2023-01-19 268 views
深宵食堂 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓朋友介紹呢間位於鬧區——旺角但又可以坐得舒服、靜靜地可以吹水嘅樓上舖居酒屋,是日平日黃金晚市時段到達,餐廳都有唔少客人,但座位分隔距離適中,唔會太嘈。餐廳採用QR code 電子下單,有唔少食物選擇,臨確認下單前還有總數幫我地計好,咁埋單就唔會失預算☺️我地叫咗豚肉蘆筍卷大蔥雞肉串汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯日式鰻魚飯汁燒大魷魚鹽燒雞翼服務員都幾有禮呢間餐廳值得推介俾大家

深宵食堂 (旺角)

朋友介紹呢間位於鬧區——旺角但又

2023-01-16
Type of Meal
Dinner
2023-01-15 178 views
📍深宵食堂(旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓深宵食堂呢個名相信都唔陌生,一間係銅鑼灣,另一間就係旺角。今次我就食旺角呢間,地理位置非常方便,係正彌敦道。上到去一開𨋢就已經係食店,地方寬敞舒服,座無虛席,仲不斷翻枱👉芝士蟹肉玉子燒 💰$78😋😋😋😋/5如果有得揀明太子就好喇。不過呢舊玉子燒令我喜出望外,係非常之好食,又香又濃嘅厚蛋,包住一大堆新鮮蟹肉,面層有茄汁寫上深宵二字,小小酸味,十分開胃👉鹽燒三文魚鰭 💰$58😋😋😋😋.2/5一口一件,又脆又好味,唔會乾身,咬落去有魚汁流出嚟,連魚鰭都食埋,點小小柚子醋仲嘢味👉鹽燒秋葵 💰$28😋😋😋😋.5/5面層鋪上木魚絲,一啖咬落去咇到成口都係秋葵汁,木魚似有幻無嘅感覺,好神奇👉牛肉鍋(牛乳湯底) 💰$128😋😋😋😋/5新鮮牛肉配上香濃牛乳湯底,簡直絕配,眼見得幾塊牛肉,但煮完之後係份量好多,一轉色就好夾嚟食,唔係過龍就唔好食,鍋底有椰菜同冬菇,慢慢煮到好淋,好入味👉軟殼蟹沙律 💰$72😋😋😋😋/5新鮮熱辣炸起嘅軟殼蟹,係好味之中再加分,蟹嘅份量有兩隻咁多,配埋一盤新鮮沙律菜,好清新健康👉深宵冷烏冬 💰$48😋😋😋😋.3
📍深宵食堂(旺角)

👉芝士蟹肉玉子燒
💰$78

👉鹽燒三文魚鰭
💰$58
😋😋😋😋.2/5

👉鹽燒秋葵
💰$28
😋😋😋😋.5/5

👉牛肉鍋(牛乳湯底)
💰$128

👉軟殼蟹沙律
💰$72

👉深宵冷烏冬
💰$48
😋😋😋😋.3/5
係手打烏冬嚟嫁,份量超多,建議兩人或以上食用,面層鋪上蟹子同蟹柳,仲有大量胡麻醬,真係好好味

👉鹽燒原條五花腩
💰$58
😋😋😋😋.5/5
必食之選,呢個價錢,呢個份量,呢個味道,非叫不可

回頭: yesYesyes!!!貴為人氣店好多野食都好味😋價錢又合理😆😆😆

#kermit食在旺角

0針朋友染疫後康復,可以出街食飯所以諗住搵間餐廳開心食一餐,結果大失所望居酒屋形式都預咗份量唔多,所以價錢相對起份量會貴少少,但我哋都期望質素會配合返價錢,結果係居酒屋價錢,但劣質放題質素都不如川燒茄子 - 以中式方式去燒,但佢質地奇怪得嚟調味得生蒜蓉味黑松露炒烏冬 - 啲燒汁氾濫汁浸烏冬之仲要餘好似落咗五羹糖咁鹽燒三文魚鰭 - 無三文魚味松露三文魚大啡菇 - 有三文魚碎喺上面嘅啡菇,大就絕對講唔上,係平時見到大啡菇體積嘅一半鹽燒原條五花腩 - 原來原條五花腩長度得半隻手掌脆炸日本大腸 - 一啲都唔脆店員告知因為係居酒屋,所以每人要至少嗌一杯嘢飲,見你坐咗陣無嗌都會提醒你嗌嘢飲我哋原本有五個人食飯,第四位朋友坐低無耐佢淨係嗌咗一杯嘢飲大家已經有共識叫第五個唔好上嚟,直接搵第二間餐廳再食過,所以張單嗌嘅只係頭三位朋友嗌嘅嘢食雖然顏色係政見,但好唔好食真係良知,所以呢間餐廳真係唔會再幫襯
[平時好少寫食評,做CD-ROM多,但而家坐緊喺另一間餐廳食住嘢寫返呢間餐廳嘅食評
]

