2018-12-02 6665 views
今天很開心相約好友們一起到鼎爺開的鼎會館朝聖。 相信鼎爺精美的廚藝眾所皆知吧, 平時響電視上看見鼎爺的飲食節目,他憑著一雙巧手製造出美味又創新的菜式。前排還有一間鼎爺私房菜,希望遲些有機會可以跟朋友去試下。 今次 首先到鼎會館,與好友們享受一個美味的星期日午餐。 鼎會館室內環境裝修中式化,亭台樓閣的四合院設計,充滿著古色古香的風格,還有巨型蓮花水晶燈,令環境更加氣派十足!窗外更有摩天大廈景觀,令中環區的高級粵菜加入全新優質氣象!今次我們點了鼎級午市套餐,每位$698,菜式包括: 涼拌孖寶有香麻口水雞& 梅子蝦,花膠螺頭燉竹絲雞,上湯焗開邊龍蝦,四十五頭吉品伴花菇,之後自選小菜兩款,我們選了金菇粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌 ( 加$45一位 ) 和春梅紫薑炒雞球,鮮魚湯腐竹稻庭麵,薑汁蕃薯糖水。花膠螺頭燉竹絲雞 ~ 燉湯味濃郁,螺頭鮮甜, 用竹絲雞做食料,入冬之選!涼拌孖寶有香麻口水雞& 梅子蝦 ~ 香麻口水雞 味道麻香,帶有微辣,開胃又惹味!梅子蝦 ~ 酸酸甜甜的梅子配新鮮嫩口的蝦肉, 不得不提貼心的菜式,蝦肉已被剝殼!上湯焗開邊龍蝦 ~ 一碟本身是半隻龍蝦的,因為我想影得靚啲,所以借了朋友半隻龍

鼎級午市套餐

花膠螺頭燉竹絲雞 ~ 燉湯味濃郁,
螺頭鮮甜, 用竹絲雞做食料,入冬之選!
花膠螺頭燉竹絲雞

涼拌孖寶 ~ 香麻口水雞和梅子蝦

上湯焗開邊龍蝦 ~ 一碟本身是半隻龍蝦的,因為我想影得靚啲,所以借了朋友半隻龍蝦來拍照。 龍蝦入口多汁鮮甜,每一啖都彈牙爽口, 好味!

上湯焗開邊龍蝦

四十五頭吉品伴花菇 ~ 鮑魚炆得好林又入味, 花菇大大粒,吸入鮑魚汁,更加鮮甜美味!

45頭吉品伴花菇

金菇粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌 ~ 超大隻的貴妃蚌,一啖入口已經知很新鮮,配上蒜蓉金菇粉絲做伴菜,好味到連貴妃蚌汁都飲埋, 真係好鮮甜。

金菇粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌

春梅紫薑炒雞球 ~ 竟然可以將這一碟簡單的菜式做得相當之美味, 酸甜的紫薑味,完全滲入雞球裏, 平時不太喜歡吃薑的我, 今次都吃了很多啊。

春梅紫薑炒雞球

鮮魚湯腐竹稻庭麵 ~ 開頭吃到腐竹的香味,再飲多一啖已經嚐到鮮甜的魚湯,有層次的感覺。 稻庭麵有口感彈牙煙韌,讚!

鮮魚湯腐竹稻庭麵

薑汁蕃薯糖水 ~ 食到最後一樣就是糖水了, 薑汁香濃夠辣,溏心蕃薯好好味!

薑汁蕃薯糖水

對於這間名人會館真是很滿意,雖然價錢不算便宜,但完全是高質的食物,食得出用心製造食材的感覺,室內環境坐得舒適,喜歡窗口滲入暖暖的陽光, 還有店員服務態度親切,遲些我會再約朋友們一起來試鼎會館的晚市菜式。

2018-12-02
$817 (Lunch)
鼎級午市套餐
薑汁蕃薯糖水
  • 春梅紫薑炒蝦球
  • 涼拌孖寶~香麻口水雞和梅子蝦
2018-12-01 252 views
早前一直想訂鼎爺私房菜,但每次因人數不夠而放棄,最近知道中環開了鼎‧會館,不再有人數限制,上星期再約朋友試試看。秘製火焰叉燒上枱前,服務員會先將叉燒烤製,令口感更香口,每塊除帶玫瑰露香味外,肉質極嫰,肥而不膩,忘不了的味道。梅菜芋頭扣肉件件擺放有序,芋頭吸收肉汁精華,令味道更有層次,扣肉沒有坊間的油膩感食得開懷避風塘無骨豬手無骨豬手吃起來方便,而且滿滿骨膠元,避風塘帶點微辣,惹味非常桂花黃金炒飯.炒飯炒粒粒分明,飯裡頭更有不少脆米增加口感,調味適中,絕對是近期吃過最出眾下次去一定會再叫!!蒟蒻紅棗糕淡淡紅棗清香,蒟蒻口感不會過硬

秘製火焰叉燒

梅菜芋頭扣肉
食得開懷

桂花黃金炒飯
下次去一定會再叫!!

