2018-11-13 1379 views
自從睇完鼎爺套「阿爺廚房」,一直都想試下鼎爺開既私房菜,本打算同屋企人試下訂午饍,打電話過去book位時,才知道私房菜只供應晚市,職員推介左鼎爺開既第二間餐廳-鼎·會館俾我地,話lunch都可以食!媽咪生日就到,就帶兩老黎試下鼎·會館,所以一個禮拜前訂左呢間位於皇后大道中H Queen‘s既鼎·會館同媽咪慶祝生日。鼎·會館剛剛開業,但可能因為鼎爺既名氣,星期六午餐時間都幾爆,我地1:30到達時餐廳都已坐滿客,一開lift,就見到一比一大小的鼎爺人形紙板迎接我地,倍感親切。😂整間餐廳以中式作為裝修主調,壁畫上有青花瓷和荷花等圖案,古色古香,恍如置身於江南小鎮一般,而且位於23樓,景觀開揚,還有個小露台供顧客休息,讓人很放鬆。餐廳午餐提供兩款套餐,我地揀左$498位嘅行政午市套餐,套餐包括燒味雙拼,螺頭燉雞, 鮑魚扣柚皮再加3款自選小菜同甜品。3款小菜我地就揀左宮保明蝦球,桂洲頭菜蒸斑球和金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌。松茸螺頭燉嫩雞第一味係松茸螺頭燉嫩雞,燉盅上有個’鼎‘字,超有氣勢😂😂, 燉湯味道鮮甜,用料也非常豐富,媽咪好鍾意。燒味雙拼套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞,醬油雞甜甜地,也非常鮮嫩

燒味雙拼
套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞,醬油雞甜甜地,也非常鮮嫩,好好味, 燒腩仔也好香脆,特別地是個醬汁不是普通芥末醬,我地估係加左芝麻醬既芥末醬,特別香口、和燒腩仔好夾。

南非湯鮑扣柚皮
柚皮真係第一次食,試左一啖,大家都覺得好似冬瓜和薯蓉結合,超級吸味,鮑魚也炆得好軟腍入味,唔錯👍

宮保明蝦球
其實我地一家都嗜辣,呢份宮保明蝦球啱曬我地,蝦球份量都幾多,香辣可口,再加上甜豆和腰果伴碟,非常惹味。

桂洲頭菜蒸斑球
斑球蒸得剛剛好,鮮嫩多汁,頭菜惹味,淋上醬油就已經好好味。👍

金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌
呢味菜最令我驚豔,厚身既貴妃蚌咬一啖已覺得好鮮甜,再加上金菇和蒜蓉一齊蒸,鮮味非常突出, 食一個真係有點唔夠喉😜

鮑汁鱆魚雞粒燜飯
燜飯作為整個套餐既結尾,也十分出色,飯粒飽滿,每粒飯都被鮑魚汁包住,食完我地大家都好滿足。

是日精美甜品
最後食埋蕃薯糖水,大家都捧住個肚走,媽咪讚不絕口,話好介紹。
是日精美甜品

鼎.會館地處中環商業區,呢個商務套餐性價比高,聽講餐牌也會因應時令食材已改變,所以有藉口俾我地黎多次😝

餐牌
Lunch
2018-11-12 394 views
鼎爺神乎其技烹調傳統手工菜的功架相信沒有人會有異議,開設私房菜後,很多友人慕名而至,但因為需要訂上一圍而卻步。最近於中環開設的鼎.會館人數可以少至兩人,就襯星期天的中午小試牛刀。位於中環的鼎.會館裝修古典高雅,很有高級中菜館的格局。星期天的中午陽光普照,居高臨下可以走出露台遠望維港景色,實在令人身心舒暢。午市套餐有兩款,據聞自選小菜每星期會轉換款色,當天亦轉換了韭黃玉帶炒滑蛋及豉香欖角骨。為了一嘗心願,叫了價錢較相宜的行政午市套餐。松茸螺頭燉嫩雞燉湯湯色很清,但菇菌螺頭味道非常濃郁,每一啖像是濃縮精華一般,湯料味道盡出。燒味雙拼燒味雙拼為燒腩仔及油雞。燒腩仔外皮燒得酥脆鬆化,腩肉肉質嫩滑,油脂豐富。油雞豉油味不濃不淡剛好,雞皮油脂略厚。南非湯鮑扣柚皮整道菜亮點似是柚皮,柚皮鬆化無苦澀味,既腍且滑,上湯扣至入味。南非湯鮑刀叉享用,煙韌彈牙,味道香濃。銀蘿清湯牛坑腩牛坑腩切成兩大片,炆得很腍,入口即溶,牛味非常濃郁。清湯不算油膩,可以一同喝下去。韭黃玉帶炒滑蛋炒蛋香軟幼滑,蛋汁豐富蛋味亦濃,韭黃清香,細滑甘甜。兩者均能提升帶子嫩滑鮮甜彈牙感。豉香欖角骨欖角鹹中帶甘,與肉多骨少的半肥瘦腩排很

