2018-09-01 2680 views
係ICC 101樓食飯真係好享受,個景好靚又可以慢慢影下相。今次同屋企人一行六人去到龍璽飲茶。叫左鮑汁鳳爪、翡翠帶子腸、酥皮蛋撻仔、老爺子古法鬆糕、蜜餞叉燒包、金箔沙巴海蝦餃、燒汁和牛烤包、黑松露老城炒飯、黑松露素粉果、龍璽燒賣皇、乳鵨。燒汁和牛烤包一定要好熱既時候食,好香牛味同薑葱味。黑松露素粉果都係必點既,黑松露味道好香,一食落去同其他配菜好夾。乳鵨都要試,肉好嫩皮燒得好脆。蝦餃燒賣就味道普通。炒飯都好值得試,炒得幾乾身。食物偏貴味道不錯,但環境好靚、服務好好,可以趁特別日子去試下,望住靚景食飯好有氣氛。

2018-09-01
$250 (Lunch)
2018-06-01 3790 views
黎得呢到食野一定係食景架啦裝修華麗望海景,但窗口位通常都係大既圓枱,4人以上先會坐,我得2個人所以就坐唔到窗口位,但窗口位都唔一定好喎,因為好大太陽會好曬但景就梗係一流啦海景叫左好多款點心所以我就拼圖出黎佢呢到有一樣野幾好既就係,我地叫所有點心都可以2人份量即是例如燒賣一籠有4粒,而我係可以叫2粒就係因為咁所以我地可以叫好多唔同款既野食佢地既點心即叫即蒸,整體黎講野食係唔錯既,比較深刻既係黑松露素菜餃,沙拉蝦炸春卷,龍鬚帶子球
黎得呢到食野一定係食景架啦

即是例如燒賣一籠有4粒,而我係可以叫2粒
就係因為咁所以我地可以叫好多唔同款既野食

• 黑松露素粉果
2018-02-24 4269 views
老闆請食飯,要超近公司,又要食好啲嘅,我安排咗龍璽。VIP房除咗有張可坐十幾人的大枱,仲有梳化。兩面落地大玻璃,氣派十足。中式酒樓嘅餸菜有時的確令人摸不著頭腦。我的至愛: 水晶玫瑰,當然並唔係水晶,亦同玫瑰冇關。佢係小海母。外國的朋友見到佢,通常都俾呢個樣我睇,然後有禮貌咁淺嘗(但睇上去似食怪獸)。其實佢好爽好滑,又含碘同蛋白質,從中醫角度又可以化痰潤腸。黑松露蜜豆炒蝦。呢碟一般啦,冇咩驚喜。知唔知呢碟係咩?居然全場大受歡迎的魚湯浸羽衣甘藍。望落好似好老 冇咩睇頭; 食落呢~軟軟的,湯又入味。係當日所點三碟菜之中最受歡迎的(瞬間食畢)。加上又有抗氧化營養素,維他命A、C、鈣質等。(自己試吓咁煮先!)龍曆新年少不得意頭嘢,呢碟~煎金蠔,有好市的寓意。(居然有本地人唔知~) 半乾的蠔味當然濃郁,外面脆脆哋,沾上甜甜嘅醬汁,好味! 以養顏的蛋白杏仁茶作結,味道雖無驚喜,但亦可算是為整餐飯劃上美麗嘅句號。老闆請食飯㖿,豈能隨便坐,隨便影。所以相片只得呢5張
老闆請食飯,要超近公司,又要食好啲嘅,我安排咗龍璽。