鹽燒三文魚鰭 - 無三文魚味

鹽燒原條五花腩 - 原來原條五花腩長度得半隻手掌

脆炸日本大腸 - 一啲都唔脆

2023-01-03
$310 (Dinner)
2022-12-30 281 views
夜晚11點幾上去試下真係唔知趕住打烊定點(報就收2am,可以食到1am)啲甘既居酒屋 份量少又貴都預左,但質素就真係過份到:焗蠔~霉霉地芥辣八爪魚~預左有配菜墊底,但成碗講緊9成係菜,啲八爪魚係流晒落去個碗底(整個八爪魚份量大家預係平時2舊軍艦料既份量)燒茄子~幾乎等唔到要取消單,上到枱見成隻都舖滿蒜蓉,食落奇蹟地茄子可以完全冇味,夾上嚟仲係硬身,根本未燒透,落幾多蒜蓉都冇用可樂~十幾蚊杯可樂,唔係一罐加冰底,就甘杯加冰上,算!但連汽都冇,唔難理解就係一罐開2杯,賣剩就雪住,甘咪走晒汽變糖水燒菠蘿~嚟個真係經典,話明燒菠蘿,唔知點解38蚊一串可以做到凍食,好多謝令我回憶返小時候落士多買2蚊舊冰菠蘿可能問點解甘都唔叫佢地換,問題係,我本來開開心心食餐宵夜,都唔想阻人收工,要換,基本上成張單啲野都要換,天光都唔知有得食未最後埋單幾多就唔講,剩係知我食嚟個價錢,可以有好多選擇,仲可以好滿意疫情生意難做,控制成本,絕對理解,但用啲食材甘樣虐待啲客,我強烈建議你執左佢!大家出旺角想試伏野,嚟間我真係第一推介!
夜晚11點幾上去試下
真係唔知趕住打烊定點(報就收2am,可以食到1am)
啲甘既居酒屋 份量少又貴都預左,但質素就真係過份到:
焗蠔~霉霉地
大家出旺角想試伏野,嚟間我真係第一推介!
睇評價出事,中大伏本身諗住聖誕節睇下有咩餐廳搵嚟試下點知依間舖帶嚟前所未有嘅體驗唔好食都算,仲要搞到我哋肚痾幾次,調返轉諗好彩夠細份,食少少都夠你肚痾幾次🤢食物質素奇差,一啲好普通嘅菜式都可以整到奇怪調味,重咸重甜,都唔知係咪特登荔枝卷,台灣腸,豬頸肉同八爪魚依啲現成食材都算正常,香辣豬頸肉一啲辣味都冇,仲要似足香茅豬頸肉咁Tim🥴烏冬超咸超甜,石鍋飯(價錢最唔合理)好細份又係重甜,仲好似蠔油汁撈飯,雞髀菇都可以整到重甜,以上三樣嘢基本上係同一個味劣質提子梳打,係梳打加色素糖漿,都可以冇乜味,犀利烏龍茶係冇乜味嘅普通茶嬲呀,yellow都搞唔掂