銀蘿清湯牛坑腩

韭黃玉帶炒滑蛋

豉香欖角骨
欖角鹹中帶甘,與肉多骨少的半肥瘦腩排很配合。檸檬葉絲的清香味很能減輕此菜的油膩感。

鮑汁鱆魚雞粒炆飯
炆飯飯粒吸滿鮑汁鱆魚雞粒味,飽滿圓潤,十分可口。

番薯糖水
番薯粉腍甘甜,養生暖身,為一頓午餐帶來完美結局。
2018-11-11
$580 (Lunch)
Celebration
Anniversary
媽媽今晚出發去生日旅行, 我地約左lunch先係中環同佢食完生日飯, 佢地再直接搭機場快線出發。我地訂左位於皇后大道中H Queen's嘅鼎·會館同媽媽慶生, 朋友係之前去過, 非常推介呢度嘅行政午市套餐。鼎·會館係鼎爺開嘅第二間餐廳, 餐廳剛開業不久, 不過因為鼎爺嘅名氣, 餐廳已經非常有人氣, 雖然星期日中環客人比平日少, 但我地去到時都已經坐滿左大半間餐廳。餐廳位於H Queen's 23樓, 裝飾好有格調, 景觀非常開揚, 採光度高, 環境好舒服。😙餐牌設計簡約, 午市套餐有兩款, 我地揀左$498位嘅行政午市套餐, 套餐包括燒味雙拼, 螺頭燉雞, 鮑魚扣柚皮再加3款自選小菜同甜品, 因為係媽媽嘅生日飯, 自選小菜當然全部都係俾佢揸主意啦。😁行政午市套餐 $498松茸螺頭燉嫩雞套餐會先上燉湯, 湯壺非常有造型, 中間仲有"鼎"字logo, 燉湯味道濃郁而且唔油膩, 螺頭同松茸好多, 超級鮮甜。😍燒味雙拼套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞, 雞肉好嫩滑而且好入味, 燒腩仔皮脆肉嫩, 沾上特製醬汁, 好味之餘唔覺油膩。👍南非湯鮑扣柚皮鮑魚炆得好軟腍入味, 不過我地都覺得主角係烹調好花功

行政午市套餐 $498

南非湯鮑扣柚皮
鮑魚炆得好軟腍入味, 不過我地都覺得主角係烹調好花功夫嘅柚皮, 柚皮口感好特別, 吸入醬汁, 非常惹味。👍

宮保明蝦球
蝦球份量超多又大隻, 好彈牙爽口, 微微辣, 加上腰果豆角, 味道層次豐富。😋

桂洲頭菜蒸斑球
斑球好鮮嫩, 熟度剛剛好, 唔需要加上醬油已經好好味。👍

金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌
貴妃蚌好厚身, 以金銀蒜蒸煮, 鮮味非常突出, 蚌肉好彈牙爽口, 加上金菇同粉絲, 回味無窮😋

鮑汁鱆魚雞粒燜飯
食埋呢款鮑魚味香濃嘅燜飯, 我地4個都已經飽到捧住信肚。

是日精美甜品
最後食埋蕃薯糖水做結尾, 呢餐非常完滿, 媽媽好滿意。👍

蕃薯糖水

埋單時店員仲俾下星期嘅餐牌我地睇, 原來餐廳每星期都會轉換菜式, 爸媽話等佢地旅完行返黎, 我地要再黎食多餐。😆
2018-11-11
Lunch
Celebration
Birthday
2018-11-11 398 views
幻想總是美好的.現實總是殘酷的逢星期日下午重播阿爺廚房,睇到流口水,剛剛配合鼎爺開新菜館,和友人二話不說就相約到鼎會館晚餐。前菜-蚵仔卷阿爺廚房節目中鼎爺用豬網油卷起蚵仔炸,現實係...一個好普通的炸漿,唔脆,好失望。除左蚵仔入面仲有膶腸,學鼎爺話,甘香。可惜,鼎會館的出品唔夠熱,成個前菜又油又唔脆,唉。湯-雙耳燉鮮蟹拑湯原價每位三百幾的燉湯,買一送一就即管試下。蟹拑的確厚肉又大件,但是湯非常普通,就算是買一送一都非常不值。主菜-桑拿雞雞肉是嫩滑的,而且已經去骨,啖啖肉! 配合紅棗、雲耳同蟲草花,冇驚喜,算是不過不失之作。附上每位半碗濃雞湯,反而比雞肉更討好。主菜-紫晶生炒骨賣相討好但是令人相當失望。排骨超薄切,是一片片的排骨。味道單薄,配菜毫無亮點,寥寥可數的火龍果,這個招牌菜完全不合格。絕對大部分中菜廳都會做得更好。主菜-芥蘭兩味幸好平平無奇的菜式反而最好食!砂鍋上的芥蘭有少少焦香,芥蘭夠綠夠脆夠甜!好食!總括而言,質素和價錢不成正比,有太多更好的選擇,應該不會再訪了。只是放鼎爺的紙牌在門口招徠,沒有符合觀眾期望的質素,是好難持續吸引人到訪的。
幻想總是美好的.現實總是殘酷的