黑松露蜜豆炒蝦。呢碟一般啦,冇咩驚喜。

龍曆新年少不得意頭嘢,呢碟~煎金蠔,有好市的寓意。(

老闆請食飯㖿,豈能隨便坐,隨便影。所以相片只得呢5張

• 水晶玫瑰
2018-01-17 3698 views
位於icc101樓的酒樓,美食要配搭環境才是最佳享受 ,極快速的升降機,無敵落地玻璃大海景🌉🌉。服務員質素不錯💁,員工常常會主動過來倒菜,偶爾的奢侈也是值得的,食物質素良好,海蝦烏冬湯味濃郁,銀雪魚扒的汁配搭合適。如果有閒錢或家人生日,來這間酒樓是頗佳的選擇😀。另外套餐的設計更是方便,有不同價格的選擇,可根據自己的能力和口味選擇。然後分開地上菜。這樣可以免了單點選擇的煩瑣程序。😜😜這間酒樓絕對稱得上頂尖。
2018-01-17
$490 (Lunch)
Birthday
  • 黑松露素粉果
2017-10-11 4009 views
The view is spectacular. One floor above the sky100 viewing deck. The service was terrible worse than local dim sum places. Come here for the view not for food/service. Since we made a reservation the waiters kept rushing us and serving the food very fast and rushed us to leave. The waiter was so rushed she pushed me to serve the dish and did not apologise. The shrimp dumpling was average.My favourite dish the charcoal golden egg custard buns. Wagyu beef buns were also another hit dish but does

Wagyu beef buns were also another hit dish but does not do justice for the price.

Abalone Siu Mai, I've had better with better abalone and cheaper.

Scallop Cakes

Overall: Just a gimmick, don't come here for the food or service. Lots of better dim sum places around and they won't rush you to eat.

2017-10-07
$500 (Lunch)
  • Custard  Buns
2017-08-24 4262 views
星期日早上好好天,藍天白雲,想同爸媽去飲茶,突然間想起龍壐,可以飲茶之餘欣賞埋風景。不過無預早book位,都擔心無位,即管打去試下啦!11:30先開茶市,但十點幾已經有人接聽電話,實在太好啦!職員話分兩個時段,11:30-1:00和1:15-2:45,第二段時間仲有位!✌️差不多1:15到達,酒樓門口企左條人龍,原來大家係訂左位等安排入坐。差不多等左成10分鐘,我地被安排到門口旁既房裡面坐,房裡只有兩張枱,非常寬敞。張枱很大,足夠坐12個人,所以我地8個坐得好舒服!實在好滿意!👍👍👍點心既選擇不算多,有些點心係3件一客,但係就可以比我地按人頭叫,好貼心!我地總共叫左8款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,仲有叉燒包同流沙包、帶子腸同叉燒腸、蘿蔔糕同埋海鮮春卷。點心嘅質素算係幾好,不過啲腸粉就差左啲,唔夠出面酒樓既好食。除咗點心,我哋仲叫咗冰燒三層肉,熱熱地,塊皮非常香脆,舊肉肥瘦適中,好好味!不過份量太少啦!每人分完一舊都差不多食晒啦!另外,我地仲叫左個得獎既生拆海蝦西施泡飯。呢個泡飯既湯味道幾夠鮮同濃郁,合晒我食炮飯既要求。分量方面,泡飯都算幾足,分到8碗,每碗都仲有大半碗添!雖然食飽飽,但係都

雖然食飽飽,但係都想試埋甜品,我哋叫咗楊枝甘露、杏仁茶同埋棗皇糕,三樣都幾好味又唔太甜!
楊枝甘露

臨走之前,大家當然要去埋洗手間先啦!竟然係洗手間有大發現,就係有落地玻璃窗望到九龍半島既靚景,超值!😍😍😍

總結嚟講,大家對成餐茶都好滿意!酒樓環境好,我地既可以欣賞風景,又坐得舒服,食物既質素亦都唔錯,每人都係二百蚊,超值!

