2022-02-11 782 views
叫了3樣食物,一個壽喜燒,一個壽司定食(包含烏冬),兩件炙燒右口魚壽司*壽喜燒一般般,沒有特別。個人比較喜歡蛋放在另一隻碟,牛肉沾上蛋汁一起吃。不過他們放了在鍋裏,所以就算了吧。不過感覺有點像吃火鍋而不是吃壽喜燒。*右口魚壽司每件$38, 這個質素還可以接受吧。由於魚是炙燒的,上菜時仍有微溫,但壽司飯已經冷了,沒有油香和醋飯融為一體的感覺。吃下去魚是暖的飯是冷的,這點需要改善。*另外想指出是應收碟的速度太快,一吃完就馬上收走,這令我有點壓迫,有趕人走的感覺。但中午時候入座率也不夠五成。*午餐的定價為$100以上,定價有點進取。我覺得餐廳仍有很大的改善空間,綜合來說我認為不太值得再來。
2022-02-10
2022-01-23 704 views
星期日天氣好🌞, 梗係想搵啲開揚啲嘅舖頭 , 享受個午餐啦,呢間鋪頭去左兩次都唔成功,因為午市只做到三點⏰, 想食嘅朋友記得留意時間,一值被佢靚裝修吸引,好有日本既感覺晚餐偏貴,午餐cp值高,有大橋海景🌉點了兩客,竹,手握精選🍣,六本日瀛壽司,日式沙律🥗,日式茶碗蒸,牛肉烏冬$128 🍜+ 10%服務費食後感💝,海景🏝️,靚裝修,望住個海嘆個午餐,幫自己打打氣,簡直幫自己叉叉電🔌,先上沙律,日式茶碗蒸,後上是日精選壽司🍣,最後等你食晒啲野,最後送上熱辣辣牛肉烏冬🍜,果然服務有質素👍!是日精選壽司,食材新鮮,細細件,用赤醋做壽司飯,飯嘅顏色有少少啡,目測有三文魚,油甘魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,馬刀貝! 茶碗蒸,相當足料,唔錯熱辣辣牛肉烏冬,細細碗,啱啱好總結⭐: CP 值好高,可能因為商場位置偏遠,吸引人流,日後商場人流多返,希望佢唔會調整價格太多! 會再去食

晚餐偏貴,午餐cp值高,有大橋海景🌉

茶碗蒸,相當足料,唔錯

熱辣辣牛肉烏冬,細細碗,啱啱好

2021-12-18
$140 (Lunch)
賀天 @將軍澳📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖將軍澳海傍又有新開餐廳 係主打新鮮食材既日本料理🇯🇵 有omakase 亦設有榻榻米房、🌸櫻花獨立卡位 充滿日本風味🎐 另外仲可以選擇戶外座位可以帶同寵物一齊尼~ 環境闊落舒適🥰▫️特上刺身盛 $328呢個set有麵豉湯、珍珠米白飯、沙律、土佐豆腐、甜品土佐豆腐特別要讚 表面沾上木魚碎外皮好脆 入面好滑溜🤤刺身擺盤精緻😍有肥美既三文魚腩、中拖羅、帆立貝、油甘魚、赤牡丹蝦、深海池魚 所有刺身都厚切 味道新鮮甘甜 最正係中拖羅🍣 充滿油脂香 一d都冇腥味入口即融🥰🥰▫️朴葉蒲燒活鰻定食 $288🍱一打開個盒就聞到好香既炭燒味 鰻魚燒得香脆 不過呢款就冇招牌卷既鰻魚汁咁甜 肉質可以再滑d同埋有比我想像有d多骨🥺🍣時令三點刺身係蝦、三文魚、油甘魚味道鮮甜▫️賀天招牌卷 +$48推介🌟 用上肥美既鰻魚、玉子燒、蟹柳、蟹籽、牛油果包住 餡料十分豐富😋 好足料而且口感紮實👍🏻▫️廚師發版串燒 +$48一串蘆荀安格斯牛肉捲 牛味濃郁 加上好爽口既蘆荀相對上冇咁油膩 味道有驚喜😋另一串秋葵亦燒得好香🔥▫️雜錦天婦羅🍤 $138有蕃薯、蝦、秋葵、冬菇、

