近排同朋友去咗呢間好耐歷史嘅鳳城酒家🔥佢哋最近喺上環新裝修及搬遷嘅新分店😍難得咁近我哋出街 夜晚點可以唔試吓呢?地方舒適 環境乾淨 可以品嚐正宗順德菜嘅風味🌟百花釀蟹鉗 ($88/件)炸蟹鉗外面香脆酥皮,蟹鉗肉嫩滑,配上酸辣醬一齊食就更正🌟窩貼大明蝦 ($26/件)外表金黃色的蝦鍋貼,咬一口,非常酥脆,蝦肉爽口彈牙🌟招牌炸子雞 ($188/半隻)炸子雞外皮金黃色脆卜卜,雞肉夠嫩滑,好出色🌟燉螺頭湯 ($88/位)我就叫左佢地既燉湯,好足料又夠火侯,螺頭煲到好腍好有咬口,夠哂滋潤🌟西蘭花炒帶子 ($228)帶子肉彈牙無雪味,配埋西蘭花一齊炒無得輸🌟菠蘿咕嚕肉 ($138)菠蘿咕嚕肉又係my favourite,脆卜卜好好食,醬汁酸酸甜甜夠哂開胃,推介🌟蓮蓉西米布甸 ($38)最後來一客傳統港式甜品蓮蓉西米布甸,亦係鳳城必點既甜品,金黃色的表層加上些微燒焦的痕跡,口感香滑,蓮蓉的甜度剛剛好,食完都唔覺得好漏

地方舒適 環境乾淨 可以品嚐正宗順德菜嘅風味

🌟百花釀蟹鉗 ($88/件)
炸蟹鉗外面香脆酥皮,蟹鉗肉嫩滑,配上酸辣醬一齊食就更正

🌟窩貼大明蝦 ($26/件)
外表金黃色的蝦鍋貼,咬一口,非常酥脆,蝦肉爽口彈牙

🌟招牌炸子雞 ($188/半隻)
炸子雞外皮金黃色脆卜卜,雞肉夠嫩滑,好出色

🌟燉螺頭湯 ($88/位)

🌟西蘭花炒帶子 ($228)
帶子肉彈牙無雪味,配埋西蘭花一齊炒無得輸

🌟菠蘿咕嚕肉 ($138)

🌟蓮蓉西米布甸 ($38)
2023-01-02
$300 (Dinner)
  • 窩貼大明蝦
2023-01-07 208 views
之前鳳城上環總店結業,好多粉絲都覺得可惜,特別掛住佢地招牌炸子雞、炒桂魚卷、西米焗布甸等既順德菜。最近於上環搵到地方重新開業,帶來順德味道。新店驚喜在於設有吧枱,除咗嘆順德菜,仲可以睇下波,飲番兩杯。另外仲有Vip房,岩晒聚會。餐牌上依然搵到傳統順德菜。窩貼大明蝦大明蝦鮮甜爽滑,多士酥脆可口,跟沙律醬絕配,其他蝦多士無得比。招牌炸子雞即叫即炸,以淋油炸成,皮脆而雞肉嫰滑。菠蘿咕嚕肉有別於一般咕嚕肉,以蘸醬方式食用,為傳統的菜式帶來新鮮感。菠蘿醬汁酸甜有味,巨型咕嚕肉非常吸引。手作桂魚卷呢個手工菜真係買少見少,將桂魚骨肉分離,切成魚片去包住金華腿絲和松子仁,對刀工絕對有要求。鮮嫩魚肉又食到咸香,口感亦豐富。生菜片鵪鶉鬆中式生菜包,用料豐富,炒得香,比一般食到的豬肉碎更好食。大良炒鮮奶炒得雪白嫩滑,入口奶香醇厚。蓮蓉西米布甸金黃色澤,入口綿滑,有奶香,最重要唔會太甜。