2017-08-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
楊枝甘露
2017-05-22 10902 views
今日心情特佳, 約了友人上太空飲茶, 你無聽錯, 相比起一般酒樓的層數, 這兒....的確係太空, 位於100樓..., 咁樣樣..., 100層樓就當中絕對有水份, 香港發展商起樓, 逢4、13、14、24、34...., 有時連 7字都無埋...., 100樓..., 分分鐘可能只係80樓左右, 但80樓, 對我而言, 都係好Q高. 同層有四間食肆, 全都水淨鵝飛, 咁貴價既午餐, 無幾多人會天天食啩....衰鬼...., 一路行一路講電話, 不自覺走咗上 天龍軒的酒店樓層, 最終要搵人用鎖匙開部"笠"比我落翻嚟... (其實, 是可以坐翻電梯落地下, 再由另一部電梯上, 但咁樣......, 無錯! 係我懶....), 一入龍璽門口, 轉左, 有一行Bar檯, 另一面就是大酒櫃, 大量高級貨呀, 龍璽的食物定價, 比天龍軒低二、三十巴先, 但餐酒價就相差無幾, 大概八百蚊一枝至過萬都有, 酒水用嚟掠客就梗架啦, 重使你教咩...大廳, 一眼見晒, 約12張檯, 窗口位只有五、六張..., 但就係咁好彩, 竟然有窗口位, 好開心...., 要感激侍應姐姐幫忙! 貼住窗口兩個座位,

貼住窗口兩個座位, 當然要先讓比女士..., 但坐出一個位, 反而不是背著窗口, 可以一邊食, 一邊望向港島景色, 更開揚, 食得更舒暢啦..., 無海景..?? 我食唔落飯囉...!

由高處望各向地面, 的確氣勢磅礡, 想刺激一點, 就要企得貼近窗位, 再少少斜身按著玻璃窗, 向下望, 幻想向下跌, 又驚又興奮的感覺..., 好變態....

所謂高級酒家, 點心不需多, 夠精美就夠了吧...., 平均六、七十元一客, 相比於一般地面酒店內的酒家貴了10%左右, 也算合理. 炒粉麵飯, 平均二百幾蚊一客, 也都尚算可以, 記得荃灣的熊貓酒店, 炒飯也要二百, 但對外景觀全是高樓大廈, 這裡多付三、四十, 可以上到太空, 算抵啦.....

沙巴水晶海蝦餃 $65, 香港既酒樓, 真係創意無限...., 沙巴出產的海蝦是否有名, 這點不太清楚, 但"水晶海蝦"這個名字, 就真係第一次聽..., 養開魚的人, 都一定知甚麼是"水晶蝦", 但好似唔係用嚟食個喎..., 有少少一頭霧水. 一籠四件, 每件貼有少許金箔, 金箔是甚麼味道?? sorry..., 黃金咁高價既嘢, 我通常買嚟帶,  無食開..., 也食唔出係咩嘢味..., 無論如何, 加咗少少... 大概3mm 份量既金箔, 這籠蝦餃, 可以收多你30%價錢, 絕對係小本多賺的生意, 但又咁樣樣...., 五年前係跑馬地譽滿坊既蝦餃, 已經賣90蚊一籠, 重要係得兩隻, 即係45蚊一隻蝦餃, 呢到一百樓高重有無敵海景, 都只係65蚊一籠, 簡直就係超值啦...,  至於件沙巴蝦餃的味道如何??? 哽... 同利苑差唔多, 皮做得夠彈力, 蝦仁呢....., 都係唔太有蝦味...., 都話同利苑差唔多囉.....

黑松露素粉果 $60 (3件), 一眼就見到, 皮晶瑩剔透啦, 內裡餡料也整整齊齊, 好精神, 入口..., 講明係黑松露, 梗係有黑松露味啦, 你問"黑松露真定假????", 點會係假??? 一樽樽既黑松露醬, 兩間大型超市都有得賣, 得閒去睇下, please!

蜜餞叉燒包 $68 (4件), 從外表而言, 一望就知道係屋村酒樓貨色, 期望當堂降了幾個價位, 咬一啖..., 又升翻高些少, 有"稻香"既水準啦..., 但稻香既叉燒包, 好似賣廿蚊一籠, 好似係....

鮑魚燒賣 $70 (4件), 有金箔既蝦餃, 收六十五蚊, 而... 只有四件的豬肉燒賣, 收得你幾多錢吖!?? 賣唔到高價, 想吓辦法....,  加一塊小鮑片, 雖然只有2cm, 但當堂矜貴咗幾級以上, 味道??? 我保證: 一定有燒賣味!! 有無鮑魚味...??? 梗有, 當我知道係鮑魚之後, 飽魚味道更濃!! 哈哈哈...