賀天 @將軍澳
📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖

▫️特上刺身盛 $328
呢個set有麵豉湯、珍珠米白飯、沙律、土佐豆腐、甜品
土佐豆腐特別要讚 表面沾上木魚碎外皮好脆 入面好滑溜🤤

▫️朴葉蒲燒活鰻定食 $288
🍣時令三點刺身係蝦、三文魚、油甘魚味道鮮甜

▫️賀天招牌卷 +$48

▫️廚師發版串燒 +$48

▫️雜錦天婦羅🍤 $138
有蕃薯、蝦、秋葵、冬菇、南瓜
炸粉唔會過厚 啱啱好 而且仲係好脆身👍🏻

▫️玉子壽司$12
玉子壽司有別於平時食開既 賣相睇落好似basque cheesecake 係焗左既玉子尼 味道同口感都好特別 甜甜地咁真係好似一舊蛋糕🤣

▫️日本帶子壽司 $28
帶子口感爽口彈牙✨✨

▫️黃金松葉蟹肉壽司 $32
松葉蟹肉壽司上面有好多蟹肉!味道鮮甜😋

2022-01-06 419 views
將軍澳南附近多左好多新餐廳最近行開發現開左間新日本菜價錢好親民😉份量又多位於海天晉側商場1樓餐廳日系設計感極強佈滿木系吊燈🔅如果多人一齊去食飯👨‍👩‍👧‍👦仲有和室塌塌米包廂自成一角私隱度極高🤞🏻真係岩晒聚餐亦有壽司吧枱、室外露天平台望住outdoor個大草地都幾chill無論係set或者單點Menu款式選擇都有好多擺盤以及食物都係非常精緻真係私心推薦呢間餐廳✨已經諗住約朋友一齊包廂再去食飯😆🔸特上刺身盛 Set $328呢個Set餐好豐盛,跟餐有麵豉湯、一碗珍珠米白飯、甜品、土佐豆腐、沙律。連個土佐豆腐都好好食,外層好脆皮,內層豆腐好滑溜。刺身有活赤貝、日式赤牡丹蝦、三文魚、中拖羅、深海池魚、活赤貝小卷!刺身簡直令人讚嘆呀~款款刺身都超厚切,目測起碼有1cm咁厚☺️而且非常新鮮️,擺盤亦都非常靚!中拖羅簡直係入口即溶!有一刻我以為睇錯個價錢,晚市包左咁多野好抵食!🔸廚師發板串燒 (跟餐+$48)有兩串串燒,包括一串鯖魚、一串秋葵。燒得好香😆鯖魚肉質鮮嫩。🔸廚師發板6件壽司Set $288呢個Set包左麵豉湯、一杯磯煮鮑魚飯、6件壽司包括黃金松葉蟹肉壽司、海膽壽司、甘海老壽司、帶子壽司、池
將軍澳南附近多左好多新餐廳
佈滿木系吊燈🔅
如果多人一齊去食飯👨‍👩‍👧‍👦
仲有和室塌塌米包廂自成一角
私隱度極高🤞🏻真係岩晒聚餐
亦有壽司吧枱、室外露天平台
望住outdoor個大草地都幾chill
無論係set或者單點
Menu款式選擇都有好多
擺盤以及食物都係非常精緻
真係私心推薦呢間餐廳✨
已經諗住約朋友一齊包廂再去食飯😆

🔸特上刺身盛 Set $328

🔸廚師發板串燒 (跟餐+$48)

🔸廚師發板6件壽司Set $288
呢個Set包左麵豉湯、一杯磯煮鮑魚飯、6件壽司包括黃金松葉蟹肉壽司、海膽壽司、甘海老壽司、帶子壽司、池魚壽司、吞拿魚腩壽司、三小卷係蔥碎吞拿魚腩。壽司🍣飯用左赤醋米呈淺啡色,非常好食👍🏼壽司款款都非常新鮮😍當中黃金🦀松葉蟹肉壽司有好多蟹肉,非常鮮甜☺️

🔸賀天招牌卷(跟餐+$48)
招牌卷係鰻魚卷😛卷物內餡有玉子、牛油果、蟹柳及蟹籽!餡料好多又好紮實,飯唔會鬆散。鰻魚好滑口無骨,配埋鰻魚醬汁好香濃👍🏻

🔸日本九州手羽(兩本) $58
雞翼香脆可口,醃製得好入味!有灸燒味道,真係香好多😍

🔸雜錦天婦羅 $138
一碟包含左🎃南瓜、冬菇、🍤大蝦、🍆茄子、秋葵天婦羅。款款都咁脆口,好食😛

🔸巨峰乳酸雪糕特飲 $48
本來以為味道一般,有驚喜! 巨峰味唔會好假同好淡,味道好出。配埋乳酸雪糕真係完美配搭,仲有兩層色,打卡亦都好靚。
2022-01-03
Dinner
  • 特上刺身盛
  • 廚師發板壽司
  • 賀天招牌卷
2022-01-05 358 views
早前來過將軍澳海天晉滙,發現原來新開了一間特色日式居酒屋餐廳「賀天」。餐廳內極之闊絡,各座位寬闊,枱與枱有一定距離,真係坐都坐得舒服d,而且他們更設有戶外雅座,真係可以一邊食,一邊能飽覽將軍澳沿海景色。「賀天」設有晚市定食、刺身、壽司、卷物、一品料理、天婦羅、爐端燒、甜品等…而且叫得定食套餐,都咪話唔抵食!日本廣島蠔鍋物天氣凍冰冰,最好緊係食番個鍋物先,今日就選了日本廣島蠔鍋物,廣島蠔隻隻肉厚飽滿,色澤鮮亮,而且入口更是嫩滑Creamy,鮮味十足,即時胃口大增。廚師發板六本壽六本壽是以廚師發板以最佳食材製作,吞拿魚蓉小卷三本加上6件壽司:帶子、甜蝦、吞拿魚腩、海膽軍艦等…款款鮮味,絕對係高質之選。賀天招牌卷六本壽套餐中更可以以特價價錢,嚐到賀天招牌卷,上層以鰻魚包著,入面更有牛油果、蟹肉同玉子燒等,入口香甜,口感豐富。特上刺身盛 特上刺身盛真係非常抵食:一大盆特上刺身,還有麵豉湯、珍珠米白飯、甜品、土佐豆腐、沙律,唔止豐富好味,絕對係打卡一流!刺身中有爽口帆立貝、甘甜赤蝦、肥美三文魚、厚切油甘魚、柔嫩金目鯛、入口即溶拖羅,真係淨食刺身都抵哂!