前菜-蚵仔卷

湯-雙耳燉鮮蟹拑湯

主菜-桑拿雞

附上每位半碗濃雞湯,反而比雞肉更討好。

主菜-紫晶生炒骨

主菜-芥蘭兩味

2018-11-09 242 views
今日好朋友生日,我哋準備咗份禮物俾佢,因為平時佢比較鍾意食,亦知道鼎爺喺中環開咗一間新嘅餐廳,我哋成班朋友就請佢去大食一餐慶祝!哈哈!一出𨋢就見到鼎爺嘅紙牌招呼我哋!餐廳設計同銅鑼灣嘅鼎爺私房菜有啲分別,有分開VIP房同大廳嘅座位,方便如果人數比較少嘅朋友都可以食到!餐廳用咗四合院嘅設計,好有古代嘅感覺!餐牌設計都花咗心思!另外價格亦有分個人一位價錢(兩位起)同散叫一碟小菜,鍾意食邊樣叫邊樣嘅慾望!聽講秘製火焰叉燒好出名,所以係我哋必叫嘅!原來係會即場推個火爐喺客人面前加熱,滿足埋視覺嘅享受!叉燒質感好嫩滑,一層一層油肉分明,咬落好淋身唔會覺得好肥膩!值得推介!另外叫咗一碟桂花蟹肉炒瑤柱,上枱先知道唔係有真正嘅桂花,係因為將瑤柱炸成好似桂花粒咁放係面,材料仲有蟹肉、蛋、芽菜炒成,入口好鮮好清淡,而且每一啖都會有齊四種食材,証明大廚炒得好均勻!再嚟叫咗一碟鬼馬牛肉,多數形容鬼馬都係油炸鬼,廚師將油炸鬼炸到好香脆!原來牛肉係用咗牛頸脊去炒,呢個部分特別嫩滑,入口質感嫩滑得嚟好有牛肉香味,有衝動好想叫多碟食,哈哈!最後叫咗個西班牙臘腸野菌雞煲飯,係用西班牙腸加黑松露同鮮雞,由生米煮45分鐘而
哈哈!一出𨋢就見到鼎爺嘅紙牌招呼我哋!

最後叫咗個西班牙臘腸野菌雞煲飯,係用西班牙腸加黑松露同鮮雞,由生米煮45分鐘而成嘅!未食已經聞到好香黑松露味道,入口飯粒煮得剛剛好唔會太硬或太淋,加上用西班牙腸煮煲仔飯係第一次,感覺幾新穎!

朋友鍾意食紅棗糕,見到餐牌上面有就叫左個蒟蒻紅棗糕嚟試,入口有好濃濃嘅紅棗味,食落仲唔太甜同好有質感同咬口!不錯不錯!雖然價格較高,但所有野都好味,真心推薦。
之前看『阿爺廚房』已經見識過鼎爺的廚藝,上年知道他開了鼎爺私房菜,一直都想去試真章,但餐廳實在太受歡迎,經常一桌難求,加上我們人數不多,私房菜又有最低消費,所以遲遲未有機會一試。最近知道鼎爺在中環開了新餐廳,私房菜有約一半菜式都可在這兒吃到,而且可以散叫,我們人少少都無任歡迎,就趁著媽媽生日訂座。餐廳裝潢典雅,光線柔和,桌與桌之間有足夠空間,讓人坐得舒適又不失空間。新店雖然少會見到鼎爺,但菜式由鼎爺設計和監督,還是讓我們超級期待!秘製火焰叉燒是店內招牌,還要在食客面前親自火焰,未食已經非常吸睛。叉燒選用本地豬肉,燒得外層微微焦香,內裡卻鬆化腍身,一咬油脂香洋溢,確實好吃。中環很多差不多定位的中菜館的叉燒都用黑毛豬,我個人雖然比較偏愛黑毛豬比較實彈一點的口感,但有看過『阿爺廚房』就會知道鼎爺選用本地豬肉就是想做出傳統叉燒風味,背後的心思值得欣賞。蚵仔卷是我最喜歡的一道菜,大廚以豬網油做成炸漿,包裹蚵仔、潤腸、西芹和芹菜等配料,外酥脆內豐富。單看炸漿的薄脆程度,就知這是心機菜。桂花蟹肉炒瑤柱材料有芽菜、蛋、蟹肉和炸過的瑤柱,是比較家常的一道菜,味道平實卻味道很好。芽菜和蛋炒得乾身而不油膩,

