2020-01-13
前排無意中發現原來灣仔區嘅橫街窄巷有唔少卧虎藏龍,今次就嚟到修頓球場隔離譚臣道嘅一間🇻🇳越南餐廳食晚飯。餐廳係小店格局,大約坐到廿幾人,裝修簡約,有種小清新嘅感覺。我仲發現小店係由一家人經營的,婆婆幫手做樓面、阿仔做廚房?同孫仔負責玩😂,好溫馨。另外,有唔少熟客嚟幫襯。依到嘅越菜唔止得Pho,種類及款式同平日唔太同,因為係主打北越菜,有好多款都比較少見。可能因為咁,小店定價唔算平,但有賣點嘛。餐廳嘅小食同海鮮望落非常吸引🤤!香草野菜燒牛柳沙律($88)🥗,燒牛柳好好食啊,有成5-6塊,燒得非常香口,而且肉嫩又夠厚,唔錯唔錯。沙律菜都新鮮,個汁應該係用上魚露,酸酸甜甜,好開胃。海防手工墨魚餅($108)🦑,我不嬲都鐘意食Q彈嘅口感,所以一定唔會放過墨魚餅。依到嘅墨魚餅超級彈牙,而且食得出一定唔係買返嚟,係手造;我更加係第一次食墨魚餅食到墨魚!雖然唔平,差唔多成$30塊,但真心推介,而且魚餅旁嘅醃蘿蔔絲都好好食。椰汁喇沙葉煮活蜆($148)🐚,本身呢道菜係配海螺的,但我哋驚螺食得無咁方便,就即管問下有無得轉蜆,點知又得喎yeah✌🏻。一睇個賣相就睇得出係用上椰汁🥥,而且仲有椰肉,個汁比較厚
椰汁喇沙葉煮活蜆($148)🐚,本身呢道菜係配海螺的,但我哋驚螺食得無咁方便,就即管問下有無得轉蜆,點知又得喎yeah✌🏻。一睇個賣相就睇得出係用上椰汁🥥,而且仲有椰肉,個汁比較厚身,甜甜哋得嚟又有好微好微好微嘅辣味,超正,即刻覺得要嚟碗白飯囉。蜆大約有12隻,size唔大唔細,索哂啲汁😗。
由於唔想浪費啲汁,所以叫咗份油炸鬼($32)食埋去,一滴都唔好嘥🙈。油炸鬼其實喺越南真係好普遍,食碗Pho都會搭配的,所以呢到有得賣,令我覺得佢好正宗👍。油炸鬼熱辣辣炸起,外脆內軟,唔係平日粥舖放到油哂實哂嗰啲。
河內生熟牛肉湯河($78),Pho嘅份量都幾多,兩個人食都可以一人一個碗仔。🐮生牛肉係肥牛,熟牛肉就係牛腩片,兩樣都幾好食。唯一差少少就係個湯,略嫌唔夠清。其實碗pho都ok,係唔夠另外嗰幾道菜出色。
總括嚟講,依間越南私房菜館都幾唔錯,菜式特別得嚟又好食,而且應該都幾正宗(作為半個越南妹嘅我話嘅🤣)。店員好nice,會同我哋介紹啲菜式,又問我哋啱唔啱食,呢啲就係小店嘅特色。最後,就係店員話嗰個椰汁會用嚟煮lunch time賣嘅豬扒飯,有機會真係要嚟試下。