蒟蒻紅棗糕
淡淡紅棗清香,蒟蒻口感不會過硬
2018-12-01 503 views
昨晚為母親大人慶祝生日. 因為父親喜歡睇鼎爺煮食節目亦買了他的cookbook, 訂不到長期爆的私房菜 那就這家鼎會館試一下吧. 預定了過千的乞兒雞, 雞肉淡而無味,只有雞皮有鹹味而不香, 三百幾蚊的正宗干炒牛河色香味都欠奉 顏色偏淡, 河粉入口無豉油香味, 部分河粉未炒開仍然癡住, 牛肉無牛味無肉的質感...火炙叉燒大概因為我偏向喜歡有肉質, 所以個叉燒我覺得太“冧”沒有咬口. 小食蝦多士和上湯豆苗是正常水準. 預訂的生日壽桃似食品公司交貨的點心...這個價位 掛住鼎爺個名...今次中曬伏不過最後都喺 最重要喺一齊慶祝的家人, 所以當試過啦
昨晚為母親大人慶祝生日.

不過最後都喺 最重要喺一齊慶祝的家人, 所以當試過啦
懷舊蝦多士
火炙叉燒
乞兒雞
干炒牛河
2018-11-30 208 views
電視成日見到鼎爺煮餸,今日就黎試一試佢👍🏻 叉燒先燒到8,9成熟,再係你面前加酒,即刻燒俾你食,視覺加味覺的雙重享受!叉燒面少少焦焦的,脆脆地好好味!個燒肉就好普通,同平時出面食既一樣。椒鹽鮑魚,好大隻🤤 冇諗過炸完都仲可以保持到鮮嫩,同埋煙銀嘅口感,一個字 正呀!乞兒雞,以前食過嘅乞兒雞,雞肉都比較乾身。但呢隻雞非常鮮嫩多汁,啲雞汁直頭多到可以當湯咁飲🤣 上枱時成隻上,比客人親自扑開去,有得玩有得食。牛膝,燜得超林超入味,食到唔停口過橋東昇斑,魚肉超滑,上湯有超濃,忍唔住食咗三四舊用紅肉火龍果整嘅咕嚕肉,有別於其他用山楂,呢碟咕嚕肉嘅酸甜味合到好處👍🏻總結,十分好味道,但價錢偏貴,不過勝在整個用餐體驗都好好,每一碟菜式嘅賣相都好靚,而且服務又非常貼心☺
電視成日見到鼎爺煮餸,今日就黎試一試佢👍🏻

牛膝,燜得超林超入味,食到唔停口

過橋東昇斑,魚肉超滑,上湯有超濃,忍唔住食咗三四舊

Type of Meal
Dinner
2018-11-30 4412 views
約左好耐,今日終於約到人同我黎食鼎爺既餐廳見識下!餐廳風格上似現代既中菜館,有少少中西合璧既感覺主色調都係黑白為主橫樑既設計,瓦礫既屋頂,中間放左一盞大大既蓮花燈! 造型非常特別同朋友點左份酒香話梅蝦遠遠都聞到一陣酸酸既香甜蝦幫你拆左殼挑左腸,非常貼心。最特別係酒香話梅,食落甘甜,有淡淡花鵰酒香,配上沙律菜食令沙律份外清新甜甜👍秘製火焰叉燒叉燒切好,灑上酒就可以燒啦! 叉燒隔住網,店員好熟手咁左右移動,令每舊叉燒都燒得均勻。燒完出黎色水都唔同左,油脂燒哂出黎,又有少少燶邊,聞落非常香!叉燒肥瘦好均勻,入口香軟又夠腍,肉味香之餘油脂十足,再肥少少真係入口即溶而佢落既蜜汁唔多,食落只係微微有甜,用黎送飯一流紫晶生炒骨係電視見過鼎爺煮,黎到一定要試下!!配料有紅肉火龍果,菠蘿同青紅椒生炒骨用既部位同平時食既唔同,亦無好似一般食店咁沾滿粉漿去炸。走一走油就放入去炒,而且唔會太厚身,同平時屋企食既排骨差唔多size。微甜唔太酸,肉味幾重,食落幾開胃。乾炒牛河超香鑊氣,可惜無加蛋絲!總覺得加蛋絲好食啲店員仲會幫我地分好,唔洗自己郁手。牛肉幾大塊,但肉味一般。仲有韮黃同芽菜,食落夠香夠爽口。河粉質地
約左好耐,今日終於約到人同我黎食鼎爺既餐廳見識下!