睇評價出事,中大伏
本身諗住聖誕節睇下有咩餐廳搵嚟試下
點知依間舖帶嚟前所未有嘅體驗

劣質提子梳打,係梳打加色素糖漿,都可以冇乜味,犀利
烏龍茶係冇乜味嘅普通茶

嬲呀,yellow都搞唔掂
2022-11-28 291 views
~ 牛肉鍋($128)🍲呢排落雨涼涼地梗係要食d熱辣辣嘅嘢啦😚。我地揀咗牛乳湯底🥛,乳白色好濃郁。入面嘅材料有京蔥,豆腐,紅蘿蔔🥕絲,菇🍄同菜🥬等等,配埋牛肉🥩夠哂豐富。我地加咗d石鍋飯配埋黎食,真係好正🤤。~ 汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯($98)🍚鐘意食飯的朋友唔可以錯過😜,雖然望落細其實都唔少飯架🤓。鱈魚本身唔會好重醬汁🫙,可以先試到魚的油香🐟,再將飯🍚,櫻花蝦同醬汁加埋一齊食,味道同口感就更有層次啦😉。btw個飯底仲有飯焦添😍。~ 牛油蒜燒珍寶大扇貝($62)🧈扇貝雖然冇想像中咁珍寶😅,但就夠哂入味😋。滿滿嘅蒜加埋溶咗嘅牛油汁🧈,如果有飯不防試下黎食🤤。~ 川燒茄子($68) 🍆又係充滿滿滿的蒜蓉😂,不過個人技巧不足😅,覺得真係好難成條茄子肉抽出黎食🥹。~ 香蒜焗蠔2隻($52)🦪上到黎熱辣辣拎唔起🔥,d 蠔幾飽滿,食落夠哂juicy👍🏻。~ 烏龍茶($16)~ 荔枝玉露 ($32)
~ 牛肉鍋($128)🍲

~ 汁燒鱈魚櫻花蝦石鍋飯($98)🍚

~ 牛油蒜燒珍寶大扇貝($62)🧈

~ 川燒茄子($68) 🍆

~ 香蒜焗蠔2隻($52)🦪

~ 烏龍茶($16)

~ 荔枝玉露 ($32)

食左咁多間餐廳,今次係我第一次忍唔住要打食評。同朋友開開心心約埋一齊食晚餐,中間叫左個蛋卷,想問侍應拎把刀切開黎食一齊分享,點知佢竟然好串咁反問我一句:「妳食過邊間日本餐廳係用刀?」其實冇刀可以答冇,又或者語氣可以正常啲咁答我地。自覺要求唔高,都知侍應做左成日好辛苦,但係我體諒都唔代表我地應該要受埋呢啲氣,黎食野都只係想開開心心,希望呢個評論可以令你地做好啲,等後面既客人可以開心食餐飯。………..
第二次黎食,因為佢環境靚,裝修好有日本嘅感覺,四周圍都貼有動畫海報、日本酒廣告、動漫Figure等等,而且門口有落地玻璃,非常光猛,重點係佢午餐時段客量少,支持下佢地兼自我享受寧靜嘅環境鰻魚炒飯定食 $ 68前菜有細碟中華沙律,飲品可以揀綠茶或者麵豉湯。鰻魚炒飯都足料,味道唔會好甜,飯粒算分明,不過有少少過淋,因為我比較鍾意食珍珠米嘅煙韌質感醬汁燒豚肉丼 $ 62賣相高分,豚肉用腩位,厚切,味道香,醬汁可能唔夠均勻,有啲腩肉偏鹹,有啲又冇調味咁,呢個價錢就唔要求太多午市唔收加一,價錢同一般茶餐廳冰室接近,所以我都會選擇得閒上黎食,食埋環境同裝修都抵
第二次黎食,因為佢環境靚,裝修好有日本嘅感覺

鰻魚炒飯定食 $ 68

醬汁燒豚肉丼 $ 62

2022-10-25
$65 (Lunch)
2022-10-26 149 views
上網research發現有人推呢間小店,距離公司地點又唔遠,於是買外賣試下。小店環境充滿日式風情,木系裝修,天花有燈籠、櫻花、紙傘、海報、布簾等,仲有好多卡通擺設,幾精緻😊咖喱豬扒烏冬$58 配中華沙律、麵豉湯豬扒咬落比較硬同乾,加埋咖喱汁,咸味適中。烏冬可能因為外賣浸太耐林左d,但都幾滑身,湯汁食到有少少豬骨香,配埋海帶、粟米、蛋,份量充足,麵豉湯偏清淡,中華沙律份量比一般食肆來講算多,成個lunch set都算幾抵食,味道普普通通。