桂花蟹肉炒瑤柱材料有芽菜、蛋、蟹肉和炸過的瑤柱,是比較家常的一道菜,味道平實卻味道很好。芽菜和蛋炒得乾身而不油膩,伴著大量蟹肉加添鮮味,面頭的炸瑤柱香脆可口,更令口感更加豐富。

紫晶生炒骨在節目中都有出現過,菜式賣相精緻,連同洋葱和紅椒等放在火龍果內,色彩繽紛,叫人食指大動。生炒骨我們經常吃到,但原來生炒骨以前是有錢人的菜式,還會用車厘子入饌。這個生炒骨也別具心思地選用火龍果,還改用酸梅和青檸來調味,味道酸甜入味。

最後以甜品作結,蒟蒻紅棗糕紅棗味突出,味道天然,棗香撲鼻,如果質感煙韌軟糯一點就更好了。

這兒的菜式不是超級奢華精緻,但每道菜都吃得出誠意與心思。家傳手工菜還勾起了媽媽年輕時的美味回憶!雖然價錢確實不便宜,但物超所值!
2018-11-07 204 views
一直以來也很想嘗嘗看鼎爺的私房菜,聽聞這次在中環開了新分店,便預約了前來一試。秘制火焰叉燒。由店員先在炭燒架上淋上玫瑰露酒,效果已經很吸睛了,再把叉燒兩邊燒至微焦。上碟時已經聞到陣陣燒烤香味。叉燒是用本地黑毛豬,可以看到肉是一層一層半肥瘦的,食起來果然很松化,也食到焦脆的外層,加上厚切更有口感!另一款蚵仔卷是用豬網油包起來炸,裡麵包住蚵仔、芹菜和潤腸,蚵仔卷真特炸得香脆,不會油膩,又食到三個食材的味道,特別是潤腸的味道恰到好處,很滋味,這個配搭我真是第一次嘗試!鬼馬牛肉的牛肉用上本地新鮮牛頸脊,加上薄薄的油炸「鬼」和「馬」蹄,所以食起來脆卜蔔。但主角牛肉本身已很好食,牛味突出,而且牛頸脊的牛肉紋路分佈平均,所以十分嫩滑,可見食材的選擇很認真。鮑汁蝦籽柚皮,這個功夫菜也很推薦。原來餐廳會每天把柚皮榨幹,食起來完全沒有「楂」,卻不會過軟身,反而做到像冬瓜蓉的口感,軟綿幼滑有質感。銀杏鮮腐竹扒翡翠。看似普通的一道菜,味道卻也不遜色。白果腐竹和鮮嫩爽脆的白菜仔,配搭上很和諧,而且味道鮮甜,健康又美味。西班牙臘腸野菌雞煲飯。一上桌就已經嗅到濃濃的黑松露香氣,已教人食指大動。除了香濃的黑松露香外,

秘制火焰叉燒。

上碟時已經聞到陣陣燒烤香味。叉燒是用本地黑毛豬,

另一款蚵仔卷是用豬網油包起來炸,

裡麵包住蚵仔、芹菜和潤腸,蚵仔卷真特炸得香脆,不會油膩,

鬼馬牛肉的牛肉用上本地新鮮牛頸脊,

加上薄薄的油炸「鬼」和「馬」蹄,所以食起來脆卜蔔。

鮑汁蝦籽柚皮,

反而做到像冬瓜蓉的口感,軟綿幼滑有質感。

銀杏鮮腐竹扒翡翠。

西班牙臘腸野菌雞煲飯。

一上桌就已經嗅到濃濃的黑松露香氣,已教人食指大動。
除了香濃的黑松露香外,雞肉和西班牙臘腸的味道也已經滲透進米飯裡面,味道很豐富且有層次,又一個出色的菜式。
$800 (Dinner)
2018-11-06 160 views
憑烹飪節目《阿爺廚房》人氣急升,今日特意帶母親大人來「鼎·會館」食飯, 一睹偶像風采。大堂放著鼎爺俏像, 流露著鼎爺嘅霸氣, 好型! 「鼎·會館」位於中環皇后大道中80號H Queen's 23樓,環境氣派十足,掛上大型蓮花水晶燈,餐廳以四合院設計為題, 牆身畫上古式花瓶, 椅上擺放着綉花枕,坐位背後亦擺放通花屏風,非常優雅, 十分舒適。 招牌菜《秘製火焰叉燒》,店員將已燒好的《秘製叉燒》放上烤爐上,點火後變成《秘製火焰叉燒》,忽然聞到陣陣香味, 酒香樸鼻,實在太吸引。 採用了黑毛豬醃製的义燒, 肉味特別濃郁, 半肥瘦义燒, 肥瘦分明, 味道十足, 沾上麥芽糖就更加惹味啦!《蚵仔卷》以豬網油包裹蚵仔、西芹和潤腸,加上脆漿一起炸, 外層十分鬆脆, 口感和味道都好夾, 好食! 賣相非常吸引的《紫晶生炒骨》, 材料十分健康, 用了新鮮水果,用了紅火龍果和甜菠蘿,再配三色椒和洋蔥, 味道十分清新, 因為鼎爺用了酸梅同青檸作調味, 味道獨特, 有別於平時的生炒骨, 非常特別! 《西班牙臘腸野菌雞煲飯》, 經煙燻處理的西班牙臘腸,十分惹味, 帶有鹹香。 雞肉嫩滑, 雞味十足, 再加上野菌, 味道多

大堂放著鼎爺俏像, 流露著鼎爺嘅霸氣, 好型!