最近於上環搵到地方重新開業,帶來順德味道。

餐牌上依然搵到傳統順德菜。

招牌炸子雞
即叫即炸,以淋油炸成,皮脆而雞肉嫰滑。

菠蘿咕嚕肉

手作桂魚卷

生菜片鵪鶉鬆
中式生菜包,用料豐富,炒得香,比一般食到的豬肉碎更好食。

大良炒鮮奶
炒得雪白嫩滑,入口奶香醇厚。

蓮蓉西米布甸
金黃色澤,入口綿滑,有奶香,最重要唔會太甜。
2023-01-05
Type of Meal
Dinner
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。上環鳳城.熱愛傳統巧手滋味。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 與上環的同事聚餐他們推介來吃新開業的鳳城這是一家老字號順德菜酒家用料上乘,烹調手法講究,這裡重新裝修,坐得舒適,又時尚又有特色可說是不錯的選擇 除了吧台位之外,2間私人大房 (12人/18人)具備高度私隱,適合與老友私人聚會更有超大電視,睇波唱K都一流相當吸引! 大良炸鮮奶+炸大蝦炸得香脆無比,內裡的香嫩鮮酥令人非常回味炸蝦肉保持彈牙炸鮮奶滑出宇宙加點砂糖更令人開心跳起   龍袍四季豆據店員說是必食之選以鹹蛋黃包裹的四季豆形成外鹹內甜的滋味鹹蛋的金黃為四季豆做了龍袍加身的感覺意頭好,賣相靚,抵讚   風味釀蟹蓋真的是金碧輝煌,第3道菜都是黃金燦爛的混合了咖哩香氣的釀蟹蓋包含了菜粒與蟹肉入口香軟,咖哩味突出是很下飯的選擇   燉螺頭湯作為湯怪,一定要點經得起爐火考驗的燉湯湯色清澈,味道香濃,非常足料以螺頭、雞肉燉出濃香滋味既滋陰又暖身,是這天氣必飲的  金皮炸子雞炸子

雜感女生   好味日記

˚*上環鳳城.熱愛傳統巧手滋味*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

與上環的同事聚餐

他們推介來吃新開業的鳳城

這是一家老字號順德菜酒家

用料上乘,烹調手法講究,

這裡重新裝修,坐得舒適,又時尚又有特色

可說是不錯的選擇

除了吧台位之外,

2間私人大房 (12人/18人)

具備高度私隱,適合與老友私人聚會

更有超大電視,睇波唱K都一流

相當吸引!

大良炸鮮奶+炸大蝦

炸得香脆無比,內裡的香嫩鮮酥

令人非常回味

據店員說是必食之選

以鹹蛋黃包裹的四季豆

形成外鹹內甜的滋味

鹹蛋的金黃為四季豆做了龍袍加身的感覺

意頭好,賣相靚,抵讚

真的是金碧輝煌,第3道菜都是黃金燦爛的

混合了咖哩香氣的釀蟹蓋

包含了菜粒與蟹肉

入口香軟,咖哩味突出

是很下飯的選擇

燉螺頭湯

作為湯怪,一定要點經得起爐火考驗的燉湯

湯色清澈,味道香濃,非常足料

以螺頭、雞肉燉出濃香滋味

既滋陰又暖身,是這天氣必飲的

金皮炸子雞

炸子雞是中式餐敘一定要有的

意頭好,飛上枝頭夠輝煌!

鳳城的炸子雞保持香脆水準

塊皮皮真心引人!

竹笙羅漢上素

清新可口,竹笙尤為清爽

在吃了一眾香口野之後非常適合

底層菇菇令同事添完又加

因為索晒汁,勁下飯

同事指這是她的最愛

因為牛肉彈牙

我就最愛薯仔,因為夠晒香口

份量又多,味道很正

招牌鳳城炒飯

真係要食!夠晒火力,飯飯粒粒分明

而且包括勁多的香口叉燒

最特別是加入了番茄

口感新奇!

楊枝甘露

足料又勁多香甜芒果

好適合飯後甜品

夠香甜冰爽!