咖喱豬扒烏冬$58 配中華沙律、麵豉湯
2022-10-13 144 views
近期很多餐廳都推出燒烤,串燒🍢,炭燒食品來吸引顧客。現在顧客不用自己燒,燒到成身燒烤味,已經可以享受多款不同的串燒了。🐳香蒜和牛🐮粒石鍋飯💰88 和牛大大粒 甜甜的石鍋飯🐳汁燒帆立貝💰42有四粒 濃味可口🐳吉列廣島蠔🦪💰38新鮮即炸 非常脆口🐳名古屋雞翼🦴💰42惹味十足 極力推薦🐳日式炒野菜🥬💰48木魚花在舞動 野菜爽翠清甜🐳芥末八爪魚🐙💰48攻鼻 彈牙 QQ的🐳巨峰提子梳打🍇💰38🐳可樂💰16總括來說,滿意今次用餐,安靜的食堂,但能高眺旺角繁華的鬧市,食物也有質素👍👍

🐳香蒜和牛🐮粒石鍋飯💰88

攻鼻 彈牙 QQ的

🐳巨峰提子梳打🍇💰38
🐳可樂💰16

2022-09-12 133 views
深宵食堂的裝修幾唔錯,有啲座位仲可以望到街景,係彌敦道吖,喺度食嘢都會開心啲。呢度以燒物居多,但其他的日式嘢亦有得食。由於見到有蟹肉和海膽,就毫不猶豫點咗個“蟹肉海膽炒飯”,當中海膽,蟹肉都幾新鮮,蟹肉都唔少。“魷魚大阪燒” 燒得幾靚,面上還有木魚絲點綴,好食又好睇。“香蒜焗蠔”一份有两隻,够香口,蠔有鮮味帶點海水味道,爽吖。“蒜燒大啡菇”不嬲係我喜歡的食物,好juicy ,又細心切成4份,可以方便同朋友share食。“鹽燒翡翠螺”意想不到哋係起咗肉,又大大粒,實在太窩心啦。“芝士年糕”和“豚肉露筍卷”有水準,冇令我失望。

2022-09-12 2570 views
深宵食堂💛支持,位置方便係油麻地A出口行幾分鐘就到。餐廳設計好多日式佈置同fiqure,睇得出店主好鍾意日本文化。坐係到食嘢同飲酒都好舒服,有種返左鄉下既感覺。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-⧐ 甲羅燒|$78.00⧐香蒜和牛粒石鍋飯|$88.00⧐牛油蒜燒大扇貝|$48.00⧐厚燒牛舌(1串)|$38.00⧐芝士年糕|$38.00⧐Asahi(杯)|$48.00◎甲羅燒好正佢會配埋多士比你,唔會齋食膏同蟹子,配埋一齊食就好夾。◎香蒜和牛粒石鍋飯,個味道幾濃,好香口。◎牛油蒜燒大扇貝,依個大推一定先食依個,好入味,好多蒜汁好香。◎厚燒牛舌,有咬口同牛味。◎芝士年糕,比較普通,唔係太特別。—————————————📝評分味道 ⁵/ ⁵環境 ⁵/ ⁵服務 ⁴/ ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴/ ⁵—————————————📍店舖:深宵食堂旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-
⧐ 甲羅燒|$78.00
⧐香蒜和牛粒石鍋飯|$88.00
⧐牛油蒜燒大扇貝|$48.00
⧐厚燒牛舌(1串)|$38.00
⧐芝士年糕|$38.00
⧐Asahi(杯)|$48.00

◎香蒜和牛粒石鍋飯,個味道幾濃,好香口。
◎厚燒牛舌,有咬口同牛味。
◎芝士年糕,比較普通,唔係太特別。
—————————————
深宵食堂
2022-09-11
  • 牛油蒜燒大扇貝
2022-09-07 192 views
#脆炸日本大腸 (1串) $32夠哂肥 唔會炸到乾哂 外脆內軟 個汁好惹味#值得一試 #汁燒帆立貝 (1串)$42好大隻🤤 時間控制得好好 好鮮甜#必食推介 #魷魚大板燒 $42超多大板燒汁同木魚 啖啖魷魚#冰燒菠蘿 $38鮮菠蘿治上糖漿 然後再燒 冰火雙重奏🤭🤭#名古屋雞翼 $42有成三隻 雞翼炸完仲好juicy#川燒茄子 $68對比平時嘅川燒 冇咁濃味同heavy #豚肉露筍卷 (1串) $38個人認為露筍先係主角😂 同豚肉幾夾#和牛串 (2串) $68和牛 幾時都冇得輸😎#唐揚雞軟骨 $32唔會好乾 好咬口 好味👍🏼#葡萄豚肉串 (1串) $38呢個有驚喜 又甜又鹹 夾返粒葡萄 令豚肉冇咁heavy之餘仲fresh咗#牛油粟一燒 $48真係有成條咁多 個汁好香 燒得剛好 所以仲keep到粟米香甜又juicy #香港美食 #旺角美食 #旺角黃店 #良心小店