《西班牙臘腸野菌雞煲飯》,
經煙燻處理的西班牙臘腸,十分惹味, 帶有鹹香。 雞肉嫩滑, 雞味十足, 再加上野菌, 味道多份清香和更有層次。

切成菱形的蒟蒻紅棗糕, 棗香撲鼻,甜度適中, 作為完美的句號。

2018-11-04 348 views
生日飯第一擊, 好🉐️火焰叉燒: 三層肉肥瘦分明、燶邊、鬆化阿爺桑拿: 全起骨,淡淡好花香、再伴有雞湯,尤如步入仙境一樣白雪藏龍:蛋白滑溜,味道清淡卻帶出龍蝦的鮮味,高深莫測潤腸釀乳鴿腿: 個人認為比農圃的糯米釀雞翼更為出色,潤腸的香油滲入整隻乳鴿腿內、香氣四溢係好貴、但覺得大開眼界服務殷勤、招呼周到
生日飯第一擊, 好🉐️

火焰叉燒: 三層肉肥瘦分明、燶邊、鬆化

白雪藏龍:蛋白滑溜,味道清淡卻帶出龍蝦的鮮味,高深莫測

係好貴、但覺得大開眼界

服務殷勤、招呼周到
  • 阿爺桑拿雞
2018-10-31 442 views
其實我好喜歡睇煮食節目,基本上翡翠台多套製作我都好捧場,數一數,有美女廚房、今晚食乜餸、食好D 食平D、蘇Good等等,當然不少得阿爺廚房。兩輯都睇晒,近排還翻睇,看着鼎爺的巧手刀功,真的令我讚嘆不已!齋睇又怎能滿足?一於親口品嚐鼎爺的菜式。鼎爺有兩間粵菜館,分別位於銅鑼灣和中環,而後者就設有套餐和散點菜式,故今晚就選了位於中環的「鼎•會館」。一出升降機門就見到一大座「鼎」字的通花木雕,充滿中國色彩。內裏裝潢既古典優雅,亦不失氣派,單單掛着正中央的巨型蓮花水晶燈,貴麗堂皇,氣派十足。還有牆身畫上古式的花瓶、蓮花、椅上的綉花枕、通透花屏風等等,古色古香,優雅舒適。設有多張寬敞舒適的四人圓枱,亦有間區和二人枱。翻開設計華麗的餐簿,每頁都附上精緻的菜式相片,相當誘人。菜式選擇不少,有品嚐宴、鼎爺家傳手工菜、涼菜、小食燒味/家禽、湯羹、鮑魚海味、活海鮮、肉類、蔬菜、主食和甜品。*****************************先來一道又睇得又食得的秘製火焰叉燒 Barbecued Pluma Pot in Flame, Ding’s Style ($328)。店員把其端上枱後即席點火,
翻開設計華麗的餐簿,每頁都附上精緻的菜式相片,相當誘人。菜式選擇不少,有品嚐宴、鼎爺家傳手工菜、涼菜、小食燒味/家禽、湯羹、鮑魚海味、活海鮮、肉類、蔬菜、主食甜品
秘製火焰叉燒
先來一道又睇得又食得的秘製火焰叉燒 Barbecued Pluma Pot in Flame, Ding’s Style ($328)。店員把其端上枱後即席點火,紅紅烈火不斷燃燒,難怪命名火焰叉燒。邊燒邊散發陣陣香氣,令人垂涎。每件都挺厚身,色澤紅潤,外面帶些焦燶,沾上亮麗的蜜汁,賣相吸引。
秘製火焰叉燒
入口鬆化,亦存肉汁,肥瘦相間,比例合宜,肉香中帶些焦香,亦甘香油潤,帶有蜜糖的甜美,的確色香味俱全,果然推介。
鮑參海鮮酸辣湯
接着是一道巧手之作,鮑參海鮮酸辣湯 Seafood Hot and Sour Soup, Abalone, Sea Cucumber,  Seafood ($218)以一個印有「鼎」字的湯盅盛載,更有氣派。一打開盅蓋,嘩!豆腐 切成極幼絲,浮在湯羹中,很美!師傅真的刀工了得。