「賀天」設有晚市定食、刺身壽司、卷物、一品料理、天婦羅、爐端燒、甜品等…而且叫得定食套餐,都咪話唔抵食!

日本廣島蠔鍋物

廚師發板六本壽

特上刺身

今日黎到哩間日本餐廳食午餐。餐廳環境寬敞舒適,仲要有特別既榻榻米和室同戶外露天座位,哩到亦係寵物友善餐廳,可以帶寵物一齊去。哩到有兩本餐牌,分別係午市套餐同單點食物。惠顧任何午市套餐,有唔同既加配優惠,而家仲可以用一折加配其中一款串燒。🔸午市套餐A~東京豐州特選時令五點刺身 $238配和風沙律、日式蒸蛋、麵豉湯、白飯刺身有吞拿魚腩、三文魚、甜蝦、油甘魚同象拔蚌。吞拿魚腩超級肥美,入口半融,滿口油脂香;三文魚同油甘魚都超厚身,相當肥美鮮甜;甜蝦彈牙夠黏口;象拔蚌新鮮爽脆,全部刺身都新鮮高質,超級推介👍🏻🔸鹿兒島和牛 半份$428和牛表皮燒得焦香,內裏肉質粉嫩軟腍,一夾起已經見到啲肉汁流落黎,入口牛味濃郁,滿口肉汁,好食推介👍🏻🔸牛油果炸蝦卷 $88🔸玉子卷 $25哩到既玉子同平時食開既唔一樣,係焗出黎既,都幾特別;而炸蝦卷入面既餡料非常豐富,有炸蝦、蟹柳、蟹籽同蛋,炸蝦非常香脆,牛油果亦夠軟熟,連埋一齊食非常好食,好食推介👍🏻🔸鮑魚天婦羅 $128天婦羅炸皮好薄,而鮑魚新鮮彈牙,估唔到用鮑魚整天婦羅都幾好食。整體黎講,餐廳環境舒適,食物每一樣都好食高質,而且午市同晚市都有套餐,套餐既性價

🔸午市套餐A
~東京豐州特選時令五點刺身 $238
配和風沙律、日式蒸蛋、麵豉湯、白飯
刺身有吞拿魚腩、三文魚、甜蝦、油甘魚同象拔蚌。

🔸鹿兒島和牛 半份$428

🔸牛油果炸蝦卷 $88
🔸玉子卷 $25

🔸鮑魚天婦羅 $128

整體黎講,餐廳環境舒適,食物每一樣都好食高質,而且午市同晚市都有套餐,套餐既性價比幾高,值得一試。
Lunch
2022-01-01 292 views
🍴賀天 Ga Ten Japanese Restaurant📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖之前喺海天晉滙商場已經試過一啲新餐廳,今次繼續發掘美食,去咗呢間新開嘅日本餐廳,店內裝潢用上淺木系日式風格,感覺清雅。餐廳主打各式日本料理和壽司刺身,迎接新一年,一於食得豐盛啲!.🐟 特上剌身盛 $328配麵豉湯、珍珠米白飯、土佐豆腐、沙律、甜品✧刺身擺盤精美,有三文魚、吞拿魚上腩、油甘魚、金目鯛、赤牡丹蝦及活赤貝。刺身非常厚切新鮮,入口鮮美。吞拿魚上腩肥美富魚油脂香,有入口即融嘅感覺,金目鯛肉質鮮嫩結實,活赤貝口感爽脆。✧配菜土佐豆腐表面沾上木魚碎,炸得外酥內軟,配上微甜醬汁及辣蘿蔔蓉,簡單食材做出美味!麵豉湯加入大蜆多一份鮮味。.🍸 碎蔥吞拿魚腩杯飯 +$58(套餐加配)杯飯賣相小巧精緻,碎蔥吞拿魚腩份量足,入口軟嫩無筋。.🗻 壹玖叁 +$48(套餐加配)紫藍色嘅蝶豆花茶配上奶蓋,再加上富士山造型啫喱,味道甜潤,賣相好靚啱晒打卡。.🍣 ‍廚師發板精選時令六本壽司 • 磯煮鮑魚杯飯 $288配廚師發板小卷三本、日式前菜、麵鼓湯、甜品✧六本壽司有火炙吞拿魚腩壽司、池魚壽司、甘海
📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖

🐟 特上剌身盛 $328
配麵豉湯、珍珠米白飯、土佐豆腐、沙律、甜品

🍸 碎蔥吞拿魚腩杯飯 +$58(套餐加配)
杯飯賣相小巧精緻,碎蔥吞拿魚腩份量足,入口軟嫩無筋。

🗻 壹玖叁 +$48(套餐加配)

🍣 ‍廚師發板精選時令六本壽司 • 磯煮鮑魚杯飯 $288
廚師發板小卷三本、日式前菜、麵鼓湯、甜品

✧六本壽司有火炙吞拿魚腩壽司、池魚壽司、甘海老壽司、帶子壽司、黃金松葉蟹肉壽司及海膽壽司,小卷三本係吞拿魚腩。吞拿魚腩經火炙,魚油更加甘香豐腴,池魚肉質爽口帶脂香,黃金松葉蟹肉伴入蛋黃醋更捉升蟹味,六本壽司各有風味!

✧磯煮鮑魚杯飯
磯煮鮑魚口感Q彈,配上蟹膏更鮮味濃郁。

🍙 賀天招牌卷 +$48(套餐加配)
鰻魚卷物包住玉子、牛油果、蟹柳及蟹籽,口感豐富。

🍢 柚子燒日本黑豚肉 $68 • 蒲燒白鱔 $68
點咗兩款串燒,燒日本黑豚肉油脂均勻,肉質油潤爽彈帶柚子清香,蒲燒白鱔外皮微微焦香,肉質爽滑。

🐥 七味雞軟骨 $48
雞軟骨炸得香脆好有咬口,唔會有油膩感,蘸埋七味粉沙律醬,香口滋味食唔停口。

🥚 玉子壽司 $12
見到menu張相完全唔似食開嘅玉子壽司,所以試吓。玉子係用焗嘅做法,中間夾飯,賣相、味道及口感都好似蛋糕,幾特別!

總括而言:餐廳空間寬敞,用餐環境舒適,有普通座位、omakase吧枱、榻榻米和室,仲有露台座位可以帶寵物ฅ^•ᴥ•^ฅ一齊食嘢。食材新鮮高質,賣相同味道都相當不錯。整體食物、環境及服務都令人滿意,係慶祝及聚餐嘅好選擇(●'◡'●)ノ
2021-12-31 237 views
新一年新開始當然要食高質嘢啦,今次嚟到將軍澳海天晉匯一間新開嘅日本餐廳,清一色日本料理,無論食物、擺盤、裝修、服務嘅質素都係非常高,店員親切有禮 留意到餐廳係走包羅萬有嘅路線,例如餐廳設計有和式包廂、卡座、Bar 枱、戶外座位、普通座位。而食物方面就有晚市定食、刺身、壽司、卷物、一品料理、天婦羅、爐端燒、甜品。不過日本料理最吸引人就係甚麼都有,甚麼都不缺。 🔔戶外座位可帶寵物一同用膳 特上刺身盛 ($328)💕跟麵豉湯、珍珠米白飯、甜品、沙律刺身包三文魚、拖蘿、赤貝、牡丹蝦、池魚拖蘿好新鮮,其他刺身都勁厚切,目測有1cm厚😋 + 碎蔥吞拿魚腩杯飯 ($58)透明杯裝,加上餐廳燈光,好靚碎吞拿魚腩好鮮味,加埋醋飯底幾好 廚師發板精選($288)💕時令6款壽司、磯煮鮑魚杯飯跟廚師發板小卷、 麵豉湯、日式前菜、甜品海膽壽司好甜唔苦,幾高質磯煮鮑魚杯飯嘅鮑魚係黏牙嗰隻,證明係好嘢 + 賀天招牌卷一份($48)鰻魚係上層,加埋牛油果嘅卷物永遠冇得輸,卷物做得唔錯,飯少,材料多,但仍然包得實 日本帆立貝味噌 ($68)💕上枱已經心心眼,大大隻貝殼裝住帆立貝,令我諗起日本黑門市場都有食過燒帆立貝,香

留意到餐廳係走包羅萬有嘅路線,例如餐廳設計有和式包廂、卡座、Bar 枱、戶外座位、普通座位。而食物方面就有晚市定食、刺身壽司、卷物、一品料理、天婦羅、爐端燒、甜品。不過日本料理最吸引人就係甚麼都有,甚麼都不缺。