同朋友點左份酒香話梅蝦遠遠都聞到一陣酸酸既香甜

秘製火焰叉燒

而佢落既蜜汁唔多,食落只係微微有甜,用黎送飯一流

紫晶生炒骨

乾炒牛河
超香鑊氣,可惜無加蛋絲!總覺得加蛋絲好食啲

店員仲會幫我地分好,唔洗自己郁手。牛肉幾大塊,但肉味一般。仲有韮黃同芽菜,食落夠香夠爽口。河粉質地較薄身同幼,醬油完全上色入味,正

今日有幸見到鼎爺仲同佢個照,聞說鼎爺差不多每日都會巡鋪,大家想見到鼎爺真係要睇下運氣
2018-11-29 172 views
朋友從外國回來,我們都把握這個難得的機會,一起到鼎•會館吃午飯。餐廳位處於中環的黃金地段,交通方便,內裡裝修富中國特色,有氣派之餘也坐得舒適。先來燒味雙併,燒腩仔皮燒得香脆,肉質質化。雞的豉油味突出,咸味適中。鮮蟹肉金湯煲仔翅除了蟹味,還有南瓜的味道,賣相一流。梅菜扣肉扣肉炆得入味,少少甜又不太肥膩。薑葱頭抽煎星斑球斑球肉質鮮嫩,魚香味突出。蝦籽海蔘扣柚皮柚皮很軟淋淋,海蔘有陣陣蝦籽香。黃金琵琶蝦蝦的咸蛋黃味突出,很爽甜。鮑汁章魚雞粒飯飯熱辣辣,章魚與雞粒的味道很匹配。蕃薯糖水清甜暖胃,嚐到陣陣蕃薯味,朋友都讚不絕口。

鮮蟹肉金湯煲仔翅
除了蟹味,還有南瓜的味道,賣相一流。

梅菜扣肉
扣肉炆得入味,少少甜又不太肥膩。

薑葱頭抽煎星斑球
斑球肉質鮮嫩,魚香味突出。

蝦籽海蔘扣柚皮
柚皮很軟淋淋,海蔘有陣陣蝦籽香。

黃金琵琶蝦
蝦的咸蛋黃味突出,很爽甜。

鮑汁章魚雞粒飯
飯熱辣辣,章魚與雞粒的味道很匹配。

蕃薯糖水
清甜暖胃,嚐到陣陣蕃薯味,朋友都讚不絕口。

2018-11-29 159 views
一直很想到鼎爺私房菜試試看,但實在太難訂位 而且一訂便要訂上一整圍而卻步 知道開了鼎·會館後,便訂了這邊試試看可單點,人數也不限較大眾化,價格也是可負擔的範圍之內傳統中菜藝技巧要求高、在香港可說是賣少見少很喜歡這裡的氣氛,裝修古典高雅,給人簡潔舒服之感秘制火焰叉燒,招牌菜果然名不虛傳服務員烤製時間控制得很好 烤得邊皮微濃香口每塊叉燒厚薄均等,油份十足入味而不過於甜膩,肉質極鬆化吃後口腔佈滿玫瑰露的芳香,的確令人著迷兩味芥蘭煲上桌時芥蘭煲滋滋作響芥蘭用上最嫩的部份,毫不帶渣掛上惹味肉鬆避風塘無骨豬手以微辣的避風塘手法烹弄的無骨豬手豬手經多重工序烹調先煮熟去骨再炸配上乾身脆口又鬆化的蒜粒,非常惹味桂花黃金炒飯以蝦肉、瑤柱絲、脆脆的炸米等食材製作廚師把米飯炒得粒粒分明,很有驚喜!! 當晚的菜式相當滿意 家人也說回味非常! 中環皇后大道中80號H Queen's 23樓
知道開了鼎·會館後,便訂了這邊試試看
可單點,人數也不限較大眾化,價格也是可負擔的範圍之內