彩棉芒果布甸

同事選的,可愛又好食

棉花糖與芒果布甸的口感非常夾

2023-01-06 174 views
晚上嚟左呢間中式酒樓食順德菜。先叫左壺燉螺頭湯,湯係用紫砂茶壺裝住,好似飲茶咁幾過癮。入面都有啲湯料,雞肉、雞腳、螺頭、杞子、乾淮山,螺片食落仲幾嫩。前菜叫左鍋貼大明蝦,多士食落好酥脆,唔似食緊多士,蝦肉開半,肉質爽口。另外叫左大良炒鮮奶,簡單嘅用料,入口幾滑。鮮菠蘿燒白鱔去左骨,魚肉新鮮,魚皮燒得香脆,幾高質。竹笙燴上素係落左多種菇類一齊煮,簡單健康。最後甜品叫左西米焗布甸同雪燕楊枝甘露,整體食物味道幾好,酒樓啱啱新裝修完,環境幾靚。
晚上嚟左呢間中式酒樓食順德菜。
先叫左壺燉螺頭湯,
湯係用紫砂茶壺裝住,好似飲茶咁幾過癮。
前菜叫左鍋貼大明蝦,
多士食落好酥脆,唔似食緊多士,
蝦肉開半,肉質爽口。
另外叫左大良炒鮮奶,
簡單嘅用料,入口幾滑。
鮮菠蘿燒白鱔去左骨,魚肉新鮮,魚皮燒得香脆,幾高質。
竹笙燴上素係落左多種菇類一齊煮,簡單健康。
最後甜品叫左西米焗布甸同雪燕楊枝甘露,
整體食物味道幾好,
酒樓啱啱新裝修完,環境幾靚。
2023-01-05 143 views
上環鳳城酒家最近裝修完新開張✨嗱嗱臨同朋友喺年末之前食餐好,主打順德巧手小菜,維持傳統風味,故鄉係順德的我當然要支持下!小店仲有VIP房一家人食團年飯又多個選擇👨‍👩‍👧‍👦VIP房有min charge 但如想要私人空間就不妨考慮下。一坐低叫茶,小店竟然有白桃烏龍或荔枝紅茶,有別普通的傳統茶葉,幾啱年輕人口味!菜式方面都唔欺場,龍袍四季豆用鹹蛋黃混合炸漿炸到金黃!食落邪惡又香口。生菜鵪鶉鬆都幾考刀功,炒得幾有鑊氣!百花蓮藕餅都係巧手之作滑嘟嘟炒奶有少少似上海style的賽磅蟹,都試到大廚炒功!食慣左炸鮮奶的不妨一試!另外金皮炸子雞都係令人流哂口水,肉質仲好嫩滑,色澤好吸引!最後無飯落肚又點得?招牌鳳城炒飯炒到粒粒分明,香口非常!最後甜品的蛋白杏仁茶及西米焗布甸都係水準之作,杏仁茶仲有件餅跟住!(聽講西米焗布甸好快就賣哂🤭)最後追加多一籠紅棗糕,甜度恰到好處,跟茗茶一起食沒有可挑剔之處,飯後甜品有佢就勁滿足了!

生菜鵪鶉鬆都幾考刀功,炒得幾有鑊氣!
百花蓮藕餅都係巧手之作

• 鳳城炒飯
  • 蛋白杏仁茶
  • 西米焗布甸
  • 生菜鵪鶉鬆
2023-01-04 118 views
鳳城酒家以傳統順德菜和河鮮烹調著稱 , 上環店最近新裝修和遷址, 地方更舒適和高雅, 餐牌設計也很有品味。杏汁豬肺湯用茶壺盛湯相當別緻, 湯水雪白幼滑, 充滿杏汁清香, 滋潤又清新。鍋貼大明蝦鳳城酒家招牌菜式之一, 即是老少咸宜嘅蝦多士 外表炸到金黃色, 熱辣辣夠曬香脆, 大明蝦蝦肉爽脆鮮甜, 鬆化可口, 開胃又美味嘅小食。大良炒鮮奶這是順德嘅名菜, 要炒得出色真係不容易。炒得香滑嘅鮮奶, 食落香滑脆口, 口味清淡但又有奶香濃郁, 最緊要襯熱食。招牌炸子雞炸子雞外皮炸得香脆, 雞肉保持嫩滑, 熱辣辣肉汁豐富, 味道調較得宜, 配以淮鹽就更加美味。蓮蓉西米布甸鳳城食飯必叫嘅甜品, 熱辣辣香噴噴嘅金黃蛋皮, 下面是又或清甜嘅蓮蓉西米布甸, 甜度啱啱好, 蓮蓉夠曬香滑, 西米混合椰汁奶香, 美味可口。蛋白杏仁茶奶白色杏仁茶幼滑又有杏仁清香, 甜度合適, 配以鬆化酥脆杏仁餅, 啱食。

蛋白杏仁茶

2023-01-03 152 views
老字號酒家已經愈來愈少,要好好珍惜還在努力帶俾港人回憶的🥰呢間真係無人唔識,上環店轉左地址,裝修得更瑰麗堂皇,空間寬敞明亮,仲設有獨立房間必點🌟鍋貼大明蝦 即係為人熟悉嘅蝦多士,每一件都好夠份量,入口鬆脆,蝦膠彈牙鮮味必點🌟紫砂茶壺燉螺頭湯、紫砂茶壺杏汁豬肺湯傳統加上藝術感的外觀,熱騰騰🔥的燉湯,香濃養生😌懷鄉蓮藕餅 有驚喜🤩又大件又厚,入面有肉鬆粒及蓮藕碎,所以香而有口感招牌炸子雞 外層油光閃閃,薄而酥脆香口,唔太多脂肪但雞肉非常嫩滑,肉汁豐富,每一口都好滿足風味釀蟹蓋 、百花釀蟹鉗蟹蓋餡料爆滿,烤至金黃色✨,裡面放滿絲絲蟹肉,咬咬都好惹味蟹鉗勁大粒,外脆內爽彈,仲食到原件蟹肉順德炸鮮奶外面脆卜卜,裡面好嫩滑,仲有陣陣奶香生菜片鵪鶉崧 店員推介,有啲似fusion 菜,肉崧臘腸香菇粒,調味好好,配爽脆生菜🥬,夠哂夾金磚豆腐 特搜魷魚酥梅菜蒸菜心苗 甜品都不容錯過🥰香濃傳統嘅西米焗布甸,外皮焦香,入面仲有綿滑香甜嘅蓮蓉。 細size 都咁大盤😆彩棉芒果布甸雪耳楊枝甘露紅棗糕

