2020-10-23 2080 views
🤚又到揾食時間,行過銅鑼灣The L. Square,友人話想食越南嘢~好啦,就呢度啦!一入門口,店員熱情款待,🈯️定動作:量體温、清潔雙手👐呢度原來🈶️酒飲嘅,下次🉑️以嚟Happy Hour直落‼️.📌香茅豬扒飯+荷包蛋 $78豬扒酥香入味,配上香蔥一齊食,餸飯一流👏(記得叫蔥油另上,以免飯底索晒油)📌美國安格斯生牛肉湯粉 $75上枱見到一大碗湯正🈴️我意,香味撲鼻,湯底牛味香濃,即時飲咗幾羹,差啲停唔到口⋯🤤好耐都冇食過咁滑溜嘅河粉,安格斯牛肉浸耐咗都依然腍滑🥳📌特上小食拼盤 $188呢個拼盤真係包羅萬🈶️:炸蝦餅、牛油雞翼、越南春卷、豬肉串、炸扎肉、軟殼蟹,仲有酸蘿蔔絲伴碟😍👉樣樣都即炸熱辣辣,雞翼超重牛油香,入口juicy, 牛油迅間佔據口腔,邪惡度10級‼️👉炸蝦餅仲誇張,脆口彈牙,厚切不特止,成隻🦐仲清晰可見,真係第一☝️次食到😱📌煉奶越南咖啡雪糕🍨 $48果然係越南咖啡雪糕,入口超香濃咖啡味,味道遠勝一般貴價名牌子。驚喜👍
一入門口,店員熱情款待,🈯️定動作:量體温、清潔雙手👐
📌香茅豬扒飯+荷包蛋 $78
豬扒酥香入味,配上香蔥一齊食,餸飯一流👏
(記得叫蔥油另上,以免飯底索晒油)

📌美國安格斯生牛肉湯粉 $75
好耐都冇食過咁滑溜嘅河粉,安格斯牛肉浸耐咗都依然腍滑🥳

📌特上小食拼盤 $188

📌煉奶越南咖啡雪糕🍨 $48
煉奶越南咖啡雪糕
2020-10-21
$215 (Dinner)
煉奶越南咖啡雪糕
2020-10-19 85 views
除左泰式越式我都好喜歡今次叫左特上小食拼盤樣樣都有d可以食,拼盤(越式炸牛油雞翼,春卷,手打蝦餅,炸扎肉,扎肉串同椒鹽軟殼蟹)成個拼盤都幾好味 特別係扎肉串最得我歡心湯河就揀左特式牛 裡面既餸好豐富(生熟牛肉,牛坑腩片,手打牛丸,牛筋片,牛腩邊,牛柏葉)仲有麵既size 可以揀夠貼心另外就叫左雞湯底既香茅雞扒加雞肉丸雞扒香口好食唔厚粉 但個雞湯再濃一點就更好☺️
除左泰式越式我都好喜歡
成個拼盤都幾好味 特別係扎肉串最得我歡心
仲有麵既size 可以揀夠貼心
另外就叫左雞湯底既香茅雞扒加雞肉丸
雞扒香口好食唔厚粉 但個雞湯再濃一點就更好☺️

2020-10-12 66 views
第一次黎樓上越南餐廳 裝修精緻得黎坐得又舒服 仲要就係銅鑼灣地鐵站隔離 呢間CP值好高😆😆美國安格斯生牛肉湯粉 ($75)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉口感極佳 薄切幾片 配上香蔥同洋蔥 湯底濃郁唔經唔覺就食晒 連湯都好飲👍🏻香茅豬扒撈檬 + 荷包蛋 ($78)⭐️⭐️⭐️⭐️呢個飯既份量比預期中多 豬扒係自然既鬆化 唔似係鬆肉粉做出黎 非常讚👍🏻但豬扒既脂肪比例可以少啲 是拉差雞翼 (4件) ($65)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼好食程度係滿分 脆得黎都好入味 伴碟有一啲沙律菜 但千島沙律醬比例確實多 食起嚟好容易就飽左凍新鮮椰青 ($49)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個椰青好甜又好大個 而啲椰肉好容易分離 食到啖啖椰肉