芥末咸水角 $60 (4件), 餐牌上寫的是"芥末咸水角", 而找數時看單據, 是寫"珍珠咸水角"...., 上檯時, 掛住與友人吹水, 講緊公司八啩事, 太興奮..., 我真係唔太記得味道了, 但隱約回想, 應該係無芥辣味的..., 但我又記得好夠熱, 外皮也算脆中有煙韌, 算滿意了.

金鵲歸巢 $80 (4件), 其實即係"芋角", 但在芋角頂端, 放了一隻鵪鶉蛋, 友人見到, 即時晒手兼拎頭, 佢話..怕膽固醇超標..., 我同佢講, 鵪鶉蛋黃咁細, 你剛才食既蝦餃、鮑魚、還有炸過既點心, 膽固醇都唔少喎...., 不過, 人就係咁喇, 鍾意食既嘢, 就會話: "間中食一次無所謂", 唔鍾要食既, 就會話: "無益, 一次都唔食..." 激死...
香蒜一口牛 $98, 看餐牌, 以為是炸香蒜和沒有醬汁的牛柳粒, 上檯時, 發現是用麵根豆腐伴炒, 加入了醬汁, 另外還有一圓錐形網狀裝飾, 這個圓錐形網狀裝飾, 咬一口, 好韌, 都唔知係嘜嚟....??? , 九十八蚊一碟, 有七粒牛肉, 貴??? 一點也不貴...!! 相隔不足三天, 在樓上"天龍軒", 一味"甜椒豆豉和牛粒", 都係有七粒牛肉, 牛肉粒大小與這間差不多, 單價是$648, 這間是只是$98.... 係味好抵呢...????  哈哈哈...

客家佬鹹魚炒飯 $220, 侍應分前, 忘記了先拍照, 分得每人一細碗, So..., 高級酒家, 算係咁上下..., 水準中等以上, 飯身粒粒分明, 而且完好無爛角, 材料切得大小適中, 不似有些酒樓, 肉粒瓜菜又大又小, 口感不佳, 但就欠缺一份大鑊氣, 以炒飯來說, 天龍軒和龍璽的出品, 都比不上沒有海景的"海景軒".

落單要了各款兩份的 "新彊棗皇糕" ($15) 和 "椰香桂花糕"  ($15), 掛住吹水, 又漏拍了其中一份"椰香桂花糕", 無所謂啦..., 兩款都與我無緣...

我對"糕"無興趣, 要了一碗蛋白杏仁茶 ($45), 水準與屋企附近間"芝麻綠豆甜品店"差不多, 少甜, 尚算滑溜, 唯欠了一點香...., 平均一位$300 的午餐,有百三蚊係高層海景嘅成本,淨低百七蚊係食物,算中規中矩吧 ....
2017-05-08
$300 (Lunch)
2017-04-21 4037 views
平日同媽媽一齊飲茶早一星期前已經book枱101樓 居高臨下雖然當日是平日 但周圍都坐滿客我們選擇散叫點心•魚籽星斑荳苗餃皮薄 一粒裡面有幾舊魚肉•黑松露素粉果好香黑松露味 個人很喜歡 好味•鮑魚燒賣普普通通•芥末石蠔春卷夠熱 脆口 好味•蟹肉小龍包•煎蘿白糕咬落有一條條粗蘿白條一讚服務很好 每位員工很有禮貌價錢比想像中不貴 下次會再來
平日同媽媽一齊飲茶
咬落有一條條粗蘿白條
一讚服務很好 每位員工很有禮貌
價錢比想像中不貴 下次會再來
2017-04-16 3707 views
今日又係老闆請食飯,老闆帶咗我哋去icc呢一間叫龍璽嘅酒家, 呢一間酒家可以用一個四字成語形容酒家位於101樓,飽覽整個尖沙咀美麗嘅景色竟然連洗手間入面都有落地大玻璃,可以望到靚嘅風景, 真係我坐住喺廁所唔願意出嚟。 所有餸都係老闆發板。呢個係鮮蔬炒牛柳粒,牛柳粒算中規中矩,唔算太靭,亦都冇overcooking。呢個例排叉燒及涼拌木耳,叉燒有水準,肥瘦適中,肉嫩多汁,木耳爽口翠玉瓜炒大蝦帶子,呢味餸夠鑊氣,啲蝦睇得出好新鮮,感覺似食虎蝦 呢個好似叫做竹絲雞螺頭湯,呢個係每位嘅分量,每人都會有個爐暖住個湯非常貼心,味道好,不會太鹹 火喉十足呢個係草莓汁山藥,醒胃又健康 呢個涼拌菜我覺得幾新鮮黑松露炒飯炒飯,我覺得食炒飯最重要係飯嘅質感,佢呢度嘅炒飯粒粒分明,香軟彈口總括而言,呢間酒家主要SALE 無敵美景,食物質素都唔差,但就係中上偏貴~
今日又係老闆請食飯,老闆帶咗我哋去icc呢一間叫龍璽嘅酒家, 呢一間酒家可以用一個四字成語形容[瑰麗堂皇]