老字號酒家已經愈來愈少,要好好珍惜還在努力帶俾港人回憶的🥰

必點🌟鍋貼大明蝦

必點🌟紫砂茶壺燉螺頭湯、紫砂茶壺杏汁豬肺湯
傳統加上藝術感的外觀,熱騰騰🔥的燉湯,香濃養生😌

懷鄉蓮藕餅
有驚喜🤩又大件又厚,入面有肉鬆粒及蓮藕碎,所以香而有口感

招牌炸子雞

風味釀蟹蓋 、百花釀蟹鉗
蟹蓋餡料爆滿,烤至金黃色✨,裡面放滿絲絲蟹肉,咬咬都好惹味
蟹鉗勁大粒,外脆內爽彈,仲食到原件蟹肉

順德炸鮮奶
外面脆卜卜,裡面好嫩滑,仲有陣陣奶香

特搜魷魚酥

• 梅菜蒸菜心苗
  • 西米焗布甸
  • 彩棉芒果布甸
2023-01-02 2108 views
對上一次吃鳳城已經有好幾年,今次趁著年尾和一群朋友來聚餐,人多可以吃多一點菜式🥰 上環店最近重開,裝潢也打造得比較年輕化,好有廂房和酒吧區,空間感不錯。🔹生菜片鵪鶉崧 $148鵪鶉崧隱約放了不少心機作,裡面除了肉鬆,還有有臘腸、冬菇粒、 荀粒等等,令味道有層次感,配生菜可以增加清新的感覺,中間塗抹一層甜醬更好吃呢。🔹鍋貼大明蝦 $26 @來這裡其他你可以考慮吃不吃,但這個一定要吃!蝦多士的多士脆得像薯片,但是完全不掛油,上面放了彈牙的蝦肉,沾一沾沙律醬,好吃~🔹梅菜蒸菜心苗 $118菜心苗用蒸籠上桌非常有趣,打開後即刻吃,菜心苗很綿,盡吸梅菜的鹹味,這個程度剛剛好,菜很新鮮,難怪大家都點。🔹懷鄉蓮藕餅 $128這裡的蓮藕餅外型相當獨特,幾塊蓮藕片中間夾了肉鬆粒和蓮藕碎,咬下去是很鮮明的爽脆口感,肉碎帶微微鹹味給蓮藕片,這樣恰到好處,🔹金磚豆腐 $68豆腐外層夠酥脆,裡面依然滑溜充滿豆香,椒鹽沒有加了很多所以不會太鹹,最讚的是份量很大,很適合大夥兒一起分享。🔹招牌炸子雞 $188 這裡的招牌菜,雞肉嫩滑夠鹹香,皮微微脆不會很油,就算不沾醬吃也夠味,是送飯的好菜式。🔹百花釀蟹鉗 $88一隻

🔹生菜片鵪鶉崧 $148

🔹鍋貼大明蝦 $26 @

🔹梅菜蒸菜心苗 $118

🔹懷鄉蓮藕餅 $128

🔹金磚豆腐 $68

🔹招牌炸子雞 $188

🔹百花釀蟹鉗 $88
一隻抵十隻的蟹鉗口感扎實,咬開才看到其優秀之處,新鮮蟹肉外有一層彈牙的蝦膠,讓蟹鉗鹹香再提升,點一些甜酸醬吃,完美。

🔹風味釀蟹蓋 $78@
風味釀蟹蓋

今晚的菜式中,這個蟹蓋味道最濃郁,裡面有很多蟹肉和蔬菜粒,加了芝士焗到外層微焦,還有少少咖喱味,和白飯一起吃的話非常搭配。

🔹紫砂茶壺燉螺頭湯 $88 杏汁豬肺湯 $88
紫砂茶壺杏汁豬肺湯
紫砂茶壺燉螺頭湯

紫砂茶壺系列的湯絕對是必點之選,前者入口非常清甜到位,完全沒有多餘的部分,喝完剔透的湯還有一大壺湯渣吃,超滿足!至於杏汁豬肺湯的杏味香強但入口不會太搶味,很暖胃滋潤,賣相還很精緻呢。