鮑參海鮮酸辣湯
湯身稀稠度適中,很滑身,除有大量滑溜的豆腐絲 外,還有爽口的海參絲、腍嫩的鮑魚絲、爽彈的蝦粒 等炮製而成。味道酸酸辣辣,刺激味蕾兼醒胃,還有些慶烚烚的感覺,滋味過癮!
紫晶生炒骨
紫晶生炒骨 Sweet and Sour Pork, Pineapple, Dragon Fruit ($298)不單止賣相吸引,選材亦天然,用上新鮮的水果,有清甜的紅火龍果 和甜美的菠蘿,配上清爽的三色椒 洋蔥
紫晶生炒骨
生炒骨 件件紫紅亮澤,外層緊緊沾滿微微酸甜的醬汁,很入味。每件夾雜些肥膏,甘香油潤,外表稍稍香脆,內肉鬆軟,存有肉汁,的確是一道色香味俱全的菜色。
鮑汁蝦籽柚皮
鮑汁蝦籽柚皮 Braised Pomelo Peel, Shrimp Roe, Abalone Sauce ($128)製作得極之腍嫩柔軟,介乎入口即溶,索盡鮑汁,灑上蝦籽,味道剛好,既鹹鮮亦不失柚皮的獨有香味,再拌着鮑汁同吃,更添美味,口感和味道都一流!
銀杏鮮腐竹扒翡翠
蔬菜不能少,最後點了一道簡單的家常素菜,就是銀杏鮮腐竹扒翡翠 Braised Bean Curd Stick, Ginkgo Nut, Seasonal Vegetable ($188)白菜半 浸着湯汁,面頭舖滿鮮腐竹,配些銀杏白菜仔 翠綠清爽;鮮腐竹 柔軟腍滑,滿有豆香;原粒的白果 粒粒飽滿,帶點微苦。整體味道清新怡人,很合我口味。
今晚親身品嚐過鼎爺的菜式,果然令人回味,很想馬上回家繼續重溫《阿爺廚房》,相信今星期都會集集追,還可能忍不住約一大班朋友去銅鑼灣分店,又嚐一嚐私房菜的味道。
2018-10-29
Dinner
2018-10-31 1565 views
其實一直都想試試鼎爺,奈何私房菜價錢較高又難約,早前得知鼎爺於中環餐廳,主打由與鼎爺夥拍超過30年經驗的資深大廚李翔師傅精心設計,揉合新派做法,精緻的手工粵菜,重點是價錢尚算在可接受及負擔的範圍,這次便趁和長輩慶生來嚐一下。鼎爺開的餐廳,當然不會少了鼎爺坐鎮。餐廳的環境同樣走中國風,以四合院為題,有不少細節位,座位亦很舒適。秘製火焰叉燒 $328捧出來才燒給大家看,看著火光熊熊都已經想吃。因為上菜前加上海鹽、玫瑰露酒再燒,選叉燒的脂肪比例會較重,聞上去有淡淡焦香夾酒香香。咬下去外層香脆,肉質鬆化口感油潤,一層膏一層肉有點融為一體的的感覺,不會覺得油膩。懷舊蝦多士 $128/3件整隻蝦製成的蝦多士賣相好看,炸到金黃色但不太脆,蝦肉底下還有一層蝦膠,蝦肉紮實有彈性,蝦膠爽彈重蝦味。鮑汁蝦籽柚皮 $128這道鮑汁蝦籽柚皮有驚喜,聞上去有蝦籽的香,柚皮的口感很軟稔,完全沒有粗糙感,甚至可以用入口即化來形容,根本不像在吃柚皮,不只做到零澀味,更用鮑汁炆得很入味,連我這個平常不太吃柚皮的人都覺得好吃。正宗乾炒牛河 $238乾炒牛河絕對是考廚師功夫之菜,這裡選用嫩滑的牛肉眼切成片,河粉亦每天新鮮製作