美國安格斯生牛肉湯粉 ($75)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

香茅豬扒撈檬 + 荷包蛋 ($78)
⭐️⭐️⭐️⭐️

是拉差雞翼 (4件) ($65)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

凍新鮮椰青 ($49)
個椰青好甜又好大個 而啲椰肉好容易分離 食到啖啖椰肉
2020-10-12
$200 (Dinner)
  • 香茅豬扒撈檬
  • 新鮮椰青
  • 生牛肉湯河
2020-10-12 1577 views
這間越南菜一直都有留意,因為公司就在附近,但一直未有機會上來試試。今次就放工來到這裡,估唔到平日晚上都這麼多人,相信味道應該都會不錯!看看餐牌,款式都有很多,令人眼花撩亂。火車牛魔粉,食越南粉時常都會揀這款什麼都有的火車頭粉食,因為這樣便可以不用想太多。這裡的火車牛魔粉包括有安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊和牛柏葉。安格斯牛是生熟牛,來到的還是很新鮮的感覺!而牛腩都整得好冧好入味,而且整碗都好大份,很飽呢!香茅豬扒撈檬,豬扒份量有很多,足足一塊咁多。豬扒好香香茅味,不會太油,肉質不會太鞋。檬粉拌入酸汁,有種開胃的感覺!特上小食拼盤,這款小食拼盤有牛油雞翼、春卷、蝦餅、豬肉串、炸扎肉和軟殼蟹。牛油雞翼第一次食到真的有牛油的香味,雞肉嫩滑。春燒炸得脆口,蝦餅內有很大粒蝦肉,而軟殼蟹不會太油,共有一隻給我們,飽肚又美味!越式炒小椰菜,不知道在何時愛上了吃小椰菜,小椰菜食落有淡淡的苦味,而且很香炸蒜味,美味又健康!
看看餐牌,款式都有很多,令人眼花撩亂。
香茅豬扒撈檬
越式炒小椰菜
2020-10-08
$300 (Dinner)
2020-10-08 68 views
The pho was good but the portions got smaller. The size used to be larger. I noticed the prices went up and they have changed the menu. I think they were better when they first opened. There’s no longer vip cards either. Good service and fast turnover.
呢間餐廳個名超得意,發音「fun」,即係廣東話「粉」咁解!除咗個名已經好吸引我之外,餐廳整體質素都幾好!餐廳播放柔和舒適音樂,佈置簡潔利落,員工有禮,食物質素不錯👍🏻午餐好抵食📍特色Fûhn飯$128好多餸!可以揀雞扒/或者豬扒,我就揀咗豬扒,鬆軟又入味,仲有配搭安格斯牛肉,豬頸肉,兩條越式春卷,兩隻越南牛油雞翼,同埋荷包蛋!📍香茅雞扒沙律$75雞扒香茅味濃郁,惹味無比,配合新鮮爽脆蔬菜,仲有隻荷包蛋,飽肚又輕盈,簡直係健康之選!📍串燒種類有好多,我就揀咗三款,和牛丸串燒$28,香茅豬頸肉串燒$25,雞肉丸串燒$22,全部即叫即燒,香口惹味📍椰青之寶$78甜品都好高質,椰青椰汁沙冰🥥 ,清爽冰甜,椰奶味濃郁可口,中間有粒粒椰果肉同椰子肉🥥,多重口感,大推!幾飽都一定要食!

午餐好抵食

📍特色Fûhn飯$128

📍香茅雞扒沙律$75

📍串燒

📍椰青之寶$78
2020-10-07 52 views
今日去咗間越南餐廳食嘢😛。依間Fuhn好容易搵,同一個building仲有好多其他餐廳🤙🏻。🍴生牛肉湯粉今次嗌咗個最signature 嘅菜式😋,就係依個生牛肉湯粉!有三種湯粉可以揀,分別係:金邊粉、河粉、檬粉。而我就嗌咗金邊粉🤩,啲粉食落好滑!嗌咗正常分量都好大碗,重點係勁多蔥同有唔少配菜🤪~店員亦都會問我哋加唔加魚露!牛肉方面,一上碟嗰陣係生嘅🥩,主要係靠好熱嘅湯底整熟啲牛肉😋。一碗裏面大概有7-8舊牛🐂。牛肉唔會太硬,就算係好熱嘅湯裡面浸咗好耐都唔會好難咬😌。整體來講個粉都幾好食🥰😋!湯粉會包一杯熱飲,分別係奶茶、熱檸水、熱檸茶!我今次叫咗奶茶,味道正常👌🏻👍🏻。而凍飲就要加$3!💡仲有仲有!我覺得餐廳非常貼心💛,因為佢哋會提供一次性嘅口罩套比客人使用!完全唔使擔心口罩放邊,或者係衛生問題!🤝😻