🔔戶外座位可帶寵物一同用膳

特上刺身盛 ($328)💕
跟麵豉湯、珍珠米白飯、甜品、沙律
刺身包三文魚、拖蘿、赤貝、牡丹蝦、池魚
拖蘿好新鮮,其他刺身都勁厚切,目測有1cm厚😋

特上刺身盛

+ 碎蔥吞拿魚腩杯飯 ($58)
透明杯裝,加上餐廳燈光,好靚
碎吞拿魚腩好鮮味,加埋醋飯底幾好

碎蔥吞拿魚腩杯

廚師發板精選($288)💕
時令6款壽司、磯煮鮑魚杯飯
廚師發板小卷、 麵豉湯、日式前菜、甜品
海膽壽司好甜唔苦,幾高質
磯煮鮑魚杯飯嘅鮑魚係黏牙嗰隻,證明係好嘢

廚師發板六本

+ 賀天招牌卷一份($48)

日本帆立貝味噌 ($68)💕
上枱已經心心眼,大大隻貝殼裝住帆立貝,令我諗起日本黑門市場都有食過燒帆立貝,香濃嘅牛油味噌同帆立貝好配

日本帆立貝味噌

蘆筍安格斯牛肉捲($48)💕
汁燒安格斯牛肉,包住蘆筍好爽脆無渣,加咗少少檸檬汁,食落更香更惹味

蒲燒白鱔($68)💕
厚實嘅白鱔好多汁,白鱔肉爽口無骨,鱔皮燒至脆口,好好味

甜品

2021-12-31
Dinner
特上刺身盛
碎蔥吞拿魚腩杯
廚師發板六本
日本帆立貝味噌
將軍澳新開冇幾耐既日式餐廳,環境裝修好無印風好日式,仲有幾間榻榻米房😍😍,又有omakase,可以望住師傅整,廚師發板六件壽司套餐都係$288。生日黎依到食都唔錯☺️,又睇得又食得又唔係好貴又多選擇,連壽喜燒都有,我生日2個人放題式咁食人均都唔過$500🥰。-✨ 1折串燒優惠凡惠顧午餐/晚餐即可獲串燒1折優惠(1餐1款)-💕 持上刺身盛 $328(餐+$48賀天招牌卷)💕 朴葉蒲燒活鰻定食 $288💕 火焰北海道右口魚邊壽司 $38💕 火焰三文魚壽司 $22💕 三文魚腩壽司 $25💕 軟殼蟹卷 $88💕 日本九州手羽 $58👉🏻$5.8💕 蒲燒白鱔 $68👉🏻$6.8-💕 持上刺身盛👅好味指數:9/10甜品、土佐豆腐、沙律]原本見到有2個刺身盛,一個係極上$1188,一個係正常size$568打算叫正常之際見到set menu有個再細size既,同款刺身又有其他配菜,又平啲就叫左依個😆刺身新鮮冇雪味,而且每款都係厚切❗️真係啖啖肉🥰當中個赤牡丹蝦仲好有驚喜起蝦膠,黏口又彈牙😍好正❗️❤️我覺得係岩岩好2個人份量👍🏻再多就真係要食小啲壽司同唔食串燒先食得落🤣-💕 賀天招牌卷 👅好味指數:9.5/
✨ 1折串燒優惠
凡惠顧午餐/晚餐即可獲串燒1折優惠(1餐1款)

💕 持上刺身盛 $328(餐+$48賀天招牌卷)
💕 朴葉蒲燒活鰻定食 $288
💕 日本九州手羽 $58👉🏻$5.8
💕 蒲燒白鱔 $68👉🏻$6.8

💕 持上刺身
👅好味指數:9/10
[麵豉湯、珍珠米白飯、甜品、土佐豆腐、沙律]
原本見到有2個刺身盛,
一個係極上$1188,一個係正常size$568
打算叫正常之際見到set menu有個再細size既,
同款刺身又有其他配菜,又平啲就叫左依個😆
刺身新鮮冇雪味,而且每款都係厚切❗️
真係啖啖肉🥰當中個赤牡丹蝦仲好有驚喜
起蝦膠,黏口又彈牙😍好正❗️❤️
我覺得係岩岩好2個人份量👍🏻
再多就真係要食小啲壽司同唔食串燒先食得落🤣

💕 賀天招牌卷
👅好味指數:9.5/10
(原價$68,餐+$48)
招牌卷姐係鰻魚卷☺️
搭配左玉子、青瓜、蟹柳、蟹籽
味道都幾驚喜😳
蒲燒鰻魚既蒲汁比市面上既再甜啲
而鰻魚邊係燒到香脆的🤤
加埋玉子正常會再甜啲,
但有青瓜,味道就平衡番,唔會偏甜
一整個配搭好夾🥰👍🏻

💕 朴葉蒲燒活鰻定食
👅好味指數:7.5/10
[前菜、麵豉湯、甜品、時令三點刺身]
好中意食鰻魚飯會有埋個木盒
即刻會吸引啲😂🤣
一打開就聞到整個飯好香薑味
蒲燒活鰻魚都有炭燒香,魚肉就唔算多
因為係活鰻魚所以都唔會好厚肉。
淨飯係$268,定食係$288,多$20就有配菜刺身
而佢既時令三點刺身就係蝦、帶子、三文魚
同樣地都係厚切厚肉🥺好新鮮❗️真係必加☺️