鼎爺開的餐廳,當然不會少了鼎爺坐鎮。

秘製火焰叉燒 $328
捧出來才燒給大家看,看著火光熊熊都已經想吃。

懷舊蝦多士 $128/3件

鮑汁蝦籽柚皮 $128

正宗乾炒牛河 $238
乾炒牛河絕對是考廚師功夫之菜,這裡選用嫩滑的牛肉眼切成片,河粉亦每天新鮮製作,而且更是用人手逐條分開的河粉。

牛肉算是口感軟嫩,河粉亦炒得色澤均勻,不過略嫌不夠乾身,河粉的口感軟了少許。不過跟在一起上去的辣醬很香辣好吃,有讓河粉加回點分。

阿爺芝麻卷 $58

用上鮮芝麻人手捲製,入口有很濃的芝麻香,味道不會太甜,口感不像平常的重彈性,而是軟中帶嚼勁,好像每咬一下都會啜附在牙齒上,但事實上又不黏牙。

這個價錢可以吃到這些花天功夫考手藝的手工菜,也算高興。

$350 (Dinner)
2018-10-30 392 views
比起千千聲嘅私房菜呢邊取向明顯親民得多,九道心思手工菜令人食得津津有味。頭盤龍蝦兩味印象深刻,一邊類泰式沙律處理酸甜開胃,另一邊以泡椒上汁帶微麻辣夠醒神。之後三小碟精緻創新,特別係中間嘅麻香口水竹絲雞,係一個麻辣版嘅雞絲粉皮,由夏天清涼嘅青瓜麻醬,變成入秋保暖嘅麻辣,雞都轉為滋補嘅竹絲雞,化解麻辣帶來嘅火氣兼為開始乾燥嘅天氣帶上一點滋潤。當然單睇肉絲切得微細分明已經盡顯功架嘅酸辣羹都係又一開胃暖身嘅佳作。經過一輪開胃熱身嘅頭盤,之後到一連串阿爺招牌菜。 最特別嘅係紫晶生炒骨,同出面食開嘅生炒骨唔同,冇用酸味強烈嘅山楂,反而用偏清新嘅酸梅同青檸,加上紅肉火龍果令生炒骨更為調和。而我最鐘意係佢個燕液蛋白脆東星斑,斑塊炸得脆身但內裏依然保持嫩滑,加埋燕液蛋白芡濕潤返入口時嘅乾涸感。當然仲有最著名嘅乾炒牛河,周圍都介紹過除咗用牛肉眼做肉片之外,仲仔細到連河粉都係每更新鮮製造兼用人手逐條分開,炒功都了得,夠光澤得嚟又唔會好油,佳作。最後兩個甜品南瓜露夠滑,西米都特別大粒脆口。招牌阿爺菲林卷更加係必有,所謂菲林卷其實係黑芝麻卷好似舊時啲菲林咁,煙韌且帶芝麻香功架堅高,為呢餐帶來完美嘅總結。

2018-10-16
2018-10-29 450 views
想不到功夫明星都可以煮出一手好菜。人稱鼎爺的電視藝員由於主持電視節目教人煮餸煮出名堂,他開設的私房菜大受歡迎。今天有幸能到他的分支餐館嘗試,當然要拭目以待啦。餐館位於中環商廈高層,室內装修得簡潔幽雅而帶有古典氣氛;中央位置吊了一座像蓮花燈飾,奪目耀眼。在整晚過程中各職員皆能提供很有質數的服務,使我們享受了一個旣舒適又滋味的晚餐。秘製火焰叉燒 以上等新鮮腩肉來做义燒是必定的材料, 加以醃製後來燒買相己很漂亮。在末上檯前服務員將主角在食客面前以海鹽和玫瑰露酒酒落义燒上再燒一次,烘烘的火焰把油脂迫出;故食落毫無肥膩感覺和肉質鬆軟嫩滑,難怪以此為招牌菜。懷舊蝦多士 蝦多士用料十足和買相吸引,味道適中但略嫌唔夠鬆化;不過現今食肆很難找到此懷舊美食,所以都非常吸引。避風塘無骨豬手 命名為避風塘當然是惹味香辣為主。首先將豬手油炸後再用大量椒鹽來炒,非常惹味毫不滯口,用來伴酒是唔錯的配搭。兩味芥蘭煲 首先把芥蘭葉切開放在油鑊炸至脆口,再把菜身炒熟後一齊放落燒烘了瓦煲內;面上澆滿肉鬆,非常惹味和增添不同口感。正宗乾炒牛肉河粉採用新鮮肉眼牛肉切成薄片,肉質嫩滑;河粉幼細和大量芽菜配以廚師巧手的功夫,炒出一

懷舊蝦多士
懷舊蝦多士

兩味芥蘭煲
兩味芥蘭煲

正宗乾炒牛肉河粉
採用新鮮肉眼牛肉切成薄片,肉質嫩滑;河粉幼細和大量芽菜配以廚師巧手的功夫,炒出一道鑊氣十足,色澤均勻而毫不油膩的牛河。最重要的是河粉不會黏住一起,所以食落不會覺得滯口。
正宗乾炒牛肉河粉
2018-10-22
Dinner
鼎級午市套餐🥢$698+$25(茶)+$72.3(加一)=$795.3,每位消費約$800這套餐主菜有翅、和牛、龍蝦是挺好的,若能改善龍蝦的茨汁就更好凍鮑魚、話梅🦐(涼菜孖寶)鮑魚👌🏼,蝦只有話梅味,冇鮮味,蝦肉實,不好味,已向餐廳反映貴妃湯燉鮑翅,好味,翅的份量算多👏🏼,翅針也不幼,內裏的白菜新鮮和淋上湯焗開邊龍蝦,已預了是雪藏龍蝦,肉實唔緊要,但茨汁味道一般,失望的一道菜😟荷香蒜泥汁蒸和牛(澳洲),好味,全熟,因是和牛,所以肉質是嫩的👍🏼,且有牛味宮保明蝦球,好味(自選小菜),蝦爽👍🏼,中辣豉香欖角骨(自選小菜),雖惹味,但8-9成是肥肉,很肥膩呢😟鮑汁鱆魚雞粒燜飯,好味,不鹹,菜粒爽,若多一點更好蕃薯糖水,好味,蕃薯質感粉,糖水有彊味,但不辣,味道剛好😍除了套餐,當然有主餐牌,看過主餐牌後,告訴自己,要努力賺錢,才可品嚐如高級食府和酒店價格的會館呢🔖說一些有關餐廳的🔖1.先讚餐廳的女侍應們,有禮貌的2.餐廳設計富中國色彩,光源充足,有長露台3.兩人光顧,被安排一邊是卡位、一邊是坐椅的位置,但卡位太濶,人向後仰需要2-3個咕𠱸才舒服😓,有點敗筆4.餐廳只有一個女廁、一個男廁,一個傷
鼎級午市套餐🥢
兩款午市套餐