🍴生牛肉湯粉

2020-10-06 66 views
銅鑼灣食越南野嘅地方唔多呢間樓上店Fuhn就係其中一個好選擇位於銅鑼灣L’ Square美國Augus生牛肉金邊粉$76🐮一上枱就超大碗比既牛肉分量超多牛肉帶有少少嘅牛油香味湯底有牛骨香忍唔住飲多兩啖男仔都食唔哂😂質素算唔錯
銅鑼灣食越南野嘅地方唔多

忍唔住飲多兩啖
男仔都食唔哂😂
質素算唔錯
2020-10-05 75 views
今日同老公出銅鑼灣行街,諗住食埋晚飯先歸家,亞女介紹我地嚟呢間餐廳食,咁就一於睇下宜家啲後生仔中意食啲咩啦!入到餐廳,見到其實好細,大約係拾數張枱,但地方簡潔,整齊乾淨,坐得舒服。我地叫咗3樣食物加兩杯飲品,首先當然係佢的招牌火車牛魔湯檬粉,真係好好味,特別係個湯底,我老公中意食辣,佢加咗幾粒附送辣椒,佢話辣度夠,好正。第二樣係大蝦柚子沙律,大蝦好彈牙,新鮮,柚子食得出係泰國的金柚,好大粒,好甜,正,重有加咗我中意食的酸蘿蔔絲,好開胃,重有重有好多好新鮮的沙律菜墊底,好大份量。第三樣食物就係春卷加生菜,塊生菜好鬼新鮮又爽甜,個醬汁酸酸辣辣咁,全部一齊放入口,個味道好配合,係我食過咁多春卷以嚟最好味,最好味,最好味的一次。飲品方面我叫咗蝶豆花青檸梳打,好味又可以補下眼。我老公就叫咗杯越南啤酒,佢話都幾好味的。 完

飲品方面我叫咗蝶豆花青檸梳打,好味又可以補下眼。
我老公就叫咗杯越南啤酒,佢話都幾好味的。 完
春卷加生菜
大蝦柚子沙律
2020-10-05
春卷加生菜
大蝦柚子沙律
2020-10-05 818 views
早幾日同男朋友去銅鑼灣,到食飯時間突然好想食越南野,於是就去左呢間食飯,整體而言食物味道好,價錢合理,份量都算多,意想不到有驚喜😋見好多人都有推薦火車牛魔粉,我呢個愛食牛嘅「牛魔王」又點可以錯過!呢個火車牛魔粉好大碗,足夠2-3人食,用料十足! 越式粉麵最重要就係個湯,呢到嘅湯清清地唔會好油,咸甜度適中,我地要左金邊粉麵底,金邊粉煮嘅時間剛剛好,腍得黎係夾得起方便食用,金邊粉吸左啲湯好好味!牛魔粉入面有安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊同牛柏葉,我最鍾意就係安格斯牛,好重肉味❤️第一次食牛腩邊,原來好有咬口,都幾好食。呢碗牛魔粉對於鍾意食牛嘅朋友黎講真係值得一叫!除左主食,我地仲叫左特上小食拼盤同鹹蛋黃薯條。鹹蛋黃薯條嘅鹹蛋份量好多,香口但唔會好油膩,食完都唔會覺得好濟👍🏻特上小食拼盤有6款小食,分別係炸牛油雞翼、春卷、手打蝦餅、炸扎肉、扎肉串、椒鹽軟殼蟹。整體味道都幾好,當中我最鍾意春卷、手打蝦餅同扎肉串。春卷外皮炸得香脆,一咬食到好多蔬菜絲,好滿足!手打蝦餅好彈牙,蝦肉份量都多。扎肉串幾特別,第一次食,豬肉味香濃🤤食完油炸物,飲番杯青檸梳打真係好refreshing,為晚餐畫