傳統中菜藝技巧要求高、在香港可說是賣少見少
很喜歡這裡的氣氛,裝修古典高雅,給人簡潔舒服之感
秘制火焰叉燒,招牌菜果然名不虛傳
服務員烤製時間控制得很好
烤得邊皮微濃香口
每塊叉燒厚薄均等,油份十足
入味而不過於甜膩,肉質極鬆化

吃後口腔佈滿玫瑰露的芳香,的確令人著迷
兩味芥蘭煲

上桌時芥蘭煲滋滋作響
芥蘭用上最嫩的部份,毫不帶渣
掛上惹味肉鬆

以微辣的避風塘手法烹弄的無骨豬手
豬手經多重工序烹調先煮熟去骨再炸
配上乾身脆口又鬆化的蒜粒,非常惹味
桂花黃金炒飯
以蝦肉、瑤柱絲、脆脆的炸米等食材製作
廚師把米飯炒得粒粒分明,很有驚喜!!
當晚的菜式相當滿意
家人也說回味非常!

中環皇后大道中80號H Queen's 23樓
2018-11-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 秘制火焰叉燒
  • 桂花黃金炒飯
  • 避風塘無骨豬手
2018-11-29 145 views
上次黎完鼎會館 實在太好食忍唔住又要再食過鼎會館走高檔路線 食物除味道頂瓜瓜之外賣相擺碟都係一流 裝飾更加係無得彈順德拆魚羹廚師用足心機將材料切成絲材料豐富 有魚肉 粉絲 芹 木耳 紅蘿蔔絲等食落非常幼滑 真係功夫菜 魚湯香濃鮮甜蔥香梅菜皇燜和牛肋條和牛肋條食落啖啖牛油香 肉質嫩滑配京蔥絲梅菜粒 配搭新穎避風塘無骨豬手避風塘蒜粒鋪滿面 下面就係炸豬手豬手經多重工序烹調 先煮熟去骨再炸咬落啖啖肉同肥膏位 絕無骨 食落方便避風塘蒜粒超香 夾埋一齊食 惹味鬆化吊燒片皮雞(半隻)有四層 面頭係好香脆嘅雞皮中間係花雕酒香雞肝再下面係解膩嘅青瓜片 最底係麵包食落不單有雞油香 仲有入口即溶雞肝感覺超幸福鱆魚鮑魚雞粒有味飯未食上碟時已經聞到飯焦味道開蓋後見到大大粒鮑魚 口水都留哂配料仲有炸得好脆嘅白飯魚鱆魚粒 雞粒 冬菇粒 蝦乾粒 口感十足飯粒乾爽 有少少焦 香口水晶椰香南瓜露南瓜味同椰香濃郁 食到南瓜蓉起哂沙入面仲有晶通透嘅仙翁米 卟卟卟 口感好脆
上次黎完鼎會館 實在太好食

避風塘蒜粒鋪滿面 下面就係炸豬手
豬手經多重工序烹調 先煮熟去骨再炸
咬落啖啖肉同肥膏位 絕無骨 食落方便
避風塘蒜粒超香 夾埋一齊食 惹味

鬆化吊燒片皮雞(半隻)
有四層 面頭係好香脆嘅雞皮

入面仲有晶通透嘅仙翁米 卟卟卟 口感好脆

• 鮑汁鱆魚雞粒燜飯
  • 避風塘無骨豬手
2018-11-28 143 views
千辛萬苦約齊朋友,book左去中環鼎爺新開嘅鼎會館,感受一下阿爺廚房美食嘅功架。餐廳位置十分方便,中環地鐵站D出口一出,約行3分鐘就到。 在中環皇后大道中80號H Queen's 23樓, H Queen’s 係中環最新裝修的大廈,間中還有藝術展覽,文化藝術美食集於一身。至於今次同朋友去鼎匯館食咗啲咩,當然要食鼎爺最出名嘅秘製火焰叉燒,侍應先俾我哋觀賞一下未加火焰前的叉燒,半肥瘦叉燒排列得整整有齊,色澤紅潤透光,單睇外觀已經好吸引。 加上酒同點火後燃燒起嚟半肥瘦嘅叉燒香氣撲鼻,聞到要吞口水呀。 火焰熄滅後,侍應隨即上菜,叉燒嘅香味更濃烈,忍唔住立即拎起筷子夾起嚟食。味道方面,肉質彈牙,肥瘦分明,油脂分佈平均,雖然比一般叉燒用,但不感油膩,可口美味,果然係鼎爺必食推介。避風塘炒蟹就食得多,鼎會館嘅避風塘無骨豬手都係第一次食,而且豬手幫你去埋骨,啱晒我哋呢班懶人一族,仲可以保持儀態直接食,唔駛為骨頭煩惱,真係非常細心得嚟又可以表現出廚師功架,算是一道心機菜。 鹹度適中,炒得好香,豬手肉質煙韌,令你滿口都感受到充滿骨膠原,女士們大愛。另外,每間餐廳或酒樓考驗廚師烹飪級數之高底第一關就是乾炒牛