#脆炸日本大腸 (1串) $32
夠哂肥 唔會炸到乾哂 外脆內軟 個汁好惹味
#值得一試
脆炸日本大腸 (1串)

#汁燒帆立貝 (1串)$42

牛油粟一燒

#香港美食 #旺角美食 #旺角黃店 #良心小店

2022-08-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
脆炸日本大腸 (1串)
魷魚大阪燒  +  汁燒帆立貝
  • 豚肉露筍卷
  • 汁燒帆立貝
  • 脆炸日本大腸
2022-09-05 108 views
環境都好似去咗日本咁🥰超有feel❤️今次最推薦係芝士年糕($38)🤩真係好正!外微脆內超軟糯🤤好似包住芝士嘅糯米糍😍又唔會膩😆仲有豚肉露筍卷($38)都好推介🥳露筍又多又唔會乾 豚肉燒到勁香🤤每次必食 和牛串($68)有2串!燒得啱啱好勁juicy😍脂香十足 唔會韌😋汁燒帶子($58)同川燒茄子($68)都唔錯 帶子大大隻 茄子又唔會好油😝小食方面要咗份芥末和風炸雞($48)同鹽燒三文魚鰭($58)炸雞炸粉唔厚 又鬆脆 但今次調味鹹左少少🤣三文魚調味啱啱好 外脆內嫩 勁惹味🤓

環境都好似去咗日本咁🥰超有feel❤️

炸雞炸粉唔厚 又鬆脆 但今次調味鹹左少少🤣
三文魚調味啱啱好 外脆內嫩 勁惹味🤓
❤️ 上次同🐼去旺角搵野食,發現到呢間樓上居酒屋,有串燒, 小食,飯, 烏冬都有!環境整潔,性價比都算高👍🏼❤️ 大蔥雞肉串 $32啲蔥唔會太乾,配上雞肉同醬汁都好襯 ❤️ 煙肉荔枝卷 $38荔枝好甜好多汁!加上煙肉既咸味夾得好好😉❤️ 唐揚雞軟骨 $32唔止一條串燒,係成兜雞軟骨呀!慢慢食,正😄❤️ 厚燒牛舌 $38食串燒,牛舌係必叫㗎!唔會韌呀~❤️ 芝士年糕 $38,我大愛既芝士年榚😚❤️ 三文魚蟹子石鍋飯 $88如果驚淨係食串燒唔夠喉,仲有唔同種類既石鍋飯可以揀~ ❤️ 芝士蟹肉玉子燒 $78必點!上面寫住”深宵”,好吸晴!切開有芝士拉絲🤤 仲有蟹肉!❤️ 巨峰提子梳打 🍇 $38,消暑一流👍🏼

環境整潔,性價比都算高👍🏼
❤️ 大蔥雞肉串 $32
啲蔥唔會太乾,配上雞肉同醬汁都好襯

❤️ 煙肉荔枝卷 $38
荔枝好甜好多汁!加上煙肉既咸味夾得好好😉

❤️ 唐揚雞軟骨 $32
唔止一條串燒,係成兜雞軟骨呀!慢慢食,正😄

❤️ 厚燒牛舌 $38
食串燒,牛舌係必叫㗎!唔會韌呀~

❤️ 芝士年糕 $38,我大愛既芝士年榚😚

❤️ 三文魚蟹子石鍋飯 $88
如果驚淨係食串燒唔夠喉,仲有唔同種類既石鍋飯可以揀~

❤️ 芝士蟹肉玉子燒 $78
必點!上面寫住”深宵”,好吸晴!
切開有芝士拉絲🤤 仲有蟹肉!

❤️ 巨峰提子梳打 🍇 $38,消暑一流👍🏼