壽司🍣
💕火焰北海道右口魚邊壽司
💕火焰三文魚壽司
💕三文魚腩壽司
👅好味指數:9.5/10
不得不讚佢既壽司飯,
黏度剛好,軟腍得黎唔會一夾就散,
口感煙韌,醋味剛好👍🏻
三款中我反而最鍾意三文魚腩
超厚肉,肉質細嫩新鮮,有魚油香。

💕軟殼蟹卷
👅好味指數:7/10
軟殼蟹炸得香脆多汁,
不過卷內配料只有青瓜同魚籽
味道就單調左啲,
點番佢比既沙律醬就會好啲~

爐端燒🍢
持上刺身盛
朴葉蒲燒活鰻定食
軟殼蟹卷
2021-12-28
$480 (Dinner)
持上刺身盛
朴葉蒲燒活鰻定食
軟殼蟹卷
2021-12-28 144 views
將軍澳海濱新地標,海天晉匯近日開左間新日本菜 - 賀天,放工約翻個區友一齊嚟食新嘢。商場位於海天晉側,由小拱門位置,沿路行入去就見到。新商場,地方乾淨舒適。賀天位於這個商場1樓,設計很有心思,地方寬敞,有榻榻米包箱,三五知己可以自成一角。亦有壽司吧枱,室外露天平台,任何一個位置都令人賞心悅目。Menu 選擇都好多,我地每樣試下。刺身我哋揀左當 - 針魚 $288,活赤貝刺身$78,空運到港,鮮甜美味。廚師發板六本壽 +小卷三本,磯煮鮑魚杯飯,$288 黃金松葉蟹肉壽司、海壽壽司、甘海老壽司、帶子壽司、池魚壽司、吞拿魚腩壽司、三小卷係吞拿魚腩。日式辣酒煮花螺$58,這個微辣,但又越食越醒神,辣度我覺得剛好,唔會搶走花螺本身味道。玉子壽司$24,造型可愛,玉子用焗出來做法,中間夾飯,感覺很啲似蛋糕,味道好得意。美國牛小排壽喜鍋$188,滿滿牛肉配上豆腐、葛絲、湯底帶甜,伴入生蛋。非常美味😋飲品 期間限定 - 富士山夕照,有洛神花、洛神花啫喱、奶蓋,無論味道同造型都好吸引,朋友成杯飲晒食晒😂要讚讚這裡服務,服務員態度非常友善,介紹清晰,整個用餐令人愉快。
將軍澳海濱新地標,海天晉匯
近日開左間新日本菜 - 賀天,放工約翻個區友一齊嚟食新嘢。

亦有壽司吧枱,室外露天平台,任何一個位置都令人賞心悅目。

Menu 選擇都好多,我地每樣試下。

2021-12-28 142 views
簡約、舒適、充滿日照、整潔、高質食材、用心製作,價格堅貼地 ,在香港係好好好好難揾到嘅!壽喜鍋好抵食,牛肉好有牛味。定食好精緻,但又好夠食。員工服務態度好好。值得推薦, 已是第二次幫襯。 難得係好有心經營的日本菜,而品質絕不會跟價錢掛鉤。下次想試坐房內的榻榻米,要4位或以上。
壽喜鍋好抵食,牛肉好有牛味。
定食好精緻,但又好夠食。
員工服務態度好好。
值得推薦, 已是第二次幫襯。
難得係好有心經營的日本菜,而品質絕不會跟價錢掛鉤。
下次想試坐房內的榻榻米,要4位或以上。