鹹蛋黃薯條

特上小食拼盤

食完油炸物,飲番杯青檸梳打真係好refreshing,為晚餐畫上完美句號!
青檸梳打
2020-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
鹹蛋黃薯條
青檸梳打
2020-10-04 50 views
已經好一段時間沒有外出吃晚飯了,上星期和朋友在銅鑼灣吃了一家質素不錯的越南菜。而且環境舒適及座位寬敞,很適合和朋友一起來這邊談天聚會、吃吃飯。選擇太多,真的不知吃哪一樣好呢。最後點了小炒分享,各人則點了主打的越南湯粉。越式炒小椰菜絕對是惹味小炒,用料上簡單,只是蒜及調味。很多炸蒜一起炒,充滿香蒜味道,在油鑊輕微炸過,再下鑊炒,令椰菜保持鮮嫩翠綠。小椰菜有層次感,不會很鬆散,不過吃到底蠻油膩的。美國安格斯生牛肉湯粉越南湯粉最出名的都是以牛肉、牛骨各種香料長時間熬製而成的湯底,味道濃郁充滿牛味。牛肉方面,不是常見火鍋那些肥牛,而是採用高質的安格斯肥牛,薄片、快熟且鮮嫩。金邊粉很掛湯、吸味。整體味道蠻正宗,加上芽菜、生洋蔥、香葉、青檸等,更昇華。甜品餐牌也十分吸引,尤其是那澎湃的椰青雪糕冰照片,垂涎欲滴。椰青之寶整個椰青呈上,雪糕冰堆滿整個椰青,上面有些椰果及椰肉粒粒。吃到底,還可以刮起椰子肉吃,建議幾個朋友一起享用,不然吃過正餐再來這個的話真的蠻飽。
最後點了小炒分享,各人則點了主打的越南湯粉。
越式炒小椰菜
椰青之寶
整個椰青呈上,雪糕冰堆滿整個椰青,上面有些椰果及椰肉粒粒。
2020-09-27 2938 views
三年多前到訪過新派越南餐廳「Fuhn」,當時嘅印象都幾唔錯,嗰陣時主要都喺賣越式湯粉,所以,餐廳名字先叫「Fuhn」。但時隔數年,今次再訪,因為知道佢哋變化咗好多,食物嘅選擇就唔再得湯粉。先講講環境,一出電梯就喺餐廳,喺好多食廈嘅門面設定,一到步量體溫、搓手喺,喺新常態嘅指定動作。環境裝修簡潔明淨,以四人枱為主,我哋一行4人,被安排坐晌最尾一角,喺最幽靜嘅位置。上文都講咗比前多咗食物揀,就睇睇有咩選擇,可謂種類繁多,除咗湯粉,就仲有多款特色越南小食、沙律、越式法包、熱盤、蔬菜、甜點……等等。飲品方面,亦都喺選擇多咗,除汽水、沙冰、奶昔之外,仲有多款特飲及雞尾酒。而我哋今次主要喺試試佢哋嘅4人套餐,分A、B、C、D款,基本會包火車牛鍋粉(XXXL特式牛湯粉,焗牛筒骨,燒牛仔骨)、越式炒通菜、4杯指定飲品,再配搭一組小食拼盤+米紙卷,每款套餐定價$888 + 10%。套餐嘅指定飲品亦可以轉餐牌嘅其他飲品,以半價計。除咗枱旁嘅基本調味醬料之外,甫坐低就會送上配料及香草,配料喺啲銀芽、青檸、辣椒俾客人稍作調味,喺食湯粉必備。香茅檸檬茶(套餐指定)香茅嘅味道喺點,老友都知,檸檬茶更喺飲唔少,但混
配料及香草
香茅檸檬茶(套餐指定)

香茅嘅味道喺點,老友都知,檸檬茶更喺飲唔少,但混入檸檬茶都喺第一次。友人話效果唔錯喎,唔會覺得怪,檸檬茶中滲出陣陣香茅嘅獨特香味,甚有一種清幽感。
香茅檸檬茶
蝶豆花青檸梳打 +$19