🔹蓮蓉西米焗布甸(細)
蓮蓉西米焗布甸

熱熱上桌的布甸挖開會看到中間有甜甜綿綿的蓮蓉,這份天然的甜味讓布甸不會太膩,西米的粒粒口感配合蛋香會讓你吃完又想吃😋
紫砂茶壺杏汁豬肺湯
蓮蓉西米焗布甸
2023-01-02 116 views
鳳城酒家已有50年歷史,做的是傳統順德菜,我們對粵菜一向興趣,今晚和朋友就來一嘗它的傳統手藝。杏汁豬肺湯$88使用茶壺來盛載著湯,蠻特別的,濃郁的杏汁,帶著肉香甜味,打開除了豬肺外,還有不少雞件,一壺足夠有5小碗湯,喜歡喝湯的可以一人一壺。風味釀蟹蓋$78/個不同的蔬菜和蟹肉絲組成的蟹蓋餡料,以咖喱調味,帶著少許異國風味,烤香的芝士蓋面,令口感更豐富。蜆蚧鯪魚球$118鯪魚球金黃飽滿,新鮮誘人,入口味道香口惹味,沒有太過鹹,而蜆蚧醬有蜆肉在內,更添風味。鍋貼大明蝦$24/件外型就是一個蝦多士吧,看著漲卜卜的蝦隻,一口咬下去,酥脆的口感,蘸些沙律醬更開胃。金光炸粉果$38比較特色的一道小吃,粉果和我想像中不同,比較扁身,餡料細緻,配上一碗上湯,像撈麵的配湯。蓮蓉西米布甸$38必吃甜品是蓮蓉西米布甸,傳統的做法和味道,甜度剛好不會太膩。蛋白杏仁茶$38女士不能錯過的蛋白杏仁茶,養顏又潤肺,杏仁味道夠濃郁,配上滑滑的蛋白,完美。

杏汁豬肺湯$88

風味釀蟹蓋$78/個

蜆蚧鯪魚球$118

鍋貼大明蝦$24/件

金光炸粉果$38

蓮蓉西米布甸$38

蛋白杏仁茶$38
2023-01-02 114 views
I am honest here: Very Yummy indeed! New Year lunch at my dearest buddy's restaurant 鳳城酒家. I seldom write food reviews for a restaurant including mine🤭 but today I am going to do the first time and tell all the truth here: ① 蜜汁火方配蝴蝶包 Honey Pork in Butterfly BunsImpressive amazing combination, just excellent! 很特別的組合卻搭配得剛剛好,打破傳統點心的設計!火方肥瘦適宜,沾著honey夾著質地Q彈的蝴蝶包吃起來一點也不油膩,相反眼前一亮,很喜歡這個搭配😋② 脆皮BB鴿 Crispy Baby Pigeon不拘小節的老娘我馬上用手分肢,皮真的是很像韓國童顏巨乳的oppa: 波波脆!! BB鴿的肉質卻很juicy, 一咬下去,波波脆而爆汁,簡直勾起"青春少女"的回憶(有D鹹濕,但事實)

② 脆皮BB鴿 Crispy Baby Pigeon
本尊很滿意這只🐦,有自己想當年的影子🤭😋😋

③ 蘿蔔絲酥餅 Shredded Radish Cake
好酥的餅,裡面卻熱情似火夾雜著熱辣辣柔情綿綿的蘿蔔絲,吃一口配口茶,足矣!

④ 彩虹鮮蝦餃 Rainbow Shrimp Dumplings
坦白說一開始覺得應該是為了視覺效果,但因為很喜歡蝦餃所以點了,一吃,Yoyoyo! 最講究蝦餃皮的我反而讓我很驚喜,剛剛好的Q彈水晶皮也不會粉粉的,裡面的蝦仁肥美夠味,真係睇得食得!

⑤ 包羅萬有 Signature Bun Selection
其實食點心本尊真的很講究包點的質地,很怕麵粉不好,爛呸呸或者太甜,鳳城今次所有我試的包點包質真的剛剛好,有溫度有口感。熔岩流沙包,青趣奶皇子,豬嘜叉燒包,全部一打開該流沙的流沙,該爆汁的爆汁,睇得出廚師取名的用心也可以食出廚師製作的細心!😋

⑥ 金叵籮蟹鉗 Darling's Crab Claw
只能說哪有那麼大隻大碌的蟹鉗啊?!?!太飽滿,蟹肉新鮮好Q彈!外皮炸的爽而酥脆,一隻食落去滿足感爆燈up up up😋

⑦ 宮廷紅棗糕 Traditional Red Dates Cake
剛一上本尊心急,滑嘟嘟熱辣辣,紅棗味濃厚,經理哥哥話要等一陣涼D食更好味,果真不然!更加Q彈,甜度適中偏唔甜(啱我),個紅棗味齒頰留香😋