2021-12-27
$170 (Lunch)
2021-12-22 93 views
將軍澳新開日式居酒屋 最近將軍澳新開左好多幾靚 又冇咩人既商場 今次晚市試試呢間omakase 可以望住師傅整壽司 午市優惠有富士山牛丼飯 山咁高既牛肉 都好吸引 下次再試.今次呢間壽司做得好好整體醋飯唔鬆散 軟硬適中⭐️廚師發板六本壽司 小卷三本$288🥰當中海膽壽司 味道清淡甘甜👍🏻吞拿魚拖羅 好高質 油脂有入口即溶感覺 冇筋.⭐️招牌卷(三本)$48👍🏻外層有肥肥鰻魚👍🏻內裏有蛋 青瓜 魚籽 好清新.⭐️東京雜錦刺身丼飯$258🤔望落唔大碗 👎🏻吞拿魚拖羅 有小筋👍🏻不過刺身都有比足 👍🏻整體刺身水平都新鮮👍🏻值得一題佢哋嘅玉子 口感幾綿 似蛋糕.⭐️雜錦天婦羅有南瓜 番薯 秋葵 冬菇 海蝦3隻👍🏻好脆 炸粉算薄.⭐️安格斯牛肉烏冬$118👌🏻牛肉半熟 半肥瘦 鏗魚汁底正常 好食 大碗 但冇驚喜.⭐️壹玖參$48呢杯外型有少少似富士山雪山 賣相吸引雪山係啫喱 底下冰底..#賀天 (將軍澳)將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:5/5 環境 枱櫈 餐牌 新淨 整潔 餐具保溫高質服務:4/5 師傅 服務員有禮 抵食:3.5/5.
今次呢間壽司做得好好
正常 好食 大碗 但冇驚喜
⭐️壹玖參$48
呢杯外型有少少似富士山雪山 賣相吸引
雪山係啫喱 底下冰底
#賀天 (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓104-105號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:5/5 環境 枱櫈 餐牌 新淨 整潔 餐具保溫高質
服務:4/5 師傅 服務員有禮
抵食:3.5/5
2021-12-21 113 views
繼續喺將軍澳海天晉匯商場,呢個新商場發掘下有咩好嘢食。見到有間開咗冇耐嘅日本壽司店「賀天」,即刻有衝動入去試吓🤤呢間壽司店,環境好寬敞,裝修幾靚。除咗有大廳之外,仲有三間榻榻米房,另外仲有戶外嘅座位,方便讓寵物嘅人士。我同朋友叫咗兩個午餐定食,另外加咗一個時令刺身😚🥢時令刺身包括有蝦🦐、帶子、三文魚腩🔹刺身非常新鮮、好厚身好鮮甜🤤🥢松 . 江戶前手握 . 七本時令壽司🍣七本時令壽司包括有海膽、右口魚、三文魚腩、甜蝦、拖羅魚腩、油金魚、吞拿魚🔹吞拿魚小卷三件🔹安格斯牛肉烏冬🔹和風沙律、日式蒸蛋🥢竹 . 手握精選六本日替壽司🍣 六本日替壽司包括有帶子、右口魚、三文魚、油金魚、甜蝦、吞拿魚🔹安格斯牛肉烏冬🔹和風沙律、日式蒸蛋壽司件件都好好食,最有驚喜就係「右好魚」,左口魚就食得多,師傅話原來「右口魚」先至係最滑最正,入口即溶嘅感覺係無法形容😆安格斯牛肉烏冬都唔錯,烏冬好彈牙,安格斯牛肉好滑好有肉味😚呢間壽司店,食物質素整體不錯,特別係環境一流。如果一大班朋友,可以坐喺榻榻米房,一定食得好盡興❤️

我同朋友叫咗兩個午餐定食,另外加咗一個時令刺身😚

🥢時令刺身包括有蝦🦐、帶子、三文魚腩
🔹刺身非常新鮮、好厚身好鮮甜🤤

🥢松 . 江戶前手握 . 七本時令壽司
🔹吞拿魚小卷三件
🔹安格斯牛肉烏冬
🔹和風沙律、日式蒸蛋

🥢竹 . 手握精選六本日替壽司
🔹安格斯牛肉烏冬
🔹和風沙律、日式蒸蛋

安格斯牛肉烏冬都唔錯,烏冬好彈牙,安格斯牛肉好滑好有肉味😚

2021-12-20 110 views
又黎到唔再係美食沙漠嘅將軍澳🤩 今日去呢間日本餐廳坐出邊食午餐,天氣超舒服🤍✨東京豐州特選時令五點刺身 ($238)跟餐有和風沙律,日式蒸蛋,麵豉湯,白飯。而刺身就有鯖魚,深海池魚,甜蝦,拖羅,北海道帶子,係一般午市套餐比較少見到嘅刺身🤤 而且一塊都超級厚身,拖羅更加係入口即溶~✨美國牛小排壽喜燒 ($188)平時見到有壽喜燒都一定會叫黎食🥰 鐵鍋入面放滿牛肉,同各式各樣嘅蔬菜,然後下邊仲有日本葛絲,好吸湯好有咬口😍 湯底做得唔錯,加上放咗隻蛋係鍋入邊,令到成個湯更加滑,配上日本米飯食係超滿足✨軟殼蟹卷($88)✨賀天招牌卷 ($68)呢度嘅卷物都好有質素,好足料之餘,超鍾意招牌卷嘅鰻魚,燒得好香好惹味🤤✨蒲燒白鱔 ($68)✨牛舌 ($58) ✨日本九州手羽 ($58/2串)有睇開我嘅post嘅朋友就知道我地好鍾意食串燒😆 今次試咗呢度嘅牛舌,白鱔同雞翼,燒得都好出色牛舌好正~ 白鱔就可以再濃味少少🤏🏼✨七味雞軟骨 ($48)呢個價錢喺呢度食到咁大碟雞軟骨,真係超抵!而且炸得又唔乾,點少少沙律醬超好味,食到停唔到✨雜錦天婦羅 ($138)天婦羅份量都唔少,有三隻大蝦,番薯,秋葵,冬菇

✨東京豐州特選時令五點刺身 ($238)
跟餐有和風沙律,日式蒸蛋,麵豉湯,白飯。

✨美國牛小排壽喜燒 ($188)

✨軟殼蟹卷($88)
✨賀天招牌卷 ($68)