兩位友人就不約而同揀呢一款,皆因貪佢靚靚哋,確實加咗蝶豆花落去,陣陣泛紫,真喺好靚,極有視覺效果,味道呢?都喺一杯青檸梳打,味道清爽。
蜂蜜蝶豆花檸檬茶 +$19

小弟都喺揀碟豆花特飲,唔喺貪靚,喺貪其功效,我哋啲咁年紀,喺要提高吓免疫力,預防吓眼疾……等等。加咗蜂蜜,配檸檬茶,入口感覺有微微花香味。
蜂蜜蝶豆花檸檬茶
四人特上小食拼盤

我哋揀個D餐,先嚟個小食拼盤,餐牌上本身標示有4隻蒜蓉牛油雞翼、4件手打蝦餅及8件春卷,但店員話今日做咗少少調整,轉咗俾多款啲嘅小食,每樣兩件,等客人可以試多啲,都好喎。而調整咗之後嘅小食有蒜蓉牛油雞翼、炸扎肉、豬肉串、越式春卷、手打蝦餅、椒鹽軟殼蟹,伴以越式沙律菜及3款醬汁,平常就會逐樣評吓,今次就綜合大家意見嚟講講。基本上,各款小食都好香口,卻唔油膩,醬汁亦頗有特色,啲酸酸香香嘅沙律菜亦發揮出平衡嘅作用。
四人特上小食拼盤
扎肉米紙卷

米紙卷喺越南嘅特色小食,套餐當然有包括在內,米紙卷十分薄透晶瑩,裡面捲住好多扎肉、米粉、生菜、甘筍絲,紥得夠實淨,入口口感煙韌而清爽,淨食嘅話,味道較清淡,但伴以獨特帶微辣嘅花生醬就好有畫龍點晴之效。
扎肉米紙卷
香草焗牛筒骨

跟住,喺大大條有霸氣嘅牛筒骨登場,而牛筒骨烤得焦香,甚具睇頭,伴以蒜蓉包佐食,將香草牛骨髓搽晌蒜蓉包,真喺惹味、香脆。唯一唔理解嘅喺,睇餐牌散點呢一款香草焗牛筒骨喺跟6件蒜蓉包,而套餐嘅就跟得3件蒜蓉包,但呢個喺4人套餐啊!
越式香茅牛仔骨

繼續牛牛狂熱,香茅豬扒食得多,香茅牛仔骨就第一次試,啲牛仔骨燒得甘香,上枱時已多多少少聞到陣陣香茅味。咬落啲牛仔骨肉質都算腍,而香茅味更突出到肉香,唔錯!唔錯!
越式香茅牛仔骨
火車牛鍋粉

餐廳本身有供應一款一人份嘅「火車牛魔粉」,即喺一次過包咗6款牛食材:安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片,牛腩邊同牛栢葉,而眼前我哋呢個「火車牛“鍋”粉」,即喺加倍咗嘅4人份
,個碗如同一個大鍋,仲即場倒入牛骨湯,份量超十足,夠晒有氣勢。
火車牛鍋粉
先試一口湯底,夠濃郁,但唔會好似日式豬骨湯咁漿口,可以講喺濃而不濁,而金邊粉非常滑溜,前前後後每人都可以分到成3-4碗,食到我哋捧住肚走
;至於啲食材,絕無欺場,一樣交足貨,安格斯牛好嫩滑,牛坑腩軟腍,帶少少油脂有份羶香,手打牛丸入口十分彈牙,牛筋片個人就稍嫌切得太薄,無咗牛筋嗰份口感,牛腩邊夠晒肉香,牛栢葉則好爽口。