所有餸都係老闆發板。
翠玉瓜炒大蝦帶子,呢味餸夠鑊氣,啲蝦睇得出好新鮮感覺似食虎蝦
呢個係草莓汁山藥,醒胃又健康 呢個涼拌菜我覺得幾新鮮

$400 (Dinner)
2017-03-23 2631 views
一家高端餐廳除了食物、環境,服務亦都同樣重要。點知尼家餐廳service真係太bad 消費還要受氣,連餐廳經理個女人都和員工一夥。我不如去茶餐廳和阿姐阿弟一起,服務生和前台點改要趾高氣昂的對住客人
2017-03-19 2510 views
今日嚟到圓方行街,行到餓餓地,上咗嚟101食嘢,呢度有幾間餐廳,我選擇咗中式-龍璽呢度環境清靜,而且望出外面有一種居高臨下嘅感覺,始終係101層麻。今日假日客人幾多只有兩張空枱。服務員話下次最好Book枱,服務員親切有禮,環境俾人一種好高檔次。乳鴿雖然菜單上寫係BB夾,但係上枱隻乳鴿都幾大隻,而且好厚肉。皮脆肉嫩,好香口,而且肉質結實。鮮蝦腸蝦肉新鮮爽甜,腸粉皮好滑好煙銀。泡飯本人好欣賞呢一個菜式,話說你一個泡飯係呢間店攞過奬嘅,你一個泡飯入面有蝦,好似冇咩咁特別,但係其實佢最特別之處,係佢會配上一啲炸咗既米,混合一齊食,食落口有一種好似粟米片咁脆脆嘅感覺,最重要嘅係就算你未食完碗飯浸內左但係啲趣趣米依然都仲會趣,呢個泡飯值得一試鮑汁鳳爪呢個鳳爪就相對一般啦,雖然包汁味都幾重,而且啲汁都有黏口嘅感覺,但係啲鳳爪過咗火好淋。黑毛豬蜜汁叉燒叉燒入口鬆化,軟滑,齒頰留香,蜜汁唔會好鹹帶有甜味好開胃,味道令人回味。珍珠雞你道菜冇咩特別,同出面嘅酒樓珍珠雞一樣,只係佢嘅份量比較細。
乳鴿
鮮蝦腸
蝦肉新鮮爽甜,腸粉皮好滑好煙銀。
泡飯
鮑汁鳳爪
黑毛豬蜜汁叉燒
珍珠雞
$350 (Lunch)
2017-03-02 2384 views
放假,突然想到ICC飲茶,本來打算到天龍軒,沒有提早訂位當然是沒可能入座吧,因此轉戰龍壐酒家起初心想龍壐酒家樓層沒天龍軒那麼高,景觀可能沒那麼好吧?原來也不是喔當位處於100層以上,才發現原來差十幾層樓的景觀分別不大有幸當天好天氣,雖然沒預早訂坐沒有窗口位,但因為我們於酒家一開門便到達,所以在沒有打擾其它食客的情況下,我們走到窗邊遠眺風景一望無際好寧靜的環境肚子餓了,快快點餐!點心的選擇也頗多,有一般的蝦餃燒賣外,還有一些酒家的SIGNATURE點心兩個人亂點一通,首先來些蒸點我個人喜歡有菜的餃子,這款菜餃裏面還有大大粒蝦,多汁!可是外皮有些稔糊糊,我比較嘉歡彈牙的蝦餃也是飲茶必吃,熱驣驣脹卜卜的蝦餃,放上金箔,外表十分吸引,味道也不錯還點了些蒸包和點心,沒甚麼特別再來是炸點,炸的東西我基本上全部都愛吃,特別要介紹一下這個帶子盒(就該是這樣叫)好大的一粒帶子!下面是炸麵裹著的海鮮餡料。外脆內軟,忍不住吃完一粒接一粒兩個人總共吃了9個點心,早餐來說算是滿足基本上點心的價錢平均是$60-$80,份量足並非華而不實,味道中規中矩把這個位於雲層上的景觀計算進來,性價比也算高是放假閒坐喝一口茶的