另外,每間餐廳或酒樓考驗廚師烹飪級數之高底第一關就是乾炒牛河。 呢碟正宗乾炒牛河,夠曬鑊氣,材料雖然簡單,只芽菜、蔥、牛肉同河粉,但烹調手法都好重要,而鼎會館就做到恰到好處,炒得乾身,唔會食到滿口油,呢點可加一分。牛肉鬆化夠入味,可惜份量有啲細。

最後食番一個阿爺芝麻卷,即叫即蒸非常新鮮,上枱時芝麻卷仲飆緊煙架,香滑美味,不甜不膩。

食完甜品,鼎爺出場了,佢逐枱去同客人打招呼同合照,好榮幸今晚可以見到佢呀!
2018-11-26 190 views
自從電視播鼎爺廚房開始,已經好鍾意睇飲食節目啦 !鼎爺刀功真係一流,而且佢教煮食嘅 recipe 都好容易跟,當然啦有啲非常複雜嘅菜式 應該係鼎爺嘅餐廳試一下,今日大好機會朋友結婚請食飯好多菜式都唔知叫咩名,因為係朋友發板不過應該叉燒好出名,而且有個啫喺你隔離燒 🐖印像中國蛋白蒸龍蝦都唔錯, 蒸到滑一滑然後印象深刻啲嘅就係呢個蒸雞,雞胸都好滑 可以一試有一煲炆豬肉, 配一種菜唔記得叫咩名但係香港好少有嘅。有朋友想食牛肉炒咗呢碟,另外當然有一煲啫啫芥蘭

好多菜式都唔知叫咩名,因為係朋友發板
不過應該叉燒好出名,而且有個啫喺你隔離燒 🐖

印像中國蛋白蒸龍蝦都唔錯, 蒸到滑一滑

然後印象深刻啲嘅就係呢個蒸雞,雞胸都好滑 可以一試

有一煲炆豬肉, 配一種菜唔記得叫咩名但係香港好少有嘅。

有朋友想食牛肉炒咗呢碟,另外當然有一煲啫啫芥蘭

2018-11-12
$800 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 秘製火焰叉燒
  • 鮑汁鱆魚雞粒燜飯
1K
2018-11-25 3682 views
鼎爺憑著一雙巧手,把簡單食材遙身一變,變成有創意又美味的菜色,紅遍中港。其中一家叫鼎爺私房菜,價格非常昂貴。而另一家,則是比較沈實的鼎會館。位置正處於中環這金融中心。因為鼎會館的晚餐價格恐怕也是難以招架,所以我們倆相約一起就是為了吃一頓最[平民]價,每位的498的套餐。從大門的裝潢就看得出其氣派,鼎爺的鋒芒畢露,賣點?就是他自己場內的桌椅安排也很寬鬆,很有高級中菜會館的氣派。套餐有三款前菜,三款小菜選擇,另加一個澱粉跟一個甜品。先上來的,是鮮蟹肉金湯煲仔翅,翅跟蟹肉的量都很多,湯底是用極濃的南瓜蓉帶出超甜的味道跟CREAMY的口感,以這濃郁度來說,已比得上了西式南瓜湯吧?接著來的是燒味拼盤,皮脆肉嫰的五花腩製成微咸的燒腩仔。豉油雞方面刀功不俗,一排雞腿一排雞胸,都沒有碎骨。這道菜蝦籽婆參加柚皮,婆參價值約2000一斤,算是CP值比較高的款式,不過要煮得好吃並不容易,一般酒樓只會用鬆肉粉把它醃鬆打獻就算。柚皮同樣是便宜貨,但料理功夫甚多,稍一不慎就會苦澀。鼎爺的婆參軟稔至入口即溶,柚皮清新不澀,入口同樣鬆軟無多餘殘渣,獻汁剛好不咸不膩不過稠,實在非常出色。所謂紫晶千島汁脆蝦球是什麼?就是