⑧ 蛋白杏仁茶(配杏仁餅)Egg White Almond Tea
真的不會太甜,香滑,食完幾啖已經覺得皮膚上下漲波波,滑嘟嘟,雖然有D誇張,但比本尊成碗啪嗮,唔洗講啦

好啦,生平第一次寫食評仲咁多字,seeing trying are BELIEVING!
我對自己餐廳都冇咁寫(但係我的食物真的也蠻好吃的😋🤣),你明架啦,真心喜歡新的鳳城!都話過啦,咁近我餐廳,我又最喜歡中菜,會keep住來打凳!
以後有朋友仔或者仔約我,你懂的!😉🤣

📣📣📣3 Connaught Road West, Sheung Wan📣📣📣

好滿足的一餐,講完!
上環鳳城酒家於2022年2月20號結業後,終於重新開業喇,而且位置喺舊址隔離,所以完全唔怕唔熟路。燉湯以紫砂茶壺盛載,賣相精緻。紫砂茶壺吸收咗油份之外,仲為湯保持熱度。紫砂茶壺燉螺頭湯材料豐富,螺頭、瘦肉、桂圓、杞子。湯品鮮味夠火候。另一款紫砂茶壺杏汁豬肺湯亦相當濃甜,啱晒平時唔多湯水飲嘅小弟我呀。窩貼大明蝦(蝦多士)作為鳳城的經典菜式,當然是其中一款必點美食。原隻大蝦同多士炸得金黃脆卜卜,多士酥脆、大蝦爽彈帶出了雙重口感而不油膩。上湯炸粉果係陳年舊點。炸粉果原自順德,無潮州蒸粉果咁嘅歷史、外皮和餡料亦有所不同。外皮香脆可口,內陷鮮嫩爽口。食嘅時候,將炸炒果浸一浸高湯、口感外軟內脆更多層次,似足打邊爐時嘅響鈴一樣。蜆蚧是珠三角地區嘅特產,同鯪魚球總係形影不離。喺鳳城品嘗到嘅蜆蚧鯪魚球,有正宗順德廚師調味配方嘅蜆蚧,再加上彈牙鯪魚球,絕對係必點食品。風味釀蟹蓋可以話係最早期嘅新派中菜之一。金黃色嘅釀蟹蓋,啖啖鮮嫩蟹肉,非常之咁好味。婚宴經常出現嘅百花釀蟹鉗,唔使等到婚宴都可以吃得到。大大隻嘅蝦鉗,香脆嘅外皮,包住充滿彈性同蟹香嘅內饀,超正。招牌菜炸子雞,鳳城選用咗龍崗雞,並以淋油嘅方式炸

高湯炸粉果

蜆蚧鯪魚球

百花釀蟹鉗

招牌菜炸子雞,鳳城選用咗龍崗雞,並以淋油嘅方式炸成,皮脆肉香,真係非吃不可嘅菜式嚟。
招牌炸子雞

大良炒鮮奶係一道廣東地區特色傳統名菜,有指最早始於廣東順德縣大良鎮,距今已有上百年歷史。主要由鮮奶、蛋白、澱粉等精緻而成,口味獨特。此菜因其口味清淡,奶香濃郁,一直深受食客青睞。
大良炒鮮奶

西米焗布甸為港人熟識,也是鳳城酒家嘅名菜,過往鳳城嘅焗蓮蓉西米布甸係需要預訂㗎。金黃色嘅表面,十分吸引,未食已傳嚟陣陣香氣。切開後可見一層黃色,一層是蓮蓉。鳳城嘅西米布甸唔厚,切開後蓮蓉喺底部流出。入口充滿蛋同奶香,西米軟硬適中,蓮蓉令布甸更加滑口甜美。
招牌蓮蓉西米焗布甸、蛋白杏仁茶、彩棉芒果布甸、風騷蛋散
高湯炸粉果
蜆蚧鯪魚球
招牌蓮蓉西米焗布甸、蛋白杏仁茶、彩棉芒果布甸、風騷蛋散
2022-12-30 156 views
食物:魚,唔離骨。扣肉,甜。炒鮮奶,散修修一碟。炸子雞,好油。價錢唔平。裝修:因為新所以唔錯,但係整塊地都係立痴痴。見到有兩大間VIP房有得唱歌,但比其他廚房出入口包圍着,遲啲應該都好混濁。因為喺樓下嘅關係,感覺上空氣如果一多人就唔流通。冇乜必要應該唔會再去。心目中的鳳城應該啲嘢食好好食,裝修比較舊。見新裝修所以去試吓,點知食物非常一般。咁樣嘅價錢,唔應該食啲咁嘅嘢。食物同埋管理都有好大改善嘅空間。