當位處於100層以上,才發現原來差十幾層樓的景觀分別不大

一望無際
好寧靜的環境

兩個人亂點一通,首先來些蒸點
還點了些蒸包和點心,沒甚麼特別

兩個人總共吃了9個點心,早餐來說算是滿足

把這個位於雲層上的景觀計算進來,性價比也算高

是放假閒坐喝一口茶的好地方
Other Info. : 由於價錢屬中上,吸引了好多附近的住客把這裏堂做飯堂,不到11:00已經坐滿茶客,就像一般茶樓般充斥著聊天的歡樂聲。輕輕鬆鬆地飲茶,一點也不拘謹。
2017-02-05
$400 (Breakfast)
  • 帶子盒
2017-01-11 2570 views
Happy Chinese New Year Business meeting and family reunion brunch with good friend !!要和友人相聚,詳談偉論,想想要到那處歇息歇息, 飲杯茶食個包食隻蝦餃食粒燒賣……想坐得耐舒適嘅環境: Long sight😂😂食物賣相很吸睛,味道雖不及外觀,但整體也是很不錯的。以他的價錢相約,可以用服務來抵禦👍說到,那杯茶😆茶葉,確是不夠味道,我們就是喜歡飲杯茶食個包🍵🍔茶和食物也很重要的…………
Happy Chinese New Year
想坐得耐舒適嘅環境: Long sight😂😂

說到,那杯茶😆
茶葉,確是不夠味道,我們就是喜歡飲杯茶食個包🍵🍔
茶和食物也很重要的…………
2017-01-11
$550 (Lunch)
Chinese New Year
平安夜,想搵間靚少少既西餐廳食飯都會加價成50%,所以識食一定食中菜(農曆新年就食番西餐啦😂)不過呢間位於101樓(你無睇錯,真係101樓)既中菜廳就一d都唔平!其實唔係聖誕佢都好貴,就豪返一次啦😈一早訂咗枱所以有個窗邊靚位!✌🏻叫左個set A,一開始有杯sparkling wine,普通野啦,都冇乜期望始,終食物先係重點。頭盤係四小碟,最特別嘅就係佢嘅原隻海蜇,真係成隻水母咁架😂之後到個蟹肉翅,勁足料,有好多蟹肉花膠,魚翅好大塊😍 仲要下面有個火暖住,食到尾個翅都仲係滾既🔥海參炆得好入味,又唔會太淋。龍蝦味道略淡,不過食左咁多濃味食物,淡淡既煮法反而更容易食到龍蝦的鮮味☺ 黑豚扒有驚喜,同蜜糖味好夾👍🏻 炒飯好有水準,炒到一粒粒咁😝無論係味道,環保,服務都係超頂級(就連廁所可以望到成個九龍半島既景緻),不過真係好貴呀💸