場內的桌椅安排也很寬鬆,很有高級中菜會館的氣派。

套餐有三款前菜,三款小菜選擇,另加一個澱粉跟一個甜品

所謂紫晶千島汁脆蝦球是什麼?就是火龍果加千島醬炸蝦球。蝦肉非常新鮮彈牙,火龍果甜而高纖不高卡,千島醬甜而不膩,配搭十分出色。

銀蘿清湯牛坑腩則比較普通,蘿蔔無渣當然是基本,牛腩鬆軟而不會有直炆切的問題,在食材限制下已經做到最好。

來到飯的部分,這鮑汁鱆魚雞粒燜飯飯粒分明,飽汁黏而不漿口,少量的鱆魚跟雞粒吊出肉的味道,雖則不算大碗,但吃完就已經飽了。

番薯糖水不是外間超甜極辛的刺喉味道,反而帶薑的微辛,番薯煮得軟稔但保持完整,細節位做得相當出色
Other Info. : 服務水準不算滿分,但已經是十分慇懃,給她們一點時間,相信會更佳吧
$550 (Lunch)
2018-11-25 2702 views
鼎爺的廚藝人盡皆知,前陣子在銅鑼灣的私房菜,引得城中食客排隊朝聖。聽聞最近於中環開了分店,友人相約一起去朝聖一番。餐廳位於中環的大廈近頂層,景管開揚,裝修典雅。小試牛刀,點了午市行政套餐。侍應表示,餐廳的小菜每星期都會更換,令食客有新鮮感。行政午市套餐包括燒味、小食、湯、小菜、飯麵、還有糖水,十分豐富。松茸螺頭燉嫩雞燉湯螺頭味道很重,味道濃郁,喝得出材料亮足。燒味雙拼燒味雙拼有燒腩仔及油雞。燒腩仔一口大小,外皮鬆化,腩肉肥瘦相間,肉質不會嚡口;油雞相比之下比較普通,但食味不差。銀蘿清湯牛坑腩牛坑腩很大件,炆得很軟腍,牛味濃郁。韭黃玉帶炒滑蛋蛋炒得頗滑,蛋汁很豐富,韭黃味道清新;帶子尚算嫩滑。南非湯鮑扣柚皮鮑魚固然煮得入味,軟硬度適中,但最驚喜的卻是柚皮。柚皮沒有半點苦澀味,連不愛吃柚皮的我也吃得滋味。豉香欖角骨本來以為欖角會很鹹,但想不到加上半肥瘦的排骨,卻意外地美味,鹹香有緻。另外,檸檬葉絲也時另一個亮點,清新的味道,為鹹香的菜式減輕不少油膩感。鮑汁鱆魚雞粒炆飯飯粒粒粒分明, 入口充滿鱆魚雞粒和淡淡的鮑汁味,加上蔥花和菜粒點綴,既美觀又可口。番薯糖水番薯煲得軟腍,味道不太甜,為這個朝

餐廳位於中環的大廈近頂層,景管開揚,裝修典雅。
松茸螺頭燉嫩雞
燉湯螺頭味道很重,味道濃郁,喝得出材料亮足。
燒味雙拼
銀蘿清湯牛坑腩
牛坑腩很大件,炆得很軟腍,牛味濃郁。
韭黃玉帶炒滑蛋
蛋炒得頗滑,蛋汁很豐富,韭黃味道清新;帶子尚算嫩滑。
南非湯鮑扣柚皮
豉香欖角骨
鮑汁鱆魚雞粒炆飯
番薯糖水
番薯煲得軟腍,味道不太甜,為這個朝聖劃上完滿的句號。
2018-11-11
$290 (Lunch)
  • 豉香欖角骨
  • 南非湯鮑扣柚皮
2018-11-25 125 views
名人會館@鼎·會館 中環皇后大道中80號H Queen's 23樓 很多電視明星都穩藏好手藝煮得一手好菜,鼎爺因一個飪任節目紅到衝出電視開食店,要食到講究家常菜,今日叫友人一起來吃中午飯,因姐太窮啦,晚市800-1000一位負擔不起,食午市味道一樣價錢平一半。落地大玻璃,光猛環境好grand 南瓜燴翅,好多份量架翅呀,南瓜蓉湯仲有好多雞肉絲同蟹肉,好實在足料。蝦籽遼參柚皮,柚皮要做到唔苦又煮到本身纖維變腍是好考功夫的。加上發好彈牙低脂的遼參,個參仲煮到帶膠質食落有點黏牙似花膠,灑上爽口鹹香的蝦籽,汁味道適中。燒腩仔同豉油雞,腩仔個芝麻皮香脆可口,又富溫脂好好味呀!雞的豉油帶甜,肉好嫩開胃。第一道紫晶千島汁脆蝦,蝦爽隻肉質爽口呀,加上個汁千島醬酸酸甜甜寧舍開胃,顏色已甚是搶眼,味道鮮味。牛坑腩我唔食,比唔到意見,但個湯好清徹。欖菜乾煸四季豆,炒完仲好爽口架!鮑汁炒飯,好似飲宴食到的感覺,yummy其實價位是比較高,但名氣手勢都是值得慕名而來。
名人會館@鼎·會館

