對係誠意之作👍🏻👍🏻
2017-07-11
$125 (Lunch)
由鐵路站行過嚟,無幾耐就嚟到新開無耐嘅麵屋元祖達摩。一走入去,就見入面擺咗大大小小嘅日本達摩公仔。同大部份拉麵店一樣設有吧檯,另一邊就係一排二人檯。檯上面擺咗調味料例如有白芝麻、七味粉、酸薑、檸檬汁,同埋加咗檸檬片嘅凍水,仲有提供紙巾,都幾細心。呢度係用畫紙仔嘅方式叫嘢食,拉麵可以揀麵條嘅硬度、湯嘅濃度,另外亦可以揀要唔要蔥、筍、蒜蓉同香味油。我除咗筍之外,全部揀咗要。試咗期間限定嘅北海道3.6牛乳黑松露蟹肉拉麵,炙燒豚肩叉燒、炙燒豚腩叉燒同紫菜晌碗邊整齊排列,中間仲放咗一堆松葉蟹肉絲、蟹籽同黑松露,睇起嚟好豐富。湯底加咗北海道3.6牛乳,濃度揀咗普通,湯色奶白,飲起嚟有淡淡牛奶同蒜香,唔會過份鹹重。隨後將松葉蟹肉絲、蟹籽同黑松露撈勻,令整體多咗份鮮甜。麵條硬度揀咗普通,口感幼細彈牙。炙燒豚肩叉燒,餐牌寫用咗西班牙黑毛豬上肩,切得稍薄,咀嚼起嚟幾鬆化。炙燒豚腩叉燒,用咗鹿兒島五花腩,相對嚟講比較厚身,入口有焦香同油香,兩者之中我比較鍾意呢款。配料方面有本菇、木耳、粟米同蔥,蔬菜量比其他拉麵店多,整體好有咬口。櫻花水信玄餅已經唔係新鮮事,但係晌拉麵店發現佢嘅蹤影都係第一次,於是叫嚟試試。

由鐵路站行過嚟,無幾耐就嚟到新開無耐嘅麵屋元祖達摩。

一走入去,就見入面擺咗大大小小嘅日本達摩公仔。

同大部份拉麵店一樣設有吧檯,另一邊就係一排二人檯。

北海道3.6牛乳黑松露蟹肉拉麵

麵條硬度揀咗普通,口感幼細彈牙。

櫻花水信玄餅

外表呈半圓形,晶瑩剔透得清楚可見入面嘅櫻花漬。食起嚟Q彈滑溜而帶啲爽口,櫻花漬就微鹹,整體味道較清,配上黃豆粉同黑糖漿就多添幾分甜味。
達摩梳打

達摩梳打,估唔到連汽水都係達摩,咁就試埋佢,味道微甜,有啲似七喜同雪碧,以可愛賣相取勝。