前菜四小碟
原隻水母(海蜇)
火雞
白菜仔
海鮮炒飯
芝士餅
2016-12-24
$1600 (Dinner)
Christmas
前菜四小碟
原隻水母(海蜇)
蟹肉翅
海參
開邊龍蝦
黑豚扒
白菜仔
海鮮炒飯
芝士餅
2016-12-02 7075 views
臨近十二月又是海外親友回港高峰期,姨姨和表弟也遠道由美返港探望外婆,我一盡地主之誼,帶他們到香港近年著名的地標101 Sky dining飲中茶,既可鳥瞰維港景緻,又可品嚐中式廣東點心,同時滿足遊客視覺和味覺兩種要求。由於他們的時間表很遲才定,我也是三天前才訂座,窗邊座位只能排至後備的第三位了,最後我們被安排的位置算是比較近窗,但只有其中一個座位能稍稍看到維港景色,還好啦。當然,這位置我就讓給了姨姨。面對窗外的港和日麗藍天白雲、居高臨下的維多利亞港、酒樓高貴而不俗氣的氣派,大家都感到心曠神怡,姨姨顯得很興𡚒,不停地忙著拍照傳送給身在美國的女兒們開心share一番,就是我的表妹們,說道她們嚷著下次要回港一定要再帶她們來,然後又拉著大家一起拍照。難得她滿足地拍完第一輪照片,襯各人往洗手間的時間,我終於可以點菜了,要了香片和普洱 ($28/午市茶位),普洱不錯,入口很醇,然後選了冰燒三層肉和幾款點心。餐具擺設也很別緻。首先來的,是以清雅的中式瓷器端來的 冰燒三層肉 ($130)  ,賣相工整,皮脆香口,三層肉層次分明。再來是點心。以金泊點綴的沙巴海蝦餃 ($65) 貴氣非凡,皮薄餡靚,白裡透

難得她滿足地拍完第一輪照片,襯各人往洗手間的時間,我終於可以點菜了,要了香片普洱 ($28/午市茶位),普洱不錯,入口很醇,然後選了冰燒三層肉和幾款點心。
餐具擺設也很別緻。
再來是點心。
金泊點綴的沙巴海蝦餃 ($65) 貴氣非凡,皮薄餡靚,白裡透點紅,口感彈牙鮮甜,蝦肉味濃。
荔芋燒賣皇 ($70) 的鮑片很吸睛,平時因為怕吃到滿口肥豬肉反胃而不吃燒賣,今次也嚐了一件,肉餡富肉汁但沒有感到吃到肥豬肉,好吃。
(推介沾點辣椒油,龍璽的辣椒油很讚。)
芥末石蠔春卷  ($65) 的皮比較硬,中間那小小的一點石蠔蠔味很濃,大約像金蠔的味道,但不太感覺到芥末的味道。
立方荔芋盒 ($60) 賣相做成梨子的形狀,炸得輕身酥脆不油膩,芋茸香甜軟滑,裡面有半隻蝦,媽媽最愛荔芋角,這個吃得她滿心歡喜,推介!
吃完點心,再點了一個獲獎生拆海蝦貴妃泡飯 ($180),橙紅的蝦湯很鮮甜,金黃的米通飯焦味很香,和新鮮的白飯混在一吃,有多層次口感,加上足料的海蝦肉和芫茜香,啖啖鮮甜味美,份量足有六碗呢。
其實已經很飽了,但仍慣例點一些飯後甜品,要了一客椰香桂花糕 ($15),是由清甜的桂花啫喱和椰汁糕層層交叠而成,別緻漂亮,層次分明。
新疆棗皇糕 ($15)我沒試,因為已吃不下了。
侍應見我們吃甜點了,便隨即送上紙巾和牙纖,殷勤體貼。離開時還把我們送到升降機才離去,姨姨感受到服務貼心週到,非常滿意。
2016-12-01
$200 (Lunch)
  • 立方荔芋盒