中環皇后大道中80號H Queen's 23樓

落地大玻璃,光猛環境好grand

牛坑腩我唔食,比唔到意見,但個湯好清徹。

欖菜乾煸四季豆,炒完仲好爽口架!

鮑汁炒飯,好似飲宴食到的感覺,yummy

其實價位是比較高,但名氣手勢都是值得慕名而來。
2018-11-20 230 views
一個陽光普照的星期日,話說家裡大家姐生日,一家人就約好星期天跟她在鼎·會館中環飯館一起午聚興祝一番星期天的下午,路人不多,走著走著 七,八分鐘的路程,很快來到新型的building, 大部份也是經營餐廳的來到23樓,餐廳十分光亮,古色的裝潢也不失時代感,樓底也十分高,令人感到十分舒適自在。商務午餐據說餐單内容會經常轉換,那食客不用擔心每次都會是一樣的用餐,令客人每次來也有新鮮感雖說是午餐,但絕不馬虎,湯,前菜,自選三款小菜,未食已經十分期待。要大讚服務超細心,每道菜用餐過後也會更換碗碟,免得不同味道的互相影響,這樣才能認真地品嚐各道菜。松茸螺頭燉嫩雞清澈的湯色,滴滴精華凝聚在燉盅內,一滴也沒流失丟,而用料份量十足令湯鮮甜無比燒味雙拼燒腩仔外皮特別鬆脆,是自出世來品嚐過最一流,而其外皮的精粹坊間一般也不易做到,食我就叻至於如果能烹調就要交番大廚。至於醬油雞雖然比較之下還是燒肉較得我歡心,但講到皮滑肉嫩,雞味重就少不了南非湯鮑扣柚皮鮑魚十分腍身,用刀叉十分容易處理,而且味道入味,而柚皮是一道花心機花時間去處理,而柚皮本身並沒有味道,味道是靠汁煮來調出來,而重點是點沒有渣,入口溶化,很值得一

商務午餐

松茸螺頭燉嫩雞

燒味雙拼

南非湯鮑扣柚皮
鮑魚十分腍身,用刀叉十分容易處理,而且味道入味,而柚皮是一道花心機花時間去處理,而柚皮本身並沒有味道,味道是靠汁煮來調出來,而重點是點沒有渣,入口溶化,很值得一嚐。
上湯芙蓉遼參白玉
十分精緻的一道菜,首先顏色很吸精,一點點的橙色,綠色,白色看似很簡單,但綠色的一點點原來是西蘭花,從來也沒有想過用這一點點的花來點綴,白色是滿滿的蟹肉。再細下品嚐,原來海參內有蝦膠,十分彈牙跟海參的口感成為對比。

雲耳豆卜鮮支竹
平凡的家常小菜,看似味道濃郁,但事實上剛好並不至於濃味,豆卜跟支竹也是索汁的食材,兩老吃得甚為歡喜,反而愈平凡的餸愈難處理得好,這道菜每人也在大讚。

春梅紫薑炒雞球
用紫薑來烹調還是第一次品嚐,對於紫薑並不是我味兒,但一嚐之下卻對紫薑改觀了,帶酸的味道令人食慾大開,雞肉嫩滑被酸酸的汁輕輕包裹著,各人也很喜歡這道餸菜。

鮑汁鱆魚雞粒燜飯
燜飯香味濃郁,雖是燜飯但飯還是粒粒分明
唯一燜飯是稍等了一會,若能跟小菜差不多時間端上,兩老會吃得更開胃,這點或許下次可跟餐廳溝通一下更能解決到