食物同埋管理都有好大改善嘅空間。
2022-12-28
Type of Meal
Dinner
2022-12-30 254 views
年尾公司出雙糧兼老細請食飯, 選址經營多年嘅老牌中式酒樓鳳城酒家, 上環店剛搬舖, 全新裝修時尚, 對比傳統中式酒店, 更顯高尚。座位設於地庫, 環境開揚, 舒服寬敞。入座隨即送上熱茶。菜式選擇多, 令人花多眼亂, 點了好幾款share食。風味釀蟹蓋 HK$78/件釀蟹蓋焗至金黃微焦, 一梳梳鮮味蟹肉夾集咖哩嘅香甜, 惹味非常。鍋貼大明蝦 HK$24/件開邊蝦配上脆多士, 口感鬆脆, 但稍膩不算乾身, 油咗少少。大良煎蝦餅 HK$148原來係蝦仁炒蛋, 薄身蛋塊, 顯現了幾隻蝦仁, 蛋塊中加入了韮王, 增添陣陣韮王清香, 蝦仁口感仲好爽。豉汁蒸大鱔 HK$168鱔肉肉質口感挺身, 不是死魚林嘅質感, 以豉汁蒸, 唔會過鹹, 又帶出到鱔嘅鮮味, 不錯。金皮炸子雞(半隻) HK$188炸子雞皮脆肉嫩, 沒有雪味, 皮下沒有多餘脂肪, 點上淮鹽食, 提升味道。蜜椒香脆薯仔安格斯牛粒 HK$238安格斯牛粒肉質有彈性, 不是煙韌, 易咬開, 薯仔更加出色, 表面包上了薄薄一層甜甜嘅蜜糖, 正!杏汁豬肺湯 HK$88/位以紫砂茶壺加入埋湯料中, 非常足料! 將湯倒至杯子中慢慢品嚐, 杏汁味突出,
座位設於地庫, 環境開揚, 舒服寬敞。入座隨即送上熱茶。
菜式選擇多, 令人花多眼亂, 點了好幾款share食。
風味釀蟹蓋 HK$78/件
鍋貼大明蝦 HK$24/件
大良煎蝦餅 HK$148
大良煎蝦餅
豉汁蒸大鱔 HK$168
豉汁蒸大鱔
金皮炸子雞(半隻) HK$188
金皮炸子雞(半隻)
蜜椒香脆薯仔安格斯牛粒 HK$238
杏汁豬肺湯 HK$88/位
以紫砂茶壺加入埋湯料中, 非常足料! 將湯倒至杯子中慢慢品嚐, 杏汁味突出, 感覺滋潤。
杏汁豬肺湯
甜品方面同樣多選擇, 有別一般中式甜品
蓮蓉西米布甸 HK$38/客
招牌甜品必試系列! 布甸焗至熱辣辣上檯, 表層偏乾少少, 但無損整體口感;細味有微微蛋甜, 入口呈糊狀偏些少挺身, 夾集了西米, 層次約隱約現, 最底有極少蓮蓉, 令布甸整體味道偏甜。
彩棉芒果布甸 HK$38/客
凍食嘅芒果布甸, 面層加咗入口即溶甜甜的棉花糖絲; 香甜布甸中加入了大量芒果肉, 香甜林身。
紅棗糕 HK$38
熱辣辣蒸起上檯, 糕點甜度剛好, 散發陣陣紅棗香, 口感彈滑帶少少煙韌。

Other Info. : 晚市茶位 $13/位
2022-12-29
$500 (Dinner)
大良煎蝦餅
豉汁蒸大鱔
金皮炸子雞(半隻)
2022-12-30 109 views
今晚試食的是,剛剛休業半年,現在全新裝修上環站附近的,鳳城酒家。1954年開業的老字號,但裝潢燈光氣氛格局,能配合各種不同客路。有典雅吊燈私隱度高的雙人格,亦有娛樂設施齊全的貴賓客房,當然也有適合一家大小的晚飯圓桌。空間感足,通風舒適,少了那種一般中菜酒樓的局促嘈吵,能夠營造一個共聚休閑的晚飯環境,彼此拋下日間工作的勞累享受美食。——剛坐下,上枱的是 #鍋貼大明蝦全隻大蝦彈牙可口,底層麵包零油膩感,整個配搭醒神開胃,加上全是即叫即炸,一人一隻後,其實想再encore……第二道是 #紫砂茶壺螺頭雞湯螺頭軟熟有咬口,熱湯鮮甜不油膩,一人份量適中,預備主菜出場。第三道是 #招牌炸子雞皮脆肉嫩,不會一口肥油膏,四人半隻剛剛好。第四道是 #籠仔梅菜蒸菜心甜香梅菜配清新菜遠,清清之前菜式的濃味。第五道是 #鳳城炒飯配料適中,份量十足不乾不濕,可口美味之後另加…# 大良炒鮮奶# 龍袍四季豆# 生煎蓮藕餅# 生菜鵪鶉鬆最後,怎能沒有甜品結尾?# 即蒸紅棗糕# 蛋白杏仁茶# 蓮蓉西米布甸——九道菜三甜品,每人四百元多,經濟實惠,值得一嚐。
今晚試食的是,
剛剛休業半年,
現在全新裝修
上環站附近的,
鳳城酒家。