凍鮑魚、話梅🦐(涼菜孖寶)
凍鮑魚、話梅🦐(涼菜孖寶)

貴妃湯燉鮑翅

上湯焗開邊龍蝦

荷香蒜泥汁蒸和牛

宮保明蝦球,好味(自選小菜),蝦爽👍🏼,中辣
宮保明蝦球(自選小菜)

豉香欖角骨(自選小菜)

鮑汁鱆魚雞粒燜飯,好味,不鹹,菜粒爽,若多一點更好
鮑汁鱆魚雞粒燜飯

蕃薯糖水,好味,蕃薯質感粉,糖水有彊味,但不辣,味道剛好😍

🔖說一些有關餐廳的🔖

1.先讚餐廳的女侍應們,有禮貌的

2.餐廳設計富中國色彩,光源充足,有長露台

4.餐廳只有一個女廁、一個男廁,一個傷殘廁所,而當時傷殘廁所的座廁邊有米田共,除了廁所衛生欠佳外,也有很多雜物放在廁所內,實有待改善

5.開張不久的粵菜餐廳,或許各方面要慢慢的調教和改善,拭目以待會更好
2018-10-21
$800 (Lunch)
貴妃湯燉鮑翅
荷香蒜泥汁蒸和牛
宮保明蝦球(自選小菜)
  • 宮保明蝦球
阿爺廚房盡顯真功夫,要食私房菜,唔知要排到幾時。知道鼎會館開業,食譜用料跟足鼎爺主意,我火速要試喔😍😍😍鼎會館離港鐵中環站不遠,位處大廈高層,景致開掦,裝修古樸優雅,原來還有一個空中平台,環境非常舒適。火焰叉燒⭐⭐⭐⭐⭐確係有姿勢有實際,上枱熱辣辣,半肥瘦嘅肉質係鼎爺嘅堅持,蜜汁香甜,肉質鬆化,色澤油潤微微焦香,妙極👍👍👍鮑参海鮮酸辣湯⭐⭐⭐⭐⭐簡單的酸辣湯,盡顯不簡單。鼎會館的酸辣度做得非常出色,除了基本的材料,還有適量的海參、鮑魚粒,一絲一絲的蛋花亦非常細緻,一啖入口,有酸有辣,有軟有硬,好飲又好吃,敢說這碗是我嚐過最美味的酸辣湯。䜴香欖角骨⭐⭐⭐⭐⭐從未試過這個組合,賣相亦不美,可是卻帶來驚喜,半肥瘦的腩排,炸得甘香鬆脆,靈魂是汁料,䜴香欖角伴著蜜汁,還有點點嘅黑胡椒,味道濃厚卻不膩,咬落一層腩肉一層油香,配搭新鮮美味。避風塘無骨豬手⭐⭐⭐⭐避風塘料頭十足,蒜香微微辣,非常惹味,最正係冇骨落地,放心大大啖,豬手皮爽脆得來煙煙靭靭,咬落又帶點鹹肉,口感非常豐富,讚呀👍兩味芥蘭⭐⭐⭐⭐一向吃芥蘭,離不開用薑汁酒兜炒,今次來個新食法,芥蘭葉切幼炸過,伴入巳削皮的芥蘭梗同炒,物盡其用而且
火焰叉燒⭐⭐⭐⭐⭐

鮑参海鮮酸辣湯⭐⭐⭐⭐⭐

䜴香欖角骨⭐⭐⭐⭐⭐
避風塘無骨豬手⭐⭐⭐⭐
兩味芥蘭⭐⭐⭐⭐
一向吃芥蘭,離不開用薑汁酒兜炒,今次來個新食法,芥蘭葉切幼炸過,伴入巳削皮的芥蘭梗同炒,物盡其用而且感覺新鮮,值得一試。
鼎會館挾著人氣開鑼,服務固然好,餸菜質素亦高,傳統的廣東菜,講求手藝步驟,幾近失傳,現今社會節奏繁忙,就算想做也不會做。
今天有幸輕嚐小菜,他日必定要試阿爺乞兒雞,鼎爺好野、幸會幸會🤝