最後以蕃薯糖水作為完結,帶有薑味的糖水,一家人也帶著愉快滿足的的心情離開。

除了食物味道重要外,然而包裝賣相也十分重要,這裡鼎·會館就做得到而且顯然用心創作,會再帶朋友來,繼續支特的!
想不到家人早已BOOK鼎爺李家鼎新開設的第二間中環區粵菜館食午飯來慶祝我生日,非常驚喜。 店好有古色古香的中式裝潢,具優雅大方氣派。* 從窗戶可望到中環高樓大廈繁榮的景色。** 最後選擇行政午市套餐 $498/位 x 4位 **【松茸螺頭燉嫩雞】湯壺內滿滿是材料,螺頭仲係嫩滑彈牙,而湯味道濃郁鮮甜,具滋潤養顏。**【燒味雙拼】這次燒味雙拼有燒肉及雞。*燒肉的肉,是瘦一層夾脂肪一層,入口的皮非常脆, 肉質好嫩,簡直是皮脆肉滑肥而不膩, 十分滋味。*雞肉入口皮滑肉嫩,又滑又扎實又可口,又入味, 汁應是自製帶咸甜味,襯托下顯得雞肉更可口。**【南非湯鮑扣柚皮】 南非湯鮑入口腍滑,肉質香糯粘牙好味,味道極鮮;* 配好厚身的柚皮,入口帶粉粉地,並吸收哂鮑汁味道, 完全沒苦澀味,盡顯師傅的功架, 令人回味無窮。** 【上湯芙蓉遼參白玉】(加$180/位) 想不到切開遼參餡內有鮮甜的蟹肉, 口感外爽口腍軟適中富咬口加上內餡軟腍,有多重豐富口感,底下以蛋白、西蘭花、蟹肉及珊瑚蚌的汁,入口清甜,不會搶去海參味道。**【春梅紫薑炒雞球】 雞球啖啖肉不韌口感,配上春梅紫薑汁帶甜咸少辛味道,有薑香但味不辣,不
店好有古色古香的中式裝潢,具優雅大方氣派。
從窗戶可望到中環高樓大廈繁榮的景色。
最後選擇行政午市套餐 $498/位 x 4位
【松茸螺頭燉嫩雞
湯壺內滿滿是材料,螺頭仲係嫩滑彈牙,
而湯味道濃郁鮮甜,具滋潤養顏。
【燒味雙拼
這次燒味雙拼有燒肉及雞。
燒肉的肉,是瘦一層夾脂肪一層,入口的皮非常脆,
肉質好嫩,簡直是皮脆肉滑肥而不膩, 十分滋味。
雞肉入口皮滑肉嫩,又滑又扎實又可口,又入味,
汁應是自製帶咸甜味,襯托下顯得雞肉更可口。
【南非湯鮑扣柚皮
南非湯鮑入口腍滑,肉質香糯粘牙好味,味道極鮮;
配好厚身的柚皮,入口帶粉粉地,
並吸收哂鮑汁味道, 完全沒苦澀味,
盡顯師傅的功架, 令人回味無窮。
上湯芙蓉遼參白玉(加$180/位)
想不到切開遼參餡內有鮮甜的蟹肉,
口感外爽口腍軟適中富咬口加上內餡軟腍,
有多重豐富口感,
底下以蛋白、西蘭花、蟹肉及珊瑚蚌的汁,
入口清甜,不會搶去海參味道。
【春梅紫薑炒雞球
雞球啖啖肉不韌口感,配上春梅紫薑汁帶甜咸少辛味道,
有薑香但味不辣,不會蓋過雞肉的鮮味,醒胃又不油膩,
是惹味開胃的小菜。
【雲耳豆卜鮮支竹
這豆卜及鮮支竹吸收了蠔油醬汁,
好入味不會過鹹,
口感軟腍嚼頭,配有爽口雲耳,
整體這菜好有粗齋及家的味道。
【鮑汁鱆魚雞粒燜飯
這燜飯飯粒粒色澤均勻,飯雖濕潤但不腍,
具濃濃不鹹鮑汁,並配上鱆魚雞粒配料,
好食到停不到口。
【是日精美甜品
最後送上是日糖水,就是番薯糖水,
入口滋潤又美味。
以上道道菜我都愛食,
不會過鹹濃味道,製作得剛剛好,
十分好味,不怕食後要飲好多水呢!
Type of Meal
Lunch