✨蒲燒白鱔 ($68)
✨牛舌 ($58)
✨日本九州手羽 ($58/2串)

✨七味雞軟骨 ($48)

✨雜錦天婦羅 ($138)
天婦羅份量都唔少,有三隻大蝦,番薯,秋葵,冬菇等等,味道唔錯,如果少啲炸粉會更加出色喔~

整體黎講呢度食物質素都好好,午餐都好抵食🤤 再黎將軍澳會食多次😎
2021-12-20 814 views
將軍澳海邊嘅一個商場有一間新開嘅日本菜,見到佢嘅午市套餐都幾抵食,前幾日過開將軍澳,見到呢間餐廳,就入咗嚟食。松 •七本時令壽司 小卷三本 $188呢個餐包左沙律、茶碗蒸、安格斯牛肉烏冬、一款卷物同埋七款時令壽司。因為我地坐左喺bar檯,所以師傅會喺我哋面前整壽司,仲會將壽司逐件逐件上,加上講解,好似去咗食Omakase咁,感覺好抵。壽司分別有以下幾款:象拔蚌壽司上面加咗少少柚子皮,可以直接食。食落口好爽口。白子壽司經過加工處理之後就唔會腥,用左Sake去浸,之後加薑水,再燒到半熟狀態,食落似豆腐花口感。鰤魚腩壽司到左冬天,又係時候食返啲肥美啲嘅魚。鰤魚其實係野生油甘魚,比一般油甘魚肥美。今次用左正腩位,食落油脂感好豐富,一啖食落口好滿足。吞拿魚醬油漬壽司上面加左紫蘇葉,有種淡淡嘅清香,可以帶出吞拿魚嘅味道。火炙右口魚邊壽司燒過之後依然好肥美,好食。海膽壽司味道鮮甜。大拖羅壽司有輕輕燒過,食落有入口即化嘅感覺。碎蔥吞拿魚腩手卷吞拿魚蓉嘅份量好多,咬落啖啖滿足。安格斯牛肉烏冬烏冬口感彈牙。關西安格斯牛肉壽喜鍋 $118至於朋友就叫左呢個壽喜鍋嘅lunch set,同樣都係有沙律同埋茶碗蒸

松 •七本時令壽司 小卷三本 $188

象拔蚌壽司
上面加咗少少柚子皮,可以直接食。食落口好爽口。
白子壽司
鰤魚腩壽司
吞拿魚醬油漬壽司
上面加左紫蘇葉,有種淡淡嘅清香,可以帶出吞拿魚嘅味道。
火炙右口魚邊壽司
燒過之後依然好肥美,好食。
海膽壽司
味道鮮甜。
大拖羅壽司
有輕輕燒過,食落有入口即化嘅感覺。
碎蔥吞拿魚腩手卷
吞拿魚蓉嘅份量好多,咬落啖啖滿足。

安格斯牛肉烏冬
烏冬口感彈牙。
關西安格斯牛肉壽喜鍋 $118
至於朋友就叫左呢個壽喜鍋嘅lunch set,同樣都係有沙律同埋茶碗蒸,仲有一碗白飯。茶碗蒸蛋香濃郁。
三文魚牛油果他他杯飯 +$38
Lunch set加配呢個只需$38,牛油果同三文魚嘅份量都幾多,幾抵食。
木村信州限定汽水 +$32
Lunch set加配就$32。今次有番茄味、士多啤梨味同埋波子汽水揀。士多啤梨味嘅汽水都幾少見,所以就試下。又幾好喎,唔會太甜,士多啤梨味都幾出。
為食嘅我地又散叫多左幾樣野食。

北海道右口魚壽司 $35
上面有牙蔥同辣嘅柚子,調返右口魚本身比較淡嘅味道。
富山白蝦壽司 $48
上面加左自家制嘅海膽蛋黃粉,味道會偏甜少少。
九州油甘魚壽司 $28
上面加左少少梅子醬,酸酸甜甜好開胃。
黃金松葉蟹肉壽司 $32
撈左自家制蛋黃醋,有少少微酸,亦帶有蟹味。
玉子壽司 $12
呢個玉子燒好特別。用左魚、蝦同埋植物撈埋雞蛋,再焗,冇撈任何麵粉但食落都好似蛋糕咁嘅口感,師傅話呢個其實係傳統嘅做法,幾值得一試。
軟殼蟹卷(4本)$88
軟殼蟹嘅份量唔少,有埋牛油果、青瓜同蟹子,食落幾豐富。
賀天招牌卷(3本)$68
招牌卷上面有一塊鰻魚,入面有牛油果、蟹肉同玉子燒等,好味。
日本黑豚肉萵筍 $45
黑豚肉嘅味道好香,薄薄嘅一片包住清新嘅萵筍。
法式鵝肝 $98
一片厚厚嘅鵝肝淋上黑醋汁,連埋竹炭多士一齊食,好肥美,咬落去爆汁咁。
伯爵茶千層蛋糕 $38
性價比幾高,為呢餐作一個好嘅結束。
2021-12-13