1954年開業的老字號,
但裝潢燈光氣氛格局,
能配合各種不同客路。

有典雅吊燈私隱度高的雙人格,
亦有娛樂設施齊全的貴賓客房,
當然
也有適合一家大小的晚飯圓桌。

空間感足,通風舒適,
少了那種一般中菜酒樓的局促嘈吵,
能夠營造一個共聚休閑的晚飯環境,
彼此拋下日間工作的勞累享受美食。

——
剛坐下,
上枱的是 #鍋貼大明蝦
全隻大蝦彈牙可口,
底層麵包零油膩感,
整個配搭醒神開胃,
加上全是即叫即炸,
一人一隻後,
其實想再encore……

第二道是 #紫砂茶壺螺頭雞湯
螺頭軟熟有咬口,
熱湯鮮甜不油膩,
一人份量適中,預備主菜出場。

第三道是 #招牌炸子雞
皮脆肉嫩,
不會一口肥油膏,
四人半隻剛剛好。

第四道是 #籠仔梅菜蒸菜心
甜香梅菜配清新菜遠,
清清之前菜式的濃味。

第五道是 #鳳城炒飯
配料適中,份量十足
不乾不濕,可口美味

之後另加…
# 大良炒鮮奶
# 龍袍四季豆
# 生煎蓮藕餅
# 生菜鵪鶉鬆

最後,怎能沒有甜品結尾?
# 即蒸紅棗糕

經濟實惠,
值得一嚐。

2022-12-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 蛋白杏仁茶
  • 鍋貼大明蝦
2022-12-19 304 views
得悉此酒家的上環分店重開,是夜特意與好友前來回味一下昔日懷舊的滋味~對比舊店,新店的環境佈置來得摩登亮麗,感覺上更是寬敞舒適連茗茶的選擇也有引入較有新意的白桃烏龍及荔枝紅茶等:)店員依舊親切招待,又會耐心介紹店內的招牌菜式~當晚點上了不少熱門菜,由前菜小炒至主食甜品均有盡嚐\⁠(⁠・⁠◡⁠・⁠)⁠/先有香口惹味的“特搜魷魚鬚”和清爽得來又富松露香氣的“松露手撕雞”打個頭陣~接下來是兩款必點的招牌菜:“百花釀蟹拑”和“風味釀蟹蓋”✧✧蟹拑大顆吸晴,外脆內彈;蟹蓋用料充足,每口均有絲絲蟹肉,鮮香味濃!!“窩貼大明蝦”同樣是不能遺漏的精選菜式,脆而不油的多士上蓋著原隻彈牙大蝦,光想已是回味~店內的湯品亦是驚喜之選,點上了杏汁豬肺和燉螺頭兩款口味:)兩者均由紫砂茶壺原壺呈上,用料十足,兩款同為真材實料,前者濃甜,後者清鮮,每口亦為食材的濃縮精華!!其後的“燒味雙拼”和“xo乾炒安格斯河粉”也發揮應有的水準,那皮脆肉嫩的燒腩仔和鑊氣十足的牛河均可成為下次encore項目吧xpp最後當然少不了甜品的環節~幸好一早預留了一客“招牌蓮蓉西米布甸”才可嚐到令人滿意的懷舊滋味,而友人也稱其“彩棉芒果布甸”
得悉此酒家的上環分店重開,是夜特意與好友前來
回味一下昔日懷舊的滋味~

對比舊店,新店的環境佈置來得摩登亮麗,感覺上更是寬敞舒適

連茗茶的選擇也有引入較有新意的白桃烏龍及荔枝紅茶等:)

店員依舊親切招待,又會耐心介紹店內的招牌菜式~

店內的湯品亦是驚喜之選,點上了杏汁豬肺和燉螺頭兩款口味:)

最後當然少不了甜品的環節~

幸好一早預留了一客“招牌蓮蓉西米布甸”才可嚐到令人滿意的懷舊滋味,而友人也稱其“彩棉芒果布甸”香甜幼滑,為此晚劃上甜美的句點啊♡