越式炒通菜

食咁多肉,最後來一道簡簡單單而惹味越式炒通菜,雖然簡單咋,但炒得夠鑊氣,通菜爽身得嚟有清甜嘅菜味。
越式炒通菜
話就話喺4人餐,但老實講,5-6個人都夠食,而整體食物嘅質素好唔錯,份量又夠晒足,用料不賴、足秤,招呼不俗。如果,套餐有埋甜品作結,咁就完美喇!
$255 (Dinner)
2020-09-24 126 views
難得今日約左好朋友出銅鑼灣shopping, 行到累累地肚餓,朋友就帶左我黎呢間越南餐廳,係東南亞美食入面最鐘意食既就係越南菜,一入到黎餐廳覺得幾舒服,好鐘意呢到既裝修風格,加上柔和既燈光,好適合同朋友係到聚會,而食物方面都唔錯,我地叫左好多嘢食火車牛摩粉---呢個都幾重點推介,雖然要$128蚊但真係好大碗好足料,分別有安格斯牛,牛坑腩,手打牛丸,牛筋片,牛腩邊同埋牛栢葉。。。一次過試晒唔同既部位,岩晒我呢d無牛不歡既人士 鵝肝醬法包---好鐘意呢個包入面既醬汁,加上新鮮既蔬菜同埋香脆既法包食落口感一流。。。同之前係胡志明市街頭食到既法包不相伯仲,值得一試特上小食拼盤---睇住meun入面樣樣小食都心思思想試下,都唔知點邊樣好,好彩餐廳好細心,有小食拼盤咁就解決個問題啦,一次過滿足晒所有願望,正呀椰汁冰---飲得出餐廳係用新鮮既椰子即叫即榨,飲落味道好清甜吸引,夏天消炎必備既飲品呀

椰汁冰

椰汁冰
  • 咸蛋黃薯條
2020-09-24 66 views
放學經過銅鑼灣,朋友想食越南菜,叫我同佢食依間,第一次食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)上到嚟發現好多人,一定好好食啦-👯‍♀️二人小食拼盤|💰128🌟雞翼*2|蝦餅*2|春卷*2|札肉*4側邊仲有啲沙律仔,醃蘿蔔,酸酸地好開胃🦐蝦餅少粉,好厚又多蝦,好彈牙又有蝦味👍🏻春卷好鬆脆,一咬就碎晒,入邊有芋頭‼️芋頭味超重‼️身為芋頭控嘅我超鍾意🐖扎肉彈牙有少少軟骨,口感超好🐥雞翼出面好脆,入邊啲肉都好重牛油味好香.🍜越式炒金邊粉|💰128又有蝦又有豬,又有芽菜等等,炒得好香粉又好索味,又夠咬口,炒得散啲就好👍🏻好多香茅豬扒粒,超足料.🥬越式炒小椰菜|💰98真係一粒粒細細粒椰菜苗,唔係偽椰菜苗好爽口,蒜香好重,好香口.🥥新鮮凍椰青|💰49香濃椰子味,好清甜-兩個人食到好飽,好食又抵食見佢啲甜品都好似好好食下次嚟食下先

👯‍♀️二人小食拼盤|💰128
🌟雞翼*2|蝦餅*2|春卷*2|札肉*4
側邊仲有啲沙律仔,醃蘿蔔,酸酸地好開胃
🦐蝦餅少粉,好厚又多蝦,好彈牙又有蝦味

🐖扎肉彈牙有少少軟骨,口感超好
🐥雞翼出面好脆,入邊啲肉都好重牛油味好香

🍜越式炒金邊粉|💰128
又有蝦又有豬,又有芽菜等等,炒得好香
粉又好索味,又夠咬口,炒得散啲就好
👍🏻好多香茅豬扒粒,超足料

🥬越式炒小椰菜|💰98
真係一粒粒細細粒椰菜苗,唔係偽椰菜苗
好爽口,蒜香好重,好香口

🥥新鮮凍椰青|💰49
香濃椰子味,好清甜

兩個人食到好飽,好食又抵食
見佢啲甜品都好似好好食下次嚟食下先
2020-09-24 54 views
Vietnamese food located in causeway bay. We had the bone marrow Fuhn, rare US Angus beef Fuhn, soft shell crab rice paper roll, garlic butter chicken wings and fried spring roll😋 Everything is pretty good. Highly recommend the pho, it’s the best in here🍜🥰
Bone marrow  fuhn
Rare  beef  fuhn
Fried spring roll
Coffee
2020-09-21
$250 (Tea)
Bone marrow  fuhn
Rare